25 juni - Split och inget mer

Det blev en enkel frukost på hotellet. Och lite sovmorgon blev det för jag gick ner vid halv sju som först.
 

Nästan som frukosten hemma


Bussen kom och jag åkte iväg mot Terminal No 5 för säkerhetskontroll, lite shopping och träff med gästerna vid gaten.
 

Efter att vårt plan landat på inrikesbanan och blivit bogserat till en utrikesgate, fick vi sedan fick vänta på catering. Det gjorde att vi kom iväg en halvtimme efter utsatt tid. Men vi iväg kom vi.

I Split åkte vi ner till båten som vi hittade direkt för det var så få båtar. Där checkade vi in, hade säkerhetsgenomgång under det att det gungade rejält. Det var egentligen meningen att vi skulle äta lunchen under segling till Skradin men havet var så oroligt att man av säkerhetskäl lät oss äta i hamnen. Dessutom regnade det med tillhörande blixt och dunder.

Under middagen fick vi reda på att kaptenen fattat beslutet att inte åka ut - och tur var väl det för i Trogir hade det haglat och bland annat förstört bilar, och öarna Hvar och Korčula hade drabbats av metereologisk tsunami som flyttat båtar upp på land!

Det blev istället en spontan promenad i Split för de som ville. Som avslutning satte vi oss med en Tomislav straxt efter groduttällningen. Inte illa alls. Men mitt under intagandet av ölen öppnade sig himlen (återigen) med blixt och dunder. Jag var väldig glad över att jag har med mig min rejäla regnponcho, kan jag berätta.

Men det blev inte mycket foton tagna. Du för nöja dig med en regndroppsdekorerad kaprisblomma från Diocletians palats.


24 juni - I väntans tider

Dagen bestod mest av väntan faktiskt. Mest väntade jag (och hoppades) på SMS från Posten. Och en timme innan jag skulle ta pendeltåget till Norrköping så kom paket från Brandos och Boozt.! Behöver jag berätta att jag småsprang bort till macken?


Med två påsar i handen sprang jag hem och provade shorts, t-shirt och kängor och kunde iallafall ha de två sistnämnda. Shortsen hade de missat att uppge på hemsidan att det var låg midja...


Med nya t-shirten och kängorna på spatserade jag glatt iväg till pendeln - som kom bara två minuter försent.

När jag satt där på pendeltåget fick jag syn på en groda som kikade fram! Jamen, visst liknar det en groda? Lite kul.

När jag kom till Arlanda checkade jag in resväskan innan jag begav mig till hållplats No 7 där bussen till Connect hotell gick ifrån.
 
Den här gången var reseväskevikten mer normal. Jag skulle ju bara vara borta 9 dagar och behövde jag inte lika mycket ombyten. Jag valde dessutom bort snorkelutrustningen som jag anser vara rätt så bortkastat i Adriatiska havet eftersom det inte finns mycket att se. Jag tog dessutom min jobbväska som dataväska och vann lite vikt där. Totalt hade jag 5 kg mindre den här gången!

Jag har aldrig bott på Connect hotell så det var en ny erfarenhet. Men jag tror inte jag väljer det igen. Det var visserligen billigt (599 Kr med frukost) men det funkade inte för min själ redan från start. Jag kom in och möttes av en kombinerad reception - och bar(!) mitt fram, tillsammans med en matsal till vänster. Allt i ett alltså. Inredning och upplägg kändes inte särskilt välkomnande. Men personalen var jättetrevlig och upplyste tydligt om frukost och anslutningsbuss imorgon.

 
Rummet kan jag inte säga så mycket om. Det var ett funktionellt enkelrum som definitivt passar för en övernattning! Imorgon testar jag frukosten som startar redan klockan 4 på morgonen. Det är en okej tid, tycker jag, så där får hotellet ett pluspoäng! (Bäst frukosttid är fortfarande på Jumbo Stay som startar klockan 3 med sin servering.)
 
Rummet funkar alldeles utmärkt för en natt.

Jag kom ju inte till hotellet förrän nästan halv nio så jag gick snart och la mig. Imorgon skulle jag vara på flygplatsen vid halv tio tänkte jag så, om kroppen ville, så skulle jag ta sovmorgon :) Men det är väl inte så troligt.

23 juni - Av-kastning

Jo, du! Idag handlade det om att göra sig av med lite grejer.
Först gick jag ner med min provdocka som jag tröttnat på att laga. Gör INTE en provdocka i gaffatejp, säger jag bara. Det håller INTE! Gör den i äkta silvertejp! Jag behöll dock lampfoten som en bra-att-ha-pryl.
 

Idag hamnade min klon i grovsoporna och det kändes okej efter att ha försökt laga den ett flertal tillfällen.

Därefter plockade jag ur tallriken ur mikron, för den tänkte jag kunde vara ännu en bra-att-ha-pryl. Sedan hamnade den i samma soprum som min klon.
 
Skippar mikro ett tag framöver. Ska se om det går att laga mat utan som förr i världen. Och att få lite mer plats på diskbänken var ju inte så dumt.

Klockan 07.00 hade jag tvättid och packade sedan nästan helt färdigt. Och så värmde mat på spisen - på 2:an och med vatten till potatiskaka och rostade grönsaker samt smör till fläskkotletten. Och okej, det tar lite längre tid att värma och skapar en massa disk, men nu brände jag iallafall inte fast!
 
Jag monterade upp min vikcykel och cyklade bort med den till cykelförrådet - och insåg idag att nej, det där med 16" cykel nog inte är för mig. Det blir nog en 28" vartefter trots allt.

Avis är nu parkerad i cykelförrådet fram till försäljning

Du vet den där lilla barncykeln Per och jag köpte häromdagen. Per monterade ihop den och åkte iväg med den till en glad Albin idag. Så från att ha sparkat sig fram i livet kan han nu lära sig att trampa!


Valet föll på den här tuffa 12" barncykeln från Biltema som faktiskt slog de andra beträffande både kvalitet och utseende
 
Jag hade ett par projekt inne i Linköping efter tvättiden, bland annat att träffa mamma för en fika och att lämna Eltons resväska. Det var ju måndag och tågen brukar ju gå var 20e minut på vardagarna så jag tänkte åka in runt kvart i ett. Då hade jag två timmar till mina egna ärenden innan jag skulle träffa mamma. För att veta exakt när tåget gick surfade jag ut på ÖTG-appen - bara för att upptäcka att pendeln bara gick en gång i timmen! Och att nästa tåg gick om 11 minuter om jag inte ville vänta till 13.12! 
Jag insåg att jag snabbt behövde packa ihop och springa till pendeln om jag skulle hinna med tåget som gick 12.12. Jag förlorade således först 30 minuter hemma och sedan 30 minuter på stan när jag bara drog runt för att få tiden att gå. Tack för den förlorade timmen som jag hade kunnat använt smartare!
Uppenbarligen menar beslutande att Sverige avstannar helt när skolbarnen har sommarlov. Det där med att man vill att vi ska åka mer kollektivt är visst fortfarande bara bullshit för isåfall bygger man väl ut tabeller med tåg och buss och inte gör tvärtom?

Nåväl, jag fikade med vackraste mamman (på 80 imponerande år) på Café Mums och där satt vi i blåsten tills det började regna, då fortsatte vi prata inne. Bland annat hade hon med sig ett urklipp om min favoritlärarinna Agneta Byrmo som jag hade i 5-6 klass på Kvinnebyskolan och som nu skulle gå i pension. Himla roligt!


Jag blev bjuden på Blåbärspaj med vaniljsås och en latte till det. Inte dumt alls.

Och så var det ju det där med att få ihop våra almanackor då för nästa träff - inte helt enkelt.

Mamma och jag skiljdes åt och jag spatserade iväg för att avleverera Eltons resväska som jag hade burit omkring på.
 
Hej mormor!

Det tog inte lång tid att dra handtaget upp och ner, eller dra i dragkedjor för att sedan bli den nya leksaken. Jag fattade därför beslut om att köpa en till Naima och en till Albin också.

Väskan packades med padda och leksaker och kördes omkring i lägenheten.

Jag hade också tagit med mig Barnbarnskameran och ja, den var perfekt för en fyraåring. Den blev jättespännande! Och snabbt gick det att lära sig var av/påknappen var, likaså avtryckaren och hur man kunde titta på bilderna man tagit. När man är 4 år är man rätt stor alltså!
 
Kameran känns som en riktigt bra investering. Det blev mycket fotograferande!


Naima ville också fotografera - och fick låna min kamera men där krävs det nog fler år och lite träning kanske...

När jag kom hem packade jag klart, värmde mat (utan att bränna vid igen så nu börjar jag bli proffs) för att sedan landa i min oerhört tysta säng. Jag blir förvånad varje kväll nu när jag ska gå och lägga mig att den inte gnäller på mig. Det känns nästan magiskt, du!

22 juni - Utflykt på Östgötaslätten

Det var nästan konstigt att titta på klockan och inse att jag sovit längre än jag gjort de senaste dagarna. Det kändes ju jämrans bra! Och idag behövde jag ju inte laga mat. Det fanns gott om mat från gårdagens 7-rätters att ta av hahaha

Jag hade plockat fram lite papper inför Trogirkryssningen men tröttnade på att gå igenom dem redan halv nio. Då plötsligt fick jag för mig att gå på utflykt. Jag hade tidigare kolla på kartan över Mantorpområdet och börjat gå på upptäcksfärder men idag hade jag nytt mål: att hitta någonstans i närheten att bada i! Jag fann Lillån på kartan. Dit skulle jag gå. Häng med du också!


