18 augusti - Mobil syateljé

Idag monterade jag ihop rullvagnen Helmer och han var inte lätt att tampas med.
Först hade jag inte tänkt köpa hem honom alls eftersom jag upptäckte att det var en lite skramlig plåthurts. Jag hade liksom haft visionen att det var gråmålat trä. Sedan vägde den 16 kg och det tyckte jag var lite tungt. Men hem kom han - och fick alltså stå i hallen tills idag.
 

Monterad och klar med olivoljeinsmorda hjul för att få den lite mer tystrullande. Tyget på provdockan (Prymadonna) är tänkt att bli antingen en klänning och misslyckas jag med det projektet blir det en morgonrock av det haha. Det är glatt polyestertyg och kanske inget man startar med som förstaprojekt efter 35 år liksom.

Och så här perfekt blev den i vänstra hörnet längst in i klädkammaren med Prymadonnan framför. En mobil syateljé är född.

17 augusti - Bilen anmäld stulen

Idag lånade jag Pers bil. Jag hade ärenden på IKEA men det blev lite mer. Först lämnade jag grejer till Martina och sedan följde hon med, först till IKEA, sedan till Maxi. Vi var borta så länge att Per skrev i SMS när jag sa att jag var på väg till honom (sex timmar efter upphämtning), att han anmält bilen stulen hahaha
 

På IKEA hittade vi silikonvantar och de kan man ju ha roligt med, inte bara att bära varma grejer med.

 

Efter några timmar (!) kom vi ut med en vagn lastad med grejer.
 

Och någon timme senare stod vi i kassan och Martina, som menade att när hon var med och handlade alltid fick ta sina grejer sist, fick stå först i kön.

Mest nöjd blev jag med det här skärbrädat i matchande björk till min köks-ö. Jag köpte även två extra smålådor till bokhyllan, en 55cm tavellist till stereon och en rullvagn till syateljén. Bara saker på listan, alltså!

16 augusti - Små grodorna, små grodorna

Redan igår åkte fleecemorgonrocken på och det var riktigt skönt att kliva i den och fårskinnstofflorna på morgonen. Idag laddade jag för kalas. Näst yngsta barnbarnet, Naima, skulle fira sin 2-årsdag.
 

Nu känns det som normal sommar i Sverige med fleece och fårskinn på kroppen.


På väg till kalaset klev jag förbi gamla, gamla, gamla busscentralen där det pågår arkeologiska utgrävningar. Spännande även om det inte är typ gammalt, i min värld, dvs inte äldre än från vår medeltid. (här kan du läsa mer om området i en pdf-fil)


Så var det ju lite paketöppning och Naima fick hjälp av Elton.


Pappa fick hjälpa till också för att sätta i batterier i djurpusslet som hade djurljud.

Efter paketöppning blev det matlagning och för säkerhets skull hade jag tagit med mig förklädet. Ljusa kläder och köttfärssås är inte helt kompatibla på kalas.


Efter lunchen väntade jag och Elton på att resten av familjen skulle komma så vi kunde få börja fika någongång.
 

Milla och Naima fokuserade på selfies.


Oj, nu knackade det på dörren... eller förresten det gjorde det visst inte.


Men nu ringde det på dörren. Bäst att springa och gömma sig.


Det var Martina, Chrille, Albin och Simon som kom.


Och snart kom Per, Jonzon och Berit, tätt följda av mamma och Björn.
 

Födelsedagsbarnet hade full sjå med att öppna alla paket som kom.


Ballonger vajade ibland orkidéerna i vardagsrummet.


Simon blev ledsen varje gång jag kom i närheten i början. Stackars liten...


Albin fastnade som vanligt bland bilarna medan Elton drog runt med G-farmor Berit.


Björn fick också sin beskärda del av lekrummet.


Numera är vi tre fotografer i familjen, där Martina är den senaste.


OCh Elton fortsatte gå runt med G-farmor.


Men så äntligen blev det fikadags och idag blev vi bortskämda med hemmabakat för hela slanten.


