13 december - Det man inte har i hu'vet

Igår hittade jag ett par presentkort som jag konstaterade skulle gå ut idag. Och jag som inte hade planerat att åka in till stan igen. Men vad gör man? Man kan ju inte låta en massa pengar bara bränna inne så där.
 

Solen sken men det var la runt -20. Fast nu hade jag ju vinterkläder. Lite kallt om fötterna bara. När jag stod där och väntade kom tåget och jag skulle ha mitt tågkort. Borta! Då mindes jag att jag hade lagt det i soffan men kom inte ihåg att jag hade lagt ner det i väskan. Så det var bara att se när tåget gick varvid jag, i rask takt, vände hemåt igen.
 

Och tågkortet låg nedanför soffan. Aja det var ju bara att gå tillbaka till stationen och passade på att ta ett kort på en glad skidåkare i spåret.


Jag var kvar till eftermiddagen och när jag åkte hem (jag tror hon var runt halv fyra) var det mörkt. De hade placerat en fin gran framför stationshuset som lös iallafall, tillsammans med trädljus vid bussarna. Och jag hade ju åkt in helt i onödan. Presentkorten gällde i tre år...

Idag lagade jag mat. Hade köpt med mig kyckling så det blev det, ris och bearnaissås - och jag var lycklig!

10 december - Regering och Bostadsbolaget - tack!

 Hoppsan. Såg försent att jag sparat detta som utkast och inte publicerat så det här inlägget kommer efter morgondagens. Men det gör väl inget, hoppas jag?

Jag vaknade iallafall på Rest&Fly och gick och åt frukost precis utanför.
 

Ingen knäckebröd visserligen men en rejäl kaffe fick jag iallafall!

.
Köpte ett Sverigeklistermärke idag. Det åkte på väskan direkt så klart! När jag väntade på tåget satt jag och tittade jag ut över den snöiga banan där plogbilarna körde skyttetrafik, medan jag åt lite ostbågar.

Skulle ju åka tåg hem - och det visade sig vara en mycket dum idé. 8.27 skulle tåget gå och jag väntade... och väntade... och väntade och tiden sköts hela tiden fram tills man utannonserade att tåget var inställt! Men just då stod ett ANNAT linköpingståg inne (som skulle gått 07.27) så jag kastade mig på det och frågade om jag kunde få åka med. Och ja, det kunde jag. Klockan var då 10.40...


Men det visade sig inte vara enkelt att komma till Linköping idag. För tåget jag satte mig på, kunde inte åka pga brand mellan Arlanda och Stockholms Central. Men när  jag precis var överens med mig själv att jag skulle kliva av och ta bussen istället, så åkte vi.


Ett par vackra vinterbilder hann jag knäppa mellan Nyköping och Norrköping.


Tåget blev allt mer tomt och mellan Norrköping och Linköping var jag ensam i kupén! Hörde senare att SJ gått ut med uppgiften att inte åka med dem i vinter. Vad har HÄNT? Jag som trodde man arbetade febrilt med att få folk att åka kollektivt och så sparar man in så frenetiskt att det blir omöjligt?! Man ändrade busstiderna när jag var hemma också, vilket innebär att skolelever antingen kommer försent eller får åka till skolan så de är där 1,5 timme före lektionstid. Skärpning, ansvariga! Det där är inte okej!


Och väl hemma i Linköping var det oplogade perronger och ett himla släpande på väskan. Men i sommarjacka och lågskor kom jag så småningom med pendeln hem till Mantorp.


Nästan en vinteridyll, kan tyckas, om man inte vet vad kyla innebär.


Du må tro att jag blev förvånad när jag klev in genom dörren för att finna att kylskåpet fortfarande stod kvar mitt i rummet. Mitt gamla gick ju sönder för två månader sedan, om du minns. Och så fick jag det här nya som skulle monteras in under diskbänken. Det hade alltså inte blivit gjort på två månader totalt. Ringde till Bostadsbolaget och det visade sig att jag blivit bortglömd. Så viktig jag kände mig då, då!


