27 april - Fast i faktavärlden

Ja, idag har jag inte mycket att berätta för jag pluggade hela dagen från tidig morgon till eftermiddagen då jag brukar tappa fart. Jag är effektivast fram till klockan mellan 13 och 14 - fast å andra sidan har jag ju faktiskt jobbat 9-10 timmar då, d v s längre än en normal arbetsdag så det kan man ju inte klaga på.
 

En rätt okej dag vädermässigt iallafall


TVn på. Radion på. O så jag i horisontalläge. Klart för en god natts sömn ;-)

26 april - Äventyrsstig med skogsmyror

I arla morgonstund klev jag in i bilen och åkte med Per och Jonzon till Nykil. Jag hade med mig datorn och block men det blev lite för soligt för att kunna läsa på datorn och inne hade jag inte lust att sitta, så det blev inte mycket läsa av.

Jag valde att ta lite blom-bilder idag, för det blommar en hel del

Per och Jonzon gick ner till sjön för att leta efter huggormen som skulle flyttas och sedan för att plocka murklor. Då plockade jag fram solstolen och satte mig där en stund - dock inte i bikini utan fullt påklädd

Från Nykil åkte vi till Berit och drack en kopp kaffe. Därifrån åkte jag med Per hem, för jag hade fått reda på att Milla, Elton och Naima skulle dit. Så det blev ett par timmar tillsammans med dem också. Med dagens möten har jag hunnit träffa hela närmaste familjen på två dagar. Känns jättekul!

Jag och Elton gick på upptäcksfärd i dungen på "Äventyrsstigen" där hittade vi en massa skogsmyror att studera

Per snickrade ihop ett bord som Milla sedan målade och ska ha på sin balkong - och barnbarnen hjälpte till på sina sätt. Jonzon fick en ny kompis, grannhunden Ace som jag glömde ta kort på. En fyra månaders Bordercollie som föredrog att vara i vår trädgård än i sin egen var det iallafall

Innan jag blev skjutsad till Vikingstad stationen hann vi grilla, något jag kan sakna ibland. Grill och grillkol står stadigt på vinden fortfarande...

25 april - Men det är kalla nätter

Jag skrev igår om sol och värme. Det gäller på dagarna, det. För när jag går upp mellan fyra och fem visar termometern envist på minusgrader.
 

Två morgnar i rad har det varit runt 5 minusgrader utanför fönstret

Men idag begav jag mig ut! För idag hade jag bestämt med Martina att jag skulle komma hem till henne, Albin och Simon för att äta lunch!


Efter ett besök i vårt Återvinningshus...


... och bokning av tvättid, knatade jag iväg till stationen med shoppingvagn och krullDet blev lite lek med Albin före maten.


Pusselklossar kan bli torn och garage om man vill


Jag hade köpt med mig småköttbullar - men Albin föredrog sin mammas köttfärssås som han redan hade beställt


Lille herr Simon fick gröt och kände sig uppenbarligen nöjd med det


Till efterrätt blev det Kinderägg till storebror. Köpte dem på Arlanda och innehöll passande nog flygplan

Det blev en trevlig lunch ihop men det drog så småningom ihop sig till hemfärd och mer studier.
 

Utanför Gottfridsbergs gård satt de boende utanför i solen när jag passerade igenom området och tog en bild på deras blommande träd

24 april - Ovanligt varm och skönt

Ja, det har varit ett par härliga dagar i Sverige med både sol och värme. Det är sådana dagar man saknar balkong att sitta och plugga på...
 

Mina pelargoner i solnedgången

23 april - Metamorfosdag

Det blev ett par metamorfoser (förvandlingar) idag och allt startade med en tur till länets residensstad, Linköping.
 

Ett konst(igt)verk vid Linköpings resecentrum vid namn Metamorfos


Sankt Larskyrkan bakom blommande och bladsprickande träd

Mitt första besök var hos frisören. I tisdags ringde jag nämligen och beställde en permanent. Det var 1,5 år sedan sist.


Susanne var tveksam att permanenta eftersom jag både hade blekt och färgat håret sedan sist


Efter att ha fått förväntat resultat (kanske jag skulle ha klippt upp det lite mer bara) gick jag iväg på stan

Plötsligt fick jag för mig; Jag behöver en mindre resväska. Jag smet in på Accent och hittade en marinblå, superlätt, bra storlek och nedsatt 400 kronor - och jag slog till!


Bra jobbat! Istället för att köpa en mindre hade jag köpt en större

Två förändringar blev det idag. Håret och ny resväska medan den andra åkte upp i förrådet. Detta firades med ett glas rött och ett par chokladkulor!


Omgiven av vänner blev det lite kvällsfirande idag

22 april - Matshopping i Mjölby

Ja, nog är det fortfarande mörkt klockan fyra alltid. Men ljuset börjar göra sig påmint och det motiverar ju en att gå upp.
 

Utsikt från mitt fönster klockan 04:36

Idag tog jag pendeln åt "fel håll" och åkte till Mjölby för att handla på Ica Supermarket.

I
Den här frisyren bestämde jag mig för att förändra. Frågan är bara - till vad?

Den här dagen gick annars till studier så det finns inte så mycket att skriva mer. Men det kommer snart ett nytt inlägg!

21 april - Uppdatering pågår

Som du vet hade jag planerat att ta sovmorgon. Det innebar (som vanligt) att jag vaknade av mig själv klockan fem! Jag hade naivt hoppats på att jag kanske åtminstone kunde ligga LITE längre eftersom jag inte kom i säng förrän runt midnatt, liksom... men nej.
 
Efter frukost blev det datorn i knät och jobbet med Kroatienrundresan startade. Här finns ingen tid att förlora. Vi pratar om total förberedelse på tio dagar alltså. Har några föreläsningar att förbereda, tänkte jag.
 

Allt är som vanligt med datorn i knät - jag bara byter ställe

På tåget undrade jag lite hur de har tänkt när de monterade den här typen av bord under korgen med tidningar (och där man kan lägga sina egna grejer). Man får ju lyfta på korgen med ena handen och träla med bordet med den andra medan du har dina grejer i knät. Onödigt krångligt, anser jag.

När jag kom till Norrköping skiftade jag från tåg till pendel mot Mantorp och fick vänta en stund. Men det gjorde inte så mycket eftersom det var varmt och soligt.Efter ett byte i Norrköping bar det iväg igen

Hemma!

Jag var hemma sent på eftermiddagen men eftersom jag hade kunnat sitta och jobba vidare även på tåget får jag nog säga att jag var mer strukturerad än jag hade varit om jag hade varit hemma :)

Packade upp allt, satte på TV:n, lagade mat och gjorde inte så mycket mer den här dagen faktiskt.

Det blev potatisgratäng, kryddig kyckling och lite knapriga sparris till middag. Härligt att kunna laga sin egen mat...

