27 feb - Som att bära fem vintunnor

Vaknade klockan fem men använde morgonen till att starta med att ligga kvar. Det gick väldigt bra! Hungern kom inte förrän en dryg timme senare och då gick jag upp och fixade frullen.
Konstaterade att pulsen gått ner och befann sig mellan 75 och 80 vilket är helt okej. Det hjälpte säkert att jag gjorde livsstilsanalysen igår.

Idag hade jag hotellservice. Så med En blomkorg och fem flaskor vin i ryggsäcken började jag gå när jag upptäckte att Apolloryggan hade börjat gå sönder allt mer i ena fästet. Som tur är så har jag ju min egen stadiga så jag packade ner flarrorna i den istället och SEN gick jag på allvar.

Solen sken och för första gången sedan i början av december kunde jag promenera utan att ha jacka på mig. Sommaren är på väg - UNDERBART! Och när jag tänkte den tanken kände jag lite sorg över att jag ska åka härifrån om mindre än tre veckor... Men det slog jag ur hågen. Nu skulle jag vara glad över varje dag jag har kvar här istället!

Jag levererade min blomkorg till födelsedagsfirande gästen på hotell nummer tre. Vinflaskorna fick följa med 'til the bitter end' och till slut kändes det som om jag gick och bar på fem vintunnor.


http://www.fotoakuten.se/

När jag blivit befriad från dem kändes mitt liv mycket lättare, kan jag berätta. Jag nästan flög fram när jag gick hem, tyckte jag.

Hemma värmde jag lunch och promenerade sedan cornichen till Le Nile Bleu. Jag hade några gäster som ville beställa bord och jag hade ju inget telefonnummer, vilket jag ordnade. De blev glada att se mig och trodde jag kom för att äta kamelgrillspett själv men så var det ju tyvärr inte. Och inte hann jag med att dricka något kaffe heller fast de ville att jag skulle stanna en stund. Det får bli på onsdag eller torsdag, sa jag och promenerade vidare mot kontoret.

http://www.fotoakuten.se/

Där skrev jag in gäster på utflyktslistorna till Taroudant och Marrakech samt uppdaterade WESen (egna bokföringen) innan det var dags att fortsätta hotellservicen och två timmar senare var jag tillbaka på kontoret och uppdaterade utflyktslistor och WES och skulle in til agenten och kopiera lite fler program till Taroudantturen i morgon.
Då uppmärksammade jag att nyckeln in dit var borta igen (den hade ju följt med Emeli hem i hennes jackficka förra gången). Ringde upp henne och undrade var hon lagt den  - och den var i hennes ficka idag igen. Så på sin lediga dag fick hon komma till kontoret med nyckelleverans. Samad kom lite senare men då var Emeli nästan framme och var då lite sugen på att gå till Asswak för att handla.
Jag gjorde det jag skulle och promenerade sedan med till Asswak jag också. Jag hade ett uppdrag - att söka pomeransmarmelad. Ett par frågade efter det för det fanns inte hos dem i Sverige.
Jag letade och letade men hittade ingen. När jag till slut frågade förstod han inte ordet Pomerans. Då försökte jag förklara hur den såg ut och hur den smakade och när han förstod berättade han att det ingen fanns. (Pomerans heter 'orange amère', på franska lärde jag mig senare på kvällen).
Från Asswak gick jag hem och samlade så steg till kvällens registrering!

Antal steg: 24399 och idag hoppade jag upp till 21 platsen minsann. Får se hur länge jag kan få behålla den då...

26 feb - Livstilsanalys

Efter en lång och jobbig morgon åkte jag iväg för att hämta gäster till mitt Inspirationsmöte på Palais du Sud. Jobbig därför att min kropp, mitt huvud och jag inte var helt i fas, något som följde med i stort sett hela dagen. Varför? Min puls (hjärtats slagfrekvens som man mäter i slag per minut - BPM) låg på 160 i stort sett hela dagen vilket indikerade Akut Stress.

Det kom att dröja till kvällen innan jag fått ner den till 100, efter att ha gjort livsstilsanalysen.

 

Efter stadsrundturen, som gick som vanligt bra men å andra sidan går liksom på rutin, gick jag och Emeli och käkade på Sesame för att därefter öppna servicekontoret.

Emeli erbjöd sig att ta kontoret själv men det tyckte inte jag. Det var ju bara hög puls och jag var bara lite förvirrad och bara då o då. Men visst övervägde jag helt kort att ringa Lena på Clinique al- Massira en gång. Kanske jag borde kolla upp blodtrycket? Men nääää, det får vänta. Det här var nog något tillfälligt. Det gällde bara att komma på varför pulsen blivit så extremt hög!

 

Vi hade kanske 10 gäster på besök och jag kunde smita emellan och ladda internet med en hundring, kanske för sista gången den här säsongen i Marocko. Om det tar slut så lär det bli dagarna innan jag ska åka och då sätter jag mig i receptionsområdet och bloggar gratis istället för att ladda på nytt.

 

På vägen hem från kontoret hoppade jag och köpte en korg med blommor till en gäst som fyllde år och ett par flaskor vin till ett par gäster som haft bekymmer vid incheckningen på ett av våra hotell. Första gången det händer att ett hotell missat gjorda bokningar och första gången vi delar ut kompensation. Men det får vi ta. Vi vill ju ha glada gäster! Och vi har ju ryktet att leva upp till. Vi är nämligen, får jag säga, bästa resebolaget även i denna gångs ARN- (Allmänna reklamationsnämnden) statistik! Jätteroligt

 

http://www.fotoakuten.se/

 

Så! Dags för brainstorming runt mitt liv de senaste dagarna, en s k Livsstilsanalys!

  1. Utlösande puls-faktor var gästen med havsutsikten igår. Jag ifrågasatte direkt efter händelsen om jag kunde ha gjort något annorlunda men kan bara konstatera att Nej, det kunde jag inte. Gästen krävde min hjälp men valde att själv lösa problemet utan att meddela mig av någon anledning. Energin jag lade ner i "onödan", brist på mat som blev resultatet tillika känslan av att inte ha gjort tillräckligt förföljde mig resten av dagen och gav mig lite utav ångest.

  2. Jag oroar mig för ekonomin. Mina pengar på företagskontot börjar ta slut. Jag väntar på pengar som inte kommit in pga att avtal saknas som jag inte kan skriva på eftersom jag är i Marocko. Men räkningarna trillar in ändå och det kan jag inte lösa förrän jag kommer till Sverige om tre veckor.

  3. Jag oroar mig för att inte ha något att göra i vinter och likadant där, inte få in pengar. Jag har ju sagt ifrån kontrakt för hela vintersäsongen för Apollo men har sagt att jag kan rycka in där det behövs. Och så har jag ju blivit erbjuden att köra rundresa i Thaliand 25/10-8/11 för Albatros Travel, som jag hoppas blir av. Och nu kommer jag ju få klart med rundresor här i Marocko så jag blev lite glad över mailet från Anne-Marthe idag, som du förstår. Så jag tror nog att jag kommer ha att göra och fortfarande kunna träffa familjen lite mer som det är tänkt under vinterhalvåret.

  4. Och i vinter, när jag ska frilansa, var ska jag bo när jag mellanlandar i Sverige? Kommer jag få bo hos Per? Man ska aldrig ta något eller någon för given... naturligtvis ska jag fråga om lov. Chansen finns ju att han svarar Ja. Annars får jag lösa problemet - OM det uppstår.

  5. Tragiskt (?) nog är jag lite tävlingmänniska och har satt press på mig att promenera LITE mer än vanligt för att ta hem hela tävlingen för destinationen – och vi gick i mål 21/2, två dagar före lag nummer två... så kanske det har påverkat när jag nu kan slappna av?

  6. Jag åt en svensk Dajm på fastande mage igår... kanske inte helt käckt även om man ”bara” är kostdiabetiker? Men det var väldigt gott! ;)

  7. Jag blev lite stressad när jag fick mitt utresedatum, fredag 18/3. Min tid i Marocko är nu definitivt begränsad och finns på papper. Så även om jag kommer tillbaka så kändes det som om jag alldeles för kort om tid till allt som står på listan ATT GÖRA och ATT KÖPA. Men faktum är att jag redan har börjat beta av listorna och är snart klar!

  8. Eller skulle det kunna vara så, tänkte jag, att undertecknad har privilegiet att helt enkelt börjat spankulera in i livskedet som går under namnet Övergångsåldern??? Fast Näää, när jag surfade runt på ordet puls och övergångsålder fick jag inte fram någonting alls. Det pratas mest om svett, tunnare hår och mer hårbeklädnad på hakan, tycker jag haha. Läs lite av det jag hittade här. Och jag känner inte igen några symptom överhuvudtaget så jag får väl vänta ett tag till att komma in i vuxna tonåren då haha

 

Efter att ha analyserat mitt liv de senaste dagarna och sett mina möjligheter så känns livet lite lugnare och på kvällen sjönk pulsen till runt 100.

En länk om puls ifall du vill veta lite mer:

http://www.sjukvardsradgivningen.se/fraga_sjukvardsradgivningen/Article.aspx?a=8999

Hur ofta gör du såna här inventeringar i DITT liv? Jag gör det så fort livet kräver det faktiskt. Minst en gång per år brukar det bli! Det gäller bara att hitta A. när något, som man upplever besvärande, började B. hur såg ditt liv ut då? C. ser det likadant ut - eller skulle du kunna göra något annorlunda?

Och sen arbetar man utifrån det man kommit på! Lätt som en plätt!

 

Antal steg idag: 11554 - och fortfarande på 29e plats... Aja, What ever!25 feb - Att se möjligheter - inte problem

Flygplatsdag väntade och klockan tio var jag borta vid Amadil, dit jag promenerade förstås. Plockade upp gäster på tre hotell och kunde sedan bege mig till flygplatsen Al Massira där jag såg till att gästerna fick reda på vilka incheckningsdiskar arlandaflyget hade samt var ingången till tullen, toaletten och växlingskontoren låg.

 

När alla checkat in var det dags att bege sig mot arrivalhallen. Planet hade landat 25 minuter tidigare än utsatt tid, vilket var ovanligt. Det gjorde också att vi inte hann ta ett mellanmål i kafeterian som vanligt. Tur man hade saltade mandlar med sig i ryggsäcken!

 

 

Inom kort hade Emeli och jag nya gäster att ta emot med Apollobräda och miniguide i händerna!

 

.

Emeli Bülow                                Ja, mig känner du nog igen nu, va?

 

 

Och ving-flickorna gjorde oss som vanligt sällskap.

 

Fr vä. Suzanne West, Sophie Lengström, Katarina Carlsson

 

Idag var det Lost luggage-dags. En gäst hade fått sitt bagage felsänt till Barcelona och skulle få hämta det sent på kvällen. Det trista var att det var gästens 80-årsdag och även om han var stilig i skjorta och slips vid ankomsten hade han tänkt klä upp sig lite extra dagen till ära. Men det fick alltså stå på väntelistan men både han och hans familj som skulle vara med och fira, var vid gott mod ändå. De skulle ju ändå få resväskan idag, även om den lät dröja på sig efter att ha varit på utflykt på egen hand. Sjöng en gratulationssång åt honom där och då på flygplatsen vilket verkade uppskattas.

 

Jag transporterade mina gäster jag hade på buss nummer 8 till deras hotell för att därefter åka hem och laga lite lunch. Trodde jag, ja!

 

Jag brukar få frågan från gäster, om jag har många jobbiga och sura gäster men Nej, det har jag faktiskt inte. Jag har fantastiska gäster till 98% och jag är jätteglad över att fått träffa dem.

De sista två procenten är alldeles för få personer för att tillåtas uppta min tid mer än den tid det tar att ha dem hos ”mig”. Men en sådan person har jag haft att göra med idag - en som bara ser problem och inte möjligheter. Motsatsen till 80-åringen som jag skrev om här ovan.