Iklädd vinterjackan (som jag grät när jag hittade, ska jag erkänna. Hade glömt jag köpt den innan jag åkte och stod och kramade den länge innan den åkte på kroppen!) gick jag bort och handlade lite frukost och en pizza till middag. Premiär med pizza från Mantorps pizzera och den fick godkänt. Och när pizzan var uppäten gick jag och la mig, Och därmed var denna dagen slut!

11 december - Besök på Zaackz

Idag var det dags för permanent! Har inte gjort det på över ett år och senaste tiden har jag tyckt att håret sett så himla trist ut. Men först hann det ringa på dörren. Det var dags för kylskåpet att åka in under diskbänken.
 

En huvudbonad från Åhléns åkte på huvudet medan den från Zaakz fick stanna kvar :)


Jag blev ju oerhört glad när jag hörde att Linköping hade fått en saluhall igen, och gladde mig att få gå in det som en gång fanns på 60-talet och liknade det jag ibland besöker i Stockholm. Så var det ju inte riktigt då! Faktiskt inte alls. Men det hette ju Saluhall, iallafall.


På hemvägen blev det även lite vardagslyx. En tjock korv med mos och gurkmajonäs. Det var nästan så jag insåg att jag längtat efter det! Tack för det Shell!


Och när jag kom hem så stod kylskåpet under diskbänken som det skulle!

9 december - Minusgrader i sommarkläder

Här är lite bilder från flygningen till Wien.
 


Från Jordanien huvudstad till Österrikes huvudstad

På Arlanda var det kallt och en massa snö. I och för sig var det väl ingen ko på isen så där direkt, eftersom jag hade en övernattning på Rest&Fly till bitti men du vet, det där är mentalt! Och det var faktiskt inte särskilt kul att ta tåget till Mantorp dagen efter heller, men det är en helt annan historia!


Ett kallt och snöigt Arlanda mötte mig...

9 december - Hej då Jordanien!

Idag var det avresedag mot svensk mark. Inget jag direkt såg fram emot och jag hade hunnit ångra mig flera gånger att jag inte åkte ner till Malaysia direkt, och var där en vecka innan rundresan för att slippa Jetlag. Men, men. Så var det nu iallafall.
 

Sista morgonen på balkongen och med varma körsbärstomater i mängder. Tror jag kommer sakna alla söta körsbärstomater mest!
 
Det blev ett litet äventyr att åka till flygplatsen, minsann. Det blev stopp halvvägs ungefär. Vi fick reda på att polis stod och spärrade, och kön växte - men ingen visste något om varför! Vi såg en svart rökpelare från byn lite längre fram, och gissade att det hade med den att göra men det var ju bara spekulationer. När vi fick börja åka såg vi sönderslagna plaststolar och brinnande bildäck och insåg att det var nog inte själva branden som gjorde att vi blev stoppade. Kanske det hade med protesterna mot regeringen att göra, tänkte jag. Aja, det slutade iallafall med att vi fick vända och åka runt byn för att kunna komma ut lite längre bort.
När vi så äntligen kunde göra vårt toa-stopp fick jag reda på att det hade varit missnöjesdemonstrationer mot byns polis och lokala myndigheter, och hade inget med ekonomi eller regering att göra.
 

Det blev stopp i trafiken halvvägs men fram till flygplatsen kom vi, och vårt plan blev granne med ett ifrån UAE! (Betyder översatt Förenade Arabemiraten) Var inte det lite roligt med tanke på gårdagens blogginlägg?


In i planet och vidare upp - och där lämnade vi Jordansk mark!


Och från jordanskt luftrum över Döda havet och in över Israel för att sedan flyga mot Wien!

Och här slutar blogginläggen från Jordanien för den här gången. Men när jag skriver detta har jag fått ytterligare ett uppdrag i april så, folkens, det kommer fler!
 

8 december - Promenad i Aqaba

Ja, idag bemödade jag mig verkligen att ta lite kort från stan. Häng mä!
 

