30 dec - Tvärtomdagen!

MIDDAG till frukost
Det är så lätt hänt att man gör som man alltid brukar göra... vilket för mig är en skrämmande tanke.
Jag startade därför veckans fridag, vid halv sex, lite tvärtom. Den började med jag lagade middag och stekte på mina kycklingbitar som låg i två olika marinader och kokade pasta. De blev sedan 6 matlådor och lite till. Det nyttigt att bryta vanor ibland.


At world's end - Del 1

Efter det började jag se Walt Disneys Pirates of Caribbean At world's end (från 2007). Tog flera pauser under filmen. Tvättade bland annat lite underkläder och hängde upp på torkställning ute på balkongen och kände mig lite duktig.


Därefter körde jag lite hemma-spa med ansiktsmask, hårinpackning, manikyr, pedikyr och sedan en varm dusch. Satt sedan i sängen med datorn i knät och doftade gott, minsann!När jag var klar med ovanstående var klockan typ tio och solen gjorde ett försök att titta fram men lyckades inte helt. Den skulle lysa med sin frånvaro fram till klockan sex berättade väderprognosen igår. Idag när jag kollade såg det ut som om att den kunde synas bakom dis... Och det visade sig stämma. Den kom inte direkt fram någongång.

At world's end - Del 2
Avbröt återigen den jättetråkiga Pirates of Caribean At World's End (vet inte ens varför jag började se den...) med lite mellis: Brieost och marockansk Chorizo som dessvärre var för fet för min smak... Men det gjorde att jag orkade se till slutet. Alltså, den filmen är verkligen långtråkig! Jag satt och somnade sittande!Husligt äventyr
Samtidigt som jag slumrade till hastigt fixade jag till ett lite Husligt Äventyr! Jag hade satt på potatis med ambitionen att göra potatismos. Jag kände plötsligt lukten av bränd potatis, rusade upp och slet bort kastrullen bara för att ordna en andra gradens brännskada på långfingret.
Tog lite Aloe Vera-salva på som lindrade en smula, gjorde mitt potatismos (räddade potatisen i sista minuten) och överreagerade med att passa på att ta disken som låg i diskhon haha

Maten är klar - igen!
Därmed var det bara champinjoner kvar som skulle stekas denna dag. Det gjorde jag när Caribbean äntligen var slut vid tre-tiden. Den tog nästan åtta timmar att genomlida haha men så hade jag ju bestämt mig för att se den klart. Annars när jag ser något jag tycker är dåligt slutar jag titta mitt i filmen. Men många pauser blev det, som sagt.

Fräste upp mina grytbitar som jag hade kokat på förmiddagen, slängde ner champinjonerna, en skvätt koncentrerad mjölk, en matsked rött vin, lika mycket ketchup och soja- Klart! Värmde sedan mitt potatismos och käkade lite av det. Supergod lunch, blev det!

"Ny" serie
Kollade därefter på en något mer upplyftande program - The dead zone! En serie som verkar passa mig och mina själ! Påminner lite om Castle... fast ändå inte.

Tolvslaget närmar sig... typ
När klockan närmade sig sex fixade jag lite frukost bestående av svart kaviar, salta kex, brieost och ett glas vitt passande vin ublandat med mineralvatten för lite bubbel.
Därmed kan  man säga att mitt nyårsfirande var slut.  In alles får jag nog säga att min dag blev riktigt trevlig. Trots att jag varit hemma hela dagen kände jag mig kreativ med mycket matlagning som jag har glädje av en vecka framöver. Bra start på 2011, eller hur?


Kärlek till alla
Imorgon åker jag till Arlanda till Sky City och är tillbaka nyårsdagen med förnyad visumtid. Innan vi skiljs åt passar jag på att hälsa till alla - men mest till mina närmaste, det förstår ni säkert!Rosa tankar till Per (inkl Jonzon = männen i mitt liv), Martina (inkl "Al-benet" och Chrille),
Milla (inkl Elton och Jens, Mamma (inkl Björn), Fredrik (inkl Malin och nå'n i Flen?),
Berit, Lennart (svärmor och svärfar) och Pella (Bästisen!

Gott slut på 2010 och Gott Nytt År på er alla!


29 dec - Omvärldsspaning!?

Peach Melba
På min Marrakech-utflykt idag fick jag inte så mycket frågor om Marocko eller staden vi besökte.
Men en klurig fråga fick jag. Den handlade om... Peach Melba (!)  - jag hade ingen aning om vad det var för något. Det forskade jag så klart i när jag kom  hem.Och det här fick jag fram:

I början av 1890-talet kom den australiska sångerskan Nellie Melba till London för att uppträda i Wagner's opera Lohengrin på Covent Garden. För att fira hennes succé anordnade Greven av Orléans en middag. Till hennes ära komponerades då Peach Melba, en efterrätt, av hotell Savoys köksmästare Auguste Escoffier. Ursprungligen baserades den på hela färska persikor som kokas i en sockerlag och får svalna. Dessa serveras sedan med hallonsås och vaniljglass. Vill du själv testa att göra den har du receptet här!

Melba är dessutom ett äpple som kan odlas gynnsammast i zon II-V. Sorten är uppkallade efter samma sångerska som i exemplet ovan. Du skördar den i september och den håller bara ett par dagar...

Blommande Bougainvillea på hotell Odyssee Park

Omvärldsspaning
Jag lärde mig dessutom nya ord/uttryck från några gäster idag. Favoriten var Omvärldsspaning.
Det är det lärare i Botkyrka ägnar sig åt när de får göra ett studiebesök på en annan skola med samma inriktning som deras egen - i Sverige... Kändes väldigt smalt och outvecklande i min värld.
Haha tänk om jag skulle omvärldsspana i Agadir och se hur Vings reseledarna arbetar här? Det borde väl vara samma sak haha

När jag googlade på ordet insåg jag att detta måste vara ett nytt modeord. Kolla här! (Och det ska erkännas att jag hittade skolor, vars ledning, fått åka bland annat till Japan och kolla hur skolan gör där.)

Om man nu måste hålla budgeten nere men ändå utveckla verksamheten så har jag ett Low Budget-förslag till kommunerna i Sverige: Sätt lärare i lärarrummet och brainstorma i grupp istället.
Låt en eller två i personalen ansvara för att skriva på Whiteboarden och göra en mind-map. Inga idéer är fel eller galna i en Brainstormning Det finns en massa idéer och kompetenser som inte tas tillvara! Det skulle kanske kunna skapa arbetsglädje hos dem som inte älskar sitt jobb längre och borde säga upp sig och byta karriär!!!
När man är klar går man igenom alla idéer och väljer bort, gör om och snart kommer man ha några vettiga och realistiska idéer att jobba utifrån. Om jag skulle bli erbjuden jobb som rektor skulle det vara det första jag gjorde garanterat!
Vet du, jag kan inte erinra mig att man någonsin ens testat den här idén på en skola! Määääärkliiiiigt! Så om du är räka och läser det här - varför inte vara första skolan med kollektiv Brainstorming och se vad som händer? Ja säger bara en sak - det kan inte bli värre än det är. För jag tycker inte att svenska skolan fungerar särskilt bra, jag.

Transfer Arlanda - Linköping
Fick svar från Onlinetaxi att priserna för att åka taxi i vanlig bil från Arlanda hem till Linköping kostar:
  • Kl 06-18    3.000 SEK
  • Kl 18-24    3.812 SEK

Billigaste flygresan? 2.247 (gäller för resa 22 mars 2011 och priset är från 29 dec 2010) SEK. Men minst två byten är det för att komma till Linköping. Det går inga direktflyg! Det blir via byten i såväl Oslo som Köpenhamn med restid minst 6h 15min!!! Kolla här får du se själv!

MYCKET bekvämare och inte mycket dyrare om man väljer taxi alltså! Behåller mailkontakten med Onlinetaxi helt klart.

Imorgon har jag ledig dag och enligt prognosen ska det vara molnigt hela dagen fram till  kl 18. Vi får se vad jag för slags omvärldsspaning jag kommer ägna mig åt!