Jag lämnade Studion vid 08.31 (använder Moves-appen som håller koll på väg, kilometrar, tid och antal steg)

Mobilen och paraplyet i fickorna (glömde bort att jag hade en regnponcho som jag ju kunde tagit med istället). I Sverige måste man ju vara helgarderad när man beger sig på tur. Det var riktigt blåsigt så kortärmat var det inte tal om. Utan tjocktröja på och ovanpå den dunjackan. Fast sistnämnda åkte av rätt fort men visade sig bra att ha lite senare.


Korna i hagen utanför tätorten idisslade lite lojt.


Och nog är det på landet man bor alltid. Såg en del sådana här under promenaden.


Redan i Mantorp hade jag en gångare bakom mig. Denne avvek vid grustäkten på ett ställe in i skogen... bara för att plötsligt gå framför mig. Den här personen kunde sina omgivningar, helt klart!


I fyrvägskorsningen Ulrika-Mantorp-Sjögestad-Östra Tollstad (bara runt 2 km hemifrån, alltså) fann jag ut att Rosendals hästgård med Islandshästar ligger, och i ett hastigt övergående ögonblick blev jag sugen på att börja rida igen.


Det låg en paddock snett över vägen och i hagen intill gick lite andra hästtyper som kanske tillhörde någon annan gård. Det finns ju en hel del hästbetesområden runt Mantorp så det är ju inte omöjligt.


Jag tror minsann att det var en Mindre blåvinge (Cupido minimus) jag fick fotograferat på Östgötaslätten annars såg jag faktiskt inte en enda fjäril mer de tre timmarna jag var ute.


Jag såg heller inte så mycket svamp  i vägkanterna, bara ett par stycken.


Men min morfars favoritblomma, Blåklint fick jag se en hel del av, speciellt i vetefält.


Likaså raps (eller var det kanske Rybs?) som kommit vilse från sina egna fält.


Straxt efter Gagnarp tornade molnen upp sig till regn. Skulle jag behöva fälla upp paraplyet?


Nej, inget regn än så jag knatade på, för jag hade ju bestämt mig för att htta ett vattendrag idag. Och i Fröstad där Fiestad ligger, fann jag det OCH en Hundklubb. Att gå 3,5 kilometer för att gå dit skulle ju kunna vara en bra uppvärmning innan träningspass (om jag hade haft hund nu då, vill säga)


Lillån är som en lite bäck och vid bron fick jag ett fint intryck. Jag svängde av och gick en bit längs med ån.


Jag passerade snart ett litet nedgånget hus med egen brunn, lagom litet precis vid ån, och som jag skulle kunna tänka mig. Men buss 652 passerar enbart efter anrop och isåfall två gånger om dagen så det skulle ju så klart inte funka ändå. Dessutom såg det bebott ut så jag lämnade idén vid just en idé.


Dessvärre är Lillån väldigt igenvuxen, så även om man hade försökt göra en "stig" genom vassen är det en väldans massa vass, alltså.


Det började blåsa mer och mer och man nästan ser fronten komma. Men jackan var fortfarande bunden runt midjan.


Jag vände emellertid om och tittade istället mot Östra Tollstad kyrka, som jag tänkt gå till flera gånger utan att det blivit av. Om jag skulle göra en avstickare på hemvägen, kanske?


Jag satsade på att fota sju sorters blommor idag och det var inte särskilt svårt. Vad sägs om våra tre vanliga klöver (gul, vit och röd)?


Den blå-lila Kråkvickern blommar intensivt nu.


Ängshavreroten (blomma nummer sju i detta inlägg) står så gul och grann i vägkanterna.


När jag kom gåendes på landsvägen hörde jag ett faslligt gnäggande och det höll på i fem minuter ungefär. Det var en häst som stod och tittade bestämt bort emot mig - och trodde nog att jag var någon annan. Och även om jag nu var fel person och att hästen insåg det när jag var hundra meter ifrån, kändes det lite kul. Tänk att ha en häst som blir så glad över att hästägaren, eller -skötaren kommer!


Men när hästen insett att jag var fel person så gick den bort till resten av sällskapet och betade gräs.


Den lila Krolliljan växer lite varstans där det är fuktigt. Och precis när jag fotograferade denna fick jag en liten dusch över mig men det gick över snabbt som tur var. Jackan var fortfarande runt midjan och paraplyt i fickan. Och nu insåg jag att jag fått med blomma numero 8.


Jag svängde upp mot Klockargårdens gravfält som dessvärre är invaderat av en massa får sommarhalvåret. Men hade jag kunna kliva runt obehindrat här hade jag kunnat visa dig treuddar, uppresta stenar, domarringar och gravhögar från både yngre och äldre järnåldern ((500 f.kr – 1 050 e.kr)


När jag fick se den här lilla nedfallna tallkotten tänkte jag genast på Aleppotallens gigantiska kottar. Det är lite skillnad det!


Snart regnade det runt om kring mig och jag räknade med att det skulle komma på mig när som helst.


Men jag kom till Tollstadkorset utan en droppe på kroppen.


Mitt slutmål för promenaden in i Östra Tollstad var kyrkan från 1885. Ganska ny alltså, men i gotiskinspirerad stil! Dessvärre var den stängd, trots att det var söndag, så jag kunde inte gå in och titta men jag misstänker att den är lite för modern för min smak. Det hade varit intressantare om de hade behållit stenkyrkan från 1200-talet...


Östra Tollstad Bygdegård


Östra Tollstads kyrkogård har en massa spännande. Här finns ett träkors över socknens siste fattighjon, gravar med titlar som Grenadjären, Handlaren, Nämndemannen, Häradsmannen och annat, samt en gravhäll från 1680 men reliefer.


Coolast var nog ändå den uppställda stenhällen med dödskallen.


1999 bestämde man sig för att göra en minneslund också. Tanken är nog fin med dammen där, men den förtar lite av ett rogivande intryck med sitt bruna vatten...


Mellan kyrkogården och bygdegården fick jag syn på en gräsklippt gång. Den måste jag ju undersöka! Men den slutade på en villatomt så jag backade snabbt tillbaka.


Från Östra Tollstad styrde jag stegen hemåt. Jag checkade Moves och såg att jag varit ute 2,5 timme och hade avverkat 9,8 kilometer. Den sista halvtimmen var lite slitsam för fötterna, faktiskt. Jag var glad när jag, på håll, fick syn på Mantorp.
 

Och ännu mer motiverande att komma innanför tätortsgräns.


Jag gick hem via Tallvägen-Parkvägen istället för landsvägen som en sista knorr på promenaden. När jag kom hem värmde jag pepparbiffen från igår men märkte att det var något galet med mikro. Det tog evigheter för maten att bli varm!

 På kvällen blev min Stroganof aldrig varm i mikron så jag fick göra som förr, värma på spisen. Eller bränna fast är väl mer korrekt. Så nu är mikrovågsugnen ett minne blott och imorgon blir det promenad till grovsoporna! Jag får meditera på om det är någon idé att skaffa en ny mikro eller låta bli. Kanske jag skulle börja laga en måltid i taget? Jag köper ju trots allt inget hel- eller halvfabrikat längre...
 

Jag började packa på kvällen. Har lite som ligger i tvätten som ska tvättas imorgon förmiddag så jag får nog packa om, och så har jag några kompletteringar som jag planerar att göra under mitt linköpingsbesök imorgon. Annars är jag ganska redo för avfärd, känns det som. Ska bli spännande att komma på en helt ny båt!

21 juni - 7 sorters rätter

Som jag skrev igår bestämde jag mig för att göra 7-rättersmiddag. Jag klev därför iväg med min shoppingvagn till Citygross för lite inköp.
 

Det var gott om humlor i blommorna jag passerade.


Vid travbanan var det lite träning i terrängen. Funderar lite på att gå på V5 nu på måndag, faktiskt.


Och så hittade jag en krona som låg bortslängd i ett buskage. Då dumt att låta den ligga, tänkte jag, och pantade den tillsammans med mina tre flaskor.


När jag kom fram till Depot Mantorp bestämde jag mig för att gå en sväng och leta efter en cykelväg till Motorbanan.


Men se den lyste med sin frånvaro. Det var då för märkligt. Inte ska man väl behöva gå Länsväg 206 för att komma dit gåendes från Mantorp? På 80-talet minns jag en entré där man gick under E4:an bort till campingen. Någonting säger mig att den kan finnas kvar... Jag har nu frågat om promenadväg från pendelstationen på deras Facebooksida. Ska bli spännande att få läsa svaret!


På Citygross hittade jag en skylt (som de missat att korr-läsa?) med Starbucks färdiga kaffe som säljes som Arlas Starbuks. Det verkar ju vara lite lurigt ;)
 

Jag tog en bakväg hem, i förhoppning om att spara några steg. Och ja, enligt kartan gjorde jag det och glassen jag köpt hade iallafall inte smält.


En vacker outslagen tistel fångade mitt öga.


Och en slängd cykel låg i ett dike.

Mellan klockan 17 och 20 lagade jag mat - och åt. Och jag kan ju bara säga det att det var tre rätter för mycket det. Trots att jag gjorde små portioner och åt typ under tre timmar! Jag måste erkänna att de sista tre gick inte ner alls! Men det var jätteroligt! Synd bara att jag inte hade någon att dela det med för det blev riktigt gott :) Jag får nöja mig med att bjuda dig på några foton och meny.


