29 april - Egon och Sören

Startade med promenad med Jonzon i morgonljus. Ja, det ljusnar ju tidigare och tidigare nu.


Blommande vitsippor och vårlök.


Jonzon är pigg och glad på morgnarna.

Jag satt vid datorn och jobbade. Per gick ut  i trädgården för att sätta potatis och serva gräsklipparen.


Undrar om jag får följa med ut och plantera potatis? Husse? Får jag det?


Jonzon kom in efter ett par timmar och berättade för apan och mig vad han hade gjort där ute!


Apan är Jonzons bästa kompis och för honom berättar han allt viktigt!

Åkte hem tidig eftermiddag. Hade ju en hel del att göra mina sista fem dagar hemma.
Svängde in till Citygross  på vägen och hittade en ny osthyvel i plast. Perfekt att ta med sig till Grekland eftersom den inte väger något.Passade på att dubbelkolla att jag fortfarande hade min tvättid den 3e. Jag har ju någon som flyttar omkring på tvättlåset så jag kan aldrig vara säker. Men låset satt där jag det skulle fortfarande. Det andra låset satt på den 29e och eftersom jag inte skulle tvätta denna dag så det satte jag ner det på Vänt-raden.
Och ja, jag har ringt till Fastighetsskötaren om detta ärende!


Tvättstugeskylten är klart solblekt men man vet ju var trvättstugan ligger så...


Solnedgångsfoto på "mitt" körsbärsträd.


Antal steg: Gick i träningskläder hela dagen idag. Har haft några såna dagar nu...

ELTONS OCH ALBINS HÖRNA
Idag träffade mormor två gosiga figurer på Citygross,  Egon Igelkott och Sören Kanin! De ville inte vara i affären längre, berättade de, så det fick följa med mormor hem!
Och vet ni? De ska få följa med i mormors resväska till Grekland!


Egon Igelkott och Sören Kanin


Egon tog fjärrkontrollen och ville väldigt gärna titta på Barnkanalen istället för kanal 3.
Sören hoppade hinderbana och använde min vattenflaska som ett av hindren!

De gick och la sig snällt i sängen lite senare. Imorgon lovade mormor att de skulle få följa med på sina först ÄVENTYR! Mer om dem imorgon alltså!
Vi ses!

28 april - Var är varorna?

Frukost, bloggande, packande och sen Citygross med Milla och Elton. Det var min förmiddag det. Och ja, vi skippade Tranås helt.


Att sitta i en bärsele funkar i 3 minuter ungefär. Sen är det "Ner" som gäller!


Finns det en bil att kliva in i så hittar Elton den.

Vi handlade och det blev som jag beskrev igår - lite mer i vagnen än det var planerat. Mjölk och körsbärstomater blev en kasse för över 300 kronor...

Efter att Elton kört färdigt (nåja, när mamma Milla bestämde att han hade kört färdigt) i jeepen utanför kassorna packade jag in Millas varor, ställde mina vid förarsätet och gick bort med vagnen. 
När jag kom tillbaka till bilen satt Milla i baksätet och åt sin glass så  jag hoppade in i förarsätet och körde mot mitt hem för att lämna maten jag köpt för kommande vecka. Och DÄR kom jag på att mina varor stod kvar på parkeringen *LOL* (Hade ju trott att Milla skulle köra igen och planerade att ha dem i knät på passagerarsidan.)
Så vi åkte mycket hastigt tillbaka med förhoppning om att mina två kassar stod kvar där jag lämnade dem - och det gjorde de! När vi fick syn på dem och började svänga in i rutan, flyttade en dam lite snällt på dem... varvid jag tryckte ner rutan och berättade att det var mina kassar som jag hade åkt ifrån - och så skrattade vi ihop åt detta! Jamen, visst var det lite roligt, ändå.


Det man inte har i huvudet får man har i hjulen...


Milla och Elton följde sedan med mig hem till Rappet där det blev bus, grill och jordgubbar.


Det blev grillad fläskfilé med potatisgratäng och jordgubbar som efterrätt.Ett barnbarn som jagar mormor - och en mormor som smyger och jagar barnbarn...

Skjutsade sedan hem barn och barnbarn till stan och återvände till Per där jag avslutade denna lördagafton. Imorgon är en annan dag och med tanke på tidigare händelse får jag nog ta en titt på min organisation före avresan, alltså!  När man glömmer saker är man stressad eller dement - och jag får nog sälla mig till förstnämnda än så länge!

Antal steg: No idea!

27 april - I solstol en stund

Det blev lite ändrade planer idag. Från början var det meningen att jag skulle följa med till Tranås på Cheap Mondays utförsäljning med Milla och Elton, men det blev ändrade planer och preliminärflytt till morgondagen.

Då bestämde jag mig för att börja packa för Samos. Det är bara en vecka kvar och jag gillar att ta med genomtänkta grejer och det får jag inte om jag packar i sista stund. Om jag väljer den varianten kommer sånt med som jag aldrig använder sedan.

Idag kom solen fram en stund och jag tog ett par minuter i solstolen framför min franska balkongen. Inte helt fel att kunna ställa upp en Baden-baden inne i skyddat läge, va?Jag valde att inte gå och handla utan sparade pengarna ett tag till. Ja, du vet hur det är. Man handlar alltid mer än man ska haha. Istället tog jag mina ur frysfacket och gjorde varma mackor. Och de blev så himla goda att jag först åt två och senare göra två till!


Kan rekommendera varma mackor gjorda på morotsbröd med enrisrökt medvurst, stureost och timjan

Antal steg: Inte många!

13 mars 2012 Stockholm - Las Vegas

Rundresan Västra USAs höjdpunkter 13-23 mars var en specialare med Läsarresor och Barometern på 10 dagar och jag fick, till min stora glädje, följa med min mentor Elisabeth Sandell och vi börjar med Las Vegas.


Bestämde mig för att ta tåget upp kl 06.00 och det gick alldeles utmärkt att komma upp till Arlanda i tid.


Checkade in min nya resväska och slog visst personligt rekord, 8,8 kg. Mitt tidigare var 9,4...


Kommer faktiskt inte ihåg varför jag tog det här kortet. Möjligvis för att ha en "Före-USA-bild"? Alla säger att d
e går upp i vikt i Amerikat - fast för egen del är Sverige och OLW:s ostbollar som är ett fördärv...


På Arlanda köpte jag Obamas biografi (som jag adrig hann öppna), en bok om Kalifornien (som jag bläddrade lite i då och då), Lindts mörka Lindorkulor (som räckte hela USAvistelsen) och bästa magmedicinen (Läs mer om det här): rött vin (som också räckte ända till avresan från Los Angeles.


Var nästan på väg att köpa fyrklöverchoklad av nostalgiska skäl och turisthandboken om Sverige men lyckades avstå.Efter shopping och lite fika var det ännu en gång dags att ha världen som, arbetsplats!Under mellanlandningen i London bytte jag från mitt svenska till mitt internationella kort, redo för USA. Det visade sig vara inte så bra. Bättre att köpa inhemskt kontantkort.


Kan inte sluta förundras över att man har heltäckningmattor på så många flygplatser i världen.

Mellan Sverige och Las Vegas i USA var det sju timmars tidsskillnad denna gång*. Min kropp landade alltså på morgonen den 14e mars - fast det var kväll den 13e. Himla roligt att resa i tid och rum. Det är inte alla förunnat haha

Tur i oturen är ju att man sover väldigt dåligt sittande på ett flygplan så mentalt var vi alla redo att inta horisontalläge efter att ha varit vid den kultförklarade Las Vegas skylten, och checkat in på vårt hotell!


Den ursprungliga skylten skapades 1959 av Betty Willis och räknas till en av de historiska platserna i USA.Vårt hotell var även ett Casino - en kombination som snart sagt gäller överallt här.


Elisabeth och jag avslutade kvällen på Friday's där jag valde grillad potatis med baconsmulor och creme Fraichedip. Rekommenderas och enkelt att göra hemma!


* Det varierar mellan sju och åtta timmars skillnad beroende på om vi har sommar- eller vintertid. Kolla tidsskillnader här.

26 april - Road trip med Jonzon

Det blev en typ lugn dag med vardagsbestyr.


T vä. Vi hittade rester efter en liten hund och förfasade oss över folk som inte tar upp efter sina hundar.
T hö. Och så kunde vi bidra till familjens försörjning när vi hittade en tomburk: värde 1 krona.Soptunnan skulle hämtas hem

Efter lunchen skulle jag åka och lämnade en tavla. Jag packade in i bilen bara för att hitta en som vägrade flytta på sig! Så det var ju bara att gilla läget och låta Jonzon följa med då.


Du ska inte tro att du kan åka utan att ta mig med!


Jonzon slår en lov på Ikeaparkeringen och kände att han måste lämna en markering.

Sen åkte vi  på en liten Road Trip. Jag hade tänkt kontrollera hur långt dt var mellan sommarstuga och Mantorp. Vi startade således vid lägenheten, där jag passade på att lämna in grejerna jag haft hos Per de senaste dagarna.


Foto på mätarställningen i Mantorp - check! Då åker vi.


Vi lämnade Mantorp och åkt mot UlrikaT vä. 3 km från Mantorp hittar du Himmelsby Gårdshotell. Hit måste jag nog på Spa!
T hö 4 km fr Mantorp ligger Radio-Hasse som inte bara jobbar med radio, minsann!Kolla där borta rinner en bäck!


Snart kände vi igen oss. Vi var framme i Gammalkil - men då började det att regna!!!Och de regnade inte lite. Vindrutetorkarna fick gå för högtryck... och Jonzon började nu få tråkigt!I korset när vi kunde välja mellan att fortsätta till Nykil eller åka tillbaka hem... valde vi att åka hem! Då hade vi åkte 8 km och hade lika långt kvar till sommarstugan! Men då vet jag att det är 16 km:s väg om jag får för mig att promenera alternativt cykla dit någon gång. (Har ju gått till Linköping från Rappet och det är ju 1,7 mil och tog 4 timmar.)


Kanske blev Jonzon besviken över att vi inte kom till Nykil... men han blev ändå trött av att leverera tavla och åka bil på landet och somnade tätt intill mig.

Vid halv sex hämtade vi Per som skjutsade mig till tågstationen och jag hade turen att komma med pendeln som anlände samtidigt som oss! Alltid skönt att slippa vänta.


När jag kom hem hade jag fått ett kuvert med brev samt Conny LA Peterssons
"Mantorp förr och nu" från Kerstin. Den ser jag fram emot att läsa! Jag hade också en tidning från aktiva Mantorps Fotbollsförening
OCH Östgötatidningen. Och vad hittar jag väl där? Mitt sällskap på Mantorptravet 23/4!!! Och jag inser åter en gång att jag verkligen ska hålla mig bakom kameran! Jag är verkligen inte till min fördel. Tur man gillar sig själv ovillkorligt...


Jag hade även fått en Trisslott från
Schenker som kompensation för att de hade tagit sex dagar på sig att leverera ett paket! Så var man då nästan miljonär på ännu en Trisslott hehe


Efter en stund blev jag plötsligt alldeles kall! Min solcellsblomma var borta. Förmodligen bortblåst!!! Jag rusade mot balkongen och tittade ut. Ingen blomma på gården. Men så tittade jag neråt och åt sidan och där låg den!!! Men jag blev så panikslagen av detta att blomman åkte in på diskbänken. Denna händelse får icke upprepas! Jag måste klura på hur jag ska kunna få den att stanna kvar på pinnen utan att använda två-komponent-lim...


Från Ellos kom mina svarta lakan (Märke: Lo, 2 påslakan+4 örngott för 249:-). Har varit lite stressad av mina vita. Vitt passar på hotellrum - inte i ett hem, upplever jag! Sugen på att beställa? Då vill jag bara informera om att lakanen är VÄLDIGT tunna. Man ser täcket igenom påslakanet...


Antal steg: Glömde flytta över räknaren från kostymbyxor till träningsbyxor som jag gick i nästan hela dagen...

Indien med Färgrika Rajastan 18-29 februari 2012

Ja nu kom jag ju ner till Indien ett dygn före gästerna, inte till Delhi utan till Bombay.
(Om du har hört att Bombay numera heter Mumbai så är det en sanning med modifikation. Läs mer om det icke accepterade namnbytet här)


Från Saigon till Bombay!

17 februari. Bombay
Landade mitt i natten och fascinerade ännu en gång hur rörigt det är vid bagagebandet. Det är faktistk bara i Sverige som jag ser folk stå en bit ifrån för att inte spärra bandet. I alla andra länder ska man trängas så nära som möjligt så man nästan måste armbåga sig fram för att hinna ta sin väska.

Men min väska den kom och den tog jag med mig till taxibåset där jag beställde en taxi som kunde ta mig till hotellet som låg en bit ifrån India Gate.Jag checkade in och la mig för att sova en stund. Dagen ägnade jag sedan till att promenera runt i området.


Över Bombay ligger i stort sett alltid smog...

Käkade lunch på terassen och det är väl kanske bara i Indien du stöter på yogapraktiserande människor överallt?


Många européer kommer ner till Indien och yogar (med mera).


Lassie, vatten och Massala chai serverades till min kryddiga tandoori-kyckling.

På kvällen zappade jag mellan TV-kanalerna. Det är så klart de indiska som dominerar men plötsligt fann jag FOX... som sände svenska Wallander! Det kändes ju lite kul.


Kommissarie Wallander löser brott även i Indien.

18 februari. Bombay - Delhi

Samtidigt som rundreseresenärerna åkte från Sverige, tog jag flyget från Bombay till Dehli.
Där visade det sig att min förbeställda taxi hade en chaufför som inte visste var hotellet låg. haha


Chauffören, som inte pratade engelska, såg lätt förvirrad ut när jag berättade vilket hotell jag ville till. Oroväckande!


Plötsligt stannade han utan förvarning och började lasta ut däck ur skuffen(!) som sedan lastades in i en annan bil. Sen gick det i dörren och vi åkte iväg igen.


Nästa gång jag tittade upp fick jag se att jag hade en NY chaufför! Han kunde lika lite engelska med han hittade iallafall!

19 februari. Dehli
Mötte mina rundresegäster på flygplatsen tidigt på morgonen och vi åkte direkt på citytur! Start? Humayans Tomb!


T vä. Många hundar springer omkring vind för våg i Indien. Däremot ser man sällan katter.
T hö. Indisk bok ingår i ärt-trädfamiljen är ganska vanlig här.

Humayans (den andra mogulhärskaren) Tomb.

Efter det tog vi en cykelriksha i Chandni Chowk-basaren som var ovanligt lugn idag!
Vi besökte även Jama Mashid, Indiens största moské men därifrån har jag inte foton. Är inte så himla förtjust över att behöva betala för att ta kort...

20 april. Delhi - Agra
Idag stod Röda fortet och Taj Mahal i Agra på programmet, båda är platser jag tror det är svårt att tröttna på.


