1-5 juni - Bland blommor och blad

Ännu en arbetsvecka är till ända. Och ännu ett blogginlägg med bilder från mina morgonpromenader är klart. Men kanske jag ska berätta lite grann om veckan också?
Näja, det finns väl kanske inte så himla mycket att berätta. Du vet, man går upp, äter frulle, åker till jobbet, jobbar, åker hem, äter middag och går och lägger sig.
 
Men okej, en sak var annorlunda. Jag hade för första gången på kanske tio år tvättid klockan 19 i tisdags. Det var INTE kul. Alltså, jag orkar verkligen inte tvätta på kvällarna. Så det var sista gången. Jag tvättade inte allt utan bara det absolut nödvändigaste så jag skulle klara mig till den 13e som är nästa tvättillfälle (klockan 7så klart!).
 
Men nu tar vi veckans bilder då.

1 juni
 

Tåget var försenat så jag passade på att gå in och lösa in min Triss och byta mot några nya i stationshuset på hemvägen.


Jag undrar vad man har sått på fältet vid Mantorps station. Inte är det majs som förra året i alla fall.

2 juni3 juni


Det hade regnat på natten men solen kom fram lagom på väg till stationen.


I förra inlägget publicerade jag fotot på detta växtkraftiga ogräs. Idag var det nedslaget av regnet.


Det var en frisk morgon idag, om än lite kylig.


Åkte direkt till Mjölby för att handla på Ica Supermarket innan jag åkte hem till Mantorp idag. Det blev bland annat vansinnigt billiga grönsaker i korgen. 10 kronor/styck för dessa till exempel.

4 juni


Ännu en morgonvandring i solsken.
 

Trädgårdsväxter har rymt till gläntan utanför min port.


Och idag var ogräset bortklippt och enbart rester fanns kvar.

5 juni


Rosa kastanjeblom, så himla vackra.


Silverpilen glänser vid bäcken.


Kalkärret förändras hela tiden. Eller det gör alla mina promenadstråk. Det finns alltid något att fotografera.

Den här vyn har jag när jag åker från Mantorp till Vikingstad och tvärtom. Åker man under rusningstid får man räkna med att stå. Men vad gör det? Det handlar om fem minuter :)

30-31 maj - Helg

30 maj - Tipp tapp

Åkte in till Blodtappen för ny provtagning av HB och Ferritin. HB var höjt till 127 (119 förra gången) men det skulle ta ett par dagar innan Ferritin-värdet var klart.
 

Gjorde mig hemmastad i sängen längst in och blev sedan stucken i armvecket.

Jag hade egentligen inga fler ärenden i Linköping, förutom att handla hem lite från Hemköp, så det blev en ganska snar hemåkning.


Det är en rätt så vacker hemfärd jag har över Östgötaslätten.


Av någon outgrundlig anledning hade jag blivit sugen på sill och potatis. Och det var precis lika gott som jag hade föreställt mig. Hade kanske varit gott med en Andersson-snaps men den fick jag bara tänka mig.


Istället blev det ett glas rött från PET-flaska till kvällen. Riktigt gott vin och något jag kan rekommendera att prova till någon god nötkötträtt.

31 maj - Fem kilometer var sju

Jag hade glömt att min Tollstad-promenad var dryga sju kilometer. Jag vandrade nämligen iväg i tron att den var fem. Jag hade fått en stormvarning i min väder-app. Men solen sken och det var motiverande nog. Och det blev en trevlig promenix. Kolla bilderna så förstår du!Efter promenaden gick jag till macken för att hämta ett paket.


Det var lite demolerat men som tur var hade innehållet klarat sig.

25-29 maj -Historielektioner

25 maj - Promenad i regn
 

Det var med viss tvekan jag företog min morgonpromenad för jobbet idag.


På kvällen festade jag till med en liten havstapastallrik. Väldigt gott!

26 maj - Tornby och AW light


Döden mötte mig på Mantorps station denna morgon. Stackar´n.


Efter jobbet tog jag 4:an ner till Resecentrum för att sedan ta dagens promenad till och i Tornby.


Industrilokaler mitt emot Resecentrum där gammal räls finns kvar.


Liksom Mjärdevi var Tornby en kultplats. Man tror att här fanns en massa hagtorn, därav namnet Tornby. När arkeologerna var här och grävde hittade de lämningar från äldre järnåldern. Runt år 0 menar de.
Hela området Tornby tillhörde i mer modern tid det som en gång var Östergötlands största gård. Tornby Teknikgård (t hö) är den enda kvarvarande av fyra lika stora ladugårdsbyggnader som fanns här. Bostadsområdet Tornby Park (t vö) byggdes i slutet på 1990-talet av Arnold Larsson, grundaren av Östgötabyggen. Bostäderna, som ser ut att vara rätt mysiga om än placerade mitt i ett industriområde, är delvis inrymda i gamla byggnader som tillhört gården och delvis i nybyggda hus i liknande stil.


När man grävde här hittade man rester av tegelugnar. Nu är inte det här en sådan då, men den lilla byggnaden är ju byggd av tegel så därav omnämnandet.


Muren mot största och välskötta trädgården i Tornby, tillhörande Tornby gård.


Mellan Bauhaus (där jag var och handlade fler korgar) och Lager 157 rinner en liten bäck.


Det blev månadens andra Max minimål på vägen mot Ikea. Men tillåt mig att ge dig lite Max-historia när jag ändå är i berättartagen. 1968 öppnar Curt Bergfors, med smeknamnet Max, och sambon Britta en grillkiosk, X-grillen, i Gällivare. Tre år senare öppnar man sin första Maxrestaurang ( i Luleå). Det kommer dock dröja fram till 1994 då Linköping får sin första Max hamburgerrestaurang. Det bör ha varit den i Torvinge för jag minns att vi gick dit på luncherna ibland när jag jobbade där ute. Och ja, jag väljer fortfarande helst deras hamburgarmenyer och tillbehör.


Från Ikea blev det buss tillbaka till resecentrum. Så vi kör lite historielektion även här. Järnvägen mellan  Linköping och Norrköping var klar 1872. Stationsbyggnaden, som skulle likna ett franskt slott, ritades av SJ:s chefsarkitekt Adolf Edelsvärd. Under hans 40 år där uppfördes totalt  5725 byggnader, varav 297 stationshus som alla var i olika historiska stilar. Inte dåligt, va?


Företaget Stathmos grundades i slutet av 1800-talet. De tillverkade vågar och i Linköping finns en av de äldre kvar. Det är en paketvåg. Ställde mig på den idag men nålen rörde sig inte en millimeter så den är trasig. Men det känns ändå roligt att den finns kvar. Jag undrar dock vad som händer med den när resecentrum flyttar till Tannefors...
Visste du förresten att man hade en arkitekttävling om hur nya resecentrum ska se ut? Den vanns av Metro Arkitekter & Rundquist med bidraget "Åstad". Och med det bidraget åkte de ner till World Architecture Festival (WAF) i Singapore 2014 - och vann mot  stora delar av världens arkitektkår i kategorin Infrastruktur. Det tycker jag är lite coolt!
Linkoping-Centralstation-vinner-i-World-Architecture-Festival-2014

Jenny, Patricia, Marie, Daniel och jag hade bestämt träff för att äta middag efter jobbet. Att några av oss hade varit lediga hindrade inte. Det var bestämt Texas Longhorn och jag hade varit ute på kollat deras meny. Det skulle bli en entrecôte hade jag bestämt. När vi sedan träffades blev det lite ändrade planer. Det blev istället kebab på Hakepi. Ja, det går ju det med.
 

Kebaben kom till Sverige i början av 80-talet och Hakepi är en av de äldsta försäljningsställena som fortfarande finns kvar. Inte så konstigt kanske, eftersom de anses ha godaste kebaben, både i Linköping och utanför stan. Själv kan jag hålla med att de har den absolut godaste kebabsåsen. Vad gäller själva kebabköttet vet jag inte om det skiljer så mycket mot andra ställen.


Solen sken så bestämde oss för att gå upp till Biskopsparken.


Diskussioner med en massa fniss blev det. Bland annat dryftades ordet potatisstöt.


Så när jag kom hem plockade jag fram min gamla potatisstöt som jag hade lovat ge till Patricia morgon.

27 maj

Foton från min morgonpromenad blev det från den här dagen.
28 maj

Och så lite foton från den här dagens promenad.29 maj
 
Börjar så klart med morgonens foton. Men idag slutar det inte med det. För idag var det After Work med UHR-teamet. Himla trevligt!

 
Den fridlysta orkidén Ängsnycklar blommar redan. Normalt är det i juni-juli.
 
Så till Sangria där ett av mina skill-team möttes upp för en jämrans god Tapastallrik. Med från vänster var Carina, Marie, Jenny (som inte ville vara med på bild), Daniel, Patrik, Linda, Linda, Britt-Marie (som heller inte ville vara med på bild), Oscar, Robin, Sara, Patricia, missat namnet, Pernilla och Alexandra.. Jag gick först. Ni vet hur det är när mat- och sovklockan pockar på uppmärksamhet. Då finns ingen återvändo.

23-24 maj - Pingstsysslor

23 maj

Började pingstförmiddagen med helgsysslan i tvättstugan. Det blev sedan matlagning och promenad till Gulf.
 

Tre maskiner laddades och blev klara för ihopvikning tre timmar senare.


Lagade jämrans god köttfärssås med chili. Det blev också dagens lunch, serverad i Old el Pasos Stand 'N' Stuff-skal och en massa goda grönsaker.


Solen sken och det motiverade mig att ta vagnen och gå och hämta ett paket på Gulf.


Lyxade på en glass med kolakanter. Blev mätt efter att ha ätit glassen på toppen dock.


I paketet låg foderautomaten och den radiostyrda musen.


Musen åkte på laddning och sedan provkördes den. Himla kul grej som dock kräver en del träning.

24 maj

Per kom och monterade upp den vita hyllan ovanför dörren i hallen idag. Efter det blev det en söndagspromenad med shoppingvagnen till Citygross. Och idag passade inga bussar så det blev även en promenad hem med veckohandlingen. Lite tungt men det fick gå.


20-22 maj - Utbildningsdagar

Idag var första dagen för andra kundtjänstutbildningen på jobbet. Den skulle vara i tre dagar framöver och ge mig en ny skill, som det kallas. Det betyder 'färdighet' på svenska.

Det blir mest promenadbilder i det här inlägget och alla utom sista fotot är från vandringarna i Mjärdevi.

20 maj
 
 
 
21 maj
 

 
22 maj
 Turen är kommen till sista fotot. När jag kom till stationen idag satt där en orädd hare och mumsade på maskrosblad vi ett av cykelställen. Jag har sett den efter det, gå över hamngatan vid grön gubbe, hoppandes iväg in i parkgrönskan där den förmodligen bor. Den lever verkligen farligt, den där haren.


19 maj - Mammografidags

För en gångs skull blir det inga foton från morgonpromenaden. Tog den inte genom skogspartierna utan gick vägen och då finns det lite så roligt att fota, upplever jag. Asfalt, betong och byggnader är inte så himla spännande på Mjärdevi.

Men jag jobbade i alla fall men var bara schemalagd till klockan tolv. Därför hann jag med lite andra projekt. Som att spontanbesöka Mammografin. Hade en tid för 1,5 år sedan som jag inte kunde ta och nu kändes det som en bra idé att gå dit. Därefter åkte jag in till Smarteyes och hämtade mina terminalglasögon för att sedan fortsätta till Tornby.
Och här är foton ifrån min dag :)
 

Trappan upp till min arbetsplats med trärelief från Kanevad.


Ett av lejonen som tar emot vid ingång 34, som är till röntgen. Jag tyckte att jag hade kollat upp var mammografin var numera, och blivit hänvisad till Södra ingången. När jag kom dit gick jag till receptionen och frågade, och de berättade att den var i ett annat hus. Precis när jag skulle gå fick jag se ett bekant ansikte. Det var Annette Sidås som ju jobbar där numera. Kul!


Det visade sig inte vara drop-in till Mammografin som jag hade läst på internet. Det var drop-in till vanliga röntgen. Men tack vare ett samarbete mellan informatör, vårdadministratör och sjuksköterskor kunde de klämma in mig både bildligt och bokstavligt. Så nu är det gjort. På väg därifrån stötte jag på nästa bekanting, Birgitta Alm, som också var där på besök.


På Tornby blev det lite shopping tillika en hamburgare på Max. Och idag kunde man sitta ute - med jackan på visserligen, men ändå.


Och så var det ju det där med terminalglasögonen från Smarteyes. Bågarna matchar den något råttfärgade hårfärgen och är lite större än mina vanliga. Funkar säkert jättebra.

Det här är ju mina vanliga glasögon, med fotokromatiska progressiva glas som jag haft en månad ungefär. Trivs jättebra i dem (och de matchar också råttfärgen).

RSS 2.0