Antal steg idag: 9.017

28 dec - Koordinera koordinater!

På morgonen fick jag energi att styra upp i hyllan ovanför diskbänken och laga klädställningen som varit sönder nästan sedan jag fick den. När jag var klar knackade det på dörren och det var städerskorna (de jobbar två o två) som ville in och städa för de var lediga imorgon. Jag var iallfall typ klar att ge mig iväg till kontoret så jag släppte in dem. (Annars hade jag tänkt ha städning när jag är i Marrakech i morgon. )
Det blev djup fascination över kantarell-delarna som låg på gallret. De hade aldrig sett kantareller förut och petade på delarna och luktade och jag försökte förklara på arabiska-franska-engelska-svenska vad jag skulle ha dem till.

Idag gjorde Therese och jag om service- och utflyktsprogrammet som ska gälla från och med januari månad. Sedan fick jag i uppdrag att leta fram koordinaterna för ett hotell i Marrakech. Det utlöste nästan en hysterisk lust att hitta koordinater för allt möjligt tillsammans med http://itouchmap.com/latlong.html.
Här är några av dem jag letade upp.
30.415758, -9.594919  Apollos kontor i  Agadir (52 Boulevard Hassan II)
9.536328, 99.934649, Nathon, huvudstaden på ön Koh Samui, som är min sommarbostadsö 2011
Lite kul även om det är något av värdelöst vetande...

På hemvägen gick jag in på fyra av våra hotell med brev till 14-dagarsgäster och uppdaterade pärmar. Fick sällskap av valpen en liten bit men han blev sedan ivägkörd utanför Tikida av vakterna...

När jag kom hem blev jag ännu en gång påmind om att hotellstädningen, som jag dricksar för med 100 dirham i veckan hemma, inte går att jämföra med svensk standard.
Klädställning hade rasat igen när de varit inne och städat - men jag hade fått två nya galgar till mina kläder!
Och diskhon var full med sand och det var smutsfläckar på min disk - men jag hade fått ett hjärta format med rosblad på bordet och rosenblad på kudden - och var ganska säker på att det tvättat balkongen.
Det är ju inte helt ända hem, alltså.
Men faktum är att jag tycker att det är lite charmigt ändå, jag! Och jag kan leva med att själv skölja ur diskhon och diska den lilla disken jag har en gång till. Det är världsligt. Det finns värre problem än sånt här!

.

Jag började min lyxvecka idag. Jag startade den med att fixade en variant på kantarellstuvning på rostat bröd. Tog torkat rostat bröd, dessvärre lite sött, och stekte två skivor i olivolja och smör och la dem på en tallrik för att låtsas att de var varma mackor. Sedan tärnade jag mina kantarelldelar och skar rödlök i småbitar och stekte på.

.

Hällde i lite koncentrerad mjölk och riven ost. Stuvningen lade jag sedan på mackorna som fick sällskap av lite miniplommontomater. Helt okej... Men låååångt ifrån stuvningen som Per lagar där hemma! Fast jag var så himla glad för lite svenskt guld på tallriken iallafall!


Antal steg: mycket välkoordinerade 8 535 st

27 dec - Tärningen är kastad!

Ja, inte bokstavligt talat utan mer bildligt. Det har varit jättejobbigt ett par dagar. Jag har funderat massor fram och tillbaka, gjort plus och minus listor på alternativa scenarior och på morgonen idag fick jag reda på att man går med på mina förslag för jobbet som Resort Supervisor på Koh Samui. Det är meningen att jag ska vara där april - oktober 2011.

Jag kommer få mellanlanda i Sverige i dryga två veckor mars (troligtvis) och kommer hinna träffa familj och vänner (kanske en hazard?), göra hälsocheck, vaccinera mig, fixa visum, deklarera och lägga ner företaget innan jag åker.
Det som har talat emot Thailand har varit en sak - familjen som gärna vill att jag kommer hem. och jag förstår om de är besvikna. Men någonstans hoppas jag att de förstår... 

Jag gick och strosade runt i poolområden och frukostmatsalar på förmiddagen för att se om gäster kanske behövde mig. Men jag träffade bara två gäster - och de var på väg ut och behövde mig inte alls. Passade på att ta ett kort på bananplantan på Tikida Dunas.

.

Som planerat träffades Therese och jag för lunch på Camels där jag åt Kamel-grillspett.  Med mig på cornichen-promenaden hade jag Lille Valpen ända fram till restaurangen där han blev bortjagad. Får han syn på mig  springer han som en pil, viftande på svansen och "anfaller" mig med små glädjegnyn. Sedan följer han mig hack i häl fast jag inte har bett om det. Han kommer och nafsar i vänsterhanden och påminner mig om att han är med mig fortfarande om det är så att jag igorerar honom för länge. Och han vet precis att ska man få något ätbart av mig så måste han sitta ner och vänta. Han är för mysig den där hunden! Hade jag stannat kvar hade jag adopterat honom på riktigt. Han påminner jättemycket om Jonzon där hemma!
Som det är nu försöker jag undvika att stöta på valpen varje dag... så han inte blir van vid mig utan söker sig till andra...

Igår var det svart flagg och idag åkte man runt och röjde bort alla stenar och skräp som flutit i land.

..

På Camels är servicen tyvärr väldigt dålig (bästa servicen i Agadir har Scampi och Golden Gate, utan tvekan!). Jag är lika fascinerad varje gång när servitörer (det är sällan servitriser som jobbar) fokuserar på ett bord i taget och inte sveper runt med blicken för att se om någon annan vill dem något! Så vi bestämde att gå till Le Nile Bleu nästa gång. Men gott var det!

Vi hade servicekontoret öppet för gästerna  på eftermiddagen. Några kom och hälsade på! Och efter stängning åkte vi till Marjane och veckohandlade. Där blev något av lyxshopping idag.

.

Vad sägs om...
Brieost och Chorizo -god kombination
Svart kaviar, avocado och vitt vin - skulle kanske köpt ett par räkor också...
1 1/2 kantarell och rödlök att steka och lägga på en macka
Marinerad kyckling, tre olika sorter till matlådorna
Frukt till fruktsallad
Mahia Tafraout - anisbrännvin. Tog en klunk med frankfurterkorven men det är liksom ingen hit, det där.

Antal steg tagna idag blev 19 105.


26 dec - Situationsanpassat liv

Jag hade en ledig förmiddag och den ägnade jag åt att blogga, chatta med Daniella, titta på Survivor (Robinson från USA), se över mitt sparande och meditera över livet.

Fick ett SMS vid tio-tiden och nu är det bestämt att jag åker med nästan vändande flyg till Arlanda istället för Marseille på nyårsafton-nyårsdagen. Hem med Thomas Cook- tillbaka med Norvegian. Är borta och sover på Arlanda men har då uppfyllt kravet för nytt visum.

Kollade på Burn Notice efter ett tips från Therese. Hon gillar den serien. Och jag får nog säga att den är ganska okej att kolla på. Påminner om Leverage.... Och jag kom mig inte för att göra något annat under förmiddagen ändå så... Jo, badbaljan är full med blötlagd tvätt!

Funderade på mitt liv en stund också. Som bloggens rubrik säger anpassar jag mig efter situationer som uppstår. Jag är alltså en problemlösare ut till fingerspetsarna (hittar oftast lösningar inom en timme upp till max ett dygn). Det innebär också att jag griper tillfällen i flykten, tillfällen som jag ibland har svårt att välja emellan eftersom det sällan bara är EN spännande sak som dyker upp. Ändrar sig förutsättningarna så ändrar jag mig i nästan samma ögonblick.
Det här är svårt att förstå för vanemänniskor som ofta behöver rutiner och samma struktur och organisation på livet så det blir "som vanligt".

Jag har därför fattat ett beslut: Jag ska försöka att inte tänka högt från och med idag utan använda standarduttrycket  "Jag vet inte".  Inte så himla lätt eftersom jag ALLTID går och pratar för mig själv (läs: diskuterar); på cornichen, på stan, i affären, hemma, på bloggen - you name it! Men jag får istället prata med de som är som jag (läs: andra reseledare haha).

