29 mars - Kontor och Kalas

Min förmiddag tillbringade jag på kontoret med att skriva ut passagerarlistor och annat till Jordanienrundresan nästa vecka. Skrev också ut hotellbokningarna ifall det skulle vara något knas. En del saker ska man inte lämna åt slumpen. Skrivaren fick också skriva ut kontoutdrag, räkningar och fakturor för bokföringen som jag ska åka iväg med till Kontorstjänst nästa vecka.
 

Himla skönt att man har nära till kontoret

Klockan 12.12 tog jag pendeln in till La Stada och gick på kalas hos Elton. Han fyllde fyra år häromdagen och skulle ha en flera olika kalas. Vårt decimerades kraftigt med att Martina var hemma med Albin och Simon som var sjuka, Chrille och Jens jobbade, och Pers bil som var trasig så det blev bara mamma, Björn och jag.


Det var full aktivitetet med mamma som byggde ihop en legogubbe, Milla byggde ihop legojeepen, Elton lekte med Jakten på den försvunna skatten och jag byggde ihop två legoJetski med släp


Milla och Elton skär första biten i tårtan medan Björn står vid sidan av och övervakar så det går rätt till


En sån här fin tårta kan man beställa på Ica Maxi i Linköping


Kul att Naima blev förtjust i dockan som legat och samlat damm hemma hos mig

Jag åkte hem direkt efter kalaset. Fixade "Lasses tonsfisksallad" som består av tonfisk (förstås) isbergssallad, kvisttomater, gurka, rödlök, gräddfil och majonäs. Den kan man äta som godis, så god tycker jag att den är.
 
Och som vanligt la jag mig straxt före åtta. Det var ju Earth hour idag mellan 20.30 och 21.30 när man skulle släcka alla sina lampor. För min del är det rätt så värdelöst "firande" eftersom jag släcker min studios enda lampa (som förstås är en lågenergilampa) före den tiden i stort sett varje dag året runt.
Och att det där med att släcka lamporna är mest för syns skull inser jag ju - för vi minskar ju vår miljöpåverkan mer om vi stänger av TV:n, datorn och struntar i att ladda mobilen. Fast gör du det syns det ju inte utåt och Earth hour är någon slags lojalitetskampanj har jag förstått. Som någon beskrev det "visa lojalitet med planeten". Låter fint!
Sen att det finns länder som inte har någon fungerande el alls och dör på grund av det har jag hört väldigt lite om...

På Miljoportalen.se finns tips för dig som vill vara med och minska miljöpåverkan på ett effektivare sätt än genom att delta i symbolhandlingen 1 av 8760 timmar per år.

Sen kan du ju vara med på jippot också, så klart. För jippo börjar det bli. I år kom till exempel Earth hour-bakelsen. Svenska kommuner anordnade tal och uppträdanden och i många länder var det stor fest (och sånt påverkar visst inte miljön eller?). Aja, det blir kanske som med jul, påsk och midsommar, det är inte så många som tänker på varför vi firar det, tror jag. Men en fest är väl alltid roligt även om man glömmer idén bakom.

EARTH HOUR FAKTA
Symbolhandlingen startade i Sydney 2007 med syftet att att väcka uppmärksamhet och engagemang kring klimatfrågorna till beslutsfattare. Året efter spred det sig till andra delar av världen och ett år senare (2009) anslöt sig Sverige officiellt. 2014 ändrade man temat för släckningen till det här.
http://www.earthhour.org/ - Earth hours egen sida.

28 mars - Blåbärssåsexperiment

Märker du att jag bloggar varje dag igen? Vet du hur skönt det känns? Nu är jag ju på banan igen och har lite att blogga om, tycker jag. Idag till exempel, då bestämde jag mig mycket hastigt för att åka på utflykt till Mjölby. Jag har inte åkt dit med pendeltåg någon gång så det var hög tid tyckte jag.
 
Här är lite bilder från min utflykt.
 

