30 oktober - Aqaba by foot

Idag drog jag och nästan alla gästerna in till Aqaba. De flesta hade shopping som uppdrag medan några även följde med mig till souken och käkade på en av mina favoritrestauranger. Väldigt trevligt. Jag visade dem också bageriet där de visade oss hur man bakar och förpackar bröd - och säljer i sin lilla butik.
 

Färgglada paraplyer hängde i rader ovanför gatan på ett ställe. Man laddar in för regnsäsongen, skulle jag tro.


I bageriet är det hett och mjöldammigt men alltid lika intressant att se hur det går till.

Jag hade fem gäster med mig till den jordanska restaurangen där vi blev bjudna på syrade grönsaker och åt mixed grill. Och när vi varit på lite mer shoppingtur trängde vi in oss i en taxi och åkte hem, där vi skiljdes åt. Jag kom hem med ny kaftan i aquagrönt samt ostbollar som smakar papper men ser gula och goda ut.(Fast man äter bara typ 15 stycken och tröttnar sedan.)

Gästerna gick till stranden - jag gick upp till mig och tog en promenad lite senare på kvällen runt i marinan!
 

Från Marina Plaza gick jag ner mot runda huset och marinan.
 

Tog en tur ner till stranden som var övergiven. Klockan var över sex och solen var nästan helt nere... Men folk går inte hem för att det blir kallt. Man går hem för att det blir kolsvart!
 

Nere i marinan passade jag på att gå in till Rula och Mohammed och hämta aktuell prislista på Kenzys (sandwichbutiken med godaste smörgåsarna) och ta ett par kort när solen lagt sig ner helt för att sova. Testade mörkerfotografering med min mobil och det gäller att vara stadig på handen för att det ska bli några bilder där man ser vad det föreställer haha
 

På Kenzys tänkte vi beställa lunchsandwich till hemresan upp till Amman i övermorgon. Vi har cirkus fem timmars körtid och tar bara en kort paus så det kan vara gott att ha!

På kvällen var det middag gemensamt på hotellet. Idag bokade jag två av de runda borden utanför restaurangen. Härligt att kunna sitta ute!
Efter 1,5 timme (ja vi sitter gärna och pratar och äter länge) skiljdes vi åt för att ladda för morgondagens eskapader. Några av oss ska ut med båt på Röda havet :) men de flesta väljer nog att softa på stranden och kanske gå på SPA på hotellet istället. Visst är det skönt att man kan få välja!
 
Antal steg: 15 565

29 oktober - Lilla Petra och Wadi Rum och ankomst Aqaba

Från hotellet åkte vi direkt till Lilla Petra där vi först snikade in på nabatéernas största vattencistern (som man vet om), sen en promenad till de nabatéenska freskerna. Det finns inte många sådana. Nabatéerna hade fokus på handel, inte till målningar i sina egna boningar, inte.
 
I Wadi Rum drog vi iväg ett par timmar i jeep och besökte Lawrence of Arabias hemvist och kollade in petrogylferna där, drack té nedanför en terrakottafärgad sanddyn och spatserade in i Khazali Siq. Khazali räknas till Jordaniens fjärde högsta berg, 1420 m och hela berget är inte ovan sand...
(Petroglyf = ung hällristning)
 
Vi käkade på Visitor Center (de av oss som var mest hungriga vill säga). Det hade dragit ut lite på tiden eftersom vi gjorde extra stopp i vattencisternen och en fikapaus mellan Lilla Petra och Wadi Rum. Hade annars tänkt åka direkt ner till Aqaba och ta en jämrans god sandwich på Kenzeys. Men majoriteten var hungriga så vi stannade kvar i Wadi rum lite längre och satt ute och tittade på den underbara utsikten.
 
Strax efter halv fyra svängde vi så in i Aqaba - och jag var hemma. Vi stannade på "Systemet" innan vi åkte vidare till Tala Bay där vi checkade in och skiljdes åt en liten stund innan vi samlades för gemensam middag igen.
 

Utsikt från min balkong :)

Amer, hotellmanagern som jag känner sedan tidigare, hade ordnat ett jättefint rum åt mig den här gången. Och efter vårt gemensamma tédrickande kunde jag plocka in min resväska som stod utanför dörren, och njuta av denna fantastiska solnedgång medan jag chattade med Mariann som jag ska träffa imorgon - och testringde Martina. Jag fick nämligen ett väldigt märkligt telefonsamtal där en kvinna ville att jag skulle uppge mitt kreditkortsnummer för att ladda mitt kort som jag inte ska behöva ladda eftersom det går per automatik när jag är nere på $5. Men där fanns en jämrans massa minuter att ringa upp så det var alltså bullshit. Tur jag ringde upp Martina. Jag får nämligen reda på hur många minuter jag har att förfoga över när jag ringer upp någon!
 
Och de har gratis WiFi på hela hotellet numera! Det är därför jag har kunnat både chatta, uppdatera facebook och blogga de här senaste inläggen!
 
Antal steg: 19 853 (och kjolen halkar ner så jag får vika över linningen över skärpen nu- tveksamt roligt!)

28 oktober - Petra

Äntligen var det dags att besöka en av de mest fantastiska platserna på det här jordklotet - Petras gravplatser (som senare även blev boplatser).
 

Skattkammaren som egentligen är ett mausoleum/tempel tillägnat första kända kungen bland nabatéerna, Kung Areta I som kom till makten 140 f Kr.


Bostäderna/grottorna har inte lika utsmyckade fasader som gravarna.


Bilder från min väg upp mot Ad Deir, det så kallade Klostret som egentligen är ett mausoleum/tempel tillägnat nabatéernas kung Odoba I som kom till makten 90 f Kr.


Utsikt från ett av trappstegen upp mot Ad Deir.
 
Vi åt lunch utanför "grindarna" och kunde sedan återvända till hotellet för lite sol och bad innan gemensamma middagen på kvällen. Imorgon skulle vi ge oss av vidare söderut!

Antal steg idag: 30 144

27 oktober - Nebo-berget, Madaba, Döda havet (!) och Kerak

Idag var det alltså ändringar och därför ett späckat schema. Men vilken underbar dag det blev!
 
Vi fick stå och se ut över Kanaans land, se mosaikkartan över Palestina, guppa i Döda havet och promenera genom korsriddarborgen Kerak och kom ändå till Petra redan vid 19-tiden och hann därför lagom till vår gemensamma middag.
 
Lunchen åt vi förresten utanför Borgen och alla fick möjlighet att testa Mansef, en traditionell jordans lunchrätt.
 
No pictures taken...
 