Och jag kan inte låta bli att undra, varför kräver någon min hjälp när denne sedan går och löser problemet själv och gör sig okontaktbar? Är det för att de tror att jag inte hade annat att göra den timmen det tog för mig att försöka lösa ett problem som visade sig vara löst? Det hade kanske varit schysst att kanske meddela mig?

Aja, det är bara att skriva Guestreport på händelsen och sortera in dem bland de 2% för att sedan gå vidare i livet. Men händelsen gjorde att det kom att dröja nästan två timmar innan jag kunde äta min välbehövliga lunch.

 

Senare på eftermiddagen ringde Lena på Apollo i Sverige och ville ha en statusrapport om läget i Agadir, Marrakech och Essaouira. Ringde runt till alla hotell i respektive städer och försökte få tag i alla gäster och fick tag i alla utom två (som Emeil senare fick tag i).

De meddelade att resan gått bra och att det var lugnt ute. Jag vidarebefordrade till Emeli som skulle skriva en kort rapport om att läget var lugnt och skicka till Sverige. Varken BBC eller CNN har visat/skrivit en rad om Marocko idag, vilket indikerar att det varit lugnt i hela landet.

 

Mitt internet segade något alldeles förtvivlat på eftermiddagen men jag lyckades få iväg 6 dokument rörande den här säsongen. Allt från hur guidelivet ter sig är här i Agadir till utflyktsmanualer för mina tre utflykter. Så nu är det klart! Känns ju fint!

 

Antal steg: Sparsamma 6552


24 feb - Hotpants + hängskinka = INTE snyggt

Morgonen startade med att jag glatt hoppade upp ur sängen redan klockan fyra. Inte för att jag hade planerat detta utan mer för att jag inte kunnat sova ordentligt på grund av en massa spring och prat i korridoren under natten. Är man lättväckt som jag så... ja, då vaknar man lätt haha. Och sista gången kunde jag inte somna om.

 

Jag gick upp och käkade frulle. Och att tillreda den går på rutin eftersom den ser likadan ut varje morgon. Det är bara grönsakerna som varierar. Idag blev det tomater och oliver till mackan.

Men sen blev jag lite trött och slängde täcket åt sidan och kröp ner ett par timmar extra och gick upp seriöst klockan halv åtta. Men var var solen???

 

 

Min väntan på solen utgjorde två och en halv timme så det var inte förrän straxt efter tio som jag kunde beslagta en solstol och ligga där i drygt 5 timmar för att njuta av sol och värme – den ultimata avkopplingen för mig! Åt frunch (kycklinggryta med ris) innan jag trampade nerför trapporna till poolen för att klara mig ett tag.

 

Idag läste jag ut ”Fången i öknen”. Det har tagit mig fyra månader att ta mig igenom den, får jag erkänna. Prioriterar inte annat än faktalitteratur så det släpar liksom lite efter även om den handlar om Marocko och Malika, Hassan II adoptivdotter som slutade som hans fånge under 20 år. Men nu är den utläst. Och vad jag vet om landets tidigare kungen så tror jag faktiskt att hennes berättelse om händelserna nog stämmer ganska bra.

 

 

När jag blev lite hungrig slängde jag i mig kakaonötter och så klart hade jag min vattenflarra med i väskan. För min solstol ville jag inte lämna! Idag försökte jag sola bort det där förargliga vita området under skinkorna. Numera är området, ska vi säga, lite bredare än förr om åren? Höhum...

 

 

Men jag tror förresten inte det har så mycket med åldern att göra. Såg en tjej i 20årsåldern bärande hotpants där skinkorna hängde under. Hon har nog inte sett sig själv på bild bakifrån, tänkte jag när jag gick bakom henne in på hotellet. I så fall är jag säker på att hon hade bytt till ett par vanliga shorts som gick ner lite mer... – för det var INTE snyggt! Så jag rekommenderar att du låter fotografera dig bakifrån innan du köper ett par hotpants, du!

 

Nåväl, straxt efter fyra var jag uppe i lägenheten, duschade och beslutade mig för att gå till Marjane och handla. På med långbyxor, t-shirt och gympadojor... då kände jag plötsligt att jag var hungrig! Och det var trots allt sex och en halv timme sedan jag åt matlåda sist - och värmde därför på en ny matlåda med samma innehåll: Ris och kyckling/bacongryta. Men så fort jag var klar så travade jag iväg efter att ha växlat min sista 10a i Euro plus 120 svenska nere i receptionen.


Jag mötte Mohammed, den svensktalande marockanske journalisten som jobbar för en tidning i London, och vi samspråkade en stund innan vi skiljdes åt. Han ville skjutsa mig till Marjane men jag avböjde. Jag hade ju som sagt valt att gå.

 

Väl på Marjane så var det de sista dagarna på rean som hållit på en månad. Men idag var det inte lika mycket fok som vanligt. Det var ganska avkopplande att gå och handla och nästan inga köer. Hittade marockans Gin (från Casablanca) som jag stoppade i vagnen att ta med hem till Per. Kan ju vara lite roligt med något lokalt, tänkte jag. Jag köpte även kalkonfiléer och nötkött färdiga i bitar för grillspett. Passade på att hitta några nya kryddor att marinera i. Det blev Mexikansk blandning och en blandning för kyckling. Jag är lite trött på Ras el-Hanout... inte så konstigt om man har det till allt, eller hur?

 

Promenaden hem, denna torsdag, skedde inte i solsken. Jag hade gått lite senare än förra veckan för att slippa sol rakt i ansiktet på vägen. Men ändå kände jag att det hettade på överarmar och kinder. Nog hade solen tagit alltid. Idag var jag lite mer än beige! Lite mer åt terrakotta eller det rostbruna håller tycker jag.

 

Hittade förresten en jätteintressant sida som visar jordbävningar! Ni kan också se hur kontinentalplattorna ligger som gör att vi har jordbävningarna. Vi har ju två som krockar ute utanför Marockos kust ute i Atlanten... http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/

 

Antal steg: 12131

23 feb - I punktform

1. Frukost i sängen
2. Vistelse på balkongen
3. Horisontalläge i solstol
4. Dusch i badrummet
5. Matlagning i köksvrån
6. Forskning på Thailand på datorn
7. Gav mig ledigt från långpromenad
8. Såg på TV
9. Gick och la mig!

Det är vad jag gjorde idag.

Vansinningt imponerande antal steg: 792

Praktiska ting runt min begravning

Livet ger ju inga garanterier. Men tycker du att det är konstigt att jag publicerar min sista vilja så har jag tveklöst en mot-undran... vill inte du vara med och bestämma om hur du vill ha det???

För mig känns det viktigt, iallafall. Och eftersom vi kan dö utan förvarning när som helst så vill jag liksom ha allt klart och underlätta för mina efterlevande. Allt blir så mycket enklare att slippa fundera och bestämma hur en  begravning ska se ut. Det kan vara många viljor i en familj... och sorgen drabbar oss alla på olika sätt. Du kanske blir arg, super, gråter, blir deprimerad - ja du fattar.

Man fungerar inte helt 100% när man har sorg.

 

Och att sörja SKA man och det är normalt men det får inte ta över ditt liv! Som det kinesiska talsättet säger.

"Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår."

 

Och visst underlättar det om man vet hur den som dött faktiskt vill ha det och allt finns klart på papper! Själv vill jag helst begravas utan allt onödigt stohej runt omkring. Bränn mig och strö ut askan i minneslund. Det blir bra så. Jag är inte kvar fysiskt oavsett! Och jag vet att jag har funnits och det gör du också!

 

Så över till det praktiska då

Dör jag i Sverige: Ge det som går att använda till forskningen. Resten kremeras.

Dör jag utomlands: Obduktion och kremering i aktuellt land – hemkomst i urna, tack! Helt onödiga kostnader att ta hem mig i kista eftersom jag ändå ska kremeras!

 

Borgerlig begravning i Lilla Aska där det finns en lite fin minneslund. Gillar Hoppets kapell men ni får själva bestämma om det blir bra eller inte.

 

Officiant oväsentligt egentligen. Jag har ändå skrivit mina sista ord själv hehe

 

Kista – föredrar den billigaste i kartong. Lägg istället gärna över ett snyggt bårtäcke om ni har lust. Återigen - jag ska ju ändå kremeras!

 

Blommor Eftersom jag inte är någon blomstervän får ni själva välja om det ska vara blommor eller inte.

 

Minnesstund efter begravningen väljer ni själva om ni vill ha. Jag får inbjudan automatiskt och vet vart jag ska för att komma och säga hej i så fall ;)

 

Dödsannons bör jag tydligen ha en. Helst en på internet där jag ändå har befunnit mig både i jobb och fritid. Vill ni ha i pappersform får det väl bli Corren, misstänker jag.

 

Arv haha ja, äger jag något ska det delas mellan mina barn Martina och Milla.

 

Musik Här får ni några låtar att välja emellan. Metallica - Nothing else matters, Pharell Williams - Happy, Queen - Who wants to live for ever. Monthy Pyton - Always look at the bright side of life, Bobby Mc Ferrin - Don´t worry, be happy. Som synes ska det inte vara ett dystert event. Se det som en minnesstund istället. Låtvalen speglar mig och mitt liv, vettja!
 

Ja, det är väl allt va? Om jag kommer på något mer så återkommer jag med annan blogg...

Det här finns dessutom nedskrivet på papper.


Mitt resonemang runt döden

Den dagen jag går (okänd författare)

 

”Den dagen jag går för att ej vända åter

jag vill att ni minns mig precis som jag var.

Det är helt naturligt, mina kära, om ni gråter.

Men inget kan ändra det öde vi har.

 

Den dagen ni står här och när ni mig saknar

Jag vill att ni lever och livslusten har.

Mina älskade kära, jag vill att ni vaknar

”och lever” de dagar, den tid ni har kvar.”

 

Mitt resonemang runt liv och död

Det dikten beskriver tänker jag numera när någon dör i min närhet. För ni håller väl ändå med att så fort vi har fötts till ett liv här så finns enbart en garanterad väg ut – döden! Det borde alltså inte vara så märkvärdigt som vi ibland har en tendens att göra den. Själv har jag konstaterat att varje gång jag är ledsen över att någon dör, är det mitt ego som talar.

 

En dag för många år sedan nu, så bestämde jag mig för att istället för att sörja vara jag glad över den personens tid på jorden och allt denne har åstadkommit i sitt liv. För alla bidrar vi på något sätt – direkt eller indirekt - fast vi kanske inte tänker på det. Och alla människor har bra sidor och mindre bra sidor (sedan kanske den ena sidan överväger ibland då...)

 

Det är därför jag alltid lever varje dag som om det vore sista dagen. Det känns viktigt för mig personligen att vara sann emot mig själv och leva mitt liv på bästa möjliga sätt i varje given stund med de förutsättningar jag har just då.

 

Oavsett vad som gör att mitt liv slutar, var alltid säkra på att jag levt det liv jag har valt och dör lycklig med just den vetskapen.

Motton i vuxna livet: ”Rosa tankar”, ”Kärlek till alla” och "Det blir som det ska".


22 feb - Spontant tacktal

Tisdag och Marrakech som vanligt. Vi hade varken läst eller hört något om att det skulle vara farligt att åka dig – och det var det inte heller. Jag märkte ingenting av några oroligheter eller folksamlingar. Det enda jag såg var fyra pikéer med tillhörande militärer på Djeema el Fna som inte brukar vara där.Och det är spännande hur olika vi människor är. Två av våra gäster tyckte det var så obehagligt med söndagens huligan-incident och flyttade till Agadir dagen efter. De två andra ville absolut inte flytta. De tyckte att samma incident var spännande och trivdes så bra i Marrakech.

Och vi kan ju inte påverka alla saker som händer – bara attityden hur vi möter den. Spännande, eller hur?

 

Jag gick bort till banken som blev sönderslagen vid Djeema. De hade täckt över fönstren med banderoller nu. Annars märktes inget av upploppet på gatan. Jag stack in huvudet till Riad Omar som ligger tvärs över gatan för att höra hur de hade det - och det hade det bara bra! Inget mer hade hänt efter söndagkvällen.