Fick ett collage från Milla från familjens Kalkonlunch hos min mamma. Tänkte att jag publicerar den här så ni också kan få se! Med på bilderna: Mannen i mitt liv = Per, min härliga mamma Marianne , knasiga familjehunden Jonzon aka Maffeli, Martina = äldsta dottern med Chrilles och hennes barn i magen d v s mitt blivande barnbarn, Fredrik = brollan samt Elton = yngsta dottern Millas (och Jens) barn och mitt barnbarn.

Foto: Milla Johansson

Antal steg denna dag: 7 305

25 dec - Aliquando et insanire iucundum est!

Ibland är det skönt att få vara galen! Japp, det är vad rubriken betyder.

Innan jag åkte iväg på min Citytur fattade jag ett beslut och mailade till Emma på huvudkontoret att jag gärna tackar Ja till RS-tjänsten på Koh Samui - kom fram till i natt att det är nog meningen att jag ska till Asien i alla fall.
Men jag skrev samtidigt att jag behöver två veckor i Sverige för permanent nedläggning av företaget med allt vad det innebär och tid för att göra företagsdeklarationen som måste vara klar och underskriven senast 2 maj samt därefter vettigt med uppstartstid i Thailand.
Bara att avvakta, alltså. Hoppas att de kan acceptera mitt förslag. Om inte så är det väl inte meningen att jag SKA ner till Asien ändå hahah. Aja, det blir som det ska, folkens! Men hoppas kan man ju alltid göra!

Jag käkade lunch och kunde inte låta bli att öppna Jeff de Bruges-chokladkartongen. Men jag nöjde mig att nästan rensa översta lagret. Har inte ens öppnat och kollat de undre (Japp, det är två lager till!)

.

På eftermiddagen promenerade jag en annan väg än jag brukar till kontoret där jag sedan höll ställningarna mellan 15 och 18. Vägen är trevlig i slutet när man går längs med utsidan av Fågelparken och den är kanske fem minuter kortare än den via cornichen.
Therese kom ett par timmar senare och gjorde mig sällskap och hon gav mig en julklapp från Malou på Ving. Det var en jättefin ljuslykta i krom/aluminium, inte för värmeljus utan vanliga ljus. Den gillade jag, vilket innebär att den troligtvis kommer med hem till Sverige för förvaring.

Innan vi skiljdes åt, Therese och jag, fick jag ledigt på förmiddagen. Vi har ju haft på försök 2 lediga dagar i veckan sedan 1 december och det har inte varit direkt genomförbart. Har haft en eftermiddag ledigt sedan starten och nu imorgon en ledig förmiddag. Men man får så klart vara glad för det lilla!

Antal steg idag? 9402.

24 dec - Ursäkta men firar ni julafton, eller?

Min julafton smet förbi osedd. Det var Work as usual och en helt vanlig fredag här nere:
Jag jobbade på flygplatsen med att se till att gäster kom hem till Arlanda respektive kom till sina hotell i Agadir, Essuoira och Marrakech.
Några hade julmiddag på hotellen, andra kom till mitt Inspirationsmöte på kvällen.

Ja, när man jobbar som jag gör så suddas både veckor och helgdagar bort. Speciellt som jag befinner mig i ett muslimskt land där man inte firar samma helger som vi gör i Sverige. Och vädret gör ju också att man inte har någon julkänsla förstås.

Hade jag varit hemma dock så hade det varit full rulle för egentligen gillar jag julen. Jag ringde mamma, som hade julfirandet i år och skickade SMS till resten av familjen med en God jul-önskan.

När jag kom till servicekontoret hade jag fått Chocklad från Jeff des Bruges från agenten. En välkommen julklapp. Gillar ju choklad. Nu ska jag nog se till att köpa en Cabernet Sauvignon så jag kan njuta av den fina chokladen. Ska nog köpa en Brie-ost också så blir det riktig fest. Therese och jag hade dessutom fått en tårta från ett hotell.
Det skulle passa till nyårsafton nästa vecka men det är ju en vanlig dag det också, ser ni! Så varför inte fira när man har lust istället? Kanske något att satsa på till nästa torsdag när jag har fridag, tänker jag.Julens blommande Bougainvillea

Det kändes helt okej att tillbringa julafton själv. Jag hade ju, som sagt, ingen känsla av att det är jul ändå... Det tråkiga var att internet inte funkade när jag skulle in på FB en sväng innan jag la mig. Det var väl överbelastning, misstänker jag. Nackdelen med internet via usb-modem!

Nu ska här berättas att jag var bjuden på julmiddag till Malou (chef för destinationen på Ving) men vi var inte ifrån kontoret förrän vid halv nio, Therese skulle sen hem och byta om vilket skulle innebära att vi inte skulle vara hos Malou förrän kanske halv tio och då är det dags för mig att nanna kudden, vet ni. Kanske om jag hade varit ledig imorgon men då har jag ju Cityturen på förmiddagen.

Antal steg denna dag blev sparsamma 7503

23 dec - Kvar på kammaren hela da'n!

Dagen gick till många och långa funderingar om sommaren, men också om livet längre fram. Jag
  • chattade med min kära kollega Zak i Jordanien,
  • ringde min areamanager Emma i Sverige
  • och mailade med den eventuellt framtida destinationschefen tillika areamanagern Fredrik i Thailand.
Allt för att försöka komma till klarhet. Det gick inget vidare, ni! Men valet är ju bara mitt - och som Alice frågade; Var är du lyckligast? Och svaret är ju som vanligt "I sol och värme".
De facto: Kontrakt i Thailand är på dryga 7 månader - inte för resten av livet - och som jag beskrev igår. Asien står på min lista att uppleva innan jag dör... Jag sökte Keystaff  långt efter sista ansökningsdagen och ingen av tjänsterna jag sökte fanns i Asien - men fick både jobb OCH i Asien ändå...Det är kanske meningen att jag ska åka dit nu!?

En "vintrig" solnedgång vid Atlantkusten i Agadir


Men så är det ju det där med familjen... Men en klok människa frågade igår om jag skulle träffa dem så mycket oftare mot nu?
Och det skulle jag kanske inte eftersom jag inte ens vet om jag får världens näst roligaste jobb i Linköping där alla bor... och får jag inte det så kommer jag bli deprimerad och världens sämsta medmänniska!  Att dessutom uppleva att man offrar sitt liv för någon annan - ja det blir ju aldrig bra, det! Att leva genom någon annan har aldrig varit min kopp té.

Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuusch, vad svårt!

Men som brollan, Pajen och Milla skrev til mig - oavsett vad jag väljer kommer det bli rätt för mig. Och jag vet att de vill att jag väljer det som ÄR rätt för mig. Ingen av dem vill nog innerst inne att jag kommer hem för deras skull, även om de samtidigt gärna har mig där hemma! Sån't värmer. Tack för stödet!

Nu ska jag inte tråka er mer utan istället visa er vår Julros som vi har vid Odyssé Park. Nästan fyra meter hög! God jul på er!


22 dec - Med nigellafrön på fickan

Onsdag och utflykt till Marrakech - som vanligt!

En härlig samling gäster hade jag med mig och ifrån den rosa staden kom jag med Nigellafrön (http://www.islamguiden.com/zamzam/nr2-2009/lakekonst.pdf och scrolla ner till nr 9) argantvål och Patchouli (http://sv.wikipedia.org/wiki/Patchouli)

Nigellafrön används bland annat som antisnarkmedicin och mannen på berberapoteket tyckte att jag behövde det FAST jag bodde ensam eftersom jag kunde väcka mig själv haha. Ja, ja.
Och argantvålen ska få bo i duschen. Perfekt som duschtvål eftersom den inte torkar ut utan istället återfettar huden.
Slutligen skulle en gäst ha en parfym som tydligen var poppis på 70- och 80 talet och som inte säljs längre i Sverige - och så kom jag hem med en sån jag också. Så idag var jag helt klart lättpåverkad, erkänner jag.