Chrille, Simon, Albin och Martina ser väldigt nöjda och glada ut.
 


Det var glass istället för tårta idag, till barnens speciella förtjusning. Per fick hjälpa och ta av den hård glassen.


Nåja, även vuxna var nog glada åt glass :)


De stora barnbarnen fick varsin miniresväska med lördagsgodis som jag köpt på Arlanda. Naima fick hjälp av G-farmor att öppna påsarna som låg i.


Simon kom igång lite senare och blev lite busig.


Och kröp omkring och fick syn på Jonzons vattenskål och den var ju rolig... fast det tyckte kanske inte mamma Martina som fick torka upp vattnet efter besöket.


Elton och Albin blåste i pipor.
 

Naima smet undan med pappa Jens för att leka lite med morgonens present, ett verktygsbord.


Foto på Milla taget av blivande fjärde fotografen i familjen: Elton

 Och så var det ju de där små grodorna från Split. Här har du dem! Alla som inte fick resväskor med godis fick varsin dylik amfibie istället. Och det verkade som om de smakade bra...

15 augusti - Invigning

Idag kom cykelväskan på pakethållaren och den var ju helt perfekt. Vilket bra köp! Lätt att montera och tllräckligt stor att veckohandla i och ändå ha tomrum kvar!
 

Cykelväskan är två delad, dels sidofickorna, dels en väska med bärrem som fästes med kardborre och spännen ovanpå.


I hastigheten missade jag att ta med mig Citygross-kortet. Illa eftersom jag hade tänkt handla med scanning. Men det ordnade personalen i kiosken åt mig. Det var ju himla hyggligt!


Till min stora glädje har Citygross tagit in svart ris. Om jag nu äter ris någongång äter jag gärna det.


Det var inga problem att få hem alla matvaror. Det var till och med luft kvar i väskorna.

Det enda var väl att väskan nog inte var gjord för att bära från varuvagn till pakethållare för när jag kom hem såg jag att banden till spännena hade lossnat. Men som tur är har jag ju en supersymaskin så det är ju bara att sy dit igen :) Nästa gång får jag nog bära varorna på annat sätt!

14 augusti - Utslagen och inget tält

Vaknade ändå skapligt tidigt för frukost och blev sedan skjutsad till Skycity.
 

Köpte den här långblusen i linne i Bol häromdagen. Gillar den skarpt trots att materialet skrynklar sig lite.


Hade bara en kort väntan innan tåaget skulle gå 08.27.


Datorn kom upp och i Stockholm kom Sj:s frukostpaket.


Väl hemma däckade jag och jag kom inte tillbaka helt till livet förrän på kvällen. Nästan otäckt och oroväckande, eller hur?

Men på kvällen blev det aktivitet och den startade med att jag cyklade till Gulfmacken och hämtade paket. Jag trodde jag skulle få fyra men fick bara tre eftersom ett företag hade missat att förlänga liggetiden två dagar, så därför var mitt tält(!) tillbakaskickat till England. Så himla dåligt, alltså! Det blev en lite följetong av det men den slutade med att de ska skicka om det.
Däremot kunde jag montera ihop cykelväska, provdocka och packa upp lättviktssovsäck, fleecesovsäck och vikbart isolerande liggunderlag. Det var ju ingen dålig kväll det heller, tycker jag. Men det retar mig med tältet för det hade jag tänkt testa i helgen...

13 augusti - Cikadafångst

Vi kunde checka ut en timme senare än de två tidigare kryssningarna eftersom SAS hade ändrat flygtiderna (igen) så norrmännen skulle komma senare. Det innebar att vi först kl 10 behövde gå bort till bagageinlämning. Ganska värdefullt med en extra timme!


