13 maj - Blixt och dunder i sex timmar

Klockan fyra på morgonen startade åskvädret. Det gick sedan fram och tillbaka på och runt Samos till straxt efter tio! Extremt, va?
 

Det plaskade rejält på verandan idag.


Använde fel program när jag försökte ta kort på blixtarna över Turkiet. Men ni ser molnen iallafall.


Snigeln som fanns på bakrutan hade på morgonen hunnit ta sig till bakdörren på förarsidan. Och på kvällen hade den hunnit ett par decimeter ytterligare i nedåtriktning. Den verkar trivas på min bil!

12 maj - Mitchell's Hog Shack o lite annat

Ni känner ju till mina författarambitioner. Idag gick jag med i Litteraturmagazinet minsann. Fast nog kändes det lite konstigt att se sig själv på deras hemsida.
 

Nu gäller det att göra klart de där böckerna. Men NÄR ska jag få tid för det. Önskar att en vecka hade 14 dagar...

Idag blev det smaskens på jobbet. Tog med mig jordgubbar och den feta yoghurten. Mmmmmm!


Färska jordgubbar med krämig grekisk yoghurt rekommenderas!

Tillbringade 14 timmar på jobbet. Det är mycket att förbereda på ett fåtal dagar när man arbetar ensam.


Två datorer är igång samtidigt för det mesta. Jobbar både hemma och på kontoret och behöver ha båda med.

Litsa på kontoret har gett mig lite läxa i grekiska. Har en tendens att fråga om avancerade saker som tempus och olika böjningar istället för att starta med grundformerna. Så på ett handskrivet papper startar nu "undervisningen".


Milao ligo hellenica, serrö!
 
Sen var det ju det där med öns enda riktiga rockbar, då. Här kommer lite bilder från Mitchells Hog Shack (Länk går till deras Facebooksida). All inredning är Karens och Chris´egna bilder och grejer. Båda är såväl musiker som bikers. Lite coolt är att de dessutom tillverkar de egen Lager. Och med 52.000 låter kan man sitta länge och önska hehe
Fr vä Karen, Chris (ägare) och så Vasilis alias Billy (Musikproducent och DJ och numera även bartender. Valde roligaste fotot på honom för det återspeglar rätt mycket hur han är som person - lättsam och skojfrisk)

Bredvid Hog Shack ligger Faros, en väldans trevlig restaurang med Stella som galjonsfigur. Hennes pappa är fiskare och den här dagen hade han fått upp fyra svärdfiskar. Det blev svärdfiskkotlett till middag, alltså!


Längst in i Remataki (efter Pythagorios småbåtshamn) ligger Faros, för den som undrar :)
 

11 maj - Helgrekisk dag

Jepp, den här dagen skulle det bli grekiska hela dagen. Först Örundtur med 26 greker, sen Aspasias bröllop på kvällen. Det blev en spännande men lite jobbig dag att försöka förstå vad folk sa. Det är rätt jobbigt att vara utlänning...

Jag tog en massa bilder och de ska vara till en ppt-presentation så jag har skrivit varifrån de är tagna. Sen finns det lite andra bilder som INTE ska vara med i den där presentationen så där skriver jag la någon bildtext, eller så. Häng med! Men var beredd på att det här är några decimeters inlägg...
 

Vaknade och hade den här fina Raku-tavlan på min vägg. Den gör sig väldigt bra där!


Satte på "tvättmaskinen" och gjorde mig redo för min helgrekiska dag!

Vi startade vår bussfärd upp till Eupalidestunneln, romerska teatern och klostret Panagia Spilianis.Vy mot borgen och bykyrkan
Romerska teatern. Man har byggt träbänkar och en scen och varje år i augusti är här en klassisk ungdomsmusikfestival.
 Det såg ut som om hunden rastades med bil men den kan lika gärna bara sprungit före på vägen. Såg lite kul ut iallafall.
 
Från Pythagorio åkte vi mot Ireon och Heraion (Heratemplet)
 

Och straxt därefter åkte vi mot det vackraste klostret på Samos, Megali Panagia!


Det blev ett fikastopp med panoramautsikt. Fast jag trampade omkring i vägkanten och fotograferade istället, jag. Har ju en så himla rolig leksak!
 

I Koumaradei stannade vi för att lukta på kryddor, och för att kolla in keramiktillverkning. Du vet, Koumaradei är keramikens hjärta på Samos. Vi hälsade på Timos, han som har gjort raku-tavlan som ligger överst på detta inlägg, och som numera hänger på min vägg :)


Lunchdags! Och det blev en tur upp till Platanos med vattenkällan. Minns du att jag berättade förra året att om man dricker ifrån den kommer man tillbaka till Samos? Och en del menar att man blir gift på ön... Det första får man väl säga stämmer på mig. De andra alternativet känns dock oerhört avlägset.
Spartablomman blommar för fullt i maj.

I Karlovasi gick vi en kort promenad upp till första vattenfallet i Potami. Det andra måste man simma till.Innan vi styrde hjulen mot Pythagorio besökte vi öns vinmuseum och de som ville fick prova en massa lokala viner.