20 april - Fast i bussen

Vi lämnade Tala Bay och åkte sedan Desert Highway hela vägen upp till Amman med bara ett fikastopp på vägen. Det blev den traditionsenliga hamburgaren med pommes innan det var tid att gå till gaten.
 

Dags att lyfta från Queen Alias flygplats i Amman


Långt bort kan du ana Svarta havet

Mellanlandningen i Wien var kort eftersom mitt Arlandaflyg skulle gå 50 minuter efter att jag landat från Amman. Men något gjorde att vi blev fast i bussen från gaten under drygt tjugo minuter och vi lyfte lite senare. Vad vi väntade på fick vi aldrig veta...


Tråkig vy från bussfönstret

Men till slut fick vi åka iväg och gå ombord på vårt lilla (för det var det) flygplan och kunde åka mot Arlanda.


Det kändes skönt att äntligen få kliva på planet och kunna taxa ut

Solen gick ner och efter att ha landat fick jag mitt bagage vid 23-tiden (helt) och kunde sticka upp till hotellet för lite sömn - och imorgon hade jag sovmorgon! Mitt tåg gick inte förrän vid halv ett. Men det vet ju både du och jag att det inte blir så mycket sovmorgon. Det ordet tycks min hjärna glömt bort helt...


Jag hade bara mobilen att ta kort med men lite mysig ser väl solnedgången ut ändå väl

19 april - Ett par timmar solstol

Jag bestämde mig som alla andra gånger, att IDAG skulle jag gå ner till Röda havets strand och lägga mig i en solstol. Men idag blev det faktiskt av efter att bara ha tänkt tanken i fyra år. Ja, ja. Bättre sent än aldrig!

Tre timmar i solstol orkade jag med innan jag gick tillbaka till hotellet och satte mig med datorn och sedan lunchen i knät för att på kvällen möta upp lite gäster till middagen klockan 19. De flesta gästerna låg vid havet hela dagen, några åkte in till souken och några låg vid poolen. Men ingen var på hotellrummet, det är ett som är säkert.
 

Med en citrondryck med mynta i handen, hade jag den här fina vyn ifrån stranden
 

Jakarandan blommar för fullt nere i Marinan


Den gula kannan har också mycket blommor

18 april - Oadi ramm

Det är så Wadi Rum uttalas och det var ju dit vi skulle bege oss idag, förstår du. En härligt varm och solig dag i jeep på terrakottafärgad sand och bland rosa sandstensberg. Kolla!
 

Buskarna i öknen blommar efter vinterns regn


Vi var fyra jeepar ute idag

Färgerna i den här öknen är fantastiska


Det blev en kameltur för de som ville - jag avstod eftersom vi är inte helt kontanta kameler och jag

Programmet är lite ändrat den här säsongen så istället för att åka in särskilt till souken, stannar jag och tar en orienteringspromenad på väg till hotellet istället. Eftersom jag fått en massa frågor om jordanska kryddor i vår mat under den gågna veckan stannade vi hos "min" kryddbutik.


Butiken är fylld med kryddor ialla färger

Från Aqaba åkte vi till Tala Bay där vi checkade in runt två-tiden. Jag tog även en lite orienteringspromenad där för att mina gäster skulle hitta snabbaste vägen ner till havet och slippa ödsla tid på att leta. Efter det skiljdes vi åt. Jag hade sedan hotellserivice kl 19 i middagsrestaurangen samma kväll och kvällen efter. Men de flesta såg jag inte förrän avresedagen :) Fast det är precis så det ska vara, tycker jag. Den här en och en halva dagen ska vara till avslappning utan guiden som annars har bestämt tider för väckning, återsamlingar vid guidningar, toalettbesök, fika och mat!

17 april - Petra för hela slanten

Tidigt på morgonen, precis när solen gick upp, åkte vi ner till ingången till Petra och tillbringade sedan hela dagen där och i ad-Beidha (Känt som Lilla Petra bland turister).

Här är dagens fotokavalkad från Petra först.
 

Väder och vind har slipat bort de flesta inskriptioner men här är en som berättar om att Abdmank valt platsen för sin (familje-)grav


Obeliskgraven, två våningar med ett Triclinium (bankettsal med tre bänkar) på nedersta våningen


Ihjältrampad skorpion ca 12 cm lång


Nabatéernas vattenkanal med en ingång som är 12 meter hög och som du kan vandra igenom om sommaren när det garanterat inte regnar


I minsta springa där det kan finnas lite näring, växer det något


Nabatéernas gud Dushara


Naturliga bildformationer finns det gott om i området, vissa tydligare än andra - här en fisk som förvandlas till elefant


Nabatéernas gudar på rad


Vattentrappa med en kamelförare (t vä) och hans tre kameler


Skattkammaren


En av de många höga platserna


Kamelförare live


Nabatéernas teater som blev utvidgad av romarna


Ökenmyra som hittat någon bra-att-ha-grej


Hästtransport kan köra dig 2 km för 25-30 dinarer utan dämpning


Turistpoliser ser man då och då också. 


Träd i klyka mitt i berget


Hästar som tar dig 800 meter gratis, vilket i realiteten kostar dig 3-5 dinarer i dricks
 

Det är gott om geckos i området som älskar att sitta och sola sig på stenarna


Och små ödlor också

På eftermiddagen förflyttade vi oss till ad-Beidha som ska ha fungerat som ett karavanhotell. Här kommer ett par bilder därifrån också.


I nabatéernas stora vattencicstern var grundvattennivån högre än någon annan gång på året


Jordanska brännässlor med sina blombollar


En liten Dushara vid entrén in till Biclinium


Freskerna i Biclinium (bankettsal med två bänkar) fascinerar fortfarande


Trappan från ad-Beidha till Petras centrum


Man undrar ju hur det såg ut innan väder och vind slipade bort fasaderna


Triclinium med svart tak. Beduinerna bodde och lagade mat över öppen eld här fram till mitten av 1980-talet

 Utsikt över en bråkdel av Petra-området som är 264 kvadratmeter stort

Efter denna fantastiska dag åkte vi tillbaka till hotellet för en dusch innan vi åkte till Al Qantarah för middag. Imorgon åker vi till en av de vackraste öknarna i världen på förmiddagen och vidare till Aqaba för lite sol och bad.

För ordningens skull ska jag presentera en ny teori som en f d lokalguide presenterar om Petra. Här är ett klipp från Australian ABC News TV.


Spännande med nya teorier även om just den här, som menar att Petra skulle ha varit ett Universitet, känns något tveksam i dagsläget

16 april - Upp och ner

En underbar dag med solsken (ja, och så mosaiker, korsriddarhistoria och incheckning i Petra). Vi startade dagens resa med utflykt till Madaba, mosaikstaden och idag började vi med Arkeologiska parken.
 