Seagulls besättning fr vä: Doris, Kristian, Dominik, Darko, Filip, Ante, Tomislav och Rade tackade för sig och det gjorde vi också genom att lämna över glas nummer två med en fiskmås på (till kaptenens enorma glädje) med dricksen vi samlat in till dem. Nu har jag länsat butiken på fiskmåsglas och har till resten av mina kryssningar :) Synd bara att jag bara fått tag i totalt 8 för jag hade gärna velat ha ett dussin.

Igår hade vi den guidade turen och idag försökte jag gå till lite nya ställen så du får se lite mer av Split. Och idag var jag på fotohumör!


Man kan gå in i kyrkan och kryptan i St Duje om man vill. Det kostar 25 Kuna. Vill man kliva upp i kyrktornet betalar du 20 Kuna ytterligare.


Vy mot Dioclatianus bostadskvarter. Mellan huset och muren ligger Etnografiska museet. Jag gick inte in där idag men funderar på att göra det nästa vecka och köpa något smycke i glas, som jag berätta om för ett par inlägg sedan.


Det var ganska lugnt på bakgatorna idag.


Del av Diocletianus mosaikgolv


Ett besök på finaste offentliga toaletten är värd 4 Kuna.


Ingången till plalatset som en gång ägdes av Marko Marulić (kroatiska litteraturens fader) men som numera är ett café.


Alltför många hus måste stöttas upp för att inte falla ihop...


Jag har visat roliga skyltar förut och här kommer en till som jag hittade i en gränd.


Och är det inte roliga skyltar så är det helgonbilder o dy.


Att man bor i palatset som byggdes mellan 295 och 315 f Kr har gjort att vi idag kan promenera runt här. Hade det varit obebott hade man nog återanvänt materialet och bara lämnat ruiner kvar.


Graffiti bredvid romarnas murar bredvid publika fontäner.


Det är himla mysigt, det här palatset. Man upptäcker alltid något nytt.


Och nej, alla tar inte Euro fast många tror det. Kroatiska valutan heter Kuna och den är däremot gångbara överallt, så ska du hit - ta med det eller växla på växlingskontor.


Det finns två smågodisaffärer på Cardo Maximus. Den ena är större och kanske mer färglad men där jobbar så tjuriga tjejer så där handlar jag inte. Den här är lite mindre och hon som jobbar där började inte med att säga: Inga foton! när jag kom in utan lät mig faktiskt handla. Sedan bad jag snällt att få ta ett foto ändå varvid hon pekade på skylten med Fotoförbudet men gjorde ett undantag så jag kunde visa er. Det var väl snällt! Jag kan berätta att den där högen med grönt och gult är små grodor. De kan du se på inlägget från Naimas kalas den 16 augusti.

Efter att ha gått ett par timmar i palatset bestämde jag mig för att gå till Shoppingcentret Joker. Det är bara 15 minuters promenad från palatset och jag planerade att äta min lunch där. Det blev en trevlig bekanskap. Mycket trevligare än CityCenter som jag skrev om för ett tag sedan.


Nu hade jag väl kanske inte tänkt mig McDonalds men fantasin tröt. Men jag tog en hamburgare som jag inte kände igen och den var väl inte så där jättegod så jag valde att kasta halva.


Det blev en del vettga inköp också. Kläder till Simon (yngsta barnbarnet), lättviktsplånbok, lättviktsnecessär och vakuumpåsar som man inte behöver dammsugare till.

 
Den här är jag kanske mest nöjd med - lättviktsplånboken. Den får ersätta min Kuonireseplånbok som håller på att falla sönder. Den här har dessuom såååå många fler fack att det kommer bli en fröjd att slippa leta efter saker.


På vägen tillbaka till hamnen hörde jag en cikada precis ovanför mitt huvud. Jag fick stå där och leta i kanske tio minuter innan jag fann honom (ja, det är bara hanar som låter). De är inte lätta att fånga på bild, ska jag säga, för visst har de kanske ett av världens bästa kamouflage! Visste du förresten att det finns runt 2500 arter av denna insekt på vårt jordklot?


Staty utanför polishuset.


Emanuel Vidović, konstnär från Split, sitter staty i parken.


