25 oktober - Up and away!

Alarmet gick klockan 04.00 för frulle och lite dator. 05.15 satt jag i bilen och en halvtimme senare klev jag in på tåget.

Det blev fullt i vagnen redan i Norrköping vilket är ovanligt. Jag brukar få sitta nästa själv... Men jag surfade runt med mitt gratis internet och åt frullen som SJ bjöd på och mådde gott.


Grov ostfralla och apelsinjuice i påsen, tack för den SJ!


När jag tittade på klockan visade den 07.00 och så tittade jag ut - och det var fortfarande nattsvart!!! Det kom att dröja till 07.09 innan jag såg lite, lite ljus på himlen. Man blir inte lycklig av det, va!

Hamnade så småningom på Arlanda. Det blev incheckning av bagage och sedan in på Taxfree-området.


F69 skulle mitt plan till Doha gå ifrån. Botaniserade i Taxfreebutiken som vanligt och varje gång jag ser Absolut Vodka blir jag så glad. Fast nu när det inte är svenskt längre får jag väl sluta med det.Hittade Jägermeister med fickplunta. Roligt men onödig pryl. Det enda jag kom ut med var en plåtask med Läkerol Original!Jägermeisters trike hade ju varit coolt att äga.


Åkte med Qatar Airways hela resan. Ett ganska trevligt flygbolag, tycker jag. Maten är väl ingen hit men för en gång skulle unnade jag mig 125 cl italienskt vin vilket var helt okej.Planet gick 21.00 och skulle hålla på i cirka 6 timmar vilket innebär att vi går in på en ny dag och ett nytt inlägg får se sin dag! Men eftersom jag därefter befinner mig på resande fot fram till och med 22 november publiceras det inlägget längre fram i tiden :) Det KAN bli så att det dröjer till efter rundresa i Veitnam till och med...

Antal steg: 8433
Glukosvärd 6,8. Ja, ostbollar, vin och choklad är konstaterat inget bra för kroppen... Dessutom har magen blivit rundare på enbart en vecka - Aouch!

24 oktober - Da'n före avreseda'n

Förmiddag med Kontorstjänst och överlämning av kvitton till bokföringen. Därefter besök på gamla I4-området och Björn, där mamma finns efter operationen. Lyckades motivera Martina och Albin att följa med mig dit!
Efter att ha ätit paj, druckit kaffe och tjatat ett par timmar, lämnade jag tillbaka barn och barnbarn till Gottfridsberg. Hade tänkt åka till Myrorna men tappade lite lust. Istället tog jag en sväng till CityGross där jag köpte en hink med talgbollar till fåglarna för bara 99 spänn! Ett klipp!

Det blev inte så speciellt roliga saker gjorda under kvällen egentligen. Men jag packade det sista och ställde mina väskor i hallen, redo för avfärd imorgon bitti kl 05.15!Det blev inga ostbollar idag. Det blir istället ett kort på gårdagens sista laddning som serverats i en spånkruka (fast jag tror inte jag skulle lyckas med att kultivera ostbollar i den, då). Ni kommer vara saknade...

Glukosvärd 7,2...

23 oktober - Projekt Vietnam nästa!

Idag gjorde jag en utbetalningsrequest på Twodollarclick.com på $1044. Det ska bli ytterst intressant att se om DE pengarna kommer. Dollarn från Donkeymail har ju fortfarande inte kommit (väntat i snart två månader nu) så det kontot är jag inte aktiv på längre. Att kasta bort tid är inte min grej. Jag vill leva konstruktivt och meningsfullt med allt jag företar mig :o)

Och nu är jag klar med allt forskande om Thailand - för den här omgången iallafall, för klar blir jag aldrig. Det finns alltid något nytt att lära! Men jag började med Vietnam-programmet som jag ämnar ha klart tills om två veckor när jag sticker dit. Känns bra så här långt!!

Av Martina fick jag ett foto på Albin i overallen han fick på Namnkalaset...


Albin i overallen han fått av gammelfarmor Berit och gammelfarfar Lennart

Och av Pajen fick jag en bild på en butik som är uppkallad efter honom själv (?)


Han önskade dock att det hade varit en liiiite mer glamourös butik...


Glukosvärde. 7,6...

22 oktober - Vilse i Tallboda

Dagens eskapader utspelade sig inne i Linköping. I Rappet blev det en lugn dag.
Efter att ha packat bilen full med grejer till återvinningen och skjutsat Milla till jobbet, åkte jag mot Tallboda där jag skulle byta pengar mot en rund matta.
Jag hade tidigare på morgonen kolla vägbeskrivningen och kände mig tämligen säker på hur jag skulle köra. Men ICKE!


Vägarna till Tallbodaskolan och Ekdungeskolan var helt fel, de
...

Det blev till att ringa ett telefonsamtal och få vägbeskrivning. Då visade det sig att iställlet för två avtagsvägar i Tallboda finns numera fyra!


Jippie! Det här måste vara rätt väg...

Så äntligen kunde jag hämta min runda IKEA-matta. Och så här blev då i mitt lilla rum med den placerad mitt i rummet! Och när jag ser kortet inser jag att det är några saker som behöver åtgärdas.
Solljuslampan i golvlampan är lite för hög. Den måste jag byta ut. Och Millas "vägskylt" passar inte helt på min vägg, va?


Väskan är nästan färdigpackad och på kökbordet ligger det som ska vara i handbagaget

Innan jag åkte tillbaka till Rappet svepte jag runt för att leta efter en adapter till Mr Acer. Men herregud, vad dyra de är i butikerna!!! 599 spänn - det går icke an! Hittade för 228+39 kronor på internet! Det blir till att beställa där nästa gång jag kommer hem!
(http://www.hittabatteri.se med såna här omdömen http://www.prisjakt.nu)

PÅ vägen hem såg jag att de hade ett erbjudande på MAX, TrippelCheese och jag läste 15 spänn! Ett klipp! Ja,ja. Nu var det inte riktigt så då. Jag kom visserligen iväg med en dylik hamburgare men till priset av 69 kronor. Om den var värd pengarna? Nej, jag hade nog blivit gladare för en Junior ostburgare...Kvällen gick till pluggande och skrivande - som vanligt! Och Jonzon slappade bredvid mig i soffan - som vanligt!Glukosvärde: 7,2 och jag misstänker att det har att göra med ett glas rött med jordgubbar, chocklad + ett glas vitt att göra...