Mosaiker från Arkelogiska parken


Citronträden blommar för fullt vilket bina verkar vara glada över för dom var det gott om

Från parken tog vi en promenad upp till St George för att kika lite närmare på Palestinakartan. Det var ju påsk den här veckan och en massa gudstjänster och när vi kom fram visade sig att kyrkan var stängd! Ja, det var ju inget vi kunde göra åt detta men jag tog min sedvanliga genomgång framför plakaten med kartan på. Jag bad min lokalguide att dubbelkolla om vi verkligen inte fick komma in bara en liiiiten stund - och plötsligt fick jag reda på att om vi skyndade oss på, skulle vi få komma in och se den live! Vi skyndade oss på.


Jerusalem med omnejd


Döda havet med båtar som samlar Bitumen


Jeriko med omnejd

Jordanfloden med simmande fiskar och bördiga landområden med buskar och gaseller


Paus med Barazek (kaka med sesam och idag också pistagenötter) och en granatäpplejuice

Från St George förflyttade vi oss i rikting mot Apostlakyrkan där en vakt vinkade fram mig till ett område som man inte har fått komma intill förut. Och vad hittade jag väl där? Två svastikor, en vänd en motsols och en medsols. Den motsols står för mörker, olycka och har mer negativ energi medan den medsols står för ljus, lycka och har positiv energi - fast den symbolen "stals" ju av nazisterna på 1920-talet när de ställde symbolen på skrå och gjorde den till sitt signum. Idag ses detta positiva anrika märke som symbol för ondska... Galet!


Svastikan är en en uråldrig symbol för lycka och vishet, vilket kanske inte gemene man tänker på när de ser en


Vi åkte Kings highway men det var väldigt disigt av sand i luften


I kalkstenen finns gott om fossiler från när Medelhavet översvämmade området för mellan 3 och 4 miljoner år sedan


Maklouba betyder Upp-och-ner och är en slags allt-i-ett-gryta med ris, grönsaker (och kyckling i vanliga fall men den serverades separat idag)


Lunch med rödbeige utsikt

Mitt på eftermiddagen kom vi så till Kerak och största korsriddarborgen i Jordanien.


Fortet i Kerak uppfördes 1142 men intogs av Saladins män 1183

Från Kerak hade vi två och en halv timmes körtid till Petra. Här checkade vi in på Marriot, vårt nya hotell för vårsäsongen. Och ja, Marriot är ju alltid Marriot så det finns inte så mycket att säga om hotellet, förutom att det finns en (kall) utomhuspool med fantastisk utsikt över Petra då kanske.

15 april - Nästa år kan det vara försent

Från Amman åkte vi till Betania (Bethany beyond Jordan) först idag. Det var lite disigt men varmt ändå.
 

Så passerade vi havsnivån och fortsatte nedåt till cirka 350 meter under havet


Jordanfloden blir allt mindre och mindre


Grundvattnet var förhållandevis högt på Jesu dopplats där Johannes Döparen ska ha döpt Jesus


Nya grek-ortodoxa kyrkan nere vid Jordanfloden med sina gyllene kupoler


På Israels sida var det kollektiva katolska dop


Johannes Döparen tros ha bott i en av grottorna i området

Vi skulle vidare neråt mot jordens inre. Närmare bestämt till Döda havet som ligger på jordens lägsta punkt. I år 428 meter under havet (sjön sjunker ju cirka en meter per år). Här blev det bad och lerinpackning innan vi åkte till Samarah Mall för lite lunch. Om du inte redan har badat i Döda havet med 33,7% salthalt bör du göra det i år. 2015 lär vattenledningarna som ska släppa in Röda havets vatten - enbart är två gånger saltare än andra hav - vara slutfört och då sjunker salthalten!


För att hindra att Döda havet försvinner helt ska man släppa in Röda havets vatten


En god lunch med Döda havsutsikt

Efter bad och lunch åkte vi tillbaka mot Amman med två stopp på vägen. Dels Mt Nebo, dels Nebo Pearl (kollektiv som arbetar med mosaik).


I olivträden på Mt Nebo knyter man in önskningar


Platsen där Moses stod och såg ut över Kaanans land för 3500 år sedan


De gula bollarna på Acacia saligna (eller är det en Acacia pycnantha?) blommar för fullt


Nya kyrkan och gamla klosterdörren


Mosaikgolv

Idag hade vi lite mer energi och så halva gruppen åkte ner till souk Al Bukharieh, Ammans äldsta marknadsplats. Alltid lika mysigt att gå där, tycker jag.


Vi startade vår promenad med en färskpressad apelsinjuice. Några hos Emad al-Halabi, några hos hans grannar mitt över för att det skulle bli lite rättvist.


Det blev kryddinköp

 Och fruktinköp. Det som gick åt mest var lådorna med solmogna jordgubbar för 3 dinarer (ca 30 kronor)

När mörkret lade sig tog vi ett par taxi tillbaka till hotellet för att där äta middag och ladda för morgondagens eskapader när vi skulle röra oss mot Petra.

14 april - Sol hela dagen

Vaknade till blå himmel och det blev en varm dag uppe i norra Jordanien tillsammans med min härliga norska grupp.
 

Morgonvy från mitt fönster på hotell Imperial

Första dagen började vi norr över och besökte först muslimska fortet i Ajloun.


Ajlounborgen byggdes av Saladins brorson Izz al-Din Usama 1184


Den här veckan var det skolresor till landets största sevärdheter så vi var i perioder omgivna av barn och ungdomar hela veckan som ville fotograferas med oss och frågade "What's your name" oräknerliga gånger.


Foto på fisken i kyrkan som låg där fortet finns idag


Kanonkulor av sten till katapulterna som var ett av vapnen jämte pilbågar och armborst på den här tiden
 

Vägen ner från fortet var påskpyntad med gatumålningar


Kan rekommendera en kopp mintté eller kardemummakaffe från den här mannen som står nedanför fortet

Efter Ajloun åkte vi ner till Jerash, bäst bevarade grek-romerka byn utanför Italien, där vi promenerade i de administrativa kvarteren cirka två timmar.


Hadrianus port byggd till hans ära inför hans besök i staden år 129


Norra Tetraphylonen markerar korsningen Cardo Maximus och norra Decumanus Maximus. Den kan du se på väg till norra porten som markerade början på romerska vägen mot staden Pella


Norra teaterna för sång, musik och skådespel


Vyer mot det allra heligaste i templet till huvudgudinnan i Jerash, Artemis


En gecko som envist vände ryggen till vandrade på muren till tvillingbröderna Sankt Cosmos och Sankt Damiens kyrka


Ovala platsen (Forum) och i dungen du ser bakom ligger Odeon (mindre teater för poesiläsningar och musikkonserter)


Måste ju ta med Zeus tempel också även om han inte var helt lika viktig som Artemis


Rosépepparen blommar och har kart samtidigt

Från Jerash styrde vi hjulen mot Amman igen för att besöka Citadellet som ligger på en av Ammans först bebodda kullar.


Även om det finns spår från bronsålderbosättningar är det den grek-romerska perioden samt Umayyaddynastin som visar sig tydligast.