Och så var det ju det där med lite annorlunda skyltar. Här varnar dom för bortbogsering.


I Diocletianus palats går det inte att köra med bilar. Istället kör man runt på truckar av olika slag.

Kl 16 mötte jag upp gästerna för att hämta ut bagage och snart kom vår buss som tog oss till flygplatsen.


Trots att jag hade handlat en del den här veckan visade vågen på bara 15,5 kilo.


Det var förseningar och allt folk som skull med just dom här försenade planen satt (och låg) lite överallt på flygplatsen. Men vårt flyg gick typ som det skulle så snart bar det iväg mot Arlanda.

Det blev en annorlunda flygtur. Det är nog första gången jag flyger med en sjungande flygvärd. Det var riktigt roligt att flyga med Christoffer-Robin (ja, han heter faktiskt så).


På Arlanda var det bagagekaos. Undrar varför? Blev planet/planen inställda?


Men på bagageband No 3 kom min marinblåväska dansande och vi kunde snart alla tre ringa efter skjuts!


Och snart låg jag i sängen med de fluffiga täckena och kunde sova ett par timmar! Härligt!

12 augusti - Annorlunda promenad i Milna

I arla morgon stund klev jag ut på kajen med besättningen. Det var fortfarande mörkt ute och besättningen skulle vittja revet som de hade lagt ut på kvällen, fick jag veta. Det blev väl kanske inte så mycket båtfarande utan mest hoppa i vattnet och busa runt på kajen. Och det var ändå inget på krokarna, visade det sig senare.

Och varför inte busa lite med guiden? Som att ta vattenslangen och spruta vatten på henne till exempel?

Det ljusnade och en ny dag annalkades. På väg till Split stannade vi i Milna för att tanka och idag kunde vi gå en lite annorlunda promenad i byn. Du förstår, hamnmyndighetspersonerna här är lite speciella. De bestämmer ganska mycket över våra liv i hamnarna. Tycker inte de att vi ska få åka in, så får vi inte åka in. Och idag var en sådan dag när vi inte fick. Istället blev vi hänvisade långt från både tankning och bycentrum, om man nu kan tala om bycentrum här. Men det gjorde ju så klart att jag kan presentera iallafall ett par nya bilder från platsen än tidigare.
 

Vi fick lägga till långt från kafeteriorna idag. Man sa att det var fullt därborta och det var det, men inte av kryssningsbåtar utan av privat yatch.


Lilla kapellet vid "strandpromenaden" på väg mot Makaracbukten.


Huset som har stått övergivet i evigheter som det känns, med vildvin som tagit över fasaden, en övervuxen trädgård och misskötta fönster- och dörrkarmar, har någon tagit över. Någon har börjat måla övervåningarnas fönsterkarmar i mintgröna. Något är definitivt på G!


Var ju bara tvungen att ta ett foto på en illorange pumpa.


Vy över loggian som inte används till något...


Det är alldeles för många hus som bara står och förfaller. Ibland är jag sugen på att bara gå in och ta över och bosätta mig där - fast i nästa sekund inser jag att jag definitivt skulle få lappsjuka. Här är alldeles för lugnt och inhyser bara 1100 invånare. Mantorp är ju rena storstan om man jämför med sina 3500 invånare.
 

Dominik hade cyklat och kompletteringshandlat på Studenac (för här har de inte Konzum, det är byn för liten för) och cyklade om oss på vägen tillbaka till båten.
 
Före ankomsten till Split packade jag klart för utcheckning imorgon vilket gjorde att jag, efter den guidade turen, lugnt kunde gå till restaurang Kužina bakom Jupitertemplet med några gäster och det blev en god avslutning på den här dagen!

11 augusti - Delfiner, hopp och supermåne

Vi lämnade ett tyst Makarska för att åka mot Bol. Det blev en extra speciell resa håller nog alla med om.
 