Örundturen slutade med Vinmuseet. Från Vathi (Samos stad) åkte vi tillbaka till Pythagorio för att släppa av gästerna på hotell Naftilos och jag tog bilen och hastade hem.


När jag kom hem hade jag missat hela bröllopet i kyrkan. Det kände ju himla tråkigt. Men att åka på örundtur med greker är inte som att åka med skandinaver. Allt går väldigt långsamt. Så istället för att vara hemma halv sex, var jag hemma halv sju...
 
Dumt nog tog jag inte med mig kameran utan bara mobilen på kvällens bröllopsmiddag och fest. Lite skillnad på kvalitet, alltså. Sorry!
 

I kyrkan får man mandlar och ris. Mandlarna äter du upp och riset ska kastas på bruden. Vi som var med på festen var fr vä Gabriella, jag och Lisa.


Fina dekorationer t vä, och ett makabert brudpar utan huvuden... Nästan läskigt.


Tårta, sittning till beskådande och dans blev det så klart. Det var ju bara upp och hoppa och lära sig stegen till  den allmänna ringdansen lite snabbt.


Men männen har egna danser - och de förstår jag mig inte på. Och det undrar jag någon gör? Det är spontana steg. Ingen koreografi göre sig besvär här. Man kan glida omkring lite hur som helst och dansa som man har lust. Märkligt och roligt!

Jag stannade bara till elva och åkte sedan hem. Det blev en lång grekisk dag - men trevlig och annorlunda!

10 maj - Nystripad bil!

Innan jag åkte till kontoret svängde jag in till Aramis och tvättade bilen. Jag tänkte nämligen sätta fast Airtours-loggan på fronten idag.
 

Jag trodde jag fick bort det mesta. Men så, så var det inte. Det var en kletig sak kvar efter automattvätten. En snigel som bara vägrade att släppa taget.


Jag köpte Frolic när jag var och handlade häromdagen. Man vet ju aldrig när det kan komma till pass, så att säga. Och så klart att Aramis-vovvarna skulle få varsin. En parant tupp gol hysteriskt i samma ögonblick. Jag tror faktiskt att han blev lite avundsjuk!


På kontoret blev det lunch och päronmellis innan jag åkte tillbaka till Pythagorio. Och näe, då! Du ser inte fel. Det ÄR burkar från Sverige. Soltorkade tomatburkar tog jag med mig en hel radda hehe. Perfekta minimatlådor, ju! Men eftersom man inte använder mikro i det här landet är det alltid kall lunch. Inte så himla kul kanske.
Burken med frukten i har det varit vintersaltade gurkor. Har en till lite mindre som jag ska ha till frukt från och med nu. Den här ska vara till mina sommarsaltade gurkor. För här vet man inte vad saltgurka är och det måste man ju ha!


Jag åkte bort till Potokaki och stripade bilen. Bra att ha saker är: Osthyvel, sked och säkerhetsnål att pressa ut luftbubblor med. Behövdes de? Näe, konstigt nog inte. Det gick jättebra trots att jag måttade för dåligt första gången och fick göra om!


Ordningen är återställd. Nu rullar det en Airtours-bil på Samos vägar igen!


Tänkte ni kunde få en Citronbild från trädet utanför lägenheten. Och så mina nyinköpta skor med 7 cm klack. Fast med gummerad kilklack kände de VÄLDIGT bra - men så var det inte gratis heller (120€)...


Minns du katten som kom på besök förra sommaren. Hon som fick kattungar? Hon är kvar tillsammans med två av ungarna. Katzi (ja, hon måste väl få heta något den här sommaren eftersom hon kommer varje kväll som jag sitter på verandan) är alltid hungrig så jag gav gladeligen överblivna fiskpinnarna till henne. För hör det du, fiskpinnar är ingen kul mat om man inte äter upp dem direkt. Faktum är att fisk är inte kul kall överhuvudtaget - om det inte är lax då förstås. Fast gravad lax har jag väl aldrig sett på Samos... Samos ö är inte som andra.

9 maj - Rockbar = Sant

Min morgon startade bra. Frukost och trettio minuters morgonpromenad.


Termosmugg, vattenkokare, smörkniv och osthyvel medtaget från Sverige liksom förenklar mitt liv. Sen addar man Nescafe Gold, NoyNoy (gräddig mjölk som öppnad håller sig i rumstemperatur en vecka), osten Gouda Germanica, typ Lätta, fem plommontomater och slutligen lövtunna Finn Crisp dagen till ära. Annars brukar det bli torkad brödskiva som jag låtsas är knäckebröd.


Man hinner inte så långt på trettio minuter men här är lite bilder. Det finns mycket fint här.


Från Sverige har jag tagit med mig min äppelskärare också. Som du kanske kommer ihåg berättade jag att den underlättar mitt fruktätande. När jag skriver det här har jag insett att jag nog måste sluta äta frukt. Mitt blodsocker vill inte ge med sig så jag planera att enbart gå över till grönsaker. Men den däringa skärare borde man ju kunna använda till annat, tänker jag.
På vattenflarran sitter en mojäng som jag fick av Milla. Den går att fästa på vilken flaska som helst och i andra änden finns en karbidhake så du kan hänga den. Suvve!