Antal steg: 14 247
 
 

26 oktober - Amman och Jerash

Som jag skrev igår blev det ändrade planer för rundresan. Vi skulle byta ut Ajloun mot Döda havet. Besöket där beslutades till morgondagen på väg ner till Kerak - inte idag som vi funderat på först. Det skulle bli lite för mycket att åka fram och tillbaka om vi tagit det imorgon.
 
Men idag var det promenad uppe på Citadellet i Amman och i den välbevarade staden Jerash.
 

I Jerash fann vi en pytteliten kameleont som sakta kröp omkring i Nejlikblomman
 
Vi åt utanför Jerash - kanske resans bästa måltid enligt många. Smårätter först och sedan mixed grill i bröd som huvudrätt.
 

Jordansk mixed grill. I LIKE!
 
På eftermiddagen åkte majoriteten med ner till stan och handlade mellis till nästa dag.
 

Min lokalguide Firas bland grönsakerna. Han är en spelevink och något utav en tvillingsjäl som gillar att göra idéer till möjlighet - och som låter mig guida från början till slut, något som ytterst sällan förekommer här!
 
Fredag - måndag är det Eid (festligheter) här som delvis hänger ihop med att man har åkt till Mecka på pilgrimsfärd och återvänder till hemlandet. Det var slakt av får lite här och där på vägen. Lite märkligt att se för en del men samtidigt lite spännande!
 
Antal steg: 16 144 (för nu är stegräknaren med minsann!)

25 oktober- Jordanien och Petra - ett arabiskt äventyr

Inte nog med att det var min egen avresa från Sverige idag. Det var samtidigt avresa för 19 gäster som jag mötte på Arlanda vid gaten. Alltid lika roligt att följa med gästerna från Sverige ner på plats, men det blir den enda i Jordanien eftersom jag har sex rundresor back-to-back, d v s utan avbrott (utom mellan den här och nästa då jag har två dagar extra i Amman).
 
Efter en kort mellanlandning i Wien ankom vi Amman där vi mötte Jordan Experiences representant som tog oss till hotellet där min lokalguide dök upp. Det var Firas! Han ska vara med hela rundresan. (Gillar rundresor där vi har samma buss och samma lokalguide hela tiden!)
 
Incheckning, gemensam middag och info om nästa dag då rundresan egentligen startade. Redan vid ankomsten till Amman undrade flertalet varför vi inte åkte till Döda havet på den här rundresan så var det bara att ta sig en funderare.
Jag och Firas klurade lite och kom fram till en lösning. Att inte åka upp till borgen i Ajloun utan nöja oss med borgen i Kerak, ta sen lunch och därför handla frukt i souken i Amman på eftermiddagen istället. Men det här skulle enbart kunna genomföras om ALLA 19 gäster ansåg att detta var en bra idé. Handuppräckningen i restaurangen på kvällen var inte att ta miste på och planeringen startade.
 
Efter middagen blev det horisontalläge. Det ska bli spännande två dagar nu!
 
Som jag skrev igår blev det inte många foton tagna på den här rundresa så den här dagen blir utan bilder. Lovar bättra mig till nästa rundresa som startar 4 november så håll gärna utkik!

25 oktober - Bye bye Arlanda

Så var det dags att bege sig till Jordanien!
 
Frukost på Jumbo Hostel, Arlanda

Det blev inte så många kort tagna de första dagarna där. Ibland liksom bara blir det inte så. Men en och annan har jag väl tagit på första rundresan den här hösten, från Jordanien. Jag har ju inte tillgång till internet som hemma så bloggande kommer ju bli lite sporadiskt. Bilderna kommer när de kommer, får vi säga.
 
Men nästa rundresa som börjar den 4 november. Då ska jag försöka skärpa till mig med fotograferande. Har precis fått reda på att två av mina Vietnamresenärer ska med mig på den och det ser jag verkligen fram emot! Och på den resan blev det ju ett fasligt fotograferande så jag har lite att svara upp emot haha

24 oktober - Ny mail, nytt konto och Arlanda

Under förmiddagen packade jag det sista och hoppades höra ifrån Facebook men inte ett ljud och  jag kunde fortfarande inte logga in! Jag svarade på ett mail från Facebook och frågade hur länge det ska ta för att det här ska bli klart men fick (och har fortfarande inte fått kl 20.36) något svar på det heller. Nu har det alltså gått över 24 timmar.
 
Pratade på Skype med Daniella och Diane före lunch, åt sedan matrester för att klockan 14.15 spatsera bort mot pendeln.
 
 
Men allt går att lösa! Det var bara att bita ihop, skaffa ny mailadress och öppna ett nytt konto och försöka hitta mina vänner igen och liksom börja om. Då var jag glad över att jag ytterst sällan tagit kort direkt från Facebook utan att alla bilder på det kontot ligger på min hårddisk hemma och är publicerade på bloggen. Ibland är man smart, va?
Denna sysselsättning startade jag med reda på tåget. Jag höll på tills batteriet i telefonen dog haha. Aja, sen var det bara att fortsätta på Jumbo efter att jag ätit middag. Att redigera inställningar och adda vänner och skriva blogg och leta bilder tog hela kvällen. Men det var det värt. Nu har jag Facebook igen och livet återgår till något som numera känns normalt :)

23 oktober - Ditt kontot är spärrat!

Idag stod tvättid, hämta usb-hub, lämna bilen till Milla och packa på schemat.

Hade bara en maskin så det avklarades snabbt men jag åt lunch hemma innan jag lämnade Mantorp och åkte till Per och Jonzon.
 

Jonzon hoppades få följa med mig. Men det gick ju inte, så klart. Men jag hade gärna stannat lite och gosat med honom...
 
Den här spindeln hämtade jag hos Per och den var troligtvis orsak till ett trauma som inträffade tidigt på kvällen. Jag återkommer till det.
 
Från Rappet åkte jag först till Martina med mat som annars skulle bli gammal, sen till Milla med bilen och därefter promenerade jag ner till Centralstationen.
 
Vid stationen i Linköping står ett avstånds"träd" men här snackar vi inte steg utan kilometrar haha Jag har bytt batteri i min stegräknare förresten, så från och med idag kom jag igång med räkning igen. Kom dessvärre bara upp i 7843 men det kommer bli bättre. Är man rundreseledare så blir det MÅNGA steg!

Så var det ju det där med usb-huben - som jag tror var orsaken till att mitt Facebook kontor plötsligt befanns spärrat. Så här gick det till. Jag var inloggade på Facebook på datorn och mobilen - samtidigt som vanligt. Jag installerade min nya hub och satte sedan in usbkabeln från mobilen för att ladda batteriet i datorn. Det var då det hände. Plötsligt hängde sig Facebook på datorn (kollade aldrig mobilen vid detta tillfälle). Jag loggade ut och loggade in igen... bara för att mötas av detta!