Sherif al-Hussein Bin Ali-moskén ligger mellan Down Town o havet och byggdes 1975.Vi stack in huvudena på bageriet. TÄNKTE köpa Barazek (kakor med sesamfrön) och ta med hem, men hoppade över det. Ångrade mig lite efteråt men hittade receptet ifall andan, mot förmodan, faller på. (Recept på Barazek hittar du här)


Utanför en av möbelaffärerna stod ett prydnasskepp. Jag kunde inte låta bli att undra i vems hem det skulle passa. Och så provade jag vinterkappor men hoppade över att köpa den här. Hittade en lite senare som tyvärr var två nummer för liten och det retar mig för den var, låt mig säga, skitsnygg!


Tog en sväng genom Princess Salma-parken i sällskap med Aqababor. (Lilla Salma är kungen Abdullah II:s näst yngsta barn o äldsta dotter född 26/9 år 2000.)


Idag blev det Hamburgare från Burger King på menyn. Har ni familjemenyer i Sverige också? Det var iallafall första gången jag såg det...


haha "NYA" Seven Eleven hittar du i Aqaba. Visste inte att det fanns ett gammalt och ett nytt sånt, faktiskt.


Shishacafeet vid parkeringen där bussen går ifrån och så stora Arabiska revoltens flagga som numera vajar på 5e högsta flaggstången i världen - 130 m - vilket faktiskt innebär att den är högre än flaggstången i Amman :)


Och så måste jag nog berätta om projektet man bara pratade om för ett par år sen. Nu har man börjat, serrö. Ett plank som gör reklam för Marza Zayed- projektet omger 3,2 miljoner kvadratmeter. Men vad rör det sig om då?
Jo, emiratet Abu Dhabi går in med pengar för att utveckla Aqaba med mål att Marsa Zayed kommer att bli en av Jordaniens turistiska landmärken. Så man kan ju gissa hur det kommer se ut 2014 när första delen ska stå klar!Dethär står att läsa på projektets hemsida:
Det ska byggas höga bostadshus, butiker, rekreationsområden, affärs-och finansiella distrikt och högklassiga hotell. De äger dessutom 2 km av stranden intill hamnen, där man planerar flera småbåtshamnar och en kryssningsbåtshamn.
Vad tycker jag då om detta? Ja, jag älskar ju utveckling och det här kommer ge arbetstillfällen och ge pengar till landet. Sen föredrar jag inte "låtsasområden" men man måste ju ta det onda med det goda, eller hur?
Vill du veta mer? Gå till exempel till http://www.marsazayed.com/public/


Det är en tredelad hamn i Aqaba och jag gillar speciellt skylten som visar ner till person-hamnen.
Och på fotot till höger ser du uppfarten till Marina Plaza i Tala Bay - som förresten också ligger i ett sånt där "låtsasområde".


Och innan jag gick upp till mitt rum passade jag på att ta några bilder från området!
 

Och så ett par bilder från min balkong, som jag hade sista helgen i Aqaba. Den t vä är tagen på morgonen och den t hö vid solnedgången.

7 december - Röda havet utan mig

Idag lånade en av mina gäster min undervattenkamera. Jag snorklar inte själv eftersom jag ändå inte ser något utan min mask med glasögon. De ligger hemma i förrådet av någon märklig anledning. Mycket oigenomtänkt! Här kommer istället några redigerade bilder tagna av Desiree Jakobsson!
 
6 december - 'Wad' äre för spår?

I Wadi Rum idag hittade jag djurspår i sanden som jag är klart nyfiken över. Kolla!
 

Det enda spåret jag är säker på är spåret av vinden :)


Många besteg sanddynen idag.


Passade på att ta kort på thamudiska inskriptionerna. Man har funnit ut alfabetet och jag tänkte ge mig på att tolka det till nästa gång. Inte för att jag förstår vad det står men det kan vara kul att kunna några bokstäver, eller hur?


Den här skalbaggen såg ut att vara full med mosaikduttar, såna där jag berättade om tidigare!
 

al- Khazali. Alla säger olika gällande dess höjd men vad jag har kunnat hitta så är man ganska överens om en höjd runt 1400 meter och att det är Jordaniens fjärde högsta berg.
 
