31 januari - Projekt göra budgetar

Jag vet inte vad som hade hänt med termomentern. Kanske den förfrusit under natten för den visade ingen temperatur. Stackarn! Den kom igång vid 7-tiden och då visade den 18 minusgrader! Det började snöa längre fram på dagen. Bara att acceptera att vi har värsta vintern sedan 1942. Jag var inne hela dagen!

Under natten hade jag bestämt mig för att INTE köpa butiken. Det går emot anledningen till varför jag gör det här. Min fot behöver inga måsten, den behöver variation och frihet. Så jag jobbar vidare med Projektet!

Det jag satt med hela dagen vara med budgetar: Startbudget, Resultatbudget och Likviditetsbudget. När det kom till Varulager gav jag upp för dagen faktiskit. Det var länge sedan jag gjorde såna där saker men det var ganska kul. Det är ju alltid roligt att göra sådant man kan och att man har ett mål med det.
Fast det där med siffror tycker jag inte är så roligt. Så redovisning/bokföring lejer jag bort den här gången. I de andra företagen har jag suttit med det själv och vad det gäller deklaration har jag nog förlorat åtskilliga tusenlappar. Så näe, man ska göra det man är bra på och jag är inte bra på sånt.

Tog en lite större paus mitt på dagen *ha ha* när jag lagade mat eller rättare sagt FÖRSÖKTE laga mat = torra, brända, smaklösa benfria fläskkotletter som ändå legat i marinad i 6 timmar och (Felix)potatismos med ost i ugn. Som vanligt gör jag inte en sak i taget utan satt med block och penna vid köksbordet och glömde bort tiden (lite grann).

Sen var jag ju samtidigt inropare på Tradera för mitt Reträttrum som nu istället/också ska fungera som lager och kontor i enlighet med Feng Shui - så nu har nu utmaningen blivit ÄNNU större. Guuuud så roligt, ni. Det är lite att bita i det.
30 januari - SpecSavers och ett Erbjudande

Burr! 20 minusgrader och det sjönk till under 30 solen gick upp. Per och Jonzon stack till sommarstugan för att mata fåglarna.Själv hade jag Spec Savers (Optikern) på förmiddagen. Kom lite tidigare och passade på att kika på bågar. Hittade direkt två par. De var likadana fast i olika färger - och asbra pris. Vad sägs mo 395.-/st?

Trycket konstaterades är bra och att närsyntheten är bättre men istället har att jag har fått brytningsfel, något jag inte haft tidigare. Det är åldern, sa optikern haha ocn inget man kan göra åt. Vilken TUR man har att få uppleva detta!
Det blev ett par vanliga glasögon i de bruna bågarna- fotokromatiska och antireflexbehandlade. Och så hade jag bestämt mig för Terminalglasögon också. Jag sitter så mycket framför datorn men ser "inget". Och eftersom jag planerar att JOBBA framför datorn så vill jag ju slippa anstränga mig. Har redan haft lite ont i ögonen och huvudet - och sånt är ju onödigt när man dels vet varför men också att det går att göra något åt! Dessa kommer sitta i de gröna bågarna. Grönt står för växande och passad ju bra inför min framtid som jag hade börjat fundera på och nästan var klar med.  Summan stannade på 2.685:- inklusive synundersökning.

Innan jag åkte hem återförenades jag med min C905 som jag hämtade på 3 och reparationen hade gått på garantin. Det var kul att få tillbaka den kände jag. År INTE så impad av min M900 men det är ett annat kapitel, det. Passade på att fråga om överlåtande och ändring av abonnemang inför framtiden och det skulle inte finnas några problem.

Jag hann också hoppa in tll Bernt ioch köpa ett par bruna, gosiga "Sheperd" fårskinnstofflor som jag sedan gick omkring och mysade i hela eftermiddagen.


Denna dag hände också något som fick mig att tänka i NYA framtidsbanor - jag fick erbjudande om att köpa en liten butik. Nedrans! Och jag som hade andra planer som jag var nästan klar med. Men jag behöver ju inte bestämma mig IDAG - bara snart...
29 januari- Framtidsbeslut!

Idag kan man kanske prata om att ännu ett Nytt kapitel startar i mitt liv. Sist det hände var 2007 när jag bestämde mig för att sälja allt och jobba utomlands.

Med nytt sjukintyg i handen med sjukskrivning ytterligare en månad så var det hög tid att se sanningen i vitögat och fatta ett beslut om att värdera sin fots välmående. Det har gått 3,5 månad sedan Fotledsfrakturen och jag går fortfarande inte normalt och behöver mina kryckor när jag går ut. Att ge sig iväg att guida i världen är nog ingen bra idé just nu.

Sagt och gjort.
Jag ringde huvudkontoret och berättade att jag inte kan förnya kontraktet för sommarperioden men vi bestämde att hålla kontakten inför framtiden.

Så resten av dagen satt jag, som vanligt, med datorn i knät men nu med nytt mål - att formar ett nytt typ av liv!

Och det är ju inte så att idéer saknas (som ni kanske har märkt). Nu gäller det att sortera, tänka igenom och välja. För EN sak är väldigt säker- jag kommer inte gå sysslolös länge. Det gäller ju bara att hitta något som jag kan göra fast jag har en något, ska vi säga, defekt fot. (Finns det ingen livstidsgaranti på kroppsdelar?).

Så, mina damer och herran, jag ämnar köra vidare på ett par av mina idéer. Dumt vore väl annars. Jag menar, att dra igång något man INTE tror på - vad är meningen???

Så min ambition är att jag, med glada tillrop från mig själv och förhoppningsvis några till *ler*, kan komma igång med något eget. Om allt går som jag hoppas så kommer många av er få nytta av det jag kommer göra...

M


28 januari - Insnöad kompis blev 44

Japp! Mycket snö har det blivit. Det snöade ju hela dagen igår och nu på morgonen täckte ytterligare ett tjockt lager allting som fanns där ute. Själv blev jag inne med glädje. För inte nog med att det var snöigt. Det var allt också IGEN. Att det aldrig tar SLUT, alltså.  Jag vill ha BAAARMAAARK!!!

Dagen gick till projektet mest hela dagen och att gratta en "gammal" väninna så... aaa Hejdå!

M
27 Januari - uppe i ottan

Ja, klockan 3 vaknade jag av att jag inte kunde somna om, kan man säga.
Så jag gick upp och käkade frukost. Men att det var tidigt märktes. Inte en Jonzon orkade gå upp utan kastade sig snabbt in på min sänghalva i värmen och somnade bredvid Per.

Att det var tidigt märktes också på FB-chatten: 2 inne haha! Annars är det runt en 35 pers där!

5 mail hade kommit, 4 med nyheter och ett från en bekant. Besvarade det och rensade sedan bland mina Bokmärken i Mozilla. Försöker lägga dem i olika mappar men ibland glömmer jag, ibland kategoriseras de fel.

Jag gick och la mig igen vid halv sex och somnade om till 08.08. Då blev det blåbär och gräddfil!

Dagen gick till projekt och jag satt en del i telefonen. Lite roligt som omväxling. Annars gör jag nästan all kommunikation via datorn numera. Fick höra min egen röst heheAtt jag inte är fit for fight visar sig nu för att Ja, nu jag har inte något mer  att skriva om idag.
Men imorgon - morgon är en annan dag!

Kärlek till alla!26 januari - Hemma och kyld

Alltså det är ju så att jag aldrig blir sjuk, va! Jag blir bara lite trött - och idag är jag lite trött kan man säga. Inte för att jag låg längre kvar i sängen utan mer för att jag är lite "luden i huvet" och har blivit kyld = För Kyld! Därmed är icke sagt att det blev en händelselös dag. Det blir det aldrig!

Nejdå. Förmiddagen startade med att Victor ringde igen (jag höll precis på att somna igår kväll när han ringde vid 9 så vi pratade inte så länge) och ska komma och äta lunch med mig på måndag. Han dotter är visst våldsamt musikalisk och han vill ha ett piano till henne. Jag tror att mitt piano skulle passa hans hem... Det känns lite som att jag gärna GER bort det...

Sen kom svärfar förbi på sin tisdagstur och Jonzon fick sin traditionsenliga korvbit och var lycklig.
Min förmiddag gick till gårdagens blogg, faktiskt. Låg efter med den. Man skulle nästan kunna säga att den var lite bortglömd igår...

Annette M ringde och vi bokade om vår träff som annars skulle ha varit i eftermiddag. Hon hade pratat med vår gamla lärarinna (som alltid varit något utav en föirebild för mig) Agneta Byrmo från mellanstadiet i Kvinnebyskolan och ordnat att vi ska få komma dit och hälsa på nästa vecka. Ha ha vad roligt DET ska bli,då!!

En promenad till brevlådan blev det, förstås. Och det var jämrans kallt, ni!

Lunch: pasta och kantarellstuvning och eftermiddag i soffan med böcker...

Somnade på kvällen, fortfarande "lite trött".
25 januari - Rehab, vilans betydelse, fonder och sms

Idag var det besök hos Ulla på rehab redan kl 8.30. Ytterligare förbättring var att skåda och hon var nöjd med min träning. Vi bestämde återbesök tisdag nästa vecka mer som uppföljning. Jag ska fortsätta göra samma övningar och, som hon säger, "så kan du hitta på lite egna rörelser". Återigen fick jag höra att jag behöver vila, att jag inte hela tiden ska göra något.  Alltså, det är ju självklart att jag GÖR saker hela tiden. Det går inte att existera utan att göra något, eller hur? Jag undrar varför så många tror att jag INTE vilar???

SÅ en gång för alla tänkte jag berätta vad vila egentligen betyder enligt Saol, Lexin och Graube!
Enligt SAOL: förhållandet att vila tankarna (gm att låta dem syssla med mindre ansträngande och oroande frågor).
(återkoppling Saol) Jag har de senaste 14 åren tränat på att inte oroa mig för något. Det är slöseri med tid och energi som jag istället använder till kreativa problemlösningar och, sånt som jag tycker är roligt Så med det i bakhuvudet skulle det ju isåfall betyda att jag vilar jämt...
Enligt Lexin
: tillstånd då någon eller något vilar, stillhet, avkoppling
(återkoppling Lexin) Avkoppling, stillhet... betyder det samma sak för dig som för mig, tror du? Självklart inte. Skulle du föreslå att jag ska Brodera, , sticka, baka, virka you name it - Oj, vad jag skulle bli stressad!


Enligt Graube Wellness:
Avslappning varje dag = Goda vanor.
 • Jag har, sedan 14 år, följt min egen dygnsrytm i den utsträckning som är möjligt. Det innebär att jag föredrar att gå upp tidigt (ca 5.30) och gå och lägga mig tidigt (ca 21).
 • Jag STARTAR dagen lugnt; cirka två timmars frukost med mina knäckemackor och 4 dl kaffe i termosmuggen. Utan den starten på morgonen skulle jag nog vara stressad hela dagen. Antingen slötittar jag på TV:n eller datorn så jag kan kolla mail, FB och komplettera gårdagens blogg. Bara roliga saker! (får inga tråkig mail för den som undrar...)
 • Toalettbesök = vila och "snabbmeditation" (båda fotsulorna i golvet, rak i ryggen, andas lugnt och djupt och slappna av. Det blir en del såna besök eftersom jag dricker ett glas vatten i timmen i genomsnitt. Rekommenderas varmt!)
 • Och jag ser dagligen till att ha ett liv som fokuserar på POSITIVA saker! Jag har inga förbud/måsten som begränsar mitt liv (= inga "jag inte FÅR göra dittan eller MÅSTE göra dattan. Värsta fienden för livskvalitet, faktiskt!)
 • På kvällarna går jag och lägger mig när jag är trött och somnar alltid så fort lag lägger huvudet på kudden, nöjd med dagen som varit. Okej jag kanske har svårt att sova ett par gånger per år i ärlighetens namn och det är dagar då jag inte har levt som jag lär och troligvis har tillåtit mig att oroa mig för något jag inte kan påverka kl 10 på kvällen ändå...
Avslappning och vila på lite mer hög nivå;
 • En gång i veckan besöker jag mitt fondkonto och träffar mina pengar.
 • En gång i veckan har jag HemmaSpa i badkaret.
En gång i månaden unnar jag mig något -  och ni vet - tänk smått! Det ska vara GRATIS eller BILLIGT!
 • Gå på bio med biljetten du tjänat in på från Gratisbio
 • Boka en massage hos elev på Bergqvist massageutbildningar
 • Ropa in något roligt på Tradera
 • Ta en billig sista minuten-resa
 • Använd Rikspresenkortet du tjänat in Pointshop och köp något roligt.
 • Investera i ett dygnskort och ta bussen/tåget runt i länet på upptäcksfärd
 • Picnic och bad föreslås vid Bergs slussar (buss 522 fr Linköping) eller Varamon (buss 520 el 620 fr Linköping o sen TROR jag buss 302 men är osäker. Här kan du också välja att tälta i Z-parken.)
 • Låna ett tält och sovsäckar och åk till Sandvik (Stjärnorp)
 • Utmana kompisar på minigolf i Valla (finns också golf i Berg)


Sedan finns aktiv vila som för mig är t ex att
 • Träna med Jonzon
 • Träna mig själv
 • Träffa kompisar IRL eller Online
 • Blogga eller skriva egentligen men oftast blir det ju bloggen
 • Gå på Maxi i två timmar utan att handla (hehe går alldeles utmärkt)

Oj det finns så mycket när jag tänker efter.  Livskvalitet för mig är att jag ärligt kan säga att jag trivs med livet jag lever, även det med bruten fotled! Skillnaden är ju bara att livet är annorlunda! Det är inte mindre roligt!

Och att sätta hinder för att man inte har några pengar... hm... näe det funkar inte för mig numera. Det finns hur mycket som helst som inte kostar skjortan. Och återigen tänk smått. Här kommer några enkla spartips (har skrivit de flesta i tidigare blogg).

.
 • Om du låter bli att köpa chipspåsen eller chokladkakan - hepp så har du 20:-
 • Strunta i månadsmagasinet- woops där kom 40:- till
 • Skriv lista, handla en gång i veckan och titta på prislapparna - här kan du göra pengar! Jag försörjde mig själv, en tonåring, Jonzon och katterna Bullen och Smulan på 1500 spänn i månaden - och du var det INKLUSIVE ALLT. Det var dessutom på just DE pengarna jag började spara mina 50-öringar...
 • Planera måltider- storkok en dag i veckan och frys in matlådor. Du lagar minst  6 maträtter på 6 h på en dag.
 • handla saker på Tradera/Blocket, här finns både nytt och begagnat.
 • handla Second Hand  om du är en sån som vill klämma och känna(kläder o skor, möbler, prylar .
 • Kontakta Ica och skaffa lönekonto och kort -  du får ränta på ditt lönekonto(!), samma som på swedbanks e-sparkonto faktiskt (0,15%). Om du handlar med kombikortet (konto/kreditkor) får du typ bonus överallt. (ICA och Statoil =1 %,, köp på andra ställen =0,5 %). Bonusen ackumuleras och när du är uppe i minst 25:- kommer en rabattkupong att använda på Ica eller Statoil! Alltid lika kul!
 • Om du vet att du har svårt att spara, använda INTE kortet när du handlar. Använd kontanter och handla BARA för sedlar! Lägg sedan alla  småpengar i en grön skål. Grönt står för växande och främjar tillväxt, i detta fall av pengar. (Du kan också ha en lila skål som står för Välststånd om du tycker om den färgen bättre. Färgerna är också att föredra på din plånbok... Ropade själv in den här på Tradera igår. Notera G för Graube hehe. )

Näe, nu måste jag byta bloggämne...


Åkte hem efter rehab och satte mig vid *tuturuturuturu* DATORN! Mitt projekt fortsätter.
Idag kollade jag över mina fonder också och placerad  fikapengarna jag fick av svärfar i JPM-fonden Japan som har börjat gå på plus! Tog sedan överskottet (116:-) från BRICT till Finansfonden som har gått minus ännu mer och överskottet i Småbolag Europa (111:-) och satte i dem i Japan. Ett tag tänkte jag lägga pengarna i Momentum som har gått minus de sista tre månaderna men jag skippade den idén. Men den fonden får jag hålla koll på igen i veckan.


Senare på dagen fick jag SMS från 3 som talade om att min C905 var tillbaka i butiken och att jag kunde hämta den. Kostnad 0 kronor! Antingen har de inget gjort eller så gick det på garantin.

Ännu senare på dagen fick jag SMS om att paketet från Ellos ligger på Ica. Ska vänta på att böckerna hinner komma innan jag ber Per hjälpa mig hämta paketen.

ÄNNU senare packade jag upp min Träningsmatta. Jättefin var det, tjock och åt turkoshållet. Den ska bli roligt att träna på. Tänkte börja lite försiktigt med yogan.

Ett samtal från min gamla kollega från Tv Linköping, Victor (Negrete Marknadskommunikation numera), avslutade min dag som varit lite kyld... för kyld, förkyld...Mitt liv enligt SAOL: Jag har de senaste 14 åren tränat på att inte oroa mig för något. Det är slöseri med tid och energi som jag istället använder till kreativa problemlösningar och roliga saker. Så med det i bakhuvudet skulle det ju isåfall betyda att jag vilar jämt... Fast det stämmer ju inte.

24 januari- Bambis, Projekt och Tradera

På förmiddagen fick vi celebert besök av två ettårskid som åt upp fågelmaten. Mamman var inte med så det kanske det var därför de kom så sent. De är hos oss varje dag men de brukar komma när det är mörkt men idag gjorde de ett undantag.Resten av dagen gick till Projektet med avbrott för matlagning och Tradera där jag la upp minneslista.
På minneslistan finns det som är kursiverat nedan;
I sydöstra hörnet av Reträttrummet ska jag ha mörklila el mörkgrön kristallskål till mina småpengar- gärna Östgötska Rejmyre för att det ska vara lokalt. Antik kristallkrona (plafond) till reträttrummet som ska reflektera ljuset i mina Dagsljuslampor. Kan inte ha något hängande har jag kommit på, eftersom jag ska träna Yoga på min stora träningsmatta (som jag hämtade igår!)
En lila plånbok med många fack behöver jag ha, dels för att min gamla är trasig, dels för att det är en bra färg.
En ny ryggsäck med en massa fack behöver jag för min gamla ryggsäck har trasig dragkedja så ett fack alltid är öppet,
En blå digital köksvåg upp till 6 kg behöver jag ha till mitt projekt och det känns viktigt att den är just blå...

