18 maj - Njärdevi, inte Mjärdevi

18 maj Morgonpromenad runt Kalkkärret

Mjärdevi är en väldigt intressant plats ur ett historiskt perspektiv. Inte nog med att det är ett tolkningsfel som döpte området till just Mjärdevi. Det är också mycket troligt att jag går i bronsåldersmänniskors fotspår varje morgon. Spännande, eller hur?

Platsen hette tidigare Njärdevi och var platsen för dyrkan av Njärd, en fruktbarhetsgudinna. (Hon kallades även för Nerthus.) Processioner med vagnar bärande en gudabild anses ha varit ett viktigt inslag i riterna. Människooffer har förekommit till denna gudinna och man har funnit att offren fick äta en speciell gröt med ett 60-tal olika växter innan de offrades. Man tror att detta gjordes i mars månad för att man skulle få en god skörd det kommande året.
Du kan läsa lite mer om gudinnan i all enkelhet på http://sv.wikipedia.org/wiki/Nerthus

Men nu går vi på promenad och börjar i Kalkkärret.

 

Det var Kalkkärret, det. Därifrån gick jag till jobbet.


Teknikringen 6 ligger bakom Mjärdevicenter som du ser på fotot.

Efter jobbet tog jag bussen till Vikingstad för att sedan ta pendeln hem.


Då vet du hur min hemresa ser ut oftast.

Jag gick bara hem och vände. Eftersom jag slutade tidigt så passade jag på att promenera bort till Citygross för veckohandling.

Körde dubbelvagn idag eftersom jag hade planerat att köpa kattsand. Och ja, det blev bussen hem.

17 maj - Monterat och klart

Började dagen med att tvätta. Lite som vanligt på helgerna, alltså. När jag var klar kom Per. Han hade inte kunnat låta bli att göra nätdörren färdig för nytt test. Och visst passade den!
 

Se så fint det blev med min nätdörr på plats!


Och ihopfälld blir den nästan osynlig på städskåpet. Perfekt!

16 maj - Nätdörrsdags

Idag skulle Per och jag snickra ihop min nätdörr. Först blev det kontrollmätning hemma hos mig, sedan åkte vi hem till Per och kollade vad som fanns och delade på min björkhylla som skulle bli väggstege i stora rummet.
 

Min 79-centimeters Ekby Järpenhylla blev delad på tre, kompletterade med konsolerna Ekby Bjärnum. Det blir snyggt!

Efter det åkte vi först en tur till Bauhaus och köpte lister, voljärnät, korgar och några småsaker till projektet. Därefter fortsatte vi till Ikea där jag kunde köpa mitt klaffbord, helfigurspegel och Järpenhylla (och Bjärnumkonsoler då förstås) till hallen som skulle struktureras om - allt i vitt. Vitt är mer ljusreflekterande och förmodligen bättre i ett rum utan eget fönster, än björk som finns i resten av lägenheten.
 
När vi kom hem körde vi igång på allvar med dörren.
 

Det var ett bra teamarbete.


Första delen klar!


Och så andra delen.

I halvlek blev det paus med lunchlåda och trädgårdspromenad.


Trollhasseln jag köpte en gång i tiden har blivit riktigt stor.


Jonzon var lite olydig och sprang i landet fast han vet att han inte får.


Kossorna hade kommit till hagen för ett par dagar sedan och en av dem vågade komma fram och hälsa.


Vattenklövern blommar. Det är faktiskt en medicinalväxt vars blad ordineras vid matsmältningsbekymmer och aptitlöshet, sura uppstötningar, förstoppning och väderspänningar. Det ni!
 

Och så kom nätet på och dörren sattes ihop. På fotot ser du dörren ihopfälld. Och med den i bagaget åkte vi hem till Mantorp.

När vi satte in den i dörrhålet, eller försökte sätta in den är väl mer rätt, så passade den inte helt. Det visade sig att dörrhållet inte var rätvinklat. Per tog hem den för att såga bort lite på ena sidan. Sedan fick vi bekymmer med Ekbyhyllan som jag ville ha ovanför dörren. Det var solid betong och vi hade ingen slagborr med. Den fick vänta.
Däremot kom klaffbordet och hatthyllan upp så nu har jag en möblerad hall. Perfekt!


