1 oktober - Stadsrundtur i Dubrovnik

Idag åkte jag linbana upp för att få bästa utsikten över Adriatiska havets pärla. Därefter blev det stadspromenad innanför murarna i Dubrovnik. Superfin stadsdel!Den bilfria gamla stadsdelen Stari Grad finns på UNESCO's världsarvslista och omges av en 2 km lång mur som man kan gå runt (om man betalar). Muren är en av Europas bäst bevarade!
Byggnaderna innanför går i gotisk, renässans och barockstil och var du än går finns något att titta på. Inte konstigt att Dubrovnik är mångas favoritstad i Kroatien.


Tog en salamipizza på Oliva - supergod! Det blev en doggybag med hem till hytten :)

30 september - Mljet Nationalpark – Dubrovnik

Efter en natt i Korcula åkte vi vidare  under blixt, dunder och regn. Rätt mysigt men det blev lite kyligt. Men så kom vi till nationalparken Mljet och vips, så fick vi vindstilla och uppehåll! Vilken bra tajming, alltså!En ö grön av Aleppotall (Pinje vars kåda är huvudingrediens i grekernas Retsina för kännedom). Här finns två saltsjöar som är förbundna med varandra och vi kunde åka ut på Veliko Jezero, där det ligger en ö!  På ön ligger ett gammalt benedektinsk kloster, St Mary, från 1200-talet.

Och så hittar vi en legend här också. Homeros berättar i grekiska eposet Odysséen från 700-talet f Kr, att nymfen Kalypso höll Odysseus fången här i sju år. Spännande, va?Från nationalparken styrde vi mot Dubrovnik som vi kom till på kvällen.

29 september - Var är bilderna?

När min dator blev dekorerad med kaffe latte och fuktskadade tangentbordet när jag kom hem till Sverige försökte jag rädda bilderna till Dropbox. Något hände för de finns inte där... Men jag ska kolla när jag kommer hem till datorn igen och se om jag kan spara dem till ett USB istället så jag får återkomma med bilder från 29 september.
 

Enda kortet jag lyckades föra över var när jag simmade i Adriatiska havet (ca 23 grader varmt)

28 september - Hysterisk morgon - avslappnad eftermiddag

En frukostpåse och inget kaffe startade min dag. Inte vad jag hade önskat men hotellet i Köpenhamn hade inget annat att erbjuda klockan halv fyra på morgonen (till skillnad från Jumbohostel som serverar ordentlig frukost från klockan tre...).
 
Jag gick upp till metron lite tidigare än man rekommenderat mig och det var en himla tur det. För hade jag åkte med 04.55-tåget hade jag inte kommit till Kroatien idag!Jag konstaterade ännu en gång att Self check-in inte är för att underlätta för resenären (och det kan heller inte handla om att minska personalkostnader eftersom det är samma person som tar emot bagaget som annars ger ut boardingkort och sätter på bagagetagg på andra bolag jag åker med - tiden blir ungefär den samma även med det här systemet).

Först fick jag ju köa för att lämna bagaget. Sen fick jag köa 40 minuter för att komma igenom säkerhetskontrollen. Precis när jag kommer innanför hör jag mitt namn ropas ut i högtalarna! Jag fick springa till gaten som naturligtvis inte var den närmaste. Och i stressen sprang jag förbi min gate och vidare bort till en annan gate som det stod Split på! Tillbaka igen och där skulle de PRECIS stänga men som tur var så valde de att släppa på mig. Anfådd, genomsvett och med adrenalinnivån på topp slängde jag upp min väska och kastade mig ner i sätet.

När säkerhetskontrollen gick på monitorn kom jag på att jag inte hade stängt av min mobil och började ställa mig upp varvid flygvärdinnorna argt gestikulerade till mig att genast sätta mig eftersom jag stod i vägen.

Näe, det var ingen trevlig morgon alls!Men det är ju bara att ta ett par djupa andetag och gå vidare i livet. För jag kom ju trots allt till Kroatien, precis som planerat!