21 oktober - Jonzon och jag vaktar huset

Idag fick jag mail ifrån en kollega som ville veta hur jag samlar information till mina rundresor. Har nämligen delat med mig av allt mitt material via DropBox eftersom jag tycker det är bättre att hjälpas åt. Önskar att alla guider kunde göra likadant. Det är lite si och så i den här branschen...

Jag uppdaterade rundreseinfo under förmiddagen men hann inte bli klar eftersom Jonzon ville ut och kolla läget så huset var tryggt. Efter en tur runt ägorna med rest ragg och ett kastat öga mot korna i hagen, kunde han koppla av och spela lite fotboll...


Korna är fortfarande kvar i hagen men ska nog snart in för vinter"förvaring""Men kom igen nu matte. Sparka mer!"

Snart kom Per från jobbet, som gick ut och räfsade löv (igen) och Jonzon hjälpte till. Själv satsade jag på matlagning - kycklinggryta. Eftermiddagen ägnade jag sedan åt pappersarbete.

Glukosvärde på morgonen: 6,4. Helt acceptabelt

20 oktober - Packning, "nagling" och shopping

Så blev det dags för lite provpackning då! Så här ser resväskan ut.

KLÄDER


4 funktionströjor  i svart, vitt, grönt och turkost med matchande hårbandSolklänning och flip-flop om det blir möjlighet för solstol - och en lättviktsregnrock för regnskurarna


Blårutig blus att ha till byxor alt. över solklänningen som ju genast blir mer formell + kritstrecksrandiga kostymlångbyxor som avlöser de i jeanstygSandaler att promenera i. Lätta att kliva i och ur när man ska in i tempel och butiker


4 funktionsstrumpor respektive trosor, 1 extra bhBikini, badskor, snorkel, mask och vattentätt fodral till mobilen för undervattensfotografering
om tillfälle bjuds till snorkling


NECESSÄREN


Arganolja, Vichys dagkräm som jag ju testar nu, rengöringsvatten jämt lotion, parfym och deodorant


Balsam som borde räcka en månad och så en hårborste o snodd, förstås


Resetandborste med minitandkrämen som faktiskt är perfekt för en månad


Nu när jag gjort iordning naglarna får jag väl sköta dem... Lim och Topcoat är med.
På sminkavdelningen finns läppstift och kajal (dvs dödvikt eftersom jag bara använder det gång per tur hehe)


Nagelfil, pincett, rakhyvel och sax - Det gäller att vara redo för allt!Myggmedel (DEET) för djungelvistelsen. Bite Off om myggorna ändå lyckats. Handsprit (toaletterna är inte alltid så fräscha) och pappersservetter för toalettbesök där toapapper saknas

BRA ATT HA GREJER FÖR GUIDER


Min guidepekpinne med marockanska tofsen som ser ut att behöva bytas ut :/ och 1a förbandsväskan att ha i bältet

DIVERSE


Broddar för hemkomsten i slutet av november ;)


Tvättmedel (2 dl = 0,5 dl per vecka jag är ute. Det brukar räcka)


PRESENTER TILL VÄNNERNA DÄR NERE


I Thailand föredrar man fortfarande att få sånt som går att äta i gåva. Blommor är ett tämligen nytt och västerländskt påfund som ju inte är någon nytta med förutom att det kan vara snyggt att titta på...

Jamen, det är allt som finns i min resväska i detta nu. Beräknad vikt: 11 kg
Handbagaget har jag inte packat än men det kommer lite tips för det också om ett par dagar.


Så till resten av dagen då!

Klockan 09.01 ringde jag på i Lambohov. Jag skulle hämta tidningar till Per och en skjorta till Elton som skulle levereras till Milla. Därifrån åkte jag till parkeringshuset på Drottninggatan och parkerade bilen eftersom Annette Sidås hade tipsat mig på Facebook, om Salong Madona och nagelteknologen Kamila.
Klockan 09.20 ringde jag således på salongens porttelefonen och kunde kliva in. Och en
1 1/2 timme senare hade jag fått gelénaglar och jag är jättenöjd!

Kamila var inte van vid att göra "korta" förlängda naglar och filade tills hon tyckte det räckte och när jag gick därifrån tyckte jag att de var lagom, jag också. Men efter ett par timmar så insåg jag att de fortfarande var för långa så jag filade faktiskt ner dem 3 millimeter till :)


Nagelteknologen Kamila rekommenderas och själv rekommenderar jag gelé till förlängning och förstärkning!


Kl 11.30 träffade jag en från Bloppis utanför H&M och köpte dödskalledräkten till Albin. Passade på att växla lite pengar på Forex och bläddra i en resehandbok om Vietnam på Bokia men den var från 2009 d v s alldeles för gammal!

Kl 12.30 åkte jag med Martina och Albin och köpte pizza på Pizzafiket på vägen för jag var hungrig. Albin och Martina satt på golvet och lekte när jag kom men det blev att sitta i knät och iaktta när vi åt kebabpizza. Han tittade nyfiket på och var en glad klimp.
Jag kapade av Martinas hår lite mer än 1 decimeter innan jag lämnade dem - för stunden...
Klockan 14.30 Då förstår du, då fick jag ett ryck och åkte på shoppingturné som jag kanske inte helt hade tänkt mig från början. Först Prio1 (som ligger hur anonymt som helst att jag fick fråga efter vägen - bättre skyltning om ni vill ha kunder rekommenderas!) sen Rusta och slutligen Hjärta till Hjärta. Det blev alltså ännu en tur till Gottfridsberg för uppackning och instruktion.

Fick bilder på MMS senare där Albin är lycklig med bitring och filt men jag kan inte få till att hitta dem och lägga över till datorn, tyvärr.

Det som inte är med på bilden nedan är en spånkorg till mig samt en rolig bil till Elton att levereras de närmaste dagarna :) och en födelsedagspresent till Albin som passar när han fyller om 8 månader hehe Man passar ju på att köpa när man hittar grejer, va!