Nån berättade dock om 14-20 åringar som gått bärsärkagång (jämför med det som hände i Göteborg 2009) Och det är ju så... den maktlöse som saknar förmåga att kommunicera tar till våld. Inget att bli förvånad över, tycker jag. Men alltför trist - och onödigt - när det händer, så klart!

 


 

Det enda folk annars pratar om just nu, tycker jag, är Khadaffi. Satt och såg ett tal med honom på arabisk nyhetskanal där han läste från ett papper och gjorde ett paranoid och något galet intryck. Han verkar inte vara särdeles populär här...

 

Idag travade jag runt och kolla in fake-glasögon och parfymkopior. Det är ju dags att se över presenter till familjen. Det är synd att man inte kan ta en hel resväska extra med hem! Jag köpte mig 100 ml Chanel No 5 för 59 dirham till mig själv, som doftade 12 timmar senare - det kan man väl säga är en bra kopia va?

 

 

Hittade ett Rusta-liknande ställe där jag hittade ett par roliga grejer. Vad sägs om en rökelsehållare att koppla in till tändaruttaget i bilen? Eller Ko-fatet som gjorde att jag direkt tänkte på min väninna Annette Sidås som iallafall har varit ko-samlare...

 

.

 

Och så ska man inte sluta att bli förvånad. Jag tog ju med mig Teletaubbien med trasiga dragkedjan och axelremmen till väskan. Min ambition var att tala om för dem att man säljer inte trasiga grejer och tror att det går bra. Om de inte var villiga att byta tänkte jag lämna grejerna till butikerna. Varför ta med trasigt hem som ändå bara skulle hamna i soppåsen?

Så jag promenerade först in i derben (typ gränd) till butiken med Teletubbies och visade dragkedjan varvid säljaren tog ner den ena "tubbien" efter den andre och antingen drog sönder nya dragkedjor eller konstaterade att de redan var trasiga. MEN som vanligt här, löser man problemet. Det slutade med att han lagade dragkedjan med hjälp av dragkedjan på en liten necessär! Så nu har jag varsin Teletubbie till Elton och Albin igen!

 

 

Därifrån gick jag in i skotorget där jag köpt min lilla handbagageväska, visade remmen och fick snabbt en ny... men min trasiga såg jag att de la i den väskan de tog min nya i... så var uppmärksam när du handlar i souken, säger jag bara! Men är inte helt seriös... ;)

 

På hemvägen fick jag ett Tack-tal med efterföljande applåder i bussen för att jag var som en levande uppslagsbok. Vad man än frågade mig så kunde jag berätta!

Att bli uppskattad för 1000-tals forskningstimmar, alla promenader i områden jag jobbar i för att veta vart allt ligger, alla diskussioner med invånare samt ivrigt iakttagande om hur livet är att leva i landet jag själv bor i -  känns fint!

 

Jag har ofta fått fråga om jag har ett förflutet som historielärare för jag är så ”kunnig, pedagogisk, dramatisk, engagerad och entusiastisk” när jag berättar! Är inte det en komplimang så säg?

Har gått och tänkt på det en del och det skulle faktiskt vara jättekul att få jobba som det och fick jag erbjudandet skulle jag säkert tacka Ja. Jag älskar att förmedla och utveckla människor oavsett åldern på den som vill lyssna. MEN det kommer så klart inte inträffa. I Sverige är det ju bara utbildningar som gäller – inte erfarenheter och lämplighet... så jag fortsätter som utflyktsguide som är så nära historielärare jag kan komma i det här livet! Som vanligt gäller det att hitta varianter på drömmar som kanske inte går att uppnå helt hundra!

 

När jag kom hem kopplade jag över telefonen. Imorgon väntade min andra eftersläpande lediga dag! Jag planerar att sola på förmiddagen – och på eftermiddagen gå en promenad till Marjane och handla lite! Sen får vi ser hur det blir egentligen!

 

Antal steg idag: 13761 och idag kunde Emeli och jag konstatera att vi har varit först in på ALLA delmål och gick nu först i mål för hela tävlingen. Nu är det personligt som gäller. Jag ligger "bara" på 22a plats av 219 och det känns ju lite beiget...


21 feb - Som en gummiboll!

Hade svårt att somna om efter samtalet från marrakechgästerna. Blir jag väckt när jag somnat precis så är det ofta kört att somna om fram till klockan ett på natten då min nästa sömncykel startar igen och är det värsta med att ha Servicetelefonen egentligen - att bli uppringd efter klockan nio på kvällarna. Men jag sov säkert ett par timmar sammanhållet ändå och gick upp straxt efter fem, dessvärre lite trött.

Dagens utflykt till Taroudant blev som vanligt trevlig och inget märktes av utav någon demonstration igår. Allt var precis som det brukar.
Jag gick gå till Labri och säga ifrån om skräddarsydd djellaba. Eftersom mitt hotell krävde full betalning för uniformstvätten (förra året gav de 50% rabatt till guiden som bodde här) så gick alla 941 dirham till deras konto istället för hälften till skräddaren. Inget att göra åt!
På Apelsintorget hittade jag en låda med nyskördade jättestora blodgrapefrukter! Underbart! Jämför med den normalstora oranga apelsinen jag la ldit ängst ner.Och på hemvägen hoppade vi ur och fotograferade getter i träden. Börjar bli lite utav en vana nu... men lika roligt varje gång!


När jag kom tillbaka till stan och kontoret hade jag fått min hemresebiljett - med utresedatum redan 18 mars! Så där förlorade jag typ två dagar i Marocko - och vann förstås två dagar i Sverige.

Innan jag gick från kontoret längs med cornichen...


...hade Emeli och jag bestämt att vi skulle promenera i mål idag. I stegtävlingen alltså. Vi tyckte vi hade räknat ut hur många steg vi behövde gå men när jag hade reggat mina så var det typ massor med steg kvar (7 939) så jag fick ringa Emeli och förvarna (ja, vi tar detta lika allvarligt) som skulle gå runt till fem hotell som låg utspridda i centrum och byta service- och utflyktspapper, precis som jag gjorde på kvällen borta hos mig. Men hon blev kvar på kontoret lite längre än planerat vilket innebär att vi får gå i mål imorgon istället.

.

Själv hoppade o joggade jag runt som en gummiboll i lägenheten iklädd min illgröna Zumbakläder mellan badrummet och balkongen i 20 minuter innan jag kastade mig i duschen. Grannarna måste ha undrat om jag riktigt klok - fast det vet ju du att jag inte är haha


Inte helt lätt att ta kort på sig själv in action

Innan jag gick och fick jag en vodka tonic på balkongen av mig själv och njöt av den ljumma kvällen!

Antal steg: 20635 med slutklämmen!!!

20 feb - Demonstrationer och upplopp

Ja, allt får man inte reda på i media inte. En del måste liksom upplevas för att veta att det har hänt. Dagen blev lugn. Demonstrationerna hade varit fredliga i landet, beskrev man på BBC, CNN, Al Jazera och Aftonbladet. Ingen anledning till oro, alltså – enligt rapporter vi fick!

Min söndag ägnade jag åt hotellservice. Jätteroligt som vanligt! Jag promenerade till alla hotell på mitt första skift, gick hem och käkade lunch och därifrån vidare till kontoret på cornichen. Hittade en intressant buske med långa taggar och frukt – undrar vad det är?

.

 

Istället för att ta vanliga vägen kunde naturligtvis inte låta bli att gå via torget där demonstrationen var på förmiddagen/eftermiddagen. Det var nog som mest runt en 500 pers där. Många stod runtomkring och iakttog. De bad tillsammans, några slagord ropades, marockanska och berbiska flaggan viftades – that's it.

 

 

Fortsatte gå även på mitt andra skift till hotellen. Då hade demonstrationen upphörde runt femhugget och folkmassan var skingrad.

 

 

Så sammanstrålade jag med Emeli. Vi hade bestämt oss för att gå till varuhuset La BelVie och handla lite.

 

 

Jag visade runt lite i trakterna både på vägen dit och på vägen tillbaka hem. När vi gick på torget i Talborjt träffade vi en massa gäster och telefonen ringde sig varm. Ett av samtalen var av lite mer allvarlig art. Det var våra två gäster i Marrakech som, lite skärrat, rapporterade om upplopp (som alltså inte hade med demonstrationerna att göra).

Vi fann det lite märkligt att varken agent eller hotell ringt till oss... men å andra sidan...när agenten ringde och jag befann mig på demonstrationen i Agadir visste han inte om att den heller så.... Information här är, ska vi säga, ett lite problem?

Gästerna krävde inte att få åka därifrån omedelbart utan ville se tiden an. De ringde sedan två gånger till och sista samtalet runt 23-tiden berättade de att de gärna ville till Agadir för att avsluta sin semestervecka. De tyckte det kändes obehagligt att vara kvar – och självklart! Gästernas säkerhet står högst på listan. Emeli kommer jobba på det imorgon bitti (de kände inte att det var nödvändigt att åka därifrån på natten). Själv har jag ju utflykt med gäster till Taroudant.

 

Jag och Emeli skiljdes åt vid Anezi och jag promenerade sedan Avenue Mohammed V bort. Hoppade in på McDonalds och köpte mig en välförtjänt Big Mac efter 21 397 steg. Totalt idag blev det 28.700 exakta steg och till dessa fick jag på köpet blåsa under höger pektå och hälsporren under vänster häl gjorde sig påmind. Men det får det vara värt. Tävlar man så tävlar man!

 

 

Igår bestämde Emeli och jag att vi, nästa onsdag, ska ta en heldag till oss själva. Vi har vunnit alla deltävlingar av Stegtävlingen på Apollo (har bara målgången kvar!) samt en Servicetalstävling och har lite apollopengar att spendera. Vi har lite planer på vad vi vill göra sen får vi se vad vi faktiskt gör men det ser ut att innehålla en hel del kamel!

 

Antal steg: 28700, som sagt var...

Country Unrest Index* Corruption Poverty % Age** Literacy
Yemen 86,9 146 41,8 17,9 61
Libya 71 146 n/a 24,2 88
Egypt 67,6 98 16,7 24 66
Syria 67,3 127 n/a 21,05 n/a
Saudi Arabia 52,8 50 n/a 24,9 n/a
Algeria 51,3 105 22,6 27,1 73
Jordan 50,3 50 14,2 21,8 92
Tunisia 49,4 59 11,7 29,7 78
Morocco 48,2 85 19 26,5 56
Bahrain 37,7 48 n/a 30,4 91
Iran n/a 146 n/a 26,3 82

19 feb - Sällskap hem

F.A.N.T.A.S.T.I.S.K.T!!! Idag kunde jag sitta på balkongen på morgonen - utan täckjacka och innan solen hade gått upp helt! Det är nog dags att börja äta frukost ute alltså! Värmen har börjat komma lite tidigare på dagen. Såg på yr.no att vår genomsnittstemperatur den här veckan ska ligga på 23 grader!

Resten av dagen gick till Inspirationsmöte, Cityrundtur och Servicekontor. Inga direkta överraskningar inträffade på hela dagen, tycker jag.
Jo, att oroligheterna nu drabbat Jordanien ordenligt. Gick in en sväng för att kolla Svenska ambassaden åsikter om resor till det landet men såg att de inte uppdaterat efter det som hände igår.
Det blir spännande att se vad som händer i Marocko i morgon. Emeli och jag har bestämt att vi beger oss till Place Amal och kollar läget så det kan komma en direkt rapportering från händelsernas centrum...

På vägen hem var det iallafall fullt med folk ute och gick - barnfamiljer mest. När jag frågade vad som stod på berättade en man att Prinsessan Salma firade något. Han var inte säker men trodde att de hade med stranden i Agadir och göra och att jag och Emeli nog inte stod på gästlistan för kvällens jippo. Det var väl dåligt? Att missa inviteringarna så där? Aja, Emeli (som gjorde mig sällskap hem) och jag spatserade således med tunga steg förbi, lätt sorgsna över att inte få vara med.