Gick till perrongen på "fel" sida


Orienterade mig snabbt och hittade vägen under järnvägen, mot centrum


Att det var så nära till ICA Supermarket trodde jag inte


Och nedanför ICA ligger en tråkig men ändå, minigolfbana


Ska jag flytta någonstans igen så blir det kanske Mjölby som har bostäder nära vattendrag


Några tveksamt trevlig gäster spatserar vid Svartån


Här var jag på en rockkonsert på 80-talet


Det blommade på rätt bra både på mark och buskar


Lilla Ågatan är inte det minsta likt Ågatan i Linköping


Tog en tur i gallerian där jag hoppade in och köpte lite vin på Systembolaget och några rektangulära frysburkar på Klippet


På Klippet hittade jag "mina" silverfärgade spislock som jag ångrade att jag inte köpte några extra


Det blev fredagsmys med Pepparbiff i experimentet blåbärssås, med gurkspiral till

Och till efterrätt blev det ett glas African Noontide och en Lindorkula

Slänger med mitt experiment ifall någon blev lite sugen på att prova blåbärssås. Passar till oxkött men gör sig kanske bäst till vilt. Så här gjorde jag till 1 portion:
1/5 röd lök fin hackas
1 vitlöksklyfta pressas
1/4 kryddmått rörsocker
1 msk smör
Fräses och läggs i annan förvaring så länge
 
Använd samma stekpanna men nu lite mer smör och köttet som du ska äta. Stek det och lägg det i annan förvaring. Jag hade en liten pepparbiff till så det gick snabbt.

1/2 dl frysta blåbär läggs i typ 30 sekunder innan vätskan ska i

0,4 dl torr madeira (men kanske det hade varit bättre med vanligt rödvin?)
0,4 dl vatten
Sky från biffen som ligger och väntar på att bli uppäten.
Reduceras till det är typ 2 msk vätska kvar. Sila så du bara har såsen kvar i pannan.

Jag hällde i 2 msk grädde men såsen var faktiskt godare utan...
Värm upp såsen
 
På med såsen på tallriken och sedan biffen på det
Klart!

27 mars - Finfrämmande efter veckohandling

Det är ta mig tusan en rekorddag idag. Ja, det var en bra dag i stort måste jag säga. Det började med att jag konstaterade att det nu passerat en vecka sedan förra veckohandlingen. Dags att skriva ny inköpslista, alltså.

Förra veckan gick jag långa vägen till Citygross idag tog jag den korta - och var framme på 33 minuter! Rekordtid för mig, helt klart.


Jag och Shoppingvagnen var framme på 33 minuter!
 

Men alltså, förlåt mig, men går det inte för långt med Ugglepopulariteten nu? När kom påskugglan som en del av påskfirandet??? Men det kanske bara jag som är gammaldags...Den uppmärksamme har redan nu noterat att där varken finns sötsaker eller snacks? Stämmer bra det, för sådant finns det kvar av! Som jag skrev så skulle det räcka 14 dagar. Du förstår, jag föredrar faktiskt god mat!


Anledningen att jag var "tvungen" att handla idag var att jag behövde röd paprika till min indiska kycklinggryta. Och då kunde jag ju lyxa med färska hallon till mina frysta blåbär som var mest isiga numera. Och med det blev det vispad grädde. Man kan väl kanske säga att jag hade Torsdagsmys?


Gick till Depot Mantorp och tog bussen hem, ett bra upplägg.

På eftermiddagen anlände Benjamins tvillingsyster Clara (också född i Spanien 1982 så klart). Och ungefär samtidigt kom kusinen Alva (född i USA 1983). Det kändes riktigt roligt även om de bara ska stanna ett tag.


Fr vänster: Clara, Benjamin och Alva

Bänkade framför Barnkanalens nyheter, Själv hade jag väl kanske hellre sett Halv åtta hos mig och inspirerats lite vad gäller matlagning...

Idag valde jag bort inhalatorn vid sänggåendet, minskade hostmedicinen från 10 till 5 ml och kunde ta bort huvudkudde nummer två. Varför ta bort så mycket på en gång? Men hallå, jag kan ju inte utgå ifrån att jag behöver det. Jag måste ju utgå ifrån att jag INTE behöver det, eller hur!
Och hur det gick? Det gick, inte helt överraskande, bra! Man känner väl sin kropp? Typ...

26 mars - Efter regn kommer solsken - inte alls

Dagen började med en hastigt bestämt tvättid. Det blev en äventyrlig upplevelse. Hade läst att man gör smart i att tvätta tyger man ska sy kläder av, innan man syr i det. Dels har det redan krympt, dels försvinner överskottsfärg. Smart! Men det var inte helt enkelt att vika 6 meter marinblått polystertyg och hänga det slätt i torkskåpet. Det beiga 3 meters var lite mer lätthanterligt.
 
När allt var torkat och skulle vikas ihop i tvättkorgen för att bäras upp upptäckte jag att jag hade fått ett par blå-grå-lila Sloggi. Dessa, som från början var vita hade visst hamnat i den blå tygtvätten...
 