Jag letade efter min apollokollega Sophi men såg henne inte. Däremot såg jag ju spåren!


Hamnen i staden Split som är Kroatiens näst största stad med drygt 200 000 invånare
 

Veckans kryssningsbåt Futura som lades i vattnet förra året och har WiFi på hela båten. Lyx!

Dioclatians
palats
Romerska kejsaren som jag också stöter på i Jerash i Jordanien faktiskt. Han är lite spännande eftersom han är den enda som frivilligt abdikerar samt den som krånglar till dåtidens byråkrati. Det han dock är mest berömd för är palatset han låter bygga på 200-talet på 30 0000 kvm, och tillbringar sina sista tio år. Det är sedan tillbyggt andra byggnader från 1100- 1200 och 1300-talet efter påhälsning av bland annat venetianarna.
Ni får lite bilder därifrån men vill ni veta mer om vad ni ser är det ju bara att haka på Albatros nästa kryssning, vilket torde bli framåt vårkanten ;)Den här rundresan skulle ta oss söder ut och vi blev kvar i Split över natten (vi åker bara på dagarna) och kunde njuta av en vacker solnedgång och en massa båtar som om och gick.
 

27 september - Mot kryssning i Adriatiska havet

KL 06.36 gick pendeln till nästa tåg som skulle ta mig till Arlanda. Därifrån skulle jag åka ner till Köpenhamn för att imorgon bitti åka til Split med danska gäster och min kollega Erik!
 

13,4 kg låg i packningen. Ovanligt mycket men jag hade slängt ner min snorkelutrustning eftersom jag fått plats över. Man vet ju aldrig - kanske jag kan få användning av den?

En max minimeny med cheddardip och chilicheese blev det till lunch. Och så hittade jag en liten pocket om Madeira. Alltid något att börja med!
 

Åkte med Norwegian och det var med blandade känslor. Jag var glad över att mitt handbagage passade så himla perfekt i facket ovanför mitt huvud. Men besviken över att deras frukost var en chokladmuffins istället för macka.
 

Det blev jackpot vid bagagebandet och efter att ha fått väskan bar det av mot metron


Park Inn checkade jag in, gick till restaurangen och tog en annorlunda Ceasarsallad med kyckling och ansjovis(!) och fortsatte sedan till sängen. Väckning var beställd till kl halv fyra och det vore ju bra med lite sömn innan avresan till Split!

26 september - Livet ger, livet tar

På förmiddagen fick jag beskedet att min svärfar hade dött. Väntat så klart... men det blir ju lite konstigt iallafall.
 
Men livet går vidare och jag hade träff med Milla, Elton och Naima på eftermiddagen. Jag skulle följa med och hämta på dagis idag. Och små busiga barn piggar ju alltid upp!
 

Att springa nerför den lilla backen är obligatoriskt på hemvägen från dagis


Ekorren satt inte i granen och haren hoppade inte fram så fort så de fick jag med på bild idag

25 september - Packat och klart!

Vaknade och var klarvaken straxt efter klockan tre. Kanske lite VÄL tidigt men är man vaken så är man. Det blev en tidig frukost... och därför tidig lunch. Idag rostade jag grönsaker till min vitlökskotlett med favvo-kryddblandningen från Jordanien bestående av sesamfrön, mald muskot, cashew och någon nöt till, kommer inte ihåg vilken... Men super, duper gott blev det iallafall.
 


På eftermiddagen packade jag klart för 17-dagars rundresande i Kroatien. Men jag kan inte låta bli att undra: Hur kan det komma sig att väskorna bara är halvfulla? Vad kan jag har glömt för viktigt?

 

24 september - Höst med Jonzon

xxx
 När höstastern blommar, höstäpplena är mogna och körsbärstomaterna spricker - då deklarerar jag definitivt höst!

23 september - Man måste ju roa sig med NÅT

Mysig frukost och sen omfamna dagen som efter lite studier gick till...