En av gästerna tog över båten ett tag och enligt hörsägen blev det en felgir... något som resulterade i att vi kom in i den största flocken delfiner den här säsongen. Vi räknade till iallafall 12 djur! Underbart, tyckte vi nog allihop och det är ett vädligt speciellt att råka in i delfinflockar här i Adriatiska havet så även besättningen avr ute och tog bilder och filmade.

Jag vet inte vad som hände med min kamera idag. Eller det var nog förarfel (fel program inställt) för jag tycker inte att jag fick en massa bra bilder trots att jag SÅG en massa bra, om du förstår vad jag menar. Det jag mest sörjer är fototillfället på fem delfiner som kom upp samtidigt och jag trodde jag dokumenterade dom... men eftersom jag hade valt Husdjursprogrammet tryckte kameran av försent och jag fick bara med ringarna på vattnet. Alltså, så himla tråkigt!


Den här skalbaggen kom och flög till båten idag. Visst är naturen klurig med att göra vackra och lite märkliga varelser!
 

Längs med Brač på väg mot Bol kan man se en del vinodlingar som ligger på sluttningarna.


Vi åkte upp till den berömda klapperstensstranden Zlatni rat som vanligt - och som vanligt hoppade besättning, jag och gäster på däck medan vi tjoade till folket på stranden. Och det var precis lika barnsligt så det var roligt som det brukar vara. Ja, men hallå, man har ju inte roligare än vad man gör sig!
 

Idag visade sig Supermånen och nog är den häftig i sitt oranga sken!


Den här veckan har jag en trainee med mig. Victor heter han och den här kvällen lånade han Dominiks gitarr och spelade och sjöng för mig och några gäster på kvällen. Det blev mycket musik och sång den här veckan! Kul!

10 augusti - Många kör-konstellationer

Den här kryssningen hade vi privilegiet att stöta på delfiner två gånger. Idag var det bara den lilla gruppen om fyra, däribland den lille.
 

Delfinerna idag höll sig lite på avstånd.

Vi skulle segla från Hvar till Makarska idag och jag blir lika glad varje gång jag får se de grå, mäktiga Biokovobergen.


Bergen talar till mig men jag förstår inte helt vad de säger.


Den här grottan ligger på den mänskligt anlagda stranden  i hamnen, och blir en nattklubb vid namn Deep på kvällarna.

De som hade lust följde med på min orienteringspromenad i Makarska stad. Några av oss tog med badkläderna och gick och badade direkt efteråt.

Byggnaden du ser till vänster i bilden är ett hotell som har ett Spa som jag planerar att besöka nästa gång jag kommer hit. Det var länge sedan jag gick på massage nu.


Vy tagen ifrån spa-hotellet mot hamnen där kryssningsbåtarna ligger. Det var inte fullt när jag tog det här. Jag tror det slutade på tjugo kryssningsbåtar totalt den här natten.


St. Markuskyrkan ligger på torget och var en gång katedral (fram till 1828) eftersom Makarska var ett biskopssäte. Ovanför kyrkan ligger marknaden där vi köpte fikon, oliv- och lavendelolja.


Publika brunnen bredvid kyrkan.


Fransiskanermunkarna kom till Makarska 1502 och byggde då klostret dit det här kyrktornet tilhör. Malakologiska museet var stängt som vanligt. Det är för dåligt. Jag önskar jag hade nyckeln in, jag.


Den här lilla geckon (eller möjligtvis en ödla) kom springande över trottoaren på vår promenad.


Vi var några stycken som tog på våra badskor och guppade omkring i havet efter promenaden. Men det var ingen hit. Det var massor av folk. Så många att vi till och med fick kliva ÖVER folk. Sedan var det så grumligt att det inte kändes speciellt fräscht heller, så vi var alla överens om att det där med att bada från båten var absolut bäst. Det var iallafall sista gången jag badade personligen där under högsäsong.


På kvällen fick vi veta allt om Soparnik, byn som besättningen kommer ifrån, om båten och hela personalstyrkan - för idag var det kaptens middag. Till skillnad från de andra kryssningarna var detta ingen dansande grupp. Jag tror jag var uppe totalt fyra danser, vilket ju är väldigt ovanligt. Det blev istället mycket sång!