Utsikt från Röda fortet mot Taj Mahal
När vi ändå var i Agra passade vi på att besöka verkstaden där hantverkare ättlar från de som jobbat i Taj Mahal med intarsia i marmor. Helt fantastiska handarbeten. Jag önskar ibland att jag kunde ta med mig ett vackert bord hem... Inte för att det inte går, alltså. Jag kan boka frakt om jag vill. Det är ju bara det att det är ju bra att ha någonstans att ställa det? Det funkar inte i min pytteetta...


Man använder samma metoder idag som på 1700-talet att forma och limma ihop halvädelstenar med marmor!

21 februari. Agra - Jaipur
På väg till Jaipur stannade vi i Fathepur Sikri, spökstaden. Har redan tagit en massa bilder härifrån men ett par får ni även denna gång.


Det finns inte många välbevarade fresker kvar, tyvärr. Men ni kanske kan ana "tavlorna"?


Birla Mandir, ett av många tempel med samma namn. Pengarna till dem är skänkta av Birlafamiljen som gjort sig en förmögenhet på cement.

Peppermint hotel, som vi övernattade på, har intressant numrering. Jag gick och letade efter siffror och det tog ett tag innan jag insåg att de skrivit ut numren med bokstäver...


Bodde på rum 506 som jag till slut hittade
.

22 februari. Jaipur
Idag var vi hela dagen i stan. Det finns så himla mycket att uppleva här. Det är nästan synd att man inte kan vara här längre, kan jag känna ibland. Här är iallafall lite bilder från dagens citytur!I bazaren köpte jag roliga byxor, ett par till mig och varsitt par till barnen! Sorry, har inga bilder på dem just nu!

23 februari. Jaipur - Jodhpur
Vi skulle ta oss från Jaipur till Jodhpur och det var en dag som var en ren transportsträcka. Men även om det kan vara såna på rundresor så finns det alltid något att uppleva utanför bussfönstret i det här landet. Man behöver inte ens vara uppmärksam. Den anoorlunda vardagen liksom bara finns där!
Nu tog jag inte många bilder själv eftersom jag höll föredrag på sammanlagt ett par timmar i bussen. Men några finns från den här dagen iallafall!
Bilder från vårt lunchsställe


Sen eftermiddag ankom vi vår resort.

24 februari. Pushkar - Jodhpur
Startade morgonen med en lite promenad på området i solskenet, även om det var riktigt kyligt - och det är det ju så här års!


Vi bodde på Pushkars största resort

På förmiddagen gick vi på promenad i den lilla staden. Resans lokalguide (som inte hade helt samma idéer som mig) tog oss upp på ett tak jag inte varit uppe på förut, för att vi skulle få se lite av den heliga sjön. Då saknade jag min tidigare vapendragare Vilender...


...för lite av sjön var just jämt vad vi fick se.

24 februari. Pushkar - Jodhpur
I soluppgång var det väckning och dags att fortsätta vår färd. Det blev inte så mycket prat i bussen idag. Det hade blivit lite magåkommor i sällskapet och sånt gör en ju ganska så trött. Det gjorde att jag inte föreläste om så tunga ämnen idag. Det blev istället en lite mer vilsam färd.
Bilder från landsbygden där det ALLTID händer något utanför bussfönstret!


Saltet kryper upp ur marken på sina ställen
.
I alla turistbussar finns en assistent som servar med drycker och annat.

Så var vi då framme i Jodhpur!
25 februarivibJodphur
Vi började dagen med att åka upp till Meharagarh Fort! Därifrån har du jättebra utsikt över den blå staden.Vi fortsatte sedan till templet och mausoleet byggt till ära för Maharajan Jaswant Singh II, Jaswant Thada, som ligger ett "stenkast" därifrån!


Utsikt mot Meharangarh Fort från Jaswant Thada.Bakom träden skymtar du Jaswant Thada
!

På förfrågan tog vår eminente busschaufför oss med till palatset där den nuvarande Maharajan bor. Det är delvis ett hotell och där finns också ett museum. Det var avspärrat pga besök den här dagen, men vi kunde stanna en bit ifrån och ta ett kort iallafall!


Nuvarande Maharajan i Jodhpurs bor i palatset där borta...

Vi lunchade på hotellet men på eftermiddagen var det dags för mera äventyr. Vi tog en hästdroska in till gamla stan där vi tog en lite vandring i kvarter som du kanske inte skulle besöka om du reser på egen hand. Bland annat hamnade vi på ett företag som tillverkar bland annat överkast till kända märken, som sedan tar osannolikt betalt!


Det fanns såååå snygga överkast att jag önskade mig en egen säng att lägga det på! (Har bäddsoffa)

26 februari. Jodphur - Udaipur
Mera landskapsbilder!
Efter lunchen mellanlandade vi i det jainistiska templet Ranakpur som omges av små mindre tempel.


Ranakur tempel


I Udaipur tog vi en båttur på Piccolasjön


Utsikt från båten mot Udaipurs City Palace och Sommarpalatset som ligger mitt i sjön.

27 februari. Udaipur - Bombay
En nästan meditativ promenad i Saheliyon ki Bari (Tjänsteflickornas trädgård) startade vi dagen med. Här promenerade tjänsteflickor omkring kanske både före och efter sitt dagsverke på City Palace.
På eftermiddagen fortsatte vi med flyg mot Bombay där vi skulle avsluta vår rundresa!

28 februari. Bombay
Citytur i miljonstaden Bombay/Mumbai


Mani Bhavan: Huset där Gandhi bodde och som idag är museum


Vi besökte även Pherozeshah Mehtas trädgård (kallas också för Hängande trädgården) där man formklipper buskar till djur bland annat.


Och mitt över gatan ligger en annan park, Kamala Nehru varifrån du har fin utsikt över storstan - och sandstranden.Chhatrapati Shivaji Terminus (tidigare Victoriaterminalen) är också imponerande.


Vi lunchade inne i stan där kontrasterna mellan gammalt och nytt var slående. Dessutom fascinerades vi kort över att man fick parkeringsböter... tills vi insåg att det var biljetterna vi såg under vindrutetorkaren...Vi avslutade rundturen i de gamla engelska kvarteren.

På kvällen hade vi vår avslutningsmiddag på hotellet. Snart var det alltså tack och adjö för den här gången! Konstaterar ännu en gång att tiden går alldeles för fort...

29 februari. Avsked
Ett par timmar innan hälften av gästerna och jag själv skulle åka tillbaka till Sverige, vinkade jag Hejdå! till de som skulle vidare till sol och bad i Goa. Och som vanligt är det lika sorgligt varje gång att ta farväl av gästerna! Men jag hoppas alltid att få se dem någon annanstans i världen!

25 april - Matlådan vann!

Skrämmande saker sker. Berättar lite längre ner om detta!

Men först lite från min dag med Jonzon!


Jonzon visar mig några tulpaner som precis har slagit ut i full blomJag misstänker att det är rädisor som kommit så långt under glaset. Rabarbern är annars den som kommer upp bland det första i grönsakslandet.


En lycklig hund som, efter promenaden i hagen, får leka lite med pinnar.
.

T vä: En scilla i buskarna har rymt från trädgården. T hö: Ormhassel är en personlig favorit bland genmanipulerade träd!

Så var det ju det där med matlådan då. Vid fyratiden blev jag sugen på ostbollar men ville inte helt åka iväg till affären för att handla. Men så tog, "the craving" över så jag klädde på mig och gick ut i regnet med Jonzon som ville följa med. Vi satte oss i bilen, åkte tre kilometer till närmaste affär, handlade ostbollar och vände hemåt.
Jag öppnade påsen och hällde upp en "balja" och åt lite... bara för att upptäcka att jag inte ALLS var sugen på ostbollar utan på en minimatåda med korv Stroganof!!! Nästan läskigt, va! Sugen på något som var typ nyttigt?


Att spela boll OCH leka med pinne går att kombinera, visar Jonzon, som senare berättar för sin apa att han fick matrester från korv stroganofen av sin matte på kvällen.

Under eftermiddagen la jag mina 121 foton på Facebook i album. Det kändes lite trevligt och lättare att hitta vissa bilder. Sen hade jag velat lägga in andras blder där jag var med, i album också men det gick inte!
Jag blev faktiskt förvånad över att jag laddat upp så många bilder på Facebook. Å andra sidan har jag varit medlem sedan 2007 så det må väl vara hänt. Det är ju bara det att eftersom Facebook äger rättigheterna till alla foton som laddas upp så kändes det lite jobbigt. Jag vill ju gärna äga rättigheterna själv. Skulle vara snopet att hitta egen bild i en annons man inte står för liksom...

Jag bloggade dessutom äntligen klart mitt Vietnamreseinlägg och måste sätta tänderna i senaste indienresan imorgon om jag ska hinna klart även USAresan innan jag åker igen. Det börjar dra ihop sig!

Vidunderliga Vietnam 5-16 februari 2012

Så har det äntligen blivit dags att publicera bilder från min rundresa i Vietnam i februari. Det blir inte så mycket text, dels för att nya uppdrag stundar och tiden inte finns, men också för att det är ju inte så kul att åka upp upptäckarresa och redan veta allt!
Min förhoppning med inlägget är att du som var med kan minnas tillbaka på saker du inte kanske tänkt på just då... medan du som inte varit där än, blir lockad att följa med mig eller någon annan vid tillfälle!

Den här rundresan gör jag dessvärre inte längre som den ser ut här!
Den sista med det här upplägget gick våren 2012. Från och med i höst ser den lite annorlunda ut. Gå in på Albatros Travels hemsida och uppdatera dig!

6 februari. Hanoi - Halongbukten (5 februari reser resenärerna från hemlandet)
Resenärerna ankom till Hanoi flygplats på morgonen men lämnade Hanoi direkt för att sätta kurs mot Halongbukten där en traditionell vietnamesisk djonk väntade på oss. Den blev vårt hem första dygnet.

En mindre båt tar oss ut till djonken

 

Vi gick iland på en av de 3000 öarna och besökte grottor med stalaktiter och stalagmiter.

I en av grottorna finns en formation som ser ut som en sköldpadda och sådana lär ju bringa lycka. Alltså ligger alltid pengar där som tack.

 

Halongbukten är otroligt vacker, inte bara i solnedgången. Det är en mäktig plats!

 

Ute på däck fick jag besök av en stor och vacker mal!


7 februari. Halongbukten – Hanoi
Vi blev kvar i Halongbukten och äter lunch på båten innan vi åker in mot Hanoi igen.

 

Idag åkte vi in i en av lagunerna där det finns apor. Fick dessvärre inga bra kort. Hade bara mobilkameran med mig...

 

 

Innan vi lämnade båten lämnades dricks i en stor träkrabba . och vi kunde se hur man fyllde på vatten till nästa båttur.

 

Gillar båtens tip-box

 

På väg in till Hanoi gjorde vi två stopp. Det ena var på en pärlfabrik där vi fick se och höra om pärlodling!

 

Pärlor odlas på olika djup för att få fram olika färgskiftningar

 

Det andra stoppet (för fika) var på en speciell hantverksverkstad. Här får nämligen handikappade lära sig ett hantverksyrke och får därmed självförtroende, egenvärde plus kan bidra till familjens försörjning.

Just det här centret tar hand om hela familjerna och de kan välja att bo här eller bo i sina byar och bara låta sälja det de tillverkar här. Såna här önskar jag mig i Sverige!

 

De säljer allt från små hantverk till stora statyer. Någon som är intresserad av att ha en glad buddistmunk i trädgården? De kan låta frakta den till dig för en billig penning!

 

8 februari. Hanoi - flyg till Huê
En fullspäckad dag i Hanoi som sedan avslutades med flygresa till Hué!

Vi startade med området där Ho Chi Minhs mausoleum samt hans bostäder ligger. Ja, han bodde på tre olika platser under lika många perioder, faktiskt.

Bilder från trädgård och bostadsområdet


Härifrån gick vi till Enkolonnpagoden från 1049, byggd av kejsaren Ly Thai Tong.

 

Den är byggd som en symbol för Lotusblomman som stiger upp ur vattnet


Vi besökte förstås också Litteraturtemplet men där tog jag visst inga kort alls den här gången! Istället blev det lite bilder från turen på cykelrikschan. Tänk att man hela tiden upptäcker något nytt!

 

Gillar att man har en aktiemarknad i ett kommunistiskt land.

 

 

Vi avslutade turen vid Huc bron (Soluppgångens bro) som går över Hoan Kiemsjön till Ngoc Son templet (Jadetemplet som är Konfusianskt).

 

Idag såg jag ingen sköldpadda i sjön. Men om jag inte missminner mig hade några resenärer turen på sin sida istället.


Tog bild på brädspelet man brukar spela ute vid templetVi åkte efter en timme i gamla stan, till flygplatsen för att där ta ett flyg till nästa stad vi skulle besöka: Huê.

 

9 februari. Huê
Efter frukost åkte åkte vi ut på Citytur!

 

Resterna av kinesiska nyåret såg man överallt. Vid hotellentrén stod apelsinträdet kvar.

 

Vi började sedan med en båttur på Parfymfloden (Song Huong) för att komma till Thien Mu-pagodan.


Efter det fortsatte vi tilll Citadellet, stadens antika fästning med den Förbjudna staden. En personlig favorit, faktiskt! 

På eftermiddagen besökte vi mausoleerna för kejsarna Tu Duc och Khai Dinh. Vi startade med Tu Du som visar upp kejsarens gigantiska gravsten, den största i Vietnam.

 

 

Khai Dinh ligger bara en bit därifrån och ser helt annorlunda ut. Området är byggt i betong (!) och ser ganska mörk och tråkig ut... tills man kommer in i byggnaden!

 

Rummet är fullt med mosaiker och rummet går liksom i ljusblått. Jättefint. Tyvärr gör bilden inte mausoleet rättvisa.

 

På kvällen gick vi till en kejserlig restaurang där vi alla fick låna kläder för att verkligen kunna resa i tiden!

 

Att klä upp sig, äta god mat och få vietnamesisk underhållning gjorde denna dag komplett.

 

Vi övernattade i Hué. Imorgon väntade nya äventyr!

 

10 februari. Hué - Hoi An
Efter frukost på hotellet lämnade vi Hué och åkte till Hoi An. På vägen åker vi längs med Kinesiska havet. Vi stannade en stund i solskenet och kunde doppa tårna! Det var flagg för badförbud... Det är mer regel än undantag här.

 

En lååååång sandstrand som det snart kommer ligga hotell på, tyvärr. Det är en av turismens baksidor - allt det medför är inte vackert.

 

Hoi An kom med på UNESCO:s Världsarvslista 1999 och vi tog en långsam promenad i de gamla kvarteren. Vi stannade till vid en silkesverkstad. Det finns en del sådana. De kan visa oss silkesmaskar, puppor och tillverkning och efter att ha sett detta förstår man varför äkta silke är dyrt. Det är ett riktigt handarbete!