På kvällen bestämde jag mig för att gå en sväng i Pythagorio. Här är en av backarna upp mot huvudvägen. Och kolla katten som sover på aricondition.


Tistlarna blommar nu och myrorna är vansinnigt aktiva. Det bärs saker på led ner i hålet i marken.


Jag lämnade Pythagorios hamn och gick vidare mot Remataki Beach. Och där, precis före restaurang Faros, hittade jag rockbaren - en bar som är värd namnet. 52000 rocklåtar och du kan önska vad du vill. De har även oräknerliga konserter på DVD som rullar på kvällarna. Britterna Chris och Karen kommer från musikbranschen, kör HD och har förverkligat sin dröm! Jag lär bli stammis...


... och jag var lycklig!


Innan jag gick hem hälsade jag på hos en av huvudpersonerna på Samos - Pythagoras. MEN visste du att även filosofen Epicurus (grundade skolan Epicureanism 307 f Kr) var här? Och astronomen Aristarchus som var den förste enskilde individen som påstod att jorden snurrar runt solen? Du fattar vilken cool ö jag bor på va?


Panoramavy över hamnen i Pythagorio.


Idag öppnade restaurant Esperides så min kväll avslutades där, hos Stamatis. Och turen var på min sida för ett par bekanta ansikten dök upp i grinden - Stina och Malin från Apollo. Vilken dag!

8 maj - Min grekiska resa börjar

Var på kontoret till straxt efter lunch. Då var jag tvungen att åka iväg och handla. Ironiskt nog förlorade jag min inköpslista igår. Så det blev till att gå serpentin, först på Lidl, sen på Cash & Carry men det mesta fick jag med mig hem. Bara några småmissar som egentligen inte hade så stor betydelse. Fast det blev ett bonusinköp. Jag fick så tråkiga lakan (vita) så jag hittade ett set med två underlakan och ett örngott. Slängde upp den andra enkelsängen och gjorde soffrygg av den. Och vips hade jag en bäddsoffa! Läcker, va?
 

Ny inredning och så lite matlådor på det.

På kvällen ringde Litsa och undrade om jag ville hänga med henne till Koumaradei och hälsa på konstnären Timos (Chatzilagos). Hon skulle få info om Raku eftersom hon skulle ha örundtur med besök där. Jag hade ju inget planerat och har ju inte träffat honom sedan förra sommaren så, varför inte.


Till lite grekiskt kaffe (som inte är helt vettigt att dricka klockan halv sju på kvällen) fick vi en genomgång om tekniken - på grekiska!. Ja, för Litsa är ju det inga problem. Hon är ju grek! Men jag fick anstränga mig MASSOR för att förstå, och det var kanske inte så mycket. Bara "Ligo hellenica", pratas det än så länge här, serrö. Men där och då bestämde jag mig på att på allvar lära mig grekiska den här sommaren.


T vä. Timos har en blandrashund som det är någon slags grekisk race-ras i, som jag inte kommer ihåg namnet på. Det var dock en ganska osäker hund.. Jag tror den var lite olycklig...
T hö. En fågel i raku. Jag skulle väldigt gärna vilja ha någon tavla i den här tekniken,  till min vita vägg.


Här kan du se konstnären Timos Chatzilagos i hans studio, framför en turkisk grupp.


En vacker rosa ros och en jordgubbsplanta mot ett blått plank får avsluta dagens inlägg. Nu måste jag ladda för morgondagens äventyr!

7 maj - Man firar 1 maj idag...

Eftersom jag hade checkat in igår redan kunde jag ta det lite lugnt på morgonen. Frukost klockan fyra, avgång med bussen till terminalen klockan fem. Rena lyxen!Från det ena planet till det andra och sedan iväg till Athen, där jag var tvungen att skifta plan för att komma till Samos.


I Athen var jag tvungen att hämta ut bagaget och checka in igen. Men jag hade gott om tid, trots försening. Att sedan passera IKEA när vi lyfte kändes nästan som att vara på Tornby en sväng, faktiskt


Vi lämnade så Athen bakom oss och flög vidare sydöst, över Medelhavet


På planet hittade jag Olympics egna tidning och vad gjorde man reklam för där? Jo, juveler från JAIPUR. Jag brukar berätta för mina Indienresenärer att andra länder låter slipa ädelstenar och göra smycken i Indien och sedan sälja dem dyrt hemma hos sig. Och här var nu ett klart och tydligt bevis på detta. Så roligt, va?


En knapp timme efter start började inflygning mot Pythagorio och Kastriberget. Lika spännande varje gång! Samos har ju en av världens kortaste landningsbanor, ca 2 km istället för 4 :)


Vy över Potokaki beach, längsta sammanhållna stranden på Samos, ca 6 km lång.


Samos är en grön, alpin ö men har två platåer. Den ena är i Karlovasi, den andra hittar du vid flygplatsen.