Först spelade våra musiker.


Sedan kom kaptenerna med på ett hörn.


Och snart kom också Doris med och sjöng.


Och tyvärr gick de flesta gästerna och la sig tidigt och missade när Dominik tog fram gitarren och spelade och sjöng tillsammans med Ivana (flickvännen) och sina kollegor. Men vi var fem kvar och det var ett privilegium att lyssna på Dominik som annars är lite blyg över att spela för folk han inte känner. Supertrevlig kväll!

9 augusti - En harpun!

Det är alltid lika mysigt att vakna när det är tyst i Hvar. Visserligen var det inte särskilt stökigt igår som det var förra veckan, men så tyst som på morgonen det var det ju så klart inte.


Efter några djupa andetag på soldäck öppnade jag kontoret i alla ensamhet.


Det blev bad från båten idag också. Och så 47 minuter på soldäck för att torka bikinin. Nästa vecka är det full båt så det blir garanterad ståplats på soldäck för soltorkning. Jättebra för då får jag en bonusförbrukning utav 105 kalorier hahaha.


Plötsligt fick jag sy på en snorklare och han hade något i handen - en harpun!


När han kom simmandes tillbaka hade han en lite fisk hängande på släp-bojen.

På eftermiddagen fick vi komma in till Korcula där vi hade vår guidade tur och gick därifrån nästan direkt till vinprovningen.
 

Utsikt mot Guvernörens stora torn och halvön Pelješac från betongplattan vid lilla stadsstranden.


Vad jag känner till så är detta den vinprovning som är värd pengarna på den här kryssningen. På Hotel Korsal i Korčula får vi smaka tre vita viner och två röda plus får lite lokala snacks serverat till. Idag blev vi bjudna på fyra sorters ost, torkade fikon, valnöt och salami och mellan de vita och röda vinerna fick vi glass (fast jag saknade faktiskt deras ingefärssorbet lite grann). Det blev en trevlig avslutning på dagen.


Alltid lika trevligt att komma till Nino på Kosal.

På vägen hem kom hejaklackerna till vattenpololagen som skulle spela final idag. Med flaggor och sång tågade de mot bassängen. Undrar vem som vann...

8 augusti - Slånbär är det nya blåbär

Vi hade haft flera dagar med vindstilla, något som inte har förekommit någongång tidigare under säsongen. Enligt kroaterna själva har det varit den blåsigaste och regnigaste sommaren på länge.


Det har varit vindstilla i flera dagar i rad, vilket inte har förekommit speciellt ofta den här säsongen. Det visade tydliga spår på havet för de små fiskebåtarna var ute långt från land!

Idag hade vi en gäst som fyllde år och under förmiddagen kom han till mig och undrade om han kanske kunde få bjuda på mousserande vin innan lunch. Det var nog ingen av gästerna som tyckte det var en dålig idé.
 
Vi var ute och åt ihop på Gariful några stycken och där blev serverade lite frukt efter maten. De här bären kände ingen av oss igen och när vi frågade personalen berättade de att det var blåbär. Det smakade inget som blåbär utan var sträva i smaken och påminde om något annat jag ätit, så det tyckte vi var konstigt. Det visade sig faktiskt vara kroatiska slånbär.

7 augusti - Ny trollslända har anlänt

Danica och jag hade guidad tur på morgonen igen (första fotot) och efter det så seglade vi mot Nationalparken Krka.
 

Porten till Sankt Laurentius, eller St Johannes om du föredrar det.


De turkosblå sländorna har börjat försvinna. Istället har den här, lite gråblå infunnit sig.


Liksom förra veckan var det fullt med folk nere vid badet.


Vattnet är vilt och vackert efter den ovanligt regniga sommaren.


Bilderna ovan är från tvätten o kvarnen.


