18 augusti - Vikingafestivalen 2013

Igår bestämde Milla och jag att vi skulle ses vid resecentrum och gå till Vikingafestivalen. Det var ju roligt att få lite sällskap. Hade tänkt gå dit själv annars för att lyssna på vikingahistorier och föreläsning om arkeologiska utgrävningar.
 

Vi kom till Nykvarnsparken innan öppningen och var ganska så ensamma - ett tag.


Nykvarnsparken ligger fint mellan Stångån och Kinda kanal.


Det spelades och sjöng visor för besökarna med ojämna mellanrum. Riktigt trevligt!


Och så kom båten M/S Kind för att slussa alldeles intill oss. Mycket spännande, tyckte Elton.


Och ett par vikingar stod och hängde vid slussen när det var färdigslussat för båten.


Plötsligt kunde vi på håll förvånade se hur en massa människor bara välde fram från stationshållet. Det visade sig vara engelsk- och tysktalande turister som hade Vikingafestivalen som mål!


Och musikerna spelade och vi gick omkring och tittade på vad som fanns på festivalområdet. Ordet festival kommer från latinets "festi vale", som ordagrant betyder "slutet på fasteperioden" men betecknar i dag ett stort musik- eller annat kulturevenemang - och det var liksom det jag hade förväntat mig. Men området var jättelitet och det visade sig att man kände att man upplevt allt på under två timmar. Det fanns pilbågs- och armborstskytte, yxkastning, turnérspel på trähäst och lite försäljning. Dessutom kunde man åka en sväng på en liten vikingabåt, lyssna på historier, se fakiruppträdande och lyssna på föreläsning om arkeologiska utgrävningar.Historieberättaren var suverän att berätta vikingahistorier på både engelska och svenska.


Och Elton och jag vinkade Hejdå till Milla och Naima för att följa med sjungande vikingar ut med båten.


Det var sedan det började bli lite tråkigt...


Vi gick bort till slusstugan och tog lite mellis - men sedan bestämde vi för att besöket nog var klart och vi skiljdes åt.


Tanken var att jag skulle bli kvar och lyssna på föreläsningen om arkeologiska utgrävningar. Men jag satt där själv på bänken när klockan var ett och inget hände så jag begav mig bort till pendeln och tog tåget hem till Mantorp efter att ha fotograferat fakiren.

Summa summarum. Lite ambitiöst att kalla det festival. Mina förväntningar på ordet marknad som också omnäms i programmet, var fullt med stånd intill varandra med inriktning Vikingatider. Där fanns kanske ett 15-tal utspridda hantverkare som sålde smycken, trävapen, honung, korv i tunnbröd och lite annat hantverk. Behållningen var historieberättaren, musikerna, båtfolket och fakiren som ändå höll ihop det hela och gjorde att vårt besök ändå blev trevligt! Men jag känner mig i skrivande stund lite tveksam till att investera tiden för att gå ner nästa år...

16 augusti - Besök på Djurgården

Jag är så glad för mitt busskort. Med det i plånboken kan jag åka hur mycket jag vill inom länet och mest blir det så klart Linköping. Men man kanske skulle göra en utflykt till Mjölby, Skänninge och Motala när nu pendeln faktiskt går dit också. Ja, det måste jag nog meditera lite på. Varför inte ta en heldag i mitt närområde?
 

Efter de obligatoriska fyra deciliter kaffe och en andra frukost, bar det av till största grannstaden Linköping för att hämta bilen hos Milla.

Innan jag hade tagit mig upp till Milla och barnen hann jag med att införskaffa ett par blå skor, eller egentligen är det väl ett slags mellanting mellan boots och gympadoja. De var så bekväma ( i affären) att jag tog på mig dem direkt och spankulerade vidare upp mot det som (ska) kallas Djurgården. Och de vara ganska bekväma iallafall, men är men inte helt van vid att gå i täckta skor med lite högre klackar är det så klart lite utav en utmaning för speciellt tårna.


Hemma hos familjen Johansson- Fahlgren blev det ballonguppblåsning och lite bus innan jag tog min gamla bil Ejla och åkte hem till Mantorp.


Lagom när jag kom hem hörde jag en röst som sa: "You have a message". Det var ett SMS från Smarteyes som berättade att mina glasögon hade kommit. Nu ställde jag mig fråga: Vad skulle bli bäst? Att ta bilen eller ta pendeln? Och gott folk, valet föll på pendeln. Jag gick hemifrån 16.06, slapp jaga svindyr parkering och var hemma igen 17.40. Jag älskar pendeln!
Ser du förresten vad skillnaden är mellan mina gamla glasögon (t vä) och mina nya (t hö)?


Hemkommen med nya "boots" och nya glasögon - och jag är lycklig!

15 augusti - Öppnade böckerna faktiskt

Idag hade jag tvättid igen. Inte för att jag hade överdrivet mycket att tvätt idag men det känns lite smart att tvätta en gång i veckan, trots detta. Resten av dagen spenderades hemma och jag måste nog erkänna att det blev en lat-dag...


Förvandlade sovrummet till vardagsrum och öppnade en av mina böcker idag, d v s började plugga. Nu höll det inte i sig särskilt länge (tyvärr?) utan det blev mest att titta på tråkig TV.


Det är väldigt lätt att SÄGA att man ska plugga men så svårt att GÖRA. Det är bara att inse att man ibland har taskig självdisciplin!