Man kan tvätta vit tvätt med blått - men det blir inte rätt!

Jag skulle träffat Martina, Albin och Simon idag men de små hade feber så det blev inget med den saken. Istället fick jag roa mig med annat. Bland annat bestämde jag mig för att det var väldigt opraktiskt att min klon hade armar och ben. Har märkt att det är lite svårt att klä av och på.


Idag var det massaker i studion
 
.
Den där klyschan som säger "Efter regn kommer solsken" är ju bara BS (som så många andra klyschor). För det dröjde inte länge förrän regnet över gick i snö... som sedan återigen blev regn och det höll i sig hela da'n.

Det går ju att se på naglarna hur man mår, (http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/2054) Och det är lite intressant, för jag ser tydligt ränder efter de två omgångarna när jag har mått som sämst sedan februari

Jomen så måste jag ju visa min härliga baconomelett med ruccolasalad. Den blev himla god, du!
 

22-25 mars Det känns bättre

Äntligen har jag kommit på bästa kombon. Det lönar sig att vara problemlösare! Lördag, söndag och måndag kände jag att hostan minskade för var dag. Tisdagen var så första dagen sedan fjortonde februari med ett uppvaknandet utan att behöva hosta upp delar av lungorna.

Har numera sällskap av Benjamin till frukosten. Kul med lite sällskap!

Denna kombination har jag jobbat med sedan fyra dagar
 • Två slemlösande Bisolvontabletter på morgonen och efter lunch
 • Tio ml Cocillana-Etyfin precis vid läggdags för att slippa ligga vaken av hosta
 • Ett drag med Novolizer för att få lättare andning också i samband med sänggående
(Och ja, jag har klartecken att kombinera dessa mediciner)
 • Öppen balkongdörr för att få in mer syre
 • Två huvudkuddar för att få högläge
 • En plyschkudde att ha övre armen på (jag sover på sidan) så den inte trycker på lugnorna - fast den kunde jag faktiskt ta bort i natt
Det är lite pyssel som du märker men om det hjälper en, så varför inte? Har fyra dagar kvar med hostmedicinerna sen ska de bort. Och efter det är det väl bara att försöka ta bort resten!

Regntunga skyar över Marias Studio idag

Hade planerat att vandra tur och retur Östra Tollstad idag men när jag gick ut till återvinningen insåg jag hur råkallt det var och ångrade mig. Istället gick jag till tvättstugan och bokade tid för att sedan fortsätta in och städa. Det har behövts ett par dagar. Det räcker inte helt med att sätta på Självgående Dustin. Det måste blir tio minuter med dammsugaren varannan månad, faktiskt.

19-21 mars Vårpromenad

Lungor och feber spökar fortfarande men NÅGOT annat gör jag ju förutom att sitta i soffan med datorn i knät framför TV:n!

I fredags till exempel, då behövde jag handla för det gapade rätt så tomt i skåpen. Jag bestämde mig för att promenera och tog vägen genom nya området, bara liksom för att börja jobba upp konditionen. Istället för fyrtiofem minuter tar den promenaden sjuttio minuter. För att det ändå skulle kännas lite lättare och roligt i blåsten, så tog jag med kameran och fotade längs vägen. Så här presenterar jag nu bilderna från våren i Mantorp från start till mål!

 
När jag klev in på Depot Mantorp fick jag se några bekanta ansikten! Det var min moster Kerstin och Jan! Det var roligt att se dem båda!

Vad det gäller min shopping spenderade jag nästan tusen spänn faktiskt. Men okej, det var rätt mycket lyxvaror. Man får betala för bekvämlighet. Det konstiga är att jag kastar mindre mat och betalar därför mindre för maten per dag när jag handlar så här. Är inte det lite intressant?

Nu har det ju gått några dagar sedan jag handlade och jag har förbrukat en del. På bilderna har jag skrivit kostnader och under har jag skrivit ungefär hur länge saker och ting räcker. Det är mer för min skull för jag tänkte följa upp hur jag handlar. Om du är intresserad så följ bara med neråt annars är det ju bara att kryssa bort bloggfönstret och gå vidare i livet :)


Räcker en vecka ungefär


Räcker cirka 14 dagar


Här snackar vi inte om så lång "hållbarhet" för hälften äts ena dagen och andra hälften dagen efter får erkännas! Men jag får lite dåligt samvete för jag kastar både lite chips och dip i slutet. Bättre med ostsnacks - och billigare när jag tänker efter.


