16 - Grekisk kokkonst i Näktergalsdalen

Idag var det obsning på en matlagningskurspå Palataki i Näktergalsdalen. Jag åkte med mina holländska kollegor och sammanstrålade med mina italienska som precis har kommit. Det blev ett väldigt trevligt lunchlagande Här är lite bilder därifrån!

 

Ägare och kock är redo att ta sig an oss!


Fr vä Sanne, Hema och jag redo att ordna med ingredienserna till Moussaka, Grekisk sallad, Chick pea-balls och Tzatsiki.

 

Och så lagade vi maten!

 

Jag, Hema och Sanne åkte med till Olivoljepressarmuseumet. De ska öppna i juni är det tänkt och ägaren ville ha lite goda råd och vi kikade runt.

 

Museumet ligger i Agia Konstantinos

 

 

Vi åkte tillbaka till Palataki och åt upp maten vi lagat och vi var alla nöjda med resultatet hehe

 

En härlig grekisk sallad åts snabbt upp!

 

Innan jag lämnade restaurangen passade jag på att klappa restaurangåsnan :)

 

Satt på kontoret till nästan halv sju, och tur var väl det för det kom in en och ville köpa en flygbiljett till Arlanda på lördag. Kul att kunna hjälpa till med det!

 

Antal steg: Vet ej. Hade klänning på mig


15 maj - Harry Potter-maraton

Inställd örundtur gjorde att jag fattade beslutet igår att ta min lediga dag från förra veckan. Det var ju väldigt dåligt beslut med regnmoln hela dagen, visserligen utan regn men moln är moln.

 

 

Istället blev det filmdag, en tupplur på det och så lite mer film innan det blev läggdags. Hann se alla utom två Harry Potterfilmer så det blev en riktigt maratondag.

Antal steg: Inte många misstänker jag.


14 maj - Hotellservicedag

Hotellservice i Pythagorio och Karlovassi samt servicekontor på Aramis. Det blev bara några kort tagna och här kommer de!


Kronärtskockorna är snart klara på Elektra


Utsikt mot Platanos, som jag gjorde en avstickare till

13 maj - Välkomstmöte

På förmiddagen och eftermiddagen hade jag välkomstmöten. Det första var i Pythagorio.

 

Välkomstmöte på restaurant Elia

 

Till det andra, i Karlovassi, var jag tidig så jag passade på att kolla läget på Potami beach. Det var jättemycket folk idag men till min stora besvikelse har man tagit ner tamariskerna på stranden. Den enda skuggan på den stranden...

 

 

Både mötena gick bra och jag var i Pythagorio vid åtta. Bestämde mig för att söka reda på säsongens Chicken a la cream. Jag började på Notos!

 

Just denna specifika rätt var ingen vinnare här. Konserverade champinjoner drog ner smaken... Men en doggybag blev det. Här skall intet förfaras!


12 maj - Tvättomat: €6 per maskin...

Jag passerade ett tvätteri i Pythagorio igår och när jag ändå var ute med pärmar i byn passade jag på att gå in. Men herregud €6 för att få tvätta känns väldigt tveksamt. Spåret jag varit inne på tidigare, att tvätta förhand, kvarstår!

 

Nästan 60 spänn för att tvätta en maskin. Näe, detta måste forskas i!

 

Idag hade jag första ankomsten så allt som behöver fixas med material och listor gjorde jag på kontoret. Mina €3 tog slut för internet idag och för att ladda ett paket till behövde jag hjälp igen. Det gick inte att få information på engelska och ingen på kontoret kunde hjälpa mig heller denna dag. Men de stängde 14 och jag missade tiden och fick avstå från laddning och köra på dyr taxa istället för att kunna kolla mailen.

 

Varför parkera i en parkeringsficka när man kan ställa sig lite utanför?

 

Åkte hem på eftermiddagen för att käka middag. Klockan 19.00 blev jag upphämtad vid busstoppet av Pavlo varifrån vi fortsatte till flygplatsen.

 

Där träffade jag säsongens handler, fick en bänk med airtours skylt och så var jag redo för gästerna.

 

Planet landat på tid och jag prickade av 79 gäster, gav välkomstmaterial och hänvisade vidare till bussarna. Sände en buss, åkte med den ena där hälften följde med mig på gående transfer. Bussen går inte att köra i de smala gränderna. Allt flöt på som de skulle så jag var klar med min ankomstdagen straxt före halv tio.

Och så himla roligt det vaaaaar!


11 maj - Fiffig öppnare

På förmiddagen åkte jag till flygplatsen för att höra efter vem som var handler. Men på det kontoret var det ingen förrän på kvällen så jag åkte därifrån i ogjort ärende. Däremot sa jag hej till tjejerna vid incheckningen som jobbar för Olympic! De jobbade med oss tidigare också men numera arbetar det bara med sina egna flyg.

 

Efter det åkte jag till kontoret och satt där till tidig kväll.

 

Utsikt över Vathi

 

På eftermiddagen gick jag bort till Geronimo med mitt kontantkort igen. Fick ju inte igång mitt internet igår kväll. All info är på grekiska och det är inte helt lätt att tolka och ingen på kontoret fattar sig på androider eller iPhones. De fixade inställningarna så det funkade och jag var glad igen.

 

På väg tillbaka till kontoret köpte jag mig en blomma att ha hemma. Måste fixa lite Feng Shui, helt klart.