Frågor på detta?


23 januari- Stinsen brinner med Mor och Svärmor

Förmiddagen gick åt till Projektet men på eftermiddagen var det dags att åka till Globenteatern på Snickaregatan. Mamma  och Berit skulle följa med mig på Nyårsrevyn Stinsen Brinner i fullsatt lokal.

Var tidigt hos Berit så vi hann med en kopp kaffe innan det var dags att bege sig till stan. Innan föreställningen var det lotteri och dröm om min förvåning när JAG vann tredjepriset - en påse Gott och Blandat för jag hade köpt ett program med Joakim Johanssons autograf i!

-

Ensemblen är väldigt proffsig på Jippie, tycker jag. Föreställning var bra, speciellt andra akten när vi fick skratta mest.

Men efter föreställningen skiljdes vi åt och vi kunde konstatera att det blev en trevlig eftermiddag tillsammans - trots att det inte blev så mycket tid att snacka skit ;)

När jag kom hem fortsatte jag jobba med Projektet och klockan den blev halv ett på natten när jag kom i säng. Det tar tid, helt klart, men ROLIGT är det! Och ta't lugnt, ni KOMMER få veta så småningom!

22 januari - Sovmorgon, vattenträning och aloe

Ja, idag var det slitsamt att komma upp. Låg kvar i sängen till kvart i sju, då masade jag mig upp till badrummet och sen köket. "Jag måste verkligen meditera över det faktum att jag blir så slutkörd", tänkt jag.

Nehej, det behövdes inte för när jag kom till US och skulle "logga in" vid Informationsdisken sade den trevliga damen där "Så kommer du ihåg att du måste vila minst en timme efter vattenträningen!" Näe, sa jag. Varför det?
Jo, även efter annan träning är det viktigt men efter Rehabträning är det ännu viktigare när kroppen ska återhämta sig. Så DÅ förstod jag varför jag är så trött. Precis som Annette sa igår -energi går till läkning. Men som jag skrev igår- det är man inte van vid direkt.

Gick mot bassängen och passerade ett anslag med föreläsningarn och fick syn på något som passade mig!
"Skadebehandling för otåliga". Bara ett problem - datumet! 22 april, då ska jag väl ändå redan kunna gå...
Det är mösstvång i bassängen. Alla har en grön pappertyghårnät på sig. En halvtimmes träning blev det och det var underbart att vara i den varma bassängen som idag inehöll 34,5 gradigt vatten. Man ville inte gå upp. Dessutom blir allt så mycket lättare i vatten! Ser redan fram emot nästa fredag.Efter träningen träffade jag Ingela som kommit dit med AloeVeraskott och lite provprodukter från Forever (hon är återförsäljare av det). Växten står numera i fönstret i Reträttrummet!

.


Har provat gelén på ärret och den kändes väldigt behaglig. Den rekommenderas av en del läkare. Om ni vill ha kontakt med Ingela så hör av er så förmedlar jag kontakten.


Per var hemma när jag kom hem. Han hade köpt med sig Kebab från Pizzeria Bari och den åt jag upp gladeligen under bevakning av Jonzon som fick resterna.

Därefter surfade jag runt för att söka info i ett projekt som jag inte kan berätta om.
Av en händelse så hamnade jag på en sida där man kunde få betydelse av sitt namn. Självklart skrev jag in Maria och jag förväntade mig det vanligt "trotsig" men får läsa "Den allra vanligaste betydelsen för Maria i nutid är "bitter" eller "hav av bitterhet""!!! Vad i hela friden har hänt? (Trotsig stod lite längre ned men iallaFALL!)
21 januari - Träning och Subway med Sidås!

Raderade en massa Kom-i-håg i mobilen från 2008 och framåt innan jag steg upp och åt frukost. Och så funderade jag lite över mina beställningar jag gjorde innan jag gick och la mig igår. Aa, jag kände mig fortfarande nöjd. Jag hade "tjänat" pengar insåg jag

Först på Ellos: Hade fått erbjudande om vitt överkast för 65:- i indisk bomull 1,65x2,30m. Slog till på tre stycken. Ett ska fungera som just överkast om jag vill ha bäddfåtöljen utdragen. Det andra ska fungera som duk över björkbordet om jag vill förstärka ljuset i dagsljuslamporna Det tredje ska bli ett överdrag till fåtöljen när den är ihopslagen. Nu slipper jag köpa metervara för det skulle bli dyrt, det.
Men beställningen på 195:- var inte tillräcklig. Tror minsta beställningen är 250 spänn. Så då blev det ett par gåstavar. Hade ju iallafall tänkt köpa och de kostade 79:- på rea och så blev det påslakan (på rea och för 4:- billigare än IKEA) i vitt till Reträttrummet.

Sen hos Sportjohan: Har länge velat ha en ordentlig träningsmatta, en sån stor som finns på rehab 100x200cm, för att kunna träna yoga och annat på. Och igår bestämde jag mig för att köpa en sån istället för den röda mattan Hampen från IKEA. Har mer nytta av den men får väl leva med att den är ljusblå. Hittade en rabattkod på internet och fick den fraktfritt d v s för 799:-

Hur blev nu det här ekonomiskt då?
På attan förlorade jag visserligen men om jag INTE hade köpt den stora träningsmattan så hade jag köpt två mattor: Hampen och den mindre träningsmattan för 399:-! Men okej jag förlorade 100:-
Jag tjänade på indiska bomullen som annars skulle ha köpts på metervara för 149:-/m. Dessutom "vann" jag 4:- på påslakanet. Och jag köpte inga grejer jag inte redan hade på min lista! Alltså måste jag känna mig nöjd.


På förmiddagen åkte jag in till Nautilus. Fröken Sidås kom också, trots att det var tidigt för henne (hon äår ju nattmänniska). Vi började på bandet (i LITE olika hastighet he he) och sen tränade vi i maskinerna ihop. Kände av framsidan av foten idag annars gick det bra, tycker jag. Gåbandet är kvar på 1,4km/h men jag ökar vikter eller reps maskinerna varje gång så jag känner mig duktig iallafall. Idag tog jag en baksidalårmaskin och gjorde en variant på rörelse. Är inte helt anpassad för den än egentligen.

Efter träningen gick vi in i stora salen och där träffade jag Anita, en av mina fd elever som också var med i uppvisningsgruppen.  Det var jätteroligt!

Både Annette och jag gick sen o solade innan vi gick till Bokia, där hon köpte almanacka och jag köpte ett mindre målarblock. Ni ser det överst i bild på det stora blocket jag har fått av min vördade moder. Ni ser också alla mina andra målargrejer från mamma i lådorna som tillhör Slagbordet. (har inte satt in dem där de ska vara än).Vi fortsatte vår promenad mot Subway och Annette höll koll på att mina steg var lika långa. Man TROR att man går normalt men det blev fler än en gång hon fick säga till den lilla biten mellan Bokia och Subway. Det är då för MÄRKLIGT!

Vi åt varsin Tonfiskmacka. Smaskens, tyckte både Anette och jag!
Vi hade jättekul den här förmiddagen och ska ses nästa vecka och träna igen. Ser jag fram emot. Det är roligare när man är flera - så det går bra att haka på hehe


Annette var tvungen att springa till parkeringen för att slippa böter.
Själv fick jag vänta 45 minuter på att få åka hem och passade på att gå in på Spec Savers där jag spontant hittade en båge för 395:-. Frågade om de kunde rädda glasögonen jag hade på mig (skadade av saltkristaller i Döda havet) men det kunde de inte. Jag var tvungen att köpa nya så jag la undan stålbågarna jag hittade. Och så bokade jag en synkontroll men fick vänta till nästa lördag. Det var två år sedan sist...
När jag kom hem ringde Calle från huvudkontoret för att höra hur det stod till och om jag trodde jag kunde åka tillbaka till Jordanien snart. Vi pratade ett litet tag och kom överens om att höras av nästa vecka igen när jag haft kontakt med Ortopeden.


Per och Jonzon kom hem och hämtade in posten och där minssann, låg Rikspresentkortet på 250 spänn från Pointshop! Så roligt. Det fick Per som bonus som låter mig bo här gratis så det var Hej och Hejdå med det!Hade tagit i uppdrag att maila STIM och kolla träningsheadset till några dansare, annars gjorde jag inte så mycket mer på eftermiddagen.

Som jag sa till Annette: Jag förstår inte att jag blir så trött efter att ha tränat på förmiddagen. Träning brukar ju annars GE energi. För jag förstår inte att det ska vara så jobbigt att gå från stillasittande till fys-träning bara 30 minuter om dagen. Men Annette sade så klokt "Din energi går till att läka din fot".
Ja, så kan det väl vara, antar jag. Men roligt är det inte!


På kvällen surfade jag runt i hopp om att finna inspiration till mina tavlor och hittade en massa, faktiskt. Ska bli spännande det där! Ska hitta på ett Tema för mina första t tio tavlor, tänkte jag... Känner att det måste finnas en röd tråd i serien! Har nu fått lite visioner...


Jonzon blev lite trött och gick och hämtade snuttekatten. Där låg han i väntan på att vi också skulle bli trötta och gå och lägga oss någongång. Han är rolig den hunden!
20 januari - Biografin?- Slagbord!

Igår kväll tog jag fram min gamla externa hårddisk. Var övertygad om att min bok på 269 sidor fanns där. Det visade sig emellertid att det gjorde den inte alls.
Det jag minns var att jag lade den på en gul diskett men har PRECIS för mig att jag hade den digitalt för att vara säker på att inte förlora den. KANSKE att disketten ligger i en låda men någonstans tror jag att det kan ha en mening. Den hade varit bra som grund men så här 8 år senare har det ju hänt en hel del, framför allt de två senaste åren och jag har ytterligare ett annat perspektiv än du jag skrev första utkastet. Om jag hittar den så får det blir en annan bok.
Nu ska jag sätta fokus på något nytt. Har tagit ut format idag (pocket) och börjat skriva om. Om inspirationen finns där borde jag vara klar inom en månad. Kanske att jag dessutom gör mina illustrationer själv :-)
Det värsta är, som jag sa till Per igår, är att jag har så många projekt och alla är roliga, att det är svårt att veta om och isåfall vilket man ska prioritera. Får väl använda A/B/C/D-modellen snart haha (Mr Thomas Stack, du ser att jag lärt mig något va?).

Hittade förresten en röd matta på IKEA idag, Hampen, 133x195 cm. Det blir perfekt för aktivitet! Sen ska jag ha en VIT också för vila men det blir nog en mindre enkel och billigare variant som går att slänga i maskin. Kanske den här!


Tränade på Nautilus på förmiddagen. Var där tio och det blev promenad i 1,4 km/h i tio minuter och sedan överkroppsträning i 8 maskiner. Tog med 9nde maskinen också (benpressen) men bara på 27 kilo och tränade högerfoten i sidled lite försiktig. Är fastvuxen i såret där så det är superstelt. Avslutade med solarium och hann sen inte duscha. Klockan hade redan blivit tjugo i tolv och klockan tolv hade jag bestämt med Maggan längre ner på gatan.

Hon skulle hjälpa mig att få hem mitt slagbord från Skogslyckegatan. Vi fick hjälp med att få in bordet i bilen av säljaren med pojkvän. Det vägde 46 kilo enligt IKEAS hemsida. Sedan bar det av till Rappet. Det var halt och det hade varit varningar hela förmiddagen. Men dagens Chaufför, som är bilkårist, körde lugn och säkert. När vi kom hem flyttades lådorna in separat och Hulken Maggan flyttade sedan in bordet i garaget och såg till att det inte stod i vägen för Per när han kom hem med bilen!
Så nu, kära läsare, står ett välskött och stadigt Norden Slagbord, 5 år gammalt på sin rätta plats.
Men rummet börjar mer likna ett förråd än mitt Reträttrumt. Martina måste hämta skrivbordet och en blå sopsäck med grejer som står där. Sopsäcken med kläder och de två matkassarna med prylar till Myrorna jämte saker som ska till Återvinningen måste också bort. När det bli, ja, inte vet jag!


Efter förmiddagens eskapader var jag både energilös och hungrig. Dagens Lunch blev Mamma Icas köttbullar, Felix potatismos, och Spisas Café de Parissås.

Det jag gjorde på eftermiddagen var inte mycket. Pluggade in båda externa hårddiskarna och flyttade saker jag inte behövde ha aktuellt från min dator till den lilla som jag alltid har med mig på resorna och från den Lilla till den stora där jag förvarade saker mer permanent, om man nu kan säga så.


19 januari- Guitar-Hero-Graube spärrad. Ligger över existensminimun!

Berättade igår om att jag var så himla trött. Det hängde i även idag. Jag och Jonzon gick inte upp förrän 06.40 och det blev en något märklig morgon. Kökslampan var tänd och radion gick. Per som annars åker hemifrån halv sju och släcker de två nämda plus fanns inte inne. Garaget var släckt och bilen stod kvar.
Var fanns han någon stans? Hade något hänt? Tittade ut genom vardagsrumsfönstret. Kanske han hade varit ute och matat fåglarna och ramlat ihop i en snödriva (han har ju högt blodtryck och det KAN ju hända, liksom.) Jag klädde på mig full mundering och drog luvan över huvudet, tog kryckorna och gick ut. Och längst uppe på vägen ser jag honom gå oi lugn och ro ch skotta snö! (Han åkte senare idag eftersom det var studiedag!) Ordningen var återställ.

Jag gick in och åt frukost och satte mig med datorn i knät (ovanligt, va?) Jag hade fått svar från Blocket igen att annonsen inte var godkänd. Tog bort ALLT jag hade skrivit om tangenterna och satte in annonsen igen och klockan 08.11 var det GODKÄND! Så nu finns den äntligen på Blocket.

Var inne på Swebank kontot och kikade till fonderna på förmiddagen. Upptäckte ju att det inte hade gått igenom något köp i JPMF JF Japan Small Cap och köpte för 200 igår istället.  Och köpet hade gått igenom den här gången. Det var väl jag som inte tryckte på knappen KÖP fast jag trodde det. De andra jag köpte till (Finansfonden, Indexfonden USA) har båda minus framför sig men det var ju väntat. De ska få stå kvar orörda. Om de går RIKTIGT dåligt köper jag kanske fler andelar. 
BRICT och Småbolag Sverige går fortfarande bäst och de jag behöver hålla mest koll på.


Så blev det dags för kalas hos Martina. I fönstret fick jag se en märklig växt som visade sig vara Bambu. Ni vet en sån där stam man kan köpa med ett par strån på. EN sån hade hon fått av Milla för tre år sedan och när den fått rötter hade Martina satt ner stammen i jorden. Och nu har ett skott vuxit en meter, ett rotskott på 3 dm och ett på 1 samt 1 nytt på stammen hade dykt upp. Jag blev lite impad där! Trodde inte det gick...
Millan och magen kom. Hon hade precis varit på mödravårdscentralen för koll och mådde bra. Milla var glad över att slippa ta fler järntabletter (hon har svårt att svälja tabletter).
Mamma, Björn och Fredrik kom samtidigt och med sig hade de staffli och papper. Nu finns  alltså inga ursäkter. Nu får jag starta Konstnärskarriären och kommer härmed att avge ett löfte: När jag har 10 alster ska jag ha Konstutställning någonstans!

Martina och Milla laddade Guitar Hero (julklappen från Per) på Tv:n..


... och rockade loss!

.
Martina                                   Milla

Och fick för sig att jag skulle prova.Tveksamt entusiastik greppade jag halsen bara för att konstatera att det fanns inga stränger. Det var knappar i olika färger. Den så kallade strängen var en svart avlång grej som man skulle trycka ner alternativs slå på. Men alltså, va! GUD vad tråkigt Dessutom är jag så dålig på dataspel över lag och det här gick inte alls bättre. Fick bara basist. Första låten var alldeles för lätt och då gnällde jag för det. Då ökade det svårigetsgraden till medium och det blev en reggae och det gick inte alls så då gnällde barnen över det. Bandet blev utbuat två gånger på raken när jag var med och man kastade saker på på oss.
Jamen hur roligt var det? Ja ,mamma och Björn var nog roade av fotot att döma. Men näe, jag gjorde ingen karriär som gitarrist i Äggskal och det gör jag inte i Guitar Hero heller!

Martina släppte ut katterna efter ett tag. Mamma hade laddat med allergitablett och skulle iallafall snart gå. Milla lyckades knäppa ett kort på minstingen Lilla Loppan.Och på "The Evil Child". Red Eye Reduction-inställningen hade Milla inte tid med...När jag kom hem gick Jonzon och jag på en minipromenad till dungen och ner mot vägen och sen till brevlådorna.
Efter den turen satte jag mig vid datorn och kollade mailen. Och tänk så roligt. En gammal kompis från det gamla gänget på slutet 70-talet början 80-talet, hade hamnat på StayFriends och skrivit. Så det är inte bara vi FB man får kontakt med gamla bekantskaper, gott folk.


Innan middagen ringde Hannes från Spärrservice. De ringer en gång i veckan (olika varje gång) pga att jag svarar på enkäter via Pointshop. Den här gången hade jag hunnit tänka efter lite grann och kommit fram till att det är en slags försäkring det också. Har blivit lite mer medveten om hur känslig jag är mot yttre omständigheter så nu slog jag till på ett abonnemang på 3 år och 9 månader.


Fick brev från FK idag och utbetalade pengar (se gårdagens blogg) var för 73 dagar. Det innebär, go vänner, att jag - i nettoutbetalning - får knappt 4.400:-/månad = 214:-/dag = 26:-/h om man räknar med 40 timmars vecka. Vad innebär då detta tror ni?
Jo, jag ligger ÖVER existensminimum*, som är 3680:-/mån, med 720 kronor..
*Mer info på Linköpings Kommuns hemsida. Testa om du är berättigad till försörjningsstöd här.