Ett tempel till får du idag. Det här menar man är till Herkules och armbågen och fingrarna kommer från en staty som var över 9 meter hög


Ricinträden blommar för fullt med röda taggbollar. Och idag lärde jag mig att norrmännen inte åt ricinolja (användes som laxermedel i Sverige förr) utan har vuxit upp med fiskolja istället - och äter det än idag

Det var fullt med drakar i skyn idag, styrda av barnen i Amman. Det är en mycket populär sysselsättning på kullarna här och när jag fick se dom kom jag på att det var länge sedan jag såg sådana segla runt i Sverige. Här får barnen lära sig bygga drakar själva och sedan lära sig manövrera och vill man kan man tävla i att komma högst.

Det var en dag fullspäckade med upplevelser och fakta så vi åkte tillbaka till hotellet allihop. Ett besök i Souk Al-Bukharieh i det man kallar downtown Amman (äldsta delarna) planerade vi efter morgondagen istället. Vår andra rundresedag är lite mer avslappnad med bland annat Döda havet så det tyckte alla passade bättre och så fick det bli.

13 april - Arlanda- Wien- Amman

Upp och hoppa 04.10 till hotellfrukost på Arlanda - det är inte dumt inte. Spänningen var olidlig. Skulle jag anse att den var värd 165 kronor? Ja, det var den! Så efter att ha ätit frunch bar det iväg till säkerhetskontroll och ett kort besök på Taxfree... där det inte blev mycket handlat.
Chokladkulorna kostar 149 kr för 400 gram och jag köper 137 gram för 26 kr hemma ;) Och då så slipper jag dra på det i en väska en hel vecka!
Men rostade nötter för 19 kr och en miniflaska bubbel från Wayne´s Coffee för 25 kr blev det iallafall innan jag gick till gaten och flög till Wien, nu med 23 norska gäster i följet.
 

Nej, det är inte mycket som är billigt på flygplatser längre


Så bar det av, upp över Wien mot Amman


Och vidare upp ovanför molntäcket
 

Men blev jag överraskad över huvudrätten? Inte alls faktiskt. De har en rätt som serveras sedan ett år tillbaka: Pasta i ostsås med en ituskuren körsbärstomat och två minibitar squash. Okej, såsen är rätt god men det blir liiite tjatigt, alltså
 

Under lunchen passerade vi snötäckta berg som stack upp genom molnen


Och så lämnade vi fastlandet

Och flög vidare ut över Egeiska havet

Över Cypern

In över Israel och Tel Aviv


OCh snart passerade vi jordandalen och floden som bildar gräns mellan Israel (t hö) och Jordanien (t vä). Det blågrå i diset nedanför vingspetsen är Döda havet, i år 428 meter under havet (ytan sjunker ca en meter per år)

Straxt var vi inne på jordansk luftrum. Imorgon startar rundresan på riktigt och det ska bli så himla rooooooligt

12 april - Testat med knappt godkänt

Vaknade straxt före fyra. Visserligen lite tidigt fast å andra sidan ska jag ju gå upp samma tid imorgon så, ja, vad då liksom. Och jag hade en del att göra innan jag skulle åka. Som att påskpynta!

Man ska inte överdriva det där med pynt så det här räcker gott

Men så var det dags. Jag tog mitt bagage och började bege mig mot Arlanda flygplats.


Packade det sista idag och hoppas att allt är med

Jag fick vänta 45 minuter på Linköpings Centralstation. Jag tror man har börjat med rejäl marginal eftersom pendeln ställs in så ofta. Jag får trafikinformation på mailen från Östgötatrafiken ett par gånger per dag numera.


Men solen sken idag, så idag kom mina Suncovers fram under väntetiden

Och jag vill väldigt gärna ta Snälltåget men vart går det, undrar jag

Det var bara jag och en till i vagnen så det var väldigt lugnt och skönt, måste jag säga. Jag satt och jobbade, lyssnade på musik och hade det rätt så avslappnat... tills jag hörde; Nästa station, Arlanda. Då fick jag bråttom att dra ur kontakt, stänga dator, ta ur hörlurar, kasta på mig jacka, halsduk datorväska och ta med mig de andra väskorna ner till dörren. Det blev lite stressigt där ett tag och mitt i allt råkade jag trycka på högtalare på musiken så alla fick lyssna på M.I.As Bring the Noize medan jag förläget bad om ursäkt.


Det är liksom inte den mest diskreta låten

Med kraftfullt avstängd Walkman klev jag in på Sky City, visade biljetten och åkte upp till Radisson Sky City där jag skulle bo över natten.


Och korridoren ser exakt likadan ut som på Radisson i Delhi


Rummen kanske var lite annorlunda däremot


Jag satte mig för att kolla om jag kunde checka in bagaget redan idag - och det kunde jag. Iallafall via webben.


Jag har rum med utsikt, förresten

Jag tog min resväska och gick bort med till Austrian och där stod en familj före mig. Men till slut blev det min tur och jag kunde checka in. Och snacka om tur! För tjejen som satt i incheckningen släckte lamporna och slutade sitt pass efter mig. Hon berättade att hon egentligen skulle ha stängt tidigare men att det blivit lite krångel med familjen. Det är mening med allt. Det hade varit trist att behöva vända om med bagaget i handen, helt klart.


Ja, 14.3 kg får jag väl vara nöjd med men rekordet är fortfarande 9,8 kg för 14 dagar

Traditionsenligt blev det en Max hamburgare. Hade precis läst att de har slutat med Pomes frites så jag var ju så klart lite nyfiken. Men jag är nog inte helt med där. För om det ser ut som pommes och smakar som pommes blir man ju nästan orolig att det inte ska vara pommes, ja du fattar.

Och jag föredrar Max Pommes frites helt klart och ger Crispy fries knappt godkänt

Innan jag åkte upp till rummet för att inta horisontalläge för att somna framför TV:n köpte jag till frukost som starta kl 04.30. Pris? 165:- . Det är bara att hoppas att frukosten är som värsta middagen, eller hur?

(Parentes: Scandic igår tog visserligen 155 och det är ju heller inte billigt - fast där betalar jag bara 125 eftersom jag har rabatt).

11 april - Frukost 1, 2 - och 3?

En av de vanligaste morgnarna i Sverige. Grå himmel och regn, alltså. Fast idag hade jag bara en massa roligt att se fram emot.

Frukost straxt för fem, som vanligt framför TV:n i soffan. Därefter var det till att packa ihop saker och lägga i shoppingvagnen och 07.12 satt jag på pendeltåget till La Stada.
 

Nyekiperade Alva skulle åka hem till Milla

Och lika nyekiperade Clara skulle till Martina
 
Först skulle jag äta frukost med Gittan och Alice på Scandic City nere vid Stångån.


Stan vid Stångån


Jag tror inte jag behöver säga att vi har himla roligt på våra frukostträffar.va


Lyxade med rostat bröd och skulle precis lägga skivan på en röd servett


Men däri låg en present från Alice som hon gjort, en väska perfekt till mina bankdosor

Efter denna frukost nummer två vandrade jag upp till Biblioteket där jag skulle ge bort några ovanliga böcker, bland annat en till Östgöta rummet.