Ostar för 14 dagar, ibland längre faktiskt


Brukar vara nog för en vecka sedan är jag lite trött på den här typen av godis...


Det var ett mycket temporärt sug, skall erkännas. Gjorde en portion på tio maränger, 1 dl grädde, 1/2 banan och 1/2 bit dajm (plus lite frystorkad glass från frysfacket). Sedan var det nog. Men det här kommer till användning vid senare tillfälle eller som ingrediens till något annat så det här kommer inte kastas.


Så var det det här med halvfabrikat. Låt oss kolla igenom vad som hamnade i min vagn idag! Högst upp till vänster står Citygross räksallad som jag hade till laxen senare på kvällen. Nedanför står en tomat/mozarellasallad - ett test som inte passade min gom och inte kommer köpas igen. Och längst ner till vänster ser du marinerad färdiglagad fläskfilé  Bredvid den står en Rostbiffsbomd som tjänstgjorde som en lunch och ovanför 2 kg potatisgratäng som nu är kombinationsprodukt till mina luncher/middagar. Ovanstående räcker en vecka.


Mjölken räcker en veccka. Ost och bregott drygt tre veckor, Bearnaisen lika länge och Café de Paris kanske en vecka (har inte öppnat den än).


Räkorna gjorde jag chiliräkor på, Baconsnittet stekte jag och hade äggröra till, Salladskyckling brukar jag inte köpa men det var 1 kg färdiglagad och i bitar för 79 spänn så det tänkte jag prova. Har inte behövt göra något på det än utan det ligger inpressat i mitt frysfack än så länge.


Tomater för en vecka. Saltgurka och avokado för 14 dagar. Ruccolasallad för en vecka och potatis och morötter ska rostas till kyckling vid tillfälle.


Ja, fyra rullar toapapper brukar räcka tre-fyra veckor, två hushållspapper lika länge och tvättmedlet kanske två månader (tvättar en gång varannan vecka).

Den här våren är tuff för hälsan och det har blivit lite annorlunda investeringar på grund av onormala kroppstilltånd som inte hänger samman med den normala livsprocessen (definition av sjukdom enligt Socialförsäkringsbalken) .Jag kalkylerar dock med att vara tillbaka i min livsprocess inom en mycket snar framtid!

16-18 mars - Ny kompis

Stiftade ännu en bekantskap med en sköterska på 1177 på söndagen. Vet inte varför jag ringer dit, faktiskt. Man vet ju egentligen själv vad man borde göra. BORDE göra, alltså. Men du vet hur det är, man ska bara... vänta lite till.
 
Men så kom tisdag morgon. Då ringde jag till Kungsgatans vårdcentral för att få en tid. Då får jag veta att jag inte är deras patient längre! Alltså, det här är ju spännande. Den 20 februari valde jag att flytta över till Mantorps vårdcentral som du kanske minns. Den 25e var jag på återbesök på Kungsgatans vårdcentral och därefter har jag haft telefonkontakt med dem i början av mars. Det var ju en himla tur att jag inte åkte till Linköping och gick på deras öppna mottagning! Men nog är det väl lite konstigt att man inte får reda på att överflyttningen är klar, ändå.
 
Men iallafall, jag ringde Mantorps vårdcentral, valde att bli uppringd och fick snabbt en tid. Och efter det besöket och ny provtagning fick jag den här!
 

Den är inhalatorn ges till de med astma och kol - och till lungor som piper och är misstänkt trånga. Det var lite läskigt att dra i sig pulver men väldigt snart går det jättelätt att andas. Bäst är den till natten, tycker jag.

11-15 mars Liten ljusning?

Ja, det blir inte mycket bloggande just nu. Mina lungor vill inte samarbeta med mig helt ännu. Det blev förvånansvärt långvarigt, det här.Men den 15 bestämde jag mig för att hälsan inte ska få bestämma över HELA mitt liv. 

Jag började med att åka iväg till Modellfabriken i Norrköping där jag tillbringade ett par timmar med fotografen som knäppte 148 bilder att välja mellan till bokomslaget till mina memoarer som väl ska komma ut någongång. Med minnet av sminkningen från förra gången när jag blev sminkad efter en mall och inte passade mitt ansikte alls, valde jag att göra den själv idag. Det var jag väldigt glad över. Och jag var också glad över att det var självaste Martin Roth som fotograferade.


Okej, den här bilden blir det INTE på bokomslaget.