Vi kom fram till vårt övernattningsställe, Zlarin, vid halv åtta men det var fortfarande ljus ute ytterligare ett par timmar.
Vi tog en lite promenad i byn efter midagen, och det blev den gamla vanliga. Först upp till kyrkan, sedan lite bakgator och så ner i hamnen igen. Men trevligt blev det!


VId kyrkan ligger (eller ska man kanske säga låg eftersom den inte används längre) den allmänna brunnen.


Det sägs att Zlarin är en bilfri ö - men då räknar man inte goflbilar tydligen.


Jag lämnade merparten av gästerna framför ett uppträdande ovanför hamnen, med trubadur som spelade och sjöng Mikis Theodorakis sånger.


Master card spronsrade en kryssning med en massa folk som sålde bland annat hantverk. Denna fantastiska kvinna gjorde smycken av glas och jag ångrar mig fortfarande att jag inte köpte något av henne! Men hon berättade att hon skulle finnas i Etnografiska museet i Split så jag tror jag ska gå dit och titta lite mer.

6 augusti - Trogirs marknad by night

Den här kryssningen bloggar jag varje dag igen. Men för den skull betyder det inte att du får så mycket text. Det blir mest bilder. Nästa kryssning tror jag att jag satsar på typ bara en bild om dagen, för nu har ni fått så många bilder från kryssningarna att ni borde vara mätta.

Vi åkte direkt till Trogir från flygplatsen och efter välkomstmöte och middag gick vi på promenad precis som förra gången. Det blev ett par foton tagna från marknaden, så varsågoda.
 

Utsikt från bron mot marknaden.

Det blev inget ostinköp den här kryssningen heller. Jag hade visserligen med mig lilla kylväskan men jag ansåg det vara för varmt i Split på avresedagen för att den skulle må bra tills jag kommer hem. Kanske nästa gång?

1-6 augusti - På svensk mark

Så har det hänt igen. Nåja, det var länge sedan nu, att jag skrev ett inlägg och tryckte på någon tangent av misstag så allt backade och det jag skrev försvann. Orka skriva om allt igen. Det får bli en variant.
 
Jag kom iallafall hem på torsdagen och fick en påringning från UPS om ett paket som vi kom överens om skulle levereras på fredagen. Jag hade dessutom fått ett brev från UPS att man försökt nå mig. Men det kastade jag i tron att det var samma ärende som telefonsamtalet, men börjar idag (6/8) misstänka att det handlade om mitt tält som jag skrev om i förrförra inlägget. Nedrans! Nu har jag mailat transportföretaget i England. Jag vill ju ha mitt lilla tält med veranda!!!

Fredagen 1 augusti
De föregående två mellanlandningarna har jag varit ute på Äventyr med de äldsta barnbarnen. De här fyra dagarna hade jag bestämt mig för att vara hemma. Det kändes som ett bra beslut!

Okej. Morgonen började med tvättid och tre maskiner. Det gick ju bra tills jag satte på torkskåpet. Då missade jag att vrida upp temperaturen så den stod på noll när jag kom ner för att hämta allt som var kallt och fuktigt. Nu var tiden ledig efter mig som tur var så jag kunde köra 90 minuter med värme.

Tvätten torkar inte så bra när det bara blåser kalluft.

Straxt före lunch kom UPS med ett litet paket och när jag öppnade det var det från Lightinthebox. Därifrån hade jag beställt cykelhandskar, en liten väska till cykelstyret och en 67-liters till pakethållaren. Men den här beställningen var det bara krångel med. Först fick jag mail om att handskarna var slut och jag fick tillbaka pengar för dem. I paketet sedan låg följesedeln på min stora och min lilla väska.
 

I paketet skulle det ligga två cykelväskor enligt leveransbeskedet.

Men i paketet låg bara den lilla väskan - och ett kedjeskydd(!).


Det bidde inge stor cykelväska. Det bidde ett kedjeskydd.