Therese ringde under lunchen och berättade att man ringt från Sverige och ville erbjuda mig jobb i Asien. Med lite blandade känslor åkte jag därför hemåt till Agadir och väl hemma googlade jag runt samt tittade på tidigare destinationsbeskrivningar om platsen Apollo vill att jag ska jobba på  - och fick väldigt beslutsångest.

  • Å ena sidan har jag ju sagt hela hösten/vintern att det vore himla roligt att jobba i Asien - och nu har jag fått chansen! En ny kontintent - ny kultur - ny historia  - nya äventyr
  • Å andra sidan var jag inne på att anta erbjudandet som frilansande rundreseguide här i Marocko i sommar - som skulle innebära pendling mellan Sverige och Marocko.
  • Å tredje sidan var jag lite inställd på att vända hemåt permanent med chansen att umgås med småttingarna i familjen...
Livet består av val - hela tiden. Men som en väninna frågade mig - vad blir du lyckligast av? Och det tror jag skulle vara att välja Asien i sommar, faktiskt. Troligtvis mesta utmaningen...

Usch, att behöva välja mellan bara roliga grejer. Om något ändå kunde kännas TRÅKIGARE än något annat vore det ju inte så svårt att välja! Imorgon ringer jag Emma på huvudkontoret så får jag höra mer om jobbet och sen får jag ta mig en ordentlig funderare!

Antal steg denna dag 11 564

21 dec - Promenader

Morgonen startade med att ringa lite telefonsamtal.
Nummer ett handlade om möjligheten att ordna taxirundtur istället för gårundturen i Marrakech för en som har svårt att gå. CHECK!
Nummer två var till Falck Travel och höra om utbetalning för en gäst som varit på sjukhus och är försäkrad via oss. CHECK!
Nummer tre handlade om gäster som vill flytta Marrakechutflykt till nästa vecka. Har sökt dem i fyra dagar utan att få tag i dem. O-CHECK!

När jag var klar med samtal ett och meddelat gästerna samt fått info i samtal två gick jag iväg till Tikida för att söka upp gäster. Hade försökt nå dem på deras mobil men den var avstängd för ingående samtal sa en röst. Dessvärre var de inte på rummet men städerska lämnade in en lapp med information de sökte, på deras TV medan jag väntade utanför. Får se om de hör av sig. Det gör det säkert om något är oklart i mitt brev.

Tredje samtalet var en svår nöt att knäcka. Ringde reservationen på hotellet för att kontrollera att de uppgett rätt rumsnummer och det tog en stund. Efter två timmar fick jag reda på att det var rätt nummer så jag bestämde mig för att knata dig och lämna en lapp om de inte var hemma.

Jag mellanlandade hemma och åt lunch innan jag gick till Anezi (uttalas Anzi för den som är intresserad) där jag först besökte gästerna i samtal nummer ett och (!) så jag kunde meddela dem personligen att jag flyttat på dem till nästa vecka.

Därefter fortsatte jag till kontoret för att skriva utflyktslista och lämna till agenten.

Antal steg: 14 323

20 dec - Välkommen tunnbröd!

På förmiddagen var jag i Taroudant med samma gäster som varit med mig på Stadsrundturen. Och utflykten slutade med att alla kommer med mig till Marrakech också. Känns verkligen fantastiskt!

I Taroudant kantas en del vägar av Rosépepparträd. Vacker grönska! Just nu är frukterna omogna men framåt vårkanten är de skördeklara. Jag upplever att man använder mer den här typen av peppar i sin matlagning än någon annanstans. Ska försöka ta kort och visa nästa gång. Hade bara kort på ett annat träd, som visserligen också är fint men inte lika färgglatt!

Idag gick jag ut mot garverierna och följde stadsmuren kanske 4 km innan jag vek av och gick in mot torget igen. Det är ju inte så stor stad det här (71 000 invånare och nästan alla bor innanför Medinan) och det är lätt att ta sig runt. Det blev en lång promenad ändå.

Jag åkte direkt till kontoret eftersom klockan är halv tre när jag är i Agadir och vi öppnar kl tre. Jag var själv till straxt efter halv sex. Då kom Therese sakta gående, vilket såg ut att vara en ansträngande upplevelse. Hon mådde verkligen inte bra när hon kom in och satte sig. Jag stannade kvar till halv sju så vi hann uppdatera varann - och så fick jag svenskt tunnbröd!


Antal steg idag 11 789


19 dec - Stängt på grund av sjukdom!

Det blev en något annorlunda söndag.

Therese har haft ont i magen en längre tid före visumresan och det hade blivit värre. Avresedagen bestämde hon att, om det inte gick över, söka läkare när hon kom tillbaka. Och det blev idag.

Jag hade därför valt att ta hotellservicen på fyra hotell fördelade på två områden på förmiddagen och brände av över 7000 steg samtidigt.

På eftermiddagen öppnade jag servicekontoret men satte en lapp på dörren kvart över fem med  "Stängt pga sjukdom" eftersom jag hade hotellservice även på kvällen och Therese inte hade hört av sig. Jag misstänkte att hon antingen var kvar på sjukhuset eller sov - och jag ville inte störa.
Jag ringde istället Kattis, vår kollega på Ving, som hade skjutsat henne till läkaren och fick en uppdatering.

Jag kom, trots allt, hem ganska skapligt och kunde ladda för Taroudant imorgon.

Antal steg denna dag blev 14 617


18 dec -

Vaknade straxt före fem, klev ut och fixade frukosten.

Läste nå't intressant på Aftonbladet idag om några tjejer som köpt resa på en internetsajt. Här hittar du artikeln i sin helhet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8299567.ab
Och jag håller helt med representanten från SAS "Det är många som inte inser det (hänvisar till det som inträffade) när man kanske vill spara lite pengar på att hitta billigaste biljetten", säger Elisabeth Manzi på SAS presstjänst.
Att spara pengar kan bli himla dyrt. Det är ungefär som när man väljer att inte ta en reseförsäkring och du blir sjuk... eller att åka med lågprisbolag (här har vi t ex Ryanair, Norvegian, EasyJet) - men det vet du säkert redan. Du har nog läst resevillkoren som är ganska spännande läsning.

Här är några länkar till Ryan Airs hemsida, bolaget jag själv hade tänk resa med till Marseille i januari...  Alltså jag läser alltid det finstilta oavsett vad det gäller. Det har livet lärt mig - men jag gillar att leva farligt - när jag inte behöver betala. Visumresan står ju Apollo för... Annars är jag lite tveksam att resa med lågprisbolag i allmänhet. Ni förstår om ni har läst deras regelverk! Jätterolig läsning!
http://www.ryanair.com/se/resevillkor
http://www.ryanair.com/se/resevillkor/carriage
http://www.ryanair.com/se/fragor/
http://www.ryanair.com/se/fragor/vad-hander-om-mitt-flyg-stalls-in-av-ryanair

Själv gillar speciellt klausulen som handlar om när jag åker med ett musikinstrument som är större än tillåtet handbagage, då måste jag boka extra sittplats. Tänk er att jag sitter där med en gitarr som resesällskap?! haha
Eller vad sägs om "Alla flygresor med Ryanair kan ändras men inte avbokas." Har du bokat så får du också stå för det. Inga pengar tillbaka oavsett vad som händer i ditt liv!

Och det är uppenbarligen inte säkert jag kommer fram. När jag var inne på deras Flight Info- sida var det 67 (!!!) cancelleringarna av flyg 18 dec 2010 kl 15.46. Fascinerande! Det skulle inte kunna ske på Apollo.. Hur det ser ut just nu kan du kolla på http://www.ryanair.com/se/flight-info (sidan uppdateras ofta).

Min dag bestod av Hotellservice, Stadsrundtur och Servicekontor. Det gick bra det - fast det är väl inget att bli förvånad över?!
Therese hade kommit tillbaka på eftermiddagen och slog en signal. Hon skulle till läkaren imorgon med sin mage så jag bestämde mig för att ta Hotellservicen på förmiddagen så hon kunde åka iväg.