Så vinkade vi adjö till klippmassivet som TE Lawrence inspirerades av när han skrev boken 'Vishetens sju pelare' som gavs ut första gången 1926 (originaltitel: Seven pillars of Wisdom)

Idag stämde väderprognosen på pricken. Soligt och varmt! Och med sol i sinne och många minnen åkte vi till Aqaba där tre nätter väntade i Tala Bay!

5 december - Hejsan Petr(a)onella ifrån Plaskeby - inte!

Väderprognosen "lovade" regn idag också. Det var ju inte så roligt eftersom vi skulle vara i Petra hela dagen.
Men det var ju bara att bita ihop. Och här är dagens axplock med bilder därifrån.
 

Precis vid ingången till den 1,2 kilometer långa gången sitter en lite skylt som berättar vart man ska gå. Det är ju bra så man inte går fel -  fast det vore ganska omöjligt eftersom det är bara en väg ner den här vägen.


Det bästa på kamelen är baken, tycker jag. De är lite söta haha


Några av de ofärdiga gravarna på Fasadgatan.


Vid Triumfbågen står en romersk vakt. Känns ju oehört säkert!


In till en del gravar går det trappsteg i sandsten som slipats av väder, vind och turister så de är svåra att gå på.


Naturens mineraler gör färgspelen i Petra väldigt spännande och ibland tycker man att det känns målat.


T vä: En grav i en nisch berättar för oss att den personen var viktigast i familjegraven.
T hö: Klipporna släpper stora stenblock med ojämna mellanrum. Ibland känns det lite läskigt att gå under sprickbildningar. När det regnar är det extra vanskligt. Om det är skyfall utryms al-Siq, faktiskt.


En vy över Petra på vägen till Lilla Petra.


I Lilla Petra hittade jag något som jag tyckte var lite spännande. Jag frågade veckans lokalguide om det som stod på klippblocket men tyvärr kunde han inte svara på det. Kanske är det gamla petroglyfer, kanske är det bara klotter - vad vet vi?!

Men blev det något regn tror du? Noop, inte en droppe idag heller. Snacka om att ha tur att inte väderprognoserna har stämt en endaste dag!

4 december - Ett ljus för lillebror

Enligt yr.no skulle det bli regn på alla ställen vi skulle besöka idag. Men det rörde sig inte om några mängder som tur var. Mellan 0,6 och 1,2 mm bara. Det skulle vi nog kunna mäkta med!
 
Vi startade med Madaba. Där säljer de typ Barbiedockor i jordanska kläder. Jag har tittat på dem varje gång och funderat om det kunde vara något för Denise... men näe jag tror inte det är helt hennes grej - inte bara för att ingen har rosa eller lila kläder utan mer för att det nog inte vore tillräckligt fränt...
 

JAG tycker de är rätt fräna men unga damer i Sverige tycker kanske de inte är helt hippa...
 
När vi kom fram till S:t Georgekyrkan ljöd klockorna för fullt och det var högmässa. Det visade sig att man firade Jungfru Marias första dag i kyrkan. Så att se mosaikgolvet gick inte. Det var nämligen övertäckt. Det var så klart tråkigt men istället fick vi vara med om en grekisk-ortodoxmässa och det är det ingen annan grupp som har fått gjort! Och vid handuppräckning för att kolla om någon var särskilt intresserad av denna karta (för då hade vi stannat så klart) var det ingen som räckte upp handen så vi åkte vidare efter att ha deltagit i mässan en stund.


Till skillnad från grekisk-ortodoxa mässor i Grekland behöver man inte stå i kyrkan här. Däremot ömsom sitter man, ömsom ställer sig upp så det är ett himla farande upp och ner. Speciellt när det är dags att göra "kroppskorset" när man tar med handen i golvet för att göra korstecknet istället för att nöja sig med handen i höjd med bröstkorgen. Det lilla korstecknet är bara för hjärta och själ, berättade han i butiken som ligger bredvid. Fysisk och andlig work out, alltså!