Det blev lite rolig forskning som utmynnat i en Reflektion:
Att jobba i resebranschen är ingen väg till förmögenhet, - varken till vardags, vid sjukdom, arbetslöshet eller pension. Å andra sida, vi gör det inte för pengarna - vi gör det för att det är så himla roligt jobb och upplevelserna kan inte värderas i pengar. Men det kräver så klart att du inte äger något här hemma. Man kan inte ha lägenhet eller bil som väntar hemma - om ingen annan är vilig att betala, förstås! Du måste dessutom se till att ha någonstans att bo när du mellanlandar mellan destinationerna.

Jag är imponerad av mannen i mitt liv som låter mig hållas i mitt självförverkligande utomlands och som finns kvar varje gång jag kommer hem... Hur olika vi än är (och vi är verkligen två motpoler) så har vi en sak gemensamt - vi låter var och vara som vi är!
De ringer en gång i veckan till mig eftersom jag är med och svarar på enkäter på Pointshop.

18 januari- Pianot på Blocket, köpt slagbord och tränat

Låg och planerade Reträttrummet och kom idag på småtimmarna fram till att jag skulle ha ett väggmonterat klaffbord mot fönstret. För att det skulle vara stadigt behövde jag en skiva med 4 ben som jag kunde fälla in. Minst 70 djupt skulle vara lagom och jag hade allt klart i tanken. Klev upp och tittade ut. Jaha, ja Snön låg kvar idag också.
Satte mig på internet och letade efter bordet jag har fått vision om men det fanns ju såklart inte. Jag får bygga ett, tänkte jag lite snabbt och skissade i huvudet. Det skulle nog inte bli så svårt.

Men så av en händelse stötte jag på ett annat bord, visserligen av annan typ MEN det var ihopfällbart med två skivor OCH med sex förvaringslådor!!! Nämligen IKEAS "Norden, slagbord" formgivet av Mikael Warnhammar, som finns i björk (1795:-) och VITT (2095:-)! Det skulle funka att ha framför fönstret, helt nedfällt som avlastningsbord eller som skriv-, och databord halvt utfällt. Och behöver jag det som sybord (för Modedesignerprojektet) eller målarbord (för Konstnärsprojektet) kan jag göra det dubbelt så stort att bre ut mig på. Låter det inte fantastiskt?

Jag har ju tagit för vana att surfa runt på nätet för att hitta begagnade saker, så även i detta fallet- och kan ni tänka er?! Det fanns ett i ljus björk i LINKÖPING för 800:- Får lösa problemet med färgen om jag tycker att det stör att det inte är vitt men för det priset kan det vara värt, tänker jag. Mailade genast till annonsören för att höra om det är tillräckligt stadigt för en symaskin. Det får ju inte ramla ihop under ett så kreativt arbete!
Det visade sig att hon har haft en tung gammal dator på det - och sa att om jag bestämmer mig snabbt kan jag få bordet för 700:- istället för 800:-. Hade jag haft bil hade jag redan varit på väg, förstår ni.
Men nu blev det ju lite att arra. Slängde ut en efterlysning i Statusraden på FB och bl a Maggan A svarade och kan hjälpa mig på onsdag. Det var verkligen jättehyggligt, tycker jag! Så på onsdag hoppas jag att mitt avlastningsbord/skrivbord/databord/sybord/acrylmålarbord kommer hem!

(Livet måste gilla mig. Jag som inte trott att jag skulle ha ekonomisk möjlighet att köpa NÅGONTING nu har hittat en Lycksele Lövås bäddfåtölj och Norden Slagbord för den fantastiska summan utav 1000:- istället för 3690:- om jag hade köpt nytt på IKEA. Det är 72,9% rabatt kan man säga!) Både plånboken och jag är förnöjda!)


Samtidigt som jag arrangerade hämtning av slagbord svängde jag ihop en annons för pianot och grejerna till det. Vet inte hur många gånger jag fick tillbaka ett mail där det stor "Ej godkänd" och att annonsen bröt mot Blockets regler. Kunde inte fatta vad som var felet... tills jag hade mailat till Kundtjänst och frågat. De se först att det hade blivit fel och att den VAR godkänd men sedan fick jag ett mail där de bad om ursäkt men att de inte alls vad godkänd.
Jag hade skrivit att tangenterna var i Elfenben - och man får inte sälja Elfenben på blocket. Jamen, hur fånigt är inte detta, kan jag tycka. Vi snackar om ett gammalt piano som dessutom har pianokamrater ute på blocket som också har elfenben och ebenholz i sina tangenter. Skillnaden är att de inte har skrivit ut! Det var också precis det jag mailade och beslut skulle fattas imorgon.


När jag var inne och skulle betala PartyLite tyckte jag det var märkligt saldo på kontot. Det var mer pengar än jag hade för mig. Det visade sig vara från Försäkringskassan. Så nu har min sjukpenning kommit igång. Väntar fortfarande på pappersbeskedet så jag kan se hur de har räknat men också för hur många dagar jag har fått.
Men glad blev jag hur som helst.


Jag åt lunch vid 12 och det blev en matlåda med Rishultskorv och potatismos (kolla nu in korven. Som jag skrev tidigare så var det mycket ris i- nu kan ni se själva!)Vid halv två åkte jag in till Kungsgatans Vårdcentral där jag hade träff hos min sjukgymnast Ulla. Det hade bllvit en rörlighetsförbättring den passerade veckan men jag fick återigen påbackning på högläge med foten. Innan jag lämnade henne fick jag mitt träningsprogram för bassängträningen på fredag förmiddag och tillåtelse att gå en en krycka INNE om jag ville och kunde. Låter jämrans trevligt!

Redan innan besöket hade jag bestämt mig för att GÅ ner till Nautilus där jag hade träff med Personlig tränare. I tanken är det inte långt ner till Storgatan 24 hahahahahaha men vet ni? Det tog 45 minuter att gå dit hahaha. Det tog längre tid att gå dit än att åka bil till Motala hahaha Jag skrattar nu men det gjorde jag INTE då. Och det var tur att jag har marginalen på min sida tidsmässigt. Blev klar tidigt hos Ulla, nämligen.

På Nautlius träffade jag både Mattias och Kevin och sistnämnde hade fått uppdraget att hjälpa mig med träningsprogram. När jag kom in såg jag att alla cyklar och gåband fanns en lång trappa upp ovanför träningslokalen. Men det visade sig att de hade ett ställe till lite längre in -utan trappa! Dit gick vi. Puh!
Vi skippade cykel och jag fick prova Gåbandet eftersom det är gåträning jag vill ha och det är ett bra sätt för mig att värma upp. Kunde konstatera att jag förflyttar mig 1,4km/h. Kunde komma upp i 1,8 men då gjorde det ont. hahaha 1,4! När jag jobbade på Sporthallen låg jag runt 6-6,5km/h. Högre än det är löpning för mig med mina korta ben.
Mitt träningsprogram innefattar 9 maskiner varav bara en är för benen. De övningarna får komma lite längre fram, bestämde vi. Och det var jätteroligt att träna!!! Dels för att maskinerna är lätta att ställa in, dels för att det är bekväma sitsar men också för att jag kunde lägga på så mycket vikt från början. Jag är NÄSTAN lika stark som när jag tränade för ett par år sedan! Kan ni fatta? Tänk Rygg 52 kg, Biceps 16 kg - från START? Testade Benpress (enda benövningen) på 73 kilo och det var "inga" problem och man SKA kunna ta din egen vikt i benpress (det är ju faktiskt det du bär upp till vardags). Det enda är att vänstervristen när jag tog i med den, är INTE stabil Så nu har jag lovat att bara köra med 23 kilo tills jag har styrka och stabilitet. Men jag var bara TVUNGEN att testa om jag hade styrka kvar i benen och det har jag!

Jag hade tänkt träna 4 dagar i veckan men det rekommenderas inte så jag har gått med på tre gånger i veckan istället. Uppvärming på gåbandet 30 minuter och sen styrketräning står på programmet som nu ligger i arkivet på Nautlius. Innan jag lämnade gymet solade jag och torrbastade.
Innan jag blev hämtad (fick vänta en timme) hann jag med en tur till bankomaten på Swedbank för att ta ut pengar till slagbordet. Jag hann också gå till blombutiken mitt över men de hade inga vanliga Gullrankor förrän på onsdag. Smet också in på Lagerhaus som var en rolig butik med både onödiga och nödvändiga grejer. Man blev lite glad över att gå i den butiken för alla starka färger som jag antar är poppis nu?! Och så hade de en rolig hiss som pratade! "Dörrarna öppnas" Dörrarna stängs" "Hssen åker upp till våning fem" Hissen åker ner till våning tre"Stod och väntade på taxin en dryg halvtimme utanför Nautilus och var glad när den kom (man ska vara klar att åka 20 minuter innan men taxin kom 15 minuter efter utsatt tid). Var ganska nedkyld. Vi hämtade upp en till, Carina, som glatt berättade sin livshistoria på vägen hem. En underbar människa, lite lätt hysterisk som jag själv är haha.

När jag kom hem gick luften HELT ur mig. Jag blev så himla trött och det är jag inte van vid. Jag satte mig framför datorn bara för att konstatera att jag helst ville gå och lägga mig. Det var då jag hade mailkonversation med Blockets kundtjänst. Men jag fick gå och lägga mig utan att annonsen publicerats och tar tag i det imorgon.17 januari - En dag i ljusets tecken!

Att jag gick upp vid sex behöver jag väl inte skriva egentligen. Tänkte sluta med att berätta hur tidigt jag går upp och istället skriva när jag INTE går upp mellan 5.30-6.30. Okej?

Studsade mot köket för frukost, slängde ett öga in i Reträttrummet och kände på överdraget till bäddfåtöljen. Det var torrt. Överdraget till de två madrassdelarana var också torrt. Vad innebar då detta?
Jo, ihopsättning av bäddfåtölj!

Startade med att få madrassdelarna in i fodralet.

.

Och det gick bra. Dragkedjan på överdraget är nästan över hela så det var mer eller mindre att bara stoppa i och dra igen! Det var bara en hake. När jag hade fått in båda madrassdelarana visade det sig att den stora var felvänd. Skårorna för att kunna böja skumgummit enkelt skulle sitta på motsidan av kardborrebanden.

Nästa kapitel bestod i att montera fast madrassen på ställningen. Vi provade ha sängen utdragen men det blev lite råttfällevarning. Det är en fjäder som inte går att låsa. Det är madrassen som låser kan man säga. Men när vi provade att ta ut den upptäckte vi två låsanordningar på den delen man drar i.Det var lite pyssel med. fästena Det är fyra kardborreband som skall fästas i stålbalkar, nämligen och det var till att kravla på golvet. Men till slut blev det också klart.
Passade på att provligga och den var jätteskön för den var hård... den kan nog funka. Jag är jättenöjd med mitt köp!
Sista delen i förmiddagens projekt var att få ihop allt till en fåtölj. Och avslutningsvis kom överdraget på och jag kunde vila en stund.


Får jag göra er uppmärksamma på mina jongleringsbollar från Gillelejes Ledarskapsutbildning (t vä)?
Yepp, Jag har dem kvar! Notera även den stora Pilatesbollen - till träning inte jonglering, förstås!Överdraget till bäddfåtöljen är för rörigt för mig. Inte Feng Shui. Det ska jag ha ett nytt och det kommer bli ett kritvitt. Har nämligen funderingar på att köpa dagsljuslampor. Jag har ett stort behov av ljus och gör vad jag kan för att få det. Men lösningen att jobba utomlands behöver kanske inte vara den enda?!

Det finns många olika typer av dagsljuslampor men jag har svårt att se mig framför en lampa som ser UT som en solarielampa utan att kunna bli solbränd. De är dessutom ganska dyra. Att sitta med en solskärm som den här haha förlåt mig men det GÅR bara inte.
Nej, smidigst och billigast blir det att ha lågenergilampor med dagsljusfrekvens  Den idén giller jag mest! Jag mailade till LifeLite som har Dagsljuslampor och frågade om de fungerar att placera i en Rislampa. Och det gör de. De förlorar lite effekt men det är ingen fara. Hade ju tänkt att ha en rund rislampa i taket. Vad jag ska ha MER för lampor har jag inte bestämt och tills jag vet väntar jag med att beställa. Nu vet jag iallafall att det fungerar!


I dag var jag bjuden på Ljusparty på eftermiddagen. Hade för mig att jag aldrig varit på ett sånt men det har jag, kom jag på. Hos Nettan men det är jättelänge sedan. Då köpte jag värmeljus med doft men minns inte så mycket av vad som sades. Den här gången var det Kicka som var värdinna men Gittan Alm höll i det.


Innan Gittan packade ihop poserade hon med ljushålaren Ametist

Vi blev tio personer inklusive Kicka och det blev en supertrevlig eftermiddag med många skratt, kaffe med äpplekaka o vaniljsås samt kladdkaka - inte något för någon som lider av Kalori Magnetism!
Det var bara jag som inte hade varit på Ljusparty på länge så det blev inte så mycket demonstration. Det blev mer en dialog. Och jag hade redan bestämt mig för vad jag skulle ha. Innan jag åkte hem tre timmar senare hade jag beställt en Aromabrännare och Votivljus till den med Bambu- - och Relaxdoft. Man bara tar bort veken från ljuset och ställer i glashållaren, berättade Gittan. Anledningen att det blev Votivljus är att ingen av dofterna fanns som s k Aromamelts. Ser fram emot att få grejerna om ett ar veckor.


Det blev ännu en fantastisk dag i mitt liv!
Mitt Reträttrum börjar ta form allt mer i tanken och jag känner en oerhörd glädje över att få "eget" rum. ÄLSKAR idén med Compact Living och målet är ju att få ihop som en lägenhet på 9 kvm.
Det var riktigt roligt att få ihop bäddfåtöljen Lycksele Lövås. Att den dessutom var så bekväm att ligga i hade jag inte förväntat mig! Funderar på att låta tömma rummet och provsova, helt klart!

Jag är glad över att ha funnit Dagsljuslamporna som jag har bestämt mig för att placera i en vit rislampa i taket men också i en vägglampa och en golvlampa. Tre olika elektriska ljuskällor borde räcka, tycker jag.

Min beställda spegelklädda aromabrännare från PartyLite ska få bo i mitt fönster mitt emellan två Gullrankor "Aureum" som ska få klättra upp och bilda gardin. Jag fick också för mig att jag nog måste ha en äkta Aloe Vera också. Får först se om jag hittar någon som har sticklingar annars får det bli inköp på Blomsterlandet som har båda två, såg jag på nätet.


Nästa projekt verkar bli att hitta en vit lagomstor rislampa... Hittar bara en LILA på Ikea, iallafall på nätet - och det, mina vänner, det går ikke AN!Det blev ännu en fantastisk dag i mitt liv!

Baumgardts piano "Lilla standard" har flyttat till Alma

Jag har äntligen bestämt mig för att sälja mitt piano. Det stod bara där som en påminnelse om forna dagar.
Jag tänkte ta mig friheten att berätta lite om det - för det är ett INTRESSANT piano som har spännande historia bakom sig, inte bara tillsammans med mig! Jag har tagit massor av bilder och de är tagna med min K800i för information.
(Längst ner i bloggen står det om pianolampan, metronomen och pianostolen som ju också ska flytta. Understrykningarna är klickbara länkar som öppnas i nytt fönster!)LITE BIOGRAFI
Jag fick pianot av min mormor och morfar när jag fyllde fem eller sex år. Min morfar kom från Tyskland straxt efter andra världskriget och det kan till och med vara så att han kände Baumgardts personligen men det vet jag inte säkert.

När jag fick detvi  bodde fortfarande kvar på Ekebyvägen 13 (Flyttade till Hällebovägen 24 1972). Jag minns att det stod i rummet som hade en skjutdörr mot väggen ut mot vardagsrummet. Jag fick förstås en pianolampa och den står där fortfarande böjd ned mot, numera, det stängda locket i hopp om att jag ska öppna, sätta dit några noter på stället och spela Chopins "Minutvalsen" eller Nikolaj Rimskij-Korsakovs "Humlans flykt" eller något annat livligt. Men locket förblir stängt och tystnaden ett faktum.

Om ni inte vet vad det är för stycken är intresserade finns här en till var och en
Chopins Minutvalsen (Var TVUNGEN att välja den här versionen *LOL*. Passade min personlighet!)
Humlands flykt (Med Maksim - som man INTE tror är en klassiskt skolad pianist!)

Man fick inte lära sig spela piano på Musikskolan direkt utan var tvungen att spela något annat först. De flesta valde blockflöjt men redan då ville jag inte vara som "alla andra". Jag valde således Mandolin. Men det enda jag minns av lektionerna, som var på Hagebyskolan i Linköping, var min lärare som alltid fick spela temat ur Bröderna Cartwright. Försökte mig på detta också men snabbheten infann sig liksom aldrig haha. Efter en termin fick jag så äntligen börja ta pianolektioner.

Det blev hos Birgitta Öhnström i Hjulsbro. Hon jobbade som lärare på Musikskolan men när jag var liten gick jag hem till henne på Ekringen och tog lektioner. Jag googlade på hennes namn och det var med sorg i hjärtat jag upptäckte att det inte finns något skrivet om hennes gärningar. Det enda jag kan hitta som bär hennes namn är dödsannons från Corren (2007) och på hemsidan Svenska gravar. Denna så levande människa och virtuos fick reumatism och jag hann möta henne på "gamla" dagar och då hade hon förvärkta fingrar och gick med rullator. Inget roligt slut för en pianist!

En gång i veckan gick jag till Birgitta och spelade under nio års tid. Hon var en ganska bestämd lärarinna och det dröjde inte länge förrän jag fick spela på konserterna på antingen Landerydsgården, Musikskolan eller i aulan på S:t Lars. Inte för att jag var ett av de där underbarnen vi kan se på TV eller läsa om, som har absolut gehör eller kan spela symfonier vid 10 års ålder. Nej, för mig var det övning och åter övning.

Så klev man då in i tonåren. Birgitta ville att jag skulle bli  (1) konsertpianist. Men det var jag inte intresserad av. Det KRÄVER en oehörd träning varje dag och jag ville ju göra det för att jag tyckte det var roligt.
Men kunde jag åtminstone bli (2) musiklärare, då (Det tyckte mamma och pappa också, förstås)? Nej, det ville jag inte heller.