 

Feng shui på pyttealtanen

 

På kvällen åkte jag ut med pärm till Karlovassi och passade på att ta ett kort på Ambelos som låg inbäddad i regndis. Dagen startade ju med åska, blixtar och regn och molnen ville inte flytta på sig riktigt även om de inte släppte nederbörd.

 

 

När jag kom tillbaka till Pythagorio bestämde jag mig för att köpa en flasköppnare. Jag hittade en hos Poppy för €1,50 som dessutom hade en ersättningskork på. Himla fiffig grej! Firade detta med ett glas vitt halvtorrt Samaina.

 

 

Antal steg: 13 988

 


8 maj - Datahaveri

Sov dåligt och gick upp sent. Tror jag måste köpa ett vettigt täcke. Nu har jag lakan som ligger dubbelt och en filt som jag lagt dubbelt så det knölar sig när jag vänder på mig. Då kan jag inte sova.

 

Jag åt iallafall frukost, gjorde matlådor av maten jag lagade igår. Lådor och lådor förresten. Köpte plastmuggar att ha som matlådor. Plastlådor kostar skjortan och de duger alldeles utmärkt. De har visserligen inget lock men en plastpåse runt fungerar precis lika bra!

 

Sen bar det av till Vathi igen. Där jobbade jag på kontoret till halv fyra, fick bokat hotellcheck på alla hotell, lunch med forna kollegor på Apollo och gjorde ett första utkast till min välkomstfolder!

 

Sören Kanin och Egon Igelkott var med på kontoret för att hälsa på alla. Det visar sig inte vara helt ovanligt med att ha med gosedjur. Den ene efter den andre kommer och berättar om sina egna vänner där hemma.

 

På seneftermiddagen havererade min dator. Den stängde ner sig själv ett par gånger, sen gav jag upp med förhoppning om att fick den bara vila över natten skulle den komma igång idag! Som tur var hade jag hunnit göra mycket av det jag planerat att göra.

 

Istället åkte jag till vårt all-inclusive-hotell i Karlovassi för hotellcheck. Imorgon planerade jag att ta de i Pythagorio.

 

Kyrkan i Karlovassi är imponerande

 

När jag kom hem stod där rosor och en stor korg med nyplockade apelsiner samt lite fler matbestick (att ha en kniv, en gaffel och en sked är lite lite liksom) från min hyresvärdinna Despina. Det var väl jättegulligt!

 

 

På kvällen, efter att ha ätit en matmugg hehe, gick jag ner till taxistationen och pratade med chaufförerna och fick lite aktuella priser. Och precis som tidigare är det dyrt att åka taxi här. Priserna är som hemma.

 

De har en karta med sina fasta priser på. Lätt att se vad det skulle kosta att göra utflykt med taxi, om man vill göra det.

 

Därefter promenerade jag bort till restaurang Elia och bokade in mitt första välkomstmöte på söndag och avslutade kvällen med en flaska vatten med ägaren på baren Gregory's där jag eventuellt kommer ha ett möte i månaden.

 

Ännu en produktiv dag försvann bakom mig. Dags att ladda för en ny dag, alltså!

 

Antal steg: 7741

 


7 maj - Teorigenomgång på kontoret

Efter frukost tog jag bilen mot Samos stad. Idag skulle jag träffa mina grekiska kollegor plus få teorigenomgång på kontoret!


Pythagorio marina sedd från huvudvägenGagou beach i Samos Stad, bortanför hamnen var folktom. Självklart. Klockan var ju typ halv nio...

Jag var på kontoret hela dagen faktiskt. Jag var sist att gå därifrån! Gick igenom allt som fanns i hyllor och började gå igenom det som fanns i datorn.

Pavlov och jag gick igenom hans grejer, sen hade jag utbildning för Cisca (bokningar), Tuola (ekonomi) och Costas (manager). Alla teoretiska bitarna på plats, alltså!

 

Fixade till mina egna tips till min ”Äventyrskarta” till bilhyrarna och började fila på välkomstmaterial och schema.

 

På eftermiddagen skrämde Cisca mig med min varmvattenberedare. Du förstår jag hade inget varmvatten de första två dagarna. Att duscha gick supersnabbt och någon hårtvätt var det inte tal om. Efter att Cisca hade pratat med Despina visade det sig att det var två strömbrytare i proppskåpet som var avslagna. Då berättade hon att hon alltid stänger av elen till varmvattenberedaren både när hon går hemifrån OCH när hon går in i duschen för att ”el och vatten är ingen bra kombination”. Wops! Så har jag inte tänkt. Det ska jag försöka komma ihåg!Ellinas Tours, där ligger mitt huvudkontor på Samos.

Straxt före fyra bestämde jag mig för att ordna internet. Men det blev väldigt svårt det. Det visade sig att majoriteten av butikerna stänger typ halv fyra! Så näe, det blev inget internet idag heller.

 

Öns historia är brokig. Från att ha fungerat som bas för Egyptiska flottan under Ptolemaiusdynastin (305-30 f Kr.), övergick den till att ingå i bysantiska riket. Mellan åren 1834-1912 var ön en autonom stat i det ottomanska riket. Themistoklis Sofoulis, politiker född 1860 i Samos stad, står staty nere vid vattnet. Han var en av dem som kämpade för ett fritt Samos. Den 2 maj 1913 blev Samos grekiskt.