 
Men en god lunch fixade jag till! För idag fick jag chilimarinerad entrecôte, pommes och bearnaisesås som jag längtat efter! Det var väl i stort sett det enda vettiga jag gjorde idag - förutom att tvätta då.

14 augusti - Äntligen bibblan!

På morgonen bestämde jag mig för att det verkligen var dags att åka in till bibblan i Linköping. Hade fått lite boktips av Niclas och Sofi beträffande Kroatien och det var de jag var ute efter. Sagt och gjort!
 

Grå himmel men inget regn var det när jag gick till stationen.


Jag hittade två av böckerna och lånade dem. Nu var det ju bara det där att öppna och läsa dem också...


Innan jag åkte hem var jag liksom tvungen att gå in till Burger King och köpa Chili Cheese!


När jag nästan var hemma ivd lägenheten igen fick jag syn på regnbågen i solregnet. För nu hade det börjat regna.


Men det var faktiskt uppehåll ett litet tag och jag hade ärenden till postombudet. Det var bokföring till Airtours och jackan till Lissen som hon hade glömt på Doryssa i maj. Nu fick jag det gjort iallafall och jag hann hem precis innan himlen öppnade sig fullständigt! Och tur var väl det för jag har fortfarande inte köpt något paraply...

13 augusti - Uppdrag Mantorp Gym

Min morgon startade (efter frukost förstås) på Mantorp gym. Satte ihop ett aerobicspass och körde lite Step-up och yoga. Linda kom på besök varvid vi kom överens om att jag ska ha ett Prova-på-linedance-pass torsdag 22/8. Det blir sedan troligtvis line dance på mina måndagspass.
 

Det var riktigt kul att träna!

Efter träningen gick jag hem och bestämde mig för vilka danser jag ska lära ut nästa torsdag. Jag väljer superenkla Lindi shuffle och lite "svårare" "Pop da Booty". De kan båda dansas till en massa olika låtar så det tror jag blir bra, det!

12 augusti - Jonzon!

Det var en något förvånad Jonzon som kom och mötte mig i dörren hos Per på förmiddagen. Vi skulle kompa ihop idag när Per var och jobbade och sedan skulle skjutsa Lennart från sjukhuset. Och vi fick en rolig dag ihop (som vanligt). Vi är liksom självsfränder den här hunden och jag.
 

En överraskad och glad hund kom och mötte i dörren!


Och efter lite uppdateringar om livet blev det lite utgång.

 
Ja, nu lekte vi inte hela dagen. Jag hade med mig datorn och satt och jobbade en del. Men lunch var vi ju tvungna att ha. Och som vanligt när människorna har ätit klart är den hundens tur. Men det är ju inte bara till att få. Näe, viss motprestation måste till!


Vinka!

Hur låter Lejonet?


Dansa!


Och SEN blev det Varsågod!

En skogspromenad blev det ju också förstås. Och där hittade vi hallon till åtminstone min glädje. Det blev några som hamnade i munnen :)


Titta in i kameran nu Jonzon!
 
 Per kom hem på eftermiddagen och jag skulle med buss respektive tåg tillbaka Mantorp igen.


En liten avskeds puss blev det.


Vi ses när vi ses, Jonzon!

På kvällen hade jag stämt träffa med Linda på Mantorp Gym och det slutade med att jag kommer ha hand om en daggrupp på måndagar till att börja med. Det blir antingen linedance eller något annat som jag kan instruera i - och det är ju en del. Det ska bli himla spännande att jobba på gym igen, faktiskt!

11 augusti - Åtta regnskurar

Det blev ingen promenad bort till Mobilia idag. Så fort jag fick se solen bakom molnen och trodde att jag kunde gå, ja, då kom det en regnskur... igen... och igen... och igen - åtta gånger och en gång med åska. Håhå, jaja. Vad ska man göra?
 10 augusti - En heldag i Linköping


Det här är sammanfattningen av min dag på Instagram. Men här kommer lite fler bilder.

Martina och jag möttes upp vid Ikano idag. Vi hade väl inga direkta ärenden förutom att bara träffas. Vi spenderade förmiddagen ihop och åt sedan lunch på IKEA och innan vi skiljdes åt kunde jag träffa både Chrille och Albin!


Albin in action

Klockan två var det dags att haka på en linköpingsguidning i dansens tecken tillsammans med Monica, Challe, Linn, Jocke, Mira (vars dotter Helena var med och dansade) och en massa andra intresserade. Du kan tro att jag blev överraskad när jag hittade en av mina marockogäster, Eva, som ciceron för just denna vandring.


Det som retar mig är att jag lyckades radera bilderna i kameran från tidningsdansen och fontänen. Har dock ingen aning om hur det kommer sig att jag hade två bilder från varje del kvar.

Efter en glass från Bosses glassbar åkte jag hem och när jag klev ur tåget, vad hände då? Jo då! Då öppnade sig himlen och det var dags för det obligatoriska regnet! Men nog måste jag erkänna att vädret var på vår sida tidigare under dagen!


9 augusti - Tre generationers diabilder

Det blev en hemmadag som började redan klockan kvart över tre. Galet, jag vet! Men när jag vaknar så går jag upp och idag var ingen skillnad.
 