Linköping har fått lite påskpynt

Från början hade jag bestämt träff med Martina och barnen utanför biblioteket där det vankades fika.
 

Martina, Simon och Albin

Men det dök upp fler! Milla kom och knackade mig på axeln när jag lämnade mina böcker. Och så kom mamma. Himla trevligt!


Hallå, kan ni titta hit lite naturligt kanske


Nåja, de vuxna tittade iallafall upp och log lite plikttroget


G-mormor och Simon i mycket viktig samtal om livet i stan


Albin var mest intresserad av lastbilar och bussar som passerade utanför fiket på Östgötagatan

Efter en fullmatad förmiddag gick jag hastigt in på Hemköp, köpte vit saltgurka och en räkbomb, och gick sedan ner till stationen för att ta pendeln hem.


Det var inte snö på trädet för det var översållat med blommor så nu är nog våren här

Idag hämtade jag äntligen resväskan. Dags att börja packa kanske? Jag är senare än vanligt den här gången och får bara hoppas att allt är med när jag åker. Känns lite oroligt, faktiskt.

Mitt i stöket ringde det på dörren. Det var en hantverkare från Bostadsbolaget som ville titta på golvet under spisen -  och han lagade det där och så. Här är det snabba bud.


Det gömmer sig en hantverkare bakom spisen, som efter utfört arbete fick en chokladkula för det var han värd

Jag fortsatte lägga fram grejer att packa, bloggade lite och kollade när jag skulle åka imorgon för det hade jag inte lagt på minnet. Det räcker ju med att veta sådana saker dagen före, tycker jag. Och när jag gått och lagt mig kom jag på - Passet! Och var är telefonkortet?

10 april - Lite beige istället för grå

Nu har man kommit på att det är bra att sola varje dag. Det är trevliga nyheter för en som gillar solen. Så idag tog jag en morgonpromenad bort till gymmet och solade i hela 16 minuter och blev lite beige istället för grå.


Mantorp i morgonljus


Gymmet har nya rör i sitt solarium

När jag kom hem flyttade jag ut tvättkorgen med allt som skulle tvättas och gick sedan in i duschen. Allt väl där tills jag famlade efter badhandduken. Ja. men visst, ja. Den låg ju i tvättkorgen. Men skam den som inte finner på råd. Det var ju bara att plocka upp badrumsmattan i frotté från golvet och torka sig på den!


Det går ju jättebra att torka sig med en badrumsmatta

Jag gick från dusch till tvättstuga och där hade en maskin gått sönder så jag hade bara två som gick att använda. I-landsproblem. Det tog bara lite mer av min tid att tvätta men jag var ju ändå hemma så det var ju ingen ko på isen. Däremot tillät jag mig att bli lite besviken på Vanish för vittvätt. Jag hade fått för mig att en skopa med tvättmedlet skulle göra lite solkigt vitt till vitt igen. Men så var det ju inte. Tvätten såg lika solkig ut när den var klar. Gjorde jag fel kanske?


En av de tre maskinerna var trasig idag

Igår upptäckte jag att dragkedjan till min fleecemorgonrock var trasig. Trauma! Skulle jag behöva leta efter en ny i Jordanien nu? Den här från Marocko är visserligen fyra år och väl använd men den är ju så sköööööön! Jag försökte få dragkedjan i spår men gjorde bara saken värre. Jag bestämde mig för att tvätta rocken iallafall. Man kunde ju ta bort dragkedjan och sy ihop framsidan, tänkte jag. Nytvättad och torr satte jag mig med den i knät och pratade snällt med dragkedjan - och efter en stunds tragglande fick jag ihop den. Vilken glädje! Jag satte sedan gaffatejp på stället där kuggarna var borta för att slippa råda "illa ut" igen.


Den här vävtejpen får vara där tills jag har köpt silvertejp som är tio gånger starkare

Idag var det torsdag och en veckohandlingsdag. Helt onödigt den här veckan. Så kyskåpet gapar tomt och jag försöker äta upp det jag har, för på lördag stängs elen (delvis) av ;)

9 april - Ska det äntligen bli av?

Om livet vill åker jag till ett månlandskap bestående av eroderad förstenad vulkanaska (tuffsten) i oktober. Jag far till en nästan galen plats formad av vulkanutbrott, vind och vatten och som har utsetts till världskulturarv av UNESCO. Idag beställde jag nämligen en resa som jag ska göra i egenintresse och för min skull.

Du vet, jag har ju tänkt att det vore trevligt att åka på semester i år. Det här blir förstås inte en semesterresa med sol, bad och avslappning. Jag blir mer en studieresa. Men vart ska jag, tror ni? Jo, till Kappadokien (Kapadokya)
Kapadokya
Kapadokya)
Kapadokya
KapadokyaKappa
i Turkiet.

Så här ser resan med TSS ut väldigt schematiskt: Antalya - Konya via Alacabelpasset (1825 m ö h) - Göreme (utomhusetmuseet som står med på UNESCOSs världsarvlista) - Cavusin - Pasabag (Munkdalen) - Sinasos - Konya - Antalya

För dig som inte vet vad Kappadokien är för en spännande plats kan jag helt kort berätta att det ligger i centrala Anatolien som ligger i sydvästra Asien och är mer känd som Mindre Asien. Vill du veta mer? Kolla in de här filmerna!
8 april - Rena festmåltiden

Jag jobbade nästan hela dagen och satt alltså med datorn i knät. Men några upprättstående tillfällen kom det att bli. Bland annat gjorde jag min goda Korv Stroganof som är rena festmåltiden, tycker. Falukorv, röd lök, tomaturé, vitlök, chilipeppar, salt, vitpeppar, timjan och så grädde på det. Och så ska det vara svart ris till (men jag fick blanda idag) och färsk gurka med lite flingsalt på. Klart att äta!

Lunchpaus

7 april - Uppdaterad på många plan

Idag var det dags att uppdatera mobilen. Inget ovanligt för jag tycker det kommer uppdateringar rätt ofta. Den här uppdateringen förändrade dock en massa, inte bara utseendet utan även mina inställningar. Det mest uppenbara var att kamerahanteringen ändrat sig. Så korten jag trodde jag tog, togs inte eftersom pekfunktionen försvunnit och jag var tvungen att trycka på kameran för att ta kort. Den hade ställt om pixlarna så istället för att ta 5MP tog den med 3 och då blir bilderna avlånga istället för den vanliga bredden/längden. Och både blixt och slutarljud var på.
 
Så några bilder från morgonen blev det alltså inte. Men jag åkte in till Linköping, hämtade Millas bil som skulle till verkstaden och åkte med den till Ljunkan där jag mötte Per. Det var först på promenaden in till stan sedan som jag upptäckte att jag inte hade fått några foton med mig...
 