 


Silkesmaskar matas med blad, bildar puppa och det är puppan som man spinner tråd av.

Vi besökt även en del historiska byggnader också, samt åt lunch vid den lilla gedigna japanska bron.

Varje år svämmar Mekongfloden över och invånarna gör streck och skriver datum/år på väggarna efter hur högt vattnet stod.

 

På väg till båten som skulle ta oss ut på floden, träffade några av oss på den här vackra, duktiga simmaren - Rhabdophis subminatus. På engelska kallas den för Red Necked Keelback och på svenska tror jag den kallas för Regnbågsorm. Den är giftig men biter sällan.

Fast 2010 blev faktiskt en pojke biten av en sån här som vägrade släppa och pumpade in gift 20 sekunder. Giftet angriper njurarna och pojken fick ligga på sjukhus 14 dagar. Några dödsfall är noterade men, som sagt, den biter sällan.

 

Även om ormen är giftig dör man sällan, om det kan vara till någon tröst.

 

 

På kvällen shoppade jag lite på marknaden och träffade några tjejer där jag köpte kort att skicka hem. En av dem erbjöd sig att åka och köpa frimärken och gjorde så. Dessvärre var det till vykort och jag hade kort i brev... Så de blev aldrig skickade. De åkte till och med hem i resväskan haha

 


11 februari. Hoi An - Saigon
Efter frukosten på hotellet åkte vi till flygplatsen i Danang för att flyga till Saigon.

 

 

Dessvärre blev det inga foton tagna från Presidentpalatset, Notre Dame och Binh Taymarknanden den här gången. Men ni har det nu i annat inlägg på bloggen. Däremot får ni ett kort från Thien Hau-pagoden i Cholon (Chinatown).

 

Altare i Thien Mu - pagodan


Resenärerna hade tid på egen hand på eftermiddagen och kvällen.

 

12 februari. Saigon. Cu Chi-tunnlarna och tid på egen hand
Efter frukost på hotellet åker vi till de berömda Cu Chi-tunnlarna som byggdes av Vietcong under åren 1940-60.

Bomber man har hittat på området står kvar och kratrar som bomber har gjort har man inte fyllt igen.

 

Bilder från en av många krigskyrkogårdar...

 

13 februari. Saigon - Mekongdeltat
Vi lämnade Saigon tidigt på morgonen och åkte till My Tho. Här bytte vi från buss till båt och gav oss ut på en båttur på Mekongfloden och dess kanaler. Vi gick iland på den vackra ön Thoi Son som är fylld av fantastiska fruktplantager. I området ligger också en kokosgodisfabrik!

 

Kokosgodis och frukt bjöds det på, minsann. Fast varken Kinesiskt äpple eller Dorian stod på menyn...


Vi lunchade på en restaurang som låg i närheten av ett läger för tuppfäktningstuppar

 

Vi övernattade i Can Tho och jag promenerade ner till kooperativets restaurang och satt vid kajen och åt middag. Inte en helt fel avslutning på arbetsdagen, va?

 

Middag intogs på kajen med utsikt över Mekong

 

14 februari. Flytande marknaden Cai Rang - Saigon

Vi gick upp tidigt, tidigt för att återigen gå ombord på en båt. Den här tog oss till flytande marknaden. Här är lite bilder därifrån!

 

 

Vi lämnade Mekongdeltat och åkte tillbaka till Hanoi där de flesta av oss avslutade med middag i Barbeque Garden, ett jättemysigt ställe där det var fullsmockat den här kvällen som var 14 februari... Alla hjärtans dag!

 

Barbeque Garden ännu en gång, alltså!


15 februari. Saigon och hemresa
Vi hade hela dagen till fritt förfogande i Saigon. De som ville besökte krigsmuséet som handlar om Amerikakriget, några softade på hotellet medan andra shoppade det sista.

Under kvällen åker resenärerna till flygplatsen för återresan till Sverige. Själv blev jag kvar på hotellet ytterligare en natt.

 

16 februari Resenärerna åker hem och jag blir kvar.

Jag hade ju en dag extra och passade på att gå till posten för att skicka hem lite saker med båt. Det tar visserligen tre månader men det brukar komma till Sverige (Fast i skrivande stund är jag lite osäker på det här paketet. För det jag skickade från Thailand tog knappt två månader och den tiden har passerat när jag skriver detta...)

 

I paketet fick jag inte skicka studsbollarna med batteri, DVD:n (som tydligen var bränd) och fick ta ur batterierna ur ficklampan

 

Promenerade lite i stan. Det är ju lite trist att ta taxi överallt.

 

 

17 februari. Sista dagen i Vietnam för den här gången.

Min sista dag i Vietnam för den här gången blev sedan tveksamt spännande. En timme innan avresa till flygplatsen gick nämligen mina glasögon sönder!

Jag famlade mig ner till receptionen för att höra om de hade en lite mejsel. Det hade de inte. En i receptionen ritade ut var närmaste optiker låg och jag började stappla dit, kisande. Men han hade ritat fel så där låg ingen optiker - bara ett apotek. Men jag gick in där och man ritade in där optikern faktiskt låg men det skulle bli en promenad på 20 minuter nu när jag gått så fel.

De ringde istället på en taxi... som inte kunde vänta när jag sprang in och fick hjälp. Utan jag fick jaga en ny taxi (fast då såg jag ju iallafall) och kom till hotellet fem minuter innan min beställda taxi till flygplatsen kom!

 

Funderar på att alltid åka med radioskruvmejsel i packningen :)

 

Men när jag sedan klev av taxi och skulle gå in mot hotellet förlorade jag fotfästet på trottoaren. Jag tog emot mig med handen mot ett träd och skrapade upp knogen på lillfingret! Det blev ett blodigt köttsår som jag baddade med Aloe vera upprepat. Det slutade blöda till slut men i skrivande stund är knogen fortfarande svullen och öm och idag är det den 25 april...

 

Rengöring med handsprit (Ja kranvattnet är inte rent här) och på med Aloe vera-gelé.

 

Ja, det var kanske ingen rolig avslutning på Vietnamvistelsen. Men jag hade ju roliga saker att se fram emot för det var ju Bombay nästa!!! Mer om Indienäventyret i annan blogg!


24 april - Klädesplagg för vuxna? Verkligen?

Skjutsade Per till skolan vid fem och åkte sedan direkt till Mantorp för att hämta grejer. Solen var precis på väg upp och höll sig synlig då och då under dagen - fast mest vid kusten hörde jag på nyheterna från SMHI. Så klart! Jag flyttade nog åt fel håll, som Pella säger...


Soluppgång i backspegeln på väg mot Mantorp.

Jag skulle ju sova i Rappet ett par nätter. Jonzon har det bättre hemma än hos mig, trots allt. Så jag plockade ihop det jag behövde och invigde samtidigt min shoppingbag!


Jonzon är beredd att åka igen.

Hade glömt att jag skulle leverera en tavla till en i Mantorp och åkte och gjorde det på eftermiddagen. När jag ändå var ute och åkte tog jag svängen in till Linköping.

Först lämnade jag tillbaka en USB-hub till Elgiganten som inte fungerar för mig. Den var nätdriven och det syntes inte något om det på förpackningen. Väldigt opraktiskt när man sitter på flygplan, va? Plus att den spärrade av det andra usb-uttaget på min dator.
Jag lämnade också tillbaka träningsbyxorna jag köpte förra veckan på Stadium. Resåren i ena benslutet var trasiga.

Och det var inga som helst problem att få lämna tillbaka båda tingen och få pengarna tillbaka - trots att hub-förpackningen varit öppnad och att byxorna var använda!
Blir ännu mer sur på Lindex som vägrade byta oanvända trosor mot uppvisande av kvitto och med alla lappar kvar! Där ville jag dessutom inte ens ha pengarna tillbaka, bara ett par andra som passade!

När jag ändå var i trakterna slog jag en lov på Stadiums Outlet. Där hittade jag ett par andra träningsbrallor med dragkedja i benslutet istället. Provade dem och passade jag på att ta med mig en sån där sparkdräkt som bäbisarna har, bara att knapparna i grenen inte finns. Har visst en massa olika namn men när den kom hette den JumpSuit. Den skulle ju vara så bekväm så den bara måste jag ju testa!

Men ursäkta mig! Hur då bekväm??? Grenen hänger ju nere vi knäna och skaver??? Jag tror minsann det tillhör det mest obekväma plagget som har kommit på denna välbyggda - hm, ska nog särskrivas numera till Väl byggda haha - kropp. Det var nästan så jag tyckte synd om våra bäbisar, ända tills jag kom på att de åtminstone hade en blöja som fyllde upp nedtill och gjorde plagget lite mer lagom!
Näe, det där plagget hänger JÄTTEBRA på galgarna i affärerna! Jag föredrar utan tvekan mitt fleeceunderställ som man kan fruffa runt i hemma samtidigt som man både är varm och snygg!


Vem i hela friden har kommit på att detta är ett klädesplagg för vuxna?

Jonzon och jag tränade lite i hagen i dag. Det blev några gamla vanliga som Upp på stenen, Vad säger lejonet, Skall, Gå och leta, Vinka och sen lite Fot på slutet. Inga nya grejer, alltså!


"Upp på stenen. Sen sätter jag mig och ser snygg ut så får jag garanterat en godis!
"

Antal steg: Mätte inte direkt. Bytte ju kläder hela tiden och avslutade dagen i mitt nyss omnämnda fleeceunderställ.

23 april - Allt på Plats

Idag stod det Trav på Mantorp på schemat. Men innan det hade jag ju lita andra projekt, först hemma, sen stan, sen hos mamma som fyllde år!


Tv-sändningarna slutar fungera då och då och jag kan inte låta bli att undra varför det behöver bli så?


Ett av mina ärenden var ett byte på Lindex som visade sig vara omöjligt, trots lagstadgad ångervecka. Det visade sig att när man köper, bland annat underkläder, måste man SJÄLV be att de plomberar plaggen så man får byta.
Det står LÄNGST ner i på kvittot när du har betalat och är klar!
Som Challe skrev till mig på FB: "Impulsshopparna är deras största inkomstkälla med andra ord". Ja, vi får se hur mycket shopping det blir där alls hädanefter... För nog anser jag att säljaren ska fråga om en sådan viktig sak! En tanke som slår mig bara: då får man antagligen inte reklamera underkläder om t ex resåren går sönder efter en dags användning, eller hur? För då är de ju faktiskt ANVÄNDA! Tror jag ska sluta köpa underkläder hahaPå väg till mamma passerade jag genom US och där byggs det om upptäckte jag. Undrar vad det ska bli?

Jag firade mamma hos Björn på Garnison och blev bjuden på lunch. Himla trevligt! Så trevligt att timmarna passerade alldeles för snabbt. För plötsligt var jag tvungen att bege mig mot stationen och till pendeln!

Kvart i fyra stack jag nyckeln i dörren. Klockan fyra ringde Tina på dörren och tjugominuter senare åkte vi mot Tjejkvällen på Mantorp Travbana! Och här är bilderna från kvällen!


Åkte med Tina till travbanan där vi var bland de första som ankom.


Tjejkvällen samlade senare totalt 310 spelgalna (!) brudar i restaurangen
.


Annette och Pella kom och gjorde oss sällskap!


Tina, Annette och Pella, tre vänner som gjorde kvällen omväxlande och rolig.


Ska vi bara vara inne, undrade Pella som gärna stått ute i regnet och tittat! Och så ringde Pellas telefon precis när hon skulle fotografera och hon svarade irriterat... för hon var bara TVUNGEN att svara kände hon...


Den här fräna bilen passerades tillika de stängda
Bongbåsen när vi var tvungna att gå in och hänga in kläderna i garderoben. De menade att det var tvunget att lämna ytterkläderna för brandrisken. Kan inte låta bli att undra hur man tänkte där? Fleecetröjor brinner bättre än ullkappor...


Buffén intogs och vi försökte djupdyka i programmet och förklara för Pella hur det gick till att spela. Inte helt lätt pga ljudnivån.Vi spelade bara på plats (utom Pella som förlorade ett par gånger genom att välja (fel) Vinnare). Vi ömsom vann, ömsom förlorade. Och näe, det blev som oftast. Att man satsar mer än man vinner. Men eftersom vi mest satsade på Plats så fick vi iallafall igen LITE pengar! Det räckte för att glädja oss!


Vi blev fotograferade av Östgötatidningen under tiden vi satt och åt. Vi planerar nu att samlas för att ha en "bläddra-i-tidningen-dag" hos mig. Förresten, det bästa på buffébordet var Lasagnen och Gräddpuddingen med chokladsås!Som sagt, vi ömsom vann, ömsom förlorade...


- Det är ju bara en massa sladdrigt grönt. Var är Mozarellan, undrade Pella irriterat som sedan fick lite av Annette.
- Ruccolasallad heter det, sa jag.
- Ja, men Ruccola -det är väl inget att bjuda på!


Bästa plats-vinsten denna kväll var 75kr mot satsat 20kr! Sen att jag satsade 200kr totalt och fick igen 107kr borde väl också nämnas, antar jag...


Annette och Pella vann också. Annette var den som vann mest av oss alla.


Hela kvällen gällde alkoholfria alternativ. Det gäller ju att vara samlad när man ska spela!


Vi spelade V5 vilket innebär att man måste ha alla fem rätt för att få utdelning (om ingen har fem kan det undantagsvis bli utdelning på fyra). Pella roar oss när går upp ett ljus för henne då jag förklarar varför det heter V65 och V75!Ännu en vinst hämtas ut!


Tina spelade för minst pengar och vann heller inget. Hon fick därför den äran att hämta ut vår andelsvinst på Dagens Dubbel i Halmstad där vi fick igen satsat kapital!Summa sumarum: Flest bongar med förlorade slantar samlade vi under kvällen... och jag gav Tina ett tröstpris: en överbliven femma från en av mina vinster :)Det blev lite panikspel i slutet. Hittade en häst som hette Muppe och tänkte genast på min egen mupp, Kermit, där hemma. Han skulle nog ge mig den sista turen... men så blev det ju så klart inte... Lika lite som man ska spontanshoppa ska man inte spela spontant, helt klart!Dags att lämna en trevlig kväll på Mantorptravet. Tina styrde hjulen mot Nykol och Pella (och Annette) skjutsade mig till Rappet där jag skulle sova över och skjutsa Per till skolan klockan fem påföljande morgon.

Det blev en hektisk och rolig dag först och sedan kväll!
Innan vi skiljdes åt på kvällen hade vi sagt till varann att vi ska göra om träffen, fast kanske på egen hand. Och eftersom Pella vill vara ute så hoppas jag att de tajmar in en ljummen sommarkväll medan jag satsar på vintersäsongen, om det visar sig vara möjligt, och så får jag jag hoppas att de vill haka på då också!


Antal steg: 13 444

22 april - Man BEHÖVER inte vanliga kläder

Förmiddag med bloggande och prestationsångest. Listan på glasdörren bara växte, tyckte jag. Dags att göra sig av med några av stressorerna: Rundresebloggarna.