Jag tryckte mig förvånat vidare för att mötas av nästa "spärrmeddelande".
 

Jag skulle alltså logga in igen från mobilen. Då försökte jag göra det! Men se det gick inte det heller.
Jag fick uppmaningen på datorn att jag skulle ladda upp pass eller ID för att verifiera att jag var Maria Graube och ingen annan och därefter har det inte hänt någonting. Jag fick packa och somna utan Facebook. Tur man hade Wordfeud haha

22 oktober - Lunch hos Milla

Idag lämnade jag in bilen på service och promenerade sedan till Milla där vi skulle ha gemensam lunch med Martina och barnen.
 

På väg in till Linköping började det regna allt mer. Som tur var blev det uppehåll vid verkstan.
 

Parallellt med Skägget hittade jag höbalar och vid Åbylund den här vägmarkeringe. Synd bara att man inte ser vad det står...
 

Denise och Elton busar runt i Eltons rum medan Albin föredrar att klättra mellan fåtöljerna i datarummet


Det blev latmanslunch (Felix småköttbullar och Icas pulvermos) som inte smakade något direkt men var enkelt. Mest populärt var förvånande nog, gurkan, vilket säger en del om smaksensationerna på det andra, eller hur?
 
Efter att ha ätit av Millas tårta blev det dags att ta pendeln tillbaka hem där jag la fram alla grejer jag skulle ha med mig, och började packa. Sista förberedelserna börjar bli klara, typ...

21 oktober - Hazard och en riktig överraskning!

Monica, Mira, Berit, Helena, Pella, Annette, Anna och jag samlades på Ödegårdsgatan med en massa paket! Det var dags för den traditionella hazarden med tjejgänget. Och det blev lika hysteriskt som vanligt. Det var nog tur att Mira hade bakat en Hallon/låbärspaj som serverades med vaniljsås, så vi kunde ladda batterierna mellan omgångarna haha
 

Lugnet före stormen med tärningsslag (omgång 1) och paketöppning. Sista delen hinner jag inte ta några kort haha


Det blev lite skoprovande också. Det är tävlingsdags för bland annat Pella som ville testa Helenas boots och bling-bling-skor.


Tina (som vann onödigt mycket, tycker ni inte?) och Annette. Ska förresten få följa med Annette och hennes mamma till Ullared 15 december, hoppas jag.

 
Mira och Monica, som snodde åt sig Merlot-flaskan som jag ville ha. Fast den fick jag lite senare som present. haha


Anna och Berit med sina presentsamlingar.


Helena, jag och Pella. Min bästa grej var en lätt bagagevåg. Den är nedpackad i resväskan redan!

Efter hazarden kom chocken. Jag och Berit plockar ihop våra grejer för att lämna hazarden. Då dyker Cennet och Ingela upp. Jag undrar vad de gör där men vet samtidigt att man har haft tävlingsträning tidigare på dagen och tänkte att de nog varit med på det och bara kom förbi för att säga Hej!
Då säger Pella: "Näe, du får inte åka hem. Varför tror du Cennet har kommit upp från Mullsjö för? Vi ska fira dig nu, förstår du!"
Berit hade redan klätt på sig ytterkläderna och ville hem till katten så hon lämnade oss, men istället trillade Martina med Rasmus och Denise, Milla med Naima, Jenny och Eva med Alma. in. Då blev jag RÖRD och fick en tår i ögat.
Det blev smörgåstårta och kaffe - och presentutdelning. En docka som Guytun Mundy hade gjort åt mig. Det föreställde en kopia av mig som biker med bandana och väst haha. Men vet du, jag kom ju av mig alldeles så foton från uppvaktningen har jag INGA.
Däremot tog jag med mig själv och åkte med Martina och barnen till Landeryd, där jag var med på ett par line dancekurser (fick låna skor av Eva). Därifrån blev det lite bilder.
Jag och MiniMaria var med en stund på både Peters och Steinars kurser i lånade skor. Tyvärr var de helt platta så mina fötter klarade inte av dem ända till slutet. Men det var roligt så länge det varade!


Det var alldeles kolsvart när jag åkte hem på E4:an.


Och självklart blev det vin med gänget hemma i soffan på kvällen. Det var verkligen en toppendag att se tillbaka på!

21 oktober - Förmiddagen: Jag undrar lite grann..

Idag var det dags att åka på hazard med brudarna. Men först lämnade jag lite mat i mammas kylskåp och lämnade bilen på hennes parkering. De skulle komma hem från Andalusien  idag.
Från Åbylund vandrade jag till Martina för att lämna lite grejer och fortsatte sedan till Milla där jag skulle hämta min egen bil.


Försöker se tjusningen med hösten där jag promenerar över döda och döende löv men har lite svårt att se den...

Jag åkte till Ikano en sväng. Där reagerade jag på H&M:s reaskyltning som är enbart på engelska. Sverige blir allt mer osvenskt. Jag blir verkligen besviken och undrar var det ska sluta. Har det blivit fult och fel att vara svensk? Allt som har varit typiskt svenskt ska ju bort, verkar det som.
Det började redan under min grundskoletid, när man plötsligt inte fick säga Negerboll längre för det var rasistiskt. Efter det har det väl ändå bara gått utför.
"Min" svenska flagga och nationalsången har fått bli synonymt med rasism, "Idas sommarvisa" och "Den blomstertid nu kommer" och att gå i den gemensamma samlingslokalen (som kyrkan en gång var) anses vara påtvingad religion och ska bort från skolavslutningen. Ja, sannerligen. Sverige har blivit ett märkligt land som tappar bort sin egen identitet - och det är det enda landet som jag har varit i som bär sig åt så. Till och med mina pålästa utländska bekantskaper undrar vad Sverige håller på med.

Näe, men nu är det dags att gå vidare i livet. Det här blev ju alldeles för deprimerande. I nästa inlägg träffas unga/typ nya som äldre/gamla svenskar på Hazard i Johannelund! Mycket roligare och mycket mer lättsamt :)

20 oktober - Nya glasögon

Fick ett SMS i torsdags om att mina glasögon, som jag beställt hos SmartEyes förra torsdagen, hade kommit. Nu hade jag ju inte haft ärenden in utan suttit och repeterat mina Jordanienkunskaper hemma så det kom att dröja till idag.
 

Regn igen. Bara att vänja sig.

Men jag startade med att åka till Gistad och hämta en bilbarnstol till Albin. Hittade en på blocket igår som jag inte kunde låta bli att köpa.

Men det stannade vid stol och glasögon så jag var snart hemma för vidare förberedelser. Det är bara några dagar kvar nu ju...

18 oktober - Ögon(blicks)kliniken

Idag fick jag följa med Milla till Ögonkliniken. Mest för att hon inte hittade haha men iallafall. Det var Elton som skulle dit då man på BVC tyckte att han skelade.
 

