29 mars - Uttråkad

Wö! Första natten utan att jag vaknade av hosta. Vaknade enbart en gång på senkvällen på grund av ont. Men efter en halv morfintablett sov jag - och försov mig. Halv åtta vaknade jag (eller halv sju gamla tiden för i natt gick vi över till sommartid). Min bedövade skinka behagade dock inte vakna idag heller. Tredje dagen idag. Jag stretchade och hittade en punkt vid bäckenbenet som smärtade och jag gissar att det är där nerven är i kläm. Stretchade lite extra i hopp om att det skulle släppa men tji fick jag. Jag låg varvat med stod men kunde faktiskt sitta en del (!). Regnet utanför mitt fönster motiverade mig dock inte alls att gå ut och promenera idag så det blev en hel innedag. En riktig tråkdag.
 
Jag funderade en del över morgondagens jobbuppdrag 07-16. Jag borde nog ringa Bemanningen och berätta om ryggskottet och så får dom bestämma om jag får komma och jobba med lite anpassade arbetsuppgifter. För jag vågar ju inte utsätta ryggen för vridningar och tunga lyft den närmaste veckan. Risken är rätt stor att det blir värre i ryggen då har man låtit mig förstå.
 
Men något måste jag ju hitta på idag kände jag, och det har varit lite dålig avrinning i handfatet dom senaste veckorna. I något halvliggande ställning och en liten blå tablett kunde jag rensa avloppet. Kände mig riktigt nöjd efteråt!

28 mars - Kal-a(s)-kut

Dagen upplevde jag börja bra och jag kände mig väldigt redo för Eltons femårskalas kl 12.30. Det var till och med så att jag hade lust att måla ett ansikte. Det hör ju inte till vanligheterna. Kanske har blivit inspirerad av nya glasögonen, vad vet jag.
 

Mitt lilla fejs och jag skulle på kalas - trodde vi.

Hostan avtar alltmer även på nätterna, tycker jag. Ryggen är som den är och vänsterskinkan fortsätter sova och bedövningen har nu spridit sig till insida lår och halva blygdläppen. Och idag kunde jag inte sitta alls. Det var som om jag satt på en öppen eld, så brände det. Intressant verkligen.
Tog en Tramadol och ringde sedan till 1177 om situationen. Och det kom ett ganska snabbt; det låter som en tydlig neurologisk påverkan så åk upp till akuten.
- Ja, men sa jag, det går inte. Jag ska på femårskalas i Linköping.
- Fast du behöver åka till akuten.
- Jaha. Men då får det bli på eftermiddagen isåfall då. Jag måste lämna presenter.
 
Så samtalet slutade med att sköterskan meddelade akuten i Linköping och jag fick lova att bege mig dit.


Gillade den här skylten på en av US cykelparkeringar. Tänk att hur du parkerar din cykel kan ha så stor betydelse för samhällets grund.

Jag gick upp till Elton, lämnade paket, sa Hej till alla - och Hej då, för att sedan spankulera mot akuten.


Eftersom jag inte kunde sitta alls idag fick jag en säng i korridor ett.


Och efter att ha blivit ringmärkt fick jag ligga där ett tag.


En sköterska och kandidaten Ludvig dök upp så småningom och tog mig till ett undersökningsrum.


Jag kunde först inte reglera ryggstödet så jag vände mig och hade huvudet mot fotänden. Det var lättare att ha benen högt än att jag låg vikt med ryggen högt.


Medan födelsedagsbesökarna åt pannkakstårta med jordgubbar, åt jag min banan och drack mineralvatten. Inte alls lika roligt. Blev dessutom lite frusen så jag tog på mig jackan faktiskt.


Doktor O´Rourke kom efter ett par timmar in med kandidaten. Frågor ställdes och en rektalundersökning gjordes varefter det konstaterades att det verkligen var ett ryggskott. Jag blev ordinerad nya smärtstillande som skulle vara bättre, och sjukgymnastik. Jag fick även fortsätta med mina promenader.
 
Jag var rätt trött efter akutenbesöket så jag valde att ta buss nummer 2 ner till Resecentrum till pendeln. När jag kom ner till stationen tyckte jag väldigt synd om mig själv, kände jag. Så jag gick in på Pressbyrån, köpte en chipspåse som jag sedan satte i mig till kvällen. Och den här dagen hade jag inte lika bra koll på kalorierna för jag bräckte både kolhydrater och fett med dom där. Men du vet, undantag är okej att göra.


Det kändes nästan lite vemodigt att komma hem. Det blev inte en så där rolig dag som jag hade förväntat mig på morgonen. Istället för kalas blev det akut...

27 mars - Hallå, vakna!

En märklig dag med en sovande skinka. Ja, det är sant. Vänster skinka vägrade vakna på hela dagen. Det kändes som om jag hade varit hos tandläkaren och denne råkade sätta bedövningen på fel ställe. Jag visste att jag nöp mig men kände inte att jag gjorde det, om du fattar. Kändes jätteläskigt. Och det var ju bara att boka av den bokade PT-träningen kl 10.30 och be att jag få återkomma. Behöver nog konsultera en sjukgymnast innan jag sätter igång med egen träning.
 