En intressant rondell som nog borde kallas Ovaldell. Och här är det stopplikt I rondellerna IBLAND. Det gäller att vara uppmärksam på de här vägarna alltså!

 

Återvinningsstation för flaskor som spelar populär musik. Inte särskilt ekonomisk med tanke på hur mycket el den måste dra...

 

Jag åkte hem och lagade fläskkarrégryta med champinjoner och kokade pasta som sedan fick stå på svalning under natten. Jag åt köttfärssåsresterna med Doritochips istället.

 

På kvällen hade Costas avtalat ett möte på Elias restaurang och jag skulle vara där efter klockan sju. Före det gick jag på hotelljakt. Måste få kontroll på var hotellen ligger och göra en vettig Walking-transfer-route. Tjugo över sju var jag på restaurangen – men det var inte den jag skulle möta. Han hade behövt åka iväg och ingen visste när han skulle vara tillbaka. Det är ju bara att gilla läget och gå vidare i livet, d v s vända hemåt igen. Det visade sig dagen efter att man hade försökt nå mig på min telefon men den har inte kommit igång än...

 

Antal steg: 10231


6 maj - Samos runt

Idag bestämde jag mig för att promenera runt Pythagorio på morgonen. Lunch hemma och sen Samos runt resten av dagen. Och förvånande nog kom minnet tillbaka. Var saker låg, grekiska språket, folket – det var som om jag inte varit borta i fem år alls.

 

Metamorfoseos (kyrka) och gamla borgen

 

Metamorfoseos med ruinen efter en basilika.

 

Pythagorio - hamnpromenad

 

Lite stadsvandring.

 

Och jag kan känna mig trygg som har polishuset som nästan granne.

 

Jag hade fortfarande inte vass kniv men köttfärssås - utan hackad lök då – gick ju att göra på min enplattespis.

Det pasta blev min lunch och fyra matlådor som frystes in i mitt frysfack med hängande "dörr". Bara att vrida på termostaten så blev det fryskallt där.

 

Upp på kullen för att kolla öppettider i Eupalidestunneln och klostret.

 

Spillianos

Pythagorio Marina och gångvägen mot Pythagorio hamn

 
Intressant skyltning bara från ett håll till Psili Ammos...

Igår när jag åkte från Vathi såg jag ett Cash and Carry. Det har jag bra erfarenheter av så jag hoppade in där med förhoppning att hitta kniv och skärbräda. Och det gjorde jag! Ett paket med skärbräda och brödkniv för €6.60! Det svider att betala när jag kan få samma för halva priset på IKEA... Men det är bara att bita ihop och gilla läget.

 

Körsbärstomater, jordgubbar och största osten jag har sett...


Men där ska jag handla fortsättningsvis, lovade jag mig själv. Bra sortiment, bra priser mot de andra varuhuset - men bara mot kontanta pengar så det måste man komma ihåg! De hade till och med körsbärstomater mot en bra peng men jag hade ju redan köpt vanliga tomater igår, tyvärr. Det enda minuset är att de saknar vettigt med kött. Men det kan jag ju köpa på Bazar utanför Samos stad. De har en jättefin köttdisk!

Åkte vidare mot Votsalakia och här är lite bilder från resan dit.

 

Myli och Ireon


Genom Koumaradei och Pirgos

I Votsalakia träffade jag (och Kermit) George, Stelios och Jannis på Heaven Bar över en Frappe innan jag fortsatte. Aisce var hemma med bäbisen men jag ska ringa henne och Andrea och bestämma något framöver. Det här var ju en spontanvisit.


Jag hade tagit södra sidan på dagen och tog nu Norra tillbaka hem. Det är ett tips att ta den sidan när solen går ner. Det är så himla vackert plus att du slipper bli blind av solen i ögonen så dags.

 

Karlovassi med en av skinnberedningsfabrikerna från början av 1900-talet

 

Kokkari

 

Samos stad


 

En sak som är lite rolig här är hastighetsbegränsningarna. På till synes bra vägparti med bra sikt är det 40 km/h medan det på krokiga vägar med dålig sikt kan vara upp till 90 km/h. Helt galet. Och ja, jag bedömer själv och blir omåkt. Det är okej. Jag tänker inte vara en av dem som får ett litet ”andehus” där jag åkt av vägen!

 

Andehus ställs vanligtvis upp där någon har förolyckats och antingen klarat sig eller omkommit.

 

Hemma på en av parkeringarna klockan 20.39. Då börjar det bli ganska så mörkt.

 

Latmasken flög i mig och jag gick tillbaka till samma ställe som jag handlade Gyros igår. Idag provade jag deras grekiska sallad. Den får med beröm godkänt. De använder den feta, mjuka fetaosten – den rätta och kryddningen var god plus att det var mycket mat (igen) så jag hade till lunchen dagen därpå!

 

 

Antal steg: 14712


9 maj - RAM minnet var paj

Hostan som kom samtidig som jag landade på Samos (pga den fuktiga luften skulle jag tro) besvärade mig extra mycket i natt och  jag vaknade flera gånger av att jag just hostade. Jobbigt men jag prövar att vänta ut det ett tag till.

 

Här har jag fått ändra rutinerna för frukost och matlagning. Jag har ingen mikro eller kaffebryggare och bara en liten spis med en stor platta och en pytteliten. Istället för att förbereda kaffebryggaren på kvällen lägger jag numera tre teskedar Néscafe Gold i min medhavda termosmugg och häller upp kranvatten i en pytteliten kastrull och ställer den på spisen.