Men i nio års tid satt jag, nästan varje eftermiddag, efter skolan och på helgerna, tränade på pianostycken jag fått i läxa och komponerade egna låtar fram till 1979. Jag satt där oavsett humör, glad, arg eller ledsen.
 • Där spelade jag extra högt när jag inte ville lyssna på nåt tjat från resten av familjen (läs mamma och brorsan som jag tyckte var värst)
 • Där tränade jag på julsånger till luciatåg och annat.
 • Där spelades sånger in såsom "Lilla Kaninen" och "Just friends" på bandspelare av först märket HITATCHI sedan en PHILIPS.
 • Och där, där gjordes musiken till musikteateruppsättning som var mitt och Kicki Gustavssons specialarbete på gymnasiet som spelades upp för hela skolan och står omnämt i mitt gymnasiebetyg (*skrattar* och som jag nästan glömt. Jaja, det är en annan historia det.
 • Och musiken till rockgruppen Äggskal som tränade på Ekholmsskolan i Studiefrämjandets regi  Minns ni den Kicki (piano), Denny (bas) och Ralle (gitarr)...och, hm, vem var det på trummor???) Fast det är klart, då hade jag köpt en elgitarr för 450 spänn som var mycket pengar på slutet 70-talet, och tänkte satsa på karriär som gitarrist.  -'LOOOOOOOOOOOL* Ja, det var tider det).

När jag var 15 år trappades spelandet av. Jag slutade ta lektioner. Tog väl fram noterna då och då och komponerade kanske lite grann men tappade lusten. Inte bara för att många "tjatade" om att jag skulle satsa på musiken utan mer för att jag fick andra intressen som är så vanligt i den åldern. Och det beslutet står jag för fortfarande. Har väldigt svårt att se mig som en kvinnlig Robert Wells (född 1962 d v s samma år som mig) eller som Fru Uggla (har jag precis för mig att min musiklärare hette på S:t Lars och heller inte hittar på Google).

Spelandet tog helt slut i och med att jag flyttade hemifrån och lämnade pianot i mitt föräldrahem. När gifte mig och flyttade till villa 1991 tog jag med mig det det och ställde det i det vi kallar pianorummet. Där har det stått sedan dess. Nu är det dags att Baumgardt och Graube ska gå skilda vägar är det tänkt. Fast när jag gick och tog kort på det till den här bloggen blev jag väldigt nostalgisk och spelade en stund och mindes hur kul vi har haft ihop - och konstaterade att jag varken hade hastigheten kvar i fingrarna eller mindes mina egna låtar! Jag hoppas och tror att jag har mina två pärmar fulla med låtar och texter hemma i min mammas källare... annars är de borta för alltid. Bara att gilla läget isåfall!

Iallafall, det här pianot förtjänar att spelas på. Det har fantastisk klang och trots att det inte är stämt sedan 1991 är det inte ostämt utan går att spela på utan mycket tondiff (om ens någon). Här snackar vi KVALITET!


OM PIANOT
Pianot är tillverkat på Baumgardts Pianofabrik i Linköping. Modellen kallas Lilla Standard och kom på 1920-talet. De tillverkades i björkfaner, ett populärt träslag vid samma tid.  Pianot tillverkades i dryga 20 år men i slutet av 40-talet ändrade man lite på utseendet och bytte namn till Chopin.
Det är bara 112 cm högt och att anse som ett nätt och lättplacerat piano. Men trots detta var/är det känt bland annat för sin klara klang. Den här typen av piano kallas ibland för ståpiano eftersom det är upprättstående till skillnad från flygeln som ligger ned.

Tillverkarens namn står dels innanför locket nedanför notstället men också om man öppnar ovanlocket och tittar ner bland hammare, stämstock och stämnaglar.

.

Så var det ju det här med tangenterna.... Det är 88 tangenter (vanligast antal på pianon) och jag har forskat lite grann vad det gäller material och det här är vad jag har kommit fram till i skrivande stund.
Heltonerna (vita) är belagda i skinande Elfenben och underligt nog inte gulnade som annars är vanligt.
Halvtonerna (svarta) ska vara av träslaget Ebenholz, säger de som vet.

(För information: Man tillverkade även pianotangenter i materialet Ebonit under den här tiden. Det framställdes genom vulkanisering av naturgummi. Vulkanisering = värma rågummi tillsammans med finfördelat svavel, en process som uppfanns av Charles Goodyear 1839. Att det skulle vara tangenter av Ebonit i mitt lilla piano är däremot ingen känsla jag får när jag spelar.)Pianot är underbart att spela på, perfekt motstånd och jag fick en chock när jag läste vad det kostar att köpa tangenter när jag forskade. (En komplett uppsättning elfenbensbeklädda tangenter kostar 10.000 kronor!!!!
Man kanske skulle sälja det del för del, tänkt jag ett kort ögonblick. Men nej, det är omöjligt. Det MÅSTE flytta till någon som vill SPELA på det!)

Alla test (du får scrolla ner lite på den sidan) klara det galant. Inga sprickor i trät, inga tonbortfall, inte ostämt (men har inte provat mot stämgaffel), alla strängar är där och så vidare.

Men det är klart, pianot har några MÅNGA år på nacken och det finns bara fyra skavanker, alla lätta om man vill åtgärda dem. Och här är bilderna på dem.

.
På ovansidan hö sida                     På ovansida vänster sida


Ovansida lock höger sida

.
Framsida under "hammar"-locket på ovansidan

Och nyckeln saknas. Men that's it.

Det jag inte har orkat göra är att flytta på det så jag kan öppna baksida och titta efter serienumret. Jag har precis för mig att jag har sett en gulnad lapp på baksidan en gång i tiden... Det får låta sig göras när jag har bättre styrka och slipper kryckorna!


KULTURHISTORIA
Jag har försökt hitta information och bilder om just mitt piano "Lilla Standard". Det har varit väldigt svårt för att inte säga omöjligt. Antingen är det så bra att man inte säljer dem eller så finns det inte så många kvar. Vet att man också exporterade pianon och kanske det här var en sådan sort.

Jag har funnit lite information och har lagt upp några länkar för den som är intresserad av tillverkaren och lite om pianots historia.

En uppsats
En bildberättelse
Om pianofabriken av Gösta Baumgardt själv
Kort info från Wikipedia

Så var det ju de andra sakerna som hör till en pianists liv.

Pianolampa tillverkad på Boréns Aktiebolag i Borås, märkt med nummer (se nedan)

Ledad arm (kallas ibland för svanhals) som är lätt att forma. Skärmen är tillverkad i borstad mässing. Lampan är tung och står stadig. Företag som tillverkat lampan finns tydligen fortfarande idag under namnet Luxo. Det har varit svårt att forska fram informaton om lampan men här följer lite bilder.

.


Metronomen
Den är i tra, mahogny finish, av märket Wittner som tillverkas i Tyskland. Modellen heter 811 och serien 800/810
Mått: 117 x 220 x 117mm. Man skruvar upp den och ställer in antal BPM (40-208) man vill ha. Om man vill kan man betona Ettan med en klocka som ringer. Den finns fortfarande att köpa (sid 16) upptäckte jag.

Jag fick metronomen när jag fyllde 13 (1975) men har inte använt den så mycket. Har mest litat på min taktintuition. Men här har vi lite bilder på den - inte så raka men ni ser ju iallafall.

,

.

Men fattas det inte något??? Jomen visst. En stol - en pianostol!

Stolen i mahogny finish, har omklädd, löstagbar sits och hade en gång en botten. Fast jag hade lite för tunga noter i stolen att botten gick ur så den finns inte kvar men det var en tunn botten, kanske 3-4 mm tjock och om jag minns rätt var skivan i masonit. Borde vara enkelt att fixa!

.

.


Och noter då? Ja en del finns kvar förstås. Både enstaka och häftade böcker.
En med nära nog kultstämpel... The Beatles Complete som pappa köpte i London för £3,95 på 70-talet!

.
Fram- och baksidaFaktum är att jag kommer sluta bloggen här. Jag har massor av minnen att berätta mer och kanske kommer jag lägga mer energi på det. Annars hoppas jag att ni har haft trevlig läsning.
Funderar du över något, tveka inte att göra som andra och skicka en kommentar!


Maria Graube
tilltänkt konsertpianist, kompositör eller musikfröken i en forntid och av andra, inte av mig själv...
16 januari - Bäddfåtöljen Lycksele Lövås och TP på Hamlet

Vilken dag!
Och jag vet att jag är entusiastisk över de flesta dagar jag skriver om men ni förstår, ingen är den andre lik. Jag tror alla har det så men kanske inte ser det. De tycker inte att de har något att skriva om. Men sånt förstår inte jag. Jag har ALLTID något att skriva om - och mycket haha.


Bild tagen med M009


Idag startade dagen med ett oerhört intressant projekt. Nämligen att söka information om mitt piano som jag har tänkt att sälja. Det resulterade i inlägget om "Baumgardts Lilla Standard" och en nostalgi tripp i det förflutna ochen känsla av att det nog skulle bli svårt att sälja till vem som helst, om ens alls... Men bloggen hoppas jag vara klar med under morgondagen.


Bild tagen med K800i

Efterforskningarna om pianofabriken och pianot tog iallafall hela förmiddagen. Per åkte till sommarstugan med Jonzon för att mata fåglarna och pimpla hem lunchen. Det blev två aborrar där den ena vägde runt 5 hekto och skulle bli lunchen. Men först hade vi ett uppdrag.

Igår hade jag surfat runt och titta på sänglösningar till mitt Reträtt-rum (retreat kallas det ju så snyggt men jag kände att jag ville ha ett svenska namn på det och då blir det Reträtt). Jag hade ju en tanke på att ha sängskåp med 90-sängen som stod i rummet men så bestämde vi att sängen skulle in i Millas gamla rum som vi ska ha som gäst rum (vi har ju så mycket gäster, som Martina sa.) Men så fick jag en uppenbarelse - jag skulle ha en bäddbar fåtölj, så klart. Jag får en sittplats OCH jag får en säng- två flugor på smällen. Guuuuuuuuuuuud, vad smart!

Surfade in på ikea.se och hittade några stycken och fastnade för Lycksele Lövås (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S89860138) DEN var intressant, tyckte jag och skrev upp den på min ATT KÖPA-lista. Men så fick jag för mig att kolla om det fanns några varianter på blocket och sökte efter Bäddfåtölj - och kan ni tänka er där på skärmen uppenbarade sig en en blå och vitrandig Lycksele Lövås bäddfåtölj för 650 kronor. Men färg på klädseln går att göra något åt och var att anse som en petitess. Men 650 kronor mot 1895? Vilket klipp!
Så fick jag för mig att det kunde kanske finnas FLER av samma modell och sökte igen och vad tror ni jag fick SEEEEEEEEE. Oh my God! Där fanns en men för den fantastiska summan utav 300 kronor. Inom fem minuter hade jag ringt och bestämt att vi skulle komma och hämta den i helgen - och det gjorde vi innan lunchen.
Nu hade jag sparat 350 kronor och fått första inventarie till min Reträtt! Jag var såååååååååååå förnöjd.
Slängde in klädslar i tvätten och imorgon vill jag nog testa att sova i den.
För det är nog någon hake, det är så många som säljer av med denna produkt. Antingen beror det på att den inte är tillräckligt bra eller helt enkelt för att man ser den som en temporär lösning. Men det vet jag i övermorgon!


Fiskarna låg kvar i plastpåsen när jag bestämde mig för typ Frukostkorv till lunch. Jag skriver TYP för Per hade köp Rishultskorv som visade inte vara vår kopp té. Den smakade inte särskilt och det var mycket ris i, fast det kunde man ha gissat av namnet att döma...


Satt vid datorn ytterligare ett par halvtimmar innan det var dags att åka till Hamlet. Ida, AnnSofie, Gittan, Kicka, Anette S, Milla och Jens visste jag skulle komma men så kom en VERKLIG överraskning. Anette Meltzer (f Wikvist min gamla klasskompis från grundskolan som jag inte har sett ordenligt sedan jag slutade 9:an 1979!!!) Men det blev MÅNGA och en del högljudda skratt! En eftermiddag med glädje som förtecken!

Annette S, som var den som bjöd mig på Planksteken idag (Tack snälla Anette S för den!) ska tillbaka till El Gouna och skulle äta Kamelbiff den här gången. Jag rekommenderad mitt favvoställe i Hugget, Bodiehn's mellan hotel Arabella och Arabia. De är ensamma om att kunna tillaga dylik maträtt så den blir perfekt. Oh, vad jag längtar efter deras Kamel!!! (Annette finns inte med på bild tyvärr)


(Foto: AnnSofie)

Tack Facebook, vill jag säga. För utan detta sociala nätverk hade det inte varit möjligt att träffa Anette M efter 32 år. Och vilken glädje det var. Alltså, jag vet inte vad det beror på men mina gamla vänner är det så lätt att ta upp kontakten med. Det är som om var borta på toaletten fem minuter så tar man bara vid och pratar. Jag kan inte FATTA att vi inte har setts vid samma bord på 32 år. Helt sjukt! Och ashäftigt! Jag hade PRECIS för mig att hon och jag hade lagat pannkakorna på fredagsluncherna när vi gick på Kvinnebyskolan... men det var nog hennes mamma. Det hade jag glömt. Likaså har jag glömt vad jag spelade på julspelen i samma skola under överinseende av vår kära lärarinna Agneta Byrmo. Anette hade alltid fått spela Ängel, kanske pga sitt ljusa ånga hår. Undrar om jag fick kanske spela åsnebakdel och helt enkelt förträngt det?
Nu har iallafall Anette flyttat tillbaka till Linköping, skaffat sommartorp dit vi alla blev bjudna på renoveringhelg och grillparty. Det ser jag fram emot ha ha. Men Anette och Ida, skippa Ruccolan till köttet! Här är det Isbergssallad som gäller.

Ida var hungrig och åt Plankstek med extra lökringar från undertecknad och doppade pommesfrites i chokladsås!  Men det var inte färdig ätit vid huvudrätten. Det skulle ju vara efterrätt också... Hm vad skulle man välja?


(Foto: Gittan)

Hovdessert blev det för majoriteteten medan det blev kaffe och päronkonjak för AnnSofie.


(Foto: Gittan)"Vi lider av Kalori Magnetism", menade Gittan och det lät som en sjukdom men hon själv tillhörde nog INTE den riskkategorin i eftermiddag med en Västkustsallad framför sig - fast det är klart. Det blev en Hovdessert, förstås... och hemma väntade Kickas grillade revbenspjäll...

Kicka som har börjat övningsköra - fast inte med Mamma Gittan. Kicka får lära sig grunderna på körskolan först. Klokt tänk för vi vet väl alla att man lägger sig till med en massa olater fast man inte tänker på det. Kicka lånade min M009 och ordande att Automatlåset är på. Hon hittade också en massa spel som var roligt. Det är ju sånt jag inte är intresserad av och brukar radera men det fick jag INTE göra, sa hon.
(Varken Gittan eller Kicka kom med på bild, de heller)

Milla och Jens hade köpt hörlur med mikrofon, liknande de jag hade titta på på Clas Ohlson och till samma pris. De fick jag men hinner inte testa dem idag (klockan r 21.41) så det får bli ett morgondagsprojekt. Ska bli spännande! (Och de finns heller inte med på bild...)

Nu är det dags att sluta dagens blogg och jag gör det med ett citat från min statusrad på FB l:
Tack för all glädje och alla skratt på Hamlet idag! Kan nu blogga om saker som Kalori Magnetism, Rollermålning i sommartorp , 5-5an som blir 54, pommes frites med chokladdip, Kamelbiff, övningskörning utan mammor, In-ear med mikrofon och pannkakor som aldrig jag var med och gjorde fast jag hade för mig det.

15 januari - Slutspelat på fler än ett sätt

Efter en kreativ morgon med "städning" av badrum och ansande av växter satte jag mig ned och loggade in på Hopa.com och spelade upp min sista 5a. Men vad skulle jag hitta på mer idag?
Klockan var 07.00 och Milla sov fortfarande (hon kom hem igår för att packa lite mer och låna bilen för att flytta sina grejer till nya lägenhen idag. Det fick bli mer spel och loggade in på Expekt.com och försökte spela slut på pengarna där också. Det är lite svårare där för man vinner och det gör det lite jobbigare. Men jag klarade det NÄSTAN. Har ett par Cent kvar men nu struntar jag nog i spel på internet. Det ÄR verkligen inget roligt.
Men jag fick en av mina fantastiska idéer:
 • Värdinna på Bingohallen! Kan se mig själv som utropare- fast det är väl maskiner idag...

Milla röjde i mitt blivande rum och jag kunde flytta in lite grann. Tog bort gardin, för det ska jag inte ha någon - behöver ljus! Och så tog jag en hylla och ställde in i garderoben så jag kunde ha mina kläder där - inte bara såna som passar på galge. Så nu har jag inga grejer i bokhyllan i pianorummet


Piano har vi pratat om att sälja. Spelar inte längre men det är ett Baumgardt tillverkat i Linköping och jag fick deetta begagnade piano när jag fyllde 6 år 1968 så det är JÄTTESVÅRT. Och nu när jag har forskat i historian OM pianot så har det blivit ÄNNU svårare. (Mer om det, biografi och kulturhistoria i annat inlägg för den intresserade).

Per och Milla flyttade grejer på eftermiddagen och själv gjorde jag inte så mycket förutom att sitta vid datorn och i telefon.

Min handläggare på Försäkringskassan, Ingegerd, ringde och vi hade ett bra samtal och var inne på samma linje - rehabilitering tills jag kan gå. Hon var nöjd med det jag hade på G nu med träning 5 dagar i veckan (Sjukgymnast (måndag), Nautlius tisdag-torsdag) och vattengymnastik (fredag) och två vilodagar (lördag-söndag). Vi ska hålla kontakt under tiden, sa vi.