 
Men eftersom jag var bedövad hade jag inte så ont på vänstersidan och högersidan har jag liksom vant mig vid att ha lite ont. Så idag, äntligen, efter en del funderande fram och tillbaka, tog jag mina hjulförsedda väskor och åkte med dom till Martina.
 

Jag åkte buss upp till Gottfridsberg men promenerade ner efter det korta besöket. Vet inte hur bra det var egentligen för när jag gick Storgatan ner såg jag "Semlor bäst i test igen". Det måste ju undersökas. Så jag investerade 26 kronor (det var egentligen lite dyrt, tyckte jag, eftersom jag valde den mindre storleken) så den kom med hem.

Kunde sedan hämta mina nya glasögon på Smarteyes, och ni ser ju vilken utseendeförändring det blev med dom nya, va? Jag känner knappast igen mig själv på bilden till höger. Det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig hehe
 

Jag hade tid att fortsätta promenaden ner till Resecentrum. Tågen går ju bara en gång i halvtimmen större delen av dagen på vardagarna sedan dom ändrade tidtabell. Dom satte upp skrytaffischer (som fortfarande sitter uppe) om att dom har ökat till fyra avgångar i timmen - men glömt skriva att det enbart gäller tiderna 06.16-08.16 och 16.04-17.46. Inte mycket att skryta om, anser jag.
För mig har dom istället försämrat genom att ta bort en avgång istället, dom tider jag åker. Det var nämligen tre avgångar i timmen hela dagen innan dom ändrade.

Väl hemma blev semlan vägd och därefter satte jag glatt och utan tvekan i mig 310 kalorier. Det fick bli dagens mellanmål och trots denna lyx höll jag mig inom kaloriintagets spann. Och den var verkligen jättegod. Där hade Correns testpanel helt rätt, minsann!

26 mars - Kört igen

Torsdag och Eltons födelsedag. Men vi skulle vänta med att fira den unge gossen till lördag. Istället blev det ännu en skit-dag, om jag får säga så. Jag hade bestämt med Martina att komma med en rullvagn och min shoppingvagn laddade med lakan och handdukar som jag inte hade användning av och som stått i färdigpackade i hallen över en vecka. Och så kom ju på att jag hade en blå väska i förrådet som hon också kunde få.
Då du, när jag böjde mig fram för att hämta ut den, knäppte det till i ryggen. Men vad f-n! Den här gången var det den vänstra sidans tur. Jag grabbade tag i min påsktupp när jag insåg att det kunde vara tveksamt att jag skulle komma upp till förrådet mer innan påsk.
 

Påskpyntat och klart. Man ska inte överdriva det där med dammsamlandet.

Jag stretchade febrilt när jag kom ner, och tänkte att det hjälper nog om jag går ut med soporna och rör mig lite. Men tji fick jag! Det lossade absolut ingenting. Istället var det knappt att jag kunde gå uppför trappan upp igen. Det var bara att meddela dottern att det inte blev något Linköping idag heller. 


Just nu är jag glad över att jag har mina två gigantiska kuddar för dom gör att jag kan ligga med benen i 90 grader för att avlasta ryggen. Det funkade för den högra sidan. Men nu hade jag lite bekymmer att hitta en smärtfri ställning. Alltså, jag får fundera över vad jag har gjort som förtjänar dubbla ryggskott, helt klart. Vad är det jag ska undvika?

Kan ju passa på att visa min nya elvisp. Inte ens det kan jag göra - lyfta in den i skåpet ovanför micron. hahaha Det här är verkligen helgalet! Undrar när det ska ta slut.

25 mars - Träningskort och pirra

Började dagen med frukost och vila men på eftermiddagen vandrade jag bort till Mantorps gym och köpte träningskort för tre månader. Beställde även PT för att göra ett program på max 30 minuter. Tar det längre tid är risken stor att jag tröttnar. Min tanke är att sjukgymnastik inte räcker för att bygga upp denna kropp utan jag behöver lite mer allsidigt. 
 

PT-Per skulle ringa upp mig för att boka tid för första träningspasset, bestämde Linda och jag.

På vägen hem från "mitt" gym såg jag att dörren till loppis var öppen. Jag har ju inte varit där än och passade därför på att kika in. Det fanns en massa olika och rätt roliga saker. Och kan du tänka dig. Igår surfade jag runt för att hitta en mindre pirra/ölvagn för att underlätta flytt av saker (och paket som inte går ner i shoppingvagnen) så jag kunde spara än mer av ryggen som har blivit rätt viktig för mig nu. Jag hittade förstås ett par Blocket men dom fanns inte nära mig så jag skulle bli tvungen att ordna transport. Sedan fann jag en på Conrads hemsida för 295 spänn och som ju skulle bli hemskickad. Det var lite för dyrt kom jag fram till, och ville meditera lite på det. Och så gick jag spontant in här och hittade en för 30 pengar!
Nu hade jag inte kontanter med mig så klart, men som tur var hade jag precis 30 kronor hemma och nog måste det ha varit meningen att jag skulle ha den då. Det blev visserligen att gå lite fram och tillbaka, men det var det värt. Känner mig jätteglad och tacksam!
 