När jag kliver upp sätter jag i kontakten till spisen (för här lämnar jag varken spisen eller varmvattenberedaren på), vrider på plattan och går sedan och gör det gamla vanliga, d v s sätter på datorn. Sen blir det toalettbesök och jag försöker komma ihåg och slänga pappret i papperskorgen. Det brukar gå så där bra i början av mina vistelser här och det går precis lika bra/illa nu.

 

 

Ut i köket, brer ett färdigskivat solrosbröd (här finns inget knäckebröd), lägger ett par ostskivor (som inte smakar något. Måste hitta någon annan ost!) på och sedan ett par skivor salami. En färsk tomat skärs i klyftor och ungefär här är mitt vatten klart så jag kan hälla på det och fylla upp med min favorit-kondenserade-mjölk Noy-Noy (uttalas No-no).

 

In med frukostbrickan i sovrummet till skrivbordet. Loggar in på datorn men här finns inget internet så jag tittar på samma serieavsnitt varje dag: Revenge avsnitt 18 för kännedom och jag blir irriterad varje gång jag kommer till sista dialogen där Amanda förvånat inser att Graysons mördade hennes pappa! Men hallååååå! Det är ju det hela serien har gått ut på – att hämnas den familjen för att just ha dödat hennes pappa!? Glömde manusförfattaren bort det?

 

Samtidigt som jag ser/lyssnar bloggar jag i ett worddokument, redigerar bilder som blir kvar i datorn och äter min frukost.

Eftersom jag inte laddar upp bilder och bloggar på nätet nu så tar min frukost bara en timme. Känns läskigt lite. Jag gillar att ha min tvåtimmars startsträcka. Men istället för att gå upp 05.20 tar jag sovmorgon till runt 6.

 

 

Idag hade jag hotellcheck hela förmiddagen i Pythgagorio. Vid tolv åkte jag över till Vathi och en timme senare var jag på Apollos kontor eftersom tjejerna och jag skulle äta lunch ihop idag. Det blev supertrevlig lunch så klart!

 

Efter det gick jag till kontoret och det där med att hoppas på att datorn bara behövde vila visade sig ju inte vara helt riktigt då. Men vid fem hade datateknikern Georgos fixat mitt problemet som var RAMminnet samt sett till att jag säkerhetskopierade allt till min lilla USB! Jag blev så glad över att ha en fungerande dator igen att jag satt kvar och jobbade en timme innan jag vände hemåt.

 

 

Där blev det matmugg och rosévin för att fira, därefter 21 Jump Street och horisontalläge. Och idag valde jag att veckla ut lakanet och filten, bädda runt madrassen. Tror jag skippar inköp av täcke. Det är ju trots allt en onödig utgift när jag faktiskt har ett lakan, en filt och ett fleeceunderställ!

 

Antal steg: 20163


10 maj - 750 kr i månaden för Internet? Näe, tack!

Tog inga bilder idag upptäckte jag när jag skulle blogga... Men å andra sidan hände det väl kanske inte så mycket heller...

 

Kollade på det sista hotellet och åkte sedan till kontoret där jag blev kvar till straxt före sex. Du vet, i det här jobbet har man inga fasta arbetstider och jag har ingen som gör jobbet åt mig eftersom jag arbetar ensam. Det har varit hektiska dagar men det ska nog bli lugnare nästa vecka.

 

Och IDAG var jag på Geronimos och skulle fixa internet. Men herregud vad dyrt! Det skulle kosta €50 för modemet och sedan 25€ för internet VAR TIONDE DAG!

Näe, go vänner. Det blir inget av med den saken inte.

Istället valde jag ett telefonkort med internet för €5 + internet €3... som sen inte funkade heller.

Haha det är väl inte meningen att jag ska ha internet här då!

 

Antal steg: 9436


5 maj -Tillbaka

Klockans alarm startade 02.30 men då var jag redan vaken. Jag sover ofta oroligt före en avresa så. Packade ner övernattningsgrejerna och gick och åt frukost.

Den var jättebra för att vara ett enkelt Hostel! Du får en bricka med ost, kort, skinka och sallad sen får du plocka tomater och gurka och lite annat från bänken och färskt grovt bröd. Till det bryggde jag en kaffe latte i automaten. Att den typen av frukost dessutom serverades klockan 02.45 var nog det bästa av allt.

Jag har bott på andra hotell runt Arlanda genom åren och de serverar minsann inte så tidigt och vill man ha något kanske det blir en kaffe och ett kex, eventuellt smör och bröd!

Näe, dit kommer jag definitivt åka tillbaka. De hade ju dessutom gratis internet!!!

 

 

På Arlanda var ju allt som vanligt. Skillnaden idag var nog egentligen att jag handlade än ett läppstift.

 

 

När jag sedan satte mig på planet och skulle plugga in mina hörlurar upptäckte jag att SAS har inga uttag för dem!!! Att de inte har TV-skärmar förstår jag, men att det inte ens har tillgång till radio gjorde mig en smula besviken.

 

Alla ordentligt fastspända men det blev tysta 3,5 timme, alltså.


Maten jag köpte var okej...