Nican och Rasmus råkade få två uppsättningar lakan, gardiner, matta, tavla, tygblommor i roliga färger,  adventsstjärna på fot, två nallar, rit- och pysselblock samt kritor.
Albin: en teddyfilt att ligga på på golvet, en lila mjukisflodhäst +  flerfärgad snigel, spegel på hjul, bitring med plastfrukter, en prassel- och en pappersbok Snoopy-overall i dun + stickad skärmmössa
. Och nog tycker jag att det var väl använda pengar!

Klockan 18.30 åkte jag hemåt. Väl där blev det knäckemacka med ost och beställning av platser för Milla och mig till Ullared med Wärnelius buss som vi åkte med en annan gång. Nio timmar på Ullared är perfekt för shoppingrunda hehe Oh, yeah. Mer shopping blir det!

Klockan 21.00 noterades antal steg: 9431

Glukosvärde 3e dagen utan kvällstablett:
Fastande före frukost: 5,8          Efter frukost: 8,5
Hm... det känns ju som det närmar sig väldigt normala värden (= runt 5,6 upp till 8,7 enligt 1177)
Aja, mitt egenvalda experimentet fortsätter. Men om det fortsätter så här så betyder det att det absolut går att påverka diabetes med enbart kost och motion! Spännande!

19 oktober - Egna ljus i höstmörkret

Mörka dagar så du behöver ha lampan tänd även under dagen. Grå himmel med en sol som gömmer sig bakom moln (för det mesta). Brunagula löv som faller ned och lägger sig som ett täcke på marken. Blåst och råkall kyla känns ända in i märgen oavsett klädesplagg! Ansiktet packar vi ju inte in...
Och så regnet då som sällan enbart duggar utan vräker ner.

Då måste man hitta några egna ljus i höstmörkret. Här kommer ett axplock av mina upplevelser på tomten idag tagna efter skuren med 8 mm regn!


Per låter höstäpplena vila på altanen


Fågelskrämman skrämmer dessvärre inte bort löven som faller på tomten


Höstastern och Pelargonen gör sitt bästa med att sätta färg på tillvaron

På kvällen bestämde jag mig för att det blir den större resväskan på rundresorna. Ska ju vara borta en månad den här gången. Inte för att jag behöver mer grejer med mig  - förutom lite mer tvättpulver - utan för att risken finns att jag köper med mig lite julklappar hem ;)


Fram med Titanväskan och lite mer rymd (Mått: 50 x 67 x 29 cm - 69 liter)

Glukosvärde 6,8 på morgonen :)

18 oktober - Back stage work

Jonzon var hemma med mig idag och vaktade huset. Han tyckte väl inte att jag var världens roligaste utan la sig demonstrativt på fåtöljryggen och såg längtande ut genom fönstret. Fast när han väl kom ut var han inte alls intresserad av att vara ute. Det blåste ju...Idag satsade jag alltså på en hemmadag med vidare rundreseföreberedelser.
Jag skrev ut en masssa papper för nästa rundresa i Thailand och programmet för rundresan i Vietnam som jag åker till direkt till från Thailand. Flygbiljetterna trycktes ut och hamnade bland handbagagets innehåll tillsammans med passet.Dessutom beställde jag och skrev ut tågbiljetter för att kunna ta mig till och från Arlanda. Himla bekvämt med Klass 1 och tåg faktiskt.
Sen har ju SJ visat sig mindre tillförlitlig vad det gäller att ge det jag betalar för - utan att förklara eller kompensera. Man blir liksom bara presenterad för fakta (såsom fel på signal vilket innebär försening/byte trots bokat direkttåg är ju vad jag har råkat ut för de senaste två gångerna).
Men alternativet är att åka buss och tåg är ju bekvämare trots allt. Och jag ser alltid till att ha mariginalen på min sida med minst en timme så jag har hunnit iallafall :)Den lilla enkla, roliga högtalaren till Ericson-telefonen som jag köpte på Kjell&Co igår, upptäckte jag inte alls fungerade till deras Xperia Active. Dels har den telefonen ett extra skal, dels lock för kontakterna och detta gör att högtalaren inte går att stoppa i!
Blev jättebesviken men vad gör man? Bara att gilla läget. Högtalaren i telefonen får duga. Den är trots allt ganska okej för att vara telefonhögtalare.Och idag startade jag testet med Vichys Lift Active som jag fick i brevlådan igår. Gillar krämen redan, som känns väldigt lätt.Imorgon planerar jag att provpacka resväskan. Tror det får bli den lite större väskan eftersom jag ska vara på resande fot en månad - och man vet ju aldrig, kanske blir det lite julklappsköp?

Glukosvärde på morgonen: 7,0 och andra dagen utan kvällstabletten

17 oktober - En hektiskt dag med familjen

Först åkte jag in till stan för att göra en massa ärenden.
Hoppade in på Burger King och köpte Chili Cheese 'on the go'. Mums!
Därefter var jag oerhört tacksam för att Sverige har papperskorgar med ojämna mellanrum. Det är något man saknar i många andra länder nämligen. Har många gått omkring med ett bananskal i handen ett par kilometer och sedan gått in i en butik för att be att få kasta. Det bär mig emot att kasta på marken även om jag vet att det kommer någon för att sopa upp det tidigt nästa morgon...Sen köpte jag med mig mat och åkte hem till mamma där vi åt tillsammans och avslutade med en kopp kaffe (glömde ta kort tyvärr). Hon åker till Motala för knäoperation imorgon så det var roligt att vi kunde ses innan dess!

Efter detta promenerade jag och mötte Martina, Chrille och Albin. Jag skulle få följa med till barnavårdscentralen nämligen.


Chrille, Martina och en vagn med Albin...

Men tro inte att Albin ville åka vagn en längre tid, inte. Nej då, pappa ska bära... så det blev att köra en tom vagn istället!På BVC blev det vägning och mätning...


En rolig mobil hänger i taket ovanför skötbrädet...