Jag la mig vid halv tio och hade precis somnat in när jag, straxt före halv elva, får ett SMS från gäster som undrade tre saker de gott hade kunnat vänta med till imorgon. Men det är bara att gilla läget. Många tror att vi är vakna 24 timmar per dygn...

17 dec - Ensam på destinationen!

Så blev det dags för Therese att åka på visumresa. Vi hade hoppats kunna åka tillsammans men fick inte.Eftersom gästerna lämnade Marocko idag åkte hon med dem till Arlanda och ska åka med Norvegian tillbaka imorgon bitti. Hoppas vi!

Det är ju som så att lågprisbolagen kan ställa in sina flyg så det är lite osäkert.
Gästerna som skulle kommit med Norvegian för... jag tror det var två eller tre veckor sedan, kom inte ner när de skulle utan en eller ett par dagar senare. Att jag vet det beror på att vår agent har rundresor här och väntade gäster som skulle komma med det flyget...
Men det ska vi väl inte tro att det upprepas. Hon kommer nog tillbaka imorgon kväll med en påse ostbollar till sin kollega höhö.

Dagen förflöt bra, trots att jag var själv. Fick sända en buss och åka med den sista med flest gäster från flygplatsen.

På kvällen hade jag Inspirationsmöte. Jag hänvisar alltid till det skriftliga materialet jag delar ut och att de ska läsa det. Trots detta missade några gäster att de skulle möta upp på deras grannhotell. Det är ju det där med att följa anvisningar... som "tur" var rörde det bara tre personer.

Efter mötet gick jag till kontoret och skrev utflyktslistor som jag lämnade till agenten och straxt efter åtta kunde jag ta taxi hem.

Antal steg denna dag 4775

16 dec - sov jag bort typ

Japp, det var dags för ledig dag och för andra veckan i rad sov jag bort dagen och gick inte utanför dörren. Däremot fixade jag en liten festlighet på eftermiddagen för mig själv. Den bestod av färska jordgubbar, choklad och ett glas (visserligen tråkigt) rött vin.Igår gick jag 14 637 steg - idag typ 200...  Men det är väl så det är. Jobbar man sex dagar i veckan och har långa dagar så är det okej att vara trött den dagen man är ledig, tycker jag!

15 Dec - Exklusiv grupp med till Marrakech!

Idag hade jag en specialutflykt med fyra gäster till den rosa staden. Guidning som vanligt, lunch tillsammans och sedan fritid och hemresa.

Jag införskaffade ett par tomteröda skinn-babouscher som jag planerade ha hemma som tofflor. Det är lite kallt på golvet. Hade inte alls planerat att ha ett par röda men det var de enda som fanns i den modellen i min storlek. Och jag fick dem för 60 dirham så... jag får stå ut.

När jag kom hem hoppade jag min turkosa djellaba med huva och de röda babouscherna och gick omkring som en färgglad lite vätte - men plaggen håller mig varma och det är ju liksom det som är meningen.

Kom i säng vid halv elva, somnade och såg fram emot min lediga dag imorgon!

14 dec - Resa med sjukdom? HURRA (inte)!

Klockan blev straxt efter tio innan jag somnade igår vilket gjorde att jag sov till kl 6. Helt okej!

Dagens lektion i resvett: Snälla du som läser detta; Åk inte på semester med livshotande sjukdom utan att
1. Förstå och tala svenska obehindrat om du behöver kommunicera med en reseledare för att få tips och råd på vägen.
2. Förstå att vi reseledare INTE är utbildade läkare, psykologer eller tolkar.
2. Se till att du kan engelska, franska och /eller tyska eller har någon med dig som kan. Tolk här i Agadir, näst intill omöjligt att få tag i och om det skulle gå blir det DYRT. Och som sagt; reseledare får inte tolka på grund av risken att tolka fel och därmed ta livet av gästen.
3. Om du går på provtagning en gång i veckan hemma i Sverige på grund av livshotande sjukdom - åk inte på semester TVÅ veckor - om du inte är beredda på att ta risken att dö på kuppen! Det är inte Sverige du åker till om du åker utomlands. Inget fungerar som hemma!
4. Var medveten om att ingen försäkring täcker läkarbesök eller dylikt för redan påbörjad behandling i Sverige. Du får betala varenda krona ur egen ficka, kontant och på plats!

Ibland är det här jobbet oehört energikrävande. Tur att det inte händer varje dag - fast DÅ å andra sidan skulle jag ju inte ha det här jobbet haha Varför stanna på ett jobb som bara TAR energi liksom? Det är det ju ingen vettig människa som gör!

När jag kom hem efter min energikrävande förmiddag la jag mig på sängen en stund innan jag fixade lunchen och begav mig till kontoret. Där fixade jag med min ekonomi (avräkning) och gick en sväng bort till Palais du Sud.

Jag piggade upp mig själv med att köpa en marockansk kebab som take away på vägen tillbaka till kontoret. Och snart var det dags att åka hem. Där hoppade jag snart i min fleecedjellaba och kollade på Castle innan jag släckte lampan och somnade in. Och ja, det gick ganska fort det! Det här blev en tröttsam dag!

Antal steg 14 657.

12 -13 dec - Skattepengar, hon var en han och jag blir pubertal!

(Med tillägg för den 13 december)

12 DECEMBER

Kollade mitt konto och hade fått in mina skattepengar och kunde nolla min kredit på lönekontot och betala in över 5000 på min fakturakredit på Ica också. Kändes himla fint!

Hade några hotellbesök på mitt schema på förmiddagen och träffade totalt 8 glada gäster. Efter det handlar jag helt snabbt på Marjane och lagade min lunch.

När jag läste på FB såg jag Martinas blogg och fick reda på att Stockholm hade haft en misslyckad självmordsbombare. Det som förvånar mig mest är att folk verkar förvånade och chockade.
Neutrala Sverige skickar ju faktiskt militära styrkor till muslimska länder för, som det heter, att bevara freden och väljer att blandar sig i...
Ursäkta att jag säger det, men galningar finns i alla läger! Ta vansinnesmordet på Anna Lindh... Eller på Olof Palme... eller dubbelmordet på Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svensson hemma i Linköping, där de tre sistnämndas mördare fortfarande är på fri fot... (bara för att nämna några)

Efter att ha reflekterat helt kort över detta gick jag till kontoret för att öppna för gäster mellan 15 och 18. Livet går helt klart vidare!

Några kom på besök annars satt jag och läste ifatt på K-net. Har inte fått nytt eget lösenord än och kommer inte in. Fick gå in med annat lösenord. Kunde läsa resmålsbeskrivningarna som är aktuella för sommaren och upptäckte att jag står fast vid mina beslut.

Gick hem, åt middag och gick och la mig straxt efter nio. Imorgon är en annan dag.

Antal steg 10 989!13 DECEMBER

Uppmärksammade i min Filofax att det var Lucia idag - inget jag märkte av. Och ingen av gästerna kommenterade detta faktum heller. Å andra sidan är det väl därför man åker hemifrån - för att slippa?!
Vore det inte därför kunde man ju välja en annan tidpunkt att resa bort, tänker jag.

Jag var i Taroudant med intresserade gäster idag och strosade där runt i några nya kvarter efter att jag ätit tidig lunch på ett café. Alltid lika trevligt!

Telefonen ringde ett par gånger. En gäst med tandvärk som behövde en tandläkare och en annan som var tvungen att uppsöka till läkare och ta extra blodprover efter läkarorder hemifrån idag (gästen åt Varan).

Kunde inte låta bli att bli fascinerad över att man vågar åka hemifrån i 85-årsåldern till ett arabland och inte kunna något mer språk än svenska och vara svårt hjärtsjuk utan försäkring... Det kan bli oerhört kostsamt och kosta dig livet till och med... Men jag utgår ifrån att det är något man kalkylerar med innan man beställer en resa utomlands - att saker man inte vill ska hända, händer, och att man är förberedd på eventuella följderna. Annars reser man väl inte!?