Det kan reta mig att jag ibland vaknar lliksom mitt i natten. Tur det inte är varje natt :)
 
Hade fått tvättid till idag och det var välbehövligt. Det är rätt lyxigt att kunna tvätta flera maskiner på en och samma gång, måste jag säga.

Annars hade jag vikt denna dag till att börja gå igenom alla diabilder som mamma hade gett mig när hon flyttade. De stod i hörnet under TV:n och där kan de ju inte stå i all evighet.


Solen strilade genom björken på väg till tvättstugan. Tyvärr har jag själv ett gigantiskt körsbärsträd utanför min franska balkong som gör att det inte kommer in mycket solljus i min lägenhet. Det hade jag inte helt räknat med när jag tackade Ja till lägenheten. Såg visserligen trädet men då var det inga löv på grenarna...

Att gå igenom tre generationers diabilder är ett projekt, kan jag berätta. Jag satt med min lilla TV-liknande modul och tittade på bilder. Min pappa gillade blommor och natur (som tur är?) så jag kan kasta en hel del, men många bilder är det! Och det kommer att ta tid...


Hittade den här bilden på Lotta Andersson och mig. Den här flygturen upp till Bromma med Lottas pappa, Hasse, minns jag mycket väl. Det var min första flygtur och med ett litet plan som var känsligt för turbulens. Jag var rädd nästan hela tiden haha Kan ju berätta att det inte är mycket som skrämmer mig längre vad det gäller flyg. Gör ju i genomsnitt  åtta flygresor per år numera och är van vid det mesta vad gäller turbulens.

8 augusti - Regn. glasögon och busskort

Då var man tillbaka på svensk mark med typiskt svenskt väder med regn. Jag insåg att jag skulle bli tvungen att skaffa mig ett paraply eller en riktigt bra regnkappa.
 

Mitt kaffe drack jag i koppen från Mitchell´s hogshack och tankarna for naturligtvis snabbt tillbaka till Samos.
 
Tog pendeln in till Linköping för att besöka Vårdcentralen, äta lunch med mamma och handla lite. Jag hade gett mig själv i uppdrag att skaffa nya glasögon. De jag har är så himla repiga numera.
Och sen att köpa ett 30-dagarskort eftersom jag inte har någon bil längre.


Det var under en grå himmel som jag åkte in till Linköping.

Innan jag träffade mamma svepte jag in till Tre-butiken och köpte internetmodem för 4G och ökade mitt internet på telefonen. Det blev lite dyrt i månadskostnad känner jag så här efteråt, men det är smidigt med mobilt modem eftersom jag fortfarande lever lite som en nomad.

Mamma och jag gick till Café Gyllen och åt en paj. Fotot jag tog där försvann (tillsammans med andra bilder jag tog senare denna vecka. Är ganska säker på att det beror på förarfel. Jag raderar lite fort ibland...)


På Smarteyes hittade jag ett par glasögon som jag var förvånad över att gilla. Har haft svårt med glasögon utan bågar runtom men de här fastnade jag för och beställde.


Och så kom då ösregnet när jag gick ner mot stationen för att köpa mitt busskort och åka hem. Jag MÅSTE verkligen köpa regnskydd till mig själv...


De där solglasögonen lär jag inte behöva överdrivet mycket här, du!

7 augusti - Mot Mantorp


Jag började min morgon med frukost bestående av knäckebröd med trippel pålägg och ett par koppar kaffe.


Lämnade sedan Jumbo Stay bakom mig och tog bussen till Arlanda för att ta tåget mot Mantorp som skulle gå straxt före halv nio.


Väskan placerad på hyllan och datorn på bordet. Redo för avfärd.


Det var byte till pendeltåget i Norrköping och jag hade en stund över till att gå till kafeterian och ta en macka.


Och inte blev jag förvånad alls över att regnet kom när jag sedan satt och väntade på att få gå ombord!


Det blir nog inte så mycket att gå runt i högklackade sandaler och fotlänk mer det här året...


Det här är nämligen en väldigt vanlig himmel där jag bor...


Väl hemma packade jag upp och satte mig sedan och slappade framför TV:n. Det var med blandade känslor jag gjorde det. Men nog gillar jag min lägenhet, alltid.
 

Men jag hade ju ingen mat hemma, så jag fick vackert klä mig i svensk-sommarväder-kläder och ta min shoppingvang för att gå till Citygross där jag handlade till kylskåpet. Tillfälligtvis sprack himlen upp men det blev buss hem till stationen och bara att gå därifrån i regnet.... Härligt att vara tillbaka i Sverige - inte!

6 augusti - Avresedag

Sista inlägget från Samos för denna säsong. Och jag har nog aldrig haft så jobbigt att lämna en destination som den här gången. Inte bra för själen alls men blir ju något jag måste hantera på ett vuxet sätt.
 

Packade ihop mina grejer för andra gången på ett par dagar och tog sedan en taxi till flygplatsen.


En rökpaus innan jag gick igenom säkerhetskontroll nummer två och ut till flygplanet som skulle ta mig till Berlin.


Berlins flygplats är en av de tråkigaste. Den slår Doha i tråkighet och det vill inte säga lite, det. I transit finns en restaurang, en liten taxfreebutik, toaletter och bänkar (precis som Samos flygplat, alltså). Där skulle jag fördriva 3,5 timme... Men det var här jag fick börja träna på att kasta toalettpapper i toaletten och inte i papperskorgen.