1. Vitlökscrostinis med räkor och dillmajonäs


2. Toscansk tomatsoppa med smörstekta körsbärstomater och Herrgårdschips


3. Rosépepparlax med romsås serverad med ruccola, pinjenötter, balsamicsirap och hyvlad parmesan


4. Krustader med kantarellstuvning toppad med persilja - och med dessa tre var jag proppmätt och kunde inte äta mer!


5. Sotad pepparbiff med potatiskaka och körsbärstomater

 6. Osttallrik: Chevre (getost), brie och Roquefort med soltorkade tomater och salta kex

7. En snaps Drambuie med Minimagnum Baileys

Och hur blev då min natt? Var sju sorters rätter bra för sömnen? (Ja, ja, jag lagade ju sju rätter iallafall.) Jo, det blev iallafall sovmorgon jämfört med de tidigare fyra nätterna när jag gått upp vid trehugget, för jag vaknade vid halv fem. Men vad beträffade drömmandet var det som vanligt inget jag kom ihåg :)

20 juni - Midsommar med Andersson

Så himla tröttsamt! Här hade jag bloggat klart inlägget igår, och så hände något som gjorde att texterna försvann! Då tappade jag lite fart och loggade ut  - till idag iallafalll. Nytt försök alltså!

Jag firade midsommaraftonens dag med Barnbarnskameran Andersson och jag tänkte mig en liten utvärdering här och nu.

Jag har kört på fabriksinställningen hela dagen men det finns lite olika program man kan välja som anpassas till förhållanden (vitbalans, typ av foto - sport, porträtt o s v, MP, ISO etc etc) för större barn och vuxna. Den här ska användas av en fyraåring och en treåring först och främst. Men häng med på min dag, vettja!

Den började med en promenad bort till Gulfmacken, vilket visade sig komma resultera i extra promenad.

Armarna räcker inte till för en Selfie. Bilden blev lite suddig på en armlängds avstånd.


Skippa det där med makro, det funkar inte alls. Man behöver drygt 0,5 meters avstånd för att få en något så när skarp bild.


Färgåtergivningen är lite beige, tycker jag.


5xOptisk zoom gör inte att man kommer särskilt nära. Men å andra sidan det hade varit sämre utan zoom överhuvudtaget förstås!


Klockan 07.40 kom jag till Gulfmacken för att skicka tillbaka ett par stövletter som var alldeles för små och smala 38:or, till Brandos. Då visade det sig att de inte hade Midsommarafton som lördag utan som söndag, vilket innebar att de inte öppnade klockan 7 utan kl 8. Hm, vad göra? Skulle jag gå hem igen? Nej, då fattade jag beslutet att ta paket och kamera på en promenad i omgivningar jag inte varit i! Jag gick därför bakom Vifolkaskolan och bort mot villaområdet på Kornettvägen.


På vägen hittade jag en trasig cykel. Kanske stulen?


5xOptisk zoom igen, på tre sädesärlor.


När jag kom till Trumpetarevägen svängde jag upp mot Västra riksvägen.


Det fanns en cykelväg längs riksvägen så jag tog den.


Och där gick jag med mitt paket genom skogen. Tur det var lätt!


Plötsligt tog cykelvägen slut och jag blev tvungen att svänga in i villaområdet! Galet!


Det blev Vifolkavägen tills jag såg en väg upp till vänster med en trappa i änden.


Jag såg Vifolkaskolan långt där borta och tänkte att det blir nog en bra väg att ta tillbaka till macken.


Roligt med vagnshjulen! Trodde det var en grind först men det var en del av häcken, märkte jag.


Och där borta på vänstersidan av riksvägen låg så macken. Så himla bra, du! Och nu var den öppen.


Jag kunde så äntligen lämna in mitt paket och istället hämta ut två andra: Två toppar och ett par shorts (som jag kunde ha) från Boozt och ett från CDON med min vita väggstereo.

Från början hade jag inte tänkt göra någonting utanför hemmet den här dagen. Min plan var stanna hemma och jobba, faktiskt. Martina med familj hade åkt till Ytterby, Milla med familj var i Västanvik medan mamma och Björn var i Nykil. Men så berättade Per att han planerade att åka till sin mamma med lite lunch, så halv tio stod jag redo att följa med Per och Jonzon till Berit för att Midsommarlunch.


In och iväg mot Citygross först, sedan Lambohov!


Per fixade lunchen...


... medan Berit och jag tog en promenad med Jonzon...


... och katten Tess som också ville följa med en bit.


Sillunchen serverades ute trots att det var lite blåsigt och kallt. Men det var ju trots allt Midsommarafton!


Jonzon höll koll för att se om det kanske vankades något även till honom - och det gjorde det givetvis efter att vi hade ätit klart!


För att göra Herrljungas äpplecider lite festligare la jag ner en jordgubbe i glaset. Skål på er! Och här slutar bilderna tagna med Andersson och resten är med min Coolpix L820.

Jag blev sedan hemskjutsad av Per som skulle tillbaka till landet. Själv hade jag ju lite projekt där hemma. Jag hade fram till idag trott att jag hade till och med tisdag hemma. Men så skrev jag ut flygbiljetten i morse och såg att planet går vid 11 på onsdag. OM tågen går som de SKA skulle jag hinna om jag tog tåget 05.32. Men tyvärr går det ju inte att lita på varken pendel eller långväga tåg så jag fick boka tåg upp redan på tisdag och en hotellnatt på Arlanda. Där förlorade jag en dag jag trodde jag hade, och det kändes ju så klart trist. Men alternativet hade ju varit att leva på hoppet och det funkar inte helt i mitt jobb. Jag måste garanterat komma till jobbet i tid, jag.

Jag pysslade med lite av varje innan det blev horistonalläge i vänta på midsommardagen. Det blev inga 7 sorters blommor under kudden dock. Däremot planerar jag att laga 7-rättersmiddag till magen i morgon. Det borde väl också ge drömmar, eller?

På Citygross hittade jag laddningsbara batterier till Barnbarnskameran och de kom upp på laddning.
 

Min nya leksak gillar jag skarpt. Det känns som ett bra val av stereo med både Bluetooth och NFC. Och det var lite roligt att köra musiken från mobilen på stereon. Det var inte svårt att stänga av TV:n till förmån för musik eller radio som annars mest är på för ljudet, inte vad som sänds. Det var till och med så att jag tog ett par linedance-steg av glädje! Vad gäller montering så fattade jag ett nytt beslut. Jag har ju en tavellist på långväggen till mina tavlor och tänkte nog matcha den med ytterligare en istället för att montera fast den på väggen som jag hade tänkt från början. Det blir nog jättebra det här!


Till middag hade jag redan tidigare bestämt mig för räkor. Jag serverade dem i avokadoskal med krispig sparris, avokadomousse och dillmajonäskräm. Inte dumt alls!


Min bäddsoffe-säng har blivit väldigt gnällig av sig. Jag fick med mig 5-56 från Berit och smorde muttrar innan jag la mig.

Jag blev glatt förvånad över hur tyst den faktiskt kunde bli. Nu slipper jag ha dåligt samvete gentemot mina närmaste grannar när jag kliver upp vid tre. Men lite finslipning blir det nog imorgon. Tror jag missade några muttrar mitt på underredet :)

19 juni - Barnbarnskameran

Min solcellslampa, inköpt för Kr 9,90 på Biltema lyser numera upp min balkonglåda när jag går upp i arla morgonstund. Jag ska montera dit den lite bättre men än så länge har jag bara stuckit ner den lite enkelt.


Utebelysning - check

Som du vet fotograferar jag ju en jämrans massa och går ofta med kameran på magen. Då tänkte jag som så att det kanske Elton och Albin också vill göra när vi åker på Äventyr. Så i förrgår beställde jag en enkel, vattentät kamera som dök upp med posten idag.

Jag valde mellan en Coolpix S30, 31 och 32 först, men sedan köpte jag Netonnets Anderssons WFC 1.0, mycket pga startkitet som följde med (minneskort och väska) - och färgen hehe
 
Nåväl, kameran ska ta foton med 14 megapixlar, vara vattentät ner till 5 meter i 60 minuter, använder 2 AA-batterier,är lätt och som det verkar har ett bra grepp för en liten hand. Den påminner lite om min första kamera, en Kodak instamatic. Inga objektiv som skjuter ut eller blixtar som poppar upp, utan är en kompakt sak.

 Med i kameralådan följer kamera, 2 batterier, handledsrem och USB-kabel.


Och i Startkitet ingick ett 8GB minneskort...


... och en väska med rem


Första och enda bilden jag tog idag var ett i motljus och för att vara en enkel kamera utan några programval och att jag inte ändra ljusbalansen, ger jag den Godkänt. Jag ska testa den lite mer imorgon, tänkte jag.

I måndags fick jag ett papper i brevlådan från Bostadsbolaget, att de skulle montera in värme- och luftfuktighetsmätare i sina lägenheter idag mellan klockan 9 och 16. Jag var lite rädd att de skulle sätta den på ett ställe där min studios Feng shui skulle bli störd så jag bestämde mig för att vara hemma och avstyra detta. Helt i onödan skulle det visa sig, då de monterade mätaren precis ovanför strömbrytaren i stora rummet.