Min nya vagn poserar framför dörren in till Elimkyrkans loppis Axplocket.

24 mars - På millimetern

Hade samma dilemma som förra gången jag gick till Citygross. Det var tomt i kyl och skafferi. Så efter att jag hade spärrat mig själv från Time care (Mjölby kommuns vikariebank) resten av veckan tog jag shoppingvagnen och gick iväg. 
 

Efter att ha tagit scannern blev det så packning av väska för att få med så mycket som möjligt. 


Det blev mycket som följde med hem så jag fick även använda min plastväska.


Jag var så trött efter promenad och shopping att jag fick ta bussen hem.


Och det här fick jag plats med i plastväskan. Det var inte planerat att köpa fyra paket kaffe men jag kunde inte låta bli när dom bara kostade 100 spänn totalt. Sedan hittade jag en våldsamt billig elvisp i borstad stål med fem steg plus turbo för 49 spänn. Den var jag bara tvungen att ha med hem. Nu kunde jag byta ut min gamla Philips.


Det som inte stått på listan var nog torskfilen. Allt annat stod med och var planerat in i minsta detalj. När man ändrar kostvanor krävs lite mer tanke och planering för att det ska bli bra. 

23 mars - Onda cirkeln

Det har varit en hel del  Earl grey, morfin - och oroliga nätter (kanske på grund av té som gör en kissnödig och full med koffein) dom senaste dagarna. Men efter ett par timmars sömn gick jag upp, ringde Bemanningen kl 06.00 och sjukskrev mig för att sedan lägga mig. För idag var jag om möjligt sämre. Jag hostade mer och fick därmed ondare i ryggen. En ond cirkel som inte verkade vilja ta slut.
 

Det blev ändå en promenad runt villaområdet senare på eftermiddagen. Man ska ju inte bli helt stilla utan göra det man kan, och promenera känns väldigt bra ska jag säga. Det onda lättar liksom lite grann. Och det var lite extra trevligt det här varvet eftersom man i några trädgårdar hade pyntat sina buskar med påskfjädrar. Lite fint, eller hur?

22 mars - Utsikt och avsikt

Klockan 7 fick jag så ringa till hemtjänsten och deklarera mig sjuk. Det gör mig ont att veta att jag ställer till det så helgpersonalen får fixa ny vikarie och kanske göra om i sina egna scheman. Jag vet precis hur det är med schemaläggning när någon ringer in och är sjuk på kort varsel. Det är skitjobbigt!
Jag ville även meddela att jag inte skulle kunna ta passet imorgon heller, men personal kan inte ta emot sjukanmälan förutom på helgerna när det inte jobbar någon på bemanningen. Så i morgon får jag ringa ännu ett jobbigt samtal med sjukskrivning på kortvarsel... 
 

Det här var min utsikt ifrån soffan halva dagen framför film i datorn. Den andra halva hade jag huvudet åt andra hållet. Det var min omväxling idag.

Redan tidigare har jag tänkt lägga om kost/motions-stil och laddade häromdagen ner recept med under 101 kalorier. Men idag blev det av. Att vara sjuk är inte bara av ondo ;) Det får en att tänka över livet i stort.
 
Jag har nu för avsikt att följa Lifesum (https://lifesum.com), som också kommunicerar mot en app som enkelt hjälper mig att hålla koll till hundra procent. Det ska bli spännande att se om jag kan bygga upp motståndskraft genom att ta kontroll över matintag och träning. För det ska erkännas, att dom där kvinnors rekommenderade 2000 kalorierna bräcker jag med råge. Inte konstigt att man numera anses ligga i fetmakategorin med ett BMI på 30,5. Nu ska jag på allvar se till att balansera energiintag och rörelse och komma dels tillbaka till målvikten 68 kilo som jag hade för 9 år sedan, dels bli hälsosammare. Ett bra mål, eller vad säger du?

21 mars - Frukost utan andra kvinnor

Klockan 9 hade jag bokat in mig på en Kvinnofrukost med modevisning i Missionskyrkan i Mantorp. Det blev ju inget med den saken. Däremot hade jag fått lov att promenera (långsamt så jag inte blev anfådd eller interagerade med människor) så det blev Järnvägsvarvet i solsken. Jag tror det är nyttigt att vara ute, även om man hostar extra mycket när man kommer in. Det har väl kanske med skillnaden på luften att göra. Här är lite bilder från min lilla skogspromenad.
 


På förmiddagen var jag fortfarande optimistisk i tanken om att kunna jobba imorgon. Det rörde sig om 3,5 timme bara. Men man ska vara feberfri åtminstone en dag innan man går och jobbar, annars smittar man ner andra. Och det var, kan jag garantera, något av det sista jag ville! Det här viruset önskar jag ingen så det var bara att bita i det sura äpplet och förbereda sig för ett tråkigt samtal imorgon bitti... 