Ringde svärmor och mamma och kom överens om nästan lördag (23e) när de ska få utdelning på sina julklappar. Kan ju inte skriva vad det är eftersom risken finns att de läser bloggen - även om risken är försvinnande liten haha. Berit förstår sig inte på datorer alls och mamma, som är en upptagen pensionär, har annat att göra på nätet. S


Senare på kvälllen förstod jag varifrån jag har fått (ärvt?) mitt krassa resonemang om att Liv och Död är lika, ska vi säga, spännande event.
Pratade med min biologiska fader Pajen på Skype igår och han talade om att han har skelettcancer!
Han berättade att han hunnit fylla 60 år innan han tog PSA-prov med förhöjda värden och vid operationen av prostatan var det försent. (Skelettcancer är oftast en följd obehandlad prosata, lung- och bröstcancer, ytterst sällan det första man får, alltså - och har man väl fått det så... ja då är det inte mycket att göra än att smärtlindra.) Varför Pajen väntade tills han fyllt 60 är det vanliga syndromet Det-händer-aldrig-mig. Men som han sa "Jag får skylla mig själv och göra det bästa utav situationen nu och gilla läget".  Och visst är det så! Vad annat är att göra?

För den intresserade:
Om PSA-prov   http://www.vivamos.se/psa.htm
Om skelettcancer   http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Skelettcancer/


Det ironiska är ju att vi skulle åkt till Brasillien och hälsat på i november och kom inte iväg för olyckan med foten. Och frågan är om jag kan komma i väg under våren... Jag ska göra vad jag kan!

Mitt liv med "Kinamobil" M009

Allt startade med att jag var trött på mina tre senaste Ericsson mobiler, faktiskt. De som har varit en del av mitt liv heter W800i, K800i och C905. De två sista har jag köpt med dyra abonnemang medan den första ropades in på Tradera. In alles har jag betalat nästa 12.000 SEK för dessa telefoner och det är inte vettigt

Min W gav jag bort till Martina - var lite trött på tejpad batterilucka.
(Bild kommer)

Min K fungerar inte laddningen som den ska och radion fungerar heller inte.
(Bild kommer)

Min C slutade halva touchkontrollpanelen att  fungera efter 6 månader och kort därefter högtalaren så jag inte hörde när någon pratade med mig.
(Kanske bild kommer. Jag lämnade in den på 3 den 13 januari)

just nu befinner jag mig i Sverige på rehab av en svår fotledsfraktur och bestämde i december för att köpa en NY mobil. Tittade runt på nätet, där jag ändå befinner mig runt 12 timmar per dag. Tittade på nya telefoner, utvärderingar och programvaror i telefonerna. Ganska snart fann jag ut att vanllga telefoner som kan ha två SIM-kort online samtidigt finns inte i Sverige!
Varför är Sverige alltid så OFF?

Vi har alltid varit itutade att Sverige är så himla framåt och så bra, men efter att ha jobbat utomlands i tre år på olika kontinenter kan jag berätta att detta icke är med sanningen överensstämmande. Vi är lika halvbra som alla andra länder. Det finns fördelar och nackdelar med allt, det kan ni säkert hålla med om. Men att Sverige skulle vara 100% bra - Noop!

Tillbaka till telefonerna. Jag hade en specifikation Dubbla online-SIM, WiFi, radio, vettig kamera, bluetooth och lite annat, bl a Svenska som språkval.  Först landade jag på Wndtelecom men de telefonerna har inte WiFi så det gick ju bort.

Sedan hittade jag Samsung D880 DuoS men den var bara för ryska marknaden först... Eh? Varför ryska??


Iallafall. Jag insåg snabbt att det här inte skulle bli lätt. Jag satt totalt i 7 dagar på internet och jagade runt efter information - och hamnade i Hongkong eller Kina där man tillverkade precis en sån telefon jag behövde ha.
Telefoner som tydligen skulle vara kopior på "vanliga" mobiler fast plats för just dubbla SIM-kort, som jag ville ha. Ett för mitt svenska kort, ett för mitt utländska kort (var jag nu befann mig någonstans).

Jag tittade på en massa modeller. Problemet är att de heter olika men är egentligen samma telefon (återkommer om det). Av en händelse hamnade jag på eBay och fick så småningom fatt i Easten Only Mobile. Jag och en som heter Lisa, mailade till varann fram och tillbaka och jag fick svar på mina frågor om en telefon vid namn M009.

Den 2 januari beställde jag den och då hade Lisa och jag kommit överens om att jag skulle få EU-stickkontakt som gåva, mobilen skulle skickas med DHL så jag skulle få den snabbare och jag beställde dessutom 2 extra batterier.


Den kom den 11 januari så det var bra jobbat, tycker jag. Det som var lite tråkigt var att jag fick betala 236 kronor i tull och moms för att få ut det. Å andra sidan hade jag blivit förvarnad om det så det kom inte som någon större överraskning.MEN det låg inte EU-stickkontakt i. Bara telefon och batterier
Jag mailade och frågade var kontakten var eftersom telefonen var obrukbar utan laddare. dFick till svar ate hade inga EU-kontakter men att jag kunde gå och köpa en så betalade Easten Only.
Gick till Clas Ohlson som berättade att det är förbjudet att sälja adapters till USA-kontakter pga att de inte är godkända. Det jag eventuellt kunde göra, om jag hade USB-laddare, köpa laddare för iPhone. De har den typen också. (Har inte köpt någon sån än utan laddat i datorn första gången).

Det var dessutom en manual (engelska) till en cosun M516. Mailade och frågade hur det kommer sig och efter tre mail kom det fram att det är en manual som gäller för flera telefoner. Där har ni det där om att telefonen heter olika men är egentligen samma telefon!


Här är lite bilder på telefonen:

.

.

Och här är lite bilder tagna med kamerorna. Det är en framåt och en bakåt. Det ska motsvara VGA kamera men de tar bättre bilder än det. Däremot står det på mobilen att det ska vara 8 Megapixlar och det är det absolut inte.

.

.

.

Kameran duger men det är inte mer...Å andra sidan köpte jag den inte för kamerans skull!


Att använda telefonen kräver tålamod för skärmen är INTE känslig. Jag har inte suttit med den men måste nog träna på att använda TouchScreen. Är inte van vid det.

Men Kicka testade den på Hamlet och tyckte den var väldigt trög mot iPhone som är nästan för lätt.
Kicka testade spelen, som jag själv är HELT ointresserad av, och enligt henne har den jätteroliga spel. Så roliga att varje gång vi ses frågar hon om hon får låna mobilen ;)

Och jag erkänner att jag inte har använt den EN ENDA GÅNG. Den ligger fortfarande i kartongen. Lånade ut den till Martina när hennes gick sönder och den fungerade så dåligt att hon heller inte ville ha den...

Så näe, det köpet var ingen hit!

14 januari - LPJ = För dig som gillar pengar

//Märkliga ting hända. Det är så tveksamt roligt att jag måste berätta.
Jag satt och skrev på bloggen, hade SVTplay med Morden i Midsommer uppe eftersom jag skulle se den senare, mailen, Facebook, Swedbank, cabanken och Morningstar var aktiva - när PLÖTSLIGT, utan förvarning, Firefox stänger ned. Jag sitter där förvånat - inte längre på Morningstar utan på Winamp som glatt och ovetande fortsätter spela. Aja, ingen ko på isen, tänkte jag och startade om igen. Alla fönster kom tillbaka och jag började logga in överallt. Så kom jag då till Blogg.se - bara för att upptäcka att ALLT jag hade skrivit var borta. Det som fanns kvar var en rubrik... DJUP SUCK! Att man aldrig lär sig att spara oftare eller ännu bättre skriva i ett vanligt dokument och klippa och klistra!
Iallafall jag började skriva om.
Sen hände något med winamp istället och den stängdes av oförhappandes. Då sparade jag det jag hade skrivit på bloggen - och då ser jag att blogg.se har autosparat det jag hade skrivit hela förmiddagen.

Och det är det som står att läsa från och med nu och som fyllts på under dagen!//Jag sov ännu en hel natt. Det trodde jag inte när jag gick och la mig för jag kände mig en smula orolig till sinnet. Kanske för att det hade hänt så mycket dagen före.
Min fot hade minskat i storlek avsevärt men det var inte så roligt att gå. Jag blir nog hemma, marinerar fläskkotlett, leker med "virtuella" pengar och fortsätter skriva på böckerna. Det är nog lämpligt med en vilodag. Hade annars tänkt att åka in till Nautilus och gå i trappmaskin, cykla och gå på löpbandet. Kanske att jag tar en promenad till brevlådan för att få syre och lite gåträning och sedan nöja mig med det.


Men jag var uppe som vanligt vid halv sex och åt frukost framför datorn med ett gammalt avsnitt av CSI. Jag ÄR så tacksam för min Netbook och PLAY-kanalerna. Kan se program som jag missar eler inte kan se eftersom jag lägger mig tidigt. Snön låg obarmhärtigt kvar och temperaturen låg runt 9 grader. Vätten stod på verandan och frös.


På förmiddagen ägnade jag mig åt Projekt LPJ (Låt Pengarna Jobba!) och det tog nästan 5 timmar utan att jag lämnade soffan! Alltså, ni fattar inte hur kul liv jag har!!!
Detta projekt startade egentligen inte idag utan mer för 4 år sedan. Då läste jag boken "Tänk rikt, bli rik"som ändrade min syn på pengar. Före det hade jag Noll Koll men då lärde jag mig att tänka smått.

Det här har jag skrivit om i tidigare bloggar och jag tänker inte upprepa allt. Bara att jag startade mitt sparande i fonder efter mitt besök på Swedbank den 2 januari 2006. Jag bokade tid hos en Personlig Bankman (som var en kvinna) och berättade att jag var på väg att bli ekonomiskt oberoende, vilket var helt sant - i tanken!
Jag startade med att spara 50-öringar, pengar för pantburkar och småpengar jag hittade ute på stan. Allt hamnade på bankkonto och jag startade spara i två fonder.(När Milla röjde i klädgarderoben hittade hon ett kvitto på en insättning jag hade gjort på 13.50 från april 2006. Synd att jag kastade det...)

I slutet av första året var jag ekonomiskt oberoende- fast i LITEN skala! Jag kunde ta tjänstledigt en hel dag utan betalning från jobbet men ändå klara av att betala räkningarna i slutet av månaden. Är det inte fantastiskt!?
Men jag tog inte tjänstledigt - istället fick min dagslön stå kvar och jobba lite mer plus att jag fortsatte spara småpengar och när 2007 var till ända hade jag TVÅ dagslöner och till en Max hamburgare!
2008 blev livet lite mer tajt kan man säga. Min inkomst sjönk- observera att det var helt frivilligt - med 80% (låter som om jag hade världens lön när jag skriver så haha men det är faktiskt sant för lönen sjönk ju till 5000 i månaden.) Men jag hade fortfarande samma tänk och även om jag inte kan spara mycket kan jag spara något!

De flesta tänker så stort. De vill ha mycket på en gång annars får det vara. De vill ha snabba pengar, lättförtjänta pengar eller en lön så man kan spara tusenlappar varje månad.
Och jag är PRECIS likadan - fast medan jag väntar på vinsten på travet och/eller på jobbet som Statsminister, fortsätter jag tänka smått och kan spara en femma eller tia här och där! Och har roligt under tiden!

Det finns tydligen ett annat uttryck som har med rikedom att göra. "För att bli rik ska man umgås med rika människor". Okej, det låter ju strålande - men har inte funkat på fjorton år, räknade jag ut. I mina jobb har jag umgåtts, nära nog hela dagarna, med folk som är allt annat än att se som fattiga på pengar- tvärtom.  men inte har jag blivit rikare för det. Eller det just kanske det jag har?


Nu ska jag, för den intresserade, berätta vad jag har gjortjust IDAG för projekt LPJ.

Det startade med att jag öppnade jag e-sparkonto och ändrade min överföring dit från Icabanken. Det kan kanske iallafall bli ett par spänn plus under året. Dessutom upptäckte jag att jag kan köpa fonder direkt därifrån så jag behöver inte föra över pengar till lönekontot därifrån. Så himla fiffigt!
(På gamla lönekontot på Swedbank, som numera bara används som ett transaktionskonto, är det INGA räntor. Jag kollade och om du har under 15.000 kr är den 0,00%, över 15.000 är den - 0.00% också haha)

Så skulle jag då kolla över fonderna. Det gör jag då och då mer eller mindre regelbundet.
Ändrade mina fondköp från varannan vecka till varje vecka. Då är man ju ännu mindre känslig i svängningarna ;)  Att det sedan blir köp för mellan 5 och 10 kronor varje vecka hör väl inte till saken? Näe, återigen tänk smått!
Vad är 5 kronor i veckan??? Ni kan börja med EN fond, inte 10 som jag har i skrivande stund. Det enda man kan tänka på att en del fonder inte går att spara så lite i - och att när man sparar så lite kan man få betala extra avgifter. Men det är alltid kul att känna att man sparar, tycker jag. (En del fonder har miniköpbelopp så kolla upp det på Faktabladet om ni tänker börja.)

(Bild kommer)

När det var klart var det dags att bestämma några nya fonder för året.Det var inte lätt att välja men till slut hamnade allt på fonder som har gått på minus senaste fem åren (läs mer nedan).
De där $55 som jag hade tänkt satsa på Reversed Penion Plan placerade jag. Det var ändå pengar jag inte skulle haft idag, ju! Jag hade en superkul förmiddag med Swedbanks fondsajter och morningstar.se där jag gick med som medlem och satte ihop två fondportföllj - en för INNAN 2010 och en för årets.

Och här är mina val.
1. En fond som har haft riktigt dålig utveckling de senaste fem åren OCH ett år tillbaka OCH de senaste månaderna är JPMF JF Japan Small Cap. Jag har redan Roburs Japanfond MEN den här har gått nästan sämst (Nr 20 fr slutet) så det gör att den bör har tillväxtpotential - den andra står och stampar. Det är också den enda fonden som INTE är Swedbanks egen och ett beslut som jag fattade av eget huvud. Insats och minimiköp 200 kronor.

.

2. Roburs Finansfonden blev jag tipsad igår, läste och fann att den inte heller har gått bra de senaste åren. Passar perfekt i januariportföljen. Insats och minimiköp 100 kronor.


3. Slutligen valde jag Roburs Indexfond USA som också fanns med som tips från banken igår och den var svårast att välja. Tittade även på Indexfonden Sverige med högrisk 6 (USA är bara 5). Men jag tror mer på positiv utvecklingen i USA än i Sverige. Insats och minimiköp 100 kronor.Så hade jag då spenderat mina 400 kronor som ska få jobba under året. Kommer titta till dem då och då. Kanske får de bli kvar, kanske byter jag om de går bra ett tag.

Med den sista femtiolappen......valde jag att öka veckosparandeti "gamla" listan som är Småbolag Sverige, Kommunikationsfonden, Medica (som alla har gått minus i år...),  Contura, Japan, BRICT, Momentum (alla Swedbank Roburs fonder).


När jag sitter där och surfar runt och söker fonder att placera pengar i ringer det i min mobil. *skrattar* Det var ett företag som håller på med reklamfilmer som har sett en film som jag har spelat in och vill eventuellt använda delar av den i en reklamfilm mot ersättning.
Bara en hake. Jag har den nog inte kvar mer än på YouTube...KAN eventuellt ha räddat den om PcSuite funkar som det ska eftersom jag säkerhetskopierat i början av januari.
Annars så var det ju det där att SPARA saker lite bättre ni! Oavsett det känns ju oerhört smickrande att någon vill ha något man har filmat, så klart.

På eftermiddagen blev det matlagning, benfri vitlökskotlett, färska champinjoner och avokado.

(Bild kommer)

Därefter blev det promenad till postlådan!
Och fortsatte med att se Morden i Midsommer på SVT Play men det bara laggade så jag gav upp till förmån för Sport, Nyheter, Cops och Antikrundan innan  horisontalläge! Temperaturen kröp ner till 5 på kvällen och en strimma hopp kom.
Kanske snö snart ska försvinna???


Alla hamnade på fonder som har gått på minus senaste 3 månaderna

13 januari- Pengadag!

Denna natt kunde jag sova ända fram till dess radion gick på kl 05.20. Jätteskönt. Drog mig en stund innan jag gick upp och gjorde frukost. Dagens göromål var en hel del.

Resecentrum blev första stoppet på min tur in till stan idag. Här gick jag in och laddade mitt kort så jag kan åka en  hel månad utan att tänka på att hela tiden ha kontanter. Det var tjockt med folk. Fast inte vid kassan som tur var. De stod och väntade på Norrköpingståget som inte hade gått. Fuktig dimma har orsakat isbildning på pendeltågen och trafiken ställts in. Mellan Norrköping och Tranås skulle man sätta in bussar så det var lite kaos.
Men jag fick mitt kort laddat med 640 kronor och jag kände mig glad eftersom jag är övertygad om att ha sparat pengar.

Jag kom upp tidigt till stan. Tog en liten promenad mot Gyllentorget men allt var stängt och jag hade bara Pers tunna arbetarhandskar och frös om fingrarna. Jag vände och gick istället ner till Nautilus. Där pratade jag med Mattias och Kevin och sa till dem att de skulle få i uppdrag att lära mig gå. De antog utmaningen. Ringde på eftermiddagen och pratade med Annelie för att bestämma träff med Personlig Tränare som ska hjälpa mig med träningsprogram. Det blev måndag kl 16 och det ser jag fram emot.
Men jag åker nog ner imorgon och fredag och provar deras löpband. Kanske den går att ställa in på 0,5 km/h? Annars kan jag nog sätta mig på träningscykel för utan motstånd gick det ju jättebra hos sjukgymnasten. Bara att köra på. Nu när jag har en Gratismånad ska jag självklart använda den! Längtar efter att komma igång och träna - och SOLA. För jag ska naturligtvis begagna mig av deras solarium när jag är där. JAG VILL HA VÄÄÄRMEEE!


Precis när jag är på väg till Swebank ringde det i min mobil. Det var handläggaren på Försäkringskassan! Hon hade ringt till Apollo en gång till efter att ha fått mina lönespecar och fått en ny inkomstuppgift. Kommer inte ihåg exakt vad hon sa men istället för de först uppgivna 81.600 om året var årsinkomsten för 2009 drygt 127.000 kronor (Ja, ni läser rätt siffror. Det är normal lön i branschen. Och nej, vi har INTE både fritt boende och mat.) Det min handläggare ringde om var för att höra om jag godkände den siffran. Jag blev ju jätteglad så jag sa naturligtvis JA. Det är faktiskt drygt 46.000 kronors skillnad, ej att förakta. Ska bli spännande att se vad jag får, när det nu blir. Hoppas, hoppas, hoppas i slutet av januari så jag kan betala lite skulder som samlats.