Per tyckte mitt spegelköp var fullständigt onödigt. Jag hade ju redan en spegel. Han förstår inte vikten av färgmatchning. Stave med björkram ska säljas och åkte upp i förrådet medan Stave i vitt åkte upp på väggen. hehe


Så här fin blev min väggstege!

Och så här bra blev kontoret i hallen. Härligt!

11-15 maj - Andra jobbveckan och Flygaredagen

Det finns många fina promenader i Mjärdevi. Fler än jag anade. Så i det här inlägget får du lite mer foton från morgnarna.
Mer som hände den här arbetsveckan: Jag beställde Terminalglasögon, fick bur-ryggsäcken, skissade på en nätdörr, bar ner en innerdörr och allt i ömsom sol, ömsom regn.
 
11 maj - Härliga måndag!!!


Mina arbetsredskap: Dator och headset.

12 maj - Terminalglasbeslut efter jobbet

 

Åkte ner till Smarteyes, diskuterade en stund med optikern och fattade sedan beslutet att prova ut terminalglas. De ordnade att jag fick glasögonen till halva priset eftersom det bara var en månad sedan jag köpte mina progressiva och för att jag skulle behöva betala dem själv. (Har varit anställd för kort tid på nya jobbet för att få rekvisition nämligen.) Dessutom skrev de på beställningen att det var bråttom så jag skulle få dem lite snabbt. Det tycker jag var jätteschysst
 
13 maj - Bur-ryggsäck i min ägo


Det regnade på hemväg från macken, som jag gick direkt till från stationen. Jag kunde hämta min bur-ryggsäck från Zooplus. Perfekta grejen om man vill ha med sin katten på promenad, ju!
 
14 maj - Dörrarnas dag
 

Skissade på nätdörren och åkte sedan in till Bauhaus för att kolla material. Inte för att det kanske blir just det utseendet på dörren eller dom grejerna men det är ju bra att ha idéer att utgå ifrån.

 

Så fick jag för mig att det vore smart att montera upp dörren som låg i förrådet sedan innan jag flyttade in. Tänkte utnyttja den ganska stora hallen till kontor/kattrskötselum nämligen. Men dörren saknade handtag, nyckelbrickor och nyckel - plus var felvänd så den inte gick att stänga. Det blev ett mail till Bostadsbolaget med en vädjan om hjälp där.
 
15 maj - Trädskugga
 

Klämdag med jobb.

9-10 maj - Vandringar i paradiset

9 maj -  Vandring i solsken

Ny sträcka idag också, under blå himmel. Det var så varmt att jag fick ta av mig vårjackan.

 
10 maj - En tomatomans paradis?

Tog pendeln till Mjölby för att handla på Ica Supermarket. Där möttes jag av en härlig skylt vid tomaterna: Varsågod! Smaka gärna. Ja, det behövde man inte be mig två gånger, inte.7 maj - Dagisbesök med bonus

Idag blev jag inkallad till Linköping för att hämta Elton och Naima på dagis. Det gjorde jag ju gärna.
 

Det är väldigt mycket rosa blom nu, tycker jag.


Det tog ett tag att hämta på dagis. Så länge att jag fick ett SMS från Milla som undrade om vi var på gång hem... och det var vi - typ.


Istället för att stanna hemma ville alla följa med mig till IKEA. Och plötsligt uppenbarade sig en bäbis-Naima som prompt skulle ligga i varuvagnen.

Innan vi skiljdes åt blev det en korv med bröd på Ikea och en McFlurry på Gyllen måsen. En väldigt okej dag!

4-8 maj - Första arbetsveckan

Jag upplever inte att det är så mycket att skriva nu när jag jobbar på svensk mark. Istället låter jag foton tala. Låt oss börja!

4 maj -  Regntungt
 

Jag fick sällskap av en svensk tusenfotning till kontoret.


Och en snigel.

På eftermiddagen regnade det. Inte särskilt kul. Inte ens om man får åka dubbeldeckare till Vikingstad.