Sen promenerade vi tillbaka mot Gottfridsberg/Åbylund. Familjen skulle hem och jag skulle hämta bilen som stod kvar hos mamma. Och då var inte Albin speciellt glad! Jag trodde att det var som med Milla och Martina, ju guppigare desto bättre och lättare att somna. Jag tog alla kullerstenar jag såg :)

MEN här visade det sig att det ska vara så jämt och tyst som möjligt! När Martina tvingade till sig vagnen och körde upp på asfalten somnade han tvärt. hahaha Man ska inte tro att man vet nå't, du!Innan jag åkte hem till Milla handlade jag på Ica Maxi. I vagnen hamnade förutom mat till Rappet, tio chokladkakor från Marabou till samarbetspartners i Thailand. Tog några med dajm- och några med polkagrisfyllning. Det blir nog bra det.

Avslutade alltså min turné hos Milla och Elton. Elton fick sin bankbräda som först fick demonstreras av mamma Milla. Den var tveksamt poppis att leka med själv...Antal steg: 26 123
Glukosvärde: 7,0 och idag slutade jag med tablettet på kvällen och ska hålla kolla följande vecka på hur det ser ut med värdena på morgonen.

16 oktober - 15 dagarsbloggen blev klar!

Den här dagen gick till rundresebloggen helt medan Jonzon låg och bevakade mig "under lugg"!.
Och på kvällen var jag klar!Foto är taget med Xperia Active

15 oktober - Nya leksaker införskaffade!

Hoppade glatt upp ur sängen, käkade frulle medan jag la in de sista bilderna på rundresebloggen och såg på CSI.

Ett par timmar senare kom Milla och Elton och så blev det då full rulle. Det var snart leksaker i hela vardagsrummet och av en händelse fick Elton tag på Millas och Olles små videoband varvid hon öppnade videoskåpet för att gömma undan dem - och hittade Eltons Favoritfilm på VHS.
Och eftersom Per fortfarande har sin video (!) inkopplad så kunde denna sättas på och det blev en och annan paus i runt-springandet. Elton älskar Buzz!


Elton är i undersökaråldern och är sällan still. Att ringa i telefonen är en sak som är väldigt rolig...

Per och Jonzon (som kallas för Vaffen av Elton) kom hem från landet och Jonson fick bada i badkaret. Han både gillar det och tycker det är lite tråkigt...Efter lunchen och Eltons sovpaus åkte vi in till Tornby. Hade skrivit en liten lista på saker att införskaffa och kom hem med allt utom adapterkabel till min dator- igen! Glömde det förra gången på Elgiganten också...
Men det blev inköp av potta, pall, lakan, haklappar, täcke på IKEA. Praktiskt att ha hos mormor och morfar för Albin och Elton!Köpte även 15 meter julklappspapper och etiketter samt ett par julklappar till barnbarnen: tågräls till Elton och en plockgubbe till Albin. Dessutom hamnade en bankbräde till Elton i vagnen att ha nu, men den glömdes kvar och får levereras i veckan som kommer.På Elgiganten köpte jag en ny telefon, Sony Ericssons Xperia Active som tål fukt och damm och kommer nog passa mig bra efter lite träning.
Elton tyckte det var tråkigt att vänta på att pappa slutade jobba och fick följa med Mamma Milla till lekavdelningen för att leka i - och utanför huset.Skjutsade hem den lilla familjen för att åka och hälsa på den andra lilla familjen. Det blev en kort visit men vi ska ses lite mer en annan dag!


Martina och Albin

När jag var hos Martina ringde Pella. Hon var på McDonalds och jag trodde hon åkt till den i Ryd eftersom hon var på John Bauer på LinköpingsScrap-eventet och den ligger närmast. Så jag åkte dit, ringde henne och sa att jag var där - och då var hon i den i Braskens bro haha. Aja. Jag åkte istället till John Bauer och mötte upp henne där!Hon lyckades övertyga mig att följa med in och det var en nästan utomkroppslig upplevelse. Det var pysselgrejer och kvinnor överallt. Jag ringde till Milla som jag vet gillar sånt här som kallas för scrapbooking, och jag köpte en Kalas-stämpel och några röda "kristaller" till henne.

Mitt eget intresse var dessvärre lika svalt när jag gick därifrån som när jag kom, får jag erkänna - och som Milla sa; Jag har också lite svårt att se dig hålla på med det...
Men jag är glad för alla glada människor som faktiskt gillar det här!


En sprayflaska till mig själv!

Och jag hittade faktiskt en grej till mig själv - en sprayflaska för 18 spänn! Den var visst till någon slags färg egentligen men jag såg potential i att hälla min arganolja i och ha som reseförpackning! Och den funkade UTMÄRKT till det kan jag berätta :) och då var jag lycklig!

Kvällen ägnades vidare åt rundresebloggen. Redigering och text skulle in! Och så blev ju telefonen satt på laddning förstås!

Antal steg: 8873

14 oktober - Fått en Fee-gah!

Jag satt med datorn i knät hela dagen kändes det som. Tio timmar brände jag nog iväg i den positionen iallafall! Det blev bara avbrott för mat plus ett besök på Vikingahallen.

Per och jag var tvungna att hämta ut ett REK tillsammans eftersom det stod båda namn på kuvertet. Då krävs båda två med ID-handlingar nämligen. Tur jag var hemma och kunde förlänga liggetiden som annars hade hunnit gå ut och brevet hade blivit tillbakaskickat!
Vi (nåja, jag) undrade såååå vad det kunde vara som kom till oss. Och det var den brasilianska skyddsamuletten, Fee-gah (kallas även figa), från Pajen och Pi! Så kul!
Så nu, eftersom båda våra namn stod på rek:et så gäller nog lyckan oss båda, så jag får hitta på ett ställe där den kan få hänga till bådas beskådan, känner jag.


Fee-gah är en lyckamulett i form av en knuten näve

Vill du veta mer om amuletten? Surfa in på http://thedivineprince.blogspot.com/2010/02/figa-talisman-charm-or-amulet.htmlJonzon tyckte att jag var som vanligt jättetråkig där jag satt i mitt soff-hörn

Antal steg: Du, det blev nog inte många,det.

13 oktober - På svensk mark igen

Som jag beskrev i slutet av förra inlägget: Efter en mellanlandning i Köpenhamn landade jag på Arlanda på förmiddagen. Det var efter en slitsam natt. Min kropp ville inget annat än att sova, faktiskt. Men det gick ju inte an, det!