Standardfrukost, numera med lykta som börjar bli allt mindre onödig...

...Östgöta Camping för att titta på husbil. Jag skulle VÄLDIGT gärna vilja bo i en husbil. De känns egentligen som det perfekta fordonet för en nomad som mig. Men jag vill ha 7 sängplatser och detta var en omöjlighet fick jag veta så det där med husbil går nog bort. Ska jag ha en måste jag ju ha plats för alla barnbarn, fattar ni väl!


Trist att det inte finns sju bäddar i dessa fordon. Får nog köpa en lastbil och bygga om själv?!

Idag lagade jag en fantastisk middag. Fläskkotlett med jordansk sesamfrö/kryddblandning, kantarell/champinjonsås och avokado. Det var så gott att jag nästan grät!


20 september - Tillbaka till livet!

Dagarna 17-19 september var lite vakuum-aktiga tycker jag. Inte alls kul, faktiskt. Å andra sidan, hur ofta inträffar såna dagar i mitt liv? Näe, just det! Inte ofta.

På kvällen den 16 var jag dyngförkyld med blåsljud från lungorna.
Den 17e var likadan.
Den 18e vaknade helt svullen i ansiktet så jag inte kände igen mig själv. Då ringde jag faktiskt Sjukvårdsupplysningen! De tyckte jag skulle till vårdcentralen. Nu är det ju så att jag är skriven i Mantorp men hör till Kungsgatans VC i Linköping. Att ta mig till Linköping var otänkbart. Återstod bara att ringa till Mantorps VC... där jag fick veta att jag inte var välkommen! Så då struntade jag i att åka till någon vårdcentral utan bestämde mig för att det nog skulle gått över till morgondagen.
Morgondagen kom (19e) och nog tyckte jag att jag kände mig lite bättre, alltså!

Den 20e bestämde jag mig för att nu j-ar får det vara nog, och bestämde mig för att vara frisk. Jag klädde på mig kläderna, tog mammas bil som stod utanför igen och åkte till Skogssjön i Mjölby. (Tror jag ska ha som ambition att bo nära vatten nästa gång jag flyttar.)
 

Skulle kunna tänka mig att ha ett hus intill Skogsjön (eller något annat vattendrag). Skulle vilja bo så jag kan SE vattnet. Det kanske ska bli ett nytt mål?

Jag pratade med x-svärmor och frågade om hon ville med till x-svärfar som var tillbaka till LAH men hon hade andra planer och skulle med Milla till Ekholmens centrum lite senare. Så jag åkte dit själv och nog tycker jag att han var så pigg han kunde vara däruppe.


När man stiger in igenom dörrarna känns det som om man kommer i Dödens korridor... Inget kul ställe men så klart, bra att det finns!

Jag valde att åka till Ekholmens centrum jag också, och mötte upp Milla och Berit för en kaffe och negerboll.


Fredagsmys med yoghurt och müsli med 60% frukt, röktlax och citygrossgjord räksallad samt tomatsoppa med creme fraiche och ostknäcke. En schysst eftermiddag/kväll!


Och visst är det rätt trevligt med den där lyktan jag inte behövde!

16 september - Feber? Feber!

Inte helt bra att tre dagar efter en operation vakna med feber, kände jag. Lite oroväckande nästan. Man läser ju om en massa otäcksheter man kan få med sig från sjukhus. Men det gäller ju att vara lite uthållig också så jag ignorerade detta faktum, drack en massa té och lurade mig själv rätt bra att jag var helt frisk. Nåja, tempot var fortfarande Ultrarapid.
 

Jag var jätteglad över att ha mitt indiska Masala Chai hemma och drack en hel del av det idag.

Kerstin (min moster) ringde igår och vi bestämde att om jag ville ha hjälp med att handla skulle jag höra av mig. Jag hörde av mig idag och en timme senare for vi iväg till Citygross! Och IDAG blev det matlagning. När man är lite låg måste man muntra upp sig lite grann så det blev ganska avancerad mat (för jag orkade det. Jag var ju inte sjuk - bara lite trött).