Planet landade kl 23 på Arlanda flygplats. Jag fick min väska och begav mig ut till hållplats nummer 14 och bussen till Jumbo Stay. Och go´vänner! Det var över tjugo grader kallare på svensk mark - det blev dunjacka på, helt klart! Det spelar ingen roll att det var varmt för svenskarna. För mig var det då inte!

5 augusti - Samiopoula och Slaget vid Mykali

Till frukost blev det matresterna från gårdagens Take away tillsammans med färskpressad apelsinjuice.
 
 
Ett par timmar senare gick jag ner till Captains och följde med en sista tur till Samoipoula. Och kolla hur bilderna blir numera. Det är fukt innanför linsen och jag kan inte få bort det. Jag måste nog överväga en ny mobil...


På kvällen skulle vi fira Slaget vid Mykali (Läs om händelsen här) och det skulle jag så klart göra med kapten Jannis, Saqib och Lisa på båten, precis som förra året!Halv nio lämnade vi en hamn som började fyllas med folk.Och klockan nio var vi i Marinan för att hämta upp folk som skulle med. Bland dessa fanns Anita och airtoursgäster samt hennes familj. Det var ju lite kul att få träffa dem!


Mörkret lade sig lagom till vi kom till marinan. Där stod gästerna som snart blev serverade frukt och dryck av. Lisa och Saqib vid ombordstigning.

Vi hann åka bort till Klima innan vi vände tillbaka mot hamnen. Ett tag såg det ut som om vi bara skulle bli två båtar men det artade sig vartefter och vi kunde bli ett gäng som åkte i procession i ljuset av röda "facklor".


Och efter att ha åkte ett varv i hamnen, stannat för att lyssna på berättelsen och åka ett varv till, var det dags att spränga turkarnas båt i bitar!


Kapaow! Fick precis med sprängögonblicket!

Grekerna vann detta slag och det firas avslutningsvis med fyrverkerier. Det var inte lika mycket färger i år som förra året men nog var det några fina pjäser som får vara med i detta inlägg!


Jag stannade kvar en stund på Musikbåten innan jag måste säga farväl till trubaduren Dimos, Saqib, Jannis och Lisa. Behöver jag berätta hur jobbigt DET var?

 

4 augusti - Två dagar kvar till avresa

Vaknade i min lägenhet på Hera I och gick upp till Hera II för att äta frukost. Det blev Damon och jag som gjorde sällskap med utsikt över Pythagorios hamn.Jag följde med till Samoipoula idag igen. Hade turen att få bästa platsen även denna dag och slappnade av i solskenet tillsammans med Saqib, Lisa och Jannis.Jag var hemma vid halv tre och efter det hände inte särskilt mycket. Det blev dusch och siesta i sängen framför TV:n fram till kvällen bara..

Vid niohugget blev det take away från Aroma och vistelse på balkongen. Maten var så himla god häromdagen att jag valde samma rätt: Fläskfilé med roquefordostsås.
Hade sedan turen att få höra "Bonnkapälle" spela på Taverna Esperides. hahaha Ja, de lät iallafall likadant!


3 augusti - Flyttat


Flyttstädning och sen en gyroslunch mitt i allt blev det idag.


Runt tolvhugget var jag klar med städning och och kunde börja flytta på allvar.


Och här är mitt nya boende. Hera rum nummer 7 med utsikt mot Esperides och vägen upp mot min gamla lägenhet.


På kvällen gick jag bort till Mitchell´s hogshack för att säga Hej då. Där blev det ett par öl och en souma-shot. Har säkert berättat att de har den bästa souman (Samos hembrända vodka) jag har smakat här på Samos!

2 augusti - Magisk dag

Det var min fridag och jag bestämde mig för att ta en hel fridag som omväxling. En cikada gjorde sig besväret att landa på min balkong medan jag packade det mesta.

Från början skulle jag få stanna i lägenheten till på tisdag, när jag skulle åka. Men i onsdags fick jag veta att jag skulle bli tvungen att lämna lägenheten redan den 3e och skulle bli tvungen att lösa problemet. Det blev lite panik, kan jag säga. Men Damon och Despina på Hera hjälpte mig: Maria, kom bara, svarade de när jag ringde! Det var väl gulligt!
 

Dessa håller ihop i mängder och avger ett öronbedövande ljud dagtid

På eftermiddagen blev det Potokaki. Det skulle komma att bli sista gången och den eftermiddagen blev magisk! Var kvar till straxt efter åtta på kvällen och fick se solen gå ner bakom husen.


Stannade kvar extra länge på stranden idag.

Men min magiska dag slutade inte där. För att lyxa blev det en fantastisk god middag på Aromas terass, minsann. Tror ta mig sjutton att de har den bästa maten i Pythagorio! Ja, den här dagen kommer jag alltid bära med mig!


Utsikten är underbar från Aroma liksom maten.

1 augusti - Sista Megali Lakka

Ja, nu börjar det bli allvar. Jag känner av nedräkningen och är lite ledsen. Kanske det är därför jag inte har så mycket foton att presentera på detta inlägg...
 


Efter utflykten gick jag hem och duschade och gick sedan ner till Captain´s bar till musikbåten en sväng.
 

Lisa stod utanför båten och Saqib sprang och serverade. Allt var som vanligt, alltså. Det var bara jag som inte kände det som vanligt. Det känns som om det är lite för mycket just nu...