Väl hemma utanför mig skiljdes vi åt. Emeli skulle förbi palatset och ta en hamburgare på Gyllene Måsen (Mc Donald för den oinvigde) och jag gick hem ochåt en bakad potatis och sista entrecôtebiten.

Antal steg: 11738

18 feb - Världen går i bitar - och min bergkristall likaså

Sov oroligt efter klockan ett  natt. Vet inte riktigt hundra varför. Men det blev nog sömn lite till och från iallafall.
Jag kommer ihåg att jag drömde att jag var på en tvådagars utflykt och hade inte fått någon voucher till hotellet. Jag ringde agenten och frågade varför han inte gett den till chauffören när jag inte jobbat på två dagar? Det hade ju varit vettigt att göra. Vet att jag var lite upprörd ett tag där haha

Klev upp och fixade frulle straxt efter klockan sex med tomater och lite saltad färskgurka. Satte mig framför BBC som rapporterar från Baharain och Libyen där man slår ner uppror med polisiära/militära medel, Iran som nu använder Suezkanalen för två krigsskepp och gör Israel förbannad.
Nog kan man säga att det händer mer än någonsin i Mellanöstern och Nordafrika? Och var det kommer att sluta får framtiden utvisa. Kanske går profetian i uppfyllelse, att jorden går under 2012 fast inte på grund av naturkatastrof utan människokatastrof?

Att dessutom min Bergkristall med 7 fantomer, som jag fått av Pella på 1990-talet, föll i golvet och gick i tre bitar gjorde inte morgonen roligare.


Pratade med Amr i Egypten igår. De ska ha Segerdemonstration idag och han kändes glad över att man lyckats avsätta Mubarak. Man ser dessutom fram emot det första fria valet som man hoppas ska bli av inom ett halvår.
Och idag pratade jag med en marockans journalist som menar att det inte kommer bli någon revolution i Marocko, däremot kanske evolution. Ja, den som väntar får se.

Mina arbetsuppgifter idag var att hämta gäster på hotell för transfer till flygplatsen, se till att allt flöt på med incheckningen, ta emot nya gäster och köra hem gäster till sina hotell. Jag valde att gå till Amadil och börja min transfer och tog den längsta vägen. Tilbaka i Agadir gick jag av vid Iberostar och gick hem den övre vägen - allt för att samla steg, vet du! Här är några kort.

.
Utsikt ned mot cornichen med Iberostar till höger. Röda bär på en buske jag inte känner igen. Det är inte rosépeppar. De växer på ett träd som ser helt annorlunda ut...

.
Första blommningen i år av en suckulent och "ljungen" som även kommer med beige/vita blommor.

Efter min promenad hamnade jag hemma och åt lunch. På BBC rapporterades det om fler oroligheter i landen jag skrev om är ovan. Bra att hålla sig lite uppdaterad, men lite tröttsamt att höra samma saker hela tiden. Gick in på Svenska Dagbladet och vad mötte mig väl där - hot mot Sverige från al-Qaida Då blev jag ännu tröttare!

För att pigga upp mig i allt elände i världen fick jag för mig att jag ska nog forska lite vad svensk media beskriver om Arganolja och vad det vill ha betalt för arganprodukter... vilket resulterade i att jag snabbt konstaterade att jag nog måste köpa på mig en del innan jag åker hem, du!
Först varför det är så nyttigt: http://total-quality.org/halsa/arganolja-fordelar-for-hud-har
Sen lite priser att jämföra med. Företaget Kaeline (Källa:http://www.evincecosmetics.com/swedish/kaeline/kaeline_ansikte.htm) hamnade näst högst på google.se och ta till exempel en argankräm med enbart biologiska produkter som jag köper 100 ml för 50 dirham - att jämföras med utspädd (läs gärna den innehållsdeklarationen) 50 ml(!) för 449 SEK.
Eller oparfymerad arganolja som jag köper 2,5 dl för 120 Dirham - den vill man ha 269 SEK för 0,5 dl.
Typ lite skillnad lr?
Nu ska det i ärlighetens namn berättar att jag har inte så flashiga förpackningar. Mina är basic i äkta plast. Men för mig är det innehållet som räknas!

Vid halv nio var jag lite trött. Servicetelefon, block och penna lade jag som vanligt vid sängen. Skulle det ringa någon svarar jag på fem röda. Det ringer inte så ofta efter att jag har gått och lagt mig men nog erkänner jag att vara stand-by hela tiden kan vara mentalt ansträngande då och då. Men det är så det är och då är det bara att gilla läget! Fast jag tror att jag kommer stänga av min egen mobil på kvällar och helger när jag är i Sverige. Man behöver inte vara nåbar 24 timmar om dygnet...Antal steg idag: soliga 10 222

17 feb - Fortsatte låtsas

... att det var semester idag också. Jag hade ju min ordinarie fridag idag. Inte dumt alls att få ha ledigt två dagar i rad, måste jag erkänna! Det har man ju inte direkt blivit bortskämd med här.

Tog lite sovmorgon och gick upp tjugo över sex. En timme senare var det ljust ute men idag var det väldigt disigt. Solen lyste med sin frånvaro, skulle man väl kunna säga, till klockan 9. Då pressade den sig igenom till min stora glädje.Jag klev ner till poolen idag också. Det var ingen direkt invasion på morgonen. Jag hoppade i poolen en gång idag och självklart kom några tussar för solen när jag varit i...


I solsängen låg jag till tjugo i två. Då valde jag att gå upp och fixa lite lunch. Halv tre hade jag lagat den, ätit den och kunde vara nere vi poolen ytterligare en timme.


På seneftermiddagen tog jag en promenad till Marjane. Jag hade ju matlagning på schemat och behövde stora burkar med koncentrerad mjölk. Sist jag var hade de bara små... och det hade de den här gången också. Bara att bunkra upp med en massa dyra småburkar, alltså.  Nedrigt!På vägen hem hade jag solen i ansiktet hela vägen... vilket gjorde att jag faktiskt hade illröda kinder och ömma ögonlock senare på kvällen haha. Bidragande orsak var så klart horisontalläget i solen tidigare på dagen. Så det kan bli!

Antal steg idag: 14009 och funderar på vad jag ska ha för promenadmål imorgon. Jag kan ju nte gå utan att ha ett mål i livet.

16 feb - Låtsas-semester

Såg solen sakta gå upp på en klarblå himmel. Jag kunde glädjas åt första lediga dagen på tre veckor och kände att den ville jag starta med en morgonpromenad på stranden och gå söderut mot sanddynderna. Hela dagen låtsades jag faktiskt att jag var på semester haha Inte dumt alls!

Här är några fotografier från min blåsiga promenad. Vågorna jagade mig när jag kom för nära vattenbrynet.

.

..

Jag hade tänkt stanna och ta en morgondopp i Atlanten men när jag fick se alla matrester och skräp valde jag att avstå. Kändes inte särskilt lockanden. Men det blir samma sak varje gång det blåser invind här... ofräscht är benämningen.

.

När jag kom hem värmde jag på en liten matlåda som jag åt på balkongen. Passade på att kolla ner bland solstolarna och upptäckte att nästan ingen var upptagen. Smörjde in mig med arganolja och spatserade glatt nedåt och beslagtog en säng. Det blev faktiskt två hastiga dopp i poolen på mina fyra timmar där nere. Kollade termometern: 11 grader haha. Tror nog det var iallafall 15-16... Och visst blev jag lite beige. (Att man aldrig blir BRUN, alltså!)

Halv två var jag hemma igen och lagade lite köttfärssås som jag åt med ostnachochips. Orkade inte laga en ordentlig lunch.
Kollade mobilen och hade fått SMS från Kattis på Ving som meddelade att jag blir hämtad kl 19.15 utanför mitt hem. Jag skulle få följa med på Fantasian ikväll, vilket jag gladde mig åt hela eftermiddagen... som ägnades åt hemmaspa. Det blev arganoljeinpackning av hår. Därefter fortsatte jag med insmörjning med argantvål som jag sedan gick omkring med en halvtimme innan jag skrubbade mig i duschen.

Blev trött på eftermiddagen så jag gick och la mig och råkade sova flera timmar. Så länge att jag fick avboka showen och middagen på kvällen. Det var ju inte riktigt vad jag räknade med. Men jag var så himla trött tydligen.

Det fick bli en entracôteskiva och avokado i sängen med haklappen på istället...Och för första gången på flera månader kunde jag sitta på balkongen utan någon täckjacka... Våren är på väg!

Antal steg denna dag: 12 013 efter promenad på stranden och i bostadsområdet.

16 feb - En parentes (Att vårda relationer)

Många funderingar passerar genom mitt liv hela tiden, men en har stannat ett tag nu. Hur kan man kombinera världens roligast jobb med familjen?

Ingen, mer än jag, var ju direkt överlycklig när jag berättade att jag bestämt mig år 2007 för att flytta utomlands och jobba. Och nu har nya familjemedlemmar dykt upp...

 

När min kära kollega och vän Therese dog, 32 år gammal, blev det liksom lite mer påtagligt att det inte finns några garantier för att jag blir 69 år. Mitt "dödsår" framkom i en livsstilsundersökning jag gjorde för snart 10 år sen och har nog försämrats får jag erkänna. Och nu upplever jag att det vore ju jämrans tråkigt om inte barnbarnen ska kunna få lära känna sin mormor – och jag lära känna dem.

 

Jag har ju aldrig varit någon curling-förälder och kommer inte bli någon sådan med barnbarn heller men jag kommer ju ihåg hur viktig min mormor var för mig så kanske är det så att en mormor är viktig att ha?! Och känna?

 

Du som följt mig blogg vet att jag fattat ett beslut som innebär att jag kommer söka kontrakt med Apollo sommarsäsongen och vara hemma, men frilansa, på vintern. Mitt aber kommer bli ekonomin så klart. Det är ju liksom lite mer osäkert att bara frilansa. Men jag tror nog att det kommer funka. Jag är ju varken trygghetsnarkoman eller har svårt för att lösa problem. Det ordnar sig säkert!

 

Jag mailade till min närmaste chef på Apollo, Emma, i måndags och hon har accepterat mitt beslut och tycker dessutom att det är helt okej att jag bara skriver kontrakt för sommarsäsongen som ju faktiskt är vår högsäsong! Det känns ju jämrans bra som ni förstår! Och att vara hemma på sommaren känns lite som det kvittar. Svensk sommar betyder lite sol, regn, moln och insekter och de kan jag leva utan, helt klart. Jag förstår inte alls de som säger att de vill vara hemma på sommaren för den är så fin, och resa på vinter haha

 

Till vintern kommer jag alltså kunna vara hemma mer, hinna träffa familjen och umgås med mina vänner som också är viktiga. Och till skillnad från tidigare så ser jag faktiskt fram emot att få vara mer hemma... vad nu hemma betyder?

För jag har ju inget eget hem. Jag bor ju i en resväska och ser mig mer som en modern nomad.

När jag är hemma har jag fått bo hos Per, mannen i mitt liv sedan 1988. Men man ska ju aldrig ta någon för given. Och jag är ingen fena på att vara sammanboende. Sist jag var hemma var jag nog världens sämsta, känner jag. Men kanske blir jag bättre på det när jag pendlar långdistans och har valt att att vara hemma. Sist jag var hemma var det ju på ofrivillig basis efter en besvärlig fotledsfraktur i Jordanien och var nog ganska så självupptagen...

 

Nu när jag mellanlandar hemma i Serige innan Thailand får jag bo hos Per igen (”Det är klart du får bo här”, mezzade han). Den här gången ska jag försöka förklara hur mycket jag uppskattar honom och att få vara en del av hans liv. Det får bli min andra mission, det.

 

Jag ser iallafall fram emot att fortsätta få vara med om 2011! Och blir det inte som jag hoppats så får jag ju göra en variant, eller hur?


15 feb - Vad säger de om IKEA?

Gick upp fem och en och en halv timme senare satt jag i bussen för upphämtning av gäster som ville haka på till Marrakech. Slängde ett öga på BBC för att höra om bråken i Algeriet, Bahrain, Afghanistan och Iran men fortfarande ingenting om Marocko. Här är lika lugnt som det alltid har varit vad jag kan se på BBC och CNN som annars är först att rapportera om händelser i världen (och begraver sig i dem 24 timmar per dygn).