Satte igång med att redigera bilder och ladda upp dem i Utkast här på blogg.se. Jag blev klar med Vietnam och Indien och har nu bara USA kvar innan de ska ut till resenärer och publikum.


Antalet post-it ökar med det jag kommer på att jag måste göra innan jag åker

Fruffade runt i fleecemorgonrocken hela dagen och tog paus i redigerandet för att laga till fler matlådor vilket innefattade pasta- och riskokande samt lövbits- och fläskkarréstekande. Och det gick jättebra att laga mat i morgonrock!


12 matlådor i frysfacket och när kvällen kom hade jag sex kvar i kylen. (Tre hade jag redan hunnit sätta i mig. Jag är så himla glad i min egen mat haha!)

Vid fyratiden bestämde jag mig för att krypa ur morgonrocken, duscha och tvätta håret, för att sedan krypa in i den igen. Jag hade ju faktiskt inget som KRÄVDE att jag tog på mig något annat idag. Nästan lite lyxigt!


Hårtvätt och sen råttsvansar. Ja, man har inte rolligare än man gör sig!


La fram biljetterna för morgondagens trav på Mantorpbanan. Det vore ju jobbigt om de inte kom med. De åkte faktiskt ner i plånboken för säkerhetsskull...Antal steg:  Någon räknare fanns inte på morgonrocken

21 april - Med förskäraren IN i handen

Ja, den här dagen blev ju ingen hit heller då. Det blev ett par "oturshändelser" varav en kunde gått riktigt illa. Men låt mig börja dagen från början!

Vid tiotiden bestämde jag mig för att gå till Citygross och att ta en annan väg. På min lista stod ost, tomater, påläggskorv, mat (lite diffust men jag hade inte bestämt vad jag ville ha) och Triss. Det krävde ju ingen ryggsäck eller shoppingbag på hjul, tänkte jag och tog axelremsväskan! Därefter på med de röda toningsskorna och sen iväg.


Bäcken jag fann häromdagen mynnade ut i en större, inhängnad(!) vattensamling som såg ut att gå vidare genom att cementrör som sedan såg ut att mynna ut på ett fält.


Gick igenom nya området och när jag kom ut på andra sidan tunneln hittade jag "Den hängde mannens" galge!? Det var ju nästan lite läskigt, va! Undrar varför man har valt den varianten - och till vad!Såg Mobilia långt där borta bakom fälten och till vänster om mig passerade jag travhästarnas hagar och hästkliniken
.

Så var det ju det där att handla efter listan då. Jag hittade det väl både det ena och det andra och hade vid kassan en nästan full dragkorg!!! Så inte nog med att jag hade väskan full, jag fick dessutom en full plastkasse att gå och bära på. Det blev en tung och långsam promenad tillbaka hem, kan jag försäkra.


I axelremsväskan fanns drygt 1kg köttfärs, 1kg falukorv, 0,5kg lövbit, 0,5kg ost, två tuber med tomatpuré, 0,5 liter matlagningsgrädde, chili, rödlök och saltgurka. Bra jobbat, Maria - inte!


Jag tog ju två olika vägar och hade stegräknaren på. Och vinnaren var den vägen via tunneln i det här fallet. Men jag undrar om det var så himla rättvist med tanke på min tunga last och ganska mycket mindre steg på hemvägen... Annars var det 3819 steg via nybyggda området vs 4210 vägen via infarten till travbanan.

Ja, sen så var det ju dags att laga mat, då! Det var då det hände. Jag skulle skära rödlök til min Stroganof och köttfärssås och hann inte ens in på tionde skäret då jag, av okänd anledning, sätter knivspetsen RAKT in i handen! Men hur kan man göra en sång grej, liksom? Att skära sig på naglar/knogar må vara hänt, men rakt in i handen???
Per ringde precis när det hade hänt och jag fick helt kort bara säga "Du, jag har skurit mig precis, kan jag ringa upp dig?" och satte sedan av mot badrummet där jag tvättade såret med tvål och kallt vatten. Men det tog lång tid att få stopp på blodflödet. Efter cirka två timmar, kallt vatten, högläge, papper, bomull, aloe vera-gelé, några plåster (och skrubb av soffa som blivit dekorerad med bloddroppar) och ett telefonsamtal till Per, stoppade det helt. Då hade jag blivit trött och somnade i soffan en lång stund, faktiskt!


Min blå förbandsväska (Reseledarkitet) som jag har på mina rundresor/utflykter fick jag själv användning av idag!

Men matlådor blev det till slut. Närmare bestämt 17 stycken som fick stå och kallna på bänken över natten! Morgondagens projekt blir väl att få in dem i det lilla, lilla frysfacket hahaha Och imorgon måste jag fixa till lövbitarna. De skippade jag idag...


17 mini-matlådor blev det till slut.


I och med att jag hade sovit typ två timmar på dagen så somnade jag inte förrän vid halv tolv (!) men det må väl vara hänt. Det finns ju värre saker än det!

Antal steg: 11 813

20 april - Ligger Sverige på Englands breddgrader?

Dagen började med några "oturshändelser". Fast det vet man ju att otur, när man själv är inblandad i dem, beror på stress så ja, jag är stressad. Det är mycket jag har kommit på att jag måste ha klart innan jag åker iväg på jobb. Att-göra-listorna har börjat bli många...


Började dagen med att tappade popcorn på golvet, snubbla på strömkabeln till datorn och höra ljudet av mobilen då batteriet tog helt slut. Ingen normal början på dagen för mig direkt!


Ute var det, icke förvånande, snöoväder och snart hade det kommit ännu ett vitt täcke på området. Jag blir inte så himla motiverad att gå ut i snö och regn, så något Rappet blev det inte idag som det var tänkt.
Som Anna-Karin Johansson skrev på sin statusrad på Facebook idag: "Det verkar inte bättre än att det har skett en förskjutning av jordskorpan. Med tanke på vädret så har vi visst hamnat där England var förut." Det var så himla bra "förklarat" att jag bara måste kopiera det!


När jag tittade ut genom persiennerna var det snö på marken - igen!


Vid elvahugget ringde det på dörren och där stod rörmokaren och ville byta till blandare i badrummet. Snart hade jag fått nya doningar i badrummet.
Två nackdelar uppenbarade sig emellertid. Jag blev av med hållaren för duschen och har nu bara en där uppe på röret som inte helt passar till duschhandtaget, samt att blandaren är så bred att den nästan stöter i mitt högskåp. Men, men, det är bara att gilla läget. Gillar ju att man har satt in blandare!


Nu sparar jag vatten och uppvärmningskostnad åt Bostadsbolaget samt att jag får det lätt att uppnå lagom temperatur med en gång!

Stannade alltså hemma hela dagen - och fick då för mig att inviga min llla ugn!
Sagt och gjort! Fram med den lilla, lilla ugnsfasta formen och den lilla, lilla stekpannan!
(Ja, jag känner mig lite som den Lilla-lilla-gumman i detta boendet haha)


Ut med grejerna ur ugnen, i med rotfruktsgratäng i den ugnsfasta formen som sedan åkte in i ugnenFram med fjärilskotletter och kryddkorgen - sen ner i pannan!Och ugnen den blev varm såsom sig bör. Man var ju aldrig med gamla spisar. Och riktigt gott blev det!

Tycker inte att jag gjorde annat än åt resten av dagen. För när jag gick och la mig hade jag ätit mat tre gånger (ja, mina portioner är ju inte så stora du vet) så det bara var en minimatlåda kvar!

Antal steg: 1399

19 april - Möhippa på Hamlets toa?

Vaknade och somnade om och var miljonär ett par extra timmar. Sen blev allt som vanligt, kan man säga. Hade EN siffra rätt på en av mina två lottorader hahaha Underbart!

Hade tvättid mellan 7 och 11 och tog tag i det. Under det att maskinerna gick tog jag en promenad i mina nya träningskläder + uniformsjackan som ju delvis är orsaken till färgvalet på träningskläderna. Du vet, man vill ju kunna känna sig representabel även på sin lediga dag. Man vet aldrig om och när telefonen ringer och man behövs, ju!


Lyckades pricka in tre återvändsvägar de första fem minutrarna.

Det var en riktigt kylig morgon, vilket inte borde ha förvånat mig med tanke på det labila väder som Mantorp har (haft). Men  jag spatserade iväg med bara min kortärmade löpartröja under jackan och träningsbyxor. Det blev kallt om både armar och ben men har man bestämt sig så har man bestämt sig. Och jag hittade till slut någon slags stig/spår som jag gick in på!


Fann en stig i skogen och en gran fick tjänstgöra som fotograf när jag använde självutlösaren på mobilen

Jag gick där i skogen ett tag men så plötsligt kom jag till järnvägen! Det fanns ingen riktig järnvägsövergång men jag såg att stigen fortsatte om man gick över.


Stigen slutade vid järnvägen... fast fortsatte på andra sidan.

Jag tror nog aldrig jag har gått över en järnväg på det sättet men man ser trafikljus som berättar om tåg är på väg så det kändes ändå lite tryggt på något sätt! Och vet du vad? Jag hade jag sådan tur att det KOM ett tåg!!! När jag kom slog ena spårets ljussignal nämligen om till grönt varvid jag ställde mig vid kanten... och jädrans. Tåget svischade förbi fort, du! I ena ögonblicket var det på väg - i nästa åkte det förbi - och sen: Borta! Galet!
(Hoppas jag inte skrämde lokföraren så han trodde jag var en självmordskandidat där jag stod i mina röda kläder väl synlig 5 meter från spåret.)


Sviiiiiiiiiisch!

När alla lampor lyste rött gick jag över och fortsatte stigen in i nästa skogsdunge och under promenaden hittade jag början till en koja, stötte på en liten ekorre, fann till min stora glädje en pytteliten bäck och i slutet så tittade solen fram lite mer mellan träden! Och jag var lycklig!Det var en trevlig liten promenad!

Jag hade tagit på mig stegräknaren för att se hur långt jag gick... men att sätta den löst på en resår så den nästan ramlade av blev nog inte helt bra, nä. En timmes skogspromenad och 2388 steg - jag tror inte det, va!
Efter lite stretching i tvättstugan och en tvätt som var torr och redo för klädkammaren, var tvättorgen åter tom. Bara att börja om och samla på sig till nästa gång, då!


Det är viktigt att stretcha även om man bara har varit ute och gått.


Tvättiden slut och korgen med tvättpåse, tvätt- och sköjmedel i mina "portionsförpackningar" är redo för nästa omgång.

Till lunch blev det matlåda från frysfacket och en binge soltorkade tomater! I LIKE!På eftermiddagen fick jag besökt IGEN! Åh, så roligt! Det var Milla, Elton och Jenny A. som hade varit på Sharpmans i Väderstad och Gyllene Måsen i Mjölby, som kom förbi en stund.


Jenny, Milla och Elton på besök. Hazardgänget: notera gärna användningsområdet för uppblåsbara badkaret. Blaska-med-vattenbalja!


Elton gick igenom mina papper... tog ur botten på korgen och använde den att gå omkring i...


... tränade på min monstermaskin och så måste mina röda toningskor testas!Dags för avfärd. Fast först måste Elton springa iväg med Jennys kryckor.


Så var Elton inne i bilen och vi andra kunde också sätta oss och åka in till Linköping

Ikväll var det ju möhippemiddag för Eva på Hamlet så jag tiggde skjuts in till Linköping. Hoppade av vid Milla och gick genom Trädgårdsföreningen ner till Stadium först. Hade känt att en ny hoodtröja som matchade resten av min "outfit" var liksom nödvändig.( Det blev en röd/svart Adidas, faktiskt. Gillar den skarpt!)


Scilla och vårlök blommar i Trädgårdsföreningen

Jag och Inger stötte på varandra utanför Hamlet och var först där. Därefter dök Erika upp och efter henne droppade huvudpersonen Eva in med Pella, Maud, Monika och Carina. Och efter en stund kom även Maria och Cicci. Därmed vad vår lilla grupp fulltalig.


Ursäkta mig ett ögonblick, jag ska bara byta om... Ja du förstår, Eva kom precis från New Yorker med en ny tröjaFrån grått till svart. Här var det färgglada alternativ, eller hur? Men den funkade alldeles utmärkt som amningströja och att spela Tabu i lite senare på kvällen."Det är bättre att de blundar iallafall". menar Carina när vi utvecklade tankar med Monica runt Kittys bild som illustrerar "Save a horse, ride a cowboy". Maria håller nog med, ser det ut som.


Ah, där kommer visst det alkoholfria vinet, uppmärksammar Cicci och Inger. Maud är upptagen med att prata med Carina och Maria. Men vinet var ingen hit. Smakade som svartavinbärsjuice... Kom inte ihåg vad det vettiga hette som jag köpte på systemet vid tillfälle. Har fått i uppdrag att kolla upp det och får återkomma.

Efter att ha studerat menyn föll mitt matval på Lilla Plankan... den här gången också. Det har liksom blivit standard att ta den på Hamlet.


Så kom den Lilla Pankan och en diskussion om sparris uppenbarade sig. Enligt Eva lär nämligen urin lukta som Häxans putsmedel... Tror bara hon var helt överens om det med sig själv dock haha (Lägg gärna märke till min nya hoodtröja som jag satte på mig redan i butiken!)


Pella hade stora bekymmer med sin nyinköpta klocka... som bara stannade. När klockan var kvart över åtta stod hennes på halv sju... Det kan ju ha berott på Evas förslag att ha den runt halsen istället? Den kanske fick halsbränna...


En cool orange klocka i äkta plast... men som inte funkade.
Bakom Pella skymtar du Carina. Hon menade att hon inte gjorde sig på bild och det ser ju ut att ha blivit en sanning?

Jag tog ju kort med min vattentäta kamera inköpt i San Fransisco. Den blev föremål för, ska vi säga, beundran... eller var det ett test? Det startade med ett dopp i mitt vattenglas där det var hälften med vatten i och två gurkskivor. Det gick inget vidare... Kameran kom inte ens ner helt i glaset helt!


Gissar att det till vänster på bilden är en gurkbit, trots allt...

Då kom förslaget att vi kunde be om en tillbringare med vatten och ta kort på oss alla genom den istället. Men du vet, man ska hushålla med vatten varvid jag kom på den (i min värld) brillianta idén att vi kunde gå ut i damrummet allihop och hänga över toan. Där fanns det ju redan vatten som vi kunde sänka ner kameran i!
Sagt och gjort. Tio fnittrande damer begav sig likt gaseller mot ett vattenhål på en savann, mot damrummet. Timern sattes, kameran låstes fast i nyckelbandet (Man vill ju inte riskera att kameran försvann upp i röret, va!) och med uppmaningen till alla att åtminstone se till att de såg med ETT öga på kameralinsen sänktes kameran ner...
Det är ju bara en hake, va. En toalett är inte rak i botten. Den är rund! Vi såg hur kameran försvann under röret med resultatet att jag numera har kort på hur toaröret ser ut underifrån!
Så... vi fick köra på alternativ nummer två - handfatet istället.