19-20 mars - Olika lika typ

Torsdagen tillbringade jag i sängen med feber. Det var precis att jag klarade av att gå upp och äta. För äta måste man ju göra för energi och återhämtning. På fredagen däremot blev jag tvungen att ta mig upp.
 
Tidigare i veckan hade mamma och jag kommit överens om att jag skulle följa med henne och Martina till Valla djursjukhus idag. Alfons Katt som Martina fick när hon var tolv år, skulle 18,5 år gammal få flyga upp i katthimlen i väntan på ett nytt liv och jag ville vara ett moraliskt stöd i denna sorgens dag. Men det fick stanna i tanken för det där gick ju helt i stöpet. För min del blev det istället telefonsamtal till VC dit jag snabbt fick en tid på förmiddagen.
 
Jag misstänkte halsfluss på grund av vita beläggningar, men jag fick veta att man inte kan få halsfluss utan halsmandlar. Däremot jag fick veta att det kan finnas lite rester kvar nere i svalget och har man inte fått bort allt som har med halsmandlarna att göra, så kan det ändå inträffa. Eftersom det inte gick att se blev jag skickad in till provtagningen för att ta sänka igen och streptokockerprov. 
Sänkan visade sig ligga på 39, vilket visst tydde på virusinfektion men det var inte streptokocker som tur var. Så jag som hoppats på supersnabbt tillfrisknande med penicillinkur så jag kunde jobba på söndag, fick höra att det inte fanns något annat botemedel än väntan, tålamod och symptomdämpande mediciner. Så det blev Mollipect, hostmedicin till dagen och Cocillana till kvällen - och ännu en kur Naproxen för ryggen. 
 

En välbekant vy känns det som. Det har varit tre besök nu den senaste månaden och det är helt klart tre gånger för mycket.

I dag firades Internationella Downs syndrom-dagen med "Rocka sockorna" som innebar att man skulle ha på sig olikfärgade strumpor. Det skulle symbolisera att vi är alla olika men lika mycket värda. Anledningen till att man firade redan idag istället för lördag 21e som var rätta dagen, var visst att man ville att arbetsplatser och skolor skulle kunna visa upp sitt stöd för andra. Och jag var inte sämre än att jag också ville delta. Gillar olika! Nu är det bara det att jag har bara en typ av strumpor, alla likadana funktionsstrumpor från Stadium, så det uppstod ett litet problem. Det löste jag genom att ha en fårskinnstoffla på mig. Skillnaden var väl att jag var kallare om vänsterfoten, än högerfoten...

Den där omtalade solförmörkelsen uteblev för alla moln. Så typiskt. Jag har bara upplevt en totalförmörkelse som jag minns,och det var i Turkiet eller möjligtvis Tunisien. Bussen stannade i alla fall så vi fick gå ut och kika. Och jäklar vad kallt det var. Man förstår att vi är beroende av solen, du!

På eftermiddagen fick jag ett SMS från Smarteyes att mina glasögon var klara. Ja, det får bli en tur in till Linköping när jag mår bättre. Ser verkligen fram emot att få dom på mig. Och det blir spännande att se om jag fortfarande gillar dom här. Ibland har jag nämligen beställt glasögon lite väl snabbt och ogenomtänkt - och som aldrig blivit använda...
 
 

16-18 mars - Då börjas det om då

Måndag och tisdag var två deltidsarbetsdagar som gick förvånansvärt bra. Fick parera rörelser och knapra långtidsverkande Alvedon, men förutom det så var det som vanligt.

På tisdagen fick jag dock ringa VC och förklara att ryggen vägrar bli bättre, trots Naproxen mot inflammation på höger sida. Sjuksköterska och läkare konfererade och det slutade med att man höll fast vid ryggskottet och skrev istället ut starkare smärtstillande, morfin, och gav mig telefonnumret till sjukgymnasten i Mjölby.
 
Onsdagen kom och det var inte alls kul att vakna när jag väl hade somnat. Hostan var tillbaka (!) och gomseglet var så svullet att det täppte till luftvägarna så pass att jag fick andningsstopp under natten. Riktigt läskigt, faktiskt. Högläge för överkroppen och öppen balkongdörr funkade väl till slut för jag förstår ju att jag sov ett par timmar på morgonkvisten och lever fortfarande :) Men hostan under natten bättrade på mitt ryggskott och gjorde att jag knappt kom ur sängen. Helt galet!

Och typiskt var att min bordsgrill som jag ropade in på Tradera för 14 dagar sedan var tvungen att hämtas ut senast idag, om jag inte ville att den skulle skickas tillbaka. Jag försökte få förlängd liggetid men det gick inte eftersom det var Schenker, förklarade man på Gulfmacken. Det var något med deras system, om jag fattade rätt. Konstigt, tyckte jag, men det var ju bara att acceptera. Jag valde därför att ta shoppingvagnens underrede och vandra bort och hämta paketet. Och det, jämte Apoteksbesök, blev mina enda projekt den 18e, det. Tyvärr var dom utskrivna morfintabletterna inte på lager utan fick beställas, så jag fick lämna mitt mobilnummer för att få ett sms när dom hade kommit. Det var alternativet till att åka till Mjölby och hämta. Och det fanns liksom inte på kartan. 
 