Värme- och luftfuktighetsmätaren monterad och klar

Och idag var jag med om något intressant. Jag ville beställa en Acertelefon för dubbla SIMkort ifrån expansys.se idag. Jag valde att handla med kreditkort som alltid. Efter en stund fick jag ett mail med krav på inscanning av ID-kort (jag fick stryka över personnumret) och båda sidorna av mitt kreditkort (jag fick stryka över CVV-koden). Det kändes ju väldigt märkligt så jag mailade och undrade. Då får jag veta att det var ett franskt-engelskt företag som lyder under franska lagar mot bedrägeri och de har noll-tolerans mot bedrägeri. Det hade ju varit bra att upplysa innan man valde betalningsmetod, känner jag. Det står bara "Vi debiterar inte ditt kreditkort innan din beställning är redo för expediering.". Hade jag vetat att det var så krångligt hade jag ju valt att betala via bankgiro direkt.
Sedan krånglade jag till det för mig själv. För de erbjöd mig att ändra betalningsmetod men då hade jag hittat en annan Acer-telefon på Pixmania så jag bad dem annullera beställning... och en stund senare insåg jag att expansys telefon var en bättre lösning för mig så jag gjorde en ny beställning... efter kl 17 då de hade stängt för dagen... och de jobbar inte lördagar (som tydligen midsommarafton räknas som) vilket gör att min order hänger i luften till måndag... och som i sin tur gör att jag troligtvis inte hinner få den innan jag åker på onsdag. Bra jobbat där!

18 juni - Flaggan i topp

Idag rann bara tiden iväg. I ena ögonblicket var klockan 05.10, i nästa 14.24 för att plötsligt visa 17.36.
En galen dag där det känns som om jag inte hann mycket, trots att jag hann byta elbolag från Bixia till Kundkraft, blogga ifatt fem dagar så jag ligger i fas, plus gå och hämta ut lite grejer jag har beställt.


Men jag behövde inte hämta allt. För vid trehugget damp mina två små båtflaggor ner i min brevlåda, en svensk och en norsk. Den svenska är monterad och klar och redo för äventyr i Kroatien nästa vecka. Den andra får ligga kvar i påsen tills jag har någon norsk grupp igen.


Nästa arbetsredskap fick jag dock gå och hämta. Nya arbetsväskan är från Eastpak med massor av fack så den lär bli lättare att hålla ordning i än den gamla, helt klart. Vi kommer säkert trivas ihop!

Även Eltons resväska från Jabadabado (369:-) hann komma och jag gillade speciellt det gedigna teleskophandtaget i metall som går att dra ut så en vuxen kan dra väskan. (Bra när barnen inte orkar dra sin egen väska.) De finns ju billigare men deras handtag är ju jättekorta och oftast i plast.
 
Precis när jag kommit innanför dörren med mina grejer fick jag ett SMS om att ett paket till hade kommit till macken. Aja, det får jag hämta imorgon före klockan 09 eller efter kl 16. Anledningen till tidsspannet är att jag vill vara hemma när värden kommer och monterar en luft/värmemätare och de har påannonserat att de kommer någongång däremellan. De kan inte få sätta mätaren var som helst om jag får bestämma. Är lite rädd att de ska förstöra mitt Feng Shui här hemma och det måste väl vara någon mening med att jag är i Sverige när detta montage skall ske, eller?

17 juni - Färdigbeställt!

Äntligen en normal sommarfrukost. Jag vaknade straxt före klockan 3 och började först undra hur det kunde komma sig, tills jag surfade runt på soluppgångar och läste att den så kallade Borgerliga gryningen över Mantorp inföll klockan 02:32. Då föll ju allt på plats, liksom hahaha (Kolla soluppgångar här!)

Iallafall, pigg och glad över att få spendera ännu en dag i mitt liv, satsade jag initialt på en traditionell Maria-frukost.


Frukosten var uppäten innan halv fyra framför NCSI och därefter gjord jag färdigt mina rapporteringar till Albatros och kunde sedan bege mig till pendelstationen straxt före klockan nio.


Med kvitton i kuvertet släntrade jag iväg och på vägen till stationen hittade jag en blommande vit och doftande Jasminbuske i en trädgård.


En sädesärla gick triumferande med vippande stjärt runt på stenbeläggningen med en mask i näbben.


I Vikingstad hoppade jag av pendeltåget för där mötte Per upp. Vi hade ett mål för dagen: Att hitta en cykel till Albin. Jag hade surfat runt för lite tips och råd inför köp av cykel och insåg att vi kunde köpa den sjäva, utan barnbarnet med. Vi startade på Biltema och sedan vidare till Coop, Jula, XXL och sedan tillbaka till Biltema igen för där hittade vi den bästa cykeln för den lille mannen.


Och ut kom vi med ett platt paket innehållande en komplett cykel som skall monteras ihop.


Utanför Ica Maxi tog jag ut pengar och blev förvånad över att Icabanken har en egen Uttagsautomat. Kul!
 

Normalt brukar Per vara inne och veckohandla en kvart så jag formligen ägnade mig åt Powerwalk för att hämta mina varor så fort som möjligt. Men det var jag som var klar efter en kvart som skyndade mig bort till bilen där jag trodde Per skulle sitta och vänta! Men Per kom tjugo minuter senare. Nästan oroväckande, alltså.
 
Efter att bådae hade handlat klart fick jag skjuts tillbaka till Vikingstad där jag tog tåget hem igen. Då passade jag på att knäppa den här bilden i farten, på ett linfält. Visst är det vackert!
 
Innan kvällen kom hade jag så äntligen bestämt mig för vilket hotell Elton och jag ska bo på under "Äventyret Far & Flyg". Det blir Ocean hotel som ligger nära Kastrup, pendeltåg, strand och Den blå planet som ju är vårt huvudmål! Hans röda trolley är beställd, likaså en enklare, vattentät kompakt barnbarnslånekamera. Tänkte att jag går ju alltid med kameran på magen och att de större barnbarnen kanske vill göra detsamma hehe. Det kan ju blir spännande kort tagna av en fyraåring (och tre-åring som ska åka på "Äventyret I djur och skur" lite längre fram i sommar)

16 juni - En ängel kom

Första hela dagen hemma - och vad ägnade jag den till? Jo, den startade med tvättstugan och så en del matlagning på det för att emellanåt hinna göra fler beställningar på internet. Snart är jag klar med det!


Sex maskiner tvättades totalt. Ja, inte för att jag hade extra mycket att tvätta utan för att jag hade tre nya flerfärgade tygstycken som aldrig blivit tvättade förut som jag ville tvätta reparat första gången.Svarti/vit klänning, Kroatientröjan och handduken skulle tvättas separat första gången bestämde jag.


Men, hallå, vad hände med mina svart/vit-randiga tröjor? Du förstår, min idé var att fräscha upp trosor som blivit gråa efter att ha tvättats tillsammans med all min andra tvätt på båten. Jag hällde i, som jag tyckte, lagom mycket klorin -  men ut kommer lika gråa trosor OCH två brun/beigerandiga långtröjor! Ja, det ju inte vad jag hade hoppats på förstås. Men okej, de där tröjorna blev faktiskt inte helt fel. Jag får bara tänka om garderobmässigt och ha mer nederdelar som passar ihop med de nya färgerna.


Idag fick jag rolig post! Jag fick brev från en av mina kroatiengäster, Marianne, som har broderat en ängel till mig. Visst är den bedårande! Nu ska jag bara känna in och hitta den rätta platsen åt henne. (Tack Marianne! Jag blev jätteglad.)
 

Till lunch idag rostade jag grönsaker, stekte oxfile och gjorde gorgonzolasås till. En sak bara. Det där med sötpotatis var ju rätt bortkastat - fast nu har jag åtminstone provat det. Det hade jag ju faktiskt inte gjort tidigare. Men jag hade dels svårt att se skillnad på den och morötter, dels svårt att känna någon större skillnad eftersom båda rotfrukterna är söta. Det som skiljde var priset (sötpotatisen 29:-/kg, morötter 10,50:-/kg) Det kommer således bli morötter och potatis även i fortsättningen ;)


De där hallonen gick ner tillsammans med creme fraiche med äkta vanilj som mellis. Så himla gott alltså!

Till kvällen gjorde jag grekisk sallad på den tråkiga fetaosten. Undrar om Sverige inte saluför den där feta mjuka som liksom bara smälter i munnen? Hur kan det vara möjligt isåfall, när den är den godaste och skulle göra så många glada?

15 juni - Kalas-bra shopping

En nästan vanlig morgon i Marias studio. Hoppade glatt i fleecemorgonrock och fårskinnstofflor ur bäddsoffan och fixade frukost med 4 dl kaffe... men där tar det normala slut. För jag hade inga knäckemackor, inga körsbärstomater eller vit saltgurka. Jag fick nöja mig med en mörk fryst fralla med Babybel-ost.
Näe, idag stod veckohandling på schemat - men först kalas hos Albin som fyllde tre och Simon som fick sitt namn lite mer på riktigt (även om han lite glömdes bort mitt i födelsedagsfirandet).
 

Min plastpelargon står fortfarande rosa i min balkonglåda

Kalas med presenter till huvudpersonerna Albin och Simon.
Börjar högst upp från vänster: Albins halvätna tårta, Juniklappsutdelning (ja jag tyckte att alla andra - Mamma, Björn, Martina, Chrille, Milla, Jens, Elton, Naima och Per också skulle ha presenter idag) och så min kära mamma som ser ut att göra V-tecknet men faktiskt helt enkelt bara håller i sin kamera på dylikt vis.
Mittenraden: Henke som kom med sonen Rasmus, Födelsedagsbarnet som blev förläget när alla sjöng för honom och så Milla.
Raden längst ner innefattar Chrille, tårtkalas där Jonzon var med och höll koll och så namngivningsbarnet Simon med nya favorileksaken från Per.
 

Efter kalaset bestämde jag mig för att handla mat på Priso och inte bry mig om att åka till Ica Maxi på Tornby


HIttade en nytt trafikljus vid fjärrbussterminalen. Det var ju bra nu när de har byggt om vägen och tagit bort det andra.