Man använder iallafall effektiv rengöring av toaletterna på Hamlet. Det känns ju bra!


Eva täppte till hålet i handfatet med papper så vattnet stannade kvar. Och se så bra det gick. Fast det syns inte ens att det är taget genom vatten... och att få plats tio pers runt ett handfat visade sig omöjligt.
Med på bilderna är jag och Monika på första - jag, Monika och Pella på den andra och på den tredje som handfatet tog (utan blixt) är även Eva med...


Efter denna eskapad skrattade vi oss tillbaka till Kryptan för att spela Tabu där gissningarna haglade, äta efterrätt och skratta lite till!


Tabu är ett spel där man ska förklara det röda ordet utan att nämna de under strecket. Här bidrar Maria till vårt lag medan Eva ammar Alma och Maud mumsar i sig chokladkaka med grädde :)Carina, Peter, Cicci och Eva med Alma
- Japp, Peter kom förbi med Alma som bara varit TVUNGEN att få mat av mamma. Det är inte lätt att vara pappa till en ammande bäbis... Och som "straff" för att han kom fick Peter bli en av brudarna och vara med och tävla en omgång istället för Eva :)

Tre timmar efter starten var det dags för undertecknad att bege sig till tågstationen och de andra till sina bilar (Majoriteten kom från Norrköping) för att ta pendeln hem. Och hem till Mantorp kom jag, mätt och glad.
Och nog var det en trevlig och avslappnad tjejkväll - precis som en möhippa ska vara!


Pendeltåget fortsatte mot Mjölby. Själv drog jag upp min huva över hästsvansen och gick med snabba steg hemåt mot sängen!


Antal steg:  11314 (Ja, de är siffrorna får vi nog ta med en nypa salt med tanke på resår"fästet" på morgonen. Det ska nog vara flera...)

Jag och Buzz buzzar för Lipton

Ja, innan jag åkte till USA fick jag ett paket på posten. Det var Liptons tre nya teer i pyramidtépåsar.


Earl Grey, Mandarin/apelsin och skogsfrukt i trekantiga tepåsar för mer smak skulle buzzas


Tog med mig ett par påsar faktiskt. Det är ju så att man ofta har en vattenkokare på rummen och te i påse är himla enkelt att ha med sig!

Så från Las Vegas och pyramidhotellet, Luxor (aa faktiskt så har man byggt upp en pyramid och sfinx på The Strip) förflyttade jag mig så sakteliga mot Los Angeles. Många hotell och tépåsar blev det!

När jag mötte Buzz och Kermit under The walk of Fame, kom vi just att prata om té av någon anledning. Båda gillade Mandarin/apelsin bäst... kanske på grund av att förpackningen är mest grön?


Testa Liptons té, uppmanar Buzz Lightyear, det är både gott och i smidiga påsar!

Själv får jag erkänna att jag är inne på samma val av té. Det liksom passar bäst eftersom jag har mjölk i mitt té oavsett vilken sort det är i koppen. Skogsbär och mjölk... näe det passade inte. Earl Grey, det är ju inget nytt té och passar nog ändå bäst med mjölk. Och det är nog det té jag har druckit mest av i mitt liv.


Earl Grey funkar alltid.

Jag passade på att visa téerna på hazarden med brudarna - efter kampen om paketen heheDet är dessvärre bara en och en halv tédrickare  i gänget (Pella ville också testa men är egentligen en kaffedrickare) men Annette gillade läget när hon fick prov på dem allihop!


Tack! Får jag testa allihop?


Buzza nu om de här téerna, Maria. De var jättegoda!


Vill du veta mer om Liptons pyramidtéer?
Surfa gärna in här!

18 april - Röda Puma

Sedan jag flyttade in här har jag haft vänner och familj hos mig varje vecka. Precis som jag önskade mig! Att umgås är en viktig del i mitt liv - och det räcker inte med flyktiga kontakter jag har på jobbet. Här är det folk jag känner och som känner mig som dyker upp!

Blommorna jag fick igår ståtade med sin prakt på mina bord. Forsythian från Kerstins trädgård i matrummet och rosorna från mamma i köket. Härligt!


Har nog aldrig fått så mycket blommor sedan jag flyttade in här. Trevligt!

Igår kom majblommeförsäljningen igång. Det var barn överallt med gröna väskor. Jag köpte en liten en och satte den genast på min kappa. Efter det har det ringt på dörren tre gånger och jag hoppar till och får hjärtklappning varje gång. Är inte van att det ringer på dörrar...


Är det en dansk majblomma i år? Den är iallafall röd och vit...

På förmiddagen åkte jag in för att lämna bilen till Milla igen. Passade på att åka till Stadium på Tornby innan, för att prova löparskor som är det bästa att gå i om man går mycket, och köpa en ny funktionströja - och kom ut med Pumas röda toningskor, svarta Nike shorts, svarta Soc-träningsbyxor och en röd Nike löpartröja. För nog blir man inspirerad av färg! Kanske det blir lite mer gångträning om jag har roliga kläder, tänkte jag.
Innan jag lämnade Tornby köpt jag en USBhub som är lite mer lätthanterlig än den antika jag har nu.


Kunde inte låta bli att köpa de här röda skorna (Puma BT Mesh W) som man gungar fram i...

När jag lämnat bilen i garaget hos Milla, promenerade jag ner till city. Fick för mig att kolla glasögon. Skulle nog behöva nya. De jag har är lite väl rangliga och högra skalmen går inte att skruva åt mer... Men herregud vad dyra de har blivit! För ett par år sedan köpt jag två par glasögon varav ett par progressiva med antireflex och fotokromatiska plus ett par terminalglasögon för drygt 3600:-.
Idag skulle jag få betala 4000:- för enbart ett par progressiva på samma ställe!!! Så näe, det blev inga glasögon!  Sparade pengar där, alltså. Hehe

Fortsatte spara pengar...
Har ett VISA- och ett Maestrokort på Swedbank och jag betalar 195:- per kort. Helt in onödan, eller hur? Jag tänkte be att få slå ihop krediten med bankkortet. Det var dessvärre omöjligt. Istället tyckte de att jag skulle bli Nyckelkund och på så sätt fick jag en kortavgift "på köpet". Så även om jag inte uppnådde mitt mål, sparade jag ändå pengar.

Tog pendeln hem och satte mig straxt vid datorn. Där fick jag erbjudande - och tackade ja- till fem rundresor i Jordanien november/december, skickade Vinnarmail för saker jag satt ut på Tradera och noterade att det nog var dags att gå tillbaka till Madonas och fixa naglarna.

Jag somnade som nästan miljonär! Köpte två lottorader på Mobilia häromdagen, och satte ju förhoppningen om att vinna ett par miljoner på jackpot haha

Antal steg: Sorry, inga noterade idag heller. Men imorgon kanske?

17 april - Finbesök

Somnade om till 06.06. Kändes nästan bra att sova lite längre, trots att jag hade ganska många projekt för dagen.

Den startade med frukost, så klart. Sen var det utskrift av kontoutdrag och kvitto till Kontorstjänst, som skulle levereras idag (med posten).  Och när jag kom ut idag, haglade det! Jag börjar undra vart jag har flyttat. Snö igår, hagel idag och i andra delar av länet skiner solen?


Kornen haglade på mig när jag gick till soprummet, och på soptunnorna som stod utanför byggnaden.

Tog bilen bort till CityGross och köpte frimärken. Passade på att ta kort på bilen jag skrev om igår. Noterade att det var bakpartit som var helt paj, inte fronten.


Utan bakruta och inredning hängande utanför stod bilen kvar på parkeringen.


Och så fann jag busshållplatsen för bussen jag skrev om häromdagen, den jag kan ta om jag inte orkar gå... eller cykla när jag tagit hem min nya cykel.


Busshållplatsen ligger mellan blomster- och möbelbutiken.

Sen förberedde jag lunchen. Skulle ju ha mamma, Kerstin (mammas kompis som faktiskt är en granne här i Mantorp), Martina och Albin här på besök. Det skulle serveras Korv Stroganof, pasta, kokta morötter och efterrätten Marängsuisse.


Utan elvisp tager man förslagsvis Tupperwares manuella visp. Tre minuter sen är grädden klar - och du har fått armträning på kuppen!

Klockan ett ringde det på dörren och där stod mitt lunchsällskap. Huvudrätt, efterrätt och kaffe slank ner snabbt och lätt. Och med denna öppna planlösning kunde jag, utan att lämna gästerna, duktigt diska upp efter oss med den gång medan vi babblade på! Himla trevligt! Den här lägenheten är lätt att hålla Feng Shui!


Och ni ser ju hur mycket plats som finns kvar. Man kan lätt sitta åtta pers runt köksbordet!
Får kanske köpa två pallar till...


Albin gick runt med hjälp av mamma - och försökte klättra upp på Bekvämbänken...

Senare på eftermiddagen åkte jag in till stan och flyttade två hyllor från Milla till Martina. Och när jag åkte tillbaka kunde jag se blå himmel - över Vikingstad iallafall.


Blå himmel över Vikingstad


Antal steg: Smög omkring i silkesbrallor idag också, du.

16 april - Snö, köttbullar och teater

Gårdagens blogg tog drygt 5 timmar att göra klar. Jag som trott att det inte skulle bli så många bilder, blev själv förvånad. Klockan 11.47 var jag klar (och jag startade 06.30).

Och idag snöade det. Vid halvåtta-åtta var det vitt utanför fönstret!


Men snön, den försvann till lunchen...

Idag skulle jag vara lite bekväm och äta av en burk med köttbullar i gräddsås. Min smakidé var à la IKEA iallafall... Det blev en bitter erfarenhet av metallsmak istället. Det var så illa att Felix Köttbullar i gräddsås hamnade i hushållssoporna. Kändes hårt att Mjölby kommun inte har börjat med gröna påsen än...


Från burk till sopor
...

På kvällen hade jag stämt träff med mamma utanför Östgötateatern som ligger ganska anonymt i hörnet Vasavägen-Platensgatan. Det enda som står på huset är 1903. Det känns jättetråkigt att de inte har en vacker skylt som talar om att det är vår lilla fina teater.
Att stå där och vänta in min kära mor, var som att vara på jobbet. Publiken är nämligen den samma: 60+


Kanske en skylt om att det är en teater skulle kolla yngre publik? Tror inte alla går till Elsas hus...

Det blev en presentation av nästa säsongsrepertoar. Jag blev sugen på att gå på Familjen Adams, en musikal som faktiskt kommera Europapremiär på Östgötateatern. Det är väl ändå lite coolt?!Efter teaterbesöktet åkte jag till Citygross och handlade lite innan jag fortsatte hem. Häromdagen när jag var där så sent (tjugo minuter för stängning) var det MASSOR av folk och personbilar på parkeringen (och bra musik på hög volym). Har ju hört om busåkningen på parkeringen men inget märkt av det direkt. Men då kändes som att det var dags för det.
Idag stod en krockade bil ensam kvar... och ett par blöjraggarbilar (dvs ombyggda Volvo). Jag hoppas det gick bra för den/de som satt i den numera defekta Volvon!


Himmel över travbanan (t vä) och Citygross (t hö)

Antal steg: Ingen aning. Fruffade runt i silkesbrallor med resår :)

15 april - Albindagen med mormor

Japp, idag skulle Albin få åka hemifrån och lämna mamma Martina och pappa Chrille hemma. När man är drygt tio månader är allt spännande. Allt är fortfarande nytt och intressant.

Här är bilder från Albins dag!
(Bilderna fram till "sov"bilderna är blandat från Milla Johansson och mig)


Idag var det bara att gå ut till parkeringen där bilen stod.


Packade in Albins grejer och satte honom i barnstolen. Den har han vuxit ur märkte vi. Men det gick bra för den här dagen! Från Gottfridsberg åkte vi till stan där vi hämtade upp Milla och Elton som skulle följa med oss till Elgiganten.


Vi gick först in på Skopunkten där vi mätte Albins fötter. Och de skorna han hade var perfekta! Stl 21, ska're va.


Vi kollade på eltandborste men den var nästan dubbelt så dyr som på Netonnet som dessutom hade en orange - och den var jag ju egentligen lite sugen på... Så vi åkte vidare i livet - till Mantorp där vi bestämde att vi skulle äta lunch.


"Där uppe bor mormor!"


Albin hittade dockan jag köpte på Citygross igår kväll - och smakade på den per omgående.


Dags för matlagning. Kycklingwok med pasta!Under tiden blev det lite lek och diskussion vad som var vems, något som snabbt löste sig.


"Men åh! En bokhylla med lösa hyllplan! De kan jag ta ner!"


"Åh, en sladd! Det måste undersökas lite närmare. Vart går den mormor?
"


"Alltså, jag kan leka själv..."


"Så barnen! Nu måste vi blåsa på maten. Den är varm!"


Sen kan man äta. Idag serverades Biff stroganoff för den lille parveln.


"Mormor. Jag tror inte jag var helt färdigäten, du. Du får allt vänta med att äta själv."


"Hallå, jag villl hålla i pop-up-boken själv (och slita sönder sidorna). Uhuhuhu!"


"Äsch, då! Jag får väl hitta på något annat, som att prata med den här lådan till exempel."


"Du, dina burkar var ju himla trevliga! Såna skulle jag kunna tänka mig att ha hemma."


"Jaha, ska du diska. Du vet om att jag kan hjälpa till, va? Ja, ja... jag når visst inte upp helt än. Men man kanske kan få en pall?"


"Oj, menar du att man får leka i ditt badrum? Vilken tur för det är det roligaste rummet faktiskt!"


Badrummet var barnens bästa lekrum. Bort med kläderna ur tvättkorgen, flytta korgen och sen leka kurragömma bakom draperiet!


Albin var på toppenhumör. Banka på väggen är himla roligt.


Killevippen på magen, är roligt!


Sparka på ryggstödet är roligt!


Elton springer mellan Allrum och badrum och är lycklig. Bästa leksak? Kökstången!


"Men mormor, vad har du där för spännande. Mer sladdar?"


Elton hjälper Albin att ta reda på vad som finns i datakorgen.


"Du, jag tycker nog att det är dags för en ny blöja nu. Det var ett tag sedan."


"Kolla mormor. Simultankapacitet - jag kan äta majsbåge och krypa samtidigt!"Vid halv tre var det dags att skjutsa hem Milla och Elton. Jag och Albin skulle på egna äventyr. Vi skulle SHOPPA!
Och båda barnen slocknade som på beställning när bilen började åka... med huvudena åt samma håll hahaUnder färden in till Linköping tittade jag mig i spegeln och konstaterade att jag nog kanske skulle ha tittat i spegeln innan jag åkte. För det var hårtestar åt alla håll efter att ha busat med Albin...