Det är så märkligt. Utländsk media berättar en massa saker om vad som planeras här som marockanerna jag känner inte har en aning om när jag frågar om det. Lite intressant eller hur? Och det blir klart spännande att se vad som händer den 20e februari. Den dagen har jag hotellservice och rör mig ute på stan. Det är den dagen media berättar att det ska bli demonstationer här...

Aja, what ever. Jag åkte till Marrakech och hade ännu en fantastisk dag. Det mest intressanta var att få se ett program om IKEA på arabiska National Geographic... och jag undrar sååå vad som berättades haha

Hanna, Emelis syrra var med mig idag och vi shoppade loss under timmarna på egen hand. Hanna köpte 2 par Converse + 3 par RayBan, jämte oljor, krämer och kryddor från berberapoteket.
Själv handlade jag arganolja till hårinpackning, saffran att ha i mitt te (stärker immunförsvar) och argantvål (den jag har är snart slut). Och i ett hastigt ögonblick införskaffade jag mig en lite svart väska, att ha som extra sändbagage eller handbagage - men fästena till remmen gick sönder innan jag ens kom till bussen!Tänker nog ta med mig den och Teletubbieövernattningsryggsäcken som har trasig dragkejda och klaga nästa tisdag - även om jag inte kommer få nya tänker jag framföra mitt ogillande och meddela att dit kommer jag inte någon mer gång och handlar. Och jag lämnar antagligen tillbaka grejerna för inte tänker jag ta hem trasiga grejer en gång till.

Jag köpte också en ny snodd. Min svarta, numera resårlösa, snodd som har hängt med mig från det jag kom hit har nu fått gå vidare till nästa liv. Hade en lite ceremoni för detta, så klart!Jag var hemma vid niotiden och då var jag väldigt trött. Gick ut på Wellstep och registerade antal steg, uppdaterade status på FB, skrev det här och gick sedan och la mig!

I Apollos gå-tävlingen som pågått 14 dagar, har jag gått 214 824 steg = 150,4km med i genomsnitt 15 345 steg per dag. Det får jag nog vara nöjd med, eller vad sägs?

Antal steg idag: 13578

14 feb - Man ska ha husbil...

Igår fick jag en, som jag tyckte, brilliant idé: Jag kanske skulle skaffa en husbil och bli lite som en snigel med huset alltid med mig. Ja, inte på ryggen då men ni fattar.... Det tror jag skulle passa mig jättebra när jag är hemma i Sverige. Jag är ju lite utav en nomad och trivs med det. Och tänk så praktiskt. Och då kunde vi köra Hazard on wheels, brudar haha Och den kan få vara hur tung som helst eftersom jag har BE CE-körkort!

Med denna visserligen något gamla tanke (hade den första gången på mitten av 1990-talet) vaknade jag redan klockan fyra och det var väl kanske inte vad jag tänkte mig. Men eftersom jag inte kunde somna om så gick jag upp och åt frulle, förstås. Så när klockan var fem hade jag hunnit käka frulle och bloggat om gårdagen och varit ute på Blocket och kollat husbilar.
Jag konstaterade snart att  de ska ha en jämrans massa pengar för en pytteliten lägenhet på hjul. Kanske får jag lägga detta på hyllan. Men idén gillar jag helt klart - men gillar samtidigt idén med övernattningslägenhet för runt 1000-lappen fortfarande. Den har jag inte lämnat helt. Surfade därför in på Hyresbostäder också, men inget sånt var ledigt...

Sen har jag ju börjat fundera på vad jag ska ha med mig tillbaka till Sverige. Jag har startat min nedräkning. Det är ju en del jag vill göra och köpa innan jag drar härifrån och eftersom tiden går dubbelt så fort för mig utomlands så gäller det att ha en plan.
Självklart har jag skrivit listor i datorn - Att göra, Att köpa, Att kasta, Att ge bort och Att ta till kontoret - och så bockar jag av vartefter. Gör jag inte listor kommer jag hem med onödigt/fel saker och har heller inte gjort hälften av det jag tänkte mig. Och det går ju inte an även om jag kommer tillbaka igen.

Så som brukligt en måndag for jag till Taroudant med intresserade gäster. Idag gick jag till en syateljé och såg ut ett turkost tyg till en specialsydd djellaba. Jag vill att den ska ha solgula detaljer vilket gör den somrig (himmel och sol), svensk (flaggan) och apollo (logon). Har ingen aningen om vad den kommer kosta men Sidi Labri menar att jag inte ska behöva betala mer än hans fru gör - vad nu det betyder... Och vi får se hur jag gör, har inte beslutat helt än.

På vägen hem hittade vi getter i träden men jag knäppte ett par kort på arganträdet och dess begärliga frukter för både getter och oss människor istället.

.

Väl hemkommen från grannbyn blev jag bjuden på lunch hos Emeli som ju har besök av sin syster Hanna. Hon ska med mig till Marrakech och vi har redan bestämt att iallafall kolla in Converse-dojor. Hon är lite sko-oman, berättade Emeli (som är precis likadan!) och de är billigast i Marrakech = från hundra spänn! Vad jag blev bjuden på? Biff, grönsaker och mystisk potatis (stod det på påsen. Den hade nog varit tänkt att vara i ugn som typ pommes men har man ingen ugn använder man spisen istället så... ja, man kan nog kalla potatisen lite mystisk!)Efter lunchen gick Emeli och jag till kontoret eftersom vi hade öppet för gäster klockan 16-18 och runt 19-tiden var vi klara med allt och tog vi en taxi till Marjane för lite matvarushopping. Hade kollat in reklambladet som var nedstucket i handtaget in till kontoret men egentligen inte hittat något av direkt intresse men var fascinerad av socker som man köper per 5 kg:s säck här! Men kom ihåg - det är inte socker som gör att man tappar tänderna, det är genetiskt!


Klockan blev över åtta innan jag kom hem och jag var ganska så trött. Jag hade ju trots allt varit uppe sedan 4 i morse. Nog hade jag behövt laga mat men det blev bara att steka på små frankfurterkorvar serverade med Brieost och ett par tomater. Jag får ägna mig åt matlagning på onsdag när jag har en av mina två fridagar som släpar efter.

Efter detta intog jag horisontalläge och somnade ganska snabbt med förvissning att imorgon är en annan dag och Marrakech väntar i arla morgonstund.

Antal steg denna fantastiska måndag blev 13 005.

13 feb - Jepp, de missade igen!

Idag blev det fullvärdig frulle med en massa nyskördade körsbärstomater på fatet jämte mackorna! Härligt!

Vid nio startade jag med hotellserviceturné för dagen. Utanför där jag bor hittade jag en Red Bull bil! Lite kul, tyckte jag.


Jag hade en väldigt trevlig förmiddag med promenad mellan hotellen och gäster som kom till mig i receptionerna. På Iberostar tog jag även en sväng i poolområdet.

Vid lunch mellanlandade jag hemma där jag stekte bacon, potatis och rödlök och gladde mig åt en god måltid! Tog en tupplur innan jag tog på mig gympadojorna igen för mer promenix och fortsättning på hotellservicen! Jag är ganska sliten och ser fram emot lite helledigt i slutet av veckan.

Till stan gick jag längs cornichen. Det har blåst en hel del ett par dagar och jag såg ett träd på stranden och en hel del sten som man redan samlat ihop till högar. Det lär väl bli lite aktivitet med bulldozers vartefter. En stod iallafall och väntade vid muren.När jag gick där på cornichen med fiskmåsar och trutar svävande ovanför mitt huvud hörde jag plötsligt Svisch och Splasch bredvid mig. Då tänkte jag tanken: "Det är ändå ganska fantastiskt att ingen har bajsat på mig, trots att jag går där nästan varje dag".
Jag fortsatte sedan glatt min promenad och eftersom jag hade jättegott om tid passade jag på att ta omvägen genom Fågelparken och här är lite kort från den övre delen....

.

.

Från parken gick jag till våra hotell i city och därefter promenerade jag till kontoret för att skriva utflyktslistor, göra avräkning och kopiera utflyktsprogram till morgondagens Taroudant-utflykt. Innan jag och Emeli skiljdes åt tog vi varsin mentolcigarett tillsammans ute på trottoaren haha och vad hände väl där?
Jo, en fiskmås kastade ner en laddning  på Emeli! Jepp, de missade mig ännu en gång hahaha
Emeli tog ändå detta med gott humör och berättade samtidigt att det betyder tur om man får fågellämningar mitt på hjässan - varvid jag såg mig själv råka ut för dylik händelse inom en snar framtid, tveksamt tacksam över detta.

Väldigt suddig bild men ni ser de gråa fläckarna ändå va?

Jag kom inte hem förrän 20-tiden eftersom det, så klart, blev en promenad hem - vilket i sin tur innebar att Lag Marocko kom först fram även till delmål nummer tre (vi har varit först alla gångerna, serrö) och nu undrar vi vad vi vann den här gången hehe Vi har vunnit bidrag till Teamaktivitet och till Spa de andra gångerna... och vi är så glada över det. (Plus att vi har vunnit en annan tävling och fått bidrag till Teamaktivitet. Vi har liksom bara inte bestämt vad vi ska göra...)

Förresten, några saker som jag har glömt att nämna sedan länge! Samtidigt som Therese gick bort förlorade jag även den lille valpen till okända öden och favoritrestaurangen Calipso bytte ägare och inriktning till enbart fiskrestaurang. Dessutom försvann Therese favoritkattunge på Golden Beach... Visst är livet ändå ganska märkligt?

Antal steg: 18 486

12 feb - Långpromenad först - ostbollar sen

Gick upp 05.22 (ja, jag tittade på klockan) och gjorde frukost. Kändes ganska bra även om jag saknade körsbärstomater så den kändes lite halv. Glömde bort att köpa igår.

Förmiddagen ägnade jag åt inspirationsmöte, därefter CityTour. Med på turen var Emelis syrra som kom med en välkommen gåva OSTBOLLAR! Jippie!

Vid halv tre var jag hemma och kunde vara ledig. Emeli tog servicekontoret så jag kunde få vila eftersom jag jobbat 3 veckor i sträck.

Tog på mig haklappen, tog ostbollarn och la upp i skåpet till "rätt tillfälle" och ställde därefter in en matlåda från frysen in i mikron. Man kan ju inte välja ostbollar framför riktig mat, tänkte jag, sånt är ju inga vuxenpoäng på!Vid halvfyra bestämde jag mig för att ta en promenad. Jag hade inte gått många steg och man vill ju vara lojal mot lag Marocko. Så jag bytte från Djellaba och sandaler till brallor och hood och begav mig ut på cornichen. Solen var i dis och enligt prognosen skulle det regna så jag kanske inte hade helt gott om tid, tänkte jag.

Initialt hade jag tänkt gå cornichen fram och tillbaka. Det skulle bli drygt 14000 steg bara det!


MEN när jag kom till marinan tänkte jag "hm... jag har ju inte gått ända ut på marinan. Det måste jag göra! Så då gjorde jag det och passade på att ta ett kort genom vågbrytarna bort mot där jag bor!


Sen kom jag på att jag inte hade försökt gå ut på andra sidan av marinan. Det måste jag ju göra! Passade på att  gå runt lite i marinan också. Springer ju trots allt inte där varje dag. Så det blev en lite tur med ett kort på båtarna som resultat.  Det var lite reor i några affärer men eftersom jag inte behövde något gick jag aldrig in för att kolla. Istället fortsatte jag gå!


Fortsatte sen mot hamnen. Inte för att man kan komma dit från marinan utan mer för att se om det fanns en väg ut mot stora vägen från där jag befann mig. Och visst fann jag en parallellväg ut till Avenue Mohammed V!Väl ute på vägen tänkte jag att det kan ju passa bra att gå den vägen hem då. MEN så fick jag syn på en hysterisk hund med något loj förare (och var glad åt Mr Jonzon där hemma) och tänkte: "Ja, för lite motion gör en allt lite galen!" och promenerade glatt vidare!