Regntunga skyar som vanligt och gummistövlar på. Elton hittade faktiskt ett par pölar att gå i.

Och inte var det något fel på Eltons ögon, inte!

17 oktober - Jonzon och Triss(t)

Idag var jag i Rappestad och hälsade på Per och Jonzon och vi åt middag ihop.
 

När Jonzon kom hem från dagis, hämtade han sin katt nästan direkt. Den har han och tuggar lite på när han är trött, och brukar sömna mitt i ett tugg. Han är väl för rolig den där hunden!
 
Tog reda på min post och där hade jag en massa Trisslotter. Prenumererar ju på fyra i månaden tillsammans med barnen. Men KAN du fatta, av 13 lotter vann vi på EN: 30 kronor!!!! Det är väl ändå för dåligt, va!
 

En bunt med Nitlotter har jag fått tre månader nu! När kommer storvinsten?

14 oktober - Äventyret Vild Vildare Vildast Dag 2

Det sakta uppvaknandet dokumenterade förstås, därefter klev vi upp och gjorde oss klara för frukost i restaurangen.
 

God morgon alla!
 
Efter frullen packade vi ihop våra grejer. Det var dags för dagens Wild Tour på Kolmården, enbart öppen för Vildmarkshotellets gäster.
 

Promenaden startade med stadigt uppför när vi kom in bakvägen! Ja, jag hjälpte väl till liiite iallafall.

Det var superlyxigt att gå där NÄSTAN helt ensamma och titta på djuren både ute och inne!

Här är lite bilder från vår Vilda tur!
 

Vi hade tur med vädret hela dagen. Visserligen var inte solen framme hela tiden men regnet höll sig borta!
 

Tigrarna var ute men lite för långt bort för att jag skulle få några bra foton. Som tur var passerade en när vi gick igenom "tunneln", så jag kunde knäppa en bild på detta imponerande djur genom imman. Jag får hoppas att jag ser dem i Ranthambore när jag kommer dit igen i februari 2013. Tapiren hade dock vänligheten att spatsera förbi oss när vi, i vår tur, spatserade förbi hans hemman!


Snöleoparen satt på sitt berg och kikade runt. Ett par kameler visade upp en minikaravan hemma hos sig.
 

Djuren i all ära men Albin föredrog helt andra saker, som typ alla vattenpölar! Vore ju himla synd att missa dem.
 
Lunchpaus i Bamses värld men påföljande blöjbyte.
 
Dagens höjdpunkt var förstås aporna!
 

Vi hade förmånen att få se en styrkedemonstration av apan som hänger i trädet.
 

När styrkedemonstrationan pågick bland chimpanserna med skrik och apor som rusade runt, tittade två barn förstummat på medan vi mer log och kände igen oss. hahaha
 

En av de mindre gorillorna blev av någon anledning upprörd och kastade skrikande en gren mot oss bakom rutan. Grårygg tittade lugn på.
 
Sjölejon, sälar och sjöbjörnar simmar tillsammans. Den ensamma tyckte jag såg lite opålitlig ut, måste jag erkänna.
 

Så var vår tur bland de vilda djuren slut och vi var tillbaka vid Vildmarkshotellet!


När vi satte oss i bilen kände vi nog alla att vi var trötta. Och det ÄR jobbigt att vara på Äventyr - men roligt är det! Så redan samma kväll satte jag mig med en binge idéer till nästa Äventyr hehe

13 oktober - Äventyret Vild Vildare Vildast Dag 1

Så var det äntligen dags! Äventyr med barn och barnbarn.
 

Samling utanför Martina och sen körde vi i minikolonn - jag först, Milla sen.

Första projektet idag var familjefotografering på Modellfabriken i Norrköping! Här är lite bilder från projektet.


Albin och Elton lekte sig igenom besöket innan det blev alltför långtråkigt (i slutet när det inte hände så mycket).


Martina och Milla i sminket. Det blev bra men jag såg rynkig och arg ut tyckte vi alla tre, så min make-up åkte bort innan fotograferingen...
 

Fixa håret får man göra själv. Det hade nog varit bättre att ha gjort redan hemma...


Modellfabriken gör skäl för namnet. Allt görs på löpande band och det kan bli väntetider. När det var vår tur fick vi veta att fotografen bara hade tid för två byten, inte tre. Det kändes ju trist för oss alla, som hade förberett och packa en massa och dragit med oss in. Det hade kanske varit bra om vi fått reda på genom ett sms innan kl 12 så hade vi åtminstone kunnat lämnat hälften av grejerna i bilen... Vi fick ju SMS med bekräftelse och påminnelse.
 

Albin och Elton tyckte det var spännande i fotoateljen - mest när det inte var fotodags...  Ateljen är dessutom en genomfart till omklädningsrummet och val-av-fotografier-rummet, så vi vuxna upplevde att det var lite stressande med allt spring.


Efter fotograferingen fick vi vänta på vår tur till en dator för att gå igenom våra kort. Vi passade på att äta lite lunch och prata lite. Soffan stod i omklädningsrummet (ja det fanns två bås där man kunde klä om också) så vi var nog lite i vägen men det fanns liksom inget alternativ.


Att välja ut 15 kort var inte helt lätt och vid det här laget hade barnen tröttnat. Vi hade då varit där i 3,5 timme...
Tyvärr var närbilderna på Albin inte så bra. Han hade ett bläcksträck på kinden och det missade fotografen att säga till om. Fotografen var nog kanske inte helt engagerad som på en vanlig atelje, för bilderna blev bra men kunde ha varit bättre om denne sagt till om håret eller att kläderna inte såg bra ut...Men ett av korten är det till höger och vilka är då med på bilden?
Fr vä: Elton, Milla, Naima, jag, Martina och Albin - alla barn och barnbarn i skrivande stund
 
Efter fyra timmar satt vi i bilarna igen! Vi var överens om att det var en annorlunda upplevelse men att vi nog kommer välja annan studio nästa gång. Prislapp? 15 jpeg-bilder på CD + en av de utvalda bilderna utskriven: 2999 SEK. Extra enstaka bilder efter det, också på CD:n i samma format: 100 SEK.
 
Så till nästa projekt. Vi packade in alla våra grejer och barn i bilarna och åkte mot "tamtara" Vildmarkshotellet!
 
Det tar ett tag att packa in allt och alla i bilarna.
 
Vi bodde in oss och fattade beslutet att skippa bad och gå till lekrummet istället. Vi hade passerade det på vägen till familjerummet och Elton hade lite svårt att gå förbi det!
 
Snabb uppackning, därefter mot Lekrummet!
 