Avlånga stående och fjuttiga liggande bilder från Stångån

Det var väl kanske inte meningen från början men det blev en del shopping idag. Det startade med Ronaldos bulle som sedan intogs på eftermiddagen.

"Här hittar ni Ronaldos berömda bullar" stod det på en skylt - och jag gick in direkt

Från bulle gick det uppåt. Kommer du ihåg att jag skrev om min Suncovers från Polariod som inte tillverkas längre? Jag har funnit alternatiiiiiiv! Jag misstänker att Bluepoint tagit över licensen för Polaroids slimmade modellen...

Smalaste covers på marknaden just nu som passade mina glasögon perfekt

Men hallå, en hel skobutik bara med Ecco? Var det möjligt? Det var jag ju tvungen att undersöka - och nej, det var det inte. Jag hittade nämligen även andra märken som Riekers och Hästens (bland annat).
Egentligen behövde jag, för det var väldigt mycket jag behövde idag förstår du, ett par semiklackade gulbeiga skor i en väldigt speciell nyans. Samma som jag har i tyget som ska vara en del av min klänning som jag har planer på att sy (vid något tillfälle i framtiden). Men det hittade jag inte. DÄREMOT hittade jag någonting annat. Nämligen ett sandaler med klack som var perfekta till jeans och jeanskjol (som jag också behövde ha).

Alltså, de är jeansblå fast inte klockan fem på morgonen i spotlightljus

Men så där ja. Nu hade jag ju shoppat lite. Kanske dags att åka hem? Eller man kanske ska gå runt och kolla lite till? Ja, det borde man nog göra. Jag hade ju flyt idag.

hahaha Bodyn är tillbaka. Jag minns när jag hade sådana på 80-talet och för ungefär 10 kg sedan

Minns du att jag berättade om mina Funakijeans av modellen Shafters som inte finns att få tag i längre? Nåväl. Jag bestämde mig för att leta efter jeans då. Jag hade fått tips om att gå till Solo i gränden så jag började min turné där. Där fick jag veta att raka ben eller bootcut och hög midja, som jag ville ha, var det ont om. Det var modernt med smala ben, det jag kallar stuprör och låg midja. Jag förklarade att jag kan inte bära sådana jeans om jag inte har ambitionen att se om strut med rinnande glass och ett körsbär på toppen. Är man kort och dessutom kurvig, ja då liknar man faktiskt det. Och nu har ju inte jag den ambitionen då. Min kroppen är gjord för exakt den modell jag frågade efter. Så nej, där blev det inga jeans köpta men det blev ett roande besök när jag provade jeans som kanske inte gick att knäppa eller så gick de att knäppa och magarna vällde över eller så var det gällivarehäng.

Jag släntrade vidare in på Carlings. Hade de kanske jeans till mig? Nej, det var likadant illa där. Så gick jag dit jag hade tänkt att gå först, nämligen JC - och där tar Johan snabbt och lätt fram "mina" jeans! Lee "Marion". Nästan självklart att det skulle vara dom med tanke på namnet.


Jeans efter person rösta jag för, inte jeans efter mode - och så undrar jag om inte Marion är nya Shafters

Nu var det förstås inte bara byxor jag behövde ha. Jag har känt länge att jag behöver en jeanskjol i mellanblått. Men var det någon som sålde jeanskjol?
Flash - nej. H&M - nej. Lindex - nej. Carlings - nej. JC - nej. Joy - JA - och jag var TYP lycklig. För varför får man för sig att brodera med tunn, tunn, guldtråd på fickorna i baken när man annars, både fram och bak, broderat med mörkbrunt garn? Men detta hindrade mig inte. Jag satt istället i 3,5 timme och sprättade bort guldtråden. Och efter DET var jag RIKTIGT lycklig. hehe


Ja, men det ser du ju själv att det ser bättre ut utan den där guldtråden

Nu hade jag nog fyllt min mentala shoppingkvot för ett par månader framöver. Men så plötsligt kom jag ju på - ett riktigt vinglas vore ju trevligt att ha! Jag in i Önska-butiken och efter kanske en kvarts diskussion och velande blev det ett Orrefors Intermezzo Bouquet vinprovarglas avsedd för de absolut fylligaste vinerna, typ Amarone. Galet? Absolut! Speciellt som jag har köpt en flaska Amarone under min livstid. Men man skulle väl kunna lura sig själv och dricka billigare sorter och låtsas?

Och ja, det gick jättebra att lura sig själv faktiskt, något jag nog kommer göra fler gånger

Och på kvällen fick jag mail från Öyvind som arbetar hos tillverkaren av Funaki of Norway. Jag hade mailat till dem i helgen och frågat om de verkligen inte hade NÅGRA Shafters NÅGONSTANS. Och man hade hittat ett par kvar på lagret i min storlek, skulle de skicka dem? Vad tror du att jag svarade?

6 april - Dagens nyheter

Idag när jag loggade in på Facebook på datorn möttes jag av nya layouten. Mer överskådlig tycker jag och funkar för mig. Och visst ser det extra rent med AdBlock Plus som gör att man slipper reklamen!
 

Now you see it


Now you don't (chatten alltså)

Jag satt med transkribering idag och fick ibland påminna mig om att det faktiskt var söndag. Jag blir ofta veckovill eftersom jag inte har veckor som de flesta människor. Mina veckor flyter omkring beroende på vilken rundresa jag har, eller om jag är hemma. Den här omgången har jag ju varit på svensk mark extremt länge. Sedan 10 februari närmare bestämt. Det är två månader, det!

5 april - Golvet har sjunkit

Okej. Idag blev det ett par viktiga uptäckter. Efter att ha flyttat på spisen insåg jag att det fanns väggar som satt sig och golv som sjunkit.


När jag flyttade ut spisen från vägg och diskbänk fick jag se något oroväckande


Väggen hade spruckit typ en halvmeter på ena sidan


Och golvet hade sjunkit så jag kunde se ner på fundamentet lika långt på andra sidan

Det var ju bara att förbereda ett mail till Bostadsbolaget! Inte för att jag kräver att det ska göras något åt saken utan mer för information. Det skulle jag velat veta om jag varit husägare, i alla fall.

4 april - Utflykt med Per och Jonzon

Ja, det finns fler som är morgonpigga, nämligen Per och Jonzon. Ja, man är ju som man umgås, som mitt äldsta barn Martina brukade säga som tonåring.

Idag blev jag således upphämtad så jag kunde följa med till sommarstugan för att fota lite. Det blev först en kylig dag. Sedan kom en solig dag men fortfarande mycket lämplig för vinterjacka...
 

Blev upphämtad på Tollstadvägen vid sjutiden

Jag startade min fotosession på området i den, som min mamma skulle säga, friska vårluften. Själv anser jag det ligga under kategorin kyligt.


Det var frost på mark och blommor när vi kom


Blåsipporna är på väg att blomma över. Istället är vitsipporna på väg att slå ut


Hela förmiddagen hade Jonzon lite beslutsångest vem av oss han skulle följa

Per hade en massa "måsten" på området. Men jag ville passa på att gå ner till sjön och försöka få älvorna på bild innan de försvann. Jag blev rekommenderad att gå ner till nya bryggan och så fick det bli.