När jag kom till bankgatan (Kettani) bestämde jag mig för att gå till Apollokontoret för att se om Emeli hade en mentolcigarett att låna ut. Köpte en flaska vatten, tittade på klockan och insåg att jag varit ute och gått nästa två timmar. På vägen till Avenue Hassan II träffade jag på en sopare som håller rent på våra gator!Från kontoret gick jag till UNIPRIX och köpte en Cabernet Sauvignon av märket Cèpage värde 38 dirham. Detta skulle jag ha till ostbollarna! Därifrån tänkte jag ta en taxi men jag hade ju ångan uppe så jag valde att gå.

När jag kom till Anezi tog jag stigen mot cornichen. Och på den vägen tror jag att jag hittade cikoria... och ett äventyrspar som reste reguljärt och aldrig hade hotellrum klart när de landade utan letade på plats. De gillade inte såna som mig (det vill säga guider), sa de, och skrattade. Vi slog emellertid följe och när vi skiljdes åt tyckte de nog att det var lite trevligt att träffa en guide trots allt, att ställa frågor till och som kunde ge tips/råd.
Att resa reguljärt kräver en massa egen research  för att inte missa en massa intressanta saker och sånt orkar inte gemene man. Själv när jag reser idag så forskar jag på allting och vet ofta mer än befolkningen/reseledarna när jag kommer - men jag gillar att ha guide med som har lokalkännedom. Den går inte att läsa sig till och tar lite tid att få.

.

På vägen hittade jag en rosa blomma som jag undrar om den heter rosa-eld? Per har den på garageuppfarten men kallar den blåeld eftersom den är blå...


På väg mellan stan och mitt hem passerade jag den blomma som jag och mina rundresegäster klurade över. Tror den kan vara släkt med ölandstok... Vacker är den iallafall!


På vägen hem ändrade jag riktning ännu en gång och gick cornichen hem.

.

På vägen hem träffade jag ett ungt muslimskt par som kom gående hand i hand. Hon i det vi kallar västerländska kläder men med slöja för håret, han i västerländska kläder. Och det är lite så det är här. Marockaner ser sig lite som en egen grupp. Frågar du dem om de är afrikaner så blir till exempel svaret nej... trots att Marocko ligger i nordafrika! Och frågar du dem om konfilkterna i Tunisien, Egypten och nu Algeriet så ser de inte något samband med Marocko.


En underbar solnedgång fick också vara med på bild!


När jag började närma mig mitt hem efter 3,5 timme bestämde jag mig för att gå balansgång en stund. Tänkte att det kunde vara bra för balanssinnet. Så jag tog en liten sväng på trottoarkanten utanför bygget hahaKvällen avslutades med 160 ostbollar! Först var jag beredd att vräka i mig ostbollarna men så sansade jag mig och tog ostbolle för ostbolle - och jag var lycklig!

..


Glatt kunde jag senare summera antalet steg idag till 21 909!!! Inte rekord men visst är'e bra?!

11 feb - Avgång från Essaouira, målgång Agadir

Vaknade vid fem som vanligt men låg kvar till halv sex. Försökte kolla nyheterna men internet ville inte fungera idag heller så jag gav upp.
Frukosten intogs i bussen eftersom vi inte kunde äta frukost på hotellet idag. Vi åkte för tidigt för det, eftersom en av gästerna skulle till flygplatsen och komma med flyget till Arlanda. De andra skulle stanna en vecka på Tikida Dunas.

Mitt i resan mellan Essaouira och Agadir fick jag ett SMS om flygförsening på tre timmar. Hur kul är väl sånt??? Det innebar att jag möttes av gäster som stod och väntade på en buss som inte kom. Jag meddelade hur det stod till hemma i Sverige med snökaoset (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8550738.ab).
Några gäster var redan uppdaterade via appar i mobil. Andra fick reda på det av receptionen som Emeli kontaktat och de som hunnit ut fick reda på det av mig. Ingen var dock direkt upprörd. De var nog glada över att få stanna kvar i solen och på hotellet istället för att stressa hem till en liten, något trist flygplats och sen till snökaos.
Totalt blev förseningen 4,5 timme så vi fick skjuta upp transfern ytterligare en gång för de som jag ordnat med lunch på hotellen. De andra hämtade vi upp och åkte och åt lunch på Tivoli.

De första nya gästerna kom ut straxt efter fem, trötta men vid gått mod och glada över att äntligen vara framme. Körde dem till sina hotell och kunde sedan trycka ned handtaget till min egen lägenhet runt halv åtta.

Satte på BBC för att uppdatera mig och fick överraskande nog se att Mubarak avsagt sig makten trots allt och att militären nu tar över styret fram till första valet. Den så kallade Facebookgenerationen vann och jag hoppas verkligen att det blir som Egypten vill med demokrati nu!
Kanske blir det det första och enda riktiga demokratiska landet i världen? Det landet har ju ännu inte sett sin dag. Vi har ju bara varianter... (http://www.forskning.se/temaninteraktivt/teman/demokrati/tiofragorsvar/10fragorsvar/vadardemokrati.5.51919b2a11aa0a4309e8000572.html)

När jag skulle ta en fryst matlåda upptäckte jag att jag inte kunde komma in i frysfacket! Isen hade tagit över helt. Jag hade ju funderat på att frosta av tidigare men det har liksom inte blivit av men nu var det verkligen nödvändigt.
Jag stängde av kylen, plockade matlådor och kylskåpsvaror i en plastpåse och ställde ut på balkongen, kokade vatten i kastruller som jag ställde in och ett par timmar senare kunde jag ställa in grejerna igen. Himla skönt, faktiskt!

Antal steg idag 11684 och så fick jag för mig att träna lite yoga. Satte på musiken till mitt pass men orkade inte igenom hela 45 minuterspasset. Men 20 minuter blev det iallafall så det får jag vara nöjd med!
Inloggad som

Maria Graube

Apollo/Falk Lauritsen

(Logga ut)
Mina steg

Antal steg: 147 846

Medel/dag: 13 441

Senaste inmatning: 11 684 steg, 11/2
Sträcka: Kreta     Antal steg: 326 801 steg     Antal km: 228 km Lördagen den 12 Februari

Mina steg
Antal steg 147 846 steg
Sträcka 103,5km
Medel/dag 13 441 steg
Tävlingen har pågått 11 dagar
Dagar kvar på tävlingen 138 dagar
Startdatum 2011-02-01 06:00:00
Slutdatum 2011-06-30 23:59:59

Mina steginmatningar
Datum Antal steg
Typ Minuter
11/2 21:01 11684

11/2 20:59 1400 Yoga 20min

10 feb - Casablanca - Al jadida - Oualidia - Essaouira

Tidig avresa blev det för att slippa värsta rusningstrafiken. Vi åkte till Hassanmoskén och  passerade sedan El Hank-fyren innan vi lämnade Casablanca i rusningstrafiken. Påminner om vilken storstad som helst med stillastående trafik...


.

 

Vi åkte vidare mod Al Jadida där vi besökte vattencisternen och tog en promenad på fästningen. Vi tog därefter en fika innan vi åkte vidare mot Oualidia där vi åt lunch nere vid havet. Mimosan, som blommar nu, stod på borden med sina små gula bollar. Här blev vi bjudna på färska (läs råa) sjöborrar som också kallas Havets igelkottar. De blev nog lite besvikna att vi inte åt så många. Ingen av oss tyckte att det var något vidare. Men nu har vi provat det också och behöver inte undra hur de smakar.

 

.

 

När vi kom fram till Essaouira la vi in vårt bagage och gick på promenad. Vi gick bland annat till hamnen och tittade på fiskeaktiviteterna och när vi kom till ena änden var det revirtjafs mellan trutarna som ville åt fiskarna som höll på att agnas.

 

 

Jag promenerade med gästerna tillbaka till hotellet men eftersom jag inte hade gått mina 10 000 steg för dagen fortsatte jag gå en halvtimme till. Passade på att köpa alla varsin liten kamel i tujaträd som de fick i present vid middagen som var den sista för den här rundresan.

 

Antal steg denna dag: 13 549

 

 


9 feb - Från Rabat till Casablanca

Jag kom ner till matsalen bara för att mötas av tomma bord. Hade min klocka börjat "forta" sig??? Jag kikade irriterat på klockan och konstaterade att hon faktiskt var 07.33, d v s att frukostmatsalen hade varit öppen för gäster i hela tre minuter!!! Ja, ja, det är liksom så det är här... men femtom minuter senare satt jag och en av mina gäster med full frukost iallafall. Ibland blir jag så trött på men återigen; Här är det tur man har humor och inte humör!

Men hallå, var är frukosten???

En tämligen tidig morgon således, med avresa från hotellet i Rabat klockan 8. Vi tog en tur i maktens centrum och åkte runt bland parlament, regeringskontor och palatset som start. Därefter åkte vi förbi Chellah som är ruinerna av den romerska staden Sala Colona för att fortsätta till mausoleet där Mohammed V samt Hassan II ligger. Där jämte ligger också Hassantornet som var tänkt att bli 88 meter men som slutade på 44 på grund av dödsfall och jordbävning 1755.

Vi avslutade turen med att åka till Oudaia där vi blev haffade av en guide som menade att han bodde där tillsammans med 30000 invånare och 21 europeiska familjer. Nu hade jag ju berättat mycket i bussen för han berättade inte så mycket och lämnade oss dessutom utanför trädgården... Helt okej att ta över tyckte ju jag som äntligen fick guida!


Tog kort från utsiktspunkten mot fyren, t vä begravningsplats, t hö stranden

Nån som vet vad det här gräset heter? Blir ca 3 meter högt...


Och så promenerade en liten landsköldpadda i rabatterna!


Innan jag fick se trädets blad undrade jag vad det här var. Sen såg jag att det var Jakaranda!

På väg till Casablanca stannade vi på en vägkrog där vi åt lunch. Jag har nog inte berättat att vi har drive- in-moskéer på motorvägarna här i landet. Men det har ju blivit lite vardagsmat. Däremot ser jag inte tvätt hänga på en parkeringsplats, framför en restaurang bland en massa träd som kanske skulle passa bättre för klädtvätt?Klockan 16 kunde vi checka in på hotellet Kenzi Basma på vårt slutmål. Som vanligt lämnade vi packningen på rummen och gick sedan traditionsenligt vår promenad i omgivningarna. Innan vi skiljdes åt blev jag inbjuden på en drink före maten hos några gäster. Men pianisten Sam uteblev...

Vad det gäller Casablanca känner jag att jag ska utfärda en varning till astmatiker. Avgaserna i denna dryga 4-miljonstad ligger som en dimma och det sticker i halsen efter en promenad. Men den är spännande och lite kult efter filmen Casablanca! Byggnationen i nya delen är kolonialstil och jag har inte mycket marockokänsla.

En helt annan sak: Efter att Therese lämnade mig (dog) fattade jag ett beslut att försöka kombinera mitt favoritjobb med familjen och nu börjar jag bli en smula klar över hur jag mitt önskescenario i vinter ska se ut. Ett projekt är redan klart och jag hoppas fler kommer från det hållet. De andra kommer jag ha klart inom kort och det tredje är ett förslag jag ska maila och får kanske respons först i sommar.

Men först ser jag fram emot den här sommaren som Resort Supervisor på Koh Samui, så klart!!! Så fort jag kommer hem från den här rundresan är det dags för mer forskning om ön, Thailand, Asien och uppfräschning av kunskaper om buddism (95 % är buddister, resten är muslimer kristna eller hinduer).