Efter att ha modellat ett par timmar åkte jag på kalas. Milla skulle fira sin 25-årsdag med närmaste familjen. Här är några bilder därifrån.(De som saknas är Per och Jonzon som också var med)

Barnbarnens G-mormor och G-farmor i samtal

Är det inte jag som fotar, ja då är det Milla

Martina pussade på familjens minsting


Lite presentutdelning från mormodern
 
Albin hade lite svårt att slita sig från Eltons alla bilar

Men till slut var alla barnen samlade (och tillfälligtvis Milla och farmodern)

En himla trevlig dag blev det och det kunde jag glädjas åt när febern kom tillbaka och hostan blev värre. Det var det fasiken värt, tänkte jag!

9-11 mars - Min klon är provdocka

En väldigt snäll Maggan Alm kom förbi Mantorp efter att ha varit i Borås hos sin kompis. Hon avsatte hela eftermiddagen och tejpade nästan hela mig. Efter att ha grundat med kaffe och Wienerbröd innan vi satte igång.

Jag tänkte berätta lite om hur det är att göra en klon så du vet lite mer. Det är nämligen inte helt enkelt. Totalt att få den klar tog 8 timmar. Men vi börjar ifrån början.
 
För en hel klon behöver du:
 • En långärmad tröja med inte för mycket tyg.
 • Ett par tunna mjukislångbyxor.
 • 3 rullar 50-meters vävtejp (1x99kr + 2x119 kr) Grunda iallafall med silvertejp så klonen blir stadig. Det gör den INTE med gaffatejp. Notera att en del affärer säljer både silvertejp och gaffatejp som vävtejp men det är inte samma sak!
 • Plastpåse till halsen och gärna en badmössa för att skydda håret ifrån att bli tejpat.
 • Tidningspapper och för min storlek (ca 44) tror jag det gick åt för fem veckor.
 • Stativ som bestod av ställningen till en golvlampa.
 • En kompis för du kan inte göra det här själv.
Det tog ungefär tre timmar att tejpa klonen så gå på toaletten innan om du har tänkt göra en klon av dig själv nu.

Den som klonas är tejpansvarig, så jag var den som rev av tejpbitar. Ett litet äventyr vad det gäller gaffatejpen. Den är rättt så tunn och ville inte alltid bli avriven. Var man inte tillräckligt bestämd gick det inte, utan det blev småremsor av det eller en klump så man fick klippa bort den till slut.

Vi började med en längre tejp runt behåbandet och sedan liksom en kryssbehå. Det här var jättesvårt eftersom min tröja inte var formsydd. Hade jag vetat det hade jag nog offrat en behå och trätt över tröjan, faktiskt. Då hade bysten blivit bättre än den blev... Fortsätt sedan med resten av överkroppen. Tejpa sedan underben - lår - underarmar - överarmar - knän - hals -  armbågar, i den ordningen. Då behöver bara din medhjälpare riva tejp till halsen själv.

Jag valde att göra ben och långa ärmar eftersom jag planerar att sy brallor och långärmat. (Det är inte mycket kortärmat i min garderob.). Då är man ju inte helt hjälpt bara utav en torso.
 

Klart!

Det är ganska ansträngande att stå nästan helt still. Man liksom fastnar i en stående pose. Det var rätt jobbigt att sätta sig efteråt, kan jag avslöja. Knän och höfter gjorde sig påminda.
Att göra det Maggan gjorde är också jobbigt med tanke på arbetsställningen. Det blev ståendes, sittandes på pall och sittandes på golvet.
 
När jag var intejpad tillräckligt var det dags att klippa sig ut. Maggan klippte upp till knäna på benen, upp till armbågarna på armarna och sedan från nacke till ryggslutet. Sen kan man dra sig ur klonen.
 
Det är nu ditt fysiska jobb börjar. Och det tar tid att göra om klonen till dina mått och att fylla den. Och det tog mycket längre tid än jag räknat med, ska jag erkänna. Det tog ungefär fem timmar. Jag gorde inget på söndagen, fyllde halva på måndagen, och skar upp, gjorde om, tejpade halsen och fyllde det sista idag, tisdag.

Man kan ju välja att fylla med vadd och det du vinner med det är att du får en lättare klon, men samtidigt blir den inte lika stadig och stabil i formen. Jag valde tidningspapper för att få en bra modell som håller formen vad jag än gör med den. Men det tar tid att knöggla ihop till bollar och få det jämt utfyllt. Det här momentet tog helt klart längst tid! Det blev riktigt tråkigt i slutet...
 