5 maj Vinniemugg


En daggmask drog sig i daggen på asfalten på väg mot stationen.


Glad i hågen rörde jag mig mot en ny arbetsdag.


På eftermiddagen var jag en sväng på Gulfmacken och där fick de som skaffade ATG kort en Vinnie-mugg. Kunde så klart inte låta bli att fråga; men vi som redan har ATG-kort då - får inte vi en? Då fick jag en hehe

6 maj - Fontana de Mjärdevi
 
 
7 maj - får ett eget inlägg eftersom jag var ledig och har lite mer att skriva
 
8 maj - Promenad i finvädret
Efter jobbet blev det en extra promenad eftersom jag hade suttit mest hela dagen. Det som förvånade mig var att man kan se blåbärskart redan. Är det inte det tidigt?


3 maj - Härliga östgötaslätten

Jag uppskattar allt mer att bo i Mantorp. Att promenera runt i omgivningarna är riktigt härligt och jag kan fortfarande hitta lite nya vägar. Här är foton från dagens promenad som lät mig upptäcka friluftsområdet Dalen. (Läs lite mer om området här)
 

Härligt va?

1-2 maj - Bland skatter, skruvar och flygande mattor

Igår var det helgdag och jag gjorde inte särdeles mycket.

Idag företagsdeklarerade jag och när allt var ifyllt (och skrivaren pajat!), åkte jag in till Linköping för att fortsätta mitt sökande efter M8:an. Jag ville bra gärna bli klar med klätterträdet. Och när jag ändå var i Tornby måste man ju göra ett studiebesök på Ikea också.


Kändes bra att vara klar med deklarationen.


På Tornby fortsatte mitt sökande efter min M8. På Ikea hade de inte.


På Biltema hade de på metervara och fick tipset att köpa en såg och fixa till en i lagom storlek själv.


Men så kom jag ju på. Det var ju faktiskt ett klätterträd till en katt. Kanske djuraffärer hade reservdelar till sådant?


Och så var det ju. Att jag inte tänkte på det. Jag spenderade en stund med att kika på kattmat, bland annat spannsmålsfria Acana och Orijen som båda innehåller 70% kött och fisk. Men jag har ju även tittat på Feringa vars kattungefoder innehåller 72% fjäderfä, och Applaws med hela 80% köttinnehåll. Vi får väl se vad katten själv väljer för jag har köpt provförpackningar av båda dom.


På Ikea investerade jag i en persisk minimatta att ha framför diskbänken. Har funderat på det ett halvår och idag fanns det en i rätt färgkombination.


Körde ett lite lyxig kvällsmål med surdegsfralla, brie, rökt lax och färska räkor idag. Jag behöver nog inte berätta att det var riktigt gott...Trädet blev färdigmonterat och leksakslådan iordningställd. Det är snart bara katten som saknas. Han är nu 6 veckor gammal så halva väntetiden är kvar.

30 april - MC-kortege

Efter jobbet åkte jag ner till stan för att först bli bjuden på middag hos Milla för att sedan fortsätta och titta på Valborgs årliga MC-kortege.
 

De blommande buskarna ramar in den här bänken vackert i Mjärdevi.


Middagen drog ut lite på tiden så vi fick springa sista biten upp till Borggårdsparken.


Eftersom vi kom lite sent hann vi inte komma över till andra sidan där hojåkarna bättre kunde se Elton och Naima som vinkade. Jag och Milla försökte hjälpa till med vinkandet men det hjälpte inte. Vi bestämde att nästa år ska vi gå tidigare än vi gjorde i år. 

Det var oroväckande mörka moln ovanför våra huvuden. För att försöka hinna hem innan det började droppa vatten skiljdes vi åt efter kortegen och jag gick raka vägen ner till Resecentrum. Det började dugga när jag kom till Kungsgatan, men då hade jag ju inte långt kvar.


Jag missade det stora regnet precis. Det hade redan regnat i Mantorp upptäckte jag när klev ur tåget. Där hade jag tur!