Stinsen hälsade mig välkommen till stationen och fullpackad drog jag upp en fullastad Sjöholms shoppingvagn på pendeltåget

Nu kanske du undrar vad som gömmer sig i dessa 31 liter - häng med och kolla! Det är kanske mer än du tror får plats?
 

Mejeridelen: Grädde, bregott, cheddar, gorgonzola och fet fetaost (som dessvärre inte är särskilt god när man jämför med den mjuka feta getosten i Kroatien) och så creme fraiche


Grönsaker representeras av: tomater, salt- och slanggurka, sparris, morötter, rödlök, purjo, chili, isbergssallad, sötpotatis (som jag blivit rekommenderad av gäster att rosta) plus konserverade svarta oliver och soltorkade tomater


Blåbär, hallon, physalis och citron får ingå i fruktområdet


Efterlängtad bearnaisesås, något som inte finns i de flesta länder jag jobbar i


Proteinkällor: Färsk oxfile, falukorv och småköttbullar


Nytt Sportknäcke som jag inte har sett förut


En ram till Albins foto ska väl ska hämtas vid tillfälle

Fyra spislock som blev ett felköp. Jag skulle ju köpt vita eftersom jag redan har silverfärgade. Aja, what ever, Jag bytte ut de två jag hade som var lite brända. (Kan inte för mitt liv förstå hur det har gått till.)
Till detta skall läggas en kylskåpstermometer och två-komponentlim.


Jag hade dessutom två tomflaskor i - den ena är min egna uppdruckna vattenflaska och den andra fick jag i present av Elton. Du kanske tror att det blev trångt i väskan? Inte då ! Jag hade ca 7 cm tomrum längst upp mot locket. Shoppingvagnen måste vara en av världens bästa uppfinningar!


På kvällen blev det lite matlagning efter att ha blivit serverad drygt sex veckor. Och det var precis lika roligt som jag mindes. Jag kommer njuta av min vecka hemma!

14 juni - Av- och hemfärd

Sista morgonen mot Split för den här 6-veckorsomgången. Men det ju inget att hänga läpp för. Jag kommer ju pendla mellan Mantorp och Split (totalt 1960 km) varannan vecka ända fram till oktober så jag ska inte klaga.
 

Morgonstund har guld i mund.
 
Packade och klara åkte vi till den pyttelilla, trånga flygplatsen med garanterad ståplats i väntan på att få gå ombord. Väl ombord på planet kunde vi se hur en kolsvart himmel tornade upp sig - och mycket riktigt öppnade sig himlen med blixt och dunder och vi fick start-förbud tills ovädret var över. Tjugo minuter försenade kom vi iväg, upp genom de gråa skyarna och vidare mot en himmel som var lite mer öppen.


Jag spenderade en peng på SAS tonfisksallad och ja, den får godkänt, och ett par timmar senare flög vi över Stockholms vackra skärgård mot Arlanda flygplats.


Och så landade vi på svensk mark. Och precis som vanligt skingrades mina gäster fritt för vinden för när jag kom till bagagebandet fanns bara fyra kvar. Kanske de inte trodde mig när jag sa att det är bäst att säga Hej då utanför Splits flygplats...


Mitt tåg mot Mantorp gick planenligt och i vagnen satt bara jag och en till, kanske för att det var mitt på eftermiddagen men lite konstigt ändå eftersom det var lördag.


Datorn upp och ut på nätet för jag hade mycket att beställa hem innan nästa avresa.


Mackan jag köpte (dyrt) på Arlanda kom till pass framför datorn, för jag blev riktigt hungrig (det där med sallad funkar inte för mig).


På min tågresa ner mot Stockholms central kunde jag se flera plan som antingen åkte eller kom.


I Norrköping fick jag vänta nästan en timme på pendeln som bara går en gång i timmen på helgerna. Trots att lyften var kylig så sken iallafall solen.


Det blommade lite ogräs på vägen hem från Mantorps station.


Majsen (som ska bli foder) stod grön och grann.


Och en lokal tiger smög omkring bland överblommade rosa lupiner.

Det första jag gjorde när jag kom innanför dörren var att sparka undan posten för att därefter titta igenom högen. Där hittade jag bland annat mitt röstkort för EU-valet den 25 maj och som de inte skickat ut i tid, anser jag. Jag åkte ju trots allt den 2 maj. Det ska bli intressant när jag får röstkortet för nästa val 14 september.

Jag fattade beslut om att inte laga mat själv denna afton, utan gå iväg till pizzerian och köpa mig en Capricciosa Super med skinka, champinjoner, räkor, fläsk- och oxfilé, banan och bearnaisesås som tillägg. Det blev sedan en normal kväll med datorn i knät och TV:n på. Det var ändå rätt skönt att komma hem en sväng!

13 juni - Packat - och packat igen - och igen

Från Hvar seglade vi till Bol på Brač. Men idag blev det ingen vandring bort till stranden. Idag blev det en kort promenad i staden istället eftersom det var lite för varmt för många att promenera särskilt långt. Jag la in ett längre badstopp från båten på eftermiddagen istället.
 

Hvars hamn är inte så stor - men å andra sidan är ingen annan hamn det heller direkt


På fruktmarknaden visade det sig att öns fikon var ät-klara


Det är tur att det finns offentliga fontäner att fylla på vattenflaskorna i


Innan det fanns vatten i kran hämtade man vatten i sådana här


En märklig staty nere i hamnen: Det ska föreställa två fiskare som drar i ett nät men artisten glömde illustrera nätet så det ser en aning ekivokt ut


Den här statyn på en av pirarna i hamnen vet jag inte vad den ska förställa (inte invånare eller Mr Google heller) men det är en häst som drar en vagn med en kvinna med fladdrande hår. Är det Heliades (grekiska solguden Helios dotter), månne?


Idag var det packdags och jag insåg efter första packomgången, att det inte skulle gå. Jag sållade bort en massa och kände att det skulle gå bättre, men fick packa om en gång till och därefter ändå behöva trycka ihop väskan. Då var jag glad över att ha ett spännband till hands

Efter att ha tackat av personalen för den gångna veckan, fick jag och Mario varsitt specialskrivet roligt tal av Ingrid


Under lunchen seglade vi förbi delfiner men de var dessvärre långt ifrån oss


Och så kom en racerbåt i ilfart och skrämde bort dem helt

I Milna tog jag en kortare promenad än vanligt p g a värmen. Men det blev ett par nya bilder till dig, så klart.


Minnesmonument över omkomna under andra världskriget


Överblommande Kronärtskockor


En vacker Tecoma (Trumpetbuske) med sina oranga klockor prydde en balkong


Tre kraftiga Hortensior stod parkerade i en trappa


Den 13 juni firas helgonet Antonius av Paduas dödsdag med procession till Jungfru Marias kyrka, dit man bär hans staty först i ledet (jag var lite sen att få upp kameran tyvärr men du ser ändå statyn precis före restaurang Gajetas vita jalusier

Klockan 19 hade jag bokat bord på Gajeta, dit alla ville följa med på kryssningens sista middag. Därefter var det ju bara att fixa det sista inför morgondagens avresa. För nog kändes det konstigt att behöva lämna M/S Vapor efter att ha känt sig hemma där i sex veckor. Men jag är förvissad om att jag inte ser båten för sista gången den är sommaren. Vi lär nog ses i Split, om livet vill!


Vy över hamnen i Milna från båten

12 juni - Rätt Kroatien-tröja

Under morgonljus passerade vi förbi Trsteniks vinodlingar på bergssluttningarna, för att segla till ön Hvar för att besöka staden Hvar.
 

Vinodlingarna avlöser varandra på bergssluttningarna utanför Trstenik


För första gången på sex veckor får jag se en fiskebåt och fullt med trutar och måsar kretsande runt - annars är det inte myckdet fåglar längs Dalmatiska kusten


Promenaden med Katija var som vanligt trevlig - och kolla in den här Bougainvillen


En lite rolig stol utanför en av barerna


Efter den guidade turen stannade vi torget och åt glass - men inte mäter den sig med Bosses glass förstås

Idag var det invigning av fotbolls-VM där Kroatien skulle spela mot Brasilien - en historisk match. Och du vet ju hur ENORMT ointresserad jag är av fotboll (och sa det också på en lokal radiointervju som jag och fyra av mina gäster fick vara med på).
Men då blir du kanske förvånad över att jag, av lojalitet, valde att jaga ifatt "rätt" kroatisk tröja  Du förstår, Mario och Zoran hade tröjor som var rätt neutrala, utan siffror, namn och emblem. Något sådant kunde jag tänka mig. En som jag faktiskt kunde använda efteråt. Och så började jakten på den rätta tröjan. Och den blev inte lätt, den.
Först gick jag i butikerna inne i gränderna bakom torget. Därefter i de runt torget. Sedan förbi lavendelstånden, mot stränderna, Jag tror jag var i varenda butik i Hvar och kollade - men icke!
Så stötte på mina kollegor på ett fik och satte mig uppgivet ner för en färskpressad juice. Då ger de mig förslaget: Har du kollat borta vid Konzum? På marknaden där? Nej, men hade jag ju inte! Och där... Där hängde den bästa den dagen!