 
Och efter lek och bus blev det middag i restaurangen med vita dukar på borden - som inte var vita efter att vi hade varit där... så det blev riktigt med dricks till servitören haha
 


Barnen hade egen buffé att ta mat ifrån. Delar av den hamnade dels på golvet, dels på duken, dels i munnen. Det var nog tre lika delar där, ja.
 
Alla var snart mätta och glada så vi kunde gå till rummet, busa lite mer och sedan försöka få alla att sova till nästa morgon... Och det gick väl så där.
 

Att varva ner för att sova är omöjligt i ett rum med sju personer. Men det är sånt man får räkna med på Äventyr!

12 oktober - Ska man ha hatt kanske?

Åkte till Prio idag där jag hittade en hatt. Har aldrig gillat hattar men var ju tvungen att testa en. Vad tycks?
 

Näe, jag köpte den inte!


Åkte till Hyundai och beställde tid för service och passade på att slå en lov på Mekonomen och hittade en helt rosa avdelning. Rosa bandet gör sig påmint överallt!


Som jag har berättat har jag köpt en massa skor den här veckan. Hämtade ett par hos Caroline S idag och möttes av en vacker solnedgång på hemvägen från Skäggetorp!


Och så blev min mammas bil (som jag har lånat medan hon är i Andalusien med Björn) packad och klar för Äventyret som går av stapeln imorgon, lördag! Fick låna en bilbarnstol av Jenny W till Albin så nu kan vi åka säkert allihop! Det ska bli så himla roligt!

11 oktober - Man blir helt snurrig!


Ja, jag åker in till stan lite varje dag känns det som. Och herregud vad mycket rondeller som byggs. Jag blev helt snurrig idag.

Är himla sugen på att köpa hoj igen och ta en road-trip ner till Samos i vår. Testade en Shadow på Beviks med detta syfte i huvudet, men 49 000 känns lite mycket just nu... även om den kommer med Sissybar, packväskor och är nyservad... Får nog meditera på det där lite mer.

Tog pendeln hem eftersom jag lämnade tillbaka bilen till Milla idag!
 

På kvällen blev det lite fest på kammaren: Chokladtryffel och rött vin, minsann! Inte helt fel!

10 oktober - Välkommen Ostbollar!

Idag blev det ett besök på Citygross där jag inhandlade en påse ostbollar som jag slukade halva lätt som en plätt! Hittade även skruvar som jag inte sett förut men de var riktigt tråkiga de! De kommer med hem någon mer gång.

Bollar och skruvar

Och idag testade jag klädombytena inför Äventyrets besök på Modellfabriken. De här tänkte jag ta!
 

Line dance-stuk, Hilfigerkit och Angrybird-outfit

9 oktober - Shoppingdag

Tog förstås fel väg in till stan när jag valde gamla vägen istället för E4:an. Vägrenovering på G.

Linköpings väderutsikter idag: Regn med några uppehåll


Och på IKEA hade man så klart börjat med att packa upp julsakerna. Det ska börjas i tid!


På BOKIA köpte jag överstrykningspennor för mina jordanienstudier, och filofaxkalender för 2013. Behöver börja skriva in mina kontrakt så jag har kolla på "svenska dagar" som måste förvaltas väl!
 

Svängde förbi Per och Jonzon där jag fick presenter i efterskott: härlig tryffel ligger bakom det vita pappret och snygga snörena, plus ett vitt och ett rött vin!

8 oktober - Ok, jag HAR misskött mig!

Det är bara att gilla läget och inse att man gjort en binge felval i fem månader och ta konsekvensen. Bara att börja medicinera igen mot min glukosintolerans och gå ner i vikt till mitt hälsosamma jag. Det får bli mitt mål vinterhalvåret.
 

Auch!!! Inte bra, graube!

Men inte får man bli nedslagen för nederlag, inte. Då måste man hitta på andra sätt att roa sig och jag valde att förbereda Äventyret Vild Vildare Vildast som skulle gå av stapeln 13 oktober med barn och barnbarn. Det blev pysselkväll för att kreera två strumpspöken!


Meningen att det skulle bli fyra strumpdockor, två färgglada och två spöken. Jag tappade fart efter de två vita spöken som jag istället lekte lite med i soffan haha

6- 7 oktober - Tillbaka till svensk mark!

Ankom Arlanda och Jumbo hostel midnatt och lämnade det runt niohugget den 7e. Dags att ta tåget till Linköping!


Blev tvungen att köpa med mig en påse ostbågar att prassla med på tåget. Ostbollarna fick vänta!


"Outdoor temp 12 degrees" - varför skriver man det på engelska? En fråga jag kom att ställa mig flera gånger under min hemmavistelse. Sverige verkar bli mindre och mindre svenskt och jag undrar varför.


Nya fotbollsstadion i Linköping?På Linköpings resecentrum möttes jag av Milla, Elton (som jag fick en teckning av, föreställande ett träd) och en sovande Naima (Uttalas Na-i-ma fick jag veta, inte Najma som jag har gått och sagt!) Och så kom min bil i mina händer igen!Jag sammanstrålade med Maggan (Alm) på LKK där vi gick på team Hoffstens konsert innan jag åkte och handlade på Tornby.


Hos Martina, Chrille och Albin var det sko-leverans. (Fick ett ryck och handlade skor i massor på Skopunkten de följande dagarna haha.)


Solen höll på att gå ner när jag började åka till Mantorp

Så var jag då hemma och kunde sätta nyckeln i låset!


Och så här lycklig var jag att få bädda ut min bäddsoffa. Jag gillar verkligen min lägenhet!

4 oktober - Snart är det slut!


Det börjar närma sig slutet på min Samosvistelse för säsongen. Här kommer en sista solnegångsbild!

2 oktober - Turkiet igen!

Idag var det dags för resa till grannlandet igen. Två gäster skulle till Efesos och resten skulle gå på byn. Men först var det tvätten i blöt.

Tvätten i!


Bananblomma - fast det visste du väl redan. Har ju publicerat dylikt blomster både från Marocko och Thailand.


Att dubbelparkera är mer regel än undantagå Samos pMen så lämnar man bilnyckeln i också! Det ska vara lätt att flytta på fordonet om det behövs!


Samos Star som vi tar till grannlandet (och Patmos på fredagar...)


Det var riktigt disigt när vi åkte.


Granatäpplena är mogna här. På Samos dröjer de ett tag till.


Och julsakerna är på plats till försäljning här också.


Vyer från Kusadasis borg på Duv-ön, byggd under byzantisk tid på 1200-talet. Den går ibland under benämningen Piratborgen :). På bilden längst ner ska det ju stå: Ser du den? Blev lite fel där.