"Albin! Du måste vakna. Vi ska in och shoppa på Netonnet nu!"
"Va? Ska vi? Okej, jag är på!"


"Hm, undrar vad mormor ska köpa på Netonnet?"


"Mormor köpte en eltandborste och jag fick en superfin kartong."


"Vi fortsatte vidare till ÖB och där var vi väl en timme eller nåt. Vi gick serpentin och där fick jag åka vagn. Det var riktigt kul det! Ännu roligare var det när jag fick en traktor!"


"Men sååå himla rolig var inte traktorn. Den fick snart ligga där bak. Men att åka vagn är roligt!"


"Men du mormor, vad har du där? Fler eltandborstar? Du, jag tar gärna en grön om jag får!"


"Hm, så ska man bara ha upp förpackningen då. Tror jag behöver lite hjälp där, ja."

.
"Sisådär, ja! Tur vi gick tillbaka med traktorn. Den här var ju mycket skojigare!


Vid fem hade jag lovat ett återlämnande och denna tid hölls väldigt bra!
Familjen kunde nämligen återförenas fem minuter i fem!


Och så åkte jag hem i en tom bil... lite tidigare och i lite regnigare väder mot igår

Så var ännu en barnbarnsdag till ända. Och nog har det varit en annorlunda och rolig helg, alltid!
Vad jag har lärt mig som jag nog inte var helt medveten om när barnen var små?
1. Att barnen bara lever i nuet och inte kan förhålla sig till ordet Sedan...
2. Att leksaker är ganska onödiga när det finns hushållsartiklar och duschdraperier

Antal steg: 3911 (nästa gång måste Albins vagn med. Det är tungt att gå och bära en tiomånaders...)

14 april - Eltondagen med mormor

Idag skulle jag ha en dag med Elton. Jag hade några projekt - och hann typ två. Man glömmer lätt bort att barnbarn är barn... som inte helt gör som man tänkt sig, va. Här är bilder från vår dag!


Tog pendeln in till Linköping där man fortfarande firar påsk.


Vi vinkade Hejdå! till mamma och gick ner till garaget för att hämta bilen
Foto: Milla Johansson (Eltons mamma)Nu kunde man inte sätta sig i bilen direkt utan man måste ju springa omkring lite först


Vi åkte direkt till Valla Fritidsområdet. När Elton kom ur hittade han stenar som passade väldigt bra i ett hål i dörren!Därefter började projektet "Testa vattenpölar" och det blev dagens mesta äventyr. Det var inte många vattenpölar som undgick Eltons stövlar.


Åh, här var ju en till vattenpöl! Den testar jag också då.


Vid järnvägsmuseet undersöktes gamla växlar och de fick alla samma utåtande "Funkar"


Ja, och så kom det ju ett par vattenpölar till... som var ganska okejUtanför Mellerumsgården fanns planteringar med blommor som måste undersökas - men man får inte plocka


En sten som blev en fotboll - och se där! HÄSTAR!


Många hästar var ute idag


Men var var smådjuren? Borta!


I lekparken åkte vi rutschkana men missade att det var en vattenpöl i änden... behöver jag säga att vi därefter var väldigt leriga???
Och så kan man faktiskt krypa igenom
tunneln - inte bara stå och titta igenom!


I trädkojan kastades lite grejer ut genom fönstret. Sen blev det jaga av - och kurragömma. Aa, det går faktiskt att leka kurragömma bakom ett enda träd."Hand" in i labyrinten men man är väl inte dummare än att man kan gena över stenarnaOch så kan man faktiskt köra brandbil fast man är 2 år, serrö


När vi matade änderna blev Elton hungrig och mumsade i sig "böd"et själv istället


Efter ett studiebesök i röda huset (där det skulle bli kalas på kvällen visade det sig) fortsatte vi promenaden mot smådjursstallen


Elton laddade batterierna med en snuttstund vid hagen. Den gick över ganska fortHälsa på hästar och jaga skuggor kan man också göraOch klättra på vagnarna kan man göraGetterna var läskiga. Hos dem var vi inte länge


Lite mer "Böd" gick ner


Kycklingar fanns i värmeskåpet idag.


Kaniner är söta men Elton tyckte det var roligare att flytta hö till deras vattenskål...Oj, en brunn! Oj, en fågelfjäder!


Och så presenterar vi då vinnare in Pöl-testet. Den med extra allt! Vatten, lera, storlek.


Elton fick låna en mössa som egentligen var till Albin. Den har egna öron.


Elton iakttar hur två flickor spelar minigolf och pekar ut vart bollen ska, ifall de inte visste...Sen var det ju det där med att åka vidare i livet. Det tyckte inte Elton. Att sitta i barnstolen passade inte alls hans schema. Det gjorde att vi var i bilen i 45 minuter... tills han somnade sittande i baksätet med mig, och jag kunde flytta över honom.


Man kan sjunga Imse vimse Spindel... ha dragkamp...


Ta kompisfoto... göra fula miner...


Men så blev det sovdags iallafall. Ända in i morfars vardagsrum. Han vaknade inte ens när Jonzon om med sin kvittrande fågel...


Leka lite... äta lite


Se till att morfar tänder i kaminen... och banka lite med huvudkliaren


Jonzon tyckte det var ganska jobbigt - utom när Elton åt mat/kex. Då håller han sig framme :)

Ja, den här dagen blev en heldag. Vi hade bestämt att vi skulle vara tillbaka hemma vid sex. Klockan blev straxt efter åtta... Har man inte lust att åka hem, så har man inte!
Men till slut blev längtan efter mamma och pappa stor och DÅ gick det bra att sätta sig i bilen frivilligt!


Solnedgång över Östgötaslätten

Antal steg: 11992 (Inte så lustigt att den lille parveln var trött idag. Han var la med på 8000 av dem...)

13 april - Allrumsdemo

Tänkte visa lite hur Allrummet ser ut numera. Det är ju det rummet som inte har varit helt på plats. Det blev det först efter att Per hade hjälpt mig med att sätta upp hyllor och tv.Sovrum blir vardagsrumNer med täcke och kudde i pallen som inte får plats helt som du ser... Måste nog hitta rymligare pall.

Min frukost blev lite godare, lite lyxigare idag. Jag fick rostat bröd istället för knäcke!Idag lyxade jag med rostat morotsbröd. Jämrans gott, du!


Ägnade dagen till datorn. Det regnade och sånt väder motiverar mig föga att hitta på saker. Jag vara ute med skräppåsen för att försöka bli inspirerad att gå bort till Citygross åtminstone, men den korta promenaden i spöregnet var fullt tillräckligt att få mig på mindre bra humör.
Och näe, det finns inga bra kläder för dåligt väder. Är det kallt så är det det oavsett vad jag har på mig (dun, ull what ever) och är det regnigt så är det. Regnställ/regnkappa har aldrig hjälpt mot fukten som blir.
Jag accepterar regn i 30 graders värme... kyla kommer jag aldrig uppskatta.
Men nog gnällt om det svenska vädret! Det finns värre saker i världen än dåligt väder! Vi går vidare i livet.


Fram med datorn ur korgen. Dags att blogga!


Jag flyttade ju tillbaka min bekväm-bänk till väggen men insåg idag att jag gillar att ha den som köksö! Så jag flyttade tillbaka den senare under eftermiddagen.


Bekvämhyllan ställdes tillbaka och då var Allrummet i sitt ursprung igen
.


Här ser du förresten sidenblomman jag köpte på Maxi igår. Den gör sig väldigt bra där på balkongen. Matchar min solcellsblomma, faktiskt.Det blev ingen vinst på första TRISS. Men jag har en kvar och är fortfarande NÄSTAN miljonär, vettu.

Vid lunchtid flyttade jag tillbaka min bekvämbänk till köket igen och när jag böjde mig ner för att ta fram woken tittade jag upp och fick syn på en lampa ovanför diskbänken! Den hade jag inte lagt märke till. Jag hade bara trott att det fanns en lampa och det var den i utsugsfläkten.
Så bort med glaset och diska rent det. Sen skulle jag ta bort glödlampan. Den skulle ju bytas. Men där var det stopp. Den flyttade inte på sig en millimeter. Den verkar har rostat fast och fästet ser ut att vara från början 70-talet och känns väldigt osäkert att vara nära. Den där lampan har nog suttit där längre än ett par år, känner jag.


Får nog be om hjälp med att ta bort glödlampan...


Till lunch fick jag för mig, efter att ha sett ett matprogram, att göra en risotto som de hade gjort. Fram med lök, vitlök, vin (ca en dl vin istället för enbart vatten) och ris. Till det tog jag fram tärnad kycklling som jag hade i frysfacket.


Min köksö med ingredienser till risotton


Wokade kycklingen med extra kryddor och när det var klart slängde jag i lite grädde. Risotton tog kanske 45 minuter att göra, trots att det var ett 20-minutersris. Kanske för att jag inte hällde i tillräckligt med vätska från början utan fyllde på efter hand?
Men när allt var klart och jag kunde börja äta var det JÄTTEgott!!!


Nog är det praktiskt att ha nära till allt? Bara att vrida över kranen från diskho till stekpanna haha


Nu lät jag bekvämbänken bli kvar i köket. Det känns som att den passar väldigt bra där. Och den är ju, som bekant, hjulförsedd och går lätt att rulla bort när jag vill öppna balkongdörren! Och att ha bänken där markerar lite mer att rummet har flera rum, om du fattar. När man har en öppen planlösning så är sånt lite viktigt. De olika delarna ska flyta ihop men ändå ha sina avdelningar, känner jag.


Japp, så blev mitt bondkök mer premanent då.

Antal steg: 1344 haha ja, det blir inte många steg när man knappt går ur detta boendet, minsann

12 april - Lgh på plats och promenad på Tornby

Det var regn och dis konstaterade jag bittert när jag vinklade persiennerna. Inte särdeles muntert. Frukost och bloggande blev det iallafall och därefter hade jag tvättid!


Tre maskiner, separat centrifug, torktumlare och torkskåp gör tvättande smidigt

Mötte fastighetsskötarna som visat mig lägenheten, vid tvättstugan som trodde att han skulle hinna komma upp idag och kolla på mina "påpekanden" i lägenheten. Det stämde bra det för när jag kom hem på kvällen hade jag fått nytt duschmunstycke och fästet satt säkert mot väggen samt fått en lapp om att man skulle återkomma om det andra (rörklammer och kylskåpshylla).

Jag hade lagt två kotletter i marinad på morgonen och hade precis tänkt ringa och bjuda Per på lunch. Då ringer han och undrar om han ska komma och hjälpa mig att sätta upp hyllor och tv! Var inte det helt suveränt så säg!? En timme senare dök han och Jonzon upp i dörrhålet med borrmaskin och annat.

Jag hade ju redan visioner hur allt skulle placeras - och det är inte helt lätt för praktiska män som bara vill få allt klart, att förstå. Du vet, man har en bild i huvudet hur det SKA bli... sen måste man se om det faktiskt blir så i verkligenheten PLUS att allt måste vara symetriskt (ja, det är en, ibland något jobbig jungfruegenskap jag har fått). Men Per, som är den mest tålmodiga man jag känner, väntade ut mig när jag tänkte högt och det blev precis så bra som min vision var. Tack för det, världens bästa Per!


Ekbyhyllorna uppe! Och nu sitter Flat Eric och Kermit där istället


Ribba Tavelhylla uppe!


TV uppe! (Notera gärna maxvinken (som ju skulle vara 180 grader totalt...)


Den enda "problemet" var, att jag efter många och långa funderingar valde att inte lägga pengar på två tavelhyllor i björk som jag faktiskt helst ville ha.( Ja jag hade blivit tvungen att köpa två. IKEA säljer inte längre 185 cm långa) utan lät sätta upp min vita. Men det känns faktiskt okej. Jag har ju trots allt ganska mycket vitt också...

Jag följde med Per och lagade mat i Rappet och åkte sedan in till stan för att lämna bokföringen till Kontorstjänst. Jag valde att promenera och ta en ny väg. Tror att det är närmare att gå via "baksidan" av spåren och under bron istället för längs med Hamngatan och sen över bron och ner. Inte vet jag men nog var det trevligt att se något annat!


Hittade en spårövergång som jag inte visste om och en vacker byggnad som bara verkar vara något typ förråd


Passerade tågparkeringen, skyskrapan och var sedan framme och kunde lämna kvitton

Svepte in på Tomtens fabriksförsäljning och kom ut med en tavelram i silver som jag ska göra ett barnbarncollage i, tänkte jag. Fortsatte sedan vidare till Ica Maxi i solskenet.


Våren är på G med knoppar som brister. Och visst är Alen ett fint träd med sina kottar?


Handlade på Maxi och kunde sedan ta mig med buss och pendel tillbaka hem. Det tar visserligen lite mer tid än med bil men någonstans känns det faktiskt okej att inte ha bilen!

Resten av kvällen satt jag mest och gllade min lägenhet och pratade med barnen om barnbarnen som jag ska vara barnvakt åt i helgen. Elton på lördag. Albin på söndag. Får se om jag inte ska hitta på ett par Äventyr. Idéer saknas iallafall inte :)

Antal steg: 20277

11 april - Omorganisation på kontoret

Frukost och Trissruteskrap började dagen med.

Innan jag hade kollat ut ordentligt var jag lite sugen på att åka till Ikea och köpa tavelhyllor men det gick över lite senare.


Jag har en liten och ganska full anslagstavla i köket. I bennohyllan står mina enda prydnasföremål. Du känner nog igen ängeln som jag fick av mamman när jag började jobba utomlands och som brukar vara med mig på mina långresor. Nu får hon stå i hyllan och vänta på att jag ska komma hem, har jag bestämt.

Eftersom vädret innefattade regn "gick" jag till kontoret. Kopplade ihop dator och skrivare och öppnade mina lådor som hade en faslig oordning. Sen satt jag där med kvitton för mars och april och bringade ordning i dessa som ska levereras till Kontorstjänst.


Det var ingen ordning på kontoret märket jag. Det blev det ändring på, minsann!


Satt med bokföring i två dryga timmar och var väldigt nöjd när jag var klar. Det regnade fortfarande så kvittomappen hamnade i väskan i förhoppning att levereras imorgon istället.


Efter att ha blivit klar med bokföringen organiserade jag på kontoret och fick faktiskt plats i en låda istället för två

KLockan kvart över tolv stängde jag kontoret och gick vidare i livet.


Så! Kontoret stängt!

På eftermiddagen satte jag upp tavlan jag fick av Annette i söndags. Gillar den skarpt och den möter mig direkt när jag öppnar till hallen numera!


"Den enda sanna framgången är att leva sitt liv på sitt eget sätt", står det och det är ju något jag lever efter!

Plockade bort min påsktupp och tulpanerna från tjejerna som blommat över. (Tulpanerna jag fick av Kerstin och Jan kastade jag igår). Så nu är jag blomlös. Men det känns helt okej. För istället bar jag ner fyra tavlor, bestämde mig för att behålla min vita 185-centimeters tavelhylla och ska ha den på långväggen.


