20/7 Vandrarkängor på!

Varje jobbfri dag är ju lite som en minisemester, tycker jag. Därför känns det viktigt att ta till vara alla sådana stunder. Och det där med att göra samma saker på fritiden lockar inte särdeles, faktiskt. Jag vill upptäcka och uppleva ny saker. Simple as that!



Det kan te sig sorgligt att jag ständigt gör saker ensam. Men faktum är att jag inte känner någon som har samma intressen som mig, och då blir det så. Hellre ensam än att göra saker med någon som man vet inte vill vara med... Och en vandringstur med heavymetalplaylist i örat, näe, det är inte dugg tråkigt.


Hamnade i Tinnerö naturreservat som betecknas som ”ett av landets bästa exempel på odlingslandskap från järnåldern". Förutom ett spännande växt- och djurliv, kan man nämligen hitta en rad fornlämningar i form av boplatser, gravfält och fornåkrar från den tiden. Och på grusvägarna här har jag kört lastbil många gånger. Det var, fram till 1997, militärt område så vi övningskörde här.


Cikoria är en medicinalväxt med ätbar blomma, blad som går att använda i sallad och av roten malde kan "kaffesurr" ett kaffesurrogat under andra världskriget. (Visste du förresten att Rosé- och Frisésallad är två cikoriasorter?)


Fröskärret våtmark är populärt tillhåll för fåglar men även kor går och betar där. Och det finns många får och kor som går och betar här och där. Tanken är att det ska göra lanskapet lättillgängligt och fornlämningarna synliga för besökaren. Smart, va?

Faunadepå med stockar av olika trädslag som får ligga och multna för att bli ett eget miniuniversum för insekter.


Rosenkällasjön återskapades hösten 2004 efter att ha varit helt igenvuxen under mer än 100 år. Den är 4 meter djup och 0,43 kvadratkilometer stor och bildas faktiskt av Motala ström (det är huvudavrinningsområde),

Hasselnötterna börja bli klara för skörd
 

Vid ingången mot ett spanar-skjul vid Rosenkälladämmet (och Fågeltornet) satt en skylt och avspärrning. Det var en snok-hona som valt att lägga sina ägg där. Lite kul!

Mat- och vätskepaus med vatten och bröd (nåja, pizza då) togs mitt emot snok-nästet i hopp om att få se honan, men icke!
 

Det var högsäsong för frukt och bär så till efterrätt blev det hallon, smultron och körsbär. Mums!
 
Efter maten valde jag att gå neråt Halshöga gård. När man började rekonstruera Tinneröområdet såg man att på den här gården (till skillnad från Tinnerö gård) hade man flyttat stenar från stenmurarna till icke brukbar mark alternativt använt stenen till singel. Man kunde dock räkna ut hur stenarna hade använts och kunde urskilja fyra gamla boplatser i området.
 

Havreåker mellan Tinnerö och Lambohov. Havre kommer ursprungligen från Sydeuropa och räknades för 2000 år sedan först som ogräs men snart började man odla det. Till Sverige kom det opå 1700-talet. Ja, vi är lite sena i starten på allt möjligt här uppe i norr. Havre är både gott och nyttigt. Sädeslaget innehåller mängder B-vitaminer, zink, järn, magnesium, kostfibrer och fleromättade fettsyror. Dessutom innehåller det ett protein som bidrar till att sänka kolesterolvärdet. Bara en massa bra, alltså!

En ståtlig häst iakttog mig där jag passerade på landsvägen mot Lambohov.
Visste du att Lambohov tillsammans med exempelvis Tannefors, Valla, Tornby, Skäggetorp, Ryd och Ullstämma är namn på medeltida byar?

 

Jag var utanför dörren i fem timmar och efter att ha spelat SongPop, somnat en stund i soffan, kollat spelen jag spontanköpte, lagat till Flintastek, pommes och bearnaisesås var jag rätt så nöjd.


Dans, Fitness och lite blandade sporter finns numera i min ägo efter mitt morgonbesök på GameShop. Så nu är det bara det där att få R2D2 att spela upp dem nu då!

För mer historisk information om området Tinnerö, besök Forntidskarta över Tinner.pdf
 

Och om du har tid och lust kan du se min dag i rörliga bilder genom att trycka på Play-knappen ;)
Ber om ursäkt i förskott för den tradiga musiken. Jag har försökt hitta vettig musik att lägga på som är gratis men jag hittar verkligen ingen. Vet du? Skriv och berätta!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0