Från Güvercinli park. Duvor på tavlor och som statyer finns det gott om här. Kuşadası betyder fågelön ('kuş' (fågel) and 'ada' (ö)


Muvaffak Maffy Falay, känd jazzmusiker som står staty i Kuşadası.
http://en.wikipedia.org/wiki/Muvaffak_%22Maffy%22_Falay

En ny katt kom på besök på min balkong på kvällen. Inte en kattunge men väl en ung katt.

1 oktober - Första dagen i en riktig Samoshöstmånad

Vaknade i arla morgonstund - och det var riktigt varmt ute!
 
Nämen, om man kanske skulle gå upp och äta frukost då?
 
Servicedag såsom brukligt är på måndagarna. Och idag började jag säga Hej då till folk. Nu kommer jag ju tillbaka så det är inte så ledsamt. Delade ut mitt första fotokort iallafall, något som emottogs med stor glädje och förundran över hur jag kunnat ta ett hoppkort alldeles själv :) Men du och jag vet ju hemligheten. Stativ som går att böja runt vad som helst och en kamera med 12 sekunders fördröjning...

30 september - Mer bekymmer

haha ja man ska inte ropa Hej förrän man har kommit över bäcken. På eftermiddagen ringde ett par och berättade att de blivit bestulna på stranden på dagen. Det är ju HÖGST ovanligt. Jag har faktiskt aldrig hört talas om att det har hänt här någongång ens. Men så var det iallafall.
 
Det har varit två dagar med avbrott från rutinerna så även om de inte var av den glada sorten, "firade" jag detta med att köpa salami och gå till Pepinos så de kunde göra min Graubes special. De ska förresten flytta men inte från Pythagorio, bara en bit närmare hamnen!
 
Salamipizza och Club soda med dator och servicetelefon som sällskap

29 september - Början till slutet

Det var inga uppdateringar på avrese- och ankomstlistorna när jag kom till kontoret. Näe, det kan väl inte hända så mycket så här i slutet, tänkte jag. Det blir inte fullt plan ner eftersom jag ska ha fullt plan till Sverige och jag har 14dagarsgäster kvar här, som nog gärna vill med hem den 6e oktober.
 
När jag kom till Samos stad låg molnen riktigt, riktigt lågt. Trodde först att Nu så var det brand på G - men som tur var det bara moln...
 
 
Men den här ankomsten blev lite ovanlig kan man säga. Nu kan jag inte berätta i detalj vad som hände men i stora drag!
Man ringde från ett hotell (som inte Airtours har) om en airtoursgäst som lämnats av där av en polis. Receptionisten ringde mig därifrån och berättade att jag behöver komma snarast för jag hade en som behöver hjälp. Jag åkte därför dit efter min gåtransfer i Pythagorio.
Där visade det sig att gästen kommit i början av september med enbart en enkel flygbiljett bokad och var således inte min gäst. Du förstår, när man bokar enbart flyg genom charterbolag är man på egen hand precis som när du bokar med Ryanair, Sas eller andra bolag. Man har alltså bara en flygstol.
Gästern var iallafall ganska förvirrad och gjorde ett trött intryck. Som reseledare har jag inget ansvar för flight only-gäster och ska helst inte skulle blanda mig i den typen av resenärs problem. Men hotellet där gästen blivit avsläppt på vägrade ha denne kvar, gästen kände ingen på Samos och hade ingenstans att ta vägen. Jag förklarade för gästen att jag inte får hjälpa henne men att jag ändå valt att boka ett hotellrum för en natt i ett av Airtours hotell - men att hon sedan var på egen hand igen.
Jag satte sedan gästen i en taxi som körde denne till hotellet där jag bokat ett rum för en natt. Om det var rätt eller fel är ju alltid svårt att säga... Jag visste ju om det jag fick berättat för mig var sant - men gjort är gjort.
 
Så när var jag hemma då? Jag inte var det halv tio i allafall :/ Man måste bara älska sitt jobb när såna här saker dyker upp!

28 september - Dagen för sista ankomsten

Det blev så klart kontoret hela dagen. Enda skillnaden var att jag hade avreseinformation i välkomstmaterialet eftersom jag samlar in mina infopärmar nästa vecka. Och så fick jag besök av en vacker nattfjäril på kvällen!
 

27 september - Snorkla med skoprionfiskar!

Min fridag tillbringade jag med Lisa och Kapten Yannis och 8 airtoursgäster på båt och Meghalla Lakka. Här är lite bilder därifrån. Höjdpunkten var att få en Skorpionfisk på bild, måste jag säga! Det var gott om dem på ett ställe där det var så grunt så jag nästan släpade magen i botten, Jag kretsade runt där länge, måste jag avslöja. Kanske inget JÄTTEbra idé så här efteråt, men det tyckte jag då!
 


26 september - En andra frukost på Evelin

Ja, så var det dags för hotellservic dag. Idag bestämde jag mig för att äta min andra frukost på Evelins taverna. Det passade bra i tid (kl 9). Hade tänkt göra det tidigare men det har helt enkelt inte blivit av.
 

Passade på att gå igenom telefonräkningen i emellan tuggorna av bacon, ägg och toast.. Det var bara två Fritidsresegäster som ville samspråka med mig i övrigt...
 
Resten av dagen flöt på som vanligt! Inga större överraskningar, alltså!

25 september - Teambild!!!

Idag hade jag med mig kameran för att ta en Teambild att ge bort till mina samarbetspartners här på ön, som tack för säsongen. Hade superkul här jag sprang mellan kameran och bilen. Passerande undrade nog vad jag höll på med... På kvällen fixade jag dit texten och lämnade in till framkallning!


Hopp, hurra!
Vad jag gjorde mer? Hade service så klart! Men en lite annorlunda tisdag blev det ju!

24 september - En vanlig måndag

Aa idag var det ju hotellservice för hela slanten och inget direkt att berätta om dagen just därför. Alltså det händer ju grejer hela tiden men jag tycker inte att det är något att återberätta. Kan bara säga att jag gillar mina gäster :)
 
Granatäpplena är snart klara men jag hinner nog inte smaka på dem innan jag åker.

22-23 september - Ny vecka

Jag både lördagen och söndagen var typ som vanligt.
Lördag var det kontoret och de sista förberedelserna för avresa och ankomst och söndagen, välkomstmöten.
Det blir inte så mycket att skriva om de här dagarna för de går liksom på rutin - och inget oförutsätt händer så klart, och det gjorde det inte!
 
Och hemma var jag skapligt båda dagarna :=

21 september - Fridag på Mystic

Snart är det slut på fridagarna i Votsalakia. Bara att njuta av det sista, alltså! 
Det var dessutom Marianns sista dag här på Samos och hon var med. Tillbaka till Pythagorio fick vi sällskap med Nathalia (Georgos flickvän på Heaven Bar). Hon överraskade honom med att smita från Votsalakia, boka hotellrum i Pythagorio och skicka ett SMS att om han ville träffa henne senare på kvällen, fick han komma dit.
haha Sån´t gillar jag!