 Gladde mig själv med västerbottenchips, vitlökskotlett, rostade grönskader och Café de Paris sås. Det

15 september - Ingen matlagning

Näe, det går liksom lite långsamt just nu. Någon matlagning blev det inte tal om idag, bestämde jag mig för. Så jag kollade i frysfacket och hittade en fiskgratäng jag köpte för länge sedan. Ändå dags att äta upp dan, kan jag tro.
 

Och den var inte god... men gav lite näring iallafall.
 

14 september - Dagen efter operationen

Ja, idag var man inte katig inte. Bedövningen släppte redan på eftermiddagen igår och idag var det inte mycket bevänt med Alvedon och Ipren, inte. Tur jag hade värktabletter från Grekland hemma!
 

Det blev inget sitta av idag, inte. Idag var det sängläge - med skinkorna ihop och lite Tyckasyndommigsjälv...

10 september - Hur kunde jag missa?

Jag hade ju glömt att jag lagt mina utkast i oordning och här hittade jag ju inlägget från den 10e oktober. Det var inte bara en Jonzondag utan jag hade lite andra ärenden också.


Åkte med min bokföring till Agneta på Kontorstjänst. Alltid lika trevligt! Och sen blev det ett kort besök på IKEA för att skaffa ett nytt Familykort eftersom mitt andra blivit avmagnetiserat.


Jonzon och jag behöver inte säga så mycket... vi liksom bara gör!


På eftermiddagen tittade jag på BBC:s dokumentärserie om Jugoslaviens fall. Himla intressant!


Och jag somnade, jag skulle inte vilja säga tidigt utan mer... skapligt :)

13 september - Pass, US och "spontan" operation

En sjuk dag nästan. Jag hade först bokat tid för att skaffa nytt pass. Där satt jag och väntade... och väntade och väntade tills jag frågade om det inte skulle bli min tur snart. Jag hade en tid kl 10.30 nämligen. Det visade sig att jag inte fanns (och på måndagen fann jag ut att jag hade bokat rätt tid - men en annan dag! Smart, va?). Men så blev iallafall passet klart och som vanligt känner man inte igen sig själv och ser allmänt kriminell ut!
 

Är det NÅGON som blir snygg på sitt pass eller körkort, månne?

Från polisen åkte jag ner till sjukans parkering och fick en plats ganska så nära Södra ingången. Letade mig fram till kirurgen där jag hade tid kl 12.30. Det är sedan mitt liv blir något surrealistiskt, serrö.

Jag betalade min avgift och blev anvisad till ett väntrum. Fick väl sitta där en kvart eller så innan läkaren själv kom och hämtade upp mig. En syrra gjorde oss sällskap och sedan blev det horisontalläge! Undersökningen startade och ganska omedelbart utropade läkaren. Oj, den var stor och jag förstår att den har orsakat problem!

Vad var då föremål för denna undersökning kanske du undrar? Jo, en så kallad kolorektal polyp (en köttiga tillväxt från ändtarmen) som obehandlad kan utvecklas till tjocktarmscancer och det verkar ju onödigt. Man kollade även nederdelen av tarmen med ultraljud och den var tydligen väldigt snygg...