Jonzon valde att följa med mig ner till sjön


Men han tröttnade rätt fort och försökte uppfodrande få mig att följa med tillbaka


Några bilder på älvorna fick jag i alla fall.


Jonzon hade gått från sjön för länge sedan men satt i backen och väntade


En björk och ljusblå himlen känns rätt svenskt, tycker jag


När vi kom tillbaka från sjön sprang Jonzon direkt in i skogen och hämtade Per som plockat granris till växterna som skydd för vårsolen - och Jonzona var lycklig att ha oss samlade

Det växer gott om lav på några av träden. Från långt håll såg det nästan lika vitt ut som om det vore snö


Beslutsångest igen - ska jag följa med Per och kolla efter murklor?


Eller ska jag vara kvar i trädgården med Maria?


Han gjorde typ båda och sprang emellan för det gäller att sköta jobbet att hålla koll på sin flock Den här hunden gör själv för mat och husrum ;)


Trots mager och rätt misskött jord har Lungörten börjat blomma


Och som sagt, kylig morgon med is i diket


Ända sedan Jonzon var en liten valp har hans öron levt ett eget liv. Att de viker sig bakåt är liksom hans signum

Per, jag och Jonzon tog en skogspromenad och min naiva förhoppning var att få träffa på några av grannarna vildsvin, älg eller räv. Men chanserna att göra det vid niohugget är så klart nästintill obefintliga.


Men jag fick en fin bild på Fönsterlav (felaktigt kallad vitmossa) mitt i grå Renlav

Från Nykil åkte vi till Lambohov. Där blev det kaffe hos Berit innan hennes bil plockades ur inför försäljningen imorgon.


En förvildad julhyacint med pärlhyacinter växer på framsidan och visst är det fina färger ihop

Jag passade på att handla på Vikingahallen innan jag åkte hem med pendeln. Dessutom använde jag 164 kronor i småpengar till tre icke vinstgivande travkuponger - fast det visste jag ju inte när jag köpte dem, förstås.Nåja, spelar man inte så kan man heller inte vinna
 

Så var man då hemma i Mantorp med shoppingvagnen fylld med lite mat


Det är flera kronor dyrare att handla på Vikingahallen men räknar man in vad dagens kostnad blev med transport så går det nog ändå på ett ut.


Icas stenungsbakade salamipizza var godkänd
 
En härlig dag med trevligt sällskap skulle man kunna sammafatta den här dagen :D

3 april - Godaste ostbollen

Okej, det värsta är att den gör att hjärtat rusar när blodsockret skjuter i höjden. Och idag fick jag den "gojsigaste" någonsin! Det blev svettigt, men det var det värt!
 
Så HÄR ska ostbollarna se ut. Fulla med kryddor!

2 april- Värme? Ingen värme!

Näe, än kan man inte hänga in vinterjackan. Även om det ser varmt ut med solen framme och en termometer som visar rena svenska sommarvärmen, så kan det vara svidande kallt.
 
23,5 grader? Icke!

Men jag blev lurad av sol och temperatur, och gick till Gulfmacken för att hämta mina symaskinsfötter. Jag ångrade så himla mycket att jag tog vårjackan och lämnade handskarna hemma...

1 april - 1 års jubileum med deklaration

Den 1 april 2013 flyttade jag in i min studio - och jag är fortfarande jätteglad i den här lägenheten och området jag bor i med närheten till pendeln. Det enda som gör lite ont är att jag inte har en balkong som jag kan gå ut på. Fast hur ofta hade jag kunnat sitta på den, kan man fundera över förstås.

På förmiddagen åkte jag in till Linköping med min bokföring för februari och mars. Och så passade jag på att smita in på Ica Maxi innan. Jag skulle handla och hade med mig småpengar som jag ville sätta in på mitt Icakort, precis som jag hade gjort på Ica Supermarket i Mjölby häromdagen. Men se det gick inte alls för sig. Förvånad blir jag hänvisad till en myntväxlingsautomat utpekad och när jag kommer fram möts jag av en egengjord skylt från personalen, att de tog betalt 5% av växlad summa. Ha, vilka dumheter! Jag handlade för pengarna i kassan istället.

Här hittar du andra myntväxlingsautomater http://bankomat.se/privat-2/hitta-automater/ som är kopplade till andra banker. Alla tar inte betalt 5%... Och om de gör det och du har en massa småpengar, portionera ut och handla för dem istället.

Jag passade på att fylla på kylskåpet. Jag hade egentligen bara tänk att köpa Icas potatissallad men så dök ju ett par klipp upp som jag nappade på.

Lite tidigt för veckoköp men jag kunde inte låta bli att handla billigt
 
Du vet säkert att jag har hjälp med min löpande bokföring men deklarationen gör jag själv. Och det är lätt när man har rätt underlag, kan jag säga. Jag skulle inte klara mig utan Kontorstjänst. Så idag satt med 2013 års deklaration, med typ papper över halva studion i små högar i kronologisk ordning. Ja, det gäller att ha ordning annars kan man missa något avdrag :) Det är alltid lika spännande att sitta och knappa in siffrorna på skatteverket.se och se var det slutar. Och från överskott på nästan 10.000 fick jag en kvarskatt på drygt 4.0000. Jo, det kostar ju att skapa positiva resultat hahaha

Jag tycker det är roligt att betala skatt, för i Sverige får man mycket för sina skattepengar som dessutom redovisas och är offentliga uppgifter. I många länder får de bara betala men får ingenting för pengarna.

Jag lägger ut lite länkar här för dig som är skattebetalare och inte riktigt vet vart dina skattepengar går någonstans!
http://www.alltomspara.se/var-tar-vara-skattepengar-vagen
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Priset-pa-var-valfard/Sa-anvands-din-skatt/
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/skattekollen-visar-var-pengarna-gar (artikel som länkar till skattekollen.se där Linköping kommer upp inom kort, som det står)

Och har du fortfarande bara har ett lönekonto med 0% i sparränta rekommenderar jag två andra banker som jag använder mig av. Båda bankerna har mobilapp men ingen av dem är anslutna till Swish, tyvärr. Men till det har jag knutit mitt e-sparkonto på Swedbank med 0,25% ränta. Känns rätt smart, ändå. Har ändå mitt företagskonto på ovanstående bank.

Forex bank med 0,3% ränta
Gratis Forex bankkort med VISA
Inga kontantuttagsavgifter inom EU
Jag misstänker att för att ha råd med att ge bra ränta från första kronan och gratis bankkort, så är det därför de väljer att skicka ett papper med 100 koder som du måste komma ihåg och ha med dig (om du reser som jag) och inte en elektronisk dosa.
http://www.forex.se/Konton/FOREX-privat/
 
Sedan har du Icabankens lönekonto med 0,05 % ränta,
Ica bankkort kostar 240 kr/år
Kostnadsfria uttag i automater i hela världen
men 1% ränta på inköp på ICA som du får tillbaka i form av rabattkupong
http://www.icabanken.se/kort-och-konto/vara-kort/bankkort/
(Här har jag emellertid Bankkort Plus (kreditkort) för 324 kr/år med 60 dagars kredit, och får då 1 procents bonus på alla inköp på ICA, och 0,5%s bonus på alla andra ställen, något som fungerar bättre för mig och det liv jag lever.