Åkte direkt från utflykten till kontoret där jag blev kvar till straxt efter halv sju. Försökte få tag i taxi men dels kom inte så många förbi mig, dels var de som kom fulla med folk. Till slut blev jag lite pubertal och tänkte att "de får väl skylla sig själva då" och så gick jag hem!

Blev varmt välkomnad av valpen och hans "mamma" som jag nu som först märkte var en hane haha Aja. HAN är iallafall jätteglad att se mig numera. Han kommer springande och ylar vilt och springer runt mig utan att våga sig helt fram. Jo, idag kom HAN och nosade på min hand med blixtens hastighet.
Jag satte mig på muren, tog en cigarett och försökte få valpen att lära sig vänta på maten. Den att jag för 20e gången skjutit honom ifrån mig och sagt "VÄNTA" fattade han att det betydde att han inte fick något förrän han höll sig på en halvmeters avstånd.

När jag kom hem fixade jag råstekt frasig potatis och tog kalkonresterna från igår. Sen satte jag på datorn och fick se en kommentar på det jag skrev igår.
Den handlade om att jag var kategorisk när jag beskrev Shia som fundamentalistisk. Jag valde att ta bort de meningarna i min blogg men vill samtidigt förtydliga vad ordet 'fundamentalist' egentligen betyder. Kolla här!. Det är alltså inte synonymt med terrorist!
Och jag är lika förvissad idag över att alla muslimer inte vill ta död på västerlänningar samt, precis som jag skrev i gårdagens blogg; att galningar finns i ALLA läger.

Somnade ifrån en av de tristaste serierna (Heroes) som går på MBC Action med glädjen över att min pubertala inställning genererat 10 237 steg!


11 dec - Cat walk!

Såg "My life in ruins" innan jag åkte iväg och hämtade gäster för Stadsrundturen. Den handlar om en rundreseledares liv i Grekland.Tyckte den var så där, faktiskt. Kände inte igen mycket ifrån mitt jobb... Min kollega som jobbat mer i Grekland än mig tyckte däremot att den var ganska så klockren!

Jag hade stadsrundturen som vanligt en lördag. På vägen ut såg jag kattungen Therese tycker så mycket om utanför där jag bor. Hon smet snabbt under ett bord vid supermarket....Idag hittade jag några katter vid Cooperatim Artisanat, som fått tupphuvuden slängda åt sig som de satt och gnagde på.


Åt lunch hemma och gick sedan mot kontoret. Träffade några gäster och den lilla valpen som fick ett hundkex - som den ratade. Det innebär att han får nog mat från någon nu! Glädjande!

Vi hade servicekontoret öppet på eftermiddagen. Det blev ingen direkt invasion men vi blev inte helt utan gäster. Fick också ett par telefonsamtal. Tog en paus och gick och jagade mentolcigaretter. Mina var slut. På fjärde stället (Uniprix) hittade jag till slut ett paket - det sista! Har alla börjat röka mentolcigaretter nu lr???

Efter att vi stängt kontoret gick Therese och jag till Meditel för att fylla på vårt internetmodem. I en tygaffär bredvid hittade vi en kattunge i skyltfönstret. Vi konstaterade att hon nog bodde i soffan som man hade som demo. Allergiker göre sig icke besvär i den butiken! Fast... vi har inga allergiker här så problemet finns liksom inte.

Jag betalade mina 200 DH för en månad och kunde sedan glatt surfa vidare på internet i mitt hem! Supert!

Jag fixade en marinad för mitt strimlade kalvkött och wokade det. Serverade pasta till detta och smaskade i mig medan jag såg tillbaka på katternas dag och CSI New York!

Antal steg: 11 006

10 dec - En pistolviftande hand!

Vaknade och kollade tiden på mobilen - tio i fem. Då hade jag ett sms från Therese att jag skulle komma till kontoret innan flygplatsen. Vanligtvis börjar min pick-up där jag bor... men agenten hade gjort om listan inför dagen.

Jag upptäckte att vattnet i toa var borta. Det blev till att använda tvättbaljan och hälla vatten från kran i stolen denna morgon. Fast det dröjde inte så länge innan vattnet kom tillbaka. Kanske nån timme, bara.

Käkade frulle, kollade på CSI, plockade ihop saker till en gäst (som jag handlat till i Marrakech) som jag hade bestämt med klockan 9 för överlämning.

Efter att ha varit där åkte jag till kontoret, mötte Therese och sen hade vi pick-up i varsin buss (som vanligt) till flygplatsen. Idag blev det lite kaos. Datahaveri gjorde att gästerna fick vänta en stund på att få checka in. Vi hörde hur tyska gäster skrek och gormade på personalen som inte kunde göra något. Kanske var det tack vare det som de svenska gästerna tog det med ro, trots allt?
Jag fick dessvärre lämna gästerna innan alla hunnit få sina boardingcard och gått mot tullen. De nya gästerna kom nämligen på tid. En kollega från Ving stannade dock så de hade en svensk att fråga om det skulle vara något.

Vi tog emot de nya och skjutsade dem till sina hotell. Jag åt lunch hemma och åkte sedan och hämtade upp gäster till mitt Inspirationsmöte. Då kom en dam och frågade om jag hade en släkting som hette Kerstin Graube?! Aaa, det är min moster, utbrast jag. Vi skulle prata mer än annan dag. Den här dagen är det mycket ändå.

Efter mötet och servicekontoret åkte jag hem. Väl där såg jag valpens mamma och hade ju med mig lite matrester. Spankulerade bort och blev glatt emottagen av den rädda mamman. Idag kom hon fram medan jag la ut kycklingen. Då kom en parkeringsvakt och sa något på arabiska. Han pekade på hunden och viftade omkring med händerna formade som en pistol och pekade på sitt ena öra.
Jag förklarade på arabiska att jag inte förstod och bad honom ta det på franska. Men han kunde ingen franska - så jag vet fortfarande inte vad han menade. Jag har tre teorier:
1. Hunden var döv efter ett skott?
2. Hunden skulle bli skjuten?
3. Jag skulle bli skjuten om jag matade henne?
Det enda jag är säker på är att han visade en pistol med sina händer... Får la fråga Mohammed, Marockos Strindberg när jag ser honom. Han brukar hänga på parkeringen med ojämna mellanrum.

Antal steg: 8009

9 dec - I fleecedjellaba

Min nya turkosa djellaba och jag gick o fruffade hela dagen.
Startade med frukosten förstås,
sen hängde jag tvätt,
därefter sov jag lite,
vaknade och tittade jag på CSI,
sen sov jag lite,
vaknade av städerskan knackningar men sa nej till städning,
efter det lagade jag chiliräkor och ris,
lite mer CSI och inläggning av bilden av mig själv på balkongen.åt min lunch,
kollade svenska julkalendern,
betalade en räkning,
sov lite,
kollade på Leverage
fixade tonfisksås till riset som blivit över på lunchen
gick o la mig vid 20-tiden och somnade igen.

Idag var jag helt klart JÄTTETRÖTT!

8 dec - Jante göre sig icke besvär här!

I Marrakech idag köpte jag mig en fleecedjellaba med hellång dragkedja. Tog en stund att välja färg dock. Valde mellan en varmt mörklila, tomteröd och en turkos. Rött hade jag köpt om det var jul året runt  - och om jag visste att jag alltid är på humör för rött. Har man den färgen bör man vara på Topp och alltid vilja vara synlig. Den lila övervägda jag helt kort eftersom jag inte har något lila - men valde bort den just därför. Så det blev en turkos som matchar uniformen. Tycker faktiskt att våra färger, marin, vitt och turkos är snyggt! Kan ha den som kappa över min festdjellaba på inspirationsmötena, tänkte jag. I LIKE!