Efter äventyret på onsdagförmiddagen blev det en hel del soffläge. Det är dock ganska komplicerat att ha jätteont i ryggen och att ha hosta. Jag hostar ju avsevärt mer när jag ligger ner, medan ryggen inte klarar av att sitta... 
 

Det gick i och för sig långsamt till apoteket och macken, men promenaden kändes ändå bra. Jag knöt mina special-pumaskor innan jag tog på mig dom och använde sedan skohorn och fick på så sätt på mig toningsskorna. Den här typen av träningsskor gör att man får jobba lite mer för att ta sig framåt. Det har varit lite diskussioner huruvida den här typen av skor håller vad dom lovar (starkare i ben, rumpa och rygg = fastare rumpa, plattare mage och vältrimmade lår) och jag kan så klart bara prata om min egna uppfattning.
Mina Puma är väldkigt bekväma och känns skonsamma för lederna eftersom dom är rundade och därför lite mjuka att gå i om du fattar. Och ja, du känner skillnad i ryggslut, rumpa, baksida lår och vader mot om du går i traditionella träningsskor. Så för egen del är dom en bra investering som jag gjorde april 2012. Har inte kunnat använda dom så mycket eftersom jag mest jobbat utomlands. Men nu, när det är barmark och jag promenerar här hemma så kommer jag definitivt använda dom.

15 mars- Hazparty i Hörna

För ganska precis fem år sedan vi startade med detta event (februari 2010) och det är fortfarande lika roligt varje gång. Denna dag blev vi sex i tjejgänget som träffades hos Tina.
 

Monica, Annette, Anna, jag, Pella och Tina var laddade med paket och förväntningar.


Dom där paketen som skulle ha varit med på nyårshazarden, som jag fick ställa in på grund av sjukdom, var med snyggt inslagna i rött papper.


Det var mycket snack och lite hockey initialt. Kan inte för mitt liv förstå varför det blir så...


Men kom vi igång till slut och när alla paket hade en ägare var det paketöppning.


Och så klart, en förevisning om vad som låg i paketen! Man måste ju vara på det klara med vad man ska sno...


Tina hade förberett en pastasallad till oss, för det gäller att hålla energin uppe.


Efter att ha köat till maten, ätit och pratat (ja, det där snackandet höll aldrig på att ta slut) var det hög tid för omgång nummer två på tid.


Alea iacta est (Tärningen är kastad).


Det blev mest riv efter plättlagget och stubben (så kallad Luffareld eller Luffarspis). Jag var lycklig ägare till båda ett mycket kort ögonblick...


Allt roligt har också ett slut. Nu väntade bara porträtt av var och ens vinster.


Annette och Anna


Pella (som vann både luffareld och plättlagg!), Tina och Monica


Och så jag, då. Kuddarna hamnade sedan hos Albin och Simon som bara älskade dom.

Innan vi skiljdes åt hade vi bokat in nästa tillfälle. Viktiga grejer det här!

14 mars- Reflektion

När man har ryggskott är det bra att röra på sig så därför jobbar jag när jag får. Det är bara att anpassa rörelserna och hittills har det gått förvånansvärt bra. Och att ligga still är inget bra alternativ för då stelnar man ju till helt och jag är säker på att jag skulle få ännu mer ont i ryggen.
 
Idag jobbade jag dock inte så det blev en promenad till Citygross tillsammans med Lars Sjöholms sportiga shoppingvagn. Men jag var rätt så slut när jag kom fram så det blev faktiskt bussen hem. Men det kändes rätt okej ändå, får jag säga. Jag fick ett påfyllt kylskåp, ett kylskåp som vid det här laget gapade nästan helt tomt. Detta firades med en (dyr) smörgåstårtebit.
 

Solen sken så jag blev motiverad att ta den lite längre vägen. Men när jag kollade Endomondo såg jag att det rörde sig om ett par hundra meter längre bara. Jag trodde faktiskt att det var mer när jag tittade på kartan.


Kör alltid självscanning där det finns möjlighet. Gillar verkligen den möjligheten!


För 66 spänn fick jag den här smörgåstårtan med räkor. Var den god? Ja, det var den. Men frågan är ändå om den var värd pengarna...


Var inne en sväng på Dollarstore och köpte påskpresenter till barnbarnen. Det ligger inte mycket godis i paketen, däremot åtminstone en lite rolig grej.
 
 
Idag lurade jag lite på ett citat hämtat från Djurens rätt med anledning till att det går huvudlöss på olika dagis runt om i länet. "Som medlem i Djurens Rätt är du med oss och kämpar för alla djur, varje dag". Undrar om det gäller även huvudlöss? I så fall förstår jag varför vi aldrig blir kvitt dom...För inte kan det väl vara så att man gör skillnad på djur och djur? Det vore ju liksom djur-rasism...!
Skrev det där på facebook och fick en del roliga kommentarer.
 