31 jul - Nedräkningen har börjat

På morgonen gick jag ner till hamnen för att lämna ett par biljetter till gäster som skulle till Turkiet idag.


Pythagorios hamnområdet
 
Efter detta tog jag bilen, svängde in på biltvätten och åkte sedan vidare till kontoret för att möta Anita.


Fin bil!

Vi jobbade undan som bara den och var klara skapligt. Det innebar att jag kunde ha min siesta på stranden!


Det blev bad, bok och musik för hela slanten!

Hade inga planer för kvällen utan ägnade tiden till att fortsätta sortera hemma. Sex dagar kvar till hemfärd...

30 juli - Noll i tanken

Redan i förrgår började bensinen tryta men så körde Anita och jag tänkte inte så mycket på det. Idag var det så servicedag och jag satte mig i bilen och åkte. Plötsligt noterar jag bensinmätare - som visar på TOM TANK!!! Det blev en nervös tur till närmaste mack, kan jag berätta.


Har visst noll i tanken (är lite okoncentrerad) eftersom jag lät det gå så långt att även bilen hade noll i tanken- Det var allt i senaste laget den fick "mat"!

29 juli -Samiopoula äntligen

Det har varit mycket prat om att jag skulle följa med till Samiopoula. Det har liksom alltid kommit något i vägen. Men igår bestämde jag med Anita att det kunde passa att jag åkte med båten ut. Det skulle ju trots allt snart vara för sent! Sagt och gjort. Jag tog mitt pick och pack och gick ner till Captain´s för att höra om de skulle åka. Och det skulle de! Så idag kom jag faktiskt iväg!
 

Efter en apelsinjuice lämnade vi Captain´s bar bakom oss
Försvarsborgen som Lykourgos Logothetis lät bygga 1924
 
Att åka till den lilla ön tar inte så långt tid och överfarten är behaglig. Det jag inte kan förstå är varför den pyttelilla sandstranden drar så frenetiskt hos folk. Remsan är väl typ 75 meter och där finns bara ett par parasoll -  inget mer. Näe, för mig är det nog mer båtturen som är behållningen - om jag får plats att ligga på några av dynorna! Och det hade jag turen att få göra hehe Och jag ska se till att jag kommer med mina sista dagar på ön. Jag måste ju lapa soool, vettja! För i Sverige lär det ju inte bli så mycket med DEN saken!


Fullmånen syntes mitt på ljusa dagen. Rätt så coolt!

28 juli - Gemensamma välkomstmöten

Denna söndag hade jag Anita med på mina välkomstmöten. Jättekul!. Det skiljer typ bara tio år och vi funkar jättebra ihop eftersom vi är lika strukturerade i vårt jobb. Det blev en örundtur med följande stopp: Votsalakia - Karlovasi - Samos stad - Pythagorio.


I Karlovasi centrum hittade vi ett träd som var dekorerad med färgade snören.


På hotell Kastelli fann vi den här gröna filuren.
 
Kvällen avslutades med byvandring och ett beslut om att i morgon skulle Anita vara på kontoret och surfa runt på datorn för att se vad som fanns där, medan jag skulle ha min vanliga Stand-by-dag. Det blir nog bra det här!

27 juli - En ovanlig dag

Morgonen började jag med att sätta på en tvättmaskin hos Lisa, göra lunchpaket och börja packa resväska och handbagage.


En ganska så produktiv morgon blev det idag.

Halv tio hämtade jag bilen på parkeringen för att åka till kontoret i Samos stad. Där mötte jag upp med Anita och vi fixade välkomstmaterialet. För mig var det sista gången som jag gjorde detta och, alltså, det kändes ytterst vemodigt.


Packade välkomstmaterial för sista gången
 
Vi var klara på eftermiddagen. Anita åkte hem till sig för siesta och jag åkte till Potokaki med min kyckling wrap


Och som vanligt lyste solen på en klarblå himmel. Gud, vad jag kommer sakna detta!

Jag fick med mig jämrans trevligt sällskap till stranden idag - nämligen Me, myself and I!


"Mig" hade med boken. "Mig själv" hade mp3 och högtalare med och "Jag" satsade på uppblåsbar kudde. En bra kombination. Inte konstigt att man trivs i sitt eget sällskap, va hahaha
 

Potokaki beach ligger ju längs med landningsbanan. Passade på att ta kort på våra hydroplan som man började varmköra när jag passerade förbi. De räddar många bränder, de där!

Det var speciellt roligt att jobba på flygplatsen idag. Jag hade ju en kollega med mig för första gången. Det var den ena skillnaden mot tidigare. Den andra var att jag valde att inte gå till Beyond för en Virgin Mojito utan att gå till Captain´s för en öl innan jag gick hem. Ombyte förnöjer, säger man ju!


Lisa stod vid båten och motiverade passerande att stanna och vara med på Musikbåten. Det blev ett ovanligt märkligt foto, så märkligt att jag kände att jag nog måste ha med det på bloggen. Det var ju trots allt en lite ovanlig dag!

26 juli - Vasilikos

Min fridag tillbringades hemma med att sortera grejer som skulle till kontoret, till Lisa och kastas. Märkligt nog tar sådant längre tid än man hade tänkt och plötsligt var liksom dagen slut. Det blev bara lite film på datorn och matlagning i mellan. En ganska så tråkig dag, skulle man kunna säga.
 