Så var man då framme. Väskan kom bland det första och jag marscherade glatt ut till Giannis från Aramis som gav mig en bil, och till Alex från kontoret som hälsade mig välkommen och bestämde tid för morgonens kontorsjobb.


Därefter åkte jag till lägenheten där Despina skulle vara för att släppa in mig. Men se det var hon inte. Det blev lite ringande men till slut så kunde jag ställa in mina grejer. Despina gav mig citroner, mandariner och grapefrukt från sin egen trädgård, i inflyttningspresent.


Jag hade pratat med alla om att Nu skulle jag åka och handla förnödenheter. Det ingen berättade för mig var att Cash & Carry, Lidl och alla andra supermarkets var stängda idag. Så där åkte jag runt och letade. När jag så hittade en liten öppen butik, hoppade jag in där och köpte vatten åtminstone.
- Varför är altt stängt idag, undrade jag. Det är ju tisdag.
- Aa, utbrast mannen. Ja, men vi firar den 1e maj idag!
- Men det är ju den 7e, svarade jag.
- Aa, men den 1 maj firade vi påsk, så vi firar den dagen idag istället.
 
Alltså, jag blir faktiskt inte alls förvånad. Men nog var det tröttsamt att behöva åka runt halva ön i onödan. Kunde ingen ha sagt det redan på flygplatsen? Det fick bli en grekiska sallad och ett spartanskt frukost inköp på Dimas. Tack och lov för Dimaz, säger jag bara!

6 maj - Resan börjar mot Samos

Så var det då dags att ta sitt pick och pack och sticka till Arlanda. För vilken gång i ordningen har jag faktiskt ingen aning om. Har liksom tappat räkningen på det...
 
 

Resväska och handbagage och så Graube med mp3. Alles klar!


Dags att säga farväl till pendeln mellan Mantorp och Linköping idag. Snart skulle det bara bli bilåka och promenader av.


Päronbitar fick tjänstgöra som matsäck där jag satt med min mp3.
Och min väska blev jag rekommenderad att ta upp på andra våningen eftersom folk STJÄL väskor när tåget kommer till stationer och ingen syns till, berättade konduktörskan. Jag hade gjort livet lite enkelt för mig och låtit den vara kvar där nere... Men, men det var ju bara att släpa upp alla 18 kg. För att bli av med den hade jag ju ingen lust med.


Väl framme på Arlanda kunde jag checka allaredan och blev därmed av med mitt bagage.Glad i hågen vandrade mot McDonalds där jag tog en hamburgare (äcklig och torr. Att jag aldrig lär mig att jag inte tycker OM deras hamburgare!)
 
Min första resdag avslutades på Jumbo hostel med horitontalläge ganska så snart efter ankomst. Det skulle bli tidig uppstigning (halv fyra) och en lång resdag imorgon!

5 maj - En ganska tråkig dag, faktiskt.

Idag valde jag bort min morgonpromenad till förmån för städning och packande samt promenad bort till macken för inlämning av ett paket. Inte en bild blev tagen men å andra sidan var dagen ganska tråkig enligt mig. Det skulle komma att bli mer intressanta dagar framöver :)
 
 
 
 

4 maj - Världen är allt bra spännande

Det är rätt schysst att möta soluppgången utomhus istället för framför datorn. Å andra sidan är det helt klart kallare! Idag var det runt nollan och blåsigt när jag gick ut men lite mer än  30 minuter blev det i området iallafall. De första fem minutrarna gick jag med händerna i ärmarna men sen kom jag igång.
Idag fattade jag ett beslut. Jag behöver inte springa om jag inte vill, det är okej att gå. Huvudsaken är att jag får det här morgonpasset som rutin.
 

Mina rosa pelargoner och jag möter solen utomhus.

Straxt före lunch tog jag tåget in till Linköping. Idag skulle jag och Albin hitta på något ihop, utan mamma!
Och det är inte bara jag som tycker både livet och världen är spännande. Ibland känner jag mig lika gammal som Albin haha. Här är iallafall lite bilder från vår lördag!


Det fanns en hel del blommor på vår väg mot Malmslättsvägen där vi skulle titta på bussar.Vid Shellmacken blev det en Korv-med-bröd-paus medan vi kollade in bussar, lastbilar, bilar, taxi - och en ambulans! Vi satte oss på pallen med Spolarvätska en stund innan det blev lite för mycket bus i Albin. Då går det inte att sitta still längre.


I telefonkiosken i Gamla LInköping var det roligt att springa - och öppna och stänga svängdörrarna och låtsas att mormor försvann och kom tillbaka.


Jag hade tänkt ta tåget till Valla Fritidsområdet men när vi gick in för att köpa biljetter visade det sig att det inte hade startat på morgonen och man visste inte om och när det skulle komma igång. Så vi fick ju göra något annat istället. Det blev en tur runt hållplatsen där Albin hittade några barn att titta på när de smög bakom "totempålen"
.


Och så hittade så klart Albin en grill med ett galler att snurra runt. Vilken lycka!