 

Jag hade en mellanlandning och den var i Athen. Den var så kort att man frågade efter mig i incheckningskön. Du förstår, jag behövde ett nytt boardingcard och de har inget ordenligt transitområdet så jag fick gå ut genom tullen och gå till incheckningen för att få ett. Sånt tar tid.

Sen var det igenom säkerhetskontroll igen och när jag väl kom fram hade man börjat boarda planet. Men hann, det gjorde jag ju!

 

12.11 landade planet på Samos


Det var Pavlov som mötte mig. Det var extra roligt eftersom man sagt mig att han inte skulle hinna komma. Jag kvitterade ut min lilla Hyundai (och bara det var ju som att komma hem!) och vi åkte direkt in till Pythagorio, mötte Despina (lägenhetsägarinnan) där jag genast fick tillgång till lägenheten. Och dröm om min förvåning! Jag fick lägenhet MITT i centrum. Så har jag aldrig bott. Inte ens lägenheten på Vasavägen låg så mitt i centrum!

 

Det var ju lördag lunch när jag kom så ingen hade direkt tid med mig. Men jag har ju varit där förut så jag in med bagaget i lägenheten, som plockades upp på tjugo minuter (jag har ju inte så mycket med mig), sen in i bilen för att åka på tur. Här är några bilderna från min eftermiddag som var mellan Pythagorio - Mytilini - Vathi - Pythagorio.

 

 

Innan jag vände hjulen hemåt handlade jag mat på Lidl och det varuhuset som ligger mot flygplatsen. Och det är verkligen dyrt att köpa prylar här. Tur att jag kom ihåg det och har med mig lite.

 

 

Jag stannade till och svalkade av mig med ett dopp på Potokaki Beach. Varmt i vattnet? Nej, inte alls. Kanske 19 grader, eller nåt.

 

 

Det blev ingen matlagning idag. Jag upptäckte att det inte fanns någon vass kniv så att skära köttet gick liksom bort. Sen var skärbrädan inte särskilt fräsch så det måste jag definitivt köpa en ny!

Köpte istället Gyros med pommes på kvällen. Och för det fick jag betala €8.50. Nu räckte fläsket och löken till två matlådor också så det må vara hänt men det där får inte bli någon vana!

Annars har priserna inte gått upp på fem år, kan jag meddela. Du kan fortfarande få en Gyros i pita för €1,80!

 

Bild från min minialtan där det egentligen bara står ett bord. Stolarna kommer från köksdelen.

 

Antal steg: Mätte inte


4 maj - Avresan startar

Frångår mina principer och upplever inte fullt hela dygnet innan jag publicerar detta inlägg. Ni får det idag eftersom jag inte vet när nästa inlägg kommer publiceras (eller skrivas heller för den delen). Från inatt väntar en fullspäckade vecka nämligen. Om en vecka kommer första gästerna och då ska jag ha startat upp destinationen till fullo!
Som tur är lär det nog inte hända så mycket mer idag eftersom jag är på väg in i horistonalläget för klockan ringer 02.30...

Idag stängde jag ner allt , blev medlem i TravelAirClub (ytterligare ett bonuskort för flygresor, alltså!), skrev ut hotellbeskrivningar, hotellkarta, info för uppstart, info om resevillkor och reseförsäkring, för imorgon lunch startar jag nya jobbet och det kommer, som sagt var, bli en hektisk vecka!

Halv tre lämnade jag Mantorp med mitt bagage.


Mitt resesällskap och jag är redo för avfärd mot Arlanda- Athen- Samos!
I knät från vä: Albins kompis Kaninen Sören , min kompis Grodan Kermit och Eltons kompis Igelkotten Egon
.

Spatserade glad i hågen till stationen för att åka till Linköping och byta tåg!


Ååååååka pendeltååååååg!


På Linköpings tågstation hände mystiska saker.
1. Upp ur väskan hoppade Egon, Sören och Kermit för att softa PÅ mina väskor. De var lite trötta på att sitta I min väska tydligen.
2. En man kom in med en stor ryggsäck, placerade den på en av bänkarna i väntsalen - och gick!!! TÄNK om det var en bomb, tänkte jag och memorerade mannen som satt ner den. Eller försökte för jag upptäckte att jag nog inte var ett vidare vittne...Satt och jobbade med förberedelser ända upp till Arlanda där jag småsprang upp til McDonalds för att köpa hamburgare och sedan tillbaka ner för att träffa Synnöve som kom med uniformströjor och servicetelefonen.
Vi satt väl och pratade om ditt och datt en timme innan vi skiljdes åt och jag åkte till mitt boende för några timmar: Jumbo Hostel!


Buss 14 och busshållplats Jumbo Hostel mitt emot Radisson Bluhttp://www.jumbostay.se/ Rekommenderas!

Jag checkade in, fick frågan om jag ville ha frukost INNAN den började serveras, nyckel överlämnades tillsammans med frukostbiljett och ett lösenord för WiFi. Absolut bästa servicen, anser jag!


Singelrummet var större än min hytt på M/S Surikov men badrummet var ungefär samma upplägg på. Kändes hemtamt på något sätt!


Jag abslutade den här kvällen med att blogga om idag, publicera detta och inta horisontalläget. Det blev sent idag. När jag trycker på Publiceraknappen är klockan 21.06...

SÖREN KANIN OCH EGON IGELKOTTS HÖRNA ft Grodan Kermit
Sören och Egon var snabba ut till väskan när det började dra ihop sig. Och vem satt redan där??? Jepp, Kermit. Han skulle så klart med. Så nu var alla tre vännerna på plats.