Primaten schimpans är primaten homo sapiens närmaste släkting
 
* Att löss inte var djur utan insekter
Fakta: insekter tillhör den artrikaste djurgruppen bland landdjuren, så kallade leddjuren.
* Att människan i så fall också borde ingå i djur
Fakta: Det gör vi! Vår art heter Homo sapiens i familjen hominider som är primater i gruppen däggdjur med schimpans som människans närmaste släkting.
* Att det finns en grupp människor som vill "skona" flatlössen och har startat ett nätvärk där de ska skicka löss till varandra att plantera i sin armhåla.
... Suck, har inget svar den dumheten...

13 mars - Vardagsspänning

Kan inte påminna mig att jag fick särskilt mycket gjort på dagen. Men på kvällen jobbade jag. Och du tror det kanske inte, men att jobba i hemtjänsten (och i alla jobb där man har människor i fokus) är rätt så spännande. Man tror man vet vad som ska hända för man har en plan, men det blir inte alltid riktigt så. Kanske det är det som gör att jag tycker det här jobbet är förvånansvärt underhållande?
 

Vy över Svartån på väg hem mot pendeltåget.


Idag skulle visst två tåg - det mot Mantorp och det mot Skänninge - avgå från samma perrong på samma tid. Undrar hur dom tänkte där. Mitt tåg gick sedan på utsatt tid och jag misstänker att Skänningetåget fick vänta någonstans utanför stationsområdet... Vardagsspänning!

12 mars- Fara att byta jacka

Näe, man ska inte byta jacka utan att känna efter i fickorna först. Det fick jag erfara när jag skulle åka till jobbet. Som tur var började jag 09.45 idag och planerade att ta tåget före jag egentligen var tvungen att åka.

I förrgår, till jobbet, hade jag varit lite väl optimistisk och haft på mig vårjackan men jag frös i den. Så idag valde jag att ta vinterjackan igen. Det var bara det att när jag kom till stationen och tåget kom skulle jag ta fram busskortet - men det fanns inget busskort!
 

Det var bara att vända hemåt och hämta busskortet som låg i vårjackan och sedan börja om med promenad till stationen. Den här gången gick det bättre och jag kom till jobbet när jag skulle :)

11 mars - Skott i ryggen

När jag låg sjuk med hostan för en dryg vecka sedan lyckades jag hosta till mig ryggont. Idag var det så besvärligt att det blev ett samtal till Mantorps vårdcentral. Jag fick en tid inom ett par timmar. Väl där klämdes och kändes det på min rygg och konstaterades att jag hade fått ett litet ryggskott som utvecklats till inflammation i högra sidan av ländryggen. Men för att försäkra sig om att infektionen var borta tog man även sänka och blodstatus. Jag fick lite mediciner också. Naproxen som är inflammatoriskt, långtidsverkande Alvedon och Tramadol för smärtan.
 

Tog mitt lilla medicinkit med mig hem.

Den där Tramadol var ingen kul tablett. Kan inte förstå hur den kan vara beroendeframkallande. Jag tog en på dagen och mådde jättedåligt Dessutom upplevde jag inte att den hade någon verkan på värken i ryggen. En rätt värdelös tablett i sammanhanget alltså...

10 mars - Val av kök

För ett tag sedan fick alla hyresgäster ett brev om att man skulle renovera kök. Jag tyckte det kändes lite överkurs i den här lägenheten men tänkte sedan att jag nog måste göra det. Förra gången, när det gällde hallen, fick man en annan typ av brev där man kunde välja bort renovering. Nu fick jag bara en broschyr och ett brev med datum när man kunde komma och välja luckor, handtag och bänkskiva och lämna beställning.
 
Så efter jobbet gick jag iväg till Bostadsbolaget i Mjölby idag och valde luckan Minna i antikvitt, handtaget arild i rostfritt och grå bänkskiva. Sedan fick jag höra att min höjning av hyran för två överskåp och ett underskåp skulle kosta lika mycket som de med fullvärdigt kök. Det kändes ju ganska snopet, måste jag säga... 12 dagar efter detta besök mailade jag och försökte avstyra det hela faktiskt.

9 mars - Smartare ögon

Började dagen med tvättid men hade ovanligt lite idag så jag kunde köra halva maskiner som tog kortare tid. Det innebar att jag var klar långt innan jag skulle sätta mig på pendeltåget in till Linköping.

Halv maskin tar 33 minuter istället för 49.

Vid halv tolv åkte jag in till Linköping för synundersökning på Smart eyes, som jag valt som optiker dom senaste fem åren eller så. Dom har roliga bågar och väldigt bra köpvillkor som passar min plånbok. Har nog varit på hos alla optiker i stan och gjort min egen gallupundersökning och kommit fram till att ingen kan slå deras erbjudande och priser!
 

Kunde inte låta bli att fortsätta inreda lägenheten, något som visade sig bortkastat när jag ringde Stångåstaden på eftermiddagen. Nummer Ett hade nämligen tackat Ja... Då är det säkert meningen att jag ska ha något bättre, tänker jag.
 