Lövhögar fanns det gott om och att kasta löv var en av dagens höjdpunkter.


Plötsligt så kom tåget! Men då fick vi avstå från att åka tåg. Vi var nästan helt framme i Valla och hade tillräckligt roligt ändå, tror jag.


Det finns mycket att klättra upp på här.


Det är roligare att gå på järnvägen än den astfalterade. Även om den här unge mannen har väldigt bråttom och inte är helt koordinerad och ramlar då och då, så kom vi framåt.


Och vad fann Albin vid Gästgivargården? Jo, en lövhög! Då måste man kasta lite.


Lite koncentrerad spänna-bältet träning...


Åh, mer löv! Kanske fåglarna vill ha det istället för bröd?


Skator och änder kom till oss vid ankdammen.


Men ingen var hungrig och flög iväg ganska så snart.


Albin var modig och vågade mata getterna. Det var det inte alla som vågade.


Albin var duktig att gå hela tiden. Det fanns så himla mycket spännande att undersöka och titta på.


I hönshuset tävlade två tuppar om att gala högst. Den till vänster (en Maran) får vi nog säga vann!


Marsvin och kaniner var inte lika intressanta som hönsen.


Smådjur i all ära - men inget går upp emot att handfat med grejer man kunde lyfta!


I vagnslidret finns det perfekta vagnen att klättra runt i.


Och på baksidan stod i en sopborste och då ville Albin borsta stallgården fin, så klart.


Den gamla traktorn var sisådär intressant. Kanske fem minuter, sen ville Albin ner.


När skosnöret gick upp försökte Albin knyta det... tills han istället hittade några intressanta stenar.


När vi satt på Minigolfen och tog vi varsin jordgubbsglass fick höra - och se - en traktor köra runt i paddocken. Det blev till att kasta det som var kvar på glassarna och gå dit istället.Och så här stod vi i 15 minuter ungefär, tills traktorn åkte iväg och parkerade.


Innan vi vände hemåt besökte vi Vallas offentliga toalett. Helt okej faktiskt. Där fanns dessutom ett handfat i Albinhöjd som vi använde oss utav.


Efter toabesöket ville Albin åka vagn för nu var han trött. Vi hade trots allt hållit igång utan paus i fyra timmar. Han kämpade tappert att hålla sig vaken. Men jag såg hur huvudet vippade bakåt och hur händerna gnuggade ögonen.


Han kämpade in i det längsta att hålla ögonen öppna, tills det inte gick längre och han blev sittande som en säck potatis ända hem till Gottfridsberg och mamma kom ner och mötte!

Jag kan ju bara tala för mig själv och jag hade en jättekul dag. Man kan ju bara hoppas att Albin hade det också :)

3 maj - Fredag i solen

Den här morgonen blev mycket lättare än den igår. Upp och ta medicin, bädda, toa, påklädning, mp3 med mer musik och sen ut. Det blev genom bostadsområdet idag och sedan vidare mot Östra Tollstadskylten där det står 1 km. Det blev bara en språngmarsch - därifrån till Mantorpskylten - men den räckte. Det är rätt tungt att springa på asfalt.
 
Efter sista tvättiden innan avfärd, packade jag ihop mina grejer och åkte in till Martina och Albin i solen och värmen. För idag var det faktiskt varmt!
 

mp3 på - check!

Den där kartongen var otymplig, minst sagt. Så det blev buss till Åbylund och bara en kort promenad vidare till Martina och Albin. Och hemma hos dem blev det direkt ihopmontering av traktorn - ett fordon som blev rätt poppis trots att den nog var lite för hög.Traktorer och lastbilar är det absolut mest populära både hos Elton och Albin.


Att blåsa såpbubblor är roligt både för barn och vuxna.


Fast roligast är att pyssla lite med det förbjudna, grillen!


Att titta på "traktorn" som gräver i änden av vägen och på bilarna som är parkerade på gatan är alltid lika roligt. Och ifrån köket kan han se lastbilen som kom med varor till affären varje dag. Tänk så lite som kan glädja en liten!

Efter att ha varit inne en stund ville Albin gå ut. Han visade det genom att gå ut i hallen och försöka ta på sig jackan själv. Men när man är ett år, snart två, är det svårt att veta säkert vilken arm som ska i vilken ärm, men med lite hjälp kom både den och skorna på och så gick vi ut i solen och värmen.

Under besöket i återvinningen hittade Albin sopborstar och började genast städa, något som kan vara trevligt att påminna sig om. Att han en gång i världen tyckte det var jättekul att städa, menar jag. Det brukar ju, som bekant, gå över ju äldre man blir...Om man hittar någonstans att klättra, så klättrar man. Och det blev varmt med jacka och mössa så de åkte av ganska snart.


Vi testade tre lekparker idag. Rutschkana tror jag blir dagens vinnare, kanske med konkurrens med en grill som stod på en av lekparkerna. Det är något med även små män vad gäller intresse för lastbilar, traktorer och grillar, helt klart."Gunga lite grann, gunga lite grann, gunga lite bak och lite fram" - men fort ska det gå!