Iallafall, är låg jag så elegant jag kunde med särade skinkor när jag hör:
- Den där kan jag operera bort direkt med lokalbedövning så skickar vi den till vidare undersökning meddetsamma.
Jag blev ISKALL! Operera? NU? Med lokalbedövning? Lite lätt hysteriskt utropade:
- Nej, det går inte. Jag klarar inte av att vara vaken. Jag måste sövas!!!
- Inga problem. Då bokar vi en tid och det blir antingen här eller i Motala om en månad eller så.
- Så får det bli!
Jag började klä på mig när jag plötsligt stannade upp och liksom tänkte till lite grann. Här stod jag (för nu hade jag rest mig upp och fått tillbaka mina skinkor) 51 år och är tämligen orädd - och så bangade jag ett (enkelt) ingrepp som skulle ta tio minuter-en kvart bara för att jag inte ville vara vaken? Det gick ju inte AN! Så jag förvånade mig själv och sa:
- Näe! Gör det nu! Jag kan inte vänta en månad till! Det är för larvigt detta! (Adrenaliet pumpade för fullt)
- Är du säker, frågade läkare?
- Nej, men gör det ändå innan jag ångrar mig.
Det blev nu febril aktivitet. Ingen ville att jag skulle ångra mig! Läkare och syrra springer ut i korridoren och kommenderar bedövning och sukatur och kommer tillbaka med två extra syrror. hahaha Underbart.
Jag hade en som satt och klappade mig på armen och talade lugnt med mig och den andra stod och pratade med mig och de andra och tittade på.Och hur gick då detta? Ja, jag var INTE tyst när jag fick bedövningssprutorna runt om den förbaskade Polypen men efter en kort stund kände jag ingenting och det var över! Galet! Det var helt overkligt, faktiskt! Jag kunde inte fatta att jag hade opererats där och då och åkte hem med ett operationssår i sällskap. Ett mellanspel på Apoteket för att köpa Alvedon och Ipren och sen direkt hem.

Och jag som hade tänkt göra en massa på eftermiddagen. Det blev ju inget av med det! Men jag var glad över att ha tagit mammas bil och att nu var polypen (god eller elak, det får jag veta om en månad eller så) nu var borta! Det blir spännande att läsa resultatet!

11-12 september

På onsdagen gjorde jag inget speciellt och på torsdagen skulle jag haft yoga på gymmet men det var för få anmälda så det blev inställt. Istället tog jag mammas bil och handlade lite på Mobilia och sen in till Ikea där jag köpte en lykta jag inte behövde ha...


Där Karlssons har legat på nedre plan på Mobilia, kommer lågpriskedjan Dollar$tore i november. Det är väl typ Rusta, ÖB och Karlssons misstänker jag...


Från Ikea kom denna svarta lykta med hem. Det gick nog lite snabbt det där köpet för KANSKE att jag skulle ha valt en förzinkad istället för att matcha krukan jag redan hade. Men du förstår... jag tänkte att det skulle göra sig lite bättre med ett ljus i en svart - och nog blev det rätt trevligt. Och jag har ju lite svart i rummet också för den delen...

8-9 september - Tjejkväll på travet

En söndag med tvätt är ju kanske inte så spännande att berätta om så jag hamnar direkt på måndagen istället. För just denna måndag var det Tjejkväll på Mantorptravet med delar av Hazardgänget!


Fr vä Monica, jag, Jeanette, Annette, Tina och (mamma) Marianne


Super trevlig och spännande kväll med mat, dryck och full pott på två system (haha det blev totalt bara 133 kronor var. Så ironiskt!). Men mesta vinnaren var nog mamma som vann två gånger på Återvinsten. (Man kunde nämligen vinna på sina spel som inte gick in om man satsade minst 20 kronor.)

Men tjejer vi försöker väl komma iväg på det här nästa gång också, misstänker jag?!

7 september - Albins dag

Med mammas bil i min "ägo" tog jag tillfället i akt och tog med mellanbarnbarnet Albin på lite Äventyr. Han ÄLSKAR traktorer och vad blir väl bättre än att åka till Veterantraktorutställningen i Gammalkil? Det var en lyrisk liten grabb som sprang runt, det ena varvet efter det andra, pekandes på alla traktor för att samtidigt säga Traktor. Det tog liksom aldrig slut. Vi åkte dessutom traktor och vagn och innan vi åkte därifrån fick han en broschyr med traktorer i som studerades i bilen efter att ha ätit en massa jordgubbar.