Käkade Biff-tajine till lunch och tog som vanligt doggybag och det var kanske lite tur? För när jag klev av bussen såg jag valpen och mamman ligga i gräset utanför Tikida Dunas. Gick bort och delade ut biffen.
Det är inte så lätt att dela ut rättvist. Fick lära valpen att man faktiskt får vänta på maten och ta försiktigt och han lärde sig snabbt. Här är ett ämne att jobba med utan tvekan!
Och ikväll hade mamman blivit lite modigare och kom en meter ifrån mig... även om hon helst håller sig bakom min rygg. Hon vill så gärna komma fram - men vågar inte eftersom hon inte vet helt säkert om jag ska kasta sten eller sparka henne... Men idag kunde jag kasta lite kött till henne utan att hon sprang 20 meter ifrån mig! Det luktade kanske lite för gott i näsan...
Båda följde sedan med mig hack i här och hade som ambition att följa med mig (läs: följa med maten) hem - men se det går ju inte an. Höll upp Stopp-handen och talade om för dem att de allt får stanna utanför och snart kom personal och körde bort dem från gården.

Fick ett sms från Therese på hemväg från Marrakech. Vi hade fått de tre senaste veckornas servicetal. Väldigt trevligt att få! Vad sägs om 4,9 på utflykterna? Att det inte blir fem tror jag hänger samman med de utflykter vi har utan guide... så det tar jag inte personligt.
Vi ligger på 5,0 i vårt gemensamma bemötande här på destinationen. Helt klart något att vara stolt över! Hurra vad vi är bra ( Jante göre sig icke besvär i våra liv, inte)!

Antal steg denna onsdag: 10 978!

7 dec - Ursäkta, har ni gungkameler?

Vaknade halv sju (!) så det blev ett par timmar ytterligare sömn efter samtalet i natt. Efter frukost gick jag till våra hotell en sväng. Det blev en hel del steg under dagen, helt klart!

Träffade lillen och han pratade (gnällde) lite med mig idag. Jag hade med mig lite matrester som han glufsade i sig. Då kom mamman och idag vågade hon komma tre meter ifrån mig och jag fick titta på henne utan att hon sprang. Det kändes ju lite bra, förstås.

 

.


Träffade gäster på några hotell, men även på stan. Roligt! Efter fyra hotell tog jag en paus hos Therese och passade på att prova ett par byxor hon inte kunde ha. De är lite förstora men kändes ändå bekväma så jag tog dem med mig. Kan inte låta bli att undra vad jag väger numera...

Efter detta gick jag iväg till kontoret och uppdaterade ekonomiska redovisningen och utflyktslistan för Marrakech imorgon. Fortsatte därefter min hotellrundtur.

Här är några hotellbilder från min tur...

 

.

.

.

På vägen käkade jag berbertajine på Ibtissam (med potatis och grönsaker i grytan) Den var så där, tyckte jag. Smakade inte så mycket.

 

 

Men å andra sidan gick jag därifrån med en doggybag. Berättade att jag skulle ha det till den lilla valpen och hans mamma och fick därför lite extra kött i påsen. Det var jättesnällt tyckte jag! Nu träffade jag dem inte mer den här dagen men det ligger på vänt i kylskåpet hemma...

Jag passerade en leksaksaffär och gick in och frågade om gungkamel. Det hade de inte, däremot hade de en gungelefant som dessutom hade hjul så man kunde åka runt på den! Lite annorlunda och rolig variant i äkta plast - som vanligt. Nästan ALLA leksaker är i detta material!

 

 

Gick och handlade på Asswak Assalam. Passade på att kika in i det andra varuhuset LaBel Vie men det var lite mycket folk idag.

 

 

...och snyftade en skvätt när jag passerade djuraffären på vägen tillbaka till kontoret, och fick se den lilla terrirern kvar i sin glasbur viftande glatt på svansen när jag kikade in genom fönstret (butiken var stängd för siesta)...

 

Antal steg idag 20 375! Bra jobbat, eller hur?


6 dec - På tur till Taroudannt!

kl 01.25 ringer Servicemobilen. Det är en gäst som ville berätta att han hade blivit bestulen på sin mobiltelefon och att han gjort en polisanmälan och skrivit på utan att förstå vad han hade skrivit under. Gör inte det, gott folk! Betala hellre för en tolk och var säker på vad som händer och sker. Nu tror jag inte att det är någon fara här i Marocko men ta som regel att inte skriva på något du inte förstår. Vad det gäller polisanmälan här är det lite av att kasta bort tid dessutom. De gör inget åt ficktjuvar eller rån... Bättre att rapportera till Apollo och ta det med försäkringsbolaget när du kommer hem, faktiskt. Det är en krass sanning.

 

Jag somnade om inom ett par timmar som tur var... för klockan åtta startade min pick-up och vi åkte till grannstaden Taroudannt, en riktigt marockansk stad till skillnad från Agadir som är ganska opersonlig och ny (återuppbyggdes helt efter jordbävningen 29 januari 1960). Jag och de flesta gästerna tog en fika på torget och därefter tog vi damer en tur in i souken.

 

Vi hade turen att åka förbi getter som klättrade i träd på hemvägen.. Jag är lika förundrad varje gång jag ser det!

 

.

 

Jag åkte direkt till servicekontoret när vi kom hem. Där fattade jag så äntligen beslutet att inte söka KeaStaff utan vänta till Rundreseansökningarna på Apollo kommer ut. Det är ju det jag helst vill jobba med - och jag har bestämt att jag vill jobba i Asien i sommar. Nu har jag jobbat i Europa, Afrika och Mellanöstern så det är dags att vidga vyerna. Det är iallafall vad jag hoppas på att få göra. Annars har jag andra erbjudanden att överväga så jag är inte särskilt orolig för sommaren.

 

På kvällen hade jag två hotellbesök och jag la mig straxt efter nio, då jag somnade in ganska gott.

Jag väcktes av telefonen och det var en gäst som ville avboka en utflykt imorgon på grund av osämja i resesällskapet. Klockan var 23 35... Den här gången kunde jag inte somna om. Jag gick till slut upp och åt middag och kollade på film på datorn och vid kvart över tre tittade jag sista gången på klockan.

 

Två nätter i rad har jag blivit väckt Tur att det inte händer varje natt...

 

Antal steg idag 78665 dec - Jul på Marjane

Frisk bris hörde jag hela natten. Vattenflaskan som stått under AC-dränaget rullade runt på balkongen när det tog i som värst. Och eftersom jag inte orkade gå ut och ta in den rullade den runt hela natten...

På förmiddagen hade jag showup tpå Iberostar, Tikida, Golden Beach och Amadil. Jätteroligt eftersom jag faktiskt träffade lite gäster som hade lust att växla några ord. På väg till Amadil träffade jag valpens mamma - men ingen valp... Det blåste ganska så bra och flaggorna stod rakt ut nästan hela tiden.


På Iberostar har gäster ibland svårt att hitta till gymmet. Därför kommer här ett par kort och anvisningar:
Gå ner mot poolområdet. Vid deras Miniclub svänger du in i korridoren till vänster. Framme vid en glasdörr (i trapphuset) kliver du ut och går igenom en gård. Ta trappan till vänster och du ser tennisbanorna straxt därpå. Fortsätt tills du ser nedanstående skylt, fortsätt ytterligare en bit och ta trappan upp på vänster sida och vips, du är på gymmet. Bara att gå dit är alltså lite utav ett gympapass...

.

När jag var klar åkte jag till Marjane och handlade. Och dröm om min förvåning när jag möts av JULSAKER! Där fanns gran, tomtedräkter, glitter, kulor, goseälgar och en massa julgodis, bland annat chokladkalender för det hutlösa priset 33,50 Dirham!

.

.

Käkade lunch och gick sedan till kontoret. Eller rättare sagt, jag hann halvvägs för tiden rann iväg. Väl framme öppnade jag Servicekontoret och det kom en hel del besök. Bland annat ville de följa med mig till Taroudannt imorgon. Kul!

Jag och Therese samspråkade om sommaren. Det är ju hög tid att bestämma något. KeyStafftjänsterna är ute och jag hade ju mer eller mindre fattat beslutet att INTE söka KeyStaff. Men Therese hade en idé som, ett ögonblick fick mig att tänka om. Äsch, jag bestämmer mig i morgon som är sista ansökningsdagen!