Vi lovade Maria att vara stilla och duktiga hela tiden... och det gick GANSKA bra!


Men man kan ju inte åka tåg i två och en halvtimme utan att få titta UT heller!
Maria tyckte att folk tittade konstigt på oss allihop. Ingen av oss fattade riktigt varför... Vi är ju fullständigt normala!?
På Arlanda fick vi träffa Marias kollega Synnöve som berättade att hennes resekompis hette Nalle Phu. Han brukade följa med henne på resor! Som sagt. Vi är fullständigt normala här, va!


På Jumbo Hostel fick vi titta på TV medan Maria bloggade. Sen var det dags att gå och lägga sig. Vi skulle gå upp mitt in natten och tänkte försöka få ett par timmars sömn iallafall. Imorgon väntar nya äventyr!!!

Nattifnatt!

3 maj - Stängning

Upptäckte när jag vinklade persiennerna på morgonen att "mitt" körsbärsträd nu är i full blom. Det visade sig inte vara med prydnadskörsbär med rosa blommor, utan med vita och som kanske bär bär.
På ett sätt är jag besviken över att missa det. Men när en humla förirrade sig in i lägenheten idag, var jag lite glad att slippa insekterna som följer både med blommor och bär.


Körsbärsblommor blommar på bar kvist


Tvätta, städa, bokföra, blogga,fortsätta tömma kylskåpet på mat och slötitta på TV emellanåt, det var vad den här dagen bestod av. Dags för stängning för egen del!


Min nya röda funktionströja hade trasats sönder i tvättmaskinen!
Med nål och vit tråd kastade jag ihop sprickan, fult men nu håller den liksom ihop.


Kan berätta att teleskopskaftet ÄR justerbart och jag behöver inte gå omkring som ett frågetecken. Per visade mig häromveckan hur jag skulle göra. Ja, han är ju proffs på att dammsuga. För egen del är det faktiskt flera år sedan. Har haft städhjälp :)


Det roligaste jag hade idag var att packa klart resväskan. Det är då man känner att man verkligen är på väg...
så här ser min packning ut för fem månader!
För jobbet

Necessär


2 t-shirtar

Deodorant som inte ger vita streck


4 tenniströjor

Piller


1 scarf

Skrubbvantar


2 par kostymbyxor

Hudvårdsprodukter


Shorts

Lite make-up


Sandaler

1 servicemapp

Underkläder


+ mina egna reseledarprylar

8 par Funktionsstrumpor + lika många trosor


Service”plånbok”

1 behå


Första-hjälpen-väskan

Mobiltelefonväska

Övrigt

Extra glasögon (mina kan ju gå sönder igen...)

För fri tid


För träning

Vindjacka


Röda toningskor

Handskar (kallt när jag kommer tillbaka)


Vindbyxor

Långärmad bomullströja


Funktionströja (röd)

3 funktionströjor, olika färger


Hoodtröja

1 par sidenbyxor + tunika i beige/gul ton

Solklänning


För Fruff hemma

Flipflop


Raggarsockar

Bikini


Fleecunderställ

Uppblåsbarkudde


6 påsar Bearnaise (svårt att få tag i)

Lättviktshandduk (från Samos faktiskt)


3 påsar Café de Paris-sås (svårt att få tag i)

Snorkel + mask

Sololja/AloeVera efter sol (brukar vara ganska dyrt)


Osthyvel i plast (hårdost finns på Lidl)
På mig:

I dataväskan (handbagage)


Underkläder så klart

Namnsskylt (jag börjar jobba direkt vid ankomst)


Sidenbyxor + tunika i blåa toner

Grekiskt lexikon


Stegräknaren så klart

Kamera m USBkabel


Svarta promenadskor

Mobil m USBkabel o laddare


Airtorusjackan

Netbook

Egon, Sören och Kermit (Flat Eric blir kvar i Sverige)


I handbagaget:

Ficklampa


Biljetter, pass

Bläck+ blyerstpenna


hårddisk + extern DVDspelare

Plånbok


2 maj - Ta lärdom

När jag gick ut på bloggen idag hittade jag en kommentar ifrån SEB! De, som många andra företag, har säkerligen en kontroll på allt som skrivs om deras företag. Så varmt välkommen till Jesper eller vem det nu är av er som läser idag, när det handlar om hur ärendet slutade och mina personliga reflektioner!
(Ifall du inte visste det så finns en sån funktion: att så fort firmanamnet nämns, var det än vara månde på internet, får de veta det. Kanske för några att tänka på när de skriver om sin arbetsgivare!?)

Iallafall, Kundtjänst/Sociala media ville att jag skulle maila och berätta mer om de två dagarna som jag hade kontakt med banken - och det gjorde jag så klart idag. Det man inte vet kan man inte förändra, eller hur?