Tulpaner och tupp bort

Det regnade och blåste hela dagen! Jag var ute med papper till soprummet och tänkte i mitt stilla sinne (innan jag klev ut) att, om det var uppehåll skulle jag ta pendeln in till Linköping som jag hade tänkt på morgonen - men icke!


Blomman var full med regndroppar och stod inte still en enda sekund idag

Ingen fastighetsskötare dök upp idag heller med silikon till badrummet. Det blir många dagars fukt i det oskyddade hålet i duschen sedan jag flyttade hit... Innan har det ju inte varit någon som bott permanent här, det har fungerat som övernattningslägenhet i ett år eller så. Men kanske någon kommer i morgon? Vi får se!

Antal steg: 9011

10 april - Kan det ha varit meningen?

Som du kanske minns misstolkade jag utresedatum för uppdraget i Montenegro för Apollo med en hel månad. Jag hade tänkt mitten maj hela tiden - och det visade sig att det var mitten APRIL! 
Som bekant är jag ju i flyttagen och det tar ett tag att flytta färdigt och få ordning. Att förlora en månad är väldigt lång tid. När jag insåg att jag skulle bli tvungen att backa på uppdraget kändes det inget vidare roligt. Men det var kanske meningen?
För ett par veckor efter denna händelse hittade jag en annons, slängde iväg en ansökan - och fick omgående jobberbjudande! Och idag blev jag så officiellt en av reseledarna hos Sveriges femte största researrangör - Airtours. Galet roligt!

Det kom att bli pendeltåg och buss upp. Vid pendelstationen fick jag reda på att anledningen till att klockorna stannat på 06.40 var för strömavbrottet ( i torsdags). Noterade idag att ingen av informationstavlorna funkade heller. De hade visst upphört visningar vid samma tillfälle. Ja, nu har det ju kanske ingen jättestor betydelse om de är i funktion eller ej. Här vet folk när tågen går ändå!


Klockan stod fortfarande på 06.40 idag


Passerade stinsen i Linköping och gick vidare mot Swebus där bussen avgick klockan 08.00


Jag var uppe huvudstaden 10.55 och tog sedan en taxi direkt till Sveavägen och Airtours butik. Som tur var hade jag bara bokat en enkelbiljett. Jag tänkte att man vet aldrig vad som händer - och tur var väl det. Det jag tänkte skulle bli typ 2,5 timme där. *haha* Det blev nära nog 7! Så kan det bli när man har för trevligt och roligt, va! Och där fanns ju även en och annan bekanting!
Det blev genomgång av företag, hälsa på alla som var där, prata om jobbet, diskussion om upplägg, deras och mina visioner samt utdelning av uniformsdelar. En himla rolig dag, helt enkelt!
Var jag ska jobba? Här!

På tåget hem fanns en Bistro. Där påannonserade det lite olika paketerbjudande och jag måste säga att det intressantaste måste bli: Köp en flaska vin och cashewnötter.
(Flaskan rymmer 375 cl och i min värld är väl kanske inte Cashew det första man tänker på som tilltugg, va?)


Det finns spännande erbjudanden i Bistron, minsannJag fick vänta 30 minuter innan pendeln gick - och precis när jag kom stängde väntsalen! Men det löste jag såklart med att gå in i stationshuset

Ja, klockan 18.14 gick tåget från El Stockholmo och nyckeln sattes i dörrhålet 20.45.
Och i hallen hänger nu ny, röd softshell jacka och väska med Airtours logotype.
(När jag bytte från min helsvarta väska till den nya (aa jag har redan skiftat. Måste liksom "känna" in nya varumärket) och hängde dit min nya ficklampa inköpt i Las Vegas, förundrades jag över att jag då hade valt att köpa en RÖD ficklampa. Det var nämligen inte helt min stil... Visste jag något om detta redan då? *haha* Aja, What ever! Man får tro vad man vill men lite roligt är det.)


Ny jacka och ny väska finns nu i min ägo

Det låg ett kuvert innanför dörren. Jag trodde det var från Fastighetsskötaren som skulle komma idag (trodde jag men sen kom jag ihåg att han sagt tidigast tisdag) för att åtgärda ett par saker jag ringde om förra veckan, men det var besiktningsprotokollet som jag ringt efter. Men alltså, det inte mycket information där direkt!
Ringde för att få lite hjälp med tolkning men besiktningsmannen var ledig. Lämnade mitt telefonnummer och hoppas han ringer upp under veckan.


Fick ett något svårtolkat besiktningsprotokoll i brevlådan idag.

Jag kom ju hem sent - och somnade därför ganska sent. Tror jag blundade först vid 23-tiden. Nästan läskigt sent! Men imorgon är en annan dag och nog är jag lite nyfiken på vad den kommer innebära!

Antal steg: 7255

9 april - Upptäcksfärd

Vaknade med ett glukosvärdet på 6,3 d v s "normalt" samt till ännu en bukett vackra tulpaner som jag fick av Mira och Monica igår.


Måste säga att min vägg gör sig väldigt bra som bakgrund!

På morgonen bestämde jag mig för att gå en promenad i omgivningarna. Men den blev bara 6170 steg lång. Hade det varit varmare hade jag definitivt kunnat gå längre. Nu blev det bara under järnvägen mot centrum och Shellmacken och sen i lite kringelikrokar över bron tillbaka. Och det här är vad jag hittade på vägen!


Jag valde att ta den längre vägen genom villaområdena till stationen


Tunneln under järnvägen är verkligen trist! Det enda var att de hade skrivit 1993 och gjort en stjärna i betongen. Det är väl när tunneln och stationen byggdes, antar jag.Antingen har klockan stannat eller så har ingen ställt den rätt på länge. Jag var där straxt efter tio...


I ÖBE (Östgöta Bioenergi AB)s skyltfönster fanns drivvedskonst av en Gerd (missade att ta efternamnet) och inne i lokalen stod ett trumset. Ja, det kan säkert vara alternativa energikällor det med.
Lillfiket ska jag nog besöka igen när de har öppet. Det ser mysigt ut. Fattade inte helt om det finns en frisör
inne i kafeterian eller bredvid. De delade nämligen skylt. Kanske man kan klippa håret och få kaffelatte med färsk kanelbulle till?


Lottas tygbod som annonserar om kemtvätt - och vattentvätt. Kan ju vara bra att veta om latmasken kryper i en


Elimkyrkan
som också har ett Loppis nära stationen! (Understrykningar länkar dig vidare)


Hit har jag tänkt att gå någon kväll i veckan, Mantorps pizzeria. De har fått lite blandad kritik men jag vill nog gärna bilda mig en egen uppfattning. Ska prova deras Kebabpizza (om de har någon).


Moster Kerstin gillar det här apoteket. Hit ska jag också gå på studiebesök, tänkte jag.


Det är jättetrist att Mantorps gym håller priser som i Linköping. 10 gånger för 850 spänn som dessutom måste användas inom tre månader. Synd! Annars hade jag nog köpt in mig där och gått och tränat när jag haft möjlighet. Nu blir det fortsatta promenader och step på min UFOmaskin där hemma istället. Det är ju dessutom gratis!I samma hus som blomsterbutiken Blomsterhjärtat ligger även en frisör/massör, Studio MFDet lilla biblioteket ligger mitt i ombyggnationen där det, som en gång varit butikslokaler, ska bli marklägenheter. Att det lilla stationssamhället sakta dött ut märks tydligt. Jag undrar om det kommer ändra på sig. Det byggs en hel del här ute! Tack vare pendeln och närheten till E4:an är Mantorp klart billigare att bo än i Linköping. Och dessutom är den här "byn" supersöt med en massa småhus som påminde mig om Poros i Grekland vid ett par tillfällen. Under min promenad var det många jag kunnat tänka mig att bo i, faktiskt.Mitt emot Bibblan ligger Vårdcentralen. Det var här jag tog Svininfluensasprutan med moster Kerstin för att par år sedan, b t w.


På anslagstavlan hittade jag lite bra info. Bland annat om firande 26 april. De måste ha en annan tideräkning här, för visst är väl Valborg med våreld den 30 april? Aja, då kan ja ju fira två gånger då haha. Fann även ett anslag om gympa i en skola för den som vill gruppträna billigare än på gymet.En till frisör/massör...


Kyrkans hus med café, pastorsexpedition och samlingssalar


Så var jag då framme vid Shellmacken som är mer än bara en bensinstation!


Shell är ombud för posten, schenker och DHL och inhyset bankomat och deponeringsfack.


De är också ombud för ATG, Svenska Spel och Bingolotto och har en butik med lite av varjeFrån Shell började jag vänta tillbaka och passerade förbi en grön lada. Det greppet gillade jag! Varför måste lador vara röda, liksom?


Den enda jag mötte under promenaden var en något undflyende långhårig, fin kissekatt. Han höll sig på avstånd men gjorde sig sedan till och kastade sig på marken och ville nog egentligen bli klappad haha


Hittade en busstation inne bland villorna. En slags knutpunkt verkade det som för härifrån gick tre bussar. Å andra sidan ska de visst gå från stationen också, fast det kollade jag aldrig.


Här ligger Mantorps korgmakeri. Får la gå dit och se vad de gör. Att göra korgar idag känns inte helt som något lönsamt projekt...


Och snart såg jag bron och hade inte långt till ytterdören. Hade det bara varit vindstilla och solsken hade jag fortsatt över vägen och kollat in skogsdungen. Kanske det är någon kilometer spår eller stigar iallafall?

Efter min promenad gick jag hem och käkade lunch. Därefter blev det datorn i knät. Allt som vanligt. Men jag tycker nog att klockan gick ovanligt långsamt idag. Det blev en Långmåndag! När jag trodde klockan var typ tre var hon bara tio över tolv...

Antal steg: 6512


8 april - Dags för ännu en hazard

Mamma hade åkt till sommarstugan och Svärmor avstod från dagens hazard. Men övriga entusiaster, mig själv inkluderat, hade en himla kul eftermiddag som dessutom varade i 4 timmar. Nåja, fem för Pella som hade tagit fel på klockan när hon åkte hemifrån haha.

Men först hade jag en morgon och en förmiddag att beta av.
I ett hastigt ögonblick bestämde jag mig för att promenera till Citygross. Nåja, hastigt och hastigt. Det var liksom nödvändigt. Mjölken var slut och hade jag inte den så skulle det varken bli mousse eller kaffe.
Det tog 30 minuter enkel tur.


I vintermundering och med kuvertet för TRISS' autogiro var jag redo för Mobilia

Det blev en trevlig promenad genom villaområden idag. Har en annan väg som jag kan gå men den får jag kolla en annan dag. Tror den kan vara något kortare.


T vä. En svensk idyll. Mantorp har många fina små hus!
T hö. Vid ett tillfälle var jag tvungen att välja väg - och valde den rätta genom skogenPasserade förresten Mantorps travbana dit jag ska på Tjejkväll den 23e med Pella, Tina och Annette. Men inte hade jag sett de fem bänkarna vid Mobilias parkering tidigare!

När man promenerar upptäcker man fler saker än när man åker motordrivet fordon.
Dröm om min förvåning när jag upptäckte att det går en buss från Mantorp station till Mobilia! Nr 653 och 666 (!). Glimrande. Jag behöver inte gå fram och tillbaka med min nyinköpta shoppingbag om jag inte vill.


Noterade att man hade en anslagstavla med information om det som händer i köpcentret på pelaren vid ingången. Den har jag inte sett tidigare. Ja, och så var det ju det där med shopping. Det blev lite mer än mjölk, ja. Till och med en Bingolott kom med hem!


Blev akut hungrig och köpte med mig en Tacorulle - himla god. Den var slut i höjd med Jerns reklam. Tog förresten samma väg tillbaka. Hade ju inte tid att gå "fel" idag!

Jag har inte visat hålet mellan balkongdörrarna, men det finns där. Och idag fick det tjänstgöra som kylfunktion av pastasallad och såsen ett tag. Jag var lite tidig att förbereda maten upptäckte jag.Kvart i två ringde min telefon. Det var Pella som var vid Mobilia - en timme och en kvart för tidigt. Hon hade trott att Patrik inte hade ställt om klockan i bilen... haha Ja, så det kan bli! Det innebar att jag fick sällskap under matförberedelser och sopsortering i soprummet på gården!


Precis då Pella ringde var jag i full gång att olja in Bekväm-hyllan. Det blev himla bra, kan jag berätta!

Vid utsatt tid dök Tina, Monica, Mira och Annette upp med sina paket och snart var köksbordet fullt. Vi hade ju ändrat till fyra paket var. (Aaa, vi gillar paket, vi!)


Pella hade med sig en åttakantig tärning som vi använde i första omgången


När alla hade till förskansat sig fyra paket var, blev det dags för kycklingpastasallad.


Jag tror aldrig vi har ätit så himla länge - och babblat mellan omgångarna. Det var väldigt trevligt! Men till slut blev det dags för riv och slit. Jag satte timern på 17 minuter hehe


Solcellsdrivna lampor, teflonpapper till ugnen och uppblåsbart fotbad blev nog dagens mest attraktiva föremål även om andra grejer vandrade mellan oss.

Mesta vinnaren *tamtara* blev Mira!I vår hazard är alla vinnare!
Fr vä, ö raden: Mira, Tina och jag. U raden: Pella, Annette och Monica

Efter hazarden blev det Mango och passionsmousse med färsk passionsfrukt, kaffe eller té - och ytterligare en massa prat om livet - och döden!


Efterrätten Mango och passionsfruktmousse rekommenderas tillika Entrén (som jag fortsatte mumsa i mig senare på kvällen) Vitlöks- och persiljekryddad Crostini med fetaost, lax och en dutt dill!


Straxt före sju hade mina vänner gått och festen var över.


Party is oooveeer!

Men straxt före halv åtta hade jag diskat två omgångar, fällt ihop köksbord och flyttat tillbaka till ursprunget och satt upp TV:n där jag planerade se BingoLotto för första gången på sisådär en tio år.


Disken avklarad!

När jag skulle fälla ihop köksbordet kom jag på att jag kunde kontrollera hålen. Det visade sig nämligen att jag satt pluggen i fel hål haha. Så jag ner på golvet och ålade mig under och fick se att jag satt pluggen i ett skruvhål. Men orka det liksom! Dessutom noterade jag att det inte står Norden på klisterlappen från IKEA. Där står Björkudden!? Eh, Björkudden är ett barbord. Misstänker att bordet faktiskt är felmärkt... Nästan lite roligt.


Björkuddenmärkt Nordenbord


Städning, disk och tillbakamöblering klar!

Ja, sen var det ju det där med Bingolotto. På "gammeltiden var det inga krusiduller. Det var en lott som man vecklade ut, inget mer. Så när första Bingon startade vecklade jag ut min lott - men hallå, var fanns Bingo Ettan??? Men så hittade jag en bingorad och tänkte; Aja de har väl gjort om så att alla spelen är på en och samma bricka. Vad bra! Då ökar ju chansen att vinna. Ack, så enfaldigt!