Klockan 10 satt jag inne på Swedbank och väntade på en bankkvinna som skulle träffa mig för Ekonomikollen en kvart senare. Men istället kom jag till en ung bankman som gick igenom min ekonomi.
Det blev ett MYCKET bra samtal som utmynnade i att jag kommer öppna ett e-sparkonto för pengar som är över på lönekontot (som jag bara använder som transaktionskonto till fonderna numera) OCH jag ska kunna SPARA 1000 kronor om året!
Det blir 83,33 i månaden eller, som man också kan säga, 1% av lön ytterligare - och då är mitt fondsparande uppe i 3% av lön. Förra året gick jag 15.5 % plus på fonderna. Håller ganska bra koll för jag tycker det är ett roligt spel. Om något går JÄTTEbra så säljer jag och köper något som går dåligt. På den vägen är det. Kan säker göra bättre vinster där men då får man sitta MER och det prioriterar jag inte. Bankmannen hade däremot aldrig sett eller hört talas om någon som sparar 14 kronor var 14e dag i någon fond. Tänk att man är UNIK, alltså!
Iallafall, vi tittade på lite fonder med högrisk klass 6 och några andra alternativ som jag kunde sätta mina 1% i. Fick tips på en hemsida morningstar.se, en bra fondsida. Den ska jag kika lite på tänkte jag. Det är ju viktigt beslut det här. Får se vad jag beslutar. Man ska inte lägga pengar på VAD dom helst (mer om det lite längre ner).
Innan jag gick från banken fick jag min värdecheck för en månads gratis träning på Nautilus. Jippie!


Efter mitt bankbesök träffade jag Martina som fyller 26 år idag. Jag drog med henne till Clas Ohlson. När vi klev ur hissen så får vi se en affisch Där det stor FAVORIT 59:- sen en bild med små hörlurar som påminner och Ericssontelefonernas headset och de är så himla bra och lagom. Har KOSS-lurar - och de är jättebra ljud i men de är så tjocka och jag får inte in dem ordenlligt i örat utan upplever att de ramlar ute lite för mycket. Vi letade upp dem - men så fick jag ju syn på samma modell fast med kabelvinda och det älskar jag. Har samma modell till min högtalare, NumPad och mus, så himla praktiskt. De var 20 spänn dyrare bara. Så de gick jag och höll i i tre minuter. Men SEN... SEN fick jag ju se det jag ville ha EGENTLIGEN! Samma typ av hörlur men med mikrofon för Skype Länken är till SKypes hemsida för jag hittade den inte på Classes men de har samma för en tia billigare. Så jag bestämde mig för att inte köpa något av dem förrän jag visste hur mycket jag skulle få från FK. Det var ju ingen panik!
Innan vi gick ifrån butiken hann vi titta på färgpennor för hennes illustrerande och hittade bara Fel pennor. Inte såna vi hade tänkt. Jag frågade efter EU-adapter till min M009, som har amerikansk stick-kontakt. Men det får man inte sälja, visar det sig. Jag fick istället tips att ladda den på datorn via USB och så visade säljaren mig iPods adapter som också går med USB. En sån kan jag också ha för jag har samma system. Men jag väntade och laddade telefonen i datorn.
Martina skulle gå och träffa kompisar men vi slog följe till Galleria LEO. Där gick jag in och köpte (äntligen) nya varma handskar och så gick jag in till 3. Jag var inne på min 3 sida och skickade efter så jag kunde skicka in min mobil men det kommer ju aldrig. Nu har jag lämnar in den för att se om de kan göra något åt den. Får se vad det kommer att kosta och om det går att göra något. Jag väntar med spänning!

När jag lämnade Gallerian hade jag varmt på händerna. Frös bara lite om öronen. Men jag hade fler mål. Nästa var ju Western Union. Besöket hade följande bakgrund:
Som jag berättade i tidigare blogg tänkte ju gå med i Reverse Pension Plan. Man skulle då öppna ett bankkonto utomlands för just detta. Där jag öppnade ett konto (http://www.libertyreserve.com/en/) med bas i Costa Rica, går det tydligen inte kan föra över pengar till på normala sätt. Försökte på nätet igår och idag från olika sidor som handlade med e-valuta utan att lyckas. Frågade om det och fick då tips om att föra över via Western Union och försökte även där från deras hemsida. Då blev det istället att jag måste gå in på ett KONTOR och föra över.
Idag när jag ändå var på stan gick jag till ombudet på Trädgårdstorget. Damen där hade aldrig hört talas om Liberty Reserve men var snäll och ringde upp huvudkontoret så jag fick prata med dem. Men de hade heller aldrig hört talas om banken och beklagade att de inte kunde hjälpa mig. Forex har bara kontrakt med två banker i USA med namn som LIKNADE Liberty Reserve. Han gick till och med in på "min" banks hemsida men kunde inte säga något om det.
När jag kom hem satt jag mig med min hamburgare  (som jag köpt på McDonalds mot bättre vetande- dels är den målen där aldrig goda och sen 44 SPÄNN - vad är DET för nåt? Näe,fy fabian!) och tog mig en ordenligt funderare... Om det är så svårt att sätta in pengar på ett bankkonto - på en bank som inte ett världsföretag som Forex har hört talas om - det låter väldigt mysko, började jag tycka.
Så jag började forska lite mer och hittade en intressant sajt "(http://www.ecommerce-journal.com/news/11437_lr) och efter att ha läst vad som står där... Ja, då bestämde jag mig för att lägga pengarna på något annat. Jag älskar tanken med snabba pengar, annars skulle jag inte spela på ATG för 48 kronor i veckan eller köpa en TRISS då och då.  Men det får stanna i tanken i det HÄR fallet iallafall!

Före jag lämnade stan var jag inne en sväng på Netto och köpte benfria kotletter och ostbollar,sen in på McDonalds och snart satt jag hemma i min vanliga position: högra hörnet av soffan med Netbook i knät, med ett par skillnader.
 • Jag fryser om fötterna. Tvättade mina fårskinnstofflor och de är fuktiga fortfarande.
 • Min M009 (som heter Cosun M516 enligt manualen och jag känner mig förvirrad) laddar och talar uppfodrande om att jag måste sätta i mina två simkort.
 • Värdechecken på Nautlius ligger på bordet och väntar på att få komma ner i väskan inför morgondagens eskapader
 • Lite av ostbollarna finns nu i magen
 • Och jag har pratat med två trevliga telemarketing säljare i telefonen - som dessvärre inte fick mig att byta telefonbolag eller köpa extra olycksfallsförsäkring. Vet hur det är att sitta på deras stol så det minsta man kan göra är iallafall att vara trevligt. Det är deras uppdrag att ringa till mig!

Men nu är jag såååå trött och jag har ont i min fot som har svullnat till dubbel storlek och det var länge sedan. Har gått mycket idag och tränat på att gå som man ska och gått i trappor men det har nog blivit lite för mycket. Och det händer nog inte så mycket mer idag skulle jag tro.

Goodbye Shanghai!

M
12 januari- RPP, Svärfar, pannbiff & motionscykel

Jag sov oroligt i natt. Vet inte varför men klockan 4 var jag klarvaken och hungrig. Låg och vände och vred på mig til klockradion startade 05.20. Då gick jag upp och gjorde frukost.

Min morgon tillbringade i soffa och på internet. Idag handlade det om att ta reda på så mycket som möjligt om Reversed Pension Plan. Bestämde mig tidigt på dagen att gå med... (OBS att jag ändrade mig senare i veckan!)  frågan var VILKEN av dem skulle det bli?
Hittade en sida där jag skrev in min mailadress coh fick ett automatsvar med förslag på tre företag. En var stängd och två var öppna. Det handlade om att satsa $45 alternativt $55. Lärde mig snart att båda har gott rykte och att det inte spelade någon roll vilken jag valde men fick ytterligare ett förslag som rörde sig om $55 där också. Min intuitiva vännina var med där och jag bestämde mig för att följa henne och se vartåt det bär.
Startade ett transaktionskonto på Liberty Reserve men att sätta in pengar var lättare sagt än gjort. Jag måste ta mig till ett Western Unionkontor *suck*

Jonzon fick vara hemma idag och vakta huset - och det gjorde han väldigt bra (ironisk) för när svärfar kom runt nio låg han och sov som en gris och blev högst förvånade och extra sturks när det knackade på dörren. Knasboll, är vad han är. Jättebra vakthund!Jag letade efter en motioncykel som var ihopfällbar för att spara plats men det gick inte att hitta någon. Reviderade mitt önskemål och letade istället kort och gott efter en begagnad motionscykel och hittade en för 500 kronor. Mailade till han i Mjölby som hade annonsen ute på blocket och väntar nu på att få svar på mina frågor. Det stod bara  "Motionscykel med färddator" - inget mer. (Fick aldrig något svar)

Till lunch kom Per hem och jag hade bestämt mig för att laga pannbiff med prujolökoch potatismos (pulver)- och det blev totalt misslyckade. Torra, smaklösa om man inte ska räkna en tydlig ortsmak. Astråkiga. Men pulvermos är ju svårt att misslyckas med så det var okej.

På eftermiddagen var jag väldigt trött och la ihop datorn ett tag. Sitter och kämpar mot impulsen att gå och lägga mig. Gör jag det kommer jag bara vakna ännu tidigare än kl 4 på morgonen.
Jag var iallafall för trött för att orka greja med min nya mobil så den ligger i påsen - i kartongen- och på samma plats som igår och där får den ligga till imorgon iallafall

Orkar inte skriva mer nu. Vi ses imorgon istället!

11 januari - Modeklippoteket, Rehab, B-M, M009 & RPP

Jonzon var jättesnäll och kom INTE och hoppade jämfota på mig för att få upp mig, så jag sov till 06.20! Per hade berättat för honom att han skulle få jobba och sen vara på dagis - och då är det roligare än att terra mig haha.

Morgonen startade istället med sedvanlig frukost, att kolla mailen, FB och sedan över till denna blogg. Hade fått två kommentarer (alltid lika roligt!) varav en undrade över mina busstider från Rappestad. Men det är enkelt förklarat. Den 9:e skrev jag om att jag var inne i Linköping efter 10 - Det är två bussar med byte i Malmslätt, inte med pendeltåget. Har ändrat och förtydligat detta på bloggen. Tackar!

Efter frukosten var det dags att ta fordon in till Linköping.


MODEKLIPPOTEKET
Det var först dags att toppa frisyren på Modeklippoteket hos Ronny, något jag inte gjorde när jag permanentade mig,
Bilen kom och hämtade mig och vi åkte sen och hämtade på Östgötagatan före jag kom till Platensgatan och jag kom fram precis i tid, som var kl 9. Ronny mer än toppade och jag blev lite rädd. Jag såg den ena hårtesten efter den andre falla till golvet och vi pratar INTE om ett par milimeter utan upp till kanske 5 cm. Men lockar kom fram, frisyren blev fluffig och resultatet blev jättebra så jag kom nöjd därifrån.


REHAB- RÖRELSE OCH HÄLSA
Sen var det premiär för sjukgymnastik hos Ulla. Här hittade jag ett jättebra citat av Viktor Frank, som jag väldigt gärna vill förmedla vidare på denna blogg och gäller nog mest martyrer och andra gnällspikar:
"Du är inte alltid fri att välja omständigheterna i ditt liv,
Men du kan alltid välja vad du gör av omständigheterna."

Tänk om alla kunde förstå innebörden av detta citat!

Hos sjukgymnasten var det lite kontroll av vad jag redan nu kunde göra med foten och jag fick både ros och ris efter att ha läst på min journal.

.

+
Jag är normalt svullen för den här typen av skada och jag är rörlig ca 5 grader uppåt mot 15 grader med friska foten. Neråt går lite sämre. Jag har bra styrka och har gjort ett ganska bra jobb på egen hand, sa Ulla, med de övningarnar jag hade fått på Ortopeden.
-
Jag får INTE släppa kryckorna, inte ens inne som jag har gjort. Jag måste ha dem tills jag kan gå normal och har flyt i gången.
Jag ska INTE stå på någon balansboll förrän kanske i mitten av februari. Är fortfarande för stel.
Högläge med foten - erkände att jag är lite dålig på det...


TILL NÄSTA MÅNDAG: Jag ska börja niga, köra step touch (!), försöka gå normalt i trappor eller på lite större böcker med hjälp av kryckorna för att få tillbaka rörlighet både i fotled men också i knäleden som stelnat till pga rörligheten som ju blev dryga 2 månader.
Om jag hade tillgång till motionscykel kunde jag börja träna på den för att mjuka upp lederna. (Tänkte titta efter en som är hopfällbar och inte tar plats - om det nu uppfunnits en sådan. Har du någon i garderoben och vill bli av med så sänd en kommentar).

FRAMTIDEN
Innan vi skiljdes åt hade jag fått en besökstid för nästa måndag och nästa fredag hade jag fått en tid för rehabträning i varmvattenbassängen på US.
Hon frågade mig vad jag trodde om min rehabilitering och jag sa att jag var glad om jag kunde lära mig gå ordenltigt . Det tyckte hon var ett bra mål och sa att jag det skulle jag säkert kunna. Men när jag sa att jag skulle kunna det om två veckor så... ja det var inte så troligt, förstod ja - inte med fotfraktur lagad med skena, 5 skruvar och 2 mälor som håller ihop foten + en dubbelsidig ledbandsskada.
Ja, ni vet - den borne optimisten talade.


Efter rehab hoppade jag in en sväng på Myrorna. Frågade Rolf om det MÖJLIGTVIS fanns en motionscykel inne men det hade de inte.  Behövde en mössa, kände jag. Det var riktigt kallt om öronen. Men de hade ingen svart toppluva denna dag, så det blev att hoppa ut i kyla utan något på huvudet. Det blev iallafall ett billigt besök och trevligt, eftersom jag träffade Maria (som stod i kassan) och Annelie ( som sprang och letade mössa) och på vägen ut höll en ung dam, Hedvig, upp dörren så jag enkelt kunde hoppa ut, beredd med broddarna nedåt. Det var INTE skottat särdeles på någon trottoar inne i stan, ska ni veta.

Jag hade som mål att ta mig bort till Pressbyrån, dels för att träna det jag nyss hade lärt mig, men också för att ladda Färdtjänstkortet. Hade tagit reda på att man kunde ladda det som ett typ månadskort. Det är dyrt att betala 80 kronor så fort man ska någonstans (Rappestad t o r). Men det gick inte alls att ladda där som andra busskort. Jag var tvungen att ta mig till Resecentrum, sa de när jag ringde Färdtjänst efter att ha fått Nej från säljaren bakom disken. Så det var bara att ge upp den tanken idag och vackert betala med kontanter.
Det skulle komma att bli totalt 100 kronor idag. För jag hade blivit bjuden på lunch hem till BrittMarie.

DHL och M009
När jag blev avsläppt utanför hennes port ringde min mobil. Det var DHL! De ville komma och leverera mitt paket! Jag sa att jag inte var hemma men att de gärna fick komma förbi BM och det gjorde de lite senare. Mer om det på dess egna bloggkategori.BRITT-MARIE
BM (kallar henne så) och jag har inte sett på fem år... men det är en sån människa som man lätt och ledigt pratar ifatt alla år och sedan är det som om man sågs igår. Roligt med såna människor, tycker jag.
Till lunch blev det linssoppa, polsk korv, cocos, russin och pain riche. Provade med cocos och russin men det var inget för mig. Gillar inte sött, speciellt inte till mat. Men det andra smakade så bra att jag unnade mig lyxen att ta två gånger. Till kaffe serverades sedan ett äppelknyte som med lätthet gled ned.

Ja, vi hade mycket att prata om. Bland annat affärsidéer som faktiskt hon presenterade he he - INTE jag. Idén som hon fått presenterad för sig, förmedlade hon även till mig och det var ganska intressant. Iallafall så pass att när jag kom hem, laddade ner Skype och var med på en gruppkonferens som varade i nästan 2 timmar senare på kvällen! Självklart berättar jag inte vad det handlar om!

Vi kom in på diskussion om RPP (Reversed Pension Plan) handel med liv- eller pensionsförsäkringar som ska ge snabba pengar. Kanske fungerar det, kanske inte.  Oavsett- Jag ska testa har jag tänkt och vara beredd på att bli bedragen och ta det som en typ av spel som ATG, Tipset what ever.
En kul grej, tänkt jag!


Jag blev kvar hos BM ända till klockan 5 då jag blev hämtad och en timme senare var jag hemma hos Jonzon och Per och de fick en resumé över min dag. Efter att ha värmt en matlåda satt jag i konferensen på Skype som jag nämde tidigare och plötsligt var klockan 8 och nästan läggdags.

Fridens liljor!


M10 januari - Movieberry och att hitta bokförläggare

Milla och Jens lånade Pers bil idag. De skulle åka till gamla lägenheten och städa. Så ROLIGT för dem - inte. Lägenhetsstädning är inte så stimulerande!

Själv fick jag ett tips på en annan filmsajt Movieberry . Här kostar filmerna $ 0,99 styck!
DU kan välja att ladda ner eller titta online. Tack för tipset!På förmiddagen forskade jag lite i bokförläggare och hittade några sidor som jag ska titta lite närmare på, tänkte jag. Vulkan Media / Bokutgivning.se / Dotgain / Sollentunaforfattarna

På sistnämnda websajten står det hur jag gör för att ge ut boken/böckerna själv.
Lite spännande. Kanske det kan bli av nu då? Fast det är klart... hur många gånger har jag inte tänkt det sedan typ tonåren???På eftermiddagen hände inte så mycket. Jag letade efter billiga gåstavar. Tänkte jag skulle gåträna ut och ha dem när jag får släppa kryckorna, tänkte jag. Bra och allsidig träning har jag hört. Hittade på Jula för 99 kronor...