Jag började med att fylla kroppsdelarna där måtten stämde. På min klon var det ben och armar som stämde ganska så bra. Det gäller att fylla ut ordenligt och det blev några omgångar när jag fick ta ut och göra om. På några ställen skar jag istället upp och fyllde på mer och tejpade sedan ihop igen. Jag kände mig lite som en kirurg där, men det kändes lite läskigt att köra in kniven i "mig själv".
 
Mest att dra åt så måtten stämde var vid; stuss, midja, under bysten och bysten. Där skar jag upp i sidan och under armarna för att på så sätt kunna dra ihop klonen och att få måtten att passa men se till att det inte gjordes på bekostnad på placeringen av bysten. De var inte helt lätt men det gick. Jag fick trycka ut med tidningspapper så det blev korrekt placering på "boobsen".

Jag gjorde min hals själv. Jag tog en plastpåse och klädde in mig. Det var inte alls svårt. Så det kan du klara själv. Jag ville ha hela halsen ifall jag fick för mig att göra något med polokrage eller så.
 
Ser att jag inte lyckades få stativet helt rakt. Men nu orkar jag inte göra mer med klonen...

Klonen sitter nu på stativet men det var lite trixigt att få dit den i samma höjd som mig. Jag tror jag får göra fötter på den. Nu liksom hänger den på tidningspappret inuti dockan plus att jag har försökt tejpa ett stopp i grenen. Men det känns lite osäkert.

Fast måtten är nära nog perfekta nu, så det man ser är den kurviga dagsformen. Och jag blev inte alls ledsen över hur jag ser ut! Den där kroppen är ju rätt okej, känner jag.


Jag var ju så klart tvungen att testa min klon. På med blus och kjol och nog blev det bra, alltså. Det ska bli spännande att starta mina projekt! Vi ska nog få roligt ihop, det tror jag!

8 mars - Snabbtur till Linköping

Fick en känsla av att silvertejpen jag köpte häromdagen, inte skulle räcka till min klon. Det innebar att jag snabbt åkte in till stan och köpte två 50-metersrullar vit gaffatejp. Det är inte lika bra men tanken är att köra silvertejp som baslager och sedan använda till lager två och tre.
 
Och det var väl en himla tur, kan jag avslöja!

6 mars - Nu är det kört

Idag testkörde jag min symaskin. Det gick förvånansvärt bra. Tänk att det man lärde sig i grundskolan sitter kvar!
 

Symaskinen Singer Ladystar är jätteenkel. Raksöm, zick-zack, tresteg, elastisk och oelastick fållsöm. Passar mig perfekt. Det får inte bli för krångligt och en massa lull-lull. Såg maskiner med 230 sömmar. Helt bortkastat - om man inte är proffs, helt klart.


Och så här ser det ut i den förvandlingsbara syhörnan. Nu väntar jag bara på resten av tillbehören - och att min klon blir gjord. Och så ska jag väl orka leta efter designbanden i förrådet också. Fast det kommer lite längre ner på listan. Jag ska väl kanske sy något först, va?

4-5 mars - Nu är det klippt!

Den 4e liksom bara flöt förbi på något sätt. Konstigt med sådana dagar.
 
Och den 5e ringde mamma vid nio och frågade om vi skulle ses. Att vi skulle ses hade vi bestämt i helgen men jag hade skrivit in det på torsdagen - inte på onsdagen. Galet, för jag höll och tvättade när hon ringde. Men jag var klar vid tio så det där ordnade sig. Jag kunde åka in lite tidigare och gick då till Ohlssons tyger och kollade runt lite på källarplan där de har stuvar och reatyger. Hittade ett tyg i marinblått som jag blev väldigt förtjust i men jag bestämde mig för att vänta med köp tills lunchen var avverkad. Men jag hann med att få lite goda råd från en av tjejerna i butiken.
1. Köp billigaste saxen i början för att se om intresset håller i sig.
2. Läs bruksanvisningen och lär dig maskinen.
3. Köp en lite stuvbit och provsy de sömmar som finns.
De där två sista punkterna blev jag ju inte alls glad över, men insåg att det var ju rätt klokt, alltså. Jag brukar till exempel köra på och titta på bruksanvisningen sen - om jag behöver.
 