Förresten haha på BBC news fick jag se en artikel om "E-type turns 50" hahaha Underbart. Vilken internationell nyhet, tänkte jag. Men det var inte helt vad jag trodde det handlade om haha

Antal steg denna fantastiska onsdag: 11474
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://waynesword.palomar.edu/images/jacara1b.gif&imgrefurl=http://www.odla.nu/forums/index.php%3Fs%3Dadbac9de11db5d7ccf25a6582c016831%26showtopic%3D22794%26mode%3Dlinear&usg=__H556_wwcvF9dkJxk5p4my7Ztz2Y=&h=228&w=341&sz=49&hl=sv&start=68&zoom=1&tbnid=COM86z-zSOZCXM:&tbnh=106&tbnw=159&ei=pRBTTcOMO82hOryvlfQH&prev=/images%3Fq%3Djakaranda%2Bfr%25C3%25B6n%26um%3D1%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official%26biw%3D1024%26bih%3D415%26tbs%3Disch:10%2C1724&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=382&vpy=166&dur=273&hovh=106&hovw=159&tx=159&ty=108&oei=kBBTTfOkCYTsObjVmLIH&esq=8&page=7&ndsp=12&ved=1t:429,r:2,s:68&biw=1024&bih=415

8 feb - Med rundtur i Féz och showtime!

Hängde på låset till frukostmatsalen och gick därefter tillbaka till rummet och publicerade gårdagens blogg. Halv nio mötte jag gästerna och lokalguiden M ohammed jämte Mohammed (vår chaufför). Det var dags för en guidning runt stan!


Först en liten promenad i de judiska kvarteren, Mellah


En färsk höna någon?


..
På keramikverkstaden trampades luftubblor ut, förberedelser gjordes för att bränna glasyr, dekorationer målades

..
På mosaikverkstaden tillverkades en ny springbrunn, andra knackade fram mosaikbitarna medan guiden gick i butiken och så gääärna ville ha ett keramikfat med silverband och trådar för 2000 DH... (fotot på mig är taget av Nisse Malmström som gärna också lämnade ett tumavtryck!)


Till färgarnas gata kommer man om man har kläder som behöver färgas


På textilverkstaden vävdes tyg i sabra (kaktussilke)


På kvällen stod det middag på bästa restaurangen i Fèz med magdansshow som visade sig vara värsta turistfällan.
Maten var riktigt medioker och när magdansösen i 50-årsåldern dök upp i ett land som traditionellt inte har magdans och bjöd upp den ena gästen efter den andra för att dansa med henne på scenen kände alla att nu fick det vara nog. Trumslagarna var däremot jättebra! Men att vi gick innan showen var över behöver jag kanske inte berätta?


Mohammed körde hem oss under tystnad. Vad fanns där att säga?

Antal steg: 182849

6-7 feb - Meknès - Volubilis - ? - Fèz

Här kommer lite fler bilder från gårdagen som inte blev publicerade.

6 februari - mot Meknès


På vägen mellan Marrakech och Meknès stannade vi flera gånger för att fotografera lite utsikt och jag passade på att fota vacker kalksten och mina gotlänningar fick känna sig lite som hemma.

..
Nästa fotostopp: Blommande mandelträd och överblommad Agave samt milsten.

Utsikt över stan och mellanatlas från mitt hotellrum.


7 feb - Rundtur i Meknès
Vi stack iväg halv åtta från hotellet och tog en rundtur i Meknès. Vi började med en tur i de gamla stallarna för 12 000 hästar och spannmålslagren som sägs ha försörjt 30 000 personer.

.

Vi gick sedan tillbaka en bit till dammen med undervattenskanalerna. Där står en staty av en, för mig okänd, marockansk konstnär som haft utställning i Paris och fick en staty av sig själv när han kom tillbaka.Vi tog därefter minibussen till Moulay Ismails mausoleum...

..

Därifrån följde vi med vår chaufför Mohammed till saluhallen och medinan för att sedan fortsatte till torget vid Bab Mansour där vi tog en god kopp kaffe på Dubois (Betyder: från trä). I medinan kunde jag ladda på internet med en hundring. Härligt!Molay Idriss
Vi fortsatte upp i Mellanatlas till Molay Idriss, en by uppkallad efter Idriss I som grundade dynastin Idrissiderna på 700-talet.
Volubilis
I Volubilis tog jag inte så mycket kort. Det gjorde jag ju förra gången. Men en liten söt grå åsna betade mellan ruinerna och den fick bidra till minnet därifrån.Byn utan namn
Mellan Volubilis och Fèz käkade vi lunch i en liten by utan namn. Vi hamnade på en restaurang med slakteri och försäljning av gasol. Där satte vi oss och åt 100 gram kefta var, serverat med gröna oliver, bröd och sött mintté och vi kände oss som riktiga marockaner. Behöver jag säga att vi var de enda turisterna?Féz
Väl framme i Féz och hotell Volubilis lämnade vi bara grejerna på rummet och träffades sedan till den sedvanliga promenade i omgivningarna. Jättekul att jag har gäster som gillar att gå - allihop! Vi gick bland annat förbi Kitea med sin förvillande lik IKEA-logga, platta paket och billiga möbler.När jag kom hem igen öppnade jag balkongdörren och möttes av underbart vacker orange kaprifol (tror jag) och kvällssol.


Men jag blev inte kvar på rummet så länge. Jag gick bort till Fitnesscenter för Hammam och massage. Men det säger jag bara... går man på Hütte d'argan i Agadir blir jag för det mesta besviken när jag provar något annat ställe. Så efter att ha provat det här så bestämde jag mig för att hålla mig till det hammamet.

Efter middagen med gästerna bloggade jag det här och registerade på Wellstep och när jag konstaterade att vi bara hade 329 steg till nästa delmål satte jag på lite musik i datorn och dansade lite line dance i mitt hotellrum som hade ett ganska stort "dansgolv".

Antal Steg idag: 17 133 samt drygt 20 minuter improviserad dans på hotellrummet. Kul - fast lite ensamt kanske... Och i och med dessa minutrar passerade Destination Marocko andra delmålet. Undrar vad priset är den här gången. Förra gången fick vi bidrag till Spa-upplevelse!
Och därmed folkens, siktar jag och Emeli mot nästa mål då! Bara att hålla tempot uppe!

6 feb - 7 timmars resa till Meknès

Morgonen startade 07.30 med resan mellan Marrakech och Meknès och vi var framma 7,5 timme senare. Jag avbröt guidningen med fikapaus, lunchpaus mitt ute på landsbygden utan en turistbuss i sikte samt fotopauser. Det är ett otroligt vacker och varierande landskap när man åker genom Marocko!. Gästerna fick ta kort på mandelblom, en av alla våra dammar, och lite annat spännande under resan.
Vi kom fram till vårt hotell (Transatlantic) sen eftermiddag och tyckte vi hade suttit så mycket still att alla var med på en promenad i omgivningar. Härligt att kunna samla steg tillsammans med gästerna. Dessvärre hade mitt internet tagit slut så jag fick ringa Emeli som registrerade på Wellstep. Vi vill ju inte förlora första platsen höhö.
We're still going strong. Däremot ligger jag definitivt inte bland de enskilt ambitiösast utan håller mig mellan 15e och 20e platsen men det får jag la vara nöjd med av 214, känner jag...

Antal steg idag: 11004

5 feb - Marrakech hela dagen!

Vaknade en minut i fem men bestämde mig för att det var okej att stanna kvar och så blev det. En timme senare ställde jag fötterna på ett kallt kakelgolv, klädde på mig och gick ner för att äta frulle.

En halvtimme senare kom en av mina gäster ner som är lika morgonpigg som vad jag är och gjorde mig sällskap en stund. Mellan frukosten och dags för återsamling kl 9, lade jag ut gårdagens blogg, kontrollerade skidskyttetabellen (alla gäster är skidskytteintresserade) och dagens väder för Marrakech.

Inte ett moln på himlen så långt ögat kunde nå, konstaterade jag glatt!


Och klockan nio mötte jag upp lokalguiden plus gäster i receptionen för stadsrundtur i stan! Vi startade med Koutobia, fortsatte med Bahiapalatset, sen till berberapoteket efter örfrågan från gästerna. Vi hade lite tid kvar så de fick en timme på egen hand att strosa runt för att uppleva torget på dagtid.

Hem för lunch och siesta. Jag tog en kvart i solen på balkongen. Temperatur uppmätt 33,6 grader - PERFEKT!


Halv fem hämtade Mohammed oss och vi åkte lite i Marrakech. (En av gästerna blev hemma då hon helt missuppfattat tiden med tre timmars skillnad och valde att inte stressa iväg utan vara hemma och sy istället.) Vi andra tog en tur runt hela ringmuren och i Palmskogen innan vi stoppade vid Djema el Fna där vi hoppade av. Vi gick in i souken någon timme och jag kunde investera i en ny gul tofs till min pekpinne, och som jag prutade ner från 80 till 40 DH. Den gamla för 5 dirham hade gått sönder och hamnade i papperskorgen och så var den ett minne blott!! Man ska inte köpa dålig kvalitet när det gäller tofsar som är tänkt att vara  med lite grann, serrö!

.

Jag köpte också en fossil (?) som ser ut som en spindel men som jag misstänker är en trilobit. Oavsett vilket så är den helt klart cool! Gatuförsäljaren fick en sjättedel av ursprungspriset. För egentligen hade jag ju inte alls tänkt köpa en fossil... vad ska jag ha den till? Den har jag ju ingen praktisk användning av.
Men den lägger jag väl med mina andra fossiler och stenar. Lådan med min stensamling ligger i förrådet hos Per och där ligger de jämrans bra tills jag vet vad jag vill göra med dem. Kanske skaffar jag ett bord med låda och glasskiva någongång, som jag kan ha som vardagsrumsbord och då kommer de ju till pass allihop!Middag åt vi på Djeema el Fna  i röran av utomhusrestaurangerna. Det blev grillspett med pommes för oss allihop. Hem kom vi i Caleche (häst och vagn) runt halv åtta. Då var vi alla nöjda och glada. Imorgon bitti tidigt sticker vi mot Meknes och nya äventyr!

Antal steg denna dag: 16 638

4 jan - Var är min haklapp?

Packade mina grejer för rundresan och som vanligt reser jag lätt. Det räckte med ryggsäcken även denna gång. Gillar min ryggsäck!

Sände först en buss till flygplatsen med gäster som skulle hem, följde med den andra och en timme senare hade jag nya gäster varav fem skulle på rundresa med mig.
Innan jag åkte skulle jag får mitt blåa förkläde som Emeli hade köpt åt mig på Marjane. Men den var spårlöst försvunnen. Den låg inte på välkomstmaterial och inte i bussen. Den var troligtvis tappad på vägen till bussen från kontoret! Jag blev jättebesviken. Hade ju sett mig själv iklädd den vid något tillfälle på denna rundresa. Men jag fick åka utan den :=(

På rundresan denna omgång har jag ännu en exklusiv grupp personer. Vårt första mål var Marrakech där vi tog in på hotell Golden Tulip runt fem snåret. Som vanligt checkade jag in alla, delade ut rummen och meddelade vilket rum jag hade ifall det skulle vara något. Vi sammanstrålade senare till middagen i restaurang Farah där vi åt och jag samlade in dricksen för veckan. Det är alltid enklast att jag sköter dricksen så gästerna slipper tänkt på att hela tiden ha en massa småpengar som ska delas ut hit och dit!

Efter en mycket trevlig middag tillsammans skiljdes vi åt runt nio och därmed var dagen typ slut. Ringde Emeli för att höra hur hennes transfer hade gått och frågade igen om mitt blåa förkläde och hon hade hittat det - på telefonen!!! Jamen, det var ju tur i oturen då. Det ligger på kontoret och väntar på mig till nästa fredag, alltså. Det får la vara okej det med.

Gick och satte mig en stund på en kylig balkong innan jag reggade mina steg på Wellstep och intog horisontalläge.Antal steg: 10072 + 10 minuter dans när jag fick ett lite ryck och tog en svängom till lite bra musikum!


3 feb - Ett par timmar ledigt!

I natt ringde det på min hemtelefon och när jag svarade la man på luren. Hur roligt tror ni det var? Andra natten jag blir störd den här veckan. Och jag som är så glad över att jag kan sova hela nätter igen. Då är det andra som uppenbarligen anser att jag inte behöver sova?