Milla och Jens blev klara på eftermiddagen och Per skjutsade hem dem och Milla passade på att ta med sig ett par påsar med grejer härifrån.

Både Per och Jonzon var trötta på kvällen och kämpade om utrymmet i två-sitssoffan.
Ja ja... har inget mer att skriva om dagen, tycker jag. Men imorgon blir spännande. Först Ronny Frisör och sen sjuikgymmnastik och kanske fika med B-M!

God afton!bokutgivning.se

9 januari - Tack o lov för SF Anytime

Snön låg envist kvar även denna dag och en högsta temperatur uppmättes till 25.1 minus.
Morgonen var grå. Men så kom solen och då blir man ju lite gladare.
Men faktiskt att jag hade en tråkig dag. Det blev inget typ vettigt gjort.

Om man inte ska räkna med de filmer jag såg haha vet inte om jag får så många poäng för det.
3 långfilmer för under 100 kronor.

Jo, jag lagade pasta och pasta sås med chili, entrecote och bacon serverad med avokado, soltorkade tomater, salt- och inlagd gurka och tomat.


IcaMaxis saltgurka på påse - rekommenderas varmt!


Och så kollade jag busstider från Rappestad och det var ju lite skrattretande.
Jag kan komma in till stan så jag är inne på Linköpings Resecentrum antingen runt 8 (buss 273 och pendeltåg)  eller 20 minuter över 10. (Buss 273 och 13).
Så om jag ska åka någonstans kan jag bara bestämmma kl 8.30 eller 10.40 annars får jag stå och vänta och det är för jobbigt på kryckor. Likadant är det när man ska åka hem. Då går det en runt 12, nästa runt... 15?! Ingen buss hem på tre timmar.
Ja, jag tänkte pröva att åka kommunalt färdmedel vart efter. Även om jag är supertacksam över att ha rätt till Färdtjänst blir det JÄTTEDYRT att åka. Jag kan inte åka på busskortet utan måste betala kontant varje resa. Det blir 40 kronor enkel väg, d v s minst 80 kronor per dag. Och eftersom jag inte har någon inkomst så kan ni ju snabbt räkna ut att jag inte har råd. Har jag dessutom fler ärenden måste jag betala mer om jag inte åker inom en timme.
Näe, jag måste snabbt komma på fötter, så att säga, så jag kan åka buss och tåg helt klart!

Imorgon startar min sjukgymnastik.. och jag känner att jag måste försöka gå tillbaka till min Yogaträning så jag tittade på några träningsvideos för att finna inspiration. Men jag kände mest ovilja att prova... konstigt.


Ja,ni! Jag har inte så mycket mer att berätta om dagen så... vi ses imorgon istället. Hoppas jag har mer då!
8 januari - Biverkningar av vaccin? Jonzon tänder/släcker lampor

Vintern har oss i ett fast grepp. 21 minus står termometern just nu!VACCINERING
Det har varit så mycket diskussion huruvida man ska ta vaccinet eller inte. Och så var det ju det där med biverkningar. Det trodde jag inte att jag skulle få några. Tycker att jag är utrustad med bra immunförsvar och kände inte att jag var någon kandidat för någon av influensorna, varken den vanliga som kommer varje höst/vinter eller Svininfluensan som det har varit sån hysteri om.
Det är ju faktiskt så att det är fler som dör i vanliga influensa än som dör i Svininfluensa. Det har man kanske glömt i debatten, kanske för att det har varit unga med nedsatt immunförsvar som dött.

Aja, iallafall. det står angivet som biverkning på många bloggar (inte bara på svininfluensan,com) att en av de biverkningarna är att man får ont i armen där man vaccinerat sig.  haha   Ja märkligt vore väl annars, kan jag tycka. Vet de inte att sprutan tas direkt in i muskeln??? Och det blir som träningsvärk.. Men folk kanske inte är vana träningsvärk? Eller är känslig för smärta? Men att kalla det för biverkning är att ta i, ni!
Min andre hälft blev lite påverkad men det är inte så konstigt. Han har ont i halsen säkert en gång i månaden och har väl inte bästa immunförsvaret. Han kände sig lite febrig dagen efter sprutan men inget mer. Precis samma biverkning som efter vanliga influensavaccinet - och ibland även efter andra vaccin som du går till Vaccinationscentralen och tar.
Besök gärna Institutet för Välfärd och hälsa och läs vad en vaccinering är egentligen!
Men nu lämnar jag detta.


TARGETTRÄNING
För idag har Jonzon och jag repeterade lite mer Klicker/Target träning och det var som om vi hade tränat varje dag sedan två veckor fast han har haft julledigt (från DEN träningen iallafall.
Ökade höjden ett par gånger tills vi var i höjd med strömbrytaren - och idag har han tänt lampan i olika rum vid fler tillfällen och är självklart stolt. Försökte hinna ta ett par kort men det var inte lätt. Men här är ett.
Och så har han lärt sig stänga till dörren till badrummet. Jonzon har en förmåga att följa med in, vända och sen gå ut - utan att stänga dörren. Den står vidöppen! Men nu så... nu är det slut med det.
Barbro från Swedbank ringde och vi bokade en tid för Ekonomikollen till nästa onsdag. Det ska bli jämrans intressant. Ska plocka fram alla mina papper och ta med så ska vi se vad man kommer fram till!


Gick ju upp kl 05.20 och blev trött ganska tidigt på eftermiddagen och tog en liten lur i soffan. Per köpte med pizza från Bari så jag slapp laga mat. Blev en ganska soft dag, alltså! Nu laddar jag för morgondagen - som jag inte har en aning om hur jag ska tillbringa. Men en sak är jag ganska säker på - jag ska INTE ut och jogga!7 januari - HemmaSPA, vaccinering och projektet Saga

Ännu en fantastisk dag och den första hela veckan på året 2010 är avslutat i och med klockslaget Midnatt!


Denna förmiddag var det varm ute (läs minus 9 grader) men jag höll mig inne. Jag hade nämligen bestämt mig för att testa en sak idag- jag skulle ta mig i och ur BADKARET och ha hemmaSpa!
Sagt och gjort... jag samlade ihop min spagrejer och lade på armlängds avstånd från badkarskanten.

Fram kom mina turkosa skrubbvantar (som det står potatis på- de var nog ämnade till sommarens färskpotatis skulle jag tro. Men jag sitter ju som en säck på potatis i soffan numera så vad kunde väl vara mer passande?)
Fotfilen (inköpt i Ryssland, faktiskt) - ett självklart inslag.
Schampo och inpackning och oljetvålen avslutade det hela.
(Jag glömde min mask med Döda havslera i skåpet så det fick bli Spa utan svart lera i ansiktet.)
Tidningen Allt om Vetenskap fick bli litteraturen för dagen.
Och så kom då ögonblicket jag hade väntat på i-stigningen!
Jag ställde kryckorna vid sidan av badkaret. lade höger handen på kanten närmast mig och vänsterhanden på den bortre och lutade mig över badkaret där vattnet virvlade ner i badskummet som sakta blev till bubblor. Jag tog vikt på fotledsfrakturen så jag stod mitt över och lyfte det hela benet. Och kan  ni tänka er... jag LYCKADES!
Sen var det ju bara att lyfta över frakturbenet och sakta sänka mig ned i det 40gradiga vattnet. Det kändes i såret men det är så lite sårskorpa kvar så jag var inte rädd att det skulle gå upp.
Oh, så skönt det var. Jag blötte glatt ner tidningen med intressanta artiklar och låg väl kvar kanske en halvtimme innan det blev skrubb och tvätt.
Dags för nästa kapitel - ur-stigningen! jag använde armsstyrkan och lyfte mig upp tills jag kunde ställa mig i badkaret. Därefter lyfte jag ned det trasiga benet på den gråa mattan nedanför badkaret och tog vikt rakt över för att inte vingla. Sedan var det bara att ta tag i handfatet och lyfta över vänsterbenet - Och det gick bra det med!
Så nu vet jag att jag klarar av att ta mig i och ur badkaret!!!


När jag kom tillbaka till datorn fick jag en idé (!)
 • Jag ska skriva en barnbok och Martina illustrera.
Skickade ett meddelande till henne på msn och gav henne uppdraget som hon kastade sig över. Fick fyra testteckningar på ett par timmar. Vi får se vart det här projektet landar, då.
Här är en av dem när sorken samlat fågelfrön...
På eftermiddagen var det dag för vaccinering - äntligen. Min kära moster Kerstin kom och hämtade mig för att ta mig till Mantorps vårdcentral. Det var isiga vägar dit så det blev en lugn färd. På vårdcentralen fick man fylla i en blankett som skulle behållas och ett rosa Vaccinationskort, som jag sedan fick med sig. Jag fick komma in med en gång. Så var det ju det där med vilken arm man skulle ta sprutan i... Anledningen är att man tar i en muskel och kan få lite ont... Det blev vänsterarmen... de sticker inte i tatueringar så det var liksom inget riktigt val.
Själva tagande av sprutan skedde obemärkt. Märkte absolut ingenting.
På vägen ut hittade vi Livstilsundersökningsdatorn. Gjorde den men jag tror det blev LITE missvisande och inte en guide för hur mitt liv ser ut till vardags haha men roligt var det.

.


På hemvägen fick jag köpa frimärken så jag kunde skicka 13 lönespecar till Försäkringskassan som jag hade fått brev ifrån på förmiddagen, där det står att man ska påbörja en utredning om jag är berättigad till sjukpenning.
Därefter blev jag hemskjutsad. Tack snälla Kerstin för skjutsen och sällskapet idag!

Kvällen tillbringades med datorn i knät.

Glömde förresten berätta att jag var inne på Swedbanks sida igår. Där stod det att man kunde få en månads fri träning på Nautilus om man skickade ett SMS och kom på en Ekonomikoll. Jag skickade så klart ett SMS. Jag menar, gratis träning - inte helt fel! Men om de kan göra något åt min ekonomoi är LITE tveksamt med tanke på att jag är utan inkomst. Det kan bli lite kul! Hoppas de ringer nästa vecka.


Dagens idéer - förutom barnboken då...
 • Det ena var att tillverka kryckor med infälld dubb- men den visade sig redan vara uppfunnen
 • Det andra var att öppna en pytteliten butik/kiosk i samhället med basvaror och färskvaror bara på beställning. (Pers idé var att istället inreda en lastbil till butik (som varubilen som fanns förr) och köra runt i samhällen utan butik?)6 januari - Medium, träning, nya ambitioner och en happening!

Den här dagen blev ganska soft, softare än jag hade tänkt, egentligen.. Men det blir väl så ibland?!
Alltså jag hade verkligen ingenting att göra!

Hade förmånen att se serien Medium och det tog nästan hela dagen att se säsong 4 - tack för den! Vet inte vad jag tycker om serien, det är nog alldeles för många avsnitt som slutar med att de måste börja nästa avsnitt.  Föredrar avslutade avsnitt. Om serien Castle kommer till Sverige- se den! Den är jättetrevlig och har avslutade avsnitt - VARJE GÅNG!

Aja, annars idag då.. vad har hänt?

Jag fick syn på den lilla sorken som varit osynlig igår. Trodde han antingen gått i ide eller blivit tagen av katterna....
Men jag såg honom springa fram och tillbaka mellan boet bärandes frön från fågel"bordet". Kändes roligt att han var kvar... hörde att Jonzon hade fångat en sork när Per plockade blåbär i somras... så jag kanske inte ska lasta bara katterna om han/hon var borta. Jonzon satt som en porslinsfigur i fåtöljen och iakttog den lille gnagaren så fort han var ute...Var trött på att vara inaktiv och tog fram balansbollen och massage-kaveln och startade träningen.
Och jag VET att det är innan jag har varit hos Ulla, min sjukgymnast. Men jag läste lite i mina papper jag avtvingade terapeuten innan jag lämnade avdelningen och såg vad jag kunde testa lite... och bestämde mig för att det kan jag nog prova nu... fast det var nog lite tidigt. Jag ställde mig på balansbollen med stöd av kryckorna men insåg att jag är så himla stel- stelare än jag hade tänkt  mig. Så jag blev lite besviken, faktiskt....  Men det är väl bara att gilla läget - jag provade iallafall!

Efter lunchen tror jag att jag hittade en ny idé och ambition
 • Jag ska bli Medicinsk Fotterapeut med inriktning besvärliga fotproblem
- och det är jag ju lite proffs på nu, tänkte jag. Ja, ja, som Per och Martina säger... Vi får väl se vad det blir med det... haha Mitt liv är trots overksamheten ganska som vanligt, alltså! Idérik!

På eftermiddagen ringde jag mamma och svärmor och bestämde dag för utdelning av JULKLAPPEN. De fick en vers i jujlklapp som bara talade om att vi skulle hitta på något i januari och den 23 är det preliminärbokat. Kan ju inte skriva här på bloggen vad det rör sig om men något roligt ska det bli. En happening som passar oss alla tre, skulle jag tro! Jag hoppas på en dag med många skratt!

Kvällen ägnades åt tinade räkor, ost och majonäs... inte helt fel, ni
Och imorgon är en annan dag med nya händelser. CS!

M

5 januari - Maxi, rosé, moster och livsfilosoferande

Oh my God! 19 minusgrader ute och det höll i sig nästan hela dagen. Och det ska bli ännu mer snö.

Och när klockan är 08.35 upptäcker jag att jag sitter i bilen för att följa med Per och veckohandla, såsom brukligt är på tisdagar.Först åkte vi så jag fick kopiera alla lönespecar till försäkringskassan. De ska jag skicka in så fort jag kan!

Sen blev det IcaMaxi. Och det var JÄTTEKUL. haha  Vid ett tillfälle kom Per och berättade att om han hade åkt själv så hade han varit klar för länge sen. Det kan jag tro på. Han veckohandlar på 15 minuter i vanliga fall, ju. Men vad brydde jag mig om det. Jag hade ju jätteroligt! Efter att ha köpt allt jag ville ha, inkluderat KÖTT (blir så himla sugen på en riktig köttbit ibland. Måste vara en brist i mig som talar) köpte jag också en ny Teflonpanna. Den vi hade är helt förstörd,

Därefter åkte vi till Systemet. Där skulle jag köpa något annat än rött vin.
För jag upptäckte igår att jag hade fått utslag på hals och bröstkorg efter ett glas rött. Surfade runt på morgonen och hittade att det kan vara allergi mot Tanninerna som finns i just rödvin.
Uhuhuhuhu, inget mer fylligt Cabernet Sauvignon i min mun!?
Näe inte på ett tag iallafall. Men att hitta en fullvärdig ersättning skulle visa sig bli omöjligt.
Efter att ha gått fram och tillbaka 4 gånger bland de vita vinerna gav jag upp och gick till Information för att prata med en säljare. Damen där skakade beklagande på huvudet och sa "Det finns inget vitt vin eller rosé som kan ersätta ditt rödvin. Allt annat kommer verka blaskigt"
Jag suckade djupt men till slut föll valet på ett Rosévin(gick lliksom en mellanväg, tyckte jag) av mina två favoritdruvor, d v s Cavernet Sauvignon och Merlot.... Men hon hade rätt. Det var inte ALLS samma sak- men det gick an! Och jag ser inga utslag på min kropp efter att ha tagit ett glas till trettondagsaftonsmiddagen bestående av marinerad kycklingfile med potatisgratäng, färsksaltad gurka och körsbärstomater.

På eftermiddagen ringde min moster Kerstin och sa att hon kommer och hämtar mig på torsdag så vi kan åka så jag får ta sprutan mot svininfluensan. Hon hade läst här på bloggen att jag, för tredje gången, inte kommit iväg igår heller haha. Så nu är det helt bestämt. På torsdag SKA det blir av på vårdcentralen - i Mantorp av alla ställen! Det ska bli spännande och se om vi kommer iväg. Om det INTE bli av så är det nog VERKLGIEN nte meningen att jag ska ta sprutan, tror jag.

På eftermiddagen ägnade jag mig åt livsfilosoferande - IGEN. Per suckade och skrattade ironiskt åt alla mitt nya förslag jag kom med. Men mest åt att jag hela tiden ändrar mina, som han säger, planer.
"Jag önskar jag hade fört bok på alla idéer som du har sagt att du vill göra" sa han. "Mycket snack och lite hockey"
Men det där förstår inte han. Han är man och män förstår inte sånt där. Det är en TJEJGREJ.
Att jag slänger ur mig en massa idéer har ingenting med det jag egentligen väljer att göra. Min hjärna tänker i alla möjliga banor, kors och tvärs utan ordning, och munnen MÅSTE bara tala om det.
Älskar Brainstorming och det ägnar jag mig åt nästan hela dagarna nu när jag inget har att göra direkt. Har inget att göra vad jag sedan verkligen GÖR.

Här kommer några av idéerna Per har lyssnat på sedan jag kom hem:
Jag ska bli
 • yuppie och bli rik på aktier.
 • Sveriges nya statsminister
 • publicera mina faktaböcker och bli seriös författare
 • egenföretagare (- det har varit inom tre olika branscher... minst)
 • rektor och förändra skolvärlden
 • lärare och förändra skolvärlden
 • Egyptolog och jobba med min favoritarkeolog Hawass
 • berömd konstnär
 • modedesigner
 • anställd på ett lyxfartyg i Karibien (det nya för dagen)


Ja, det är vad vi kom på nu att jag har kommit på de här månaderna., Per och jag.
haha. Så... vad tycker ni? Bra idéer, lr?
Låter det som att jag ska lägga mig ner och dö i början av andra kvartalet 2010?
Alltså, ni ser ju, jag har inte TID med det.

Men allt det där måste vänta.
Jag ska ju till Kreta och jobba sommaren 2010, ifall jag inte har berättat.


Dags att logga ut - och kanske få några fler BRILLIANTA idéer...
 • hm, skaffa en vingård i Frankrike, odla Cabernet och Merlot och tillverka egna viner, kanske??? Eller näe nu får det räcka.

Måste ju spara lite för morgondagen, vettja!
Simma Lugnt!
4 januari - Pointblogg, Pointshop, Kryckdans i teorin och blogg.se

På morgonen kom fasantuppen på besök vid fågelmaten. Den lilla söta bråbruna Sorken har jag inte sett men Per berättade att han har börjat lägga lite fågefrö framför hans ingång så han inte behöver gå så långt och riskera att bli tagen av Bosse eller Börje (grannkatternasom ni ser spåren efter i snön här nedan). Per han är en riktig djurvän, han.