Efter klockan sex skulle det komma regn. Men de första dropparna kom vid fyra. Vid sex kom däremot ÅSKVÄDRET! Regnet öste ner, åskan dundrade och det blixtrade runt Agadir. Fantastiskt!

Antal steg denna dag: 10 766

4 dec - Solsken!

Idag hade vi sol i stort sett hela dagen så Stadsrundturen blev en trevlig upplevelse. Atlanten låg dessutom ovanligt lugn!


Jag införskaffade en tajineformad liten form med hål i locket, att ha på balkongen som askfat.Efter utflykten åt jag lunch hemma och en stund senare plockade jag ihop mina grejer och började promenera mot kontoret. Gick längs cornichen som vanligt. Det är helt klart trevligaste promenaden! Atlanten hade blivit lite oroligare nu.

Jag hade inte sett valpen på ett par dagar. Där han och hans mamma har hållit till har grävmaskiner åkt runt och lagt dit fyllningsmassa och jämnat ut. Vet inte riktigt varför. Jag har uppfattat att det grönområdet ska vara kvar nämligen. Men man vet ju aldrig. Jag såg emellertid hans mamma ligga uppe vid vägen på cornichen idag men hon är ju så rädd att när jag pratade med henne försvann hon upp och iväg.

Jag gick vidare femtio meter och hittar så valpen sovandes. Oh, så mager han har blivit... Ni ser höftben och revben tydligt på bilden. Men man KAN inte rädda alla. Det finns ingen Djurhjälporganisation i Agadir (åtminstone inte vad jag har kunnat hitta) som hjälper hundar och katter utan ägare. Närmsta ställe är 25 mil härifrån, i Marrakech... Om de hade här funnits hade jag ju kunnat skaffa hjälp! Det är omöjligt för mig att ta hand om honom med det jobb jag har och flytt varje halvår... Att börja mata är att förlänga ett lidande... Det gör ont i hjärtat!


Antal steg idag 9 713!
3 dec - FP, IM, SK

Även denna dag förlöpte utan större äventyr. Jag hade jobb på flygplatsen fram till tre och ett par timmar senare hade jag Inspirationsmöte och därefter gick jag till Servicekontoret och skrev utflyktslistor samt lämnade min Ekonomi för veckan som passerat. Idag var jag hemma tidigt (vid 8).

Hände det något spännande? Noop! Så ännu en dag passerade och ett kort blogginlägg uppenbarade sig.

Antal steg denna dag blev 6936.

1-2 dec passerar

1 december
Igår hade jag en härlig dag i Marrakech igen. Den var visserligen kall men det kom inget regn. Eftersom jag inte har något speciellt att berätta från dagen så bestämde jag mig för att strunta i att blogga om det något särskilt.

2 december

Och idag hade jag min lediga dag. Men sedan igår kväll hade jag tappat lite fart. Kanske på grund av vädret, kanske på grund av att ansökningshandlingarna för sommaren 2011 kom ut.
Om det är meningen att jag ska ut sommaren 2011 känner jag att det är dags att lämna Nordafrika och Mellanöstern till förmån för Asien. Jag hittade några KeyStafftjänster som jag kommer söka, alla i Thailand men hittade bara EN rundresa att söka... Det är klart att jag söker den men jag får nog inse att konkurrensen kommer vara stenhård!

Jag var inte utanför lägenheten idag. Men det kändes helt okej det med. Det var ju trots allt min fridag och jag behövde stanna upp och tänka lite. Och sånt är ju nyttigt att göra då och då!
Idag sa jag till exempel upp mitt medlemsskap i ZIN. Jag har ju inga kurser i Zumba och att betala 30$ i månaden för medlemsskapet känns som att kasta pengar i sjön just nu. Det får jag ta upp senare, om jag har lust!
Jag surfade dessutom runt och kolla alternativa jobb och hittade faktiskt några jobb även på svensk mark som verkade spännande. Aja, Ma'ktub... Det blir som det ska - det är skrivet!

30 nov - Till Melilla på visumresa?

Vaknade klockan tre första gången. Gick upp, käkade ett par chips (jaja, inte det nyttigaste men jag ville ha något snabbt för att inte vakna för mycket), drack lite vatten och somnade därefter om. Nästa gång jag vaknade var klockan 07.15!!! Kan inte minnas när jag sov så länge sist. Kanske nåt år sen...

Men jag kan ju inte påstå att jag blev särskilt stressad. Jag behöver två timmars startstrecka och det skulle jag ju ha ändå. Jag behövde inte börja min arbetsdag förrän nio och skulle jobba hemma först- om ingen ringde på servicemobilen och behövde ha min hjälp. Jag planerade inte att åka till kontoret och jobba förrän efter lunch.

Gick in på yr.no och kolla vädret. Det ser fortfarande ut att bli mest uppehåll imorgon och på torsdag. Till och med att solen ska titta fram, även i Marrakech.

01.12.2010

Delvis skyet 15° Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvest

Delvis skyet. Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvest. 0,3 mm nedbør i døgnet.

 

Stackars Therese, Hon skulle upp dit idag på sin ledig dag för att ha något att göra. Det är inte så kul att sitta på rummet en hel fridag. Vi är båda såna att vi vill hitta på saker.
På tal om det så ska vi två försöka åka på visumresa till den spanska enklaven Melilla om några veckor! Det är som så att även om vi  har uppehålls- och arbetstillstånd så måste vi ut ur landet var tredje månad. Vi tänkte ta bussen till Marrakech, tåget därifrån till Tanger och sen bussen till Melilla... Vi vet inte hur möjligt det är men vi tar nog och chansar... Kan bli hur roligt som helst!

MELILLA-HISTORIA
Staden var ursprungligen en fenicisk koloni (fenicierna kom från området där Libyen ligger idag)  och under vikingatiden en viktig handelsplats. Man tror att Melilla är motsvarande romarnas Rusadir (kallades Ryssadiron av Ptolemaios).Staden togs från morerna i slutet av 1400-talet och blev spanskt territorium vid samma tidsperiod.
Jämte Ceuta, som också är spansk enklav (ett område innanför en statsgräns men hör till en annan stat), ingick inte Melilla i kolonin Marocko styrd av Frankrike 1912-1956. Före 1995 låg staden under spanska provinsen Malagas administrativa styre men sedan samma år är man självstyrande.
Eftersom det är en gräns mellan Afrika och EU är staden omgärdad med 6 meter höga stängsel, belysning, rörelsedetektorer och vakttorn för att förhindra illegal invandring.
Marocko gör anspråk på båda enklaverna men hjälper ändå till att försvara gränsen så länge den finns som det ser ut....


11.47 sprack molntäcket upp och vi fick se solen i 45 minuter. Käkade lunch (inga kåldolmar dock) och gick till jobbet via cornichen. Wadin som rinner nära där jag bor hade hittat ut till Atlanten nu!Det blåste rejält men det såg ut som om molnen skulle blåsa bortåt... så var icke fallet. Jag såg mörka moln torna upp sig bakom palmerna!


När jag kom fram till jobbet tryckte Allah på knappen och ner föll ett kraftigt regn som varade en lång stund. Det slog ut internet så jag fick jobba med saker off-line.

Svarade i telefonen och skrev in de som ville följa med till Marrakech imorgon, fixade lite med välkomstmaterial till fredag, Fyllde på ekonomirapporten, skrev in lite forskningsresultat i manualerna samt utvecklade programmet till stadsrundturen. När jag låste kontoret halv sju kände jag mig ganska nöjd med dagen.

Fick för mig att gå in på Temadagar.se när internet kom hem, för att se vad som skulle firas idag. Det var Guldsmedens och Kåldolmens dag idag. Hm... inget jag kommer fira, kände jag.
Däremot skulle jag kunna tänka mig att fira Bankomatens dag idag eftersom jag fick ut månaden budget utan problem med mitt Swedbank-kort.
Efter att ha fixat mat firade jag med en lite mörk chokladbit (inte särskilt god, tyvärr) .

Antal steg idag blev 7232. Helt okej!

RSS 2.0