Bestämde mig för att gå cornichen till jobbet idag. Kände att jag ville ha en soluppgång i friska luften. Och idag hade jag inte tänkt bli sittande. Hade början till sittsår från gårdagen i sängen framför datorn haha

Jag tänkte använda promenaden också till hårvård och gjorde en arganoljeinpackning och satte sen upp håret i en knut innan jag klädde på mig och gick ut. Den var kvar ända till framåt sexsnåret på kvällen då jag hade en timmes hemmaSpa!Gick hemifrån prick klockan 07.37 med mitt blänkande och glada hår. På cornichen mötte jag löpare och gångare som tog sin morgonträning. Jag såg även de små fiskebåtarna och "dammsugarna" på lite avstånd.

Ser du den mörka lilla pricken i mitten av bilden som är en typ eka?


Ja, du får allt kolla RIKTIGT ordentligt efter de två gigantiska dammsugebåtarna. De ligger till vänster om den vita byggnaden du ser och som ligger i hamnen...

Jag har tagit kort på flaggsystemet. En del vet inte om vad som gäller för att bada i Atlanten så jag passar på att visa tavlan här! Gul flagg är badförbud...


Vid Fågelparken var jag 07.58 och passerade en otrolig intensivt lila Bouganvilla som jag bara var tvungen att ta kort på i morgonsolen!


Tio minuter senare var jag på kontoret!
Väl framme pluggade jag in mitt USB och skrev ut mina forskningsresultat. Då upptäckte jag till min fasa att allt jag hade forskat fram, skrivit om och förkortat till stödordsform om Fèz var helt borta!!! Jag hade sparat fel dokument.
Då är det liksom bara att gilla läget och göra en variant, eller hur? Och så fick det bli. Fick på pränt det jag kom ihåg och kunde så småningom skriva ut några papper iallafall. Men ett litet råd: Jobba inte i tre parallella dokument med samma namn.

Josefin på huvudkontoret ringde och undrade hur läget är i Marocko. Och jag sa som det var - här ser vi ingen tendens till bråk. Å andra sidan äger kungen media här och väljer vad som publiceras... Å tredje sidan finns CNN och BBC överallt och på de kanalerna yppas faktiskt ingenting från Marocko vilket indikerar att det faktiskt är lugnt. Jag får väl se hur det ser ut när jag åker iväg på rundresan imorgon och en vecka framåt.

Innan jag lämnade kontoret straxt efter tolv, hade jag fått vouchers och telefonnummer till alla hotell för veckan.Promenerade cornichen hem igen. Nedanför Amadil blommade pelargonerna bland överblommade kaktusar och visst är det fint?
Väl hemma värmde jag en matlåda och förfasade mig över "inbördeskriget" i Egypten, rapporterat av BBC News på tv:n. För nu strider egyptier mot egyptier/muslimer mot muslimer ju! Hörde att de hade tänt eld på Egyptiska museet - deras eget kulturarv! Måste få säga att det inte bara är alkohol som gör folk dumma...

Tycker verkligen synd om mina kollegor som varit där i vinter och fått evakuerats tillbaka till Skandinavien. Jag lider också med mina forna egyptiska kollegor som jag ser efterlyser släktingar i Kairo. Och synd om alla apollogäster som planerat att åka dit och som nu istället är erbjudna att komma till Kanarieöarna med omnejd istället... Det är liksom ganska stor skillnad! Egypten, Afrika, muslimskt, ganska billigt, Röda havet och faraoner... mot... Spanien, Europa, kristet, ganska dyrt, Atlanten och Kastilianska kungadömet.

Efter lunchen hoppade jag i min bikini och gick och la mig i solen ett par timmar. Det blev dock ingen avslappnad vistelse fast det var en ledig eftermiddag.
Min DM Emeli hade tappat sin telefon i golvet så batteriet hade åkt ut och när hon skulle starta om den visade det sig att hon inte hade någon pinkod för att låsa upp den. Hon provade ett par och därefter låste den sig.
Hon berättade igår att hon skulle få en ny vid nio på förmiddagen idag. När klockan var halv fyra hade det ringt åtta gånger på fyra och en halv timme och jag kände mig lite stressad över att inte få koppla av. Det var ju, som jag skrev igår, min första fridag på 14 dagar - och nu skulle ytterligare 14 dagar passera utan fridag. Två lediga dagar på en månad är faktiskt lite kämpigt mentalt!
Jag ringde Emeli för att höra om jag fick något svar eller om det fortfarande var telefonsvarare - och hörde henne i andra änden. (Hon hade inte vetat att det nya kortet hade börjat fungera.) Så äntligen kunde jag vidarekoppla telefonen och fick så ett par timmar helt fritt. Mycket välkommet, kan jag försäkra.

Men soltiden led mot sitt slut i nästan samma stund. Skuggan nådde mig och jag packade ihop mina grejer för att gå upp. Åt pizzaresterna från måndagsbesöket på Paris och satte mig framför blogg, FB och Wellstep. Man måste ju ha koll på livet i stort, du vet!

La mig dödstrött runt halvåtta men hann se ett blinkande SMS i mörkret med "Hur går det?/Bosse" Hade ingen aning vad det rörde sig om så det var ju bara att kontakta Emeli - som heller inte förstod. Men hon skulle ringa gästen - och jag kunde vända mig om för att somna efter en väldigt rörig fridag.

Antal steg: 11897

2 feb - Utmaning antagen!

Forskade Marockologi hemma hela dagen. Satte på datorn vid halv sex och satt framför den till klockan 19.43 för att vara helt exakt. Då hade skinkorna somnat.

Och eftersom jag fick mina inloggningsuppgifter till stegtävlingen idag och insåg att Marocko ligger 3a av 21 lag (och inte 1a haha), så kände jag mitt ansvar och tog en promenad på Cornichen efter att ha slängt i mig lite kakaoböner. Var ganska så hungrig. Jag åt lunch vid tolv och hade glömt äta mellisar.

När jag kom hem igen efter cirka två timmar värmde jag lite mat och lade mig sedan framför tv:n. Imorgon planerar jag att skriva ut mina forskningsresultat på morgonen och sedan inta horisontalläge i en solstol en stund och njuta lite grann av min första fridag på två veckor! På fredag sticker jag iväg och jobbar med rundresa igen!

Antal steg; 14401 totalt dagen.
Vad det gäller tävlingen ligger jag nu på plats 13 av 214 - och Emeli och jag (som ju är hela destinationen) ligger på 2a plats. Och vi fortsätter promenera så klart. Och för mig är det ju inget nytt som du kanske har noterat?!
Kanske du och ditt jobb också vill tävla? Här kan du gå in och läsa mer! http://www.wellstep.se/

1 feb - Ny månad med lägenhetserbjudande!

Snoozade 10 minuter men sedan blev det faktiskt till att gå upp fast klockan inte var fem riktigt. Det var ju dags för utflykt till Marrakech. Tog ett par foton idag. Snart är jag ju borta från Marocko ett tag så jag måste ju försöka komma ihåg att fotografera!


Här ligger snön på Högatlas. Den kan ligga kvar i upp till sex månader men det blir inte så kallt. Kallaste området ligger norröver (Ifrane) och där uppmätte man rekordtemperaturen 1936 - minus 23 grader.

Marrakech


Idag blev det även kort på Koutobiamoskén i motljus från Club Med- hållet.

Bananblomman vid Bahiapalatset är väl ändå helt fantastisk?!

Bild från metallarbetarnas gård


Fattade beslutet att betala en tia för att få ta kort på min favoritGnaouagrupp också.


Idag shoppade jag dessutom lite mer allvarligt i souken. Det blev tre hazardgrejer och en liten present till Per som jag får bo hos när jag är hemma tre veckor. Jag köpte dessutom saltade mandlar och kakaoböner. En norsk gäst berättade att kakaoböner var bland det bästa att äta på grund av rikedomen av antioxidantegenskaper. Klicka bara på länkarna nedan och läs mer om det.. Nu ska det i ärlighetens namn sägas att jag köpte saltade (och är misstänkt lika jordnötter) så det förtar väl kanske en del av nyttigheten... Men de är supergoda. Hittade ett ställe som sålde för 28 DH/kilot (mandel 80DH och valnötter 120DH också per kilo då förstås)

Dominoeffekten av Jasminerevolutionen
Noterade att Jordaniens Kung Abdullah II avsatt hela sin regering idag. Kanske ett smart drag -  även om Hamza Mansour (Islamic front) vill att parlamentet ska utse premiärministern - inte kungen...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8499728.ab

Och här är en lite nyheter om vad som händer i andra delar av arabvärlden (inget om Marocko)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8494831.ab
Det är väl vad jag kan tänka mig skulle kunna ske här också. Att al-Fassi-regeringen avsätts och att Kung Mohammed VI tillsätter en ny... men det blir nog som i Jordanien - att några som gärna kallar sig "riktiga muslimer" (och jag har några sådana bekanta här i Marocko som jag diskuterar med) inte tycker att det räcker.
Jämför med det som händer i Sudan och ambitionen där (http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1332476/Sharialagarna-kan-skarpas-i-norra-Sudan.html).
Som vanligt är mitt resonemang "Kärlek till alla" och jag försöker ha en ödmjuk hållning för människors rätt att vara och resonera olika... för allt handlar nästan uteslutande om kultur, umgänge, erfarenheter, kunskap och given/skaffad information!

Ta till exempel en "sanning" (för vissa saker VET man här och då går det inte att diskutera eftersom jag ju anses ha fel när jag påstår något annat) som florerar här om att man 150 år i Marocko... att man tappar tänderna runt 50 års ålder på grund av genetiska betingelse (inte av allt socker man får i sig i mat och dryck) och att när man så blir runt 100 år kommer det nya tänder igen.
Har verkligen försökt hitta något som stödjer detta på internet. Dessvärre hittar jag inget  - men jag försäkrar dig, här får jag veta många nya sanningar som är väldigt intressanta och helt okända för mig!
Marocko är ett underbart land och mycket kunskapsberikande på olika sätt! ;=)

Lägenhetserbjudande
När jag kollade min mail hade jag fått ett första lägenhetserbjudande från Stångåstaden men jag valde att tacka nej eftersom jag ju sticker till Thailand ett halvår. Får se hur jag gör till hösten istället.

Antal steg 13351


31 jan - Godis och Stegräknare...

Det ringde mitt i natten - EN signal! Det var nog en felringning men likväl väckte det mig så pass att jag nödgades gå upp en sväng för att sedan somna om en timme senare.

Lite kul med drömmar tycker jag, men det är högst ovanligt att jag minns något av dem när jag vaknar. Och det blev inga ihågkomna drömmar idag (för vi drömmer ju varje natt men vet bara inte om det, typ) så jag vet inte om de jag hade handlade om fotografier haha

Hade utflykt till Taroudant först 07.30- 15.00 för att därefter vara på servicekontoret 16-18. Där emellan gick jag och käkade på Paris med Emeli och Emelie (japp, så heter kompisarna).
På kontoret jobbade jag med förberedelser för min rundresa och pratade med gäster som kom förbi. Program skulle göras samt planering för själva bussguidningen. Över 100 mils guidning kräver en del! Jag stack in huvudet och pratade lite med Anne-Marthe som kör samma rundresa för AtlasTours och fick lite kött på benen.

Vi hade fått Co-mail i fredags och där låg omgång nummer två av julklappen från Apollo med godis (den första försvann på vägen) och våra stegräknare till stegräknartävlingen. Den är vit och kommer synas väldigt bra i bältet som är svart och brallorna blå... Gillar min från Tappa.se som är gråsvart och liksom smälter in så jag kanske fortsätter använda den. Det spelar ju ingen roll vad jag mäter med - bara att jag mäter.

Vad hemma straxt efter halv sju. Fick stå och vänta på taxi en stund nämligen... men hem kom jag och matlåda åt jag och sen kollade jag på Dead Zone och gick och la mig skapligt. Imorgon är det ju dags för Marrakech. Kanske jag hittar lite hazardpresenter där!?

Antal steg: 7995

RSS 2.0