Heja Kroatien!!! (Och jag får leva med att ha Kroatiska vapnet på vänsterbröstet, helt enkelt. Det är iallafall en tenniströja som går att använda i något annat sammanhang)


Vi bänkade ner oss framför TV:n i båtens restaurang


Kapten Zoran firade med ett bloss på badbryggan när andra sköt av fyrverkerier lite längre bort

Och i halvlek firade vi att Kroatien fått in första målet i matchen (fast i ärlighetens namn så var det ett självmål av Brasilien som fixade 0-1). Mitt glada gäng är längst bak från vänster: Claes, Bengt, Bosse, Titti, Gittan, Monica, Mario, Zoran, Stig och så Drago och jag längst fram

Jag stannade och tittade på matchen till midnatt (nåja, utom sista kvarten när Kroatien låg under med två mål). Och även om jag har svårt att bli engagerad i spelet och skrika, klappa händer och oja mig, så blev en kul kväll!

11 juni - Hopp-o-vin

Den här dagen på kryssningen blir det mycket båt. Det tar ca 6,5 timme till Trstenik nämligen. Men det är inget problem att fördriva tiden. Solen sken, det var varmt och vindstilla så mer eller mindre alla var ute på däck hela dagen.
 

Kl 05.30 Dags att packa för dagens äventyr


Och därefter bege sig till restaurangen för lite jobb vid datorn först, därefter frukost


Vid badstoppet idag tränade jag på att hoppa igen - och gjorde det med stor tvekan tre gånger i rad innan jag slappnade av och bara flöt omkring i det varma vattnet

I Trstenik blev det vinprovning och egentligen hade jag bara tänkt välja tre ställen idag (Grgić, Živkušić och Šunj) eftersom det var för varmt och soligt för många, men det blev en till hos Robert (huset Loren) i väntan på att ungdomarna hos Živkušić skulle lämna stället. Foto: Stig Bernhardson hos Šunj
 
På kvällen var det BBQ med Marios Quiz innan vi styrde stegen till våra sängar och avslutade dagen med en god natts sömn. Halva sista kryssningen mot Dubrovnik var till ända.

10 juni - Äventyr på Lokrum

Vi åkte in till Starigrad skapligt tidigt och kunde sedan njuta av en heldag i Dubrovnik. Fast det är inte helt riktigt, för jag och mer än halva gruppen åkte ut till Lokrum. Du kanske minns att jag inte har prioriterat att åka dit. Men idag var det dags.
 

Först trodde vi det var bröllop på G men snart insåg vi att det handlade om modellande


Lokrum är en skogklädd UNESCO-skyddad ö med skogsreservat (lagerblad, ek, olika tallar och cypress) ca 12 minuter med båt från Starigrads hamn och som redan år 915 kan ha varit bebodd av Basiliusmunkar


Fortet Royal ligger på högsta punkten (96 m ö h) och byggdes 1806 av fransmännen


Skogvaktarstugan i hamnen inhyser en souvenirbutik där jag köpte en liten bok om ön


Det är väldigt bra skyltat och lätt att hitta till de olika platserna om man följer stigarna


En av de många påfåglarna, importerade från Kanarieöarna av Ärkehertig Maximilian Ferdinand av Habsburg, välkomnade oss och hade sällskap av många fler


Tonåringar


Bäbisar


Giftasvuxna hannar


De var så tama att de åt ur händerna (och sprang och tiggde mat bland borden under lunchen)


Rolig stensoffa

Bilder från Benedektinerklostret grundat 1023, kraftigt skadat vid jordbävningen 1667 och övergivet 1798


Det som är botaniska trädgården anlades av Maximilian och hans fru Charlotte (som egentligen var den som köpte ön med en del av hemgiften)


"Döda havet", en saltsjö med maxdjup 10 m, är egentligen förbunden med Adriatiska havet på andra sidan klipporna


Det finns många ordnade badplatser med stegar och duschar och inte mycket folk, så hit kan jag tänka mig att åka tillbaka och bada


Så var det ju det där att hålla sig till stigarna då - det gjorde inte vi och det blev ett spännande äventyr må du tro


Vi klev över stenar och klippor men trots detta var det ingen som valde att vända om - en något galen promenad


Det var ingen som var intresserad av lite mer träning i utegymmet under trädskugga


Det blev istället en lättunch på Lacroma och för mig blev det en god tonfickmacka


Det här vattnet smakade väldigt gott i värmen (28 grader i skuggan)


Några påfågelhonor sprang omkring liksom katter brukar göra, tiggande, och skulle viftas bort sa personalen annars skulle de börja hoppa upp på borden och sno mat


Och under det att vi betalade fick vi lite smekande lågmält gitarrspel av en trubadur


Innan vi lämnade Lokrum blev det ett studiebesök på en av de offentliga toaletterna som var väldigt trevlig


Så bar det då av tillbaka till Starigrad


Det stod en flytande by utanför med ett par svävare som åkte skyttetrafik in till hamnen


Villan Scheherezade är en del av Hotel Grand Villa Argentina och erbjuder privat väg från land och hav och är ämnad för den med gott om pengar, egen yacht med krav på avskildhet


Vi la till och vandrade in i gränderna för en promenad på muren och lite shopping på det


Tjaaa, man kanske skulle ta över den här butiken, skylten är ju redan klar


VI fyllde på dricksvatten i Onofrios stora fontän innan det bar iväg uppför trapporna till muren


Vår plan var att bara gå halv muren idag så det blev uppstigning vid fontänen - jobbigaste uppgången med en massa trappsteg ca 25 meter uppför


I Dubrovnik har fikonen kommit långt och är nästan klara att skörda


Vy över taken mot Jesuitkyrkan i bakgrunden


En havstrut stod och pickade bland växterna på en mur


Det händer mycket nu - kolla vindruvor och lavendel vilken skillnad på bara några veckor


Utsikt över lilla Lokrum där vi tillbringat vår förmiddag


En snart överblommad Kapris biter sig fast på taket på det lilla kapellet


Frukterna på platanträdet har också vuxit till sig och en del var övermogna


Undrar om Glass-båten har en egen musikjingel...


Har Jesus och Gud en egen brandstege, månne


Minirosorna klättrade över en av husfasaderna


En kraftig bougainvillea blommade intensivt


Ett gäng med katter hade samlats på en ödetomt och några var definitivt släkt


Medan andra hängde ihop som kompisar


En av de många gångarna i Starigrad


På muren köpte jag virkade silverarmband till Martina och Milla av Tinas kusin, och vid serbisk-rtodoxa kyrkan lät jag Zdravko göra två halsband till Petra och Željka på båten som avskedspresent efter mina sex veckor på båten


Jag fick syn på nunnor i blått och de berättade att de var Mariasystrar från Polen, också på besök i Dubrovnik


I den lilla biljettkiosken köpte vi bussbiljetter och snart stod vi på bussen mot hamnen och båten där det vankades grillade sardiner

Men efter att ha fått i mig två småfiskar med en jämrans massa ben, insåg jag att min dag skulle avslutas med middag på Petka med kollegorna där jag beställde kyckling och en mörk öl som jag inte smakat (och som jag inte kommer ta igen då den var alldeles för mastig)

9 juni - Lite utav safari

Omfamnar ännu en dag och åker till Mljet för att sedan sova över i Dubrovnik två nätter.
 

Vi passerar öar med kloster och hus men tusen öar är obebodda längs Dalmatiska kusten


Framme i ett varmt Pomena där vi lunkade bort mot båten på Veleko Jezero


Den här vackra orange/gul/gröna fjärilen har jag jagat i två veckor för att få en BRA bild på den men den är alldeles för fladdrig - fast idag lyckades jag nästan iallafall


På biljettkontoret hämtade jag ut biljetter till alla innan vi gick trapporna för att komma ner till Malo Jezero


Idag fick jag sitta ute på däck i fören tillsammans med min danska kollega Tina


Och så passerade jag stora huset som Tito hade för sista gången den här sommaren, för nästa gång jag kommer ner till Kroatien åker vi till nationalparken Krka istället


Och den lilla byn smög förbi


Mariaklostret närmade sig så sakteliga


Idag fick vi gå i land på ön med Mariaklostret så det blev en Magnum där innan vi behövde åka tillbaka för att hinna med vår egen båt


Kanalen som förbinder lilla och stora saltsjön


En spindel satt och mumsade på en fjäril


En Gräsfjäril mumsade på nektar


En ödla kikade upp på oss när vi gick trappan mot hamnen och där och då kändes det nästan som om vi var på safari för annars är det rätt så djursnålt på den här kryssningen som du kanske har märkt



Pinjeträden ger härlig skugga i trappan med 108 trappsteg


Dagens badstopp började konstigt nog med regn

Men kort efter kom solen fram igen


Dalmatien består till stor del av kalksten så här finns en massa grottor, en del märkligare än andra


Vi fick ställa oss vid tullstationen i Gruž idag igen för det var fullt med båtar på vanliga platsen så här får du utsikten mot Konzum och Tudjmanbron



När vi ankom vår hamn var solen på väg ner och skuggorna långa


På kvällen fick vi äta middag ute till allas glädje och även om det var nästan lika varmt ute om inne, möjligtvis att det kom någon sval vindpust... möjligtivs, som sagt

8 juni - Vi flyttar ut

Vi puttrade iväg mot Korčula i arla morgonstund. Och idag kom temperaturen i skuggan upp mot 30 grader. Härligt för alla som älskar värme. En plåga för övriga, antar jag.