När jag kom hem möttes jag av ett vykort från Mamma och Björn som var i Malaga den här veckan. Och visst, det var inte utan att man önskade att man var med där i solen och värmen.


29 april - En meter M8

Jobbdag först och därefter tog jag bussen till Tannefors. Hade blivit rekommenderad att gå dit för att köpa en M8 till klätterträdet.
 

Alla dagar det inte regnar har jag bestämt mig för att promenera runt i området. Om jag tar 7-tåget och det går som det ska kommer jag med expressbussen kl 07.25 till Mjärdevi så tiden har jag även om jag börjar klockan 8. Mjärdevi är inte så stort. Det här är foton från den vanligaste vägen.

På Byggmax hade man M8 - på metervara. Och man kunde inte hjälpa mig att såga den till en decimeterlång. Så därifrån kom jag med oförättat ärende. Mitt sökande fortsätter!
 
När jag kom hem hade Borensbergs rör skrivit en ursäkt för att de hade varit inne oplanerat i min klädkammare men att nu var de klara och spånplattorna tillbakasatta. Det var alldeles säkert Bostadsbolaget som hört av sig till dem angående mitt mail. Bra där!

28 april - Typ Kalles klätterträd

Idag började jag inte förrän klockan tio så jag passade på att ta en promenad i solen innan.
 

Mötte en liten glad katt på vägen.


Solen var framme i allafall lagom till det var dags att gå till tåget.

Igår när jag kom hem hade Postnord varit med paket hem till mig. Och som vanligt kunde jag inte hämta det förrän idag efter klockan 16 på Gulf. Dumheter att de inte längre får köra till macken samma dag, måste jag säga. Vad tjänar de på det? De måste ju ändå passera för att åka tillbaka till Mölby? Istället måste de kanske åka särskilt till Mantorp nästa dag för att lämna in det.


Det stod på Postnords hemsida att paketet skulle väga 6,2 kilo. Det vägde kanske 1,5. Men det var otympligt så det var bra att jag tog vagnen.


I paketet låg bland annat klätterträdet. Det ville jag ju sätta ihop med en gång!


Men jag ville inte göra enligt ritningen, som visade att huset skulle sitta näst längst ner. Det ville jag ha i golvhöjd. Men det gjorde att jag inte kunde bygga klart eftersom de skruvar som var med var anpassade efter ritningen. Så det blev aldrig färdigt och en jakt på en M8 för mutter började dagen därpå.

Och så var det ju det där med Kalles klätterträd då. Varsågod! Intot från barnbprogrammet från 1975.


27 april - Element i klädkammaren???

Måndag och utbildningen på kundtjänst fortsatte. På lunchen bokade jag kattförsäkring. Man kan köpa en slags för-försäkring som försäkrar ungen redan innan man har fått den. Det nappade jag på. 64 kronor i månaden kostar försäkringen på Länsförsäkringar (Agria). Toppenbra, tycker jag.
 
När vi var klara för dagen tog jag och en kurskollega bussen till Vikingstad för att åka till Mantorp. För en trevlig ung man bor där med sina föräldrar. Vi är rätt duktiga på att babbla båda två och trots generations- och åsiktskillnader, har vi rätt kul.
 

Fram...


Och tillbaka.

När jag kom hem kändes det lite konstigt. Jag visste ju att Borensbergs rör skulle komma in och lägenheten. Det hade vi fått förvarning om. Och att vi skulle flytta bort möbler som stod för elementen eftersom dom skulle byta termostater. Men det var något mer. Inte bara det att badrumsdörren var lämnad vidöppen.

Och när jag kom in i stora rummet såg jag vad det var. Där låg nästan allt från min klädkammare!? Men hallå, det fanns inget element i min klädkammare! Hade det funnits det hade jag själv flyttat ut grejerna.


Redan när jag kom innanför dörren kände jag att det var något som inte stämde. Dörren till badrummet var vidöppen och jag såg min grå byrå och kassaskrin från klädkammaren i stora rummet.


En del av klädkammarens grejer låg på borden och golvet.


Och resten låg på och bredvid min köksö!


Och i klädkammaren fanns bara lite grejer kvar, med spån på mina svarta förvaringslådor som man hade låtit stå kvar längst upp.