Satte mig på tåget till Linköping och nog är SJ spännande företag att åka med. Förrförra gången jag åkte blev det stopp på grund av signal fel och den här gången blev det tågbyte och släp med packning, trots att det skulle vara ett direkttåg. Men till Linköping klockan 12.50 kom jag iallafall.

Väl där hade jag ingen som kunde hämta mig så jag hade fyra alternativ.
1. Vänta tills Milla kom hem från sin praktik i Brokind klockan 17. Beräknad hemkomst 17.30.
2. Vänta tills Per kom från Motala och klockan skulle bli 16 och åka med honom hem. Beräknad hemkomst 16.30.
3. Ta pendeltåget och gå tre kilometer från Vikingstad och hem med packningen. Beräknad hemkomst 14.00.
4. Ta buss 13 till Malmslätt, byta buss där till 273 och sedan åka Ledberg, Björkerg, Sperringe, Västerlösa, Assedun och därefter Rappet.  Beräknad hemkomst 14.00.

Det blev alternativ 4 och därmed en minirundresa i östergötland. Varsågoda. Här är lite bilder från ett bussfönster under nämnd timme!


S:t Larskyrkan och statyn Folke Filbyter, Stora Torget, båda i Linköpings city


Ledbergskorset i Malmslätt och Ledbergs kyrka


Ett av vindkraftverk på slätten


Bondgård i LedbergSperringe


Bondgård med betande fårHöbalar och kor på bete

Per hade köpt en kebab och en flaska vin till mig som Home coming present. Inte dumt, du! Kebaben försvann redan under fredagkvällen, den!

Antal steg: 12 133

29/9-13/10 Thailand - rundresa och solsemester på Koh Chang

Här kommer glimtar från min senaste rundresa.
Vill veta mer om det vi besöker? Häng med på nästa tur vettja!
Kan ju inte berätta allt på bloggen fattar du, la!


29 september  - Från Rappestad till Arlanda

Tog bilen in till Linköping och hämtade upp Milla som också skulle till centralstationen. Vi parkerade bilen på långtidsparkeringen så hon hade den när hon kom från Norrköping.

Sedan tog SJ, fascinerande nog, mig utan problem till min slutdestination idag.Väl på Arlanda checkade jag in mitt bagage hos SAS -  och det blev ju en intressant företeelse utan något tänk bakom kändes det som.

Du ska checka in bagaget själv och få boardingcard i från automaten. Där får du även bagagelapparna som du själv sätter på din väska. Men sen, förstår du, sen finns det inget bagage-drop!?
Istället får du stå i en helt "normal"  kö fram till inceckningsdisken, där man visar pass och biljett samt väger bagaget och skickar iväg.  Snacka om dubbelarbete!


7,6 kilo i packningen den här rundresan. Tror det är ett personligt rekord, faktiskt!

Det var middagstid och jag var ju som vanligt i god tid. Det blev därför en tråkig lasagne i en av SkyCitys restauranger. Men det skulle dröja innan det blev mat på planet så jag behövde ju något i magen!


Lunch på Sbarro i Sky City

Slog en lov i Taxfree, köpte några chokladkartonger till mina kollegor och hittade en jättekul ryggsäck i form av en Ahlgrens Bil som dock fick stå kvar på hyllan.Att Arlanda är en busy flygplats är ingen tvekan. Det var köbildning för departure!Inflygning från Sverige till Danmark


Vi lämnar Sverige...


och kommer till Danmark.

Köpenhamns flygplats - fortfarande den 29e


Gillar Köpenhamns internationella flygplats. Det finns ganska många butiker och restauranger. Du hittar även en H&M! Gick in och kollade helt kort men jag måste säga att det var inte särskilt kul kläder :/


En svensk känd klädkedja ligger mitt i flygplatsen


Öppnade datorn och kollade på film innan jag gick iväg till gaten för att åka vidare mot Bangkok

Antal steg: 15123


30 september - Förflyttning: 8614.04 km i luften

Resan är lång och den är ganska slitsam eftersom du sitter still i nästan 10 timmar i streck och får sova sittande dessutom. Men fram kom jag - och gästerna också. De mötte jag upp tillsammans med rundresans lokalguide, Be.

Från flygplatsen åkte vi direkt till Baiyoke hotel där vi skulle bo två nätter. Den här första kvällen har man inte så mycket energi till några större event. Därför valde vi att åka på en enkel flodtur på Chao Praya med mat och underhållning och underbar utsikt över ett upplyst Krung Thep (som Bangkok egentligen heter).


Bangkok - River Cruise och utsikt över Wat Arun (Gryningstemplet)


På turen var vi nästan de enda farangerna (västlänningar) och vi blev bland annat underhållna av traditionella danser från Thailand.

Efter flodturen var vi några som åkte upp till 83:e våningen och jag passade på att filma "rundturen" så ni även får se Bangkok by night!  (Har tidigare publicerat samma rundtur fast på dagen! Ligger på Maria Graube Youtube-kanal, för den som är intresserad)


Panorama utsikt från Baiyoke hotel, Bangkok

Antal steg: 15852


1 oktober - Grand Palace och Wat Pho
Tvingade mig att ligga kvar till halv sex eftersom frukosten inte serveras förrän 06.00 och jag behöver äta så fort jag vaknar. Drog isär gardiinerna och tog ett kort på min utsikt.  Helt okej, va?


Utsikt från hotellrummet

Vår utflykt idag gick till Grand Palace. Där bör jag inte guida utan lämnar över till Be och översätter och svarar på frågor lite snyggt bara. I övrigt guidar vi tillsammans. Be tar lite och jag lägger tilll sånt som jag tycker känns intressant för gästerna att veta. Det innebär att vi delar på guidningen både i och utanför bussen, precis som det ska vara :).

Ni har ju sett bilder däirifrån tidigare så det blev bara ett kort taget där idag. Ska försöka ta lite fler nästa gång för nog är det roligt med bilder, eller hur?


Skylten säger: Ställ inte skorna här...


I Wat Pho hade vi det obligatoriska stoppet hos den liggande buddhan och de flesta provade på lite Thai massage.