Varje gång jag kommer till S:t Georgekyrkan tänder jag ett ljus för Fredrik. Jag känner att han behöver det där han befinner sig "i mellantiden". Och man kan säga att det numera är en tradition att ta ett honungsgult ljus och sticka det i sanden en gång i veckan.

På väg till berget Nebo åkte vi in och hälsade på i hantverkscentret Nebo's Pearl.


Det här centret ger arbete till människor med olika typer av handikapp och det gör SUPERFINA mosaiktavlor. Om jag hade haft ett hem där de skulle passa är jag säker på att jag skulle ha en därifrån.


Mest beundrar jag mikromosaiken. De maler sönder stenar, blandar det med lim och tar sedan en nål och duttar dit prick för prick. De får sitta max 4 timmar per dag för det är så ansträngande för ögonen. Om de hade använt tekniken på något annat än på strutsägg hade jag DEFINITIVT haft det med mig det hem!  På detta ägg har man målat det jordanska Livets träd och det gillar jag skarpt.


Måste ju bara visa: Man gillar att "pimpa" bilarna här. Långhårig plysch på instrumentbrädan och lite olika hängande föremål i backspegeln känns mer som regel än ett undantag. Lite kul!


I Moses fotspår på Mt Nebo där vi såg ut över Kaanans land genom ett svagt dis.

Sen åkte vi längs Döda havet. Jag har räknat ut att hälften av mina rundresor har önskat en extra avstickare dit. Jag hörde något om att det ska med på programmet nästa år och det känns ju väldigt klokt. Det är synd att vara så nära detta unika hav, utan att faktiskt ens ha kommit i närheten av det, knappast ens sett det!


Även i denna grupp ville majoriteten ner till Döda havet och trots molnen var det varmt och gott.

Efter lunchen i Kerak blev det rundtur i Baldwin II of Jerusalems trakter. Han intog Kerak som redan hade en liten borg (inte den du ser idag dock). Han gav sedan området till Kung Fulk av Jerusalems butler, Payen le Bouteiller, år 1126. Och det är han som 1142 lät bygga korsriddarborgen PÅ den gamla och det är den "nya" man går omkring i idag. Nåja det är lite senare tillägg och ändringar från både Mamluker och muslimer också, förstås.


Kerak är allt lite mer spännande än det lilla fortet i Ajloun. Speciellt den kolsvarta gången!

Vi fortsatte därefter ner till Petra och kunde ta in på vårt hotell där. Och inte en droppe regn idag heller trots prognosen. Vi hade vädergudarna med oss även idag. Är vi glada eller är vi glada tror du?

3 december - Risk för regn

Vi startade dagen med en tur till Amman och citadellet. Där glömde jag min kamera i bussen fast å andra sidan så har du nog fått en del bilder därifrån tidigare. Däremot tog jag lite fler i det saracenska fortet i Ajloun från 1184. (Saracener är en benämning på muslimer under korstågstiden).
 Utanför borgen kan man få en kopp myntaté eller kardemummakaffe
 
Från Ajloun åkte vi direkt och åt på en ny restaurang,


Priset på hushållsgas höjde regeringen med över 50% för ett par veckor sedan. Det är en av sakerna man nu demonstrerar emot att de har gjort. De höjde även bensinpriserna med drygt 12% och det bättrar ju inte på humöret.
 
Och från restaurangen åkte vi till Jerash för en promenad efter maten.


I Jerash växer en Akacia med underbar doft och röda bär. Det KAN vara en Acacia Arabica men jag är inte helt säker. Har försökt artbestämma den men inte lyckats helt...


T vä: En drygt decimeter lång tusenfoting kom spatserande över ruinerna i Jerash.
T hö: Blommande Acantus (som har blad som stått modell för korintiska kapitäl)


Under Cardio Maximus döljer sig vattenkanalen och det finns brunnslock hela vägen. Vattnet försörjde bland annat Nympheum (t hö).


T vä: Från Cardio Maximus kan du gå upp till Artemistemplet.
T hö: Vy över Ovala platsen uppifrån höjden vid de tre kyrkorna.
 