Motorn på och vi iväg

Utanför Korčula blåste det rejält så surfarna hade inga problem att komma upp i höga hastigheter


På vår rundtur idag hajade jag till och hann tänka "Oj, en krona!" innan jag mindes att jag inte var i Sverige


Vy från Revelintornet ut mot hamnen


Filosofernas väg utan trappsteg, idag med tvätt


S:t Mikaels kyrka var pyntad idag


Porten i S:t Markuskatedralen i all ära men det finns ju så mycket annat kul att se på där


S:t Rocco hälsar oss välkomna till kapellet (som visserligen alltid är stängt när vi kommer)


Blev lite nostalgisk när jag såg de soldrivna fjärilarna, och längtade tillbaka till Madeira


Lukas står staty i S:t Petruskyrkan


En av vägarna ner mot havet


Kolla vilket oroligt hav vi hade idag - och ändå badade jag från stranden faktiskt


På vår kaptens afton flyttade vi delvis ut dansen till kajen i solnedgången ackompanjerade av Tonji och Marjani


Och dagens inlägg får avslutas med solnedgången vi fick i afton :)

7 juni - Pride i Split

Veckodag: Lördag och därmed min söndag/måndag. För först åker jag till flygplatsen och lämnar gäster och idag såg jag till att få en timme emellan grupperna. Det var rätt mentalt slitsamt att ha noll minuter emellan, anser jag. När jag så satt i kafeterian med min kaffe och macka för att reflektera över den gågna veckan, konstaterade jag att det hade varit den första delfin-fria för säsongen. Mycket märkligt! Men de hade väl annat för sig, antar jag.

Klockan 09.20 landade mina nya gäster och kryssningen startade om för sista gången för det här 6-kryssningspasset. Sorgligt, men sant!


Ni har fått så många bilder från Split så idag får ni bara ett par som på den här roliga jordgubben som såg ut som en sjöstjärna


Och klocktornet vid Järnporten


... där kravallpoliser, som funnits i hela staden pga Pridetåget på eftermiddagen, kom emot oss

 Prideflaggan vajade på Folkets torg

Efter rundvandring och extravandringen efter lunchen (med shopping av kepsar, hattar och handdukar vid hamnen och jordgubbar och fikon på fruktmarkanden) valde några att gå på den roliga Grodutställning, och alla var rörande överens att den är helt galen och jämrans rolig. Om du är i Split så måste du bara gå på den!

Till kvällen följde de flesta med mig och åt på Brasserie on 7 på Riva där vi avslutade dagens eskapader. Undrar vad för annorlunda jag ska få uppleva den här kryssningen? För som du märker är ingen kryssning (eller rundresa ehller för den delen) likadan!

6 juni - Jaha, nationaldag, ja

Nej, något firande av nationaldagen blev det ju inte. Hade den dagen varit viktig att fira så hade man nog varit hemma i Sverige den här dagen. Det är samma med alla helger som jul, påsk, midsommar, Kristi flygare, ja du fattar. De flesta som  reser bort vill ju slippa fira högtider. Det enda jag kan känna är lite viktigt att uppmärksamma är födelsedagar eftersom man ska vara glad åt varje nytt avverkat år, och bröllopsdagar som är en annan slags milstolpe i livet.
 

Och jag kan ju fira att jag kan nå upp till taket på den här båten, jag


Vi drog iväg från Hvar under blå himmel och jag konstaterade att de här sista kryssningarna har vi varken behövt paraply eller sjösjukepiller


I Zlatni rat hade man byggt ihop det där gula och gröna från förra veckan och det var nog ingen hoppborg ändå


För en gång skull fick vi ligga jämte varandra, Azimut, Vapor och Eos


Vi fick stå längre bort än vanligt så min Skulpturpromenad blev så lång att vi fick nästan gå powerwalk tillbaka - kan visserligen ha haft med shoppingstoppen på vägen tillbaka också ;)


Stranden som hade fått högar med krossad sten förra veckan stod nu klar


Och den roliga glasskiosken hade öppnat för säsongen


Poseidon poserar lite grön av alger


Man har satt upp skyltar vid speciella fotostopp men jag fattar inte riktigt vitsen eftersom det är fin utsikt hela vägen, men det är väl för de som är rädda att ramla ner kanske


Och hoppborgen var en tävlingsbana som såg alldeles för avancerad ut för min smak
 

På Hvar finns också vinodlingar och här i Kroatien binder man inte upp utan låter plantorna "buska" till sig för att ge skugga, annars får vindruvorna för mycket sol

Men bad blev det för de flesta av oss


Det blev lite shopping på vägen tillbaka till hamnen och några gäster var på väg att köpa en klocka till Mario som alltid ringer in oss till mat och jag råkade köpa en liten mortel i dolomitmarmor

Efter shopping tittade vi på klockan och hade sju minuter på oss innan båten skulle behöva lämna kaj så det blev en snabb promenad tillbaka.


Innan vi lade till i Milna skulle vi tanka på stationen precis före vår kajplats och det skulle ta 1,5 timme hade vi fått reda på - och vi förstod snart varför


För det kom den ena lilla motorseglaren efter den andra in framför oss, men till slut var det vår tur


Kapten Zoran lägger in till och springer mellan hytt och styrbord (Japp, den här säsongen har jag faktiskt lärt mig vad Babord och Styrbord är)


I Milna på promenaden stod alla Stockrosor utslagna i en av ruinerna


Attans, jag insåg idag att jag inte alls kan följa de här vindruvorna, för nästa gång jag är på Brač bor jag över natt i Bol, ju


I Milna fattade jag beslutet att göra ett spontanbesök på vin-, grappa-,  sockrad mandel, - olivoljeprovning. Kanske inget att hurra för produktmässigt om jag jämför, men det kan vara ett litet kul ställe i staden som inte har något mer än typ två supermarket att erbjuda

Innan middagen på Gajeta satte vi oss i en av barerna på kajen och fick se något roligt. Men vad var det för något? hahaha Jo, det var fiskar som kom upp till ytan och jagade insekter i stim och med öppen mun simmade fram och tillbaka nedanför oss - ett rolig inslag på vår sista kryssningsdag

5 juni - Månadsvill?

Men du, jag såg att jag skrivit maj på två inlägg. Visserligen korrigerat nu då men så himla galet. Så okej, nu bekräftar jag för mig själv att det är JUNI.

Och efter att ha gjort detta så kan jag meddela att idag lämnade vi Trstenik och åkte till Hvar.


En morgonbild från Trstenik


Och man kan ju undra var den här bilen är på väg


Jag blåtandade över en av Marios favoritlåtar från min mobil idag och han grabbade tag i sin mobil och satte sig att lyssna direkt


Vi passerade sagostaden Korčula på vägen mot dagens slutmål


Och så la vi in ett badstopp med bad från båten i den lilla mysiga viken


Väl avsläppta i Hvars hamn visste vi inte när båten skulle komma tillbaka riktig, kanske klockan fem, kanske klockan åtta
 

Men vi iväg på guidad tur och gillade läget. Här är Porten in till Gamla stan (vid Hektorovićpalatset)


Förstår inte helt meningen men man har hängt stenar i ståltråd på ett staket en våning upp - men man behöver inte förstå allt ju


Utgång ur gamla stan


Efter den guidade turen gick några av oss ut till klostret och fortsatte upp i bostadsområdet över kullen och ner till hamnen igen


Kaktusar blommar för fullt just nu


Och Bougainvillean


Det var lite förvirrande skyltar ibland

 Men så hittade vi en skylt som talade om för oss att vi var på rätt väg
 
På vägen ner mot hamnen stod en söt liten Dvärgschnauzer och tittade efter sin ägare

På kvällen klädde vi upp och gick på Gariful, lika bra som vanligt, och fick se solen gå ner bakom bergen innan vi gick och la oss för att invänta en ny dag.

4 juni - Naturens underligheter

Ja, nog hittar naturen på roligheter till oss människor ibland. Dessvärre kanske vi inte kan säga det samma tillbaka för vi hittar ju mest på en massa saker på naturens bekostnad istället.


Ett roligt körsbär blev det till frukost

Det finns väl kanske inte så mycket att berätta om den här dagen. Vi lämnade ju Dubrovnik till förmån för Trstenik och där gick vi på vinprovarpromenad som vanligt, du vet. Fast idag blev det fyra stycken producenter, inte tre. För förra veckan hittade jag ju ett fjärde ställe där vi kunde prova vin.


Men vi startade med Mark Živkušić


Nykomlingen Robert som producerar Lorens Plavac Mali


Azimut kom med norrmännen under tiden vi gick upp till Grgić


Och hos Grgić berättade Dražena Vučković om deras Plavac mali och Pošip

Željka fixade BBQ åt oss vilket också innebar att Mario fick köra sitt Quiz som får markera slutet på dagen och blogginlägget. Men snart kommer en morgondag ocn nytt inlägg ;)

3 juni - Kryssningsbåt i sikte

Jo, då! Nog stod det en stor flytande by ovanför oss vid kajen på morgonen idag. Då vet man vad klockan är slagen. Det kommer bli en jämrans massa grupper om 40-50 pers som skall guidas i Starigrad.
 

Kryssningsbåt i sikte

Jag delade buss med danska gruppen idag, vilket innebar att vi kom iväg klockan nio istället för tio över. Så de där kryssningsgrupperna lyste med sin frånvaro under hela guidade turen eftersom de låg en kvart bakom oss. Så himla skönt.