Jag mailade besviket till deras kundtjänst (som svarar inom 24 timmar) men efter ett par dagars skrivande fram och tillbaka om samma sak insåg jag att man inte förstod vad jag skrev (man svarade på antingen på konstig svenska eller norska men inte på det jag skrev) och skrev istället på engelska och då fick jag svaret att den stora väskan inte heller fanns på lager men att jag skulle få pengarna tillbaka - och kunde behålla kedjeskyddet. Men så himla trist!
Igår beställde jag annan väska från danska Cykelgear och har redan ett paket på väg! Väskan är visserligen bara på 50 liter men den består också av dubbelväska till pakethållaren och en väska som monteras ovanpå. Det blir nog bra det också, även för camping. Tänkte kanske testcampa vid Skogssjön. Lagom långt bort. Men idag blev det veckohandling med lilla väskan och plastpåsar fastspända med spännband.

Det var väl inte helt vad jag hade tänkt mig, att spänna fast två plastpåsar med mat på pakethållaren.

Lördagen 2 augusti
I torsdags hade jag fått ett transkriberingsuppdrag som jag påbörjade igår och avslutade idag. Tänkte ta ett sådant varje gång jag är hemma. För varför vara ledig fyra hela dagar när man kan jobba lite grann?

Söndag 3 augusti
Det fick bli en ekonomi- och rapportdag. Jag blev klar med kvartalet april-juni plus juli. Jag gjorde också klart rapporterna för sista kryssningen. Idag blev det alltså ingen cykeltur utan enbart stillasittande i soffan framför datorn.

Måndag 4 augusti
Minsann! Tror jag inte att jag gjort två av årets bästa köp idag! Som du kanske minns köpte jag en gammal Singer Ladystar och gjorde, tillsammans med Maggan, en klon med målet att börja sy mina kläder igen. Sydde en del som tonåring, och mamma och jag gick på sykurs på Kvinnebyskolan ihop på 70-talet och jag är ju lite sugen på att ta upp det där. Men det har uppdagats vissa problem. Först "dog" klonen och den är nu ett minne blott. Och den där Singer låter rätt mycket och jag upplever att jag stör grannarna. Så det har inte blivit så mycket sytt.
För ett tag sedan fattade jag beslutet att jag behöver en tystgående symaskin om det ska bli något med det där projektet. Såsom sig bör har jag surfat runt på en massa sidor och kollat en massa tyckanden, reviews på youtube, läst tester och faktablad. Och igår läste jag något extra klokt. Om man köper på internet och något går sönder, ja då ska du skicka iväg maskinen för reparation och betala för både frakt och reparation. Så dumt! Och onödigt! När man kan åka in till Janne på Symaskinshornet! Sagt och gjort!
Och från att ha pratat funktionellt Begagnat mekaniskt, började vi diskutera valuta för pengarna och därför hoppade över till funktionellt Nytt mekaniskt - tills han visade den ännu bättre Janomes DC2030 (datoriserad). Alltså, du vet ju hur jag och tekniska prylar fungera ihop?! Väldigt bra faktiskt! Så vad tror du hände efter att ha kompletteringshandlat på Hemköp? Jo, då! Undertecknad kom hem med dylik produkt - och den åkte upp på bordet direkt. Och kort därefter hittade jag en Prym provdocka billigt så nu ska här sys! Jag hittade dessutom den perfekta hurtsen Hermes på IKEA så den ska jag önska mig i present, tänkte jag, och somnade med symaskinen framför sängen ;)

Tisdag 5 augusti
Packade klart, sicksackade lyckligt de avklippta jeansen som blev shorts igår och tog sedan tåget till Arlanda. Idag var det fordonsfel som gjorde att jag kom till Linköpings station 15 minuter försenat. Men eftersom det fanns marginal nu när pendeln bara går en gång i timmen, hade jag ändå 30 minuter tills Regionaltåget skulle gå.
 

Om det inte är reparationer så är det signalfel eller som idag - fordonsfel. Älska tåg!

Hela vägen till Arlanda redigerade jag bilