28 juli Bloggdag

Jag gjorde någonting från morgon till kväll, ändå känns det som att jag inte gjorde nåt! Det är märkligt med sådana dagar.
 
Idén var att följa med Annette till Varamon idag. Det gick i stöpet eftersom jag fick prioritera att ha rena kläder. Hade turen att få tvättiden 07-10 men i min ursprungsplan ingick att åka till Motala senare. Så blev det dock icke!
 
Redan under tvättiden började jag blogga. Självklart blev det några avbrott som för mat, och blixtvisit av Thomas, Albin och Simon och lite MC-kläderkoll på nätet. Annars satt jag med redigering och skrivande hela dagen.Och jag var inte klar med det förrän typ 19.40. 
 
 
Och då kvarstod bara dusch och intagande av horisontalläge. Imorgon ska jag fira Lasagnens dag på jobbet - fast med min köttfärssås och Tagliatelle. Vad dagen kommer innehålla mer, ja det står skrivet i stjärna det!

27 juli En fartfylld lördag

Min morgon startade redan vid fem som vanligt och meningen var att jag skulle ta 6:27 bussen från Åbylund till resecentrum för att därifrån åka till Mantorp station. Då hade jag varit framme i Mantorp Park runt kl 8 - men det fanns inte jättemycket att göra där då. Tävlingarna skulle inte starta förrän kl 9.

Jag hade frågat runt lite under veckan om det var någon i min bekantskapskrets som också skulle dit. Men det blev ett vanligt Nej, antingen av ointresse, upptagen på annat håll eller att det skulle bli för varmt...Så med programmet i mobilen begav jag mig ensam iväg 08:27 med Metal i öronen och vattenflaska samt färska jordgubbar i väskan.
 
 
När jag kom fram till Mantorps station ansökte jag och betalade i farten för medlemsskap i motorklubben SHRA Mantorp. (SHRA=Swedish Hot Rod Association) Jättekonstigt att jag inte gått med tidigare när jag till och med bott i samhället ett par år just på grund av närheten till Mantorp Park och Travbanan! Men, men nu är det gjort!

 
Därefter tog jag ner pokégymmet, la in ett monster innan jag fortsatte vidare till Mantorp Park. Det tog en dryg timme dit. Ja, ja. Det hade gått snabbare om jag inte hade valt att gå in på Depot för att köpa en macka och gå på toa så klart!

Hemma hade jag tagit fram vägbeskrivning hur jag skulle gå och Google Maps visade mig till landsvägen bort till huvudentrén och så fick det bli. Men när jag gått under motorvägen och var i höjd med macken, fick jag se folk gå upp för en slänt på vänster hand, och längst upp stod ett litet hus. Nog verkade det som om någon stod där och stoppade de som kom! Så jag spatserade förväntansfullt dit jag också. Och visst var det en anonym entré där! Jag fick en stämpel på handleden, ett program och kunde sedan gå in direkt i depån där bilar och personal "vilade". Sparade en massa steg på detta!
 
Vart hamnade jag då i programmet? Ja, tyvärr missade jag ju första timmen där hojarna fanns med. Hann se några Top class Twin race på väg upp till läktaren men när jag satte mig började Street-bilarna.
 

Bästa hörselskydd jag nånsin har haft.
 
Jag insåg snabbt att jag hade missat att plocka med mig mina hörselskydd. Det var ju bara att gå och köpa ett par. Hörselskydd behövs ALLTID på Drag race. Ljudet från fordonen kan ge dig hörselskador för livet. Jag blev jätteförvånad över att det faktiskt kom folk utan några skydd alls och som bara satte fingrarna i öronen när det var som värst. Men de kanske redan hade förstörd hörsel, vad vet väl jag.
 
Till de lägre klasserna funkar även mina sporthörlurar som sluter tätt och kan ge mig bra musik samtidigt. Men när det blev dags för Top Fuel, ja då åkte hörselskydden in!
Och de är nog de bästa jag har haft i min ägo. Jag valde såna där man kan forma och normalt brukar även de minsta vara lite för tjocka för mina hörselgångar. Men de här var ihåliga vilket gjorde att de blev så smala att de nästan åkte in för långt istället. Men så himla bra, alltså. De ska jag hålla hårt i!
 
Men spela nu videon  så får du se lite Drag race.
 
 
Ja, så där satt vi i gassande sol  och speakern påminde oss ideligen om att dricka mycket vatten. Men i en temperatur som uppmätte dryga 32 grader satt vi där LYCKLIGA. För Drag race är väldigt, väldigt speciellt. Ljudet, lukten av bränt gummi och vibrationerna i marken - det är inte mycket som kan mäta sig med det. Jo! Flygstarter möjligtvis! Där får man ju dessutom känna på G-krafter...


Parkeringsgarege? Någon missade att korrläsa både vid tryckning, kvalitetskontroll och leverans hahaha

Jag kom tillbaka till Gottfridsberg på förkvällen och kunde spankulera med lätta steg till Ica Nära, småskrattande åt en felstavad skylt där någon/några hade haft lite bråttom.
Och här hade du en med energi, serrö! Så det jag tänkte göra på söndagen, blev gjort denna afton.
Jag lagade tre maträtter och av någon konstig anledning blev det typ Husmanskost. Kanske för att jag och en kollega den här veckan har diskuterat mat, matlagningens vara eller icke vara  och vad som är godast? Oavsett orsak så blev det:
*Stekt fläsk i gräddig rödlöksås med kokt potatis
*Purjospäckad pannbiff med potatismos och en brunsåsvariant
*Chilistark köttfärssås med tagliatelle
 
I veckan försökte jag ju få kontakt med en i Nora, angående en Virago. Ja, den personen har fortfarande inte svarat så den hojen har jag gett upp.
Istället hittade jag en lite närmare denna lördag. Samma modell, samma tillverkningsår. Konversationen med den annonsören startade samma dag. Förtroendeingivande, tycker jag.
Under lördagkvällen pratade jag med fru Lindman som också kör hoj, för att höra vart hon har sin hoj till vardags och vinter. Tänkte om jag kunde haka på hennes lokal. Men det visade sig bli alldeles för långt bort. Då kom jag på att man kan ju alltid gå in och kolla på Stångåstadens hemsida. Inte för att jag trodde att det skulle finnas någon uppställningsplats - men kan du fatta?
De hade en garageplats på 4 minuters promenad ifrån där jag bor och för det facila priset utav 250 kr i månaden. Jamen, det var ju inget att tveka på. Så nu är jag med med MC-plats från 1 augusti. Bring the bike on, säger jag bara!!! För 250 spänn i månaden är det okej att betala för en tom plats om det inte blir någon hoj just nu. Men nu har jag löst förvaringsproblemet!
 
 

På måndag ska jag ringa Automästarna och höra vad det skulle kosta med byte av membran i förgasaren och årlig service. Jag hoppas verkligen någon svarar på telefonnumret som finns på hemsidan, för den sidan har inte uppdaterats på länge och företaget kanske inte finns längre. Där ligger nämligen fortfarande reklam för Vårkampanjer och evenemang i maj...


22-26 juli - Medelhavsklimat

Så underbart! Att medelhavsvärme finns här, alltså. Passar min kropp och själ väldigt bra, trots att min lägenhet är en bastu. Hade ju hoppats på takfläkten men aja, det gick ju åt fanders. Men jag kör våt-handduk-knepet igen så det funkar bra.

V 30 2019 har innehållit en massa roligt som vanligt. Om du har lust, häng med nu!
 
MÄNDAG 22/7
Tog med mig min öl-vagn till jobbet idag. Alltså, jag har aldrig lastat den med öl någongång. Tror jag hittade den på Second Hand. Jag använder den istället för att köra tunga grejer med. Och planen var att åka till Priso efter jobbet och hämta mitt Matsmart-paket. Förra gången missade jag vagnen och fick slita hund för att få hem kartongen på 17 kilo. Den här gången gick det riktigt smidigt.
 
 Bara en massa bra-att-ha-när-man-lagar-mat-och-bakar-grejer
 

TISDAG 23/7
Matlådebyte med Viktor på jobbet. Han bjöd på en jättegod Tacogratäng.
 
 
Med till jobbet i min väska denna dag, var en massa tärnat bröd. Syftet var att ta med det och åka ner till Ankdammen för att mata änderna. Ja, jag VET att man menar att vi inte ska mata änderna med vitt bröd för att de blir undernärda. Så det blev lite grovt bröd och jag fick därför kasta hälften. Och jag gillar ju inte att kasta mat så det gjorde lite ont, det.
Jag fick sällskap av löptränande Milla, Martin och Naima som hjälpte till att kasta ut brödtärningarna. Och när vi stod det började det plötsligt regna. Och det regnade kotte-delar! Det var två ekorrar som satt i granen och skalade kottar. Hahaha Så roligt!
 
 
Innan jag tog bussen hem följde jag med familjen hem för att hämta hem mitt Campingkök. Planen var ju att jag skulle ut och tälta i helgen... Att det sedan inte blev så var att jag hittade annat mer intressant att göra.


ONSDAG 24/7
Vaknade med en del av en kotte i håret från en av ekorrarna.
 
 
Idag var det min tur att bjuda Viktor på mat och jag bjöd på kycklinggratäng med knaperstekt bacon och pasta. Roligt det där. Man kanske ska kolla om några fler gillar att laga mat och vill vara med "matklubben"?

Under kvällen började jag (återigen) kika på hoj. Är mest intresserad av Yahamas gamla Virago. Gillar modellen och den passar mig som är 160 cm över havet. Jag tänkte inte köpa någon Streethoj igen även om det fanns med i bilden ett tag.
Jag skickade en fråga till en som hade en Yamaha XV400cc, årsmodell 83 i Nora men därifrån fick jag aldrig något svar. Ingen ko på isen dock. Jag BEHÖVER ju ingen hoj. Det GÅR att leva utan, och jag ändå ingen uppställningsplats.
 
Däremot behövde jag biljett till Mantorp park och Drag race Revival. Först var jag inne på att tälta från fredag till söndag. Men där kom jag på andra tankar så jag bokade bara lördagen med sittplats på läktar A som är precis vid starten.

 
Sedan ett par dagar har jag testat mitt självuppblåsbara liggunderlag. (Den där begade luftmadrassen hamnade ju i soporna efter två försök att täppa till hål.) Och den var ju både tät och supersmidig även om det ligger mycket möda och stort besvär bakom för att få den fullt uppblåst.
 


Fördelarna är ju att man slipper bära med sig en extra grej såsom en luftpump och att den tar lite plats.

 
 
TORSDAG 25/7
Ja, den här dagen kom och försvann. Kan inte dra mig till minnes idag (söndag) att det hände något speciellt faktiskt. Förutom att jag hade kvällspasset på jobbet - och såg en massa Utomjordingar på bussen till jobbet. Ganska normalt just den här tiden på året.

Det är den årliga NärCon festivalen - Nordens största Cosplayfestival - i Linköping torsdag-söndag. (Cosplay är en form av performance/maskerad ursprungligen från Japan). Insåg försent att jag nog borde ha gått dit någon av dagarna. Jag tror faktiskt att jag skulle tycka det vore roligt. Men jag skriver in i kalendern till 2020 och får fundera om jag ska ta med barnbarnen och komma som jag är eller klä ut mig jag också.

I ett hastigt ögonblick fick jag för mig att jag skulle till Pekingträffen med Pella på lördagen efter Mantorp. Men så sansade jag mig. Att först ta pendeln till Mantorp, gå en timme till Mantorp Park, kolla Drag race, gå en timme tillbaka till stationen, ta pendeln till Norrköping och där ta spårvagn till Vrinnevi för att sedan gå till hojträff i Karstorp samma dag... Alltså, jag vill göra allt som är roligt men Nej. Det blev bara för mycket så jag fick avboka träffen - men den finns också i min kalender till nästa år.

 
FREDAG 26/7
Dags för ännu ett födelsedagsfirande på jobbet och denna gång serverades mina fri-stajlade "Raket-mackor" som innefattade; potatissallad med purjo och gurkmix, rökt skinka, körsbärstomater, vit saltgurka och bladpersilja på polarbröd. Allt toppat med Raketost!

För kan du tänka dig, i samband med firandet av 40 års frånvaro har Raketosten hamnat i butikshyllorna - som mjukost. Var ju självklart tvungen att köpa en tub!
 

Annons från Kavlis hemsida
 
Kavlis Raketost landade på jorden på 1947. Det är den roligast osten som någonsin har tillverkats - som i och för sig inte smakade nåt utan är lika ospännande som dagens Hushållsost, om du frågar mig. 
Hårdosten låg i ett vaxat rör, trycktes upp och skars av med en tråd. Till Sverige kom osten på 60-talet men så slutade den tillverkas 1979 med förklaringen att maskinen som tillverkat osten under 30 år var utsliten och att bomullssnöret som man skar av osten med kändes ohygieniskt. Tidigare har Kavli sagt att denna ost inte ska komma tillbaka. Men i år gjorde den alltså Come back!
 
Och där är vardagarna avverkade med raketfart. Nästa inlägg som är en sammanfattning av min lördag kommer gå ännu snabbare, för då avverkar vi världen snabbaste sport. Drag race!

21 juli MariaIVAN

Dagen i sig blev ganska tråkig och jag upplever inte att jag fick tillräckligt mycket gjort. Att jag tyckte att jag tappade lite fart, berodde nog på regnet.
 
Men nu kom jag på, jag har ju alldeles glömt bort att berätta något spännande som hände den 17e!
Sedan en tid har jag köpt några grejer på Wish. Det har väl funkat sisådär med grejer som inte kommit eller inte motsvarat beskrivningen, men på det stora hela har jag ändå varit nöjd. Jag menar, man betalar inte så mycket för grejerna så jag har inte så stora förväntningar.
Men för några dagar sedan fick jag en orderbekräftelse på det här.
 
Mens Fashion Light Weight Comfortable White Sneakers Outdoor Casual Sport Running Shoes For Man breathable trainers, storlek 42. Pris: 118 SEK

Jag gick in på mitt konto, Mycker riktigt. Där låg en order på gympadojorna - och mitt namn var ändrat till MariaIVAN och min hemadress stod på krylliska (ryska). Fräckt, va? Aja, jag kontaktade Wishboten och fick sedan svar ganska snart att ordern var annullerad och pengarna var tillbakabetalade.
Konsekvensen för mig blev bara att jag inte längre kan handla på kontot för det är spärrat för shopping. Och för att starta ett nytt konto blev jag tvungen att välja en annan mailadress än den jag haft tidigare. Fast det känns ändå som ett litet problem. Det kunde ju ha varit värre! Det där fixade Wish bra, tycker jag!
 

Idag, var en regnig dag. Och jag anar att det var det som gjorde dagen en smula trist.
 

Men för att vara ärlig så behövs det här regnet eftersom jag inte har vattnat mer än en enda gång denna sommar. Så jag är tacksam för det regn som har kommit och som gjort att det växer i lådorna. Konstigt nog anser jag att det har varit en balanserad sommar, med lagom mycket regn och en massa soliga dagar. Det kan jag inte minnas att jag har tyckt sedan jag var liten, faktiskt.

Jag hade en massa mat i frysen som skulle räcka hela veckan, så istället fixade jag lite tillbehör: En tomatsallad med rödlök, syrade morotsslantar och en potatisgratäng med amerikansk smält-cheddarost -som inte smälte utan blev bränd. Men det blev gott ändå.
 
Ja, det var min tråk-söndag, det.

20/7 Vandrarkängor på!

Varje jobbfri dag är ju lite som en minisemester, tycker jag. Därför känns det viktigt att ta till vara alla sådana stunder. Och det där med att göra samma saker på fritiden lockar inte särdeles, faktiskt. Jag vill upptäcka och uppleva ny saker. Simple as that!Det kan te sig sorgligt att jag ständigt gör saker ensam. Men faktum är att jag inte känner någon som har samma intressen som mig, och då blir det så. Hellre ensam än att göra saker med någon som man vet inte vill vara med... Och en vandringstur med heavymetalplaylist i örat, näe, det är inte dugg tråkigt.


Hamnade i Tinnerö naturreservat som betecknas som ”ett av landets bästa exempel på odlingslandskap från järnåldern". Förutom ett spännande växt- och djurliv, kan man nämligen hitta en rad fornlämningar i form av boplatser, gravfält och fornåkrar från den tiden. Och på grusvägarna här har jag kört lastbil många gånger. Det var, fram till 1997, militärt område så vi övningskörde här.


Cikoria är en medicinalväxt med ätbar blomma, blad som går att använda i sallad och av roten malde kan "kaffesurr" ett kaffesurrogat under andra världskriget. (Visste du förresten att Rosé- och Frisésallad är två cikoriasorter?)


Fröskärret våtmark är populärt tillhåll för fåglar men även kor går och betar där. Och det finns många får och kor som går och betar här och där. Tanken är att det ska göra lanskapet lättillgängligt och fornlämningarna synliga för besökaren. Smart, va?

Faunadepå med stockar av olika trädslag som får ligga och multna för att bli ett eget miniuniversum för insekter.


Rosenkällasjön återskapades hösten 2004 efter att ha varit helt igenvuxen under mer än 100 år. Den är 4 meter djup och 0,43 kvadratkilometer stor och bildas faktiskt av Motala ström (det är huvudavrinningsområde),

Hasselnötterna börja bli klara för skörd
 

Vid ingången mot ett spanar-skjul vid Rosenkälladämmet (och Fågeltornet) satt en skylt och avspärrning. Det var en snok-hona som valt att lägga sina ägg där. Lite kul!

Mat- och vätskepaus med vatten och bröd (nåja, pizza då) togs mitt emot snok-nästet i hopp om att få se honan, men icke!
 

Det var högsäsong för frukt och bär så till efterrätt blev det hallon, smultron och körsbär. Mums!
 
Efter maten valde jag att gå neråt Halshöga gård. När man började rekonstruera Tinneröområdet såg man att på den här gården (till skillnad från Tinnerö gård) hade man flyttat stenar från stenmurarna till icke brukbar mark alternativt använt stenen till singel. Man kunde dock räkna ut hur stenarna hade använts och kunde urskilja fyra gamla boplatser i området.
 

Havreåker mellan Tinnerö och Lambohov. Havre kommer ursprungligen från Sydeuropa och räknades för 2000 år sedan först som ogräs men snart började man odla det. Till Sverige kom det opå 1700-talet. Ja, vi är lite sena i starten på allt möjligt här uppe i norr. Havre är både gott och nyttigt. Sädeslaget innehåller mängder B-vitaminer, zink, järn, magnesium, kostfibrer och fleromättade fettsyror. Dessutom innehåller det ett protein som bidrar till att sänka kolesterolvärdet. Bara en massa bra, alltså!

En ståtlig häst iakttog mig där jag passerade på landsvägen mot Lambohov.
Visste du att Lambohov tillsammans med exempelvis Tannefors, Valla, Tornby, Skäggetorp, Ryd och Ullstämma är namn på medeltida byar?

 

Jag var utanför dörren i fem timmar och efter att ha spelat SongPop, somnat en stund i soffan, kollat spelen jag spontanköpte, lagat till Flintastek, pommes och bearnaisesås var jag rätt så nöjd.


Dans, Fitness och lite blandade sporter finns numera i min ägo efter mitt morgonbesök på GameShop. Så nu är det bara det där att få R2D2 att spela upp dem nu då!

För mer historisk information om området Tinnerö, besök Forntidskarta över Tinner.pdf
 

Och om du har tid och lust kan du se min dag i rörliga bilder genom att trycka på Play-knappen ;)
Ber om ursäkt i förskott för den tradiga musiken. Jag har försökt hitta vettig musik att lägga på som är gratis men jag hittar verkligen ingen. Vet du? Skriv och berätta!

Minnen från 15-19 juli 2019

Så rullar vi in i vecka 29. Sammanfattningsvis var det en ganska händelsefattig vecka, i min verklighet.
 
Måndag med odlingslådekoll där några dillstrån faktiskt hade gått upp i blom.


Tisdag och unboxing Xbox 360 Star Wars edition (från 2012) som "pratar" som R2D2 när man trycker på Power-, och Ejectknappen hahaha


På onsdagkvällen fixade jag röror och förberedde smörgåstårtan som skulle med till jobbet.
Lager 1: Vegansk pastej med gurkmix. Lager 2: Ost med kantarell, rökt ren och purjolök. Lager 3: Ägg med majonäs och creme fraiche. Den fick stå i kylskåpet över natten.

Och på torsdag morgon garnerade jag smörgåstårtan på jobbet med ärtskott, körsbärstomater, slanggurka och majs. Tanken var att den skulle se lite ut som en trädgård. Och när jag var klar var det dags att fira Alva i mitt teamt.
 
På kvällen var jag hemma hos mamma och vattnade. Alla växter mådde bra utan Basilikan. Den åkte i diskhon och blev genomvattnat. Förhoppningsvis går den att rädda.


14 juli Filmtajm

Tro det eller ej, jag tillbringade 4 timmar på Pokénad i Tornby även under söndagen. Dels för att jag hade glömt att hämta ett paket på Maxi igår, dels för att jag ändå skulle ut på min dagliga promenad.
 

För att komma till Unik Musik (dagverksamhet för funktionshindrade), klicka på bilden.
 
Namnet fick mig att tänka på Idefix (Klicka på bilden och du hamnar på företagets hemsida).
 

Jag gick på Pokénad längs med Stångån, förbi Småbåtshamnen och tänkte att jag skulle ha gått till Segelbåtshamnen men där svängde jag vänster in på Sunnorpsgatan istället.


Grillplatsen med å-utsikt (som du kommer se i filmen längre ner) ligger mellan hamnarna.I anslutning till småbåtshamnen ligger en del oanvända hus som förfaller. Så himla synd!


Cerise Stockros inte långt från Bauhaus.


Purpurklätt och Kungsmynta som även kallas för vild Mejsam och Oregano.


Såpnejlika användes istället för såpa när man tvättade kläder, eftersom dekokten av den söderskurna roten löddrar. Vegetabilisk tvål, kan man säga.


Skogsvial, en örtväxt.


Dagens shoppingskörd: Campingmat, växtbelysning, lagningsset till cykel (som var tänkt till luftmadrassen som läckte), fröer till nästa år - och gamerheadset!


Game on! Nu är det bara mitt Xbox 360 och Kinect som saknas.
 
 
Och så min dag i filmer. För du kanske minns vad jag skrev igår? Det där om en-sekunds-filmer. Meningen med det är ju att filma en grej om dagen. Men det går ju inte. Hur skulle jag kunna välja bland allt jag gör??? Så jag filmade hela dagen idag, och det här är vad jag fick ihop :)

13 juli Fem timmar på Tornby

I arla morgonstund traskade jag ner till förrådet och letade upp min campingutrustning för minisemestrar (lediga lördagar-söndagar). Det verkar dock inte som om min bekantskapskrets är lika förtjusta i camping, tyvärr. Så min tre-rummare med nio sovplatser får bli kvar hemma.
Upp kom istället sovsäck, självuppblåsbart liggunderlag, rygga och mitt 2-manna Vango Ark 200 (ett tält jag är väldigt förtjust i). Du förstår kanske varför om du kikar på demon?
 
 
Mitt stormkök har jag lånat ut till Milla så det ska jag hämta på torsdag när jag ändå är i närheten och vattnar mammas blommor. Ska köpa lite enkel mat, torrmjölk till mitt kokkaffe, och någon enklare frukost. Kör väl med vanliga vattenflaskan och tar med en extra tomlaska och fyller på vartefter så jag garanterat har hela tiden. Rese-necessären är fortfarande ständigt packad så jag är egentligen ganska färdig för spontanttältande!
 

Idén var att jag skulle köpa till en luftmadrass idag. Jag tror nämligen inte att denna artrosiga kropp skulle gilla att ligga på ett 3 centimeter tjockt underlag en hel natt. Istället kom jag på att en icke allt för tung luftmadrass och SEN liggunderlaget skulle kunna funka. Iallafall i teorin. Och eftersom sommaren är kort i Sverige, blir mina prioriterade mål i nämnd ordning;
Z-parken i Varamon, Motala
Vätterviksbadet utanför Vadstena
Strandbadets camping i Borensberg
 
 
På väg till Tornby gick jag omvägen till Återvinningen - och kan du tänka dig. Jag hittade en begagnad ganska lätt luftmadrass där. Spännande sammanträffande, va!? Noterade att de har börjat med Söndagsöppet. Det passar mig bra. Då kan man ju springa på secondhand även på söndagarna nu då!
Från Återvinningen promenerade jag vidare mot Tornby och där var jag i fem timmar. Ja, det går verkligen att fördriva tiden med Pokénader och att titta på annat roligt. Som att prova ut nya terminalglasögon till exempel! Tyvärr ser jag inte så bra med mina gamla längre och får ta av mig dem och krypa närmare skärmen istället. Snacka om oergonomiskt.
 

Precis sådana här bågar har jag varit ute efter länge och så hittar jag dem på Specsavers för 395 spänn!
 
Häromdagen skrev jag och frågade om någon visste vad nuvarande Telia-kampanj för folknätet hade för budskap. För jag förstod det inte. Vad är väl det bästa att göra? Jo, att man går till avsändaren! Jag gick därför in i Telia-butiken i Tornby till säljarna där, för att få svar. Dessvärre jobbade inga säljare där den här lördagen.
 
 
Först blev jag totalt ignorerad av en tjej som gjorde något i sin mobil och försvann in på kontoret utan ett Hej ens en gång... Därefter fortsatt ignorerad och förbipasserad av samma tjej som bara klev ut genom kontorsdörren, gick genom butiken och försvann ut - fortfarande görandes något i mobilen som måste ha varit mycket viktigare än en kund...
När jag dessutom blivit ignorerad av en annan tjej som visserligen var upptagen med ett par men som också måste ha missat kursen Kundbemötande där man får lära sig att bekräfta kunden och att det räcker med ett leende, kort nick eller slå på stort och kort säga "Jag hjälper dig straxt".
Du, att då gick jag och jag lär inte ha något ärende dit någon mer gång. Tacka vet jag bemötandet i lilla Trebutiken! Och deras reklam förstår jag.

Provsmakade min Fläderchampagne. Och ja, den var fräsch, jättegod och typ alkoholfri.

Jag satte mig och slötittade på TV. Bland annat zappade jag fram filmen Chef och hamnade i en sekvens där kockens son hade app där man filmade en sekund om dagen. Men det lät väl himla roligt! Den där appen åkte snabbt in i min mobil. Kul idé! Det ska jag testa med start imorgon :)

10-12 juli Nästan glömt redan

Jag har redan nästan glömt hur dagarna såg ut förra veckan. Om jag inte tar några foton uppstår typ ett vakuum verkar det som. Det är problemet när man inte lever i det förflutna särdeles länge utan glad och nyfiken spatserar vidare i livet hela tiden. Så onsdagen 10 juli lämnar jag direkt.
 
Men torsdagen 11 juli blev lite speciell. Antagningsbeskedet på UHR (Universitets- och högskolerådet) skickades ut. Alltid lika roligt - och det var lite extra mycket telefon, mail och chattar denna dag, så jag och två av mina TL-kollegor tillika forna kollegor på UHR, hoppade in och hjälpte till. Jag valde att sitta i telefon - och det var bara så himla roligt! Kommer definitivt göra om det.
 
På fredagen efter jobbet blev det AW på Pinchos med Helena och Sara. Supertrevliga timmar! Det kommer vi göra om.
 
Det bästa med restaurangen är att portionerna är små - och billiga. Mitt kalas gick på 173 spänn med två rätter och en stor Eriksberg Karaktär som faktiskt var ett förvånansvärt gott öl. Den ska absolut in på min öl-meny som annars är väldigt kort.
 
Jag, Sara och Helena på Pinchos i väntan på meddelanden i mobilen att maten var klar.

8- 9 juli - Xbox & ATG-möte

MÅNDAG 8 juli

Promenerade till Mjärdevi denna måndag. Visst, solen sken inte, men det var uppehåll och det räcker ju. Idag tog jag vägen via Universitetet.
 
 
 
TL-sysslor hela dagen och så fick jag schemat för hur jag och mina kollegor ska jobba i Releasy-tältet på Stadsfesten v 34. Jag har fått äran att fixa sockervadd och poppa popcorn. Alltså, det ska bli så himla kuuuul!Återkommer med mina tider och var vi på Releasy håller hus någonstans. För självklart kommer du och hälsar på, lr hur?

Kartan är klickbar och tar dig till Stadsfestens hemsida.


TISDAG 9 juli

Först jobbade jag. Och efter jobbet jobbade jag lite till kan man säga. Det var ATG-möte på Scandic City, nere vid Stångån nämligen. Vi satt och snackade i 1,5 timme innan det blev dags att bryta upp och gå hem.


När jag kom hem fick jag syn på Hasse Hare vid odlingslådorna. Han är ganska van vid människor och vände inte förrän jag passerade in genom gärdesgården. Då blev det lite för mycket närkontakt.

 
Förra veckan bestämde jag mig för att skaffa Xbox och Kinect. Hade ju ingen lust att köpa nytt så jag ropade in ett på Tradera. Jag vet ju inte hur mycket jag kommer spela. Nåja, spela och spela. Syftet är egentligen att skaffa ett roligt sätt att vara aktiv hemma. Jag ser inte direkt på TV utan den står på mer för sällskaps skull. Men TV:n finns ju där så någon bättre nytta kan den ju får göra.
 
 
Får se vad det blir för någon sport/aktivitet. Att valet blev en Star Wars edition är dock en gåta, även för mig själv. Jag är TOTALT ointresserad av Star Wars nämligen. Och det fanns andra alternativ. Behöver jag berätta att det här köpbeslutet liksom kom litiiie spontant?

Mer 7 juli - Fläkten som kom och försvann

På söndagen kom Per och hjälpte mig att sätta upp min takfläkt. Knöligt som bara den men upp kom den. Vi tände lampan och satte igång fläkten. Den gick tyst och vi kommenterade hur bra det var.
Sedan släckte vi lampan! Men hjälp, alltså. Högljuddare fläkt har jag då aldrig hört! Jag bestämde mig ändå för att ha den kvar där uppe. Kanske jag skulle vänja mig?
 

Notera gärna att tavlan är uppe ovanför TV:n och vita hyllan ovanför dörren in till klädkammaren.

Men näe, natten passerade och jag kan säga att det blev inte mycket sömn natten till måndag. Så när jag kom hem från jobbet stod jag på stege och skruvade ner den. Att den lät så förskräckligt KAN bero på att det är dimmerkoppling i stora rummets tak. Samtidigt verkar det konstigt att det skulle ha betydelse egentligen. Så varför tystnade fläkten när lampan tändes???Aja, nu är den nere iallafall, och lägenheten är återigen bastu.


5-7 juli Misslyckat och lyckat

Första fredagen varje månad har vi hela-företaget-AW. Denna gång i Trädgårdsföreningen från kl 18. Jag har inte gått de senaste två gångerna men bestämde mig för att det kunde ju vara trevligt, nu när vädret var så fint. Sagt och gjort, efter jobbet klev jag iväg på Pokénad till Linköpings "Pokémoncentrum" för att leta efter Releasy-figurer. Och jag letade... och letade... och letade... men hittade bara fick-monster och en massa annat folk. Så näe, det blev inget natt-sudd för min del. Jag satte nyckeln i mitt lås straxt före kl 20.


Lördag med kalas för Albin
 

Smileysballonger blev det idag. På söndagen skulle Albin ha Monsterkalas med något mer skrämmande ballonger och grejer för kompisarna.

På eftermiddagen var jag på kalas tillsammans med övrig familj för att fira näst äldsta barnbarnet, Albin.

Familjen samlades kring födelsedagsbarn - och Martinas experiment-tårta. (Insåg precis att både hon och jag har lite svårt att följa recept. Roligare att testa annat.)

Jag hade åkte med mamma till kalaset, men hade bestämt mig för att hem för att se hur lång tid det tar genom skogen. Det tog mig ganska precis 30 minuter eftersom det blev lite stopp på vägen, både för att fota, ta Pokestop och monster.

Promenaden genom Rydskogen fick mig att längta tillbaka till Ryd faktiskt.


Söndagsprojekt med nål och tråd
 


Söndagmorgonen startade som vanligt vid 5-hugget och så dags kan man ju inte börja stöka runt alltför mycket. Då startade handsy-in-resår-i-kanal-projektet. Hade köpt ett antracitgrått tyg som matchade soffan. Idén var att utnyttja sängen till extra sittplatser och ha ett överkast om faktiskt ligger still om någon sitter där. Resår är därför en bra lösning! Det tog typ 4 timmar att få det klart. Och trägen vinner. Testade sedan att ha det på lite olika sätt. Fotot längst ner är slutbeslutet.


Kuddarna får ett konstigt mönster när jag fotar. Spännande förvrängning verkligen!

Sedan åkte tavlan i sovalkoven ner och jag tog bort ramen som dels var trasig på två ställen, dels gör att den är lite för stor där den hänger. Att byta ut själva tavlan finns inte på kartan. Som du kanske kommer ihåg letade jag efter densamme i flera år eftersom jag missade tillfället på IKEA när de sålde den. Och det blev ju lite skillnad, eller hur? Nu kan man sitta i sängen utan att riskera att få tavlan i huvudet!

Ja, här passerade v 27 år 2019 också. Om ungefär en månad ska jag kliva in på mitt 58e levnadsår. Det ser jag verkligen fram emot. Tiden fram tills dess kommer att fyllas med en massa kul, det är jag säker på!
Eh, va? Hur jag kan vara säker på det?
Jamen, hallåååå, vem är huvudperson i mitt liv?
Vem tänker du ska bestämma vad jag ska göra?
Hahaha fundera över det en stund, du!

3-4 juli Succé

När jag kom hem från jobbet på onsdagen tog jag tag i min fläderchampagne. Silade av lite grovt och hällde upp bubblet på flaska. Nu måste jag bara komma ihåg att jag ska skruva av korkarna då och då, så de inte exploderar ;)
 
Det ska bli spännande att smaka om ett par veckor.

På torsdagen kom jag ihåg att söka ledigt för Cypernresan nästa år. Fick snabbt det beviljat eftersom det ligger så långt fram i tiden, närmare bestämt 9 månader. Men först är det ju "Äventyret Falleri, Fallera, Faleraki" i oktober att se fram emot!

1-2 juli Back to work!

Ibland förstår jag inte reklambudskap. Ett exempel är planschen nedanför. Vaddå "Umgås mer i hela Sveriges nät" och sedan några figurer utklädda till Vikingar???
Och det är inte bara valet av denna bild i samma kampanj som är märklig. Alltså ursäkta mig, det påminner mer om Cosplay i min verklighet.
 


Men vi lämnar detta. Varför lägga energi på obegripliga saker när man faktiskt inte behöver hahaha
 

Fotot är taget med vidvinkel så det ser mer snett ut än det är i verkligheten, för sneda väggar/golv är det minsann.

Roligare är ju att det egentligen bara är finlir kvar i lägenheten;
tavla upp ovanför TV:n, montera hylla ovanför dörren till klädkammaren, fläkt upp i taket, ta bort trasiga ramen till favvotavlan i sovalkoven, bestämma plats för bioetanol-elden och få upp den. köpa matta (med de där attans specialmåtten 120x150) till soffbordet.

Sista semesterdagarna 29-30 juni

Jag hoppade glatt upp ur sängen och åt maria-frukost. Klockan var halv sex och en perfekt tidpunkt att skutta upp på. Lördag-söndag hade jag tid över till lite annat. Tvättid, pokénad till Tornby, pokénad till Valla och bokning av resa.
 
Lördag 29 juniDet var en varm och solig dag. Ja, vi har faktiskt haft många sådana dagar upplever jag. Det är en fin sommar vi har haft hittills.


På väg till Tornby såg jag att det fortfarande finns fina fläderblomsklasar. Men näe, det får räcka med en misslyckade sats som möglade och en som kom igång att jäsa.
 


Söndag 30 juni

Sista semesterdagen blev det som vanligt en Pokénad. Jag har mailat ut till mitt gamla och nya team, att man kunde ta med sig respektive och komma och spela minigolf i Valla med mig på söndagen kl 14. Jag kände dock redan på morgonen att ingen skulle komma, medan barnen ansåg att det var självklart att många skulle haka på mitt påhitt. Och eftersom jag hade sammankallat till detta spel, fick jag ju vackert vandra hemfrån.
 

Eftersom minigolfen låg i Valla var det ju självklart att ta Pokénaden via Gamla Linköping. Anledningen till ovanstående val av motiv är själva telefonkiosken. Kommer ni ihåg den?När man skulle ringa till någon, lyfte man telefonluren, stoppade en 10- eller 25-öring eller kanske 1 krona i myntinkastet. Man väntade sedan på signal, ringde numret till någon fast telefon kanske hemma hos någon och pratade en stund.

 
Tre tut i luren berättade att snart var pengarna slut. Kanske hann man fylla på för att samtalet inte skulle brytas. Annars stod man där med en tyst telefonlur i handen. Ja, det var tider det, ni! Vi snackar 70-tal.
På 80-talet moderniserades telefonkioskerna och man kunde ha Telefonkort laddat med pengar istället. Under samma årtionde kom Biltelefonen. Ja, du läste rätt. Det var typ en halv resväska med en lur i sladd hahaha. Det var den första mobila telefonen jag kom i kontakt med.

Kolla in filmen om Biltelefonens historia (som slutar med Mo-Bilen). De enda jag själv aldrig har ägt är den längst upp till vänster, TeknoPhonen och längst ner till höger, iPhone...

 
Lite kul, eller hur? Önskas mer info? Surfa in på https://popularhistoria.se/teknik/uppfinningar/mobiltelefonens-historia
 
Men slut med telefonsnacket. Hur gick det då på minigolfen? hahahah ja, du. Jag tog en glass, bloggade och gick tillbaka hem efter 45 minuter - ingen kom. Men jag fick ju en solPokénad och en storstrut!

Väl hemma bestämde jag mig för att jag förtjänade en resa - år 2020. I fredags fick jag ett erbjudande om att åka till Cypern 14 dagar 27.03– 10.04.2020. Det bestämde jag mig för att nappa på. Varför? Jag har ju varit där tidigare. Ja, men kolla in Cyperns historia under 3 minuter och 15 sekunder så förstår du, om du känner mig! Det finns avsevärt mycket mer än att sola i Aya Nappa på 90-talet :)Och för dig som blev nyfiken och vill veta mer, kolla på dokumentären också!

 
Flyg, transfer, singeltillägg, 7 dagar rundresa med lokalguide till kända platser och halvpension + 7 dagar på lyxhotell på hemlig ort.  Allt för bara 7.670 spänn! Känns rätt bra, du! Och det ska bli så spännande.
 
Vilken toppensemestervecka jag fick. Eller fick och fick - jag skapade den ju själv så klart. Så egentligen... Tack till mig själv!

Kulturresan 28-29 juni

Ja, en resa på semestern måste det ju bli. En kulturresa där jag inte jobbar! Men vart reser man ett dygn som är värt restiden? Jag bestämde mig för Vadstena! Det blev bokat mellan fredag och lördag.

Övernattningen skulle jag ha på anrika Dahlströmska gården. Där blir bor man som på ett museum, enkelt med delad dusch och WC. Gården var en gång en del av Vadstena Hospital som sedan blev Birgittas sjukhus på 1930-talet (BS). Flyglarna på gården byggdes om till dårhus, eller för "utrymme för wansinniga personer av de mera bildade folkklasserne". Här bodde alltså betalande överklasspatienter och deras betjänter. Peter och Sofia som äger gården har valt att behålla så mycket som möjligt i original. Allt från tapeter och trägolv till möbler, så varje rum är helt unikt.  Coolt, va?
 

Vadstena är idag en av landets minsta städer men här finns spår av människor sedan yngre järnåldern (perioden år 375 – 1050 e.Kr), och staden har befunnit sig i centrum många, många gånger sedan dess. Jag ska berätta mer om det straxt.

Lite om BS först. Grundades 1513 av Mårten Skinnare. Hans hus ser du här ovanför. Typ 20 år senare togs sjukhuset över av Staten. Under de årenhundraden som följde utökades verksamheten men kanske främst under 1700-talet. Och 1757 byggdes Stora Dårhuset där det fanns plats för "tolv usle, svagsinte och rasande personer.". Vidare in på 1800-talet byggdes sjukhuset ut och slutligen bodde 1000 personer här. Verksamheten var igång till slutet av 1900-talet. Fortfarande finns en av landets fem Rättpsykiatriska regionkliniker här, fast med bara 100 platser kvar.
 
 
Östergötland visade sin soligaste sida - och varm till min stora glädje. Först bussen till resecentrum och därifrån pendeltåg till Skänninge. Där bytte jag till bussen som tog mig vidare mellan Östgötaslättens åkrar mot Vadstena.

Jag gick av vid ändhållplatsen och där startade jag Google Maps, inställd på mina fem mål för dagen: Slottet, Rådhustorget, Röda tornet, Klostermuseet och Dahlströmska gården.Men tillåt mig att berätta lite om Vadstenas spännande historia.

Vi far initialt snabbt genom Skandinaviens yngre järnålder. Den delas upp i folkvandringstid, (400–550 e Kr), Vendeltid, (550–750 e Kr) och Vikingatid, 750–1100 e Kr. Det var den period när järnet blir allt vanligare hos oss, runskriften skapas, skandinaver deltar som soldater i den romerska armén, de första stadsliknande bebyggelserna uppförs och hednisk tro byttes ut mot Kistendom.


Det var en fin promenad in till centrum.
 
Vikingarna känner väl alla till, men visste du att det norr om Vadstena i Aska härad ligger en cirka 14x50 meter stor Vikingahall? Forskare tror att det kan ha varit bostad för en kungafamilj plus använts för riter, möten och gästabud. Det här visste jag faktiskt inte innan jag började forska om Vadstena, trots att jag haft föreläsningar om Vikingar. Roligt att lära sig något nytt!

Vadstenas mesta kändis är nog ändå Heliga Birgitta och som historiskt sett har gjort staden till ett kulturellt och religiöst centrum. Mer om henne lite längre ner ;)


Äventyrsgolfen såg kul ut och jag blev sugen på att åka tillbaka och spela där.
 
När jag kom till Stationshuset var jag nästan framme vid mitt första mål, Slottet!.
Men låt mig berätta kort om järnvägen först. Den första som öppnade bar namnet Wadstena-Fogelsta jernväg (WFJ) som öppnades för trafik i oktober 1874. WFJ var en av de två första smalspåriga järnvägarna i Östergötland. Visste du det?
År 1888 tillkom linjen Vadstena-Ödeshög. Man slog då ihop de två järnvägarna och bildade bolaget Fogelsta-Vadstena-Ödeshög Jernväg (FVÖJ) och stationshuset som du ser på bilden, byggdes i samband med just den sammanslagningen - och både det och området runt omkring är i stort sett oförändrat.


Det gamla stationshuset från 1888.
 
Mitt första riktiga stopp var Vadstena slott. Det är Sveriges enda Vasaborg som byggdes under Gustav Vasas regeringstid, och det bäst bevarade renässansslottet! Som så många andra borgar har det byggts om och till i omgångar, och vi ska få kliva in på ett besök.Året var 1521 när Gustav Vasa valdes till svensk riksföreståndare i Vadstena. Men då fanns det inget slott här. Det kom att dröja till 1545 innan bygget börjat, efter ett riksdagsbeslut året före. I samråd med Jochim Bulgrin, fästningsbyggaren från Pommern (område i norra Polen/Tyskland) skissades planerna fram hur det skulle se ut. Bulgrin blev sedan byggledare och sedemera fogde (ämbetsman och en titel i statsförvaltningen) på fästningen.Vadstena slott hette från början Vättersborg och skulle tjänstgöra som försvarsborg mot fiender söderifrån med sina kanontorn, vallar och vallgrav. Under den här tiden var man mest rädd för Dansken, faktiskt.

Inte så konstigt. Gustavs pappa, Erik Johansson (en rå, brutal man som ofta hamnade i Stockholms ­rådstugurätt men aldrig blev dömd eftersom han var storgodsägare i Uppland och dessutom Häradshövding) hade på grund av egen dårskap blivit halshuggen av danske kungen Kristian II (även kallad KristianTyrann). Dessutom gjorde danskarna brutala räder i Sverige. Bland annat brändes Jönköping och Vadstena ner samtidigt som Norrköping och andra städer plundrades.
Ja, man skrämde säkert varann med "akta dig så inte dansken kommer", att jämföra med det som sades när jag växte upp "akta dig så inte ryssen kommer".

Idag är Vadstena slott ett byggnadsminnesmärke, skyddat av vår Kungliga Majestät.

När 27-årige Gustav förlorade sin pappa i Stockholms Blodbad 1520 (alltså långt innan slottet ens var tilltänkt), startade han kampen mot dansken. Vem som egentligen startade kriget är osäkert men eftersom det ibland kallas för "Gustav Vasas befrielsekrig" indikerar det att det var svenskarna som startade det. Vi ska väl inte fördjupas oss i det nu då, utan stannar vid att målet var att avsätta Kristian Tyrann och det lyckades man med år 1523.

 
Gustav (eller Gösta som han också kallades) var en spännande personlighet. Det berättas att han var modemedveten, hade ansiktsminne och lokalsinne, men också att han var en diktaror och girig person. När han, efter 37 år på tronen, dör år 1560, 64 år gammal var han Sveriges rikaste man, ägare till över 5 000 hemman (gods och gårdar som han tagit över) Han var dessutom den störste köp­mannen, redaren, skeppsbyggaren och brukspatronen.


Över portalen som går in mot borggården, syns greve Magnus vapentavla.

Men vad dog Gustav Vasa av då? Vet vi det idag?
Ja, vid modern skelettforskning har man kommit fram till att han led av en rad krämpor såsom kroniska inflammationer; i käken som gjorde att han tappade tänderna, i ena mellanörat, i vänster lårben och benmärgsinflammation. Det kan inte ha varit lätt att vara Gustav Vasa, ni!

 
Men innan han trillar av pinn har han hunnit med en massa saker. Bland annat att vara gift tre gånger: med Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) och Katarina Stenbock. På den guidade turen på Vadstena slott, möter man idag den mest kända dottern, Cecilia Vasa, dotter till hustru nummer två.

Kuriosa: Visste du att Gustav Vasas söner hade så många utom­äktenskapliga barn som giftes in i den svenska ­högadeln att minst 20 000 svenskar faktiskt är släkt med Gustav Vasa?
 .

Guiden var iklädd tidsenlig klädsel, föreställande Cecilia Vasa.

Cecilia berättar att, till skillnad från andra kvinnor under den här tiden, fick hon lära sig läsa och skriva, matematik, tyska, latin och franska. Som toppen på detta spelade hon några instrument, kunde dansa och rida. Allt för att hon skulle vara ett gott parti att gifta bort. Hon var dessutom otroligt vacker enligt dåtidens skönhetsideal.

Men hon var nog mest känd för att vara den skandalomsusade partyprinsessan som gifte sig med den panka markgreven Kristoffer av Baden-Rodemacher. Deras kringflackande äventyrliga liv slogs i spillror när han dör, 38 år gammal. Det gjorde att skuldsatta Cecilia valde att börja kapa fartyg för att klara sig och sina fem (levande) sönder. Och kan du tänka dig! Den här tanten blev 86 bast!!! Enastående ålder på den här tiden.
 

På slottet förberedde man sig på bröllops fest.
 
Göstas tredje son, sinnessjuke Hertig Magnus av Östergötland, fick slottet i förläning (nyttjanderätt men inte äganderätt). Det är hans vapen som syns ovanför portarna. Han är dock inte av något jättestort intresse. Av Gustavs fyra överlevande sönder var han den enda som aldrig fick bli kung. Det blev däremot tre andra söner. Men det får bli en väldigt schematisk sammanfattning av historierna om dessa herrar. De är nämligen vansinnigt komplexa och tar alldeles för lång tid att berätta.

Men vi startar med Erik (XIV), äldste sonen och kung 1560-1568. Hans levnadsår präglas av upprepade depressioner och paranoia som förvärras med åren. Han fängslar till exempel en av sina egna bröder. Han fixar också att vi kommer i krig med Danmark igen, "Nordiska 7-årskriget". Kriget var kanske ett av de värsta i Skandinaviens historia med rena massaker. När hans förvirrade hjärna sedan låter mörda tre i adelsfamiljen Sture (Sturemorden) störtades han från tronen av sina egna bröder som lät spärra in honom. Erik dog på Örbyhus slott i Uppland. Enligt ryktet av arsenikspetsad ärtsoppa. År 1958 öppnade man hans grav och undersökte hans kvarlevor. Och man hittade faktiskt stora mängder arsenik vilket tyder på att ryktet var sant.

Johan (III), kung 1568-1592, var den som fängslats av Erik. Han kunde, tillsammans med lillebror Karl (IX), efter Johans frigivande tillfångata och avsätta Erik - för att därefter själv ta över tronen - och fick även ta över Nordiska 7-årskriget. Johan sägs ha varit en dyster ensamvarg med en önskan om att katolska och protestantiska kyrkan skulle närma sig varandra. Inte särskilt poppis, det där. Karl och Johan var inte särdeles kontanta i slutet dels på grund av religionsfrågan men också på grund av att Karl hade börjat ta sig en massa friheter som enbart var till för en kung.

När Johan dör, tar hans son Sigismund över som kung. Han var även kung i Polen och hade väl kanske lite svårt att hävda sin rätt på svensk mark. Dessutom gick han i sin pappas fotspår vad gäller Katolicismen. Det gillade inte Karl nåt vidare. Han startade därför i mångt och mycket ett religionskrig, även om det i slutänden gällde spelet om makt. Slaget vid Stångebro 1598 var spiken i kistan för Sigismund och två år senare utspelades Linköpings blodbad där fem rådsherrar, anhängare till Sigismund, blev avrättade. Båda platserna finns ju ett (långt) stenkast ifrån mig där jag sitter vid tangentbordet. Karl IX vinner alltså och tar över makten som kung. Hans korta regenttid (knappt sex år) kantas av en del märkliga lagar, krig mot Ryssland, Polen och Danmark så när han dör på Nyköpingshus år 1622 befinner sig Sverige i ett oerhört sårbart läge. Det man inte vet då är att det samtidigt blir startskottet för Sveriges Stormaktstid som varar i drygt 100 år!
Så innan vi lämnar Gustav Vasas siste kungason, skall nämnas att när Karl dör har han lagt grunden till Sveriges Stormaktstid med Gustav II Adolf vid rodret. Men om det kan jag berätta en annan gång. Nu måste vi fortsätta turen på slottet!


Entrén till slottskapellet bestod från början av en kolonnburen arkad. Kolonnerna visade sig dessvärre inte klara takets vikt så man fick mura igen hålen och skapa en vägg.

Johan III tillbringade en del tid på Vadstena slott när han inte försökte bringa reda i Nordiska kriget som fortfarande pågick. Det är han som låtit bygga kapellet i mittentornet och lagt till de två våningarna vi vandrar i.


Två spetsiga, gotiska fönster plus ett runt fönster vätter åt vardera, norr och söder.Drottning Kristina, Gustav Vasas barnbarnsbarn som ­abdikerade 1654, var den sista Vasa-­ättlingen på Sveriges tron. Efter familjen Vasa har slottet fungerat som militärförläggning, förråd, länsfängelse, spannmålsmagasin, linne-, och kammarduksfabrik. Tyvärr fick det förfalla under en period, så mycket av inredningen från 1500-, och 1600-talet förstördes, liksom yttre delar men sistnämnda har kunnat återuppbyggas.År 1899 flyttade Sveriges första landsarkiv i slottet och det finns fortfarande kvar. Många som släktforskar sitter här och söker information. Den som äger och förvaltar slottet sedan 1993 är Statens fastighetsverk.
 
Från slottet vandrade jag vidare i livet och tog en sväng i centrum.
Vadstena fick stadsprivilegier redan år 1400 och blev snabbt Sveriges största pilgrimsort, tack vare Heliga Birgitta. Stadskärnan är bevarad från såväl medeltiden som 1700- och 1800-talen, med låga fina hus och smala gator.


Storgatan var och är den centrala handelsgatan med små butiker, bl a Mormors källare.


Bakom glassen på Glassmagasinet, skymtar Sveriges äldsta bevarade Rådhus från 1400-talet.


Rådhustorget med en massa knypplare - både kvinnliga och manliga. Det visade sig vara Knypplingens dag idag. Det vimlade av knypplare längs affärsgatan.


En av många charmiga smågator i Vadstena centrum.Från Rådhustorget och Storgatan promenerade jag vidare mot Rödtornet. Det tillhörde från början Sankt Pers kyrka (Rödkyrkan i folkmun) som byggdes på 1300-talet. Idag finns bara Rödtornet kvar. Här ligger idag Vadstena sång- och pianoakademi numera.


Rödtornet blev senare en del av Samrealskolan.
 
Det gick inte att gå in i Rödtornet så jag fortsatte gå mot Klostermuseet. Jag hade läst att det var guidad tur där kl 16 och det kunde ju vara intressant, tänkte jag.År 1303 föddes en väldigt speciell tös i Uppland varifrån pappan kom. Hennes namn var Birgitta Birgersdotter. Mamman tillhörde makteliten Bjälboätten (aka Folkungaätten) i Östergötland, och även om hon dog väldigt tidigt, fick Birgitta vistas hos sin moster vid Sommen. När hon giftes bort med riddaren Ulf Gudmarsson var det på Ulfåsa utanför Motala som bröllopet stod.


Heliga Birgitta står som en självklar staty i klosterområdet.

Birgitta och Ulf fick åtta barn så hon var så klart hemma mycket. Men några år arbetade hon som hovdam hos Magnus Eriksson och det var hos honom Birgitta fick uppenbarelsen att hon skulle grunda ett kloster. Efter att Ulf dör under sin första och enda pilgrimsresa till Spanien, bosätter sig Birgitta i Alvastra där hon får fler uppenbarelser och Klosterregeln tar form.

Men för att få stifta ett kloster måste reglerna få påvens godkännande. Därför behöver hon bege sig till Rom. Det tog henne 21 år att få klosterreglerna godkända av Påve Urban V.
Men från Rom bar det inte direkt hem till Sverige. Hon hade hört Kristus säga att hon skulle bege sig till Jerusalem och besöka bibliska platser i området först. Och det blev en spännande resa med starka minnen och visioner. När hon kommer tillbaka till Rom är hon dock sjuk, och Kristus talar om för henne att hon inte kommer kunna återvända till Sverige. Och den 23 juli 1373 blir nedskriven som Birgittas himmels-födelsedag.
 

Sankta Birgittas klostermuseum ligger delvis i Vadstena Kungsgård.

Nu ska vi beta av lite mer svensk historia som hör ihop med den röda byggnaden. Du förstår, Vadstena kungsgård var faktiskt ett kungligt lustslott (semesterbostad) från början, även om det ser ut mer som en lada. Det började byggas redan på 1200-talet av jarl Birger Magnussons något okände bror, Elof. Ja, om honom vet man inte så mycket om.
Brorsan Birger Jarl däremot känner nog alla till (Jarl är dock bara en titel för en person som styrde över ett större område eller var minderårige kungens närmaste man. Första gången man kunde läsa namnet Birger Jarl var i Erikskrönikan).

Birger Magnusson var en smart jarl och politiker under kung Erik den läspe och halte som bara var 6 år när han utsågs till kung. När sedan kung Erik dog 1250 såg Birger till att sätta sin son Valdemar på tronen och blev därmed praktiskt taget regent själv fram till sin död.
Ibland påstås Birger vara Stockholms grundare, men där råder viss osäkerhetsfaktor idag. En annan teori är nämligen att staden kom till redan i slutet av 1000-talet efter att staden Sigtuna i Mälaren hade bränts ner av sjörövare år 1187. Roligare teori, om du frågar mig :)
 
Nåväl, Kungsgården skänktes som grund till Vadstena kloster. Gustav Vasa konfiskerade dessvärre klostrets byggnader för att använda dem själv. Efter Trettioåriga kriget (utspelades huvudsakligen i det som idag är Tyskland (1618–1648) blev det ett invalidhotell för hemvändande soldater. De som bodde här tjänade extra genom spetsknyppling. Kanske Vadstenaspetsar är känt? Ytterligare lite senare kom det att ingå i Vadstena hospital (som blev BS som jag berättade om i början).
 

Att komma in i Vadstenas klosterkyrka från 1430, är som att komma in i Linköpings Domkyrka som dock öppnades 1143.

År 1911 startade Elisabeth Hesselblad Birgittasystrarna i Kungsgården. Det var en modern gren av den klosterrörelse som heliga Birgitta lade grunden till på 1300-talet. Elisabeth blev själv helgonförklarad 5 juni 2016 och hon blev därmed Sveriges andra helgon.
Kuriosa: Under andra världskriget gömde man undan judar i Kungsgården.
 
Idag ligger Sancta Birgitta klostermuseum och delar av byggnaden används för den intilliggande gästhemmet dit man kan komma för en stunds avkoppling. Men den där guidade turen som jag bokade, undrar jag lite över. Det var mer en föreläsning. Det var aldrig någon visning utan man fick gå på egen hand. Kändes lite märkligt att få gå runt själv. Det hade jag ju kunnat göra utan att betala extra för en guide...

Från klosterkyrkan gick jag in till centrum igen och köpte med mig sallad. Jag hade tänkt gå och ta en pizza på torget men ångrade mig sedan. Så med min sallad gick jag till Dahlströmska gården, åt och gick sedan och la mig.När jag sedan vaknade var jag totalt klarvaken och tänkte att klockan var sisådär runt 4 på morgonen. Men noop hahahaha Klockan visade sig vara straxt efter 10... på KVÄLLEN! Men orka det liksom. Jag låg väl kvar och funderade en halvtimme men klarvaken som jag var... och med vetskapen att det skulle dröja till kl 8 påföljande dag innan jag fick något att äta, bestämde jag mig för att Näe, jag åker hem istället.Kollade buss och tåg och insåg att jag skulle hinna med sista kollektiva förbindelsen som gick Vadstena-Motala med buss och från Motala till Linköping med pendeltåg. Sagt och gjort. Jag plockade ihop mina grejer, lämnade nyckeln i dörren och spatserade förvånsvärt glatt ut på Vadstenas dunkla gator. För att vara en fredagkväll var det väldigt, väldigt lugnt kan man säga.Google maps spelade mig ett spratt så först hamnade jag helt fel väg. Men på det sättet fick jag ju se lite mer. Jag skrev in målet Kungsvallavägen på nytt och då hamnade jag rätt.


Så där stod jag nu på busshållplatsen. Fredag kväll. Klockan 23.20. Och jag var fortfarande klarvaken. Galet på många olika sätt!
För att i Östgötatrafikens app stod det att jag skulle stå på hållplatsen på fotot, läge B, för att komma till Motala. Men bussen visade sig istället gå från andra sidan. Om jag hade varit det minsta ouppmärksam att bussen kom från "fel" håll, hade jag inte kommit hem! Fy skäms, Östgötatrafiken!
 
 
Men anslutningen med pendeltåget fungerade och 1an kom straxt efter att jag kom till Resecentrum. Vid halv två satte jag nyckeln i låset till min egen lägenhet. Och det var slutet på min Kulturresa. Och för att ha varat i bara dryga 12 timmar är jag jätteglad och tacksam över att jag gjorde resan till Vadstena. Du ser ju själv att dagen blev innehållsrik!


Del av sommarsemestern

Det verkar som om de flesta i min omgivning anser att semester är det samma som att inte göra något alls, utan vila... Intressant, va?
För mig betyder semester att jag kan välja att göra annat än att åka till jobbet 😁 För mig är semester helt enkelt en aktiv vila. Bra för både kropp och själ. Och det kan jag lova att jag hann inte ägna tankar åt jobbet alls under mina första 240 timmar (10 dygn). Det var först sista kvällen som tankarna snurrade igång ett par timmar. Jag är supernöjd med min semester. I det här inlägget berättar jag det mesta. Det som kommer nästa gång är min Kulturresa.
 
 
Du kanske vill veta vad jag gjorde?
Jamen, då börjar vi torsdag kväll, dagen innan midsommarafton.

20 JUNI
 


Denna torsdag gick jag från jobbet, hem till det som började bli som jag hade tänkt mig. Jag bokade tvättid till dagen därpå, började packa för midsommar och fick ett glas Zinfandel. Det var min Kick-off, det!
 
21 JUNI MIDSOMMARAFTON

På fredagen avverkade jag tvättiden och hann precis bli klar när jag blev upphämtad av Per för att åka till Berit i Vikingstad. Där stannade vi och fikade en stund innan vi fortsatte till Nykil. Här skulle veckoslutet tillbringas!


Sill och nubbe till lunch som sig bör.


Jag vet att det är något malplacerat med stickning av vantar på midsommarafton men något måste man ju förströ sig med på landet.


Något morbid syn, den där snaran som är till fåtöljgungan...


22 JUNI - LÅNGPROMENAD & FISKETUR

I arla morgonstund knäppte jag på kängorna och begav mig ut på Pokénad. Nåja, det är nästan aldrig någon idé att starta Pokémon för här finns inga stopp - men ett och annat monster kommer på besök.

En grönskande åker med Bjärsen i bakgrunden.


Två Strimlöss hade något fuffens för sig på ett Hundkex.


Och en vargspindel hade byggt in sitt bo i kletigt nät i hopp om att kunna fånga lunchen.


En Skogsnätfjäril var snäll och stannade upp på en Röllekablomma ett kort ögonblick.
 

Sjön såg inbjudande ut - men inte tillräckligt. Jag behöver minst 25 grader i vattnet. Något premiärbad blir det ytterst sällan före slutet av juli på dessa breddgrader.
 

Har försökt artbestämma denna flugliknande insekt, men gått bet. Vet du? Kommentera gärna mitt inlägg!


En Påfågelöge-larv kom krypande i gräset från sin dunge med nässlor.
 

Vi tog också med en fisketur. Några hugg, kanske Gös eller Gädda men vi fick nöja oss med tre aborrar.


Den i mitten som kom på mitt spö, hade två små Signalkräftor i magen.
 
Så passerade även denna dag förbi. Med öppen ytterdörr somnade jag in och laddade för söndagen och hemfärd.

 
 23 JUNI FLÄDERCHAMPAGNE

Vi packade ihop tidigt (och Per var snäll och skjutsade hem mig ända hem).

Nedanför där bilen stod parkerad stod en Nattviol, som faktiskt är en orkidé. Fridlyst sådan.
 

Väl hemma lämnade jag faktiskt bara in grejerna i lägenheten och åkte sedan till Mjärdevi i två ärenden. Jag skulle plocka fläder till champagne och se om det stod kvar sill och potatis i kylen. Det behövde isåfall komma hem.


Jag satte två omgångar fläderchampagne och levde i förhoppningen om att det skulle bli lika bra som förra gången. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Denna omgång möglade. Besvikelsen var så klart total! Kanske för varmt i mitt kök?
 
 
24 JUNI MED BENNO

Den här dagen blev början på ett typ minnesvärt garderobsprojekt, kan man säga. Jag fick nämligen plötsligt för mig att jag bara MÅSTE ha en garderob! Och hade då i tankarna att en garderob var storleksmässigt som en Billyhylla. Iallafall, jag kollade Linköpings återvinning men där hittade jag ingen garderob - men där hittade jag en vit Benno som skulle ersätta Kattklätterträdet som numera finns hos Martina. Den drog jag hem i min shoppingvagn. Gick hur bra som helst!
 
 
Jag kollade vidare på nätet efter garderob. Först Blocket, men där fanns ingen vit som jag ville ha. Jag loggade sedan in på Shpock och där hittade jag en i Åbylund för 150 spänn med lådor och trådbackar. Perfekt, tänkte jag. Kontaktade säljare och så var affären i hamn! Vi kom överens om att jag skulle hämta på tisdagen. Ursprungsidén var att jag skulle montera ner och köra hem delarna på min ölvagn. Men när Per fick höra det erbjöd han sig att köra hem den - och tur var väl det!


25 JUNI  FJÄRDE VÅNINGEN & JONZON

Det var dags att packa igen. Den här gången skulle jag till Rappet och vara hundvakt till Jonzon då Per skulle med arbetskamrater till kusten ett par dagar.
Men innan dess hann jag tillbaka till Återvinningen. Hade sett några grejer som skulle kunna funka till sänggavel. Eller kanske mer Väggkudde. Ja, som skydd i huvudänden på sängen alltså. Utan skydd blir det lätt fläckigt av håret och det verkar ju onödigt om det går att undvika. 
Jag hittade en passande pannå som kläddes med en fjäderfylld kudde och mitt antracitgråa tyg - som var väl tilltaget som överkast - fick stå till tjänst med en halvmeter tyg.