Så var det det är med ögonen då. Min närsynthet hade blivit bättre men mitt brytningsfel hade blivit något sämre. Så jag ut i butiken med min Facebookrabatt på 500 spänn och letade bågar och hittade ett par som matchade håret och passade på mitt lilla fejs. Allt i allt får jag nu snygga stålbågar med progressiva, kontrasthöjande fotokromatiska inside freeformglas, antireflex-, repskydds-, nano- och antistatisk behandlade för 3495 spänn! Vilken annan optiker slår det? Känns helt okej även om den utgiften gärna hade kunnat låta vänta på sig...

8 mars - Snödroppar vid ån

Jobbade 13-16 idag. För kort tid att åka för att jobba, tycker dom flesta, Själv tycker jag det är jättekul och en tid som liksom flyger iväg. Det värsta är väl att dagen blir lite splittrad för jag får inget gjort före jobbet och heller inte efter.
 

Passade på att fota dom här snödropparna som växer vid Svartån.

Idag var sista dagen för den där Nummer Ett att tacka ja till lägenheten i Linköping. Jag är ju förhoppningsfull fortfarande och det är ju inte kört förrän det är kört liksom. Och det vet jag imorgon :)
 
Solen tittade fram idag och jag inser att dom ögonblicken borde dokumenteras lite extra.

7 mars - Insulin - check!

Tycker den här nedgången till tunneln under Kungsvägen i Mjölby är rätt rolig. Så det blir dagens bild från min jobbdag där jag gav första sprutan med insulin. Det kändes lite stort! 
 

6 mars - Lägenhet och fika

Till idag hade jag fixat papper som Stångåstaden önskade för att man skulle få hyra hos dom. Styrkt inkomst och hyresreferens. (Fast det visade sig att man ska ha det med sig först när man skriver kontrakt.) Och klockan 13.30 åkte jag in för att titta på "min" lägenhet.


Ritningen på Stångåstadens hemsida stämde inte alls utan jag fick rita om mitt möblemang på ritingen som jag tagit med mig medan jag väntade på Fredrik från kontoret som kom speciellt och visade mig förrådet. Förrådets storlek var ju en avgörande faktor till om jag skulle tacka Ja, eller inte. Som du minns föll Djurgårdsgatan just på detta med sitt förråd på typ 1,5 kvadratmeter. När jag hade sett det tackade jag Ja direkt via appen och ringde sedan upp. Då visade det sig att jag inte stod som nummer 1! Det var en före mig som hade MER poäng än mig, som visserligen inte hade tackat Ja än men hade chansen till söndag. Jag fick ringa på måndag och höra efter... Då blev jag missmodig. För vem är så galen att man tackar nej till en etta med pentry för 2020 kronor i månaden i Linköping? 

Mamma och jag hade bestämt träff utanför H&M klockan tre. Vi skulle gå och fika hade vi tänkt. Valet föll på Babettes som varit stängt två gånger tidigare när vi hade varit där. Men idag var det öppet!

Det var välbesökt, mest av ungdomar, men jag upplevde det väldigt rörigt. Möblerna är blandade hej vilt, både stil och färg. Det fanns kanske inte heller så mycket att välja på. Jag tror mamma gillade stället mer än mig och vi hade supertrevligt i flera timmar. Plötsligt var klockan över fem. 
 
På kvällen kom glada nyheter. Malin, min brorsdotter, födde fram lilla Noah. Ännu ett unikt liv har sett dagens, eller kvällens, ljus!

5 mars - Som ett vårtecken

På jobbet idag hittade jag (och dom har säkert funnits där ett tag, Det är bara att jag inte lagt märke till dom) snödroppar i full blom.
 

Det är härligt när man ser blommorna komma.
 

4 mars - El Stockholmo

Det kändes lite som "gamla" tider när jag satte mig på tåget mot Arlanda. Det var bara det att jag skulle stanna i Stockholm och besöka ett företag för att testa ett extrajobb med F-skatt. Det blev en galet trevlig dag.
 
 
Jag hade nog fortsatt med det uppdraget om det inte plingat så ofta i min telefon med SMS-bokningar i hemtjänsten. Livet handlar ju om prioriteringar varje dag och i dagsläget behöver jag välja åtminstone en säker inkomst, annars hamnar jag i svårigheter och det har jag inte tid med.

Tåget hem var försenat pga av obehöriga på spåret, som det stod. Fick höra sedan att det var någon som slängt sig framför tåget...

Det är lite intressant att mitt liv har blivit så rörigt första kvartalet av 2015. Ekonomi och hälsan är väl det jag tänker på mest, vilket innebär att jag har bekymmer med Maslows behovstrappa steg ett (fysiologiska behov) och två (trygghet). Men jag gillar ju att bringa ordning i kaos så det är bara att vänta och se hur lång tid det tar. För det vet vi ju - Allt blir som det ska!

3 mars - Soffa och Tgr

Martina hade köpt en soffa av en före detta skolkamrat och behövde hjälp att hämta den. Vi fick låna Pers bil och kopplade på släpet och åkte iväg till Åtvidaberg efter att ha lämnat Albin och Simon hos Milla. Vi hade fyra timmar på oss. Klockan elva skulle vi behöva vara klara att lämna både bil och släp nämligen. Kände av min rygg men tänkte inte så mycket på det eftersom jag inte hade några mobilitetssvårigheter. Jag var säker på att det handlade om att jag legat sjuk och varit stilla.
 