I början av säsongen fick jag den här basilikan (uttalas Vasilikos på grekiska)  av en affärsägare. Den har jag knipsat och försökt sköts så den har blivit riktigt buskig. Nästan synd att det är slut med det nu...

25 juli - Bläckfisk vid bryggan!

Näst sista båtutflykten gick av stapeln idag. Varsågod, Här är bilder från min dag!
 

Brukar hoppa över doppet i Posidonio men idag så blev det simma av!


Kapten Jannis för oss fram säkert över havet.
 

Framme vid Megali Lakka!Från den stora båten tog sedan den lilla båten oss alla in till land.


Och medan vi solar och badar, grillas fläskkotletterna..


Och efter maten blir det antingen en massa snack vid "personalbordet" eller en tupplur.


Själv satsade jag återigen på Marias Beach!


Klockan fyra satt vi alla på lilla båten som skulle ta oss till stora båten igen.


På väg till båten fick Adam (italienska guiden) syn på en bläckfisk precis vid bryggan. Jag tyckte det kändes lite udda att den kom så nära allt folk men dokumenterade fyndet. När "den" låg kvar på samma plats nästa vecka insåg vi att det helt enkelt var en sten!


Enkelt att vara anonym med mig bakom kameran i dessa ögonblick haha


På hemvägen från Megali Lakka såg vi hur en skogsbrand startade och spred sig i Turkiet. När jag till slut såg våra hydroplan blev jag så glad att de skulle åka och hjälpa till (man brukar hjälpa varandra) - men så vände de. De bara övningsflög... Jag antar att turkarna redan hade branden under kontroll vid det laget.


I höjd med Klima blev det bad från båten. Men den här gången hoppade jag över doppet. Man blir så blöt!


Saqib såg till att alla kommer tillbaka upp på båten och Lisa dokumenterade denna dagen med sin mobil.
 

Det brukar bli lite samling på Captain´s efter utflykterna men idag valde jag gå hem direkt.
 

Idag skulle det nämligen bli Hot & Spicy köttfärssås som också stod för namnet :)

24 juli - Sällskap till Potokaki

Har nog glömt att berätta att jag, för några veckor sedan, sa upp min tjänst här på Samos. Det har hänt en massa tråkigt där hemma så jag bestämde mig för att jag kanske behövdes mer i Sverige än här. Det var ett jättejobbigt beslut men nu är det så det är! Så vad jag gör nu är att försöka avsluta och göra klart för överlämning. Mellan 27/7 och 3/8 kommer Anita, min efterträdare, att gå bredvid mig och sen är det slutjobbat för den här gången.

Denna Stand-by-dag startade på biltvätten, fortsatte sedan till kontoret...... och fram på seneftermiddagen åkte jag till Potokaki (jag parkerade längs vägen, kan jag avslöja haha). Till skillnad från alla andra dagar jag har varit där, fick jag sällskap idag! Jag hade vid tillfälle sagt att jag och Saqib kunde åka dit så han fick träna på att simma. Gabriella har hjälpt honom tidigare men hon har åkte hem till Berlin och kommer inte tillbaka förrän i september. Och det blev en härlig dag!


Det är inte så lätt i början men sen så!


Vi måste ju ha ett "kompiskort" från den här dagen, utropade jag  - och så blev detta taget.


Undertecknad kan ju flyta utan att behöva röra en fena. Kan det bero på allt underhudsfett?

Efter denna eftermiddag blev det sedan dusch och ett besök på Captain´s...
 

Vaso och Bianca på Captain´s

Och innan hemgång blev det en öl på kvarterskrogen!


17 juli - En sandig dag

Den här dagen kom att bli lite extra spännande. Nåja, det var ju onsdag och en Stand-by dag vilket innebar att jag var på kontoret, åkte till gäster om de behövde mig, servade via telefonsamtal och SMS. Det brukar ju vara en ganska så avslappnad dag men idag startade jag dagen med att åka till Potokaki och ta ett morgondopp, för en gångs skull!
 

Idag åkte jag lite längre än vanligt, bort till Poros.
 

Tog sats in mot en av tamariskerna och stannade motorn, klev ur bilen men hade en något orolig känsla i magen. Det kändes inte så bra när jag parkerade. Det kändes lite VÄL trögt, alltså! Men jag tog mina grejer och la mig på stranden. Dessvärre hade jag en gnagande oro så det blev bara en timme på stranden. Sen kände jag mig liksom tvungen att försöka ta mig därifrån!


Och oron var befogad. Jag försökte köra därifrån - men icke! Jag satt fast. Och ni vet hur det blir när man försöker ta sig ifrån lera eller sand. Däcken gräver sig djupare. Men som gammal bilkårist klarar man sig ju själv. Jag gick ut och grävde undan sand, la under stenar för att få bättre motstånd och försökte istället backa ut, mot samma plats som jag kom. Men näe, det blev inte mycket bättre det.


Snarare sämre för nu kände jag hur underredet gick emot dessutom och jag hade kommit ännu längre ner i sanden. Det var bara att bita i det sura äpplet och ringa till Aramis och förklara det som hänt.


Alexis kom snart i en jeep med bogserlina som fästes i min bil. Och så försökte vi backa upp bilen igen då. Boing! Där gick bogserlinan i två delar! Tror du jag satt fast, eller? Alexis bestämde sig för att åka och hämta en grövre bogserlina och försvann iväg.