I Wat Pho står kinesiska statyer på vaktHar du tjugo önskningar? Här finns förutsättningar för att få dem uppfyllda. Tänk bara på att vara försiktig med vad du önskar - de kan gå i uppfyllelse vilket innebär att du även får ta konsekvensen av dina önskningar...


46 m lång, 15 hög


Att stå givakt i värmen kan vara ansträngande


Det är alltid lika spännande att åka på kanalerna i Bangkok. Och efter Wat Pho blev det av, minsann! Båttur på Chao Praya och en av kanalerna (kallas klong).
Det var väldigt mycket vatten så vi kunde inte komma runt som vanligt utan fick vända efter halva. Och det där med vatten kom att bli något av en följetong den här rundresan.

Om man har tur och det är vackert väder när man åker på klongerna kan man få se "water monitors", varanerna som bor där. De brukar ligga och sola på trapporna upp till husen där. Idag hade vi dessvärre molnigt så jag trodde chanserna var mycket små men dröm om min förvåning: En av de större jag har sett låg där till allas vår beskådan! Och jag blev lycklig! Underbart vackra djur!
(Däremot betyder de inte tur här i Thailand utan anses komma med motsatt verkan. Därav deras namn på thai som översatt till engelska betyder "The bad guy". Kanske för att den äter större djur och kanske gett sig på människor, gissar jag.)


En 'Tua Hea' (Varanus salvator macromaculatus = Water monitorengelska)

På kvällen blev det tid för shopping för de som ville. Några åkte på Calypso, en jättebra Ladyboyshow här i stan.

Jag tog en promenad runt kvarteret men hade inget direkt ärende att shoppa så jag hoppade in för en hamburgare på KFC. Sen gick jag faktiskt tillbaka till Thailands (just nu) högsta byggnad och intog horisontalläge.Antal steg: 18312


2 oktober - Från Bangkok mot floden Kwai

Tidigt på morgonen åkte vi till Damnoen Saduak, flytande marknaden som är känd från James Bond-filmen "Mannen med den gyllene pistolen". Lätt att ta sig dit och den är öppen varje dag 07-11. Dessvärre blir det alltmer souvenirer så jag tror jag ska se efter något alternativ.
Gillar Bang ‘Khu’ Wiang fast den är öppen 04-07 och lite besvärligt att ta sig till, så det kanske inte blir så poppis bland gästerna? (Andra marknader finns men är öppna på helgerna mest)


Shoppa souvenirer på flytande marknaden är ingen bra affär. Du handlar billigare på andra ställen. Bättre att läska sig med en kokosnöt.

Dödens järnväg i Kanchanaburi blev nästa besök. Men vi hade fått göra ett extra stopp och var lite sena till stationen. Det blev till att leta efter infarten till stationen efter. haha. Jag märkte inget förrän Gai, bussmedhjälparen, hoppade ut ur bussen och frågade efter vägen. Men med kom vi!


Dödens järnväg där en krigsfånge dog per lagd sliper (ca 120 000)

Innan vi åkte ner till floden Kwai gick vi igenom Hell fire pass och besökte museet. Alltid mäktigt och rörande att besöka såna här typer av historiska platser...


"Chong Khao Khart" = Hell fire pass på thai


Efter den här dagen var det välkommet att åka båttransfer till vårt hotell i regnskogen vid floden (River Kwai resotel). Här arbetar många Mon, ett folkslag som du hittar vid gränsen till Myanmar (Burma) och de har också en musik/dans/sångshow. Så efter kvällens buffé gick jag med till showen.


Trummisen på bilden till höger
är mesta underhållningen även om de andra är bra.

Antal steg: 8741


3 oktober - Nationalpark i regnskogen

En morgonpromenad upp i bergen för att besöka lavagrottan med stalagtiter och stalagmiter. Nog för att det är vackert att se på men det roligaste är fladdermössen, tycker jag!
Det är hög luftfuktighet i grottan och varmt ute så efter den här promenaden gick vi tillbaka till hotellet och bytte kläder för att sedan ta en båttur på floden med regnskogen runt oss. Vi skulle till Nationalparken Sai Yok, dels för att se vattenfallen men också för att äta mat på en flodbåt.

En scen i Deer Hunter (1978) spelades faktiskt in här (när de tvingades spela Rysk roulette, om du minns).

Antal steg: 7544


4 oktober - Från vatten... till vatten.
Efter ännu en frukost med utsikt över morgondis över regnskogen var det dags att packa ihop och åka vidare på vår rundresa.Alla väskor i båtarna - Check!
Alla gäster i båtarna - Check!
Ok! Mot bussen!På väg mot Ayutthaya som var dagens slutmål, stannade vi för att besöka en av kyrkogårdarna (ja, det finns fler, serrö) för de som omkommit under japanernas kommando vid byggandet av järnvägen mellan Thailand och Burma!Vidare ner söderut stannade vi och tog en promenad över bron som går över floden vi nyss lämnade.
Men bron är faktiskt bara en i mängden som byggdes och den berättade historien om just den här är inte helt med sanningen överensstämmande.
Emellertid är den för evigt uppmärksammad efter brittiska filmklassikern "Bron över floden Kwai" från 1957/58 med Alec Guinness i huvudrollen (baserades på Pierre Boulles roman från 1952).Efter vårt stopp vid bron hade det kommit en en stackars fjäril i bussen. Den flög omkring framme vid mig och plötsligt hade den satt sig på min hand. Efter att vi hade pratats vid en stund flög den ner och satte sig på min board och där satt den en lång stund. Då var jag förvissad om att vi skulle ha tur på vår rundresa - och så var det. Det var något varje dag som vi hade tur med och det hade mest med regn och vår placering att göra!

Det hade kommit varningar om översvämningar i Ayutthaya men eftersom översvämningar är något som inträffar varje år och att här löser vi problem OM de inträffar - inte IFALL de inträffar (det vill säga att vi inte löser problem som inte uppståttt än!).
Men på vägen ner mot låglandet såg vi hur vatten hade översvämmat risfälten rejält. Och på väg till vår restaurang som faktiskt låg bland risfälten, var det visserligen lite vatten på en del ställen också men vi hade inga problem att ta oss fram!
Kanonkuleträdet vid vårt lunchställe

I Ayutthaya besökte vi Wat Phra Sri Sanphet och Wat Mahathat. Den här före detta ruinhuvudstaden har påverkats av tidigare jordbävningar och översvämningar så prangen (khmeriska torn) lutar och en del har redan rasat. Jag är rädd att jag kommer få se ännu fler förstörelse nästa gång jag kommer...