Min vagn är rolig att dra - en stund.


Coola killen!


Wow, en myra!!! Den måste studeras närmare.


Man kan leka ihop...
Och man kan leka själv...

När klockan började närma sig tre var det dags för ny förflyttning - till min mamma, Albins G-mormor. Där skulle Chrille hämta fåtöljen i källaren och jag skulle få durkslag och en liten sil.


Glömde ju att ta kort efter att jag var klar efter röjet i måndags men så här ser det ut. Kartongerna är tomma, och i plastpåsarna i hörnet är finns mammas (gamla) psykologi och pedagogikböcker/avhandlingar som hon inte velat kasta tidigare.


Mamma hade helt underbara rosor på köksbordet. Om jag hade en trädgård skulle jag absolut försöka mig på att odla dem. Så himla vackra!

Mamma fortsätter göra sig av med grejer och kan du fatta! Jag är numera stolt ägare till en potatisstöt! Tidigare har jag gjort potatismos med gaffel. Och jag har en brödrost, som till och med matchar min kaffebryggare! Dessutom fick jag med mig ett familjefoto från 1965.


Foto från Fredriks dop på Ekebyvägen och på bilden ser ni även mamma Marianne, pappa Sören och mig. Dopfunten du ser i nedkant kommer från Gotland och är en kopia från en kyrka där. Den står just nu i min Bennohylla :)

Jag hade planerat att promenera bort till IKEA för att köpa täcken och kuddar till mina gästsängar, men mamma var snäll och körde mig dit, innan hon styrde hjulen mot Björn och matlagning.


Jag gick en sväng på övervåningen idag och hittade ett skärbräda som funkar att ha som avlastningsskiva över diskhon! Annars hittade jag kanske inget som jag kände att jag behövde ha. Men att gå till deras restaurang för en fika eller mat går inte av för hackor. Vad sägs om en kaffe och kanelbulle för 5 kr? (Inget för mig i och för sig. Jag valde istället att äta en wienerkorv med bröd (4 kr) vid utgången innan jag åkte mot stationen.


Jag brukar ställa min vagn lite här och där och gå runt och kolla. Plötsligt hittar jag den inte! Jag fick hjärtsnörp: Någon hade tagit min vagn och bara lämnat den gula påsen på golvet! Så jäkla fräkt!!!
Fast det var falskt alarm för runt hörnet stod vagnen och jag kunde pusta ut! Men det var oroligt ett tag, där.

Hem kom jag med täcken och kuddar precis som planera... plus det där skärbrädat... plus ett dra-på-lakan... plus en reflexväst... plus en rosa pelargon och en grön växt, båda i äkta plast. Att det ska vara så himla svårt att låta bli att hitta bra grejer på IKEA!

2 maj - Första rundan

Klockan halv sex klev jag upp, fixade bäddsoffan, tog Mindiab, 1/2 banan och tog på mig träningskläderna. Det var tre grader vamt men solen sken och det motiverar mig. På med hörlurarna och sen ut.


En halv banan åts upp innan morgonpasset.
Det blev kanske inte så mycket löpning även om jag körde några intervall. Och det är nog så jag tänker mig min träning om det är det här jag kommer fortsätta med. Att bara springa är nog inte helt min grej, men att variera mig kan jag leva med. Nästan 30 minuter var jag ute och det känns lagom för min kropp vill ha sin frukost ganska omgående efter uppvaknande.

På eftermiddagen bestämde jag mig för att ta en promenad till CityGross igen. På med hörlurarna igen och sisådär fyrtio minuter senare var jag framme.

Med mp3 och bra hörlurar kommer man långt. Och till min jättestora glädje hittade jag bacon,  påläggskorv och grillkorv - allt baserat på kalkon! Det är nästan synd att jag flyttar till Samos nästa vecka. Det där lär jag inte hitta där...
 
Redan på förmiddagen bestämde jag mig för att morgonens utevistelse var rätt okej och att jag måste ut imorgon också. Och på Team Sportia passade jag på att köpa träningsshorts. Kom på att i Greklands luftfuktighet och värme funkar det inte med långbyxor. Som du förstår har jag nog tänkt mig en fortsättning på det här.
Men förberedelserna gjorde jag lite annorlunda. För imorse var det gränsfall krånglig. Ändrade "kostym" för att göra det hela lite lättare och förberedde så mycket jag kunde av frukosten. Det blir spännande att se vad jag tycker imorgon!

1 maj - Dags att ändra livsstil?

 Använde glukosmätaren ofta idag. Lägsta värdet jag mätte var 8,1.
Och så märker jag att det där med att ta en frukt som mellanmål, det gäller inte för mig. Jag klarar mig en timme på det, sen mår jag så illa att jag måste äta igen och göra jag det mår jag mycket bättre. Jag behöver alltså ha ordentliga mellanmål. 2006 körde jag med att dela upp lunch och middag på små mål var tredje timme. Det funkade jättebra så det återgår jag till nu.
 

Högsta uppmätta värdet var idag 12.2, lägsta 8,1. Inget att vara nöjd över direkt...