Kungsmagnolian har precis börjat blommat vid Pileporten


Idag får ni foto på en annan Gargoyle i Dubrovniks gamla stad, och den här är lite speciell. För det första hittar du den i knähöjd. För det andra är den föremål för en lokal tävling (mest bland pojkar och unga män) som innefattar att med språng hoppa upp på den och balansera så länge som möjligt


Du får också S:t Blaise i Johannesfortet, du vet där man fäste ena änden av kedjan som spärrade av hamnen från havet


Efter guidade turen tog jag en promenad bort till Karantänlängan som håller på att göras iordning för att kunna användas, samt till den närmaste lokala stranden som ser fin ut (har ju aldrig tid att testa den tyvärr)


Du ser Karantänlängan till höger på fotot, och så Johannesfortet till höger med småbåtshamnen i mellan


Skola på kroatiska ser nästan likadant ut som på svenska

Senare på eftermiddagen blev det tid för lite sol på soldäck och någon timme senare bjöd kapten Zoran på ett snack - inlagda sardiner, ost och bröd med olivolja, något som mättade iallafall min mage tillräckligt för att jag kunde hoppa över middag på restaurang. Och så efter det väntade en god natts sömn :)

Med solskyddsfaktor 45 i ansikte och mitt dekoltage blev det lite sol på soldäck

2 juni - 18 grader igen

Ifrån Korčula styrde vi fören mot först Mljet, sedan Dubrovnik.


När vi kom utanför Mljet kom något stort flygande till båten och jag såg att det var en Gräsgrön guldbagge så jag fångade den så jag kunde visa gästerna - och se så luden den är undertill


Promenad först, båttur på Veliko jezero sedan


Plötsligt såg vi illavarslande rök från S:t Mariaklostrets ö


Men det var eld under kontroll av män med brandsläckare som tur var, eftersom de eldade bland pinjeträd


Idag kunde vi åka genom kanalen och ut mot havet för de hade stängt inflödet så det var bara lite strömt men nog fick sjökaptenen dra på motorn rejält för att vi skulle komma igenom ändå


Den här hajliknande fisken lever i Malo jezero men ingen (som jag har frågat) vet vilken art det är


Vi lämnade Mljet klockan halv ett och fortsatte mot Dubrovnik under en klarblå himmel och vistelse på soldäck


Jag och kaptenen bestämde oss för att lägga in ett kortare badstopp på vägen men det var nog inte mer än 17-18 grader i vattnet igen - och här som det var 21 grader förra veckan
 
Vi kom fram till Dubrovnik, passerade muren under det att jag berättade lite framme vid kaptenshytten och en timme senare lade vi till vid vår hamn, Gruž. Där åt vi middag tillsammans och laddade för en morgondagens spännande upplevleser i Starigrad.

1 juni - This song is for you

Kviddevitt - Nu lämnar vi Split (för femte gången).

Och vi seglade iväg under blå himmel och på lugna farvatten till Korčula, men utan en enda delfin i sikte! Det var högst ovanligt.
 

Inga delfiner så långt ögat kunde nå

Min lokalguide Željka och jag hade rundvandring i byn och gav sedan gästerna egen tid fram till Kaptens middag kl 19.


S:t Peterkyrkan bredvid Marco Polos hus var öppen idag så vi kunde kika in lite snabbt


Nattklubbens utebar vid kanonerna stod helt klar den här söndagen. Ser faktiskt lite mysigt ut och bra musik spelade de också


Kaprisen på väggen har börjat blomma nu och de är ju så himla fina, tycker jag


Alltså, det är lite skillnad på storlekarna på båtarna. Vår båt ser du till vänster om den stora som är Futura som jag var på i höstas med Erik


På kvällen var det uppdukat till Kaptensmidag


Tonji på dragspel...


Marijan på gitarr - allt var som det skulle

Plötsligt släcks lyset och besättningen kommer in med tårta - det är kapten Zoran som fyller år


Och jag som normalt inte äter sött blev tvungen att äta ett par centimeter till hans ära

Den här kryssningen hade jag inga musiker som gav sig till känna, men vi hade privilegiet att ha med dansläraren Riitta, till Zorans stora glädje
 

Zoran och Mario tog kvasten som mikrofon och rockade loss mellan danserna med mig och gästerna

Plötsligt hörde jag: "Maria, this song is for you" och så sjöng musiker och besättning för mig - bara liiite pinsamt, alltså

31 maj - 0 sekunder emellan

Nåja, dagen började med kaos och det är ju rätt konstigt med sådana dagar - att de liksom fortsätter lite så. Denna morgon startade iallafall med att vår båt fick batterifel och vägrade starta. Det blev M/S President som bogserade oss en kvart innan vi fick igång våra egna motorer.
 

Det var lite spännande att bli bogserad tyckte vi

Vi ankom Splits hamn bara lite försenade och kom till flygplatsen straxt efter kvart över åtta. Där var det då lite mer kaos. Långa incheckningsköer, så långa att jag inte hann se till att alla gäster kom igenom säkerhetskontrollen som jag brukar göra. Och jag brukar få en timmes laddingstid mellan flygen när jag går till kafeterian och sätter mig med en kopp kaffe och macka plus hinner gå på toaletten mellan flygen. Idag blev det noll sekunder emellan. Jag fick gå ifrån Departure och direkt vända min Albatros board upp i luften och ta emot nästa grupp.


Även om en timmes paus från gäster en gång i veckan kan tyckas lite, så räcker det för mig men noll sekunder blev lite slitsamt


Vår båt stod uppställd i hamnen redo att ta emot mig och de nya gästerna


Här får du lite nya foton från rundturen med Ana

På kvällen gick jag med gäster till den nya restaurangen "Brasserie on 7" där vi åt Flankstek allihop. Så himla gott det vaaaaar!

Och på vägen tillbaka till båten uppenbarade sig en vacker måne. Håller du inte med?


Vilken vacker måne vi fick på kvällen

Och så var det ju det där med vilken planet vi har sett lysa starkast på vårt himlavalv - och det är Jupiter, det

30 maj - Delfiner i fören - inte

Vi låg nästan längst ut och fick åka bland de första från Hvar. Fyra båtar skulle till Bol på Brač så vi slog följe dit.
 

Vi låg bredvid Azimut där Albatros norska gäster fanns

Varje morgon är jag uppe med tuppen och jobbar undan med datorn som sedan står i hytten resten av dagen


Under lunchen kom Mario springande och berättade att delfinerna var i fören men under tiden alla sprang, dit lekte de där bak  - och lekte med M/S Magellan vilket kändes riktigt orättvist... de skulle ju varit med VÅR båt så klart


Men jag hann knäppa ett par bilder på dem ändå, jag


Hvar på håll


En av Katarina lines båtar låg för ankar utanför Zlatni rat


Zlatni Rat-stranden var inte full med folk och det var heller inte så många i och badade när vi svepte förbi


Inte så konstigt att det inte var så mycket folk eftersom det var kallt i vattnet, det var mer konstigt att det låg en delad hoppborg där


Jag tyckte balkongen var lite fin med blommorna - och parabolen


Det blev Skulpturpromenad i Bol och här skulle de nog göra iordning en av de små stränderna där förberedelserna såg ut som ett konstverk i sig, faktiskt


En brummande bankomat mitt på strandstråket får bli ett exotiskt inslag från vår promenad idag...


Tillsammans med ett kors...


Och den här lite märkliga skulpturen som kallas "Trumpet of the Earth"

Från Bol seglade vi till Milna där det blev promenad för de som ville.


Det finns många ruiner och förfallna hus i Milna


Kyrktornet tillhörande Marie Bebådelsekyrkan med kyrkan i bakgrunden


Ricin växer i en av trädgårdarna


"Mina" vindruvor växer på bra


Den gula Solvändan lyste vackert för oss


Likaså den vilda vallmon


Jag undrar vilken familj som hade denna tupp som signatur... ingen jag frågade visste


Efter turen tog vi en mörk öl på en av barerna nedanför båten där Neven höll på att göra fast


Kapten Zoran trodde ett tag att vi skulle få byta båtplats men det ändrade sig under det att motorerna var igång

Nästan hela gruppen hamnade på Garjeta där vi åt sista måltiden och ännu en afton fick vi en underbar solnedgång

29 maj - Badkläder på strecket

Med ännu ett badstopp på schemat åkte vi mot Hvar där vi skulle övernatta.
 

Vi åkte skapligt tidigt från Trstenik för att hinna med ett lite längre badstopp på vägen


Det finns ett litet klädstreck på övre däck där några av badkläderna hängdes på tork


Det är lyxigt att gå till färdigdukade bord till lunchen, må ni tro


På eftermiddagen kom vi fram till Hvar, där det som vanligt blev en massa båtar i bredd och oroligt hav


Rundvandringen hade vi med Katija som gillar att prata lika mycket som mig och här visar vi bronsporten till S:t Stefankatedralen



Efter promenaden tog jag en sväng bort till marknaden men slutmålet var faktiskt Konzum


Och när jag gick mot chipsen insåg jag att jag är jämrans trött på vin...


Det var middag på egen hand - även om många hamnade på Gariful ändå - och vår barman Mario fick en liten stund över att uppdatera sin Facebook


Matrosen Neven hjälpte till med morgondagens lunch

 Och Željka (vår kocka) tyckte bara jag var så himla jobbig som stod och tog en massa kort

28 maj - Leva på hoppet

Dubrovnik lämnades i moln medan vi åke norr ut och mötte solen - åtminstone ett tag.
 

Bergen i Kroatien är inte speciell höga men vackert grå av kalken


Under badstoppet bestämde jag mig för att hoppa från båten trots att jag är livrädd för fritt fall, oavsett höjd - och efter mycket om och men gjorde jag det


Det är så mycket behagligare att kliva i från badbryggan och stegen för att snorkla
 
I Trstenik blev det promenad med vinprovning som vanligt men på grund av ungdomsbåten som kom samtidigt vände jag lite på programmet


På kvällen hade vi BBQ och Marios Quiz med lite nya frågor innan vi intog horisontalläge, som vanligt straxt efter klockan tio för ingen av oss är nattsuddare :)

RSS 2.0