Hela förmiddagen fram till lunch satt jag och bloggade på pointblogg, tjänade poäng och "pratade" med folket där. Skrev totalt 10 blogginlägg, som ju är max. Noterade att jag förlorat min 4eplats bland toppbloggarna- det måste man ju göra något åt. Kollade statistiken och såg att när jag loggade ut efter lunchen hade jag iallafall över 1000 träffar på min sida. Det får jag ju vara ganska nöjd med, tycker jag.
Var också inne en sväng på Pointshop och fick till min stora glädje se mina saknade 25 000 poäng. Fyllde i en undersökning och svarade på Dagens fråga. Funderade på att beställa presentkort till Coop Forum men bestämde mig för att vänta lite... fast det är klart - jag har kommit upp i tillräcklig med poäng för att kunna beställa det med högsta valören som är 250 kronor, något som kommer väl till pass när man ingen inkomst har.
(Försäkringskassan har nämligen inte fattat något beslut än om jag är berättigad till sjukpenning. De ringde i mellandagarna för att få min inkomst bekräftad. När jag sa att jag faktiskt tjänar 128 000 om året och inte 81.600 (min grundlön som Rundresseledare som femtesäsongare) ville de ha bevis för det så jag ska skicka in mina lönespecar... Men det var ju bra att de hörde av sig. Har ju bara varit sjukskriven sedan 19 oktober!)

Straxt efter klockan två började jag göra mig iordning för att åka till IKANO. Skulle bli hämtad 15.20 för att åka till Vaccinationsbussen och sedan träffa Carro och Nancy. Nu blev det inte riktigt så. Det visade sig att de inte hade tid att träffa mig längre. Och att åka in bara för att vaccinera mig kändes som alldeles för stor lyx så jag avbeställde bilen och blev hemma istället. Det är klart man blev lite besviken men det var ju bara att gilla läget. Vi får ses en annan dag och jag får vaccinera mig en annan dag. Å andra sidan har jag varit på väg tre gånger för att ta sprutan mot Svininfluensan och det är alltid något som gör att jag inte har kommit iväg. Det får mig att fundera över om det verkligen är meningen att jag SKA ta den.

Eftermiddagen gick istället till att börja med StepSheet för Kryckdansen.
Jag har KANSKE hittat en låt men efter att ha gjort musikanalys kan den blir lite "svår"... Det måste blir en 104 Counts för att funka ;)... Å andra sidan finns det inga OCH-steg, vilket torde underlätta. Jag skriver den BÅDE för kryckor och för den som kan gå utan. Det kommer nog ta några dagar till men den är på väg kan jag avslöja!

Milla kom hem och sov över, Hon skulle packa eftersom de flyttar i dagarna (men jag hörde henne vid datorn hela kvällen så det blir nog inget förrän imorgon). Jag följde med och hämtade henne vid tåget. Tvingade Per att åka till Vikingahallen så jag kunde få handla lite. Köpte entrecôte, potatissallad, färska champinjoner och körsbärstomater, något som tillagades till aftonsmaten. Jättegott!

Efter middagen blev det att ägna sig åt denna blogg och nu är den slut.
Men vi ses ju imorgon, in sha'allah!  Ha're bäst!

 

 


3 januari - Gå i ide eller dansa kryckdans!?

Klockan var nästan halv nio när jag vaknade denna söndag. Och då var jag trött fortfarande.
Kanske sviterna från gårdagens eskapader, kanske mörkret som fortfarande påverkar. Vet inte säkert.

Men idag på morgonen hörde jag något intressant som Karin Mannheimer berättade (på P1 förstås).
Förr i världen,under bondesamhället, gick människorna liksom i ide på vintern och sov mer. Man gick och la sig runt 7-8 och gick upp senare på morgonen. På sommaren gick man upp tidigare och las sig mycket senare.
Det fanns självklart en anledning till att det var så. Det fanns inte så mycket att göra under det kalla halvåret på odlingarna och man hade inte elektricitet. På sommaren var dagarna så mycket längre och det var också massor att göra. Spontant kan jag känna att fortfarande följer bondesamhällets ide-filosofi. Kanske du också känner igen dig, att man är tröttare vårt mörka halvår?
Om jag gavs möjlighet skulle jag jobba från 1 mars till 31 oktober och sen gå i idé 4 månader. Det där får jag fundera lite på, ni he he


Igår hade jag sagt att jag skulle koreografera en Kryck-dans och det satte jag igång med under förmiddagen och fortsatte hela eftermiddagen och in på kvällen. Det första jag behövde var ju musik men det var inte helt lätt. Hade lite att ta hänsyn till tänkte jag. En volontärer erbjöd sig dansa den på koregrafitävling *lol* och då funkar det kanske inte med min typ av favvolåt (tror att EwaMargreth håller med haha).

Detta projekt alltså större delen av hela dagen och i skrivande stund har jag INTE bestämt mig till 100% för vilken låg men har nu ett par stycken att välja mellan. Men när jag har låten/låtarna kommer dansen för publicering.

Under mitt musiksökande var jag tvungen att ta en film"paus". Valde att se Knowing som legat och väntat på mig ett tag och lyssnade på lite intron emellanåt... Den var bra men UFOinslaget var kanske lite tveksamt....

Under dagen bestämde jag mig för att ta mig till IKANO imorgon. Vaccinationsbussen står där hela dagen och jag ska passa på att träffa Carro o Nancy efteråt på en fika.

Ja summa summarum... Från att, den senaste veckan, ha ägnat hela dagarna till att leta efter en telefon att köpa flyttades fokus till att leta musik. Det är ju TUR att man hittar olika sätt att roa sig, ni. Och imorgon är en annan dag höhö.

CS!
2 januari - Köpbeslut av M009 och Line dance hos Linköping Linedancers

Jag vaknade sakta till ljudet av radion i köket. Per och Jonzon hade smugit upp. De skulle till sommarstugan och mata fåglarna. Jag valde att ligga kvar och dra mig en stund och låg med en hörlur i örat och lyssnade till P1s Naturmorgon när de åkte iväg.

När jag tröttnat på det gick jag upp och gjorde som alla andra morgnar. På med datorn, sätta på kaffe och göra ett par mackor. Men idag, förstår ni, blev mackorna lite annorlunda. Det blev inget Knäcke.
Per hade köpt Sportfralla häromdagen och det låg en kvar och skrek på mig i plastpåsen på bänken. Den var nu lite hård och ganska ofärsk men sånt finns ju en lösning på - UGN.
Satte på ugnen på Snabben och 200 grader - och gick och satt mig vid datorn... varvid jag glömde bort mackorna... men kom på det när det började lukta lite väl rostat (läs bränt hehe). Men de gick att äta, så klart. Slängde på lite smör och ost för att dölja det som liknade svart sot. Smaskens! Allt går.

Visst är det märkligt, datorn har en förmåga att sluka tid. Plötsligt var klockan halv tolv och jag upptäckte att jag fortfarande satt i morgonrock, kaffemuggen stod kvar med en kall slurk kaffe i botten , Per och Jonzon kom hem och visade på fiskelyckan efter pimplingen. Vid såna tillfällen (ja, det är ju inte första gången som ni förstår) får jag lite dåligt samvete att jag inget gör.

Men den här morgonen kom att visa sig vara viktigt för min framtid! En händele som kommer att spela roll.
Ni förstår att idag fick jag lite fler svar på de frågor jag hade mailat igår. Jag och Lisa (namnet på den jag har mailat med på företaget eastenonly.com på eBay). Vi mailade fram och tillbaka och till slut hade jag fått svar på allt jag ville veta och ÄNTLIGEN kom så ett köpbeslut och en affär via PayPal.
Alltså, det blev lite dyrare än jag hade tänkt mig, måste jag erkänna. Hade tänkt mig att det skulle kosta runt kanske 1000-1200 svenska men det slutade på $181 (1299,88 SEK enligt valutakurser.dk som jag alltid använder när jag ska omvandla valuta) . Köpte till två bättre batteri ((1200 mAh) $8 per styck och frakt med DHL $32 för att vara säker på att få den innan jag eventuellt ska tillbaka till Jordanien. Så imorgon skickar Lisa mitt paket till Sverige när hon kommer hem från sin Nyårssemester.
Det ska bli så spännande. Har ett par sidor där jag ska utvärdera telefonen och självklart blir det en utvärdering här på bloggen under namnet "Utvärdering Kinatelefon M009 (fylls på)".

Per kom med lunchen som var hamburgare, pasta och en stekt, nyfångad aborrfilé med grönsallad. Nyttigt och gott.

Efter lunchen satt jag på Facebook och pratade bland annat med Mariann som skulle komma och hämta mig idag. Vi skulle åka till Linköpings Linedancers nyårsuppstart på Landerydsgården. Mina vapendragare från Hitch Hikers, Anna, Eva och Johan (Eller som de också kallas Den onde, Den gode och Den fule) har startat den här föreningen i riktigt Hitch Hikers anda vilket innebär ren och skär dansglädje! Fick ett mail tidigare i höstas om deras idé och blev mäkta stolt och glad.Annette hade med sig Choklad tryffel och den satt ju inte helt fel, kan jag lova.


Och det var så himla Kuuuuuuuuuuuuuul att komma dit och träffa alla. Tyvärr kom jag av mig av glädje att jag inte tog så många kort men här kommer de jag har.

.
Fr vä Mariann, Pella, Annette och Gittan          Gabi

.
Johan i dels BluesBrotherhatt en dans till ära.Sen Cowboyhatten vid DJdatorn

.
Gittan och Kicka                                     Jag, Pella coh Merja


Och bakom DJ;n fick jag syn på  VÅR HITCH HIKERS FLAGGA!
Det var alltså en något chockartad upplevelse. Det var inte bara flaggan, förstår ni.
"Du är vår line-dance gud", sa Eva när jag frågade varför jag fanns på fotografier lite överallt (eller sa hon line dance Guru? Asch, det är ju samma sak så...) *LOL*  Tänk att en massa människor kallar mig förebild. Så vansinnigt -men otroligt roligt och smickrande! Måste bara tillägga att alla fotografier inte är till min fördel MEN alla med en historia. Här kommer de!

Foto nedan togs i High Chaparall i en paus från DJ-båset. (Men även där jag hade mina pass sprang jag emellan bås och golv... Det GÅR ju inte att vara still, förstår ni.) Den snygga T-shirten fixade Anna och Eva och vi hade varsin hela Hitch Hikergänget. Man skulle nog kunna säga att vi alltid har varit i blickfånget - på ett eller annat sätt haha


Nästa foto är på Halloween när det var fest i en bygdegård utanför Linköping... Hornen blinkade.Sista kortet haha är nog det roligaste iallafall. Inte bara för minen... Det är ju som så att i Line dance dansar man till all typ av musik och till all typ av dans. Vi dansar till exempel till den kända artisten MIKA. Vi har t ex danser till Big and beautiful, Grace Kelly och Lollipop). Plötsligt en sommardag får undertecknad syn på en annons i tidningen. MIKA SKULLE KOMMA TILL LINKÖPING! Detta kunde ju inte ske utan att Hitch Hikers hade varit där!

Jag rekommenderade full mundering och vi bestämde att vi skulle försöka hitta en bra plats att dansa på. Vi träffades lite innan och tog en svängom, jag tro det var på Harrys och/eller Storan. Så blev det dags att bege sig upp till lokalen där Mika skulle framträda, i baren på First Hotel!
När vi kommer dit var det inget folk. Eller jo, kanske 25 personer satt snyggt och städat och tog en öl i baren. Jag kände igen några från Linköpings kultur-elit och utbrast -"inte trodde jag att du skulle vara här" till alla. Nu började de andra ana oråd. Var vi verkligen på rätt ställe?. Men jag var tvärsäker. Det hade stått att Mika skulle vara där, så det så.

Och VISST kom Mika dit. Det var bara EN liten hake, skulle man kunna säga. Den här Mika var en asiatisk kvinna som hade som profession att spela Xylofon!!! Haha haha haha och det här är alltså kort från en kvällen där vi satt och gjorde ALLT för att inte fnissa sönder konserten.

Det var riktigt svårt att INTE få dansa utan vackert sitta och titta på.
Satt en del i fikarummet och hoppade sedan upp till DJ-Johan. När "Badda Boom, Badda Bang" kom var jag bara TVUNGEN att dansa lite - med kryckorna. Och faktiskt att den gick GANSKA bra att köra. Då bestämde jag mig för att koreografera en Kryck-dans imorgon för publicering. Den kommer SÄKERT bli en hit!


Nu sitter jag framför datorn igen, min vanliga positition sedan 20 oktober 2009.
Nu har jag besvarat mail, lagt in ny Status på Facebook. skrivit dagens blogg, busat lite med Jonzon, slötittat på Kommisarie Lewis och lider lite utav försöket att dansa - allt på samma gång ungefär. Visst är livet fantastiskt!
1 januari - Morgon med hemska nyheter. Dag/kväll med telefongooglande!

Så var det dags för årets första reflektion... 2010 har kommit!.

Snön dalar sakta ner i minus 10 grader. Jag har inte sett sorken, som bor i den gamla stenmuren, ännu och hans motorväg till fågelmaten är borta sedan ett par timmar. Men fåglarna har burrat upp sig och sitter i buskarna. Grannkatten Bosse sitter också i buskaget men gör ingen ansats att vilja göra närmare bekantskap med småfåglarna - just nu. Var hans kattkompis Börje befinner sig är en smula osäkert i skrivande stund.

Startade datorn som vanligt det första jag gjorde. Måste äta frukost tillsammans med mail, nyheter och bloggande. Ni förstår nog varför en termosmugg är nödvändig hehe.

Hade bara ett mail så det var snabbt avklarat.
Gick in på corren.se för att läsa nyheterna bara för att göra den hemska upptäckten att 90% av dem hade negativt innehåll. Vill vi veta allt om fyrverkeriolyckor, bilolyckor, rån, misshandel, omhändertagande, våldtäkter, bränder och barn som kommit bort under nyårsfirandet?
Ja, tyvärr är det nog så. Då kan vi sitta hemma på kammaren och vara glada över att det inte var oss det handlade om...

Men tänk vad trevligt det hade varit att istället läsa om allt roligt som hänt sedan 12-slaget? Vilken start det hade varit, både på nya året OCH dagen!

Idag hittade jag bara en solskenshistoria, den om mannen i Kisa som vunnit högsta vinsten i Kisa-ruschen (ett lotteri). Fast det var en händelse från igår. Och igår var ju 2009... så jag vet inte om den artikeln räknas. Fast det är klart - jag LÄSTE den ju idag.


Dagen fortsatte självklart. Och det gjorde snöandet också. Och googlandet efter... TELEFONEN!
haha ja, det ni, det är ett kapitel för sig. Här följer en resumé från slutet av 2009 till dagens datum:

Allt startade den 27 december och visade sig bli en mindre följetong. För att göra en lång historia (minst 8 timmar/dag i 6 dagar skulle man kunna säga hehe) kort så bestämde jag mig för att köpa en ny telefon eftersom de två jag har inte fungerar till 100% någon av dem.
Den ena (SonyEricsson K800i) har glappkontakt och har ibland svårt att ta laddning vilket också gör att radion inte fungerar utan kommer och går.
Den andra (SonyEricsson C905) fungerar inte mikrofonen och hälften av touchkontrollerna måste man trycka jättehårt för att kunna använda. Anledningen till mina tidigare val har varit att ha en telefon med bra kamera för att slippa flera olika produkter. Men jag har alltid med två telefoner eftersom jag har ett svenskt abonnemang parallellt med utländskt när jag jobbar utanför Sveriges gränser.

Så fick jag, av en händelse när jag googlade, se att det finns telefoner med plats för TVÅ sim-kort som var i bruk samtidigt! Så HIMLA praktiskt, tänkte jag. Och det var DÅ det började på allvar.
Att köpa en känd mobil gick bort redan dag ett. Det finns med två simkort men man kan bara ha ett online. Det är för dåligt. Dessutom har Kinamobilerna en massa andra funktioner som "vanliga" mobiler inte har.

Så det blev in varje dag på Blocket, Tradera och eBay. Och det visade sig vara en ENORM djungel. Och ju fler jag hittade desto fler funktioner ville jag HA i mobilen. Det var bara en liten hake. Det var INGA märken jag kände till. Det visade sig vara s k Kinatelefoner, kopior av kända märken. Men eftersom jag haft problem med mina två senaste telefoner som jag har betalat över 5000 kronor för så... (Köp ALDRIG en telefon med abonnemang- dyraste affären som går att göra!)

Problemet blev nu istället att om jag ville ha två sim-kort kunde jag inte få bra kamera. Det hade jag prioriterat tidigare. Det valde jag nu bort. Kameramobiler i all ära. Bilderna blir faktiskt bättre med en digitalkamera som bara är en kamer och jag vill gärna ha en mobil som jag kan använda som undervattenskamera när jag snorklar och möter delfiner eller något annat spännade.

Så jag har haft ett evigt surfande och sökande efter den perfekta telefonen - MEN jag ville veta lite mer om var de kommer ifrån ursprung av dessa Kinatelefoner så det är vad jag har ägnat mig åt fram till den siste december.
Denna sista dag på året fattade jag ett belsut. Jag skulle köpa en M009!

Nästa problem var ju VART jag skulle köpa den - och att jag ville veta VEM som faktiskt tillverkar den.
Det var svårt, speciellt det sistnämda. Men till slut nådde jag fram till att ett företag som heter Yache International Technology Limited i Shenzhen City nog var tillverkare.
Och jag fick snabbast svar från ett företag på eBay. Hade ju tusen frågor.

Och här sitter jag nu och väntar på lite fler svar. Så spännande det ska bli.
Kanske jag beställer en telefon imorgon, efter en veckas moget övervägande.
Den som säger att jag handlar handlar hals över huvud får nog tänka om...
Det här beslutet har, efter många och långa efterforskningar, tagit en vecka att fatta.

Med detta får jag avsluta dagens reflektioner. Imorgon är en annan dag - låt oss träffas då!


RSS 2.0