Jag tittade upp och fick - inte se ett element - utan rören och att dom verkade ha bytt någonting där. Jag blev riktigt sur och skrev direkt ett mail till Bostadsbolaget och undrade vad som var meningen. Det hade varit schysst om jag hade blivit meddelad att man var tvungen att gå in där. Jag hade föredragit att flytta ut mina grejer själv! Jag flyttade in alla grejer och förstod att jag skulle behöva flytta ut dem igen imorgon. Spånskivorna låg nämligen på hyllan och jag utgick ifrån att de skulle komma och montera upp dem igen iallafall....

25 april - Rutiner, rutiner, rutiner

Den traditionella frukosten som... ja, ser likadan ut varje morgon. Eller iallafall nästan. På vinterhalvåret finns det ju ingen vit saltgurka.
 
Efter frukosten körde jag ett par maskiner i tvättstugan och och tog sedan en promenad. Jag har blivit lite beroende av den dagliga vandringen - åtminstone om det inte är regn i luften. Då ställer jag in med lätthet.
 

Längtar redan efter morgondagens frukost med den vita saltgurkan.


Kanske de sista vitsipporna för året? Det går undan vad gäller vårens blomning. Det är så fint, speciellt i trädgårdarna just nu.

24 april - Mot nya utmaningar

Ännu en första-dag i resten av mitt liv. Kom in på en utbildning för jobb på kundtjänst för två veckor sedan och idag var det dags för premiärdagen.
 

Tog tåget som gick 07.00 och kände det nästan som om jag vann en halvtimme. När jag jobbar i Mjölby måste jag åka kl 06.30 ju.


Och det är så fiffigt, förstår du, att jag kan kliva av i Vikingstad och sedan ta expressbussen direkt till Mjärdevi. En total transportsträcke på 25 minuter (tåg + buss). Jag visste inte hur bussen gick så jag klev av redan vid första hållplatsen och gick sedan bort till Teknikringen 6. Det tog 6 minuter. Jättebra att starta dagen med en extra promenix!


Och här tillbringade jag hela dagen. Ja, inte i receptionen då men på det här företaget. Det blir nog bra detta.

Under en tid har jag funderat på att skaffa hund igen. Ja, det känner du kanske till, du som har följt bloggen. Men som mitt liv ser ut idag med anställningar så funkar ju inte det. En hund behöver komma ut var fjärde/femte timme... Varje dag!
 
Istället har tankarna gått till att skaffa katt igen, som inte har samma behov av att komma ut. Den har ju kattoaletten. Eftersom jag fortsatt kan planera antal jobbtimmar, kommer vi vara tillsammans merparten av dygnet. Och det där med klickerträning för hund har jag tänkt implementera på katten istället. Att katter inte går att träna är ju en myt.
 
Har surfat runt bland katthem och Blocket men inte hittat någon som jag liksom gillade - förrän idag. Och efter att ha konverserat med uppfödaren och fått foton så fattade jag beslutet. Klockan 18.06 var den lille blandraspojken Vidar tingad och bokningsavgiften betalad. Det kändes väldigt rätt. Nu kan jag börja planera för ett liv som kattbo. Har en massa idéer och visioner redan för lägenheten, katten och oss ihop.
 
Tillåt mig presentera min blivande kattbo!
En blå/silvertabby Exotic Perbisko* med givet namn Vidar, långhårigast i kullen om fyra.
 
Härstamning
Mor Kila: Brunmaskad Helig Birma/Norsk skogkatt
Far Anton: Red smoke Perser/Norsk skogkatt
Farmor Gördis: Blå/silvertabby Perser/Norsk skogkatt.
Farfar Nemo: Red smoke Perser
Mormor: Okänd
Morfar: Okänd
 
 
* Per-Bi-Sko = Perser, Birma och Skogkatt

23 april - Återkopplingar

Jo, du. Idag fick jag svara på frågor om servicen på Östgötatrafiken. Den blev inte särskilt positivt. Jag kommenterade om de där fyra avgångarna man skryter om fortfarande på affischer men som endast är ett par timmar på morgonen och eftermiddagen och som sedan övergår till en gång i halvtimmen (att jämföra med tre gånger i timmen hela tågdygnet som var så himla mycket bättre). Jag berättade också om upplevelsen av när tåget uteblev och kaoset som följde.
 

