18 augusti - Vikingafestivalen 2013

Igår bestämde Milla och jag att vi skulle ses vid resecentrum och gå till Vikingafestivalen. Det var ju roligt att få lite sällskap. Hade tänkt gå dit själv annars för att lyssna på vikingahistorier och föreläsning om arkeologiska utgrävningar.
 

Vi kom till Nykvarnsparken innan öppningen och var ganska så ensamma - ett tag.


Nykvarnsparken ligger fint mellan Stångån och Kinda kanal.


Det spelades och sjöng visor för besökarna med ojämna mellanrum. Riktigt trevligt!


Och så kom båten M/S Kind för att slussa alldeles intill oss. Mycket spännande, tyckte Elton.


Och ett par vikingar stod och hängde vid slussen när det var färdigslussat för båten.


Plötsligt kunde vi på håll förvånade se hur en massa människor bara välde fram från stationshållet. Det visade sig vara engelsk- och tysktalande turister som hade Vikingafestivalen som mål!


Och musikerna spelade och vi gick omkring och tittade på vad som fanns på festivalområdet. Ordet festival kommer från latinets "festi vale", som ordagrant betyder "slutet på fasteperioden" men betecknar i dag ett stort musik- eller annat kulturevenemang - och det var liksom det jag hade förväntat mig. Men området var jättelitet och det visade sig att man kände att man upplevt allt på under två timmar. Det fanns pilbågs- och armborstskytte, yxkastning, turnérspel på trähäst och lite försäljning. Dessutom kunde man åka en sväng på en liten vikingabåt, lyssna på historier, se fakiruppträdande och lyssna på föreläsning om arkeologiska utgrävningar.



Historieberättaren var suverän att berätta vikingahistorier på både engelska och svenska.


Och Elton och jag vinkade Hejdå till Milla och Naima för att följa med sjungande vikingar ut med båten.


Det var sedan det började bli lite tråkigt...


Vi gick bort till slusstugan och tog lite mellis - men sedan bestämde vi för att besöket nog var klart och vi skiljdes åt.


Tanken var att jag skulle bli kvar och lyssna på föreläsningen om arkeologiska utgrävningar. Men jag satt där själv på bänken när klockan var ett och inget hände så jag begav mig bort till pendeln och tog tåget hem till Mantorp efter att ha fotograferat fakiren.

Summa summarum. Lite ambitiöst att kalla det festival. Mina förväntningar på ordet marknad som också omnäms i programmet, var fullt med stånd intill varandra med inriktning Vikingatider. Där fanns kanske ett 15-tal utspridda hantverkare som sålde smycken, trävapen, honung, korv i tunnbröd och lite annat hantverk. Behållningen var historieberättaren, musikerna, båtfolket och fakiren som ändå höll ihop det hela och gjorde att vårt besök ändå blev trevligt! Men jag känner mig i skrivande stund lite tveksam till att investera tiden för att gå ner nästa år...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0