 
På kvällen hakade jag på middagen på Esprides tillsammans med Apollo och Falke. Men Mariann och jag kommer ses i Jordanien. Hon ska jobba där för Apollo och jag kommer ju ner med mina rundreseresenärer till Aqaba en gång i veckan under fem veckor, så det var mer ett "vi ses" än ett "Hej då" denna afton :)

20 september - I Efesos No 3

Idag hade jag i uppdrag att skriva en rapport från utflykten till Efesos, ca 20 minuter från Kuşadası. Inte mig emot. Har inte varit där på länge och eftersom där alltid pågår utgrävningar hoppades jag kunna upptäcka något nytt.
Man har redan uppdaterat information om till exempel Domitians tempel som inte alls är tillägnat honom som man har trott tidigare, utan Titus Flavius Vespasianus, var Domitians brolla och den som innehade kejsartiteln FÖRE honom. Titus fick dock bara en regeringstid från 23/6 79 fram till sin död vid 41 års ålder, 13/9 81 - kanske mördad? Det är just nya fynd som gör utgrävningar så himla spännande!
 
Här är mina bilder och lite intressanta fakta från platserna jag stannade vid. Och ja, idag vandrar man igenom Efesos nummer tre. Man har alltså byggt staden i fyra omgånger på olika platser...
 
Vi lämnar Samos och beger oss mot Kuşadası i strålande solsken och lugnt hav!

TIPS: Väl inne på Efesos finns det inga kiosker att köpa vatten i, så att ladda med 1,5 liter från resans början är inte helt fel!. Men det finns försäljare utanför ingången för dig som inte gillar att dra på 1,5 kg från Samos! Till dyra priser då förstås!
 
Så! Ska vi starta promenaden uppifrån och ner då, rå?
(All fakta du läser här är det jag har forskat reda på själv och jag kan inte berätta allt - då skulle jag aldrig bli klar haha)


Med biljetten i handen träder vi så in i den historista staden!

J.T Woods letade efter Artemistemplet egentligen men hittade Magnesiaporten och bymuren - och upptäckte så att säga Efesos på grund av det "misstaget". Här i området hittar du Variusbadet (t vä) som fortfarande inte är helt utgrävt! Man skulle vara ren för att komma in i stan! Visste du att under Efesos höjdpunkt med dryga 225 000 invånare gick det åt 10 000 liter vatten OM DAGEN!

Så vandrar vi vidare via basilikan (t vä). Här idkades "börs"- och kommersiell handel. Domstolen höll också  till här! Vi kommer så småningom fram till ingångarna till Odeon, som hade dubbla funktioner. Som Boulotarion (= byrådssal för senaten som enbart bestod av aristokrater och som fattade de viktigaste besluten för staden) och som teater med plats för 1500 pers. Ingången du ser du till höger är bara en av de sex som fanns. Beroende på status valde man väg in och fick sitta högre eller lägre upp. 400 smala platser för de mindre betydelsefulla och 1100 lite bredare platser för de lite finare folket.


Fortfarande Odeon: Kollar du riktigt noga på bilden till höger, ser du ett huvud längst fram och hade jag nu varit hygglig och tagit en bild framifrån hade du sett att det var en slags vädur - och jag kan inte låta bli att göra en återkoppling till Karnaktemplet i Luxor, där vi hittar en släkting (Ram) som symboliserar guden Ra (största solguden i egyptologin). Inget att bli förvånad över, eller hur? För vem hittar vi som den intressanta gemensamma nämnaren här, tror du? Jo, Alexander den Store - farao i Egpyten 332-323 f Kr och "grundaren" till hellenismen! Jag älskar världshistoria! Tänk vad allt hänger samman!


Vi är framme i Prythaneon, guvernörens hus eller stadshuset om du vill. Har kunde man bli inbjuden till banketter, religiösa och officiella ceremonier, minsann! Här brann också den heliga elden i en tempelliknande byggnad tillägnad grekiska gudinnan Hestia (alla jungfrurs gudinna). Man trodde att så länge elden brann skulle Efesos klara sig från krig och elände. Det var unga flickor, läs: jungfrur (nåja, de skulle allt stå till tjänst, om du fattar, för byns män som ville komma närmare gudarna. Men eftersom detta var en gudomlig handling ansågs kvinnorna vara giftasdugliga!) mellan 14 och 42/44 år som fick vakta elden.


Så hamnar vi på sjukstugan och örtapoteket - men ingen är ju sjuk så vi går vidare, tycker jag! Förresten, du kanske känner igen symbolen till vänster? Japp, den finns fortfarande kvar som symbol inom medicin.

Domitians tempel som vi ju redan vet inte var till honom utan till Titus, så det lämnar vi.


Memmiusmonumentet är ett segermonument över Memmius morfars (diktatorn -och italienaren - Sulla) seger över romarna 87 e Kr i ett av de första större inbördeskrigen. Kriget utlöstes efter mordet på Marcus Livius Drusus d.y. Denne hade gjort sig besvärlig genom att förespråka att ALLA invånare/italienare var Romare och lika värda (fast gängse uppfattning var att bara Rom-invånarna var romare - och att dessa var mycket bättre än alla andra). Det var likavärdeprincipen som Sulla försvarade! Figurerna som finns kvar i sten föreställer Memmius far (Caius) och morfar...


Nike är inte bara ett sportigt märke. Det är grekiska mytologins segergudinna, minsann! Nu hör till saken att det inte bara handlar om segrar i krig. Nej, då! Det kan handla om seger i olika tävlingsspel, som var så viktigt för grekerna. Men var kan den har varit ursprungligen? Inte på marken väl? Återkommer med en teori lite längre ner!


Vägen ner mot biblioteket och Pornaion. Det lär ha varit en "hemlig" gång emellan byggnaderna så grabbarna kunde säga att de gick till bibblan men gick till Glädjens hus istället. (Pornaion = små rum där grekernas prostituerade arbetade.) Den höga byggnaden längst ner är Celciusbiblioteteket.


T vä: Huvudlös staty på Efesos "Walk of Fame". Det berättas att för att slippa göra en hel staty för nya kändisar, valde man ibland att bara hugga av huvudet och göra nytt huvud... T hö: Detalj på ett stenblock.

I början av Curetesgatan ligger Herkulesporten. Den står faktiskt inte på sin ursprungliga plats utan flyttades dit på 300-talet. En del forskare tror att Nike hör ihop med de här pelarna. Relieferna (som ni bara skymtar) visar Herkules seger över det nemeiska lejonet, som han ströp, tog skinnet av och gjorde en mantel, som i sin tur gjorde honom osårbar!