Det är kallt här uppe i norr så man får klä sig rätt varmt på morgnar och kvällar nu. Men något regn föll inte på oss! Det kom ett par droppar på kvällen men mer var det inte. Känns ju väldigt fint!

2 december - Var ÄR min gäster???

Intog som vanligt min frukost i ensamhet. Jag är en av få som hänger på låset kl 06.30 varje morgon på Marina Plaza. Faktiskt jätteskönt och lugnt!


Rostad macka med ost, grönsaker och två koppar kaffe är min jordanska frukost för det mesta. Ibland slinker en omelett ner istället.

Kl tio åkte jag och gästerna mot flygplatsen i Amman och fyra timmar senare var vi där. Allt gick enligt planerna. Det var liksom sen det blev fel! Där stod jag och väntade... och väntade... och väntade med Alabatrosskylten beredd så fort jag såg några skandinaver komma ut från passkontrollen. Så kommer då min kollega på Jordan Experience och säger:
- Det är ingen grupp med planet!
- Eh, va, undrar jag med gapande mun. Ingen grupp? Det måste det vara!
- Nej, de var inte med planet någon av dem.
- Men var är de då? Jag har inte fått veta att gruppen är avbokad!
- Jag vet inte, men de kom inte till incheckningen i Wien...

Jag ringde till jouren på Albatros men de visste inget heller. Ingen hade ringt och det skulle de har gjort om det varit något problem, ju. Och någon kollektiv avbokning av rundresa var det inte tal om.
Men var VAR mina gäster då?

Det blev ett fastligt ringande fram och tillbaka men ingen visste någonting. Till slut sa man på Jordan Experience att jag skulle åka till hotellet och att de skulle höra av sig så fort de fick reda på något - och så fick det bli!


Det var en MYCKET märklig känsla att sitta ensam på bussen till Century Park, ska jag säga!


I en tom matsal stod ingen buffé klar eftersom det inte kom några gäster. Det fick bli ett välkomstmöte bland tomma stolar och bord och en A la carte-måltid.

När jag stod med tandborsten i handen ringer telefonen.
- Vi har hittat dina gäster. De står på flygplatsen i visumkontrollen och vi åker och hämtar dem nu!
Tror du jag blev glad eller? Det var bara att klä på sig uniformen och göra sig beredd på att fixa fram buffén, förbereda med nycklar och incheckning och ett par timmar senare ta emot trötta gäster vid infarten.

Det visade sig att det hade varit snökaos på Kastrup på förmiddagen. Gästerna hade fått sitta i ett flygplan i drygt 3 timmar eftersom det inte var plogat på banan och avisningen fick göras två gånger. Därför hade de missat planet i Wien, fått boka om till RJA (och som tur kom alla med det planet). De kom ner utan gruppincheckning och fick därför vänta i visumkontrollen trots att visumet redan var bokat och betalt. Då ringde flygplatspersonalen till Jordan Experience och på så sätt fick man reda på att gruppen så kommit. Vilket äventyr, va?!

Men info jag brukar dra i bussen fick de under middagen och därmed var denna dag till ända och ordningen återställd. Nu stod nya äventyr på schemat och de skulle jag så klart ha full koll på!

1 december - Och jag som inte har någon adventskalender!

Inte för att det är särskilt ovanligt sedan 2007 men ändå. Det hade ju varit lite trevligt att ha en, tänkt jag idag. Och så saknar jag adventskalendrarna till barnen med små presenter varje dag och en korg som hoppade runt på en egenhändigt tillverkad jutevävskalender.


Promenad i Aqaba såsom brukligt är på lördagarna, och besöket på bageriet är lika roligt varje gång. På den här bilden kommer de utstansade bröden, penslas med mjöl och kavlas ut först under fläkten och sen en gång till innan de försvinner in på snabbjäsningsbandet.
 
Men med eller utan kalender så var detta första dagen i december! Och jag kunde fira med att köpa ett par efterlängtade örhängen. Titta så fina de är i vitt och gult guld som matchar min ring och halsband. Tack för dem!
 