När han försvunnit började jag återigen gräva med händerna runt däcken. Men näe, det var liksom ganska så lönlöst. Då får jag se en äldre man komma spankulerande med en spade. Han hade sett oss försöka få loss bilen utan att lyckas. Han började gräva runt alla däck och under, och sa till mig att försöka komma loss för egen maskin - och Vips! så var jag loss. Tänk vad ålder och erfarenhet är värt mycket, va!


När Alexis, som nu även tagit med Popi och mekanikern från huvudkontoret, kom tillbaka hade de bara en uppgift - att skruva bort den trasiga bogserlinan!

Efter detta lilla äventyr åkte jag till kontoret och gjorde det jag skulle. Men istället för att åka tillbaka till Potokaki och ta ett kvällsdopp, åkte jag till Marinan där jag kunde parkera på asfalt haha. Och där fick jag sällskap av en trut och en krabba. Tur jag hade med mig min suveräna kamera!På kvällen kom fjolårskattungen på besök - och den kom nog ihåg mig, eller vad tror du?


Fick en gållig men hårig katt i knät på balkongen den här kvällen.

16 juli - Utflykt till Ambelos vattenfall

Packade väskan för hotellservice och åkte iväg i arla morgonstund mot Votsalakia.
 
Även denna dag var det inte många som behövde sin reseledare.
 

Jag har undrat lite över två skyltar som finns på Samos. Om det är som det står är det ju bara de två områdena som är kärnkraftsfria?


Mellan Marathokambos och vägen mot Karlovasi stannade jag och tog kort på graffittin som finns där. Det finns annars inte så mycket sånt här...


På Samaina Inn är man kreativ med barnen. De får pyssla och där hittade jag den här fina stenkonsten.


När jag kom ut från hotellet stod hästen där. Den kom dit för ett par veckor sedan och står och äter gräs på hotellområdet!


Eftersom det var så få som behövde mig fick jag lite tid över för en liten utflykt idag! Det blev en åktur och promenad till vattenfallen i Ambelos. Kunde ju vara bra att kolla hur det låg till med vattennivån så man inte skickar dit gäster och det är torrt, tänkte jag.


Jo, då! Det var allt vatten kvar.


Tittut!
Det var visst läger nedanför Ambelos. Det tror jag inte det var något förra året så det var ju lite extra kul att området användes. För länge sedan fick barn från Athen komma dit för att få andas frisk luft, har det berättats för mig.


Det finns många övergivna bilder på Samos. Anledningen är enkel. Det finns ingen bilskrot och det finns ingen återvinning. Och eftersom man inte registrerar chassinumret som vi gör här i Sverige kan ingen spåra ägaren. Man skruvar bara bort nummerplåten för att slippa problemet och lämnar bilen någonstans.


På kvällen blev den Lisas Frappe metrio meghalla med vanlijglass. En bra avslutning på en bra dag!

15 juli - Att parkera är en konst

Idag när jag kom till kontoret insåg jag att det inte är så lätt för alla att parkera rakt. Den här pick-upen tog upp åtminstone två platser av någon okänd anledning. Tjaa, varför lämna plats när man kan ta den själv?
 

14 juli - Mini-Tarzan

Välkomstmöten hela dagen, men det kom inte mycket folk som behövde mig idag. Många har ju varit här förut så, visst, vad ska de med en reseledare till?
 

På väg till Votsalakia!


Vägkapell med vacker utsikt.


På kvällen kom Mini-Tarzan på besök (Stor-Tarzan är Lisas katt nere på Captain´s). Han blir allt mer van vid grannarna och mig och springer inte iväg så fort  man rör på sig. Lite roligt!

13 juli - Ny vecka - igen!

Ja, min vecka startar ju lördagar och denna veckan var ingen skillnad. Först bar det av till kontoret. Därefter siesta i Potokaki som avlöstes av avrese- och ankomsttransfer. Avslutning? En Virgin mojito på Beyond.
 

Potokaki beach kommer alltid ha en särskild plats i mitt hjärta!

Här står jag beredd i solen, att ta emot nya gäster vid utgången från ankomsthallen på flygplatsen.


Absolut bästa cocktails serveras på Beyond, det är nog alla överens om.

11 juli - Var tog madrassen vägen?

Torsdag och dags för veckans båtutflykt. Tog badkläder, handduk och madrass i packningen och gick ner till båten där jag mötte upp mina gäster. Här är bilderna från den här dagen.


Skepp o hoj. Nu bär det av från Pythagorios hamn!


Måste ju bara visa de små skjulen som tjänstgör som passkontroll respektive tull här. Visst är det lite gulligt med enkelhet?


Och så styrde vi in i Mykalisundet som ligger mellan Turkiet och Samos. Disigt värre var det idag.


Ovanför Megali Lakka ligger nunneklostret Zoodochou Pigis (Livets källa lär det betyda). Det var där i närheten som den senaste stora branden var nu i juli.


Jannis och... asch nu glömde jag hans namn (han brukar inte vara med så ofta så jag får nog vara förlåten) grillade kotletter medan Saqib (t vä) och Lisa (t hö) laddade med bröd, tzatziki och grekisk sallad. I mitten står min kollega Adam, som är den italienska guiden som är med på den här utflykten varje vecka.


När jag har många gäster med mig brukar vi få sitta i skuggan i "dungen" och där satt vi idag och åt.