Trajanus fontän - och honom har du hört talas om förut för han finns även i Jerash, Jordanien! Och för dig som inte vet så var han en spanjor som blev romersk kejsare mellan år 98-117 och han efterträddes av en annan kändis - Hadrianus! Och den mannen hittar vi i Efesos också. Fontänen var imponerande 20x20m omgiven av pelare och statyer. Man håller på att restaurera men man är långt ifrån färdig!

Utgrävningar pågår fortfarande och man hittar nya platser och föremål hela tiden. Men fortfarande menar man att bara 25% är utgrävt.

Detalj från ett mosaikgolv. Många av mönstren här hittar du på turkiska mattor, bland annat.

Dåtidens shoppingmall. Butiker, frisörer, barberare (och kanske vinbaren och "snabbmats"restauranger) låg sida vid sida längs vägen.
 
Då har vi kommit fram till Hadrianus tempel, då! Byggnaden uppfördes till Hadrianus ära efter dennes död. Hadrianus var också spanjor, precis som Trajanus - och regerade mellan år 117-138 efter en liten intressant historia. Trajanus hann nämligen dö innan Hadrianus utnämndes officiellt som efterträdare, även om han nog var den självklare efterträdare. Det var tack vare Trajanus hustru som liksom gick i god för att han var utnämnd på Trajanus dödsbädd. Och ingen argumenterade med henne utan Hadrianus accepterades därmed som ledare!
 
Mitt emot Hadrians tempel ligger sex terass-hus, hus för de rika. De finns skyddade under tak och på den här rundturen fanns ingen tid att gå in och se dem (två är öppna). Riktigt synd för de är superduperfina! Det är här du hittar vackra fresker och mosaiker...

Vi vandrar istället vidare i värmen. Kissnödig någon? Här satt iallafall (männen) och uträffade sina behov och kunde diskutera viktiga saker med varandra samtidigt. (Toaletterna utgjorde en del av Scholasticabadet.) Det fanns rinnande vatten att göra sig ren med, för som du förstår var toalettpappersrullen ännu inte uppfunnen. Dessa publika toaletter var betal-toa så det fanns bara en ingång så man kunde hålla koll på att ingen plankade in! Eftersom det är marmorbänkar så blev det kallt att sätta sig direkt så det berättas att man lät slavar värma upp "sätet" först...
 
Vi är framme vid Celsiusbiblioteket, Pornaion och Mazeus/Mythridatesporten (valven t hö). Sistnämnda uppförd till kejsar Augustus ära av två slavar som han frigav. Trappstegen framför bibblan användes ibland som sittplatser då den öppna platsen även användes som auditorium (hörsal) ibland.

På fasaden på Celciusbiblioteket hittar vi fyra galanta damer. De är fr vä: Ennoia - kunskap, Sophia -  kunskap, Arete - dygd och Episteme - intelligens. 

När du går igenom Mazeus och Mythridates port kommer du ut till affärscentret i Efesos, Handelsagoran. Staden var bland annat slutstation för Sidenvägen som gick mellan Turkiet, Persien (nuvarande Iran), Indien och Kina! Runt torget stod byggnader med butiker och handeln var hektisk mellan folkslagen som möttes här. Visste du förresten att man anser att Alexander den store banade väg för Sidenvägen? När hans rike var som störst hade han landet från Indien - Uzbekistan - bort till Grekland och Makedonien plus gazaremsan och Egypten under sina fötter, och skapade handelsplatser vägen emellan de olika delarna av riket.

Om du svänger direkt höger efter portarna kan du kika in i ett avspärrat rum och titta på Artemisstatyn och tre "masker" som visar en typisk huvudbonad. Det är dock inget stopp som prioriteras i vanliga fall så jag galopperade dit så ni kunde få se!
 
Från Celciusbiblitoeket går Marmorvägen till teatern som ligger på kullen vid namn Panayirdagi. Teatern kunde som mest ta 25000 åskådare. Teatern användes inte bara för konserter och teaterföreställningar, utan också för religiösa, politiska och filosofiska diskussioner samt gladiator- och djurkamper.
Bilden är tagen från teaterns gymnasium där man kunde träna. Där fanns lobbies, varma och kalla bassänger, träningshallar och rekreationsrum. Området är bara delvis utgrävt.
 
Hamngatan, det vill säga den vägen som leder ner mot Efesos hamn. Idag slutar den i ett träsk... Hamnen slammade nämligen långsamt upp av Kaystrosfloden (Küçük Menderes) och därmed började slutet för Efesos storhetstid. Staden och tempel förstördes dessutom av goterna och alla andra nya folkslag som erövrade staden. Till detta drabbades området av fem stora jordbävningar som man känner till. Alla dessa "olyckor" måste ha berott på att någon inte passade den heliga elden tillräckligt bra, eller hur!?
 
Från Hamngatan är det dags att bege sig mot utgången. Toalettbesök på moderna toaletter erbjuds för de som önskar medan vi andra går ut, hack i häl på dagens engelsktalande guide Nor.

Förbi taxiparkeringen och till bussarna, sen mot lunchen, som tyvärr var på ett, i mitt tycke, hemskt ställe - men okej, ganska billigt. Men dålig service och smaklös buffémat är INTE min grej! Tacka vet jag Öz Urfa!!!
 

Sent om sider var vi tillbaka i stan. Hoppade över stoppet på en mattfabrik till förmån för shopping i bazarkvarteren. Jag hade ju turen att hitta i Kuşadası... och kunde därför möta upp med Mariann, Lucy och hennes väninna och Marianns trevlig lokalguide (och de satt på Öz Urfa förstås!) som jag glömt namnet på.
En liten parentes om bilderna ovan: McDonalds finns INTE på Efesos! Och jag har inte sett Hubba Bubba på år och da´r och drog mig till  minnes tuggandet på detta bubbelgum som kunde göra det absolut största bubblorna utan att spricka... eller jo, de sprack och hamnade då i hela ansiktet - och håret...


Med mina nyinköpta Tommy Hilfigerdojor sparkade jag med benen ovanför Medelhavet, på väg tillbaka till Samos stad. Och vi kom lagom in till solnedgången :) En minnesvärd dag till ända - i alla fall nästan, för jag och Mariann tog en övernattning på Samaina Inn igen men där glömde jag visst ta kort helt. Tur är det, känner jag, för herregud! Varje gång jag tar så här många bilder och ska blogga tar den en evighet. De ska redigeras, organiseras och anpassas till bloggen och så ska det vara text också. Varje gång jag tar så här mycket kort tänker jag "Jag måste sluta ta så mycket kort" - vilket jag uppenbarligen aldrig kommer ihåg...

RSS 2.0