Det ÄR guld det som glimmar! Äntligen är de mina och jag bär dem med stolhet, kära du!

1 december - Och jag som inte har någon adventskalender!

Inte för att det är särskilt ovanligt sedan 2007 men ändå. Det hade ju varit lite trevligt att ha en, tänkt jag idag. Och så saknar jag adventskalendrarna till barnen med små presenter varje dag och en korg som hoppade runt på en egenhändigt tillverkad jutevävskalender.


Promenad i Aqaba såsom brukligt är på lördagarna, och besöket på bageriet är lika roligt varje gång. På den här bilden kommer de utstansade bröden, penslas med mjöl och kavlas ut först under fläkten och sen en gång till innan de försvinner in på snabbjäsningsbandet.
 
Men med eller utan kalender så var detta första dagen i december! Och jag kunde fira med att köpa ett par efterlängtade örhängen. Titta så fina de är i vitt och gult guld som matchar min ring och halsband. Tack för dem!
 

Det ÄR guld det som glimmar! Äntligen är de mina och jag bär dem med stolhet, kära du!

30 november - Souk by the Sea

Det är en liten hantverksmarknad i Aqaba som går under det namnet. En väldigt liten marknad är det, men denna afton bestämde jag mig för att åka in och hälsa på Rula. Denna underbara kvinna gör våra varma mackor på torsdagarna i Tala Bay. Jag fick reda på att hon gör också smyckessjalar som hon säljer på den här marknaden och vi var några som blev lite nyfikna.
 

Och hem kom jag med en svart sjal, minsann. Riktigt äventyrligt val av färg hehe
 

Tadaa! Jag förstår att du undrar hur den ser ut så här är den :)

29 november 2012 - Tårta i öknen

På den här resan hade vi två födelsedagsbarn. Firas (veckans lokalguide) ordnade med tårta och ett extra stopp i Wadi Rum. Klart speciellt att äta frukttårta i ett beduintält, måste jag säga haha
 

Vi lämnade Petra bakom oss vid 8 och stannade vid panoramastoppet för en tillbakablick.
 

Med tårta, extra stopp och norsk födelsedagssång avslutade vi vårt besök i Wadi Rum idag. Rätt speciellt!

28 november - Var jag nabaté i mitt tidigare liv?

Petra är en av mina favoritplatser. Och att kunna starta promenaden i arla morgonstund är helt fantastiskt. Inga andra besökare än vår grupp. Nåja, kanske några enstaka är där, som åker på egen hand och som också insett att man ska vara först.Idag har jag försökt ta ytterligare några annorlunda bilder som jag tror inte du har sett.
 

06.20 Dags för avfärd från hotellet
 


Du ser vildtulpaner som är på väg upp och mosaikerna är från kyrkan mitt emot Petras stora tempel (byggt av romarna som du också ser en vy utöver). Den sorgliga bilden över läskburken är bevis på att alla människor inte bryr sig om att de promenerar runt i ett område som är över 2000 år gammalt. Jag blir i och för sig än mer mörkrädd när jag ser människor skrapa loss sandsten med naglarna. En bit historia försvinner varje gång...

27 november - Coolast havet på jorden?

På förfrågan åkte vi till Döda havet på den här rundresan. Så efter Madaba och berget Nebo åkte längs med Döda havskusten söder ut och ned mot jordens inre. Den senaste siffran är oroväckande 422 meter under havsnivå mot tidigare 418, och istället för att sjunka 50 cm per år menar man att havet sjunker cirka en meter. Kommer Döda havet att försvinna? Ja, kanske det...
 

Avlagringarna med sand, lera och salt skapar superfina mönster vid strandkanten. Och det är bäst att hålla sig till badreglerna! Att få det här vattnet i munnen smakar riktigt illa och att få det i ögonen är en smärtsam upplevelse.
 
I Kerak är det sport att parkera så illa som möjligt och stan är chaufförers (och lokalguiders) mardröm. De bara hatar att åka in här. Jag och mina gäster ser det mest som en ganska så rolig grej och kan inte låta bli att beundra chaufförerna som klarar ut att köra där. Och ibland så skrivs en och annan böter upptäckte vi. Det kanske man borde göra lite oftare där? De skriver nämligen bara ut OM det blir problem...
 