Jepp, storebror ser dig!
(Bild från Clipart Microsoft Office)

Jag fick sedan snabbt svar med ett tips att kontakta Telefonbanken om mitt lån så det gjorde jag. Med 47 i telefonkö tryckte jag på knappen för att bli uppringd och det blev jag efter ett tag.
Jag förklarade att jag, de närmaste fem månaderna, önskade sänka inbetalning från 1400:-/månad till 1000:- i månaden, d v s 400 kronor. Jag blev då kopplad till Kreditavdelningen eftersom det rörde sig om mer än tre månader. Annars kunde jag fått svar av den jag kom till först.
Men den avdelningen kunde inte hjälpa mig heller, visade det sig. Aktuellt lån är taget tillsammans med min mor och eftersom jag har en medlåntagare har jag ingen egen bestämmanderätt, fick jag reda på. Det kändes som att bli omyndigförklarad och det var ingen rolig känsla! Jag fick veta att jag var tvungen att ha mammas medgivande samt hennes och min underskrift på en ansökan om nedsatt avgift - och det var ändå inte säkert att de skulle gå med på det!


I lägen där man inte kan påverka situationen är det bara att
gilla läget och gå vidare i livet men ta en annan väg.

Resultat av samtalet: SEB kommer fortsätta dra sina rättmätiga 1400:- i månaden! Och betalar jag inte kommer de kräva pengar av mina mor.
Insikt 1: att ha medlåntagare innebär inte bara att denne lovar att betala min skuld om jag inte betalar. Det jag lärde mig var att det gäller även om jag betalar - men vill sänka återbetalningssumman tillfälligt. Då kan banken kräva medlåntagaren på beloppet upp till avtalad summa.
Insikt 2: Så enkelt som TV-programmet Lyxfällan får det att låta med långivare som är flexibla och tillmötesgående mot folk, är inte helt med sanningen överensstämmande. Man kanske ska ta programmet lite med en nypa salt?
Insikt 3: Om man verkligen måste ta lån ska man stå för det alldeles själv.


Lån är som en falsk Spargris - du har pengar, fast ändå inte.
(Bild från Clipart Microsoft Office)

Men jag skattar mig lycklig över att jag lever ett liv där avsaknad av saker och pengar inte är en 'issue'. Jag ser de pengar/saker jag har och försöker göra det bästa av dem! Och motgångar är ju positiva i min värld. De är till för att lära sig utav. Så näää, den här "affären" tog bara min energi när jag kände mig omyndigförklarad. För sen var jag mitt vanliga kreativa jag igen!


Fick en lysande idé:  Jag startar med att välja bort att handla på kort, och tar istället ut kontanterna jag har till förfogande innevarande månad.
Då ser jag snabbt och hela tiden hur mycket pengar jag har kvar i plånboken att röra mig med!
(Bild från Clipart Microsoft Office)

Straxt efter lunch åkte jag in till Linköping för en sista träff (innan avresan, alltså. Jag har inte tänkt ta ner skylten än!) med Martina, Chrille och Albin i stan där vi bland annat gick och åt Bosses Glass.


Åh, är det bara du, mormor! Jasså, vi ska till Bosses Glassbar? Skål, för det!Man köar gärna för att få Bosses Glass!


Från vä: Min Glass, Martina, hennes glass, Chrille och hans glass! Albin fick smaka av mammas
...


Här
satt en ekorre i papperskorgen och letade mat, en annan hoppade omkring på marken. Ibland önskar man att man hade kameran Stand By hela tiden...


Vi träffade Herr och Fru And nere vid Swedbank en stund senare.
DÅ hann jag ta fram kameran iallafall!

Jag gjorde också ärenden som avslutade min Linköpingsvistelse för fem månader framöver. (Om man inte ska räkna byte av tåg på fredag då...)


Jag handlade svart bläckpatron på Clas Ohlson så jag kunde skriva ut namnskylt, guidepapper och flygbiljett senare. Köpte Euro på Forex för 926 kronor och fick 100€. Jag gick till Lucullus och köpte Bearnaise- och Café de Paris-sås (saknade det JÄTTEmycket när jag var på Samos för fem år sedan. De kunde inte laga såna såser då...) Tog ett svep in på systemet vid Trädgårdstorget och köpte en putte rött fylligt vin som kl 17.08 (!) serverades med ostbollar - de sista på fem månader!

I packningsröran där hemma inträffade ett I-landsproblem! Jag bröt en nagel! Ett världsligt problem, jag vet, men visst är det iallafall liiite trist när det händer!?


Vilken tur att jag hade köpt stärkande lack från Mavala tidigare på dagen, då!
Det var nog meningen att jag skulle få användning av dem direkt!

Tillägg till dagens inlägg: Här hittar du Riksnormen (existensminimun) för år 2012 och länk till Clipart hittar du på Office.microsoft.com/


EGON IGELKOTTS OCH SÖREN KANINS HÖRNA
Vi fick inte följa med och träffa Albin idag. Maria glömde oss hemma...
Men vi fick vara uppe och titta på TV och det var roligt!


Och vi somnade ifrån TV:n allihop...1 maj - Utan bläckpatron i solstol

Första dagen i femte månaden i Gregorianska kalendern - ursprungligen helgad åt den romerske guden Jupiter - startade med en morgonpromenad med Jonzon The Dog.


Härligt med soluppgångar! En bonus av att gå upp i arla morgonstund för att få mesta dagsljuset.

Halv tolv åkte jag hem till mitt. Där var det förberedelser för Samos - och mitt i allt tog skrivarens svarta bläck tar slut! Aja, nu visste jag ju att jag köpt på mig extra patroner så de letade jag upp dem... bara för att se att de jag hade var färg -  ingen svart! Bara att avbryta alla utskrifter, gilla läget och läsa på skärmen ett tag. Men eftersom jag hade tänkt läsa och stryka under föll ju syftet med materialet så faktum är att jag valde att ge upp efter en stund.