Vyer från "Marias beach" , en lite avskild del som jag hittade förra veckan. Vet inte varför jag inte har tänkt på den biten tidigare.


Idag kom vi med den stora båten (ligger längst bak). Den är för stor för att anlägga bryggan så även den lilla åker dit för att ta oss två minuter inåt land. Klockan fyra lämnade vi Megali Lakka och då hade det börjat blåsa en hel del.


Och det blåste så pass att min madrass flög iväg då jag lämnade den för att hämta en flaska vatten. Det var ju rätt ogenomtänkt... Så nu är den borta för alltid! Undrar vart den tog vägen? Till Turkiet?


Straxt före klockan sex kom vi tillbaka till Pythagorio. Hem och duscha och sen tillbaka. Idag var det musikbåtsdags!
 

Stannade bara en timme och gick faktiskt inte ens upp på båten utan satt och pratade med Lisa innan jag vände hemåt för att inta horisontalläge! Men det var trevligt det också!

10 juli - Önskar bilfria gränder

Det blev inte mycket fotograferande måndag, tisdag och jag har heller inte mycket speciella saker att berätta så jag går rakt på den onsdag den 10e och vägen hem bakgatan ifrån hamnen.
 
En sak som ständigt slår mig i Pythagorio (eftersom det är där jag bor) är hur folk parkerar. Jag önskar att man slapp bilar på trottoarerna utanför husen i den smala gränderna. Tänk vad mycket mysigare det skulle vara att gå där då?!
 

Önskas: Bilfria gränder.


De svarta fikonen är mogna redan. De andra får dock sitta kvar på träden ytterligare någon månad.


Snart hemma!

7 juli - Ötur med välkomstmöten

Det blev en ganska så vanlig dag med välkomstmöten så det finns la inte så mycket att berätta om den här dagen. Istället får du lite fler bilder från mitt bilkörande!
 

Glyfada
 

Ruin på vägen mellan Ireon och Myli


Marathokambos med Kerkis i bakgrunden


Efter all service hade jag byvandring i Pythagorio. Idag stannade jag och åt på Samiopoula. Fick lite blandade grekiska rätter som smakade jättebra. Beställde även en Hot & Spicy pizza att ta med hem. Men det där med Hot & Spicy tror jag man missade för den smakade inte speciellt mycket. (Dessutom var det tjock botten.)
 
En öl på Gregorys blev det denna afton som avslutning! Det var ett tag sedan jag var där...

5 juli - Graubes kök och Sunset Cruise till Klima

Man skulle kunna dela in den här dagen i två kapitel. Det ena handlar som att jag bjöd min Samosfamilj på lunch på båten. Den andra handlar om att jag och mina kollegor (tillsammans med min Samosfamilj igen) åkte till Klima på kvällen. Här är bilderna och det blev en del :D
 

GRAUBES KÖK FLYTTAR TILL PYTHAGORIOS HAMN

Gabriella, Saqib, Lisa och Jannis fick prova på min matlagning idag. Det serverades räktoast till förrätt, kyckling med pastasallad till huvudrätt samt fruktsallad med fet yoghurt till dessert. Till detta serverades Vakakis mousserande rosé.


SUNSET CRUISE TILL KLIMA


Med denna afton var mina kollegor från kontoret: Litsa, Herma, Marianne, Manuela, Sandi, Petra och Alexis -  samt min Samosfamilj Gabriella, Lisa, Jannis och Saqib.


Herma och jag undersökte toaletterna och roade oss rätt bra där!


Efter mat, dryck, dans och musik började klockan dra sig mot elvahugget. Då var det dags att vända tillbaka till Pythagorio. Det blev en superdupertrevlig kväll, tyckte vi alla. Roligt att göra något som man inte brukar göra!

4 juli - Bbq på stranden

Kände mig lite duktig på morgonen innan det var dags att bege sig till båten. Det var ju utflykt med gäster till Megali Lakka idag igen.
 

Ny golvmopp i microfiber gör städningen lite lättare och roligare faktiskt.

Tillsammans med Iannis, Saqib och Lisa bar det sedan av mot en massa sol och bad. Den här dagen hade jag privilegiet att få vara tillsammans med fyra av mina gäster som bara tar flyg med Airtours. De har nämligen lägenheter här och bor flera månader i streck på Samos. Supertrevliga par som man skrattar mycket ihop med, kan jag berätta!Kvällen var en ganska så vanlig kväll hemma med datorn. Inte mycket att orda om där inte!

2 juli - Tisdag men lite extra bilder

Hotellservicedag som avslutades med restaurangbesök.
 

Efter frukost laddade jag för en hotellrunda.


Först hämtade jag bilen på parkeringen och passade på att gå ner och knäppa ett strandkort över Pythagorio beach.


Idag passade jag på att ta lite bilder på sånt som jag alltid åker förbi annars.
 

Berget Kerkis 1433 m ö h, som gör att jag alltid längtar tillbaka till Samos och kanske speciellt till Votsalakia.


Vy över Ormos med den söta lilla fiskehamnen.


Efter Samaina Inn tog jag norra sidan mot Samos stad för en mellanlandning på kontoret.


Kryssningsfartyget hade kommit i Samos stad på morgonen.


Kvällen avslutades med mingel på Casa di Roma där jag testade deras kyckligfilé med samosvinsås - men jag får nog påstå att den rätten skall avnjutas på Votsalakia taverna...

RSS 2.0