Utsikt över Beit (eller Bait) Zaman, vårt hotell i Petra som är byggd på en gammal by vid namn Taybeh. Den byn var på väg att bli en spökstad när dess borgmästare bestämde sig för att låta göra om området till ett hotell. Det blev Jordan Tourism Investment Group som tog tag i projektet och resultatet blev ett hotell som inte liknar något annat!

26 november - Samla tårar

Ännu en måndag i Amman, Ajloun och Jerash och i den ordningen. Du förstår, jag anpassar besöken efter väderprognos och trafikinfo. Vi har på det sättet undvikit regn och trafikstockning hela denna säsong!
 

T vä: I en monter i Arkeologiska museet uppe på Jabal al-Qal (Citadellet) kan du beskåda tårglas. Under romartiden var det speciellt vanligt att kvinnorna samlade sina tårar när mannen gick bort. De förslöt flaskan och när tårarna dunstat var sorgetiden slut.
T hö: En olivpress till husbehov i basalt (från bronsåldern 3600-1200 f Kr)
 

T vä: I museet i Ajloun kan du få se kanonkulor i sten.
T hö: En liten men mycket tung stendörr står utanför museet.


Att få gå ensamma längs med Cardio Maximus (huvudgatan i romerska städer) med bara ett par turistpoliser är ganska så coolt. Alltid speciellt att vara bland de första på sajterna! Att starta tidigt på dagen är lite utav en hederssak. Jag vill att gästerna ska få uppleva sajter - inte bara åka och se dem...

22 november - Wadi Rum - Aqaba

Sista dagen på själva rundturen gick till Wadi Rum och därefter direkt ner till Aqaba. Lika trevligt som vanligt!


I berget al-Khazali finns minivarianter av Petra. Lite kul!
 

Ceiba speciosa - Floss silk tree - hittar du i Marinan i Tala Bay.

21 november - Matchat och klart!

I arla morgonstund begav vi oss till Visitor center nedanför hotellet. Nu var det promenad i Petra, den rosa staden, som gällde till fram på eftermiddagen. Här får du lite nya bilder!
 

Resterna av valvet som romarna byggde i början av den smala gången in (al-Siq), och en relief.


T vä. Nisch med fördjupning som man menar var till för rökelse. T hö. En "vägskylt" ner till Skattkammaren.


Det är inte bara trappor i området. Det finns också hål för fötter och händer så man kunde klättra upp.


Munks Skriet finns naturligt i berget och nedanför bor de oranga katterna.


T vä. Trappor som slutar i ingenstans är ofta till för att vatten som forsar fram, ska sakta farten innan det rinner ner i vattenrännan. T hö. Visste du att nabatéerna (alternativt beduinerna) använde silicasand (kvarts) för att tillverka cement? Världens äldsta cementen är funnen i norra Jordanien och södra Syrien från 6.500f Kr!


Al Khazneh (Skattkammaren)
 

Taxistation


Färgerna i Petra är helt fantastiska. Själv brukar jag matcha området genom att ha min vinröda blus...

Al Beida - Lilla Petra - kan ha varit en förort till Petra som fungerade som karavanhotell. Här är klipporna mer beiga och temperaturen är lite lägre på grund av en bris som alltid blåser igenom där. Och där har jag lite huvudbry faktiskt. Det finns spår av byggnader i området, inte bara rum inhuggna i berget. En lokalguide menade att det var nabatéerna som byggt där men att byggnaderna rasat under alla jordbävningar som varit i området. När jag frågar andra om detta så ser det mycket frågade på mig och när jag har forskat så har jag inte hittat något som berättar om några byggnader...


Det finns många triclinium (bankett/matsalar) här i området och bland annat därför har man dragit slutsatsen att det fungerade ungefär som ett hotell. T hö. Antingen är blocket en del av en byggnad eller kanske en del av något uthugget där klippan tappat den här delen...

RSS 2.0