Solen sken idag och det motiverade mig att ta fram solstolen från klädkammaren! Jag slog upp båda balkongdörrarna, ställde upp den och plockade fram bikinin, faktiskt!


Gillar min "inbyggda" balkong med lä, sol och värme skarpt!

Det där med att ligga still och sola är inte längre min grej längre så det blev kanske en timme totalt i horisontalläget. Och nog hann jag slumra till fem minuter. Väldigt behagligt!30 april - Ärenden, bröllop och Valborg.

En hektisk dag väntade mig från morgon till kväll.
Redo att omfamna dagen gjorde jag mig iordning för börja med en tur in till Linköping för besök på SEB, Stora Torget och Apoteket Wasen på samma torg.


Redo för lite ärenden i närmaste stad.

Besöket på SEB blev en lång väntan som avslutades i STOR besvikelse. Igår när jag pratade med kundtjänst i telefon sa man att jag bara kunde gå ner och hämta digipass och få hjälp att lägga om lånet. Jag åkte därför ner och var där tio över tio.
Efter fyrtiofem minuter hade jag så äntligen fått mina grejer - men den som expedierade mig visade sig vara Extrapersonal och hade inte befogenhet att hjälpa mig med lånefrågan! Istället skickade han mig att gå upp en trappa och "fråga första bästa"...
Det betydde att jag fick vänta ytterligare en stund tills någon kunde hjälpa mig - eller inte hjälpa mig! För det svaret jag fick var att ingen hade tid med mig (ett ärende som bara skulle ha tagit fem minuter, försökte jag förklara.). Näe, jag var tvungen att beställa tid om jag ville ha hjälp! Dessvärre hade jag ju bara tid bankärenden på förmiddagen idag.
Jag kände mig jätteledsen och besviken när jag gick därifrån! Och jag var besviken ända till Apoteket. (Ja, jag brukar kasta av mig såna där negativa grejer snabbt och tänka om. Bättre att lägga energi på bra och roliga saker, ju!) Jag fattade ett par egna låne-beslut på promenaden över Stora Torget som jag kände mig riktigt nöjd med!

På Apoteket gick det snabbt. En före i receptkön, visa leg, fick medicin, gick till kassan och fem minuter senare var jag ute därifrån!

Hann hem för att äta lunch innan jag åkte till Rappet för att hämta promenadskor som jag glömde igår, och vidare till Ljungsbro Folkets Park där Eva och Peter skulle hålla sitt bröllop!


Blev så glad över att träffa EwaMargreth och Mia på parkeringen!Evas härliga döttrar, Nathalie och Julia, tog emot och serverade mingeldrycker.Mingel med Magnus och Marcus, Maria, Anna och Maud.... och Karin var vakt till Simons glas, ursäktade hon sig när jag hittade henne med dubbla glas! hahaJohan, Monika, Anna och Mangus satt tillsammans med alla andra och tittade på bildspelet om Eva och Peter
.


Sen blev det vigsel med ringbyten, kloka ord och kyss (tre gånger så alla hann ta ett kort haha) och vals som line dansarna snart hängde med i!
Japp, även jag dansade med - i högklackat! Den var lätta att lära sig och lite småtrevlig.


Tårtbiten vippade. - Det gör inget, menade Peter, du är ju redan gift!Och så fick vi också smaka!  Fr vä Johan, EwaMargreth, Carina, Steinar lite bakom, Anna, Monika, Magnus och Cissi.Amningspaus! För Alma behövde ju också lite att äta.


Brudparet fick till slut också lite tid för att ÄTA tårtan... och skåla... och pussas!


Nathalie höll tal till mamma Eva och Peter.Jag minglade mellan borden men tog inte med mig kamera. Känns trist så här efteråt. Och kortet på Pella och Gabi, när de väl kom (bilen dog för dem utanför Norrköping så de kom i en annan bil, lagom till tårtan...) blev inte direkt bra va? Med på bilden, lite klarare, är Marianne och Inger. 

Från bröllopet åkte jag in till Linköping. Det var hög tid att lämna tillbaka bilen till Milla och sedan fira Valborg.


Elton sprang omkring med en napp i munnen för ovanlighetens skull.

Hemma blev det grilling av grillproffset Per... eld i kaminen,
och en Jonzon som fick vänta på våra matrester."Först måste man vänta - SEN är det min tur!"

Så passerade då Valborg och april 2012:s sista dag.
Dags att ladda för ett spännande maj!!!


EGON IGELKOTTS OCH SÖREN KANINS HÖRNAMan kan leka ganska mycket i bilen när man är liten, konstaterade Maria. Egon klängde på backspegeln och Sören proppsade på att köra hem. Djur och ungar, alltså. Man ska inte tro att man har något att säga till om!Alla fastspända för att åka till Mantorp och äta lunch innan bröllopet i Ljungsbro!Under kandelabern i väntan på mat...


Sören och Egon:
Vi fick följa med Maria till bröllopet mellan Eva och Peter. Och vi fick TÅRTA!


Vi träffade Elton efter bröllopet och han bar omkring på oss en stund! Först Sörens tur, sen Egons.


Och Jonzon trodde det var hans nya leksaker och bar omkring på dem under kvällen. Sören placerade han bland annat på fåtöljstödet där han själv annars brukar ligga och spana ut mot trädgården!

RSS 2.0