31 mars - Rättvisa brödpåsar

Idag skulle det bli av. Idag skulle jag, barn och barnbarn gå på utflykt till Ankdammen, något vi prövat få ihop en vecka ungefär. Men denna gråkalla dag var alla tillräckligt friska! Här är bilderna från dagens äventyr.
 

Jag tog pendel och buss till Gottfridsberg där jag började upphämtningen. Jag och Albin gick ut medan Martina och Simon hämtade barnvagnen. Vi konstaterade att det var full rulle på fåglarna idag.

Så kom Martina och Simon ut från källaren.


Min bil, ropade plötsligt Albin när vi var i höjd med biblioteket, och pekade på en röd sedan.


Och mycket riktigt. Det var precis en sådan han hade i handen. Klurig unge!


Vi promenade fram i snigelfart men till slut stod vi utanför Eltons och Naimas dagis dit vi kom lagom för att se Milla i färd med påklädning.


Det var oftast tre ryggar vi såg när vi gick. För du förstår väl att man inte kan gå rakt fram och heller inte alltid på vägarna när man är så där mellan ett och fyra år...


Som till exempel när vi kom till en gran som blev Pysselskogen.


Naima stiftade bekantskap med en sten som man fått upp i byggområdet som var bredvid.


"Kom! Mormor kom!" Och mormodern kom.


"Titta!" Tre mycket entusiastiska barn hade hittat en uppgrävd skylt i Pysselskogen. Den ville de ha med sig. Jag lyckades avstyra detta med en avledande manöver.


För jag hade fått syn på något. "Men titta här! En skatt!" Alltså en tomburk som jag visade var värd en hel krona! "Såna ska man samla på."


Åh, en dröm, ropade Milla glatt när vi passerade lergeggamojan, Jag vet inte om det var hennes eller barnen dröm dock. Det framkom inte helt tydligt, faktiskt.


Ibland strosade ett barn för sig själv...


Ibland samlades de i grupp...


Albin var duktig och kastade en plasttub i papperskorgen istället för i brunnen.


Men var är grabbarna nu då?


Jo, uppe på kullen bland träden.


Och så måste man springa lite grann också.


Mamma, du skulle inte ha sagt det där om skatt, ropade Milla.


För Elton och Albin var, från och med nu, på skattjakt och kom straxt triumferande med en till tomburk.


Höjdpunkten, åtminstone för Albin, var när containerbilen kom och vi stannade och titta på. Den lille parveln till och med tackade för att vi stannade.


Plötsligt försvann gossarna bakom de tre små timmerstugorna vid ankdammen. Martina sprang efter och kom ut med Albin, något upprörd.


"Mormor! Mormor! Skatter!"
Martina berättade då att bakom ena huset satt ett gäng och hade en stor hög med tomburkar bredvid sig.Så Elton hade ju helt rätt, att det var skatter. Milla försökte förklara för honom att man inte kan ta skatter från andra för de kunde bli arga. Men Elton som tagit skattjakten på fullaste allvar och stolt kommit springande för att berätta, blev så klart ledsen. Det gick dock över lika snabbt, när jag berättade att nu var vi vid ankdammen och att jag hade en alldeles egen brödpåse till honom som han skulle få. Då sprang han med ett leende mot dammen.


Elton och Albin fick sina påsar med tärnade brödbitar, 296 gram i varje påse (jepp, jag vägde så det skulle bli väldigt rättvist!).


Och änderna strömmade intill oss.


Martina tyckte också det var roligt att mata änderna. Nästa gång får jag nog göra en egen påse till henne.


Änderna vågade komma ganska så nära oss.


Och medan vi matade änderna, sov sig Simon igenom hela äventyret.


När man inte orkar kasta bröd längre kan man hälla ut på vägen.


Och så fick änderna komma dit istället.


Ja, Martina matar gärna änderna även om hon har mobilen i handen och fotar liksom jag och Milla.


Två rallarfåglar (Rörhönor) simmade tillsammans med Gräsänderna i ankdammen. Du kan läsa mer om  Rörhönan här. Och vill du veta mer om Gräsanden kan du surfa in här.


När brödet var slut kom skratt- och fiskmåsarna. De seglade runt i hopp om att få sin beskärda del. Men tji fick de. De fick vänta till nästa gäng kom med bröd. Läs mer om Skrattmåsen här och om Fiskmåsen här.


Innan vi var klara vid ankdammen kom också två Kanadagäss spatserandes förbi. Det är ju egentligen ingen svensk fågel utan introducerades 1927 av Bengt Berg som tog dem från en holländsk djurpark för han tyckte att de var så fina. Sedan har de etablerat sig lite väl bra på svensk mark. Så pass bra att de har gjort sig ganska så impopulära. Du kan läsa mer om Kanadagåsen här.


Sen fick människorna bröd. Martina hade bakat jättegoda Drömmar och Syltkakor. Jag tror det bara blev smulor kvar i den där burken...


Och med kakor i handen gick de små ut på lite andra äventyr.
 


Brödsmulor, slut. Kakor, slut, Energi, slut?


Visst är den fin, vår ankdamm?

Och NU vaknade Simon och ville vara med.


Och Simon var lycklig...


Det blev ett litet stopp på bageriet där färdkost inköptes. Och Martina passade på att ringa till Chrille och be honom sätta på kaffet för nu var de på väg hem.Ja men då var bilderna från dagens äventyr slut. Det blev visserligen inte roligaste vädret men helt klart roligaste sällskapet. Bättre kan man inte ha det, tror jag!
 

Till kvällen festade jag på strålade smakrika jordgubbar. Normalt brukar jordgubbar hålla sig ett par dagar MAX innan de blir mögliga. De här jordgubbarna var fem dagar och det märktes inte. Men goda var de!

30 mars - Vilodag

Nej, det blev ingen hazard idag. Värdinnans mobil hade gått sönder och därför inte kunnat meddela att hon var sjuk och att vi inte kunde vara där. Själv har jag märkligt nog lite feber igen och ont i magen (förmodligen pga mediciner som min kropp inte direkt gillar) så det var första gången en Hazard ställdes in pga sjukdomar, kan jag säga. Men paketen finns kvar och tillfällen också, så det är bara att fundera på ett nytt datum!

Men det var ett bra val att bli hemma. Jag låg i soffan och slumrade om vart annat. Enda avbrottet var när jag gick upp och lagade lite tacos för att glädja mig lite.

Taco funkar även på söndagar

RSS 2.0