För att minimera risken för felkörning fick vi lots och det var tur det för det var inte självklart att hitta.


Det var rena isgatan mellan släp och hus men soffan var lätt och det gick jättebra.


Och efter att ha burit upp soffan hos Martina och hämtat barnen så var jag hos Per innan tidsfristen gått ut!

Efter sofftransport gick jag till Milla och barnen. Vi hade bestämt att vi skulle åka till Norrköping och besöka Tgr. Först tänkte vi stan men det blev Mirumgallerian istället. Och visst blev det lite shopping där.

Lite shopping och lite lek i amningsrummet blev det innan vi åkte tillbaka till Linköping där jag tog pendeln till mitt hem med typ almanacka, kuvert och smörkniv. Härligt med en rörlig dag! 

På kvällen dag lämnade jag en intresseanmälan hos Stångåstaden till en lägenhet i Linköping. 19,5 kvadrat ganska centralt. Jag har en jämrans massa poäng och kände att jag nog låg bra till att få den, så jag flyttade mentalt in redan idag...

1 mars - Födelsedagskalas, resumé och prognos

Igår fyllde Milla och idag skulle hon firas. Här är lite bilder från kalaset.
 

Först upptäckte vi att slimet hade runnit ut på lekmattan. Alla är olika engagerade i att ta hand om detta.


Sedan beundrade vi Per som hade byggt och monterade ett kök till Elton och Naima.


Och när även min kära mamma hade kommit blev det fika.

Och så beundrade vi ännu en gång Per som satte upp Millas prydnadsluftballong som hon hade fått av Jens på sin födelsedag. 
 
Och så var det det där med resumé av februari månad och en ny prognos för mars nu då.
 
Första halvan av februari skulle jag fundera över balansen mellan kost och motion och den vet jag ju inte är okej. Började starkt och antog tre utmaningar: planka, squats och crunches. Det är ju bara att erkänna att det gick åt h-e helt. Det höll i typ tre dagar. Sedan funderade jag på att köpa träningskort på Mantorps gym trots att det är så himla dyrt - men det stannade vid just funderingar. Det jag har gjort och fortsätter att göra är att promenera.
 
Fram till 11e: jobb och timemanagement. 
Jag sover alltid gott när det är fullmåne och samma dag som den inträffade  (5e) var jag på anställningsintervju för sommarjobb på Mjölby kommun. Sedan gick det undan! Den 6e fick jag jobb som vikarie och dom ville att jag skulle börja direkt så den 11e var jag på mitt första intropass. Den 12e fixade jag med hemtjänsten så jag kunde göra delegeringsprovet för mediciner den 13e eftersom jag skulle jobba i skarpt läge redan den 14e. Alla inloggningsuppgifter och nyckeltagg hade jag den 15e. Då ansåg jag mig vara fullvärdig medlem i Hemtjänsten, inte bara en hangaround!
Och för att återkoppla till promenaderna så är dom flesta till och från jobbet sedan jag fick det - och i det rörliga jobbet som hemtjänsten innebär brukar antalet steg ligga mellan 11000 och 13000 på ett arbetspass på minst 4 timmar. 
 
19-21 studiefunderingar, pengar skulle komma. Det kom inga i februari. Men eftersom jag hade anställning i februari kommer första lönen i mars så det där är ju en tolkningsfråga.
Funderingar på att studera kom också som förutspått. Jag funderade på att söka och gå åtminstone grunddelen på omsorgsprogrammet. Men det la jag faktiskt ner nu i mars. 
 
24-25e flytt? Funderade på att flytta in till Linköping och var ute mycket på Stångåstadens sida. Men det kom att dröja till 2 mars innan jag hittade något att söka. Men mer om det längre fram.
 
Såg aldrig till förbättring i gammal relation eller att en ny kom eller att gömda saker kom upp för reflektion. Däremot hälsan har det inte varit mycket med sedan 19e. Det började med influensan med hosta och feber som gjorde att jag blev tvungen att boka av ett par uppdrag i Mjölby vecka nio när jag medicinerade mig frisk och kom på benen först fredagen 27e. Men som följd av hostan fick jag ett litet ryggskott... Men nog om februari. Nu kollar vi in marsprognosen!
 

28 februari - Masterchef i Mantorp

Idag stod det matlagning på schemat. Jag brukar ju laga mat en gång i veckan och så har jag bara att värma resten av veckan - om jag inte blir desperat sugen på något speciellt för då blir det ju en extra matlagningsdag.
 

Fram med alla ingredienser och sedan var det bara att förbereda
 

Jag skar potatis och morötter som skulle ugnsrostas


Madeira- respektive currymarinerade småskurna kycklingfiléer


Tärnade kassler som tillsammans med champinjoner och banan skulle bli gryta


Och tog fram köttfärsen till köttfärssåsen


Och så här såg det ut när jag var klar. Kasslergryta, köttfärssås, två kycklinggrytor och rostade grönsaker. Perfekt att ta av nästkommande vecka!

RSS 2.0