Mamma och jag sammanstrålade och gick till Gyllenfiket och åt dagens lunchpaj. Extra gott med trevligt sällskap.Sen gjorde vi stan en stund ihop. Mamma följde med mig för att köpa 50 meter silvertejp som ska användas till klonen av mig själv (provdockan) som Maggan ska hjälpa mig att göra på söndag. Och jag följde med mamma till Indiska för att köpa en scarf. Och så gjorde vi gemensam sak till Husqvarna och Ohlssons innan vi skiljdes åt.
 

Låt mig presentera dagens sy-skörd: Två saxar (49:-), provlapp (10:-), 6 meter tyg (kunde inte låta blir för 174:-), matchande tråd (55 :-, fast på Husqvarna såg jag att den kostade 41:-). Symaskinsnålarna kommer ifrån Husqvarna. Där fick jag tio nålar för 55:- istället för fem för 37:- på Ohlssons. Här gäller det att vara vaken verkar det som. Allt är inte billigare på Ohlssons som jag trodde. Dessutom är mycket billigt på http://www.bibbistextil.se/. Där beställde jag senare mönsterpapper och markeringspapper för nästan halva priset mot butik.

Nu var jag ju inte klar där. Jag var ju ute efter ett stativ till min klon. Monica hade tipsat om att köpa foten till en lampa eller tamburmajor från någon second handbutik. Så jag gick till Stadsmissione, Röda korste och Myrorna och hittade lämplig produkt på Myrorna, faktiskt. Det blev en vit golvlampefot (30:-) som matchar inredningen.

Jag tror jag köper den vita gaffatejpen på Kjell & Co och klär in min klon så allt blir i vitt. Och så kan jag ju stå i hallen och matcha hatthyllan och hälsa mig välkommen hem! Hm... man kanske skulle göra sitt huvud i Papier-maché?


Nu är jag beredd att välkomna min klon. Silvertejp - check, stativ - check och så tröjan som utgör basen för klonen. Åh, vad jag ser fram emot söndag!

2-3 mars - Ut med gammalt och in med "nytt"

Ja, den 2 mars hände det inte så mycket. Och egentligen inte den 3e heller. Om man inte ska räkna det att jag hämtade två paket på stativet till min shoppingvagn då.
 
I det lilla paketet låg min Nicer Dicer Plus som nu har sin givna plats i skåpet - och så klart invigd. Fast att försöka sig på att pressa ner rå potatis och morötter i minsta hålen (det skulle bli typ såna där små läckra stavar till Jansson). Det gick men det fasen inte lätt. Jag tror nog så här retroaktivt, att det inte var avsett för dylika rotfrukter utan det var nog där man skulle lägga löken för att hacka den i ett nafs... Aja, what ever! Men jag gillar'n.
 

På andra hyllan nerifrån ser du min grön-vita Dicer på sin rätta plats!

I det stora paketet låg mitt spontanköp, symaskinen. Jag packade upp den och kollade vad som var med och det var precis som bilden på Tradera visat. Tre undertrådsrullar och en sprättare. That's it! Och en fot hade lossnat i transport men det fixar man ju lätt med komponentlim så den sitter fast tillräckligt för att maskinen inte ska wobbla.

Singer Ladystar, en gedigen mekanisk och enkel symaskin från 90-talet som jag känner kommer passa mig.

Symaskinen kom i en trasig kartong bara. Det fanns ingen väska. Då kom jag på den brillianta idén att den blå expanderbara väskan som jag hade tänkt sälja, skulle bli en perfekt syväska med utrymme för maskin, tyger och tillbehör.
 
Min blå Valentinväska får ha en sångare med vänner, som hyresgäst från och med nu!

Det blev inte av att jag provsydde dock. Jag tappar fortfarande lite fart på eftermiddagarna och behöver sova middag en stund. Men firade gjorde jag! Jag firade att jag fått min Dicer och Singer och att jag hade sålt två saker på Tradera. Det blev den första wienersemlan någonsin. Dessutom utan mandelmassa och bara vaniljgrädde. Det var NÄRA en LCHF-semla som bara består av grädde, noterade jag på Facebook hahaha

Omdöme Wienersemla med vaniljgrädde: Jättegod och rekommenderas!

1 mars - Det kan inte vara sant!

Jag vaknade klockan sex och var lite glad över att jag försovit mig en timme. Brukar ju gå upp vid fem när allt är normalt. Men det kändes faktiskt rätt så bra. Och allt var som vanligt... tills mackan och körsbärstomaterna var uppätna och kaffet halvt uppdrucket. Då mådde jag plötsligt jätteilla och fick springa till badrummet, om du förstår vad jag menar.