På eftermiddagen fick jag för mig att jag nog ska börja bege mig ut på morgnarna före frukost. Jag går ju upp så tidigt så tiden har jag ju! Idén var/är att börja springa igen. Det gjorde jag i tonåren i Kvinneby en del, men i vuxen ålder har jag inte gjort det någongång på allvar. Så varför inte testa det igen? Tänk om jag gillar't? Gratis är det ju och går att göra överallt, iallafall.
På kvällen förberedde jag därför allt; träningskläder, skor, mediciner och halv banan att äta innan jag går. Gör jag inte iordning det praktiska och det blir alltför mycket jobb innan, så har jag det som ursäkt för att slippa gå ut genom dörren. Att träna måste vara enkelt!


Hamrad kalkonfilé i skivor och potatisgratäng blev det idag. Jämrans gott!
 
(Idag kommer en liten parentes. Bara strunta i att läsa längre om du inte är intresserad!
 
Att drömma är ju ett sätt att få perspektiv/lösning på en specifik situation/problem. Idag vaknade jag och kom ihåg en av drömmarna. Det var ju lite spännande eftersom jag sällan minns att jag har drömt! Och bara just därför så skrev jag ner den även om den inte alls var spännande.
 
Dröm
Jag åker buss i Tornby och kommer från Coop-hållet. Det är massor av trafik och det blir trafikstockning så jag kliver av i höjd med IKEA. Himlen är grå och molnig och det är kyligt men jag har min svarta tunna dunjacka på mig.
Plötsligt lättar trafiken och jag kan kliva över gatan. Jag börjar springa över uppbruten grå asfalt, grus och sand. Mellan Ikea och Tornbyvägen är de nämligent en rörig byggarbetsplats. Men jag behöver ta mig till en butik som ligger tvärsöver bygget men det finns ingen väg. Man håller på att bygga en tunnel mitt i allt och jag vet inte hur jag ska ta mig över. 
Jag frågar och någon säger att det borde finnas en väg över tunneln som jag kan gå, men ingen vet säkert var den ligger i så fall.  Jag känner mig orolig och förvirrad över att inte hitta vägen fram. Och där slutar drömmen.  
 
Tolkning
Du kan egentligen bara tyda drömmar själv, men det finns vissa ”regler” som alla drömtydare baserar sina tolkningar på. Det är de jag har använt. Kolla här!  
Att sitta på bussen betyder att jag bara låtit tiden gå (följt med strömmen). Men att kliva av betyder att jag nu tar tillbaka kontrollen, löser eventuella problem som behöver lösas för att sedan börjar arbeta konstruktivt mot målet/n. 
Trafikstockningen handlar om att saker och ting inte går tillräckligt fort i den riktning jag önskar. Det kan antingen bero på tidigare mindre bra val eller människor som man låtit arbeta emot en.
Byggarbetsplatsen berättar om att en stor förändring är på G. Det kan handla om livsstilsförändring/ar, nytt arbete och/eller nya framtidsplaner.    
Grå asfalt som är uppbruten är ett tecken på att det här till synes stora problemet är precis som din intuition säger dig, mindre än du tror. Det går att lösa. 
Att leta efter något betyder att det finns ett behov som inte är täckt. Det kan handla om kärlek, kunskap, frid eller lösning på ett problem. Det kan också vara att söka ett nytt sätt att leva...

Slutsats
Valet av livsstil är ju upp till vara och en. Livsvalen behöver dock inte bara bara osunda (eller bara sunda), men det är ju det mindre bra som kropp (och ibland också själ) tar stryk av. Det vet vi ju.Vad det gäller mig så har jag minskat kategorin Sunda  kost- och motionsval sedan 2007.
Dags att göra lite nya val 2013, alltså! Det är bara att inte ge upp och skjuta upp något jag kan göra idag!)

30 april - Fisk måste vara gott

Det var blåst, sol och regn om vart annat och ofta samtidigt idag, men det var bara att bita ihop och gå ut en sväng. Det blev en promenerad bort till Mobilia runt lunchtid. På vägen dit hämtade jag min nya medicin som jag tänkte vänja mig vid från och med imorgon.
 
På CityGross blev jag glatt överraskad över att hitta en traktor med släp till Albins 2-årsdag. Det var bara det att mitt i entusiasmen missade jag att det var trampor på... och Albin är helt klart för liten att börja trampa runt på fordon. Men Martina trodde att Albin skulle bli så himla glad över att få en egen traktor att det inte skulle bli ett problem. Och visst, han kan ju sitta på den nu och trampa runt med den längre fram.
 

Den här ska jag och Martina montera ihop på fredag. 