Wat Mahathat med Buddhas ansikte i trädet som också håller upp väggen


Vi kom fram till Krungsri River hotell på eftermiddagen. Det blev en tur till 7Eleven, en dusch och sedan en middag på Thairestaurangen (som är något av ett äventyr då personalen inte pratar särskilt mycket engelska och inte vet helt vad det innebär att ge service - men man går dit för maten!).

På väg till 7Eleven insåg jag att översvämningen från Pa Sak-floden kunde komma att bli riktigt besvärligt.


Tempelområdet och bostäderna omkring låg i vatten...

Antal steg: 12 066


5 oktober - Elefantön utan vilda elefanter
Efter frukosten packade vi in oss i bussen och idag handlade det om ren transportsträcka. Vi tog emelleritd två stopp på vägen, ett vid motorvägens enda Servicecenter och sedan en snabbpaus för toalettbesök.


Vy från mitt hotellrum över bron som går över Pa Sak.

Vi tog oss utan problem ner vidare söderut mot kambodjanska gränsen. Nåja, nu skulle vi ju inte till Angkor wat på den här turen. Vårt slutmål var ju Koh Chang, elefantön (kallas så för sin forms skull). Här tog vi farväl av Be vars uppdrag nou var slut! Hon skulle tillbaka till Bangkok och sen vidare till KL = Kuala Lumpur där hon skulle hälsa på sin pojkvän).

Till Koh Chang finns ingen bro så man får ta en båt, men det tar bara typ 30 minuter.På kajen stod Yim och Tam  (lokalguider) och tog emot oss, jämte chaufförerna till våra tre minibussar. Och efter en busstur utefter norra och västra kusten kom vi fram till Tropicana resort & spa på Praow Beach!

Då hade vi hunnit planera klart för veckans utflykter (Båttur i nationalparken, Okända Koh Chang med utflykt på östra  oexploaterade sidan och Safari med elefantridning bland annat och på västra sidan!).

På kvällen tog jag och några gäster en liten promenad till 7Eleven (ja, de växer som svampar ur jorden i Thailand) för lite proviantering. Vi tog vägen via templet och där hängde munkarnas dräkter på tork. Man blir allt lite glad av den oranga färgen!De flesta åt på restaurangen på hotellet och nog hade vi lite tur för de bjöd på eldshow idag!Antal steg: 7254


6 oktober
En molning morgon men att äta frukost nere vid beachen kl 06.30 i 27 graders värme känns okej iallafall :)


Här äter vi lunch till frukost. Passar helt mig själ - och hotellhunden hehe

Idag jobbade jag undan på kontoret och kunde höra av mig till nära och kära. Det har inte blivit mycket sånt under rundresan. Har ju lite annat att tänka på då!


Jippiiiie! Jeanstyg!

På kvällen hakade jag på till skräddaren och tur var väl detta, för vad hittade jag väl där???
Jo, ett jeanstyg! Som jag har väntat på att de skulle få in det på Samui - men icke! Det var tydligen meningen att jag skulle hitta det på en annan ö!
Det blev så klart ett par kostymbyxor beställda i detta tyg. Av det blårutiga tyget blev det en arbetsskjortal

Antal steg: 7323


7 oktober - Båttur i arkepelagen
Klockan åtta kom minibussarna och hämtade oss. Vi åkte ner till Bang Bao (Fisherman Village) där båten väntade. Och det blev en väldigt trevlig tur med två snorkel-, ett lunch och ett bad/kaffestopp (på Koh Wai där jag tog flest bilder idag).


Bang Bao


På Koh Wai finns bland annat ett havssköldpadde-sjukhus


Koh Wai


I Koh Wai la kaptenen (andra från höger) i nytt sisalsnöre som drogs bakom båten hela vägen hem.

På kvällen upptäckte jag till min stora besvikelse att min LED-ficklampa inköpt för den svindlande summan utav 10 kronor på Ullared, hade försvunnit under utflykten. Jag måste ha fastnat med den vid något tillfälle... Oerhört smärtsamt!Antal steg: 5866


8 oktober - Shopping! Shopping?

På Koh Chang handlar det inte om shopping. Det finns souvenirbutiker, några privata små förnödenhetsbutiker  och 7Eleven på ön, that's it!
På den här ön handlar det om att sola, slappa och bada. Men två tredjedelar av gruppen ville ha lite presenter med sig hem ifrån Thailand så vi bestämde oss för att åka till White sands ett par timmar.
Jag bokade en minibuss och en Songtao via hotellet och klockan tio begav vi oss av.
En timme senare var åtminsteone jag klar. Då hade jag köpt några vykort och frimärken och en ny solklänning. Det var vad jag personligen hade på min lista.

Väntade utanför vinbutiken som skulle öppna klockan elva men dit skulle ingen komma förrän klockan 12 berättade man för mig (idé att skifta öppettider på dörren kanske?). Istället gick jag och tog en kaffe latte på stranden med några i sälllskapet. 


Hade hoppats att de skulle haft det goda Mangosteenvinet som finns på Samui, men de hade bara importerade utländska viner... Lite beiget!


Att gå och fika betydde "Ta en öl" för några, men i Thailand har man ingen öl-kultur - eller vinkultur heller för den delen - så här serveras öl och rött vin med glas fyllda med is... Underbart!

När jag kom hem hade jag fått elefanter av handdukarna dekorerade med blommor av städerskan. Faktum är att städerskorna hade nya figurer nästan varje dag men jag gillade elefanterna bäst, känner jag.Igår kväll hade jag tvättat upp lite kläder och hängt ut över natten och dagen, och kan du tänka dig - en SNIGEL hade tagit sig friheten att ta en promenad över min svarta tröja. Så himla fräckt, alltså!Antal steg: 11 296


9 oktober - Safari med elefanter och makaker
Vi startade morgonen med elefantridning inte så långt från hotellet. Det ligger som en sjö där och man rider med elefanten där, vilket är lite coolt. Många andra turer är bara i djungeln.