Efter 15 nummer uppmärksammade jag att det fanns en perforering på lotten. Undrar vad den var bra för?
Då, som först, började det gå upp för mig att innanför fanns nog bingobrickorna - och mycket riktigt! Men vid denna tidpunkt hade jag tröttnat på Bingolotto och slog över till The Mentalist på 3:an... och vann sinnesro :)


Behöver man gå kurs i hur man spelar Bingolotto?
Varför gömmer man bingobrickorna?


Hade lite svårt att somna, vilket är väldigt ovanligt. Då fick jag för mig att kolla glukosvärdet: 17,6! Galet! Fast låt oss komma ihåg att jag faktiskt hade ätit Crostini, lax och philadelfiaost straxt innan horisontalläget. Men nog kändes siffrorna otrevliga alltid. Men mina kost- och motionsvanor kan faktiskt förklara min dåliga sömn. Har absolut inte ätit som tidigare och många ostbollar har det blivit på vägen och motion har det varit sparsamt med, får erkännas. Bättring måste ske redan i morgon! Jag lyckar mig till!

7 april - Snö? Snö!

Jamen, hur kul är det på en skala att titta ut och det ser ut så här i arla morgonstund?


7 april och ett djupt täcke av snö


Till och med Jonzon låg gärna kvar i soffan och ville inte gå ut...


Näe, måste jag verkligen gå ut på promenad, Husse? Matte?

Jag var var i Rappet till fram på eftermiddagen. Noterade att på TVn gör de mycket reklam för TRISS just nu. Då slog det mig att jag fick ju två lotter av Kerstin som jag inte har skrapat. Och jag gör ju ungefär som som mannen i mitten på TVn, d v s skrapar en ruta om dagen och är faktiskt NÄSTAN miljonär 6 dagar i veckan :)


Från och med nästa månad prenumerar jag, Milla och Martina på trisslotter,
faktiskt

Per skjutsade mig till tågstationen så jag kunde ta tåget som gick halv tre. Från ett kallt Vikingstad till ett lika kallt Mantorp upplevde jag således premiärturen!


Pendeln tar bara 6 minuter mellan Vikingstad och Mantorp. Från Linköping tar det 12 till samma slutstation. Svårslaget med bil, du. Och från stationen i Mantorp är det sedan 6 minuter till nyckelhålet.

När jag kom innanför dörren monterade jag dit hjulen på soffbordet som blev 5 cm högre. Suvve! Klart bättre för frukostätande och dataarbete. Plus att det nu är ännu enklare att flytta runt, ju.


Hjulen från Clas Ohlson sitter äntligen där det ska

Imorgon är det dags för hazard. Jag förberedde så mycket jag kunde för att underlätta för mig själv. Bland annat ställde jag ut köksbord och sittplatser, varvid jag insåg att den här lägenheten är stor! Nästan för stor. Å andra sidan är det ju bra med mycket bara ytor. Lättare att hålla ordning på något sätt.


Borde det inte kännas trångt med
bäddsoffan utbäddad, köksbordet utbrett, Bekväm-bänken i köket och sittpuffen vid bokhyllan och soffbordet som sängbord?

Jag har sovit dåligt en period. Sånt är ju himla onödigt men beror alldeles säkert på stress.
Det har ju varit lite turer vad gäller uppdrag och således ekonomi och, så klart, flytten. Sedan har jag kanske lite varmt fjädertäcke. Lägenheten är ganska varm i sig.
Jag skulle ju kunna skylla på klimakteriet också haha, fast nääää, det känns mest som en ursäkt för att slippa inse hur jag har det runt mig just nu så det tror jag faktiskt inte på. Det vore annorlunda om mitt liv gick på räls och sömnproblemen fanns ändå - men så är det ju inte! Det blir till att eliminera stressorerna istället. That's that!

6 april - Påskpynt?

Ja, det blev en ganska vanlig dag. Vi firar ju inte mycket påsk i den här familjen. Per påskpyntade sparsamt, satte gula fjädrar i påskriset och vi åt julmat (ja, det är ju samma mat på påsken, du vet)


Jonzons nya leksak som jag köpte på CityGross igår, en kvittrande tupp, fick vara en del av påskpyntet


Lite påskattiraljer

5 april - Moster Kerstin på besök!

Idag hade jag tvättid för första gången. Hade bokat förmiddagen 07-11. Passade på att färga min beiga ullmatta. Den blev lite för beige där i köket, tyckte jag. Det blev lite tråkigt.

Mellan tvättarna fixade jag iordning hyllorna i Benno. Mina kompisar fick nu egna hyllor och trivdes med livet, verkade det som!


Flat Eric, Fozzie Bear och Kermit the Frog bor i Benno - Fä bor i Billy och håller koll på mina fat.


Gröna mattan gör sig bra där i köket. Och du ser (om du tittar noga till vänster bakom porslinet på femte hyllan nerifrån) en svart nos... Det är Fä, det!

Redan vid tiohugget var tvätten torr och klar. Då fick jag för mig att inviga min dammsugare och städkitet. Utvärdering: Mikrofiber-golvmoppen var lika värdelös som dammsugaren var toppen!
Den vek sig hela tiden när jag försökte fukttorka golvet. Och ja, det stod i instruktionen "Du behöver endast vatten" och det borde ju innebära att den är anpassad för just dylikt ämne, va? Näe, det blir skurtrasa på knä nästa gång.Min lilla söta dammsugare av märket Electrolux var däremot underbar att jobba med, tyst och med steglös turbo. Nackdelen är att man inte ska vara över 150 cm över havet (själv är jag 160) om man inte vill få ryggproblem vid långvarigt användande. Röret är nämligen inte överdrivet långt så man får en konstig ryggböjning.
Nu skall här påpekas att dammsugning av lägenheten tog max 10 minuter, (golvtorkning lika länge) så sånt stort problem lär det ju inte bli hehe.

Straxt före elva ringde det på dörren. Det var Kerstin som kom på besök med tulpaner i handen! De hamnade i en tillbringare på Bekväm! Jättefint mot den beiga bakgrunden, eller hur?!


Vackra tulpaner från Kerstin och Jan pryder just nu mitt hem

Vi fikade och babblade väl på i 1,5 timme i allrummet, förflyttade oss sedan till hallen där vi avverkade ytterligare en halvtimme! Väldigt lätt hänt, alltså!

Jag värmde lite mat och åkte sedan in till stan för att lämna bilen till Milla. Passade på att lämna in godisägg till barn och svärsöner och gullade lite med barnbarnen.


- Jaha, där är mamma Martina, ja, inser Albin...
Men du mormor, vad har du där? De vill jag ha!
- AAAA, ta inte mina glasögon!!! (Och så försvann glasögonen i en blixtsnabb liten hand!)


Milla skjutsade mig till Rappet, där jag skulle fira ett par påskdagar,. Hon hade Elton med sig. Dessvärre glömde jag helt av att ta kort från timmarna de var hos oss. Det blir som vanligt intensivt. Roligast tyckte Elton att det var att åka cykelstol som morfar drog omkring på golvet och att springa runt med dockvagnen i mitt numera tomma rum som ekade.

Behöver jag säga att det blir väldigt tyst när de har åkt?

4 april - Färdig Reikilärare!

Idag var jag uppbokad på en heldag med slutkurs och examen för ReikiMaster hos Ulla! Utbildningsbeviset får jag nästa vecka på posten. Det ser jag fram emot!


Fick diplomet häromdagen- och här är det!

Jag åkte fram och tillbaka till stan idag med. Jag gav nämligen Ulla stereobänken som bara stod i vägen i hallen sedan Bekväm-hyllan blivit monterad!
Den hylla blev ju, som bekant, en del av mitt kök igår kväll. Och för en gång skulle valde jag att sätta mig vid köksbordet och äta middag.
Jaja, TVn var lite för nära! Men du vet, det ska inte se ut så där när allt är klart! Det här är enbart en tillfällig lösning :=) TVn ska upp på väggen och bordet ska stå i annan vinkel!


Lägg gärna märke till min stepmaskin till vänster om köksbordet, som jag faktiskt trampar på (då och då)


Och idag monterade jag upp min roliga blomma! Den snurrar för vinden och lyser när mörkret lägger sig!


Som en gigantisk färgglad majblomma ser den ut som!

3 april - Åker till IKEA utan plånbok

Idag åkte Milla och jag till Ikea - och jag fortsatte att handla för att göra boendet mer praktiskt. Problemet är att jag glömde plånboken hemma! Inte så vidare smart, va?
Tur man har en dotter med plånbok. Det var egentligen hon som skulle köpa hyllor på Ikea och själv skulle jag bara ha hyllan Bekväm men det slutade med Ikealunch och Ikea- samt Jyskshopping och en slutnota på nästan 800 kronor!
Köpte en jämrans rolig grej på Jysk - en solcellsdriven blomma. Men den fick jag inte upp på balkongen idag... Den får du se imorgon :)

Nåväl, jag var tvungen att åka fram och tillbaka till stan. Skulle ta ut pengar till kursen imorgon samt till cykeln som jag skulle hämta i Vikingstad idag.


Sådär ja, nu har jag också ett manuellt drivet fordon!

Fortsatte gå igenom mina grejer som jag bara ställt in i mammas förråd och hittade en massa roligt. Det kommer bli skojiga klippböcker (i mitt nästa liv. För i det jag lever just nu ser jag ingen möjlighet att ta tag i dem).


Hittade bland annat min barnbok om Vildkaninen Aron, kvitto på min Trialkurs på Sviestad (Linköpings Motorstadion)och ett foto på mig själv. Bokpubliceringar och klippboksgöromål står på min Att-göra-innan-jag-dör-lista. Hoppas jag hinner... Farligt att skjuta upp sånt där!På kvällen monterade jag ihop min hjulförsedda köksbänk som ska få åka omkring i rummet och stå där det behövs.
Den här kvällen förberedde jag frukosten på den!


Avslutade dagen med en dusch och insåg att den heller inte hade blivit städad av föregående hyresgäst. Tidigare hade jag uppmärksammat dammiga skåp och golvlister.
När jag upptäckte den dåliga städningen tänkte jag att, det får jag allt se mellan fingrarna med och åtgärda själv. För du förstår, jag fick ju trots allt flytta in ett par dagar före den 1e - sånt värderar jag högre än bra gjord flyttstädning för städa kan jag ju göra själv!


Fram med städattiraljer och det passade ju bra när man ändå stod i duschen!


Däremot upptäckte jag att rör och silikon hade lossnat från väggen. SÅNT är ju inte bra! Det får jag ringa om till hyresvärden per omgående! Fuktskador är inget att leka med.


Vattenröret är loss tillika silikonet runt skruvfästet - inte bra!

2 april - Däckbyte

Började dagen med att montera ihop mitt högskåp till badrummet. Och det blev precis så bra som jag hade tänkt att det skulle bli. Feng Shui i badrummet, alltså!


Jag gillar verkligen mitt badrum. Jag tror nästan det är mysigaste rummet (än så länge?)

Efter det blev det däckbyte och hem igen. Jenny skulle komma och titta på lägenheten. Företaget hon arbetar på ska nämligen ta hand om lägenheten från maj är det tänkt.


Solen sken på hemvägen. Kändes fint!

31 mars - Korv o mos i biltvätten

På förmiddagen åkte jag in och tvättade bilen. Blev (så klart?) akut hungrig så det blev en korv med mos där jag satt i bilen och väntade på att borstarna skulle snurra klart.


Det blev en kladdig pappersbehållare jag fick så jag hade både senap och potatismos på kappan
!

Jag åkte sedan vidare till NetonNet där jag köpte ett väggfäste till tv:n. Ett vridbart 180 grader avsett för 15-37 tums skärm, stod det. Perfekt eftersom jag vill kunna titta på tv från köksbordet OCH soffan!
Nu visade det sig att det inte alls funkar till större skärm än 15!!! För min 32-tummare flyttar inte på sig mer än 30 grader, sen tar väggen emot!  Vad göra? Jo, det fick bli att tänka om och be Per att montera den på en annan vägg, 2 meter längre bort än planerat... 


Här köpte jag ett  visserligen stabilt väggfäste med namnet "bynetonnet WLB972S-A men som inte fungerar att vrida 180 grader förutom kanske om du har en 15 tummare...

Idag flyttade Per och jag mina möbler vilket innebar bäddsoffa, bokhylla, köksbord och stereobänk. Det gick som du förstår, ganska fort!


Per och jag flyttade alla möblerna - och som du ser är det inte överdrivet mycket, va?
Här snackar vi Compact living och enbart praktiska lösningar


30 mars - Småportioner för enmanshushållet

Det finns en massa portionsförpackningar att köpa på CityGross. Och jag menar inte bara matlådor från Findus, Dafgårds med flera.
Jag hittade små ostkakor, kladdkakor och faktiskt, en färsk kycklingfile i en söt liten låda... fast där gick nog gränsen för min del iallafall. Vem köper och tillagar EN kycklingfilé?


Portionsförpackningar för det lilla hushållet med den lilla kylen och frysfacket.


Yttrerligare en dag med märkligt väder. Nog ser det ut som om en tornado bildas över Torvingerondellen? Men näe, det är bara regn.

1 april - Första natten i lägenheten

Jepp, idag flyttade jag in bland kartonger, ullareds/Ikeakassar och papperskassar. Det blev inte särskilt lugn sömn, dessvärre. Jag bara låg och planerade hur allt skulle fördelas de närmaste dagarna och kom på det ena efter det andra som jag behövde ha...


Säng: bäddmått cirka 140x200 så nog kan jag breda ut mig alltid hehe


29 mars - Flytt, perfekt ostbolleburk och tankning

På morgonen packade jag in grejer i bilen. Framför mig de närmaste dagarna skulle jag komma att ha tre vändor från Rappet + en vända från mamma där jag haft grejer sedan utlandsflytten.


Det blev rörigt i hallen ett par gånger under de närmaste dagarna men den tömdes ganska snartGanesh välkomnar mig varje gång jag kommer in i hallen numera - känns väldigt bra!Min spotlight hänger nu fint i taket. Idag konstaterade jag att balkongdörrarna inte var helt friska och att jag inte kunde dra upp den ena persiennen. Tveksamt om jag kan fixa till det själv...Bära, bära, bära... och så var bilen tömd!


Den perfekta ostbolleburken hittade jag senare på CityGross i Mobilia- och tro det eller ej. Det fungera avskräckande! Jag är inte ALLS lika sugen att äta upp bollarna. Jag får TVINGA i mig ett par (hehe)Passade på att tanka bilen på ST1 men Herregud! Det är inte ALLS roligt att tanka längre...  Det blir dyrt!Och konstigt väder blev det på eftermiddagen med klarblå himmel i norr, i väster var det sol och i öster var det regnmoln.

RSS 2.0