Mycket märkligt, tänkte jag, och kollade blodsockret men det låg bara på 8,1. Att jag skulle blivit smittad av vinterkräksjukan gick också bort. Jag har liksom inte varit utanför dörrarna... Det enda jag kom på var hostmedicinens eftervärkningar och stress. Men jag mådde klart mycket bättre efter besöket i badrummet och fick ny energi. En promenad blev det. Och utrensning i förrådet.


Det är rätt mycket jag inte behöver längre, helt klart! En del saker är till och med intressanta på världsmarknaden så de ska jag sätta ut på eBay efter att första ha testat Tradera. Det blir spännande det här! Och jag satte ut lite grejer på Mantorps sälj sida och redan på kvällen hade jag sålt av tre lite större saker. Suveränt, även om det bara rör sig om ett värde av 110 kronor. Jag vinner ju plats!

26-28 februari - Uttråkad

Det är väl för att jag har varit så uttråkad som jag har suttit på Tradera och eBay, misstänker jag. Men som du vet är det Compact Living som gäller för mig. Att köpa saker betyder att jag måste välja bort andra saker. Så nu får jag börja lägga ut saker på Tradera och eBay själv. Och den närmaste veckan ska även större saker ut på Blocket. Det är rätt mycket jag inte har använt på ett år, som ju är min gräns. Och det har blivit en hel del inrop de senaste veckorna.

Jag har ropat in
* Pandora. Smyckena har droppat in i brevlådan de senaste veckorna. En del känner jag fortfarande att jag vill ha, medan andra var mer spontana inrop och som nu ska säljas. (Ska bli intressant att se hur mycket jag kan få "tillbaka". Har missat bokföra allt men misstänker en total kostnad på runt skrämmande 2500 kr.)* En Mine Skål i limegrönt, designad av Ulrika Hydman Vallien på Kosta Boda. Den ersätter två skålar med småpengar som stått i studions sydöstra hörn, välståndshörnet enligt Feng Shui. Den är jag väldigt glad för, måste jag säga. Och det lär dröja LÄNGE innan den är full! (160kr)

* Nicer Dicer Plus - multiskäraren som hackar, skivar, delar och strimlar på några sekunder och som man gör jättemycket reklam för på TV för 599kr. Det har jag tyckt varit alldeles för dyrt. Men efter att ha läst recensioner, sett en kocks demo på Youtube och att den fanns billigare på Tradera, bestämde jag mig och jag har ju plats för den i skåpet ovanför mikron. Det ska bli jättekul att få börja använda den. Gillar ju att laga mat men tycker det är riktigt trist att hacka, skiva och strimla... (354kr)

* Symaskinen Ladystar, modell 6212 i skick som ny och fullservad av fackman enligt beskrivningen. Jag har länge tänkt att jag skulle ta upp det där med sömnad. Du förstår 2005 (tror jag det var), efter att ha varit på modemässan på Bellacenter i Köpenhamn, blev jag sugen på att designa. Jag har, märkligt nog, fortfarande kvar mina designlappar kvar som jag köpte i den vevan, Men du vet hur det är. Man tänker att man ska göra saker. Men om man inte sätter upp det som mål blir det inte av. Och här sitter jag nu och har vunnit en symaskin. Kanske det är meningen att jag ska ta tag i den där ambitionen nu då? (625kr) 

* En vit Hinzaväska. Väskan från 50-talet som man har börjat tillverka igen och som har blivit jättepopulär. Klart snyggare att ha i hallen istället för en sladdrig papperskasse, till sånt som ska till källsorteringen. Den är perfekt! (294kr)

* New Looks mönster 6101. Det tog många timmar innan jag hittade något mönster som dels var min stil, min storlek och som innefattade en garderob (byxor, kjol och topp där jag kan kombinera kjol och topp till klänning). Jag blev jätteglad när jag hittade det och ännu gladare när säljaren som normalt inte skickade till Sverige, gjorde det för min skull. Det får bli mitt grundmönster till att börja med. (Från eBay USA, 72 kr)

* Pandorahalsband (med tre pandoraberlocker) för att matcha mitt armband. Det är det senaste jag ropade in. Halsbandet ska jag behålla medan de tre berlockerna ska säljas. Det var faktiskt så jag motiverade det här köpet. Det blev ett bra kilopris, om du fattar. (570kr)

Ja, då förstår du säkert att följden av dessa inköp och ingen inkomst på två månader blir att det står Graube-rensning på schemat imorgon!

RSS 2.0