När jag gick där och handlade så tänkte jag hela tiden på flera enkla kostförändringar. Några har jag ju redan gjort sedan tidigare.
Till exempel har jag uteslutit nötkött och minskat intaget av fläsk till en gång varannan vecka MAX. Jag har introducerat rådjursfärs i min kost och äter kyckling och kalkon i olika konstellationer istället. Jag äter mycket fler äpplen och päron tack vare skäraren som gör det enkelt att skapa ätvänliga bitar. Och jag tar bort kärnorna i mina körsbärstomater.
Däremot är jag fortfarande dålig på fisk. Det bör jag äta två gånger i veckan och det är svårt för mig som inte är något fiskälskare. Men liksom jag kunde träna på att gilla oliver, borde jag kunna lära mig gilla fisk. Så idag köpte jag en färsk gösfilé och en laxbomb - för ska jag äta fisk måste det vara goda grejer!


Laxbomb är nog inte världens nyttigaste MEN vi snackar fiskrätt här. God sådan!

29 april - Att väcka en Tidsplanerare

Ibland tar saker lite längre tid än man tänkt sig. Att flytta är en sådan sak. Ja, nu är det ju inte jag som ska flytta utan mamma. Idag skulle jag hjälpa henne att tömma källarförrådet - och vindsförrådet. Jag hade som vanligt en idé om organisation för att använda tiden på bästa möjliga sätt.

Men först skulle jag på uppföljningsbesök hos Gunilla på Vårdcentralen - som resulterade i recept på ytterligare medicin som ska hjälpa kroppen att utnyttja eget tillverkat insulin då min kropp har hamnat i långvarig sk Hyperglykemi (*). Men det är en läskig medicin som gör att om jag inte sköter mig blir jag sjuk! Galet, eller hur?
Å andra sidan, varför blev jag rekommenderad att ta den? Jo, helt enkelt för att jag medvetet har valt att inte ändra livsstil, d v s mitt kost- och motionsschema. Men att förändra livsstil kräver motivation. Man kan tänka på och vilja hur mycket som helst, men har man inte motivationen så händer det inte mycket! Mitt problem är väl att det inte finns någon symptom som hindrar mig i att leva mitt liv som jag vill och så länge allt liksom flyter på - varför ändra något?


Det var inte mycket folk på tåget in till stan 08.36.

Jag promenerade upp till mamma direkt efter besöket på VC. Från halv elva till straxt före åtta på kvällen gick jag igenom alla Fredriks grejer som fanns där, sorterade på skräp, skänka till Myrorna och behålla. Det mesta var skräp och det blev totalt fem vändor till återvinningen i Malmslätt. Och tre vändor till Myrornas container.


Jag får nog erkänna att det var rätt jobbigt att hålla på att bära grejer själv en hel dag. Å andra sidan tänkte jag: Vardagsmotion, Maria. Vardagsmotion! Besöket på vårdcentralen hade blivit något utav en väckarklocka. Kanske är det något jag kan ändra utan att det tullar för mycket på mitt livsnjuteri? Måste meditera på det.


Det här förrådet var på kvällen, näst intill helt fritt från grejer :)


Mamma bjöd på lunchbuffé i Ryds Centrum. Gott och himla trevligt. Rekommenderas!
 
Nu hann jag ju inte alls med allt jag hade planerat innan jag började. Jag fick lämna tre stolar och en fåtölj som skulle kommit till återvinningen. Men återvinningen stängde kl 20.00. Och vindsförrådet var jag inte ens uppe i! Att flytta tar längre tid än man tänkte sig. Väldigt otillfredsställande!

Mamma skjutsade hem mig efter lite matshopping i Malmslätt. Jag hann inte hämta ut mina Mindiab (de nya tabletterna) idag men det får jag göra imorgon. En dag hit eller dit kan ju inte göra skillnad.

* Lite om Hyperglykemi
Insulin är ett hormon som bildas i bukspottkörteln. Det har i uppdrag att öppna cellerna så att sockermolekylerna ska kunna gå över och ge dem energi.
Med minskad insulinproduktion stannar sockret istället i blodet och cellerna svälter. För att cellerna ska överleva kommer ett stresshormon till undsättning MEN i den energiprocessen bildas syror, s k ketoner. Och ketonerna gör blodet surt! Håller det här på för länge leder det till syraförgiftning (ketoacidos) som i sin tur leder till livshotande koma.
När jag läste symptomen insåg jag att jag har haft dem ett tag men inte förstått vad det handlat om. Ni kanske minns att jag har skrivit om saltbehov och att jag tyckte det var så konstigt att min kropp inte tog upp vatten ordentligt, trots att jag dricker som jag ska. (Min kropp innehåller 40-44% vatten istället för normala 60-70%.) På senare tid har jag oftare varit illamående, ovanligt anfådd och trött. Nu vet jag varför!
Symptomen är precis det: vätskebrist, saltrubbningar, illamående och allmänpåverkan.

Men vill du veta två intressanta fakta?!
- Att medelåldern för diabetiker (typ II) födda på 60-talet är, enligt Diabetes Education and Research Center i Philadelphia? 69,7 år :) Jag är kanske inte tänker så himla illa, alltså!
- Att spådamen i Malaysia precis fått rätt att jag skulle få ett tungt 2013 vad gäller min hälsa. Fast, det förstår du säkert, att mitt mål blir nu att bara ge henne tillfälligt rätt. Keep on rockin'!

RSS 2.0