Dessvärre när vi klappat elefanterna, matat elefantbäbisen (vars namn översatt till svenska betyder Ny) med bananer och vi åt frukt, kom hällregnet. Det blev till att planera om i programmet. Så kan det vara när naturen sätter en käpp i hjulet.

Men vi hade privilegiet att träffa på en av öns apflockar som lever vilt här! Det är allt trevligt att se djur i sin rätta miljö...På väg till Ficherman Village klarnade det upp och regnet försvann.


Lunchen åt vi i Bang Bao och där blev det lite tid för shoppning också!

På eftermiddagen kunde vi åka till vattenfallet. Det var dock ganska besvärligt klättring på lite slippriga stenar och en hel del vatten att gå igenom. Men fram kom vi och de flesta hoppade i och badade!På grund av regnet kunde vi inte åka till familjen som arbetar på gummiplantagen - och någon skörd av gummi kom inte att ske den här dagen, också på grund av regnet...

Antal steg: 11144


10 oktober - Ut i det okända

Som vanligt låg Paviljong 5-katten och sov på mattan när jag gick till frukosten. Och på vägen dit passade jag på att ta kort på den rosa bananblomman. Är så van att se den purpurröda att den kändes lite unik.Idag hade jag sällskap till frukosten, inte av katten eller hunden, utan av Alex, en kollega som kom med sin rundresa hit igår. Ganska trevligt att ha någon att äta frukost med, det vill säga är lika morgonpigg som mig!

Och kan du tänka dig, idag var det dags för en utflykt igen! Idag skulle vi till den östra sidan. Och den här ön är lite tvärt emot vad Samui är. Där är västra sidan full med turister och den östra mer oexploaterad.

Vi åkte först till Ao Sapparod Bay för att besöka det kinesiska templet till Chao Por och Chao Mae, gudfar och gudmor till ön. Därefter åkte vi till vattenfallet Klong Nonsi. Dit är lite enklare att ta sig mot det igår, men kanske inte lika fint då. Å andra sidan är promenaden förbi ett andehus och genom fruktodlingar och djungel.

Innan lunch tog vi en härlig båttur i Salak Phet i viken som mynnar ut i havet med mangroveskog på ömse sidor. Klart coolt! Hade tänkt ta en promenad i mangroveskogen med gästerna också, men så kom det ett monsunregn precis när vi var ute på "sjön" vilket hade betytt att vi skulle behöva mer eller mindre vada, så jag valde bort det.

Vi åt en härlig lunch och hade därefter planerat att åka till en utsiktspunkt nästan helt söderut på ön. Den ligger jättefint men på grund av de sista regnet som kom idag hade det varit jordskred så vi hade ingen väg att åka på. Men vi var alla glada över att vi inte hade åkt dit först, som jag faktiskt hade tänkt! Då hade vi haft liiiite större problem - att komma till hotellet!

Det blev iallafall ett besök på ananasplantage. Det är visserligen inte sässong helt men vi såg några som kunde dokumenteras på bild! På väg till bussen igen passade jag på att ta ett kort på den imponerande Älghornsbräken som växer här!Även om landsutflykterna inte blev helt som jag hade tänkt mig så hoppas jag och tror att gästerna var glada över utflykterna både igår och idag och att de fick härliga upplevelser med sig hem :)

Innan jag slog mig till ro idag bestämde jag mig för att ta lite bilder från Tropicana, vårt hotell.
Det är en himla trevligt resort med mysigt spa och restaurang som serverar riktigt god och prisvärd mat, vill jag påstå.Men det blev inget restaurangbesök idag, varken på hotellet eller på huvudgatan. Idag blev det en matlåda: köttfärs med chili och basilika och ris från 7Eleven - en vanlig mariamat alltså!11 oktober - By for now

Bell boysens vagnar stod på parkeringen redo att ta hand om vår packning imorgon bitti.
Solen lyste på min frukost idag och jag njöt i fulla drag, även denna dag tillsammans med min kollega!Det enda som var på programmet för gästerna idag egentligen var att samlas till kvällen för gemensam avskedsdrink. Själv satt jag på kontoret fram till halv fyra.
Hade bland annat fått mail från Tyskland från en Inger som ville ha min koreografi på Milk Cow Boogie att lära ut där! Var inte det lite kul?
Hade även fått mail från Philip med två roliga förslag på uppdrag till våren som jag tackade ja till.

Även om datorn krävde sin uppmärksamhet kunde jag avsätta tid för en timme sol på förmiddagen och 45 minuter på eftermiddagen, vilket självklart gjorde mig tacksam!


Jag hade bokat bord på hotellet en skaplig tid så de kunde välja att bara ta en drink och gå vidare ut och äta - eller äta på restaurang. Och de hade dukat jättefint... men så kom regnet och vi fick lämna långbordet till förmån för fyra bord in under tak.12 oktober - Bye, bye

På grund av översvämningarna i låglandet garderade jag mig lite extra för hemfärden. Det innebar att vi lämnade hotellet redan kl 12 istället för 14.Men så kom vi över till andra sidan och där stod bara lokalguiden från Bangkok, Ton! Bussen hade inte kommit.
Han var ny och hittade inte till vår pir... och det var poliskontroller på vägen ner.
Det slutade med att vi kom iväg kl 15.30 och min marginal hade försvunnit.
Men niema problema. Vi hade inga som helst bekymmer att komma till flygplatsen, Suvarnabhumi. Det var ett parti med lite vatten på vägen men mer än så blev det inte!

Vi checkade in vårt bagage och skiljdes åt. En promenad bland butikerna för lite shopping, lite mellis på någon restaurang och några toalettbesök hanns med fram tills dygnet bytte datum till den 13 oktober.


13 oktober

Avresa kl 00.25 och efter tio timmar blev det mellanlandning i Köpenhamn med definitivt farväl av gästerna för den här gången.
En timme senare landade jag på svensk mark vilket ju innebär att det inlägget hamnar i "Bloggar från Sverige" och får ett  eget blogginlägg. Vi ses där!

RSS 2.0