I ett hastigt ögonblick bestämde jag mig för att vi skulle åka till Husbyfjöls marknad... och på vägen dig somnade han som en sten haha
 


Det blev en tuff dag bland traktorerna!

Jag fick väcka den lille mannen och tillsammans begav vi oss in i marknaden. Vad var roligast tror du? Jepp, alla leksakstraktorer så klart! Jag köpte en i smyg som han sedan fick när han kom hem :)


Traktor!


Albin trodde det här var en hund först...


Och karusell fann vi. Albin har aldrig åkt karusell tidigare men här kastar vi oss ut i världen. Jag snackade lite med killarna om idén att sätta Albin i ett flygplan där han bara fick plats själv. Den skulle inte gå så där jättefort, sa de, bara lite fortare än den för JÄTTEsmå barn. Efter att vi kikat lite närmare på karusellen var Albin på väg att planka in för att åka med. Då blev det att gå till biljettluckan och skaffa blijett. Och iväg bar det! Förutom jag stod så två unga män och vinkade samt hejade på Albin, som nog tyckte det var GANSKA så spännande - och märkligt.


På vägen hem käkade vi Mamma Scans småköttbullar i mängder och sjöng och hade oss. Och även om det säkerligen är jättekul att vara med sin mormor, tror jag det var rätt skönt att komma hem till mamma och pappa!

5-6 september - Du och jag, Jonzon!

Den 5e var en torsdag och just den här dagen gick jag på Lindas yogapass (som var lite annorlunda mot min poweryoga) och åkte sedan och hälsade på Alice på en fika. En himla trevlig dag!
 
Idag (fredag) hade jag lovat att vara med Jonzon i Rappestad. Solen sken och vi hade en toppendag ihop. Per kom senare på eftermiddagen och hade med sig jättegod kebabpizza. Blev därför kvar en stund innan jag vände tillbaka till mitt eget lilla krypin.
 

4 september - Förrådsröj!

Jag kan inte förstå hur mycket som samlas i ett förråd - fast man inte samlar på något, liksom. Så idag bestämde jag mig för att röja en massa. Att kasta originalkartonger stod bland annat på listan. Jag tänker ibland att om jag vill sälja grejer kan de vara bra att ha. Saker blir mer värda om man har kartongen, som du vet. Men hur ofta säljer jag grejer??? Inte särskilt ofta för sakerna jag köper gillar jag (för det mesta) - och så kan man ju faktiskt ge bort till någon som behöver det istället. Allt handlar ju inte bara om pengar...
 

Att röja i förråd kräver 4 dl kaffe och mörk choklad!


Efter ett par timmar hade jag hittat lite fritt golv så nu kan jag gå in i förrådet utan att flytta på en massa grejer. Men där finns mer att göra. Det jag behöver innan nästa röj är skaffa tre lagerhyllor. Det måste bli struktur!


Tog en promenad bort till macken för att köpa två Lotto-rader och titta vilken fin kväll jag fick!

Jag kan ju säga att jag var rätt trött efter denna dag så det blev tidigt i säng (läs vid 19-tiden) men vad gör väl det när man känner sig nöjd med dagsverket? Och imorgon väntar ju en annan hektiskt dag!

2-3 september - Man kan laga mycket på köttfärs

Igår var det måndag och jag hade mitt andra line dance pass. Annars gjorde jag inte så mycket, måste jag medge.
 
Denna dag har jag lite mer att göra dock. Jag hade lånat mammas bil och åkte in till stan och lämnade tillbaka den. Men före det tog jag en sväng till Citygross och handlade mat. Detta innebar att jag, under eftermiddagen, lagade en massa mat på köttfärs.
 

Lämnade mammas bil i Garnisonsområdet innan jag tog bussen till stationen och sedan pendeln hem.
 

Man kan laga mycket på köttfärs - köttfärssås, små köttbullar och persiljejärpar hamnade i lådorna.


Passar på att uttrycka min glädje att kunna gå hem under typ blå himmel!

RSS 2.0