Jag blev supernöjd med mig väggkudde!

Sedan skulle då garderoben hem. I kontakten med säljare hade jag dock glömt att ställa en väsentlig fråga. Hur bodde han? Det visade sig nämligen att han bodde på 4e våningen - i ett hus utan hiss!

Det var dock ett lätt projekt att montera ner och efter fem-sex vändor upp och ner för trapporna få hem den - i jämförelse med att få ihop garderoben på egen hand.

 
Men allting går om man vill - med lite hjälp av vägg, stege, andra möbler och en lättjobbad skruvdragare (som jag inte hittade laddaren till visserligen så det blev ett nyköp av skruvdragare senare denna vecka). Spännande värre!
 
 
Det jag inte hann med innan jag blev tvungen att åka iväg till Rappet till vovven, var att montera dit dörrarna. Det fick bli senare, det!

För eftermiddagen tillbringades med en trött och varm hund som helst låg under Trollhasselbusken istället för att gå på promenader.
26 JULI HUND- & BARNVAKT

Ännu en solig och varm dag. Passade mig perfekt. Och efter frukosten kom jag på att jag absolut skulle sätta upp mitt trerumstält (9-mannatält). Måste ju se hur det ser ut och om det går att sätta upp själv.
Och Jonzon låg, likt Ferdinand under sin korkek, under sin Trollhassel hela tiden och iakttog hur tältet växte fram.
 
Milla skulle till frisören i Vikingstad och jag skulle ha barnen ett par timmar. Det blev Finns i sjön, Björnspelet, Prinsesspelet, lek i tältet, gunga, hoppa studsmatta, springa i tunnel och middag - allt utan några större bekymmer. Sedan kom mamma. Då var husfriden över. Som tur var kunde jag bevisa för henne att vi faktiskt mest hade haft kul eftersom jag fotat och filmat en del.Ja, man står ut med mycket när det gäller barn.


Barnen ville inte följa med på promenad med Jonzon så jag fick gå själv. På vägen plockade jag smultron på strå, som glupskt åts upp av två glada barn.


27 JUNI SOLA & HEMFÄRD

En sak som Jonzon och jag har gemensamt är att vi gillar att sola. Nu hade jag ju missat att ta med bikinin. Men vad gör väl det när man har bh och trosor? Inte ett dugg faktiskt!


Per skulle komma runt lunch. Det betydde att jag kunde åka på förmiddagen, in till stan. Jag åkte direkt hem. Och nu stod dörrmontering på menyn. Det gick galant, det. Så nu står garderoben på sin plats och hyllan Benno är fastmonterad i väggen.

 
Min torsdageftermiddag/kväll tillbringade jag på Friskis och Svettis. Det var sista passet för sommaren. Till hösten kommer jag inte fortsätta ha fast pass på söndagarna. Vi får se om jag blir kvar som vikarie på alla fyra anläggningarna istället (City, Harvestad, Kanonhuset och Tannefors). Det vore trist att behöva släppa det helt, känner jag.

På Pokénaden till Friskis insåg jag att man hade stängt av Storgatan och gjort den till Gågata. Rätt så trevligt faktiskt.
 
Men nu, hörni, så avslutar jag. Sista semesterdagarna (fredag-söndag) kommer efter att jag har redigerat bilderna jag tog. Men ni är väl utrustade med en stor portion tålamod med mig vid det här laget, va?

Sista månaden, första halvåret 2019

Snart är årets första halvår bakom oss. Och som ni kanske har läst så händer det ständigt en massa saker i mitt liv. Men jag vågar påstå att det inte är något märkvärdigt med det. Det händer saker i ALLAS liv - hela tiden. Det gäller bara att vara vaken, haka på sånt som verkar vara intresserant och ibland skapa sin egen verklighet.

Denna månad startade mitt liv som Team leader (TL), mitt ideella uppdrag på Friskis hade terminsavslutning och jag var på intervju på Linköpings kommun för att bli kontaktperson till någon som behöver sociala kontakter.


Men vi tar det från början och i kronologisk ordning, kanske.


Måndag den 3 juni började jag alltså som TL med allt vad det innebär med administration och personalansvar. Spännande, omtumlande och ibland kniviga uppgifter. Jag gillar ju utmaningar men jag måste bli bättre med att be om hjälp, känner jag. Och sånt har jag ju svårt med. Jag vill gärna klara mig själv i alla lägen.
I väntan på dator och telefon fick jag lösa en del saker tillsammans med kollegor och jag hann inte allt jag skulle. Men det är ju inget att hänga läpp för. Att bli fullfjättrad TL från en dag till annan är omöjligt för vem som helst. Att jag dessutom förlorade sista veckan gjorde ju inte saken bättre. (Förlorade och förlorade förresten. Den sista veckan i juni hade jag sedan länge bestämt mig för att ha min enda sommarsemestervecka.)

Vidare den 4e kastade jag mig in i ett hemligt projekt tillsammans med två andra TLs och ytterligare en ansvarsperson. Det gick ut på att framföra ett Mello-medley på Releasys Sommarfests Melodifestival. Det skulle bli ett överraskningsnummer.
Alla team hade annars under våren fått i uppdrag att på 60 sekunder, framföra en given låt i konstnärlig frihet. Man skulle jobba två team tillsammans. Jag dansade runt i mitt gamla teams video; Herreys 'Gyllene skor'. Men mitt nya hade inte gjort nåt bidrag! De hade för det första saknat egen TL under en månad och vapendragarteamet hade valt att inte vara med. Självklart skulle team 8128 vara med, tänkte jag och började lobba för det. Vi röstade fram ett Team namn (Mean Team) och fick Samir och Victors 'Groupie'. Passande eller hur? Vi bestämde att det skulle spelas in på nästa AW som var på fredagen samma vecka.

Okej, bort från jobbet en stund. Martina och Thomas fick lägenhet under våren. Det har bestämt flytt första hela helgen i juni men de började flytta redan den 5e juni! Den onsdagen kunde jag alltså flytta hem till stan för att sova några sista dagar i min bäddsoffa (fick min säng i helgen!). Det kändes helt fantastiskt att vara tillbaka, även om det har funkat bra att vara sambo temporärt.


Mean team hade AW nummer två fredagen 7 juni hemma hos en "medlem". Då spelades vårt mellobidrag in, klipptes ihop samma helg av samma medlem, och på måndag lämnades det in och fick bli bidrag nummer 9. Veckan som passerade designade jag flaggor med logga och beställde getinghandskar på Partykungen :) All in, alltså!


Så kom helgen (8 juni) och det blev dags att hjälpa Martina och Thomas att flytta de sista sakerna. Flytten tog typ 4 timmar, sen var det klart Vi hyrde lastbil och den var riktigt rolig att köra. En sån skulle jag kunna tänka mig att ha - om det var en husbil.
 
Den 12 juni var det dags för utökad mammografi igen. Hade avbokat en gång tidigare så nu kände jag att jag var tvungen att gå. Men det gick snabbt och smidigt och Margareta på Onkologen ringde redan veckan efter för att berätta att allt såg bra ut. Fyra år har passerat utan "återfall". Bra va?


Datumet för Sommarfesten kom, 14 juni - Alla fick varsin getinghandske och flagga att vifta med. Men vet du, jag tog inte ett enda kort! Men hur var det möjligt. Kanske var jag helt uppslukad av uppträdanden, bidrag, flaggor och mitt team? Eller så var det på grund av krånglet med att behöva fråga om jag fick lägga ut bilder på min blogg. För så är det ju. Du får inte fota och publicera foton på folk hur som helst. Jobbigt!
 
Vi avslutar med lite gott och blandat
I ett mycket hastigt ögonblick tidigare i år, fick jag för mig att jag skulle köpa cykel. Min gamla blev ju stulen för att par år sedan. Men vet du, jag tycker det är så tråååkiiiigt att cykla. Men den kom hem till stan och står nu i cykelförrådet, och där står den jättebra! Jag önskar bara  att jag vaknar en morgon och tycker att det vore roligt, för min artros skulle må jättebra av att cykla...
 
 
En morgon ringde Martina och berättade att det var stopp i diskhon i min lägenhet. Jag ryckte ut, åkte hem, försökte få bort proppen, lyckades inte, ringde Stångåstadens jour (för det var förstås en helg) som kom och efter en halvtimmes jobb fick loss stoppet och jag kunde återvända till landet.
Samma natt, berättade Martina, att man fått åka till grannporten mitt i natten. Det var översvämning i två lägenheter. Problemet var alltså större än bara lokalt i min lägenhet. *
Några dagar senare såg jag pumpbilen i ett annat grannhus, så den där proppen vandrade runt i området tydligen. Känner mig väldigt glad att jag fick problemet löst i min lägenhet innan det blev översvämning med alla problem och jobb det innebär.
 Pokémon spelar jag varje dag och fångar monster, snurrar pokéstop, skickar presenter, battlar och raidar. Ett annat spel jag spelar är SongPop. Det är tävling i musik. Spelade med 100 pers runt om i världen tidigare men nu har jag minskar till 71. De som inte spelar på en vecka tar jag helt enkelt bort. Också jättekul!

 
Med detta så är bara min semestervecka kvar. Den har jag bestämt mig för, ska få ett eget inlägg. Så... see ya!


RSS 2.0