Jag undrar om man tar hänsyn till svaren i enkäterna. En granne menar att ingen förändring har skett på positivt sätt för honom på flera år utan bara tvärtom och då tänkte han främst på avgångstiderna...

Jag tog min shoppingvagn och åkte till Mjölby och handlade. Det gick nog lite fort på mejeriavdelningen för jag råkade få med mig en laktosfri gräddfil. Den var inte god, kan jag säga. Det blev hallon utan gräddfil idag.


Laktosfri gräddfil smakar inte gräddfil. Den smakar annorlunda.

Jag har ju gått med i Refunder, Cashback och Bonusbay. Handlar ju rätt mycket på internet och varför inte tjäna på det, tänkte jag? Jag har redan, tack vare mina inköp redan samlat återbäring. Ska bli kul att se om det kommer pengar i plånboken sedan också!


Använder främst Refunder när jag handlar. Vet inte riktigt varför men det känns som det bästa. Handlar troligtvis om deras reklam på TV, tror du inte?


På eftermiddagen väntade ett besök på Vårdcentralen i Mantorp och att träffa med Anita på diabetesmottagningen. Provsvaren visade på en förbättring, något som troligtvis är orsakat av kost och motion. Bara att fortsätta i samma riktning. Himla roligt!

22 april - Ditt blod behöver du själv

Det blev först en tur in till Linköping och därefter blev jag pizzatillverkare.
 

Träden står i rosa blom i S:t Larsparken


Fick för mig att bli blodgivare igen och gick in för provtagning.


Men se det blev inget med den saken. Mitt eget blod behöver enbart jag själv visade det sig.

Hade bestämt träff med Martina och barnen och det blev ett besök på Myrorna där vi också mötte Sofie. Martina visade Albin en vävstol: En sådan hade er mamma när hon var lite, berättade hon.


Albin skulle ha nya skor och för att det ska bli rätt storlek är det bra att mäta foten. Glömde ju fota de färgglada skorna som blev resultatet.

När jag kom hem från Sveriges femte största stad, ugnsbakade jag tre sorters pizzor, en med räk- och tonfisk, en annan med köttfärssås och en tredje med salami och soltorkad tomat. Luktade ljuvligt och jag var så klart tvungen att testa en av dom. Valet föll på köttfärspizzan!
 

Köttfärspizza

Räk- och tonfiskpizza
 

Salami- och soltorkade tomatpizza

Det var idag jag räknade lite kalorier på mina pizzor och det där med lågkalori, det vet jag inte varifrån jag fick. För alla låg mellan 400 och 700 kalorier trots sådana här små bitar. Illa tänkt, alltså!

21 april - Pizza, tåg, träning och fogden

Blev så himla sugen på pizza så jag bestämde mig för att testa att göra pizza på tunnbröd. Det blev alldeles för bra!
 

Fick för mig att mina genomtänkta pizzor var lågkalorimat - det visade sig en annan dag att så icke vara fallet...

Vid frukosten på Scandic blev jag och Alice inbjudna till Gittans 50-årskalas. Så idag beställde jag ny tågbiljett, direkt från Kungsör och brorsdottersonens dop till lilla söta Nora.


Det är billigt att åka tåg.

Gick iväg till gymet och tränade på förmiddagen. Det var ganska tomt på folk men en jämrans massa skor. Lämnar dom skorna där, tro?


Övergivna skor i vänta på tränande ägare förmodligen.

Idag bestämde jag mig för att jag inte hade något annat väl än att låta förfallna fakturor gå till Kronofogden. Tre fakturor rör det sig om och en summa på drygt 38000 som har ställt mitt liv på ända vad gäller inkomstkälla.
 
 Idag skrev jag ut ansökan om betalningsföreläggande. Kändes riktigt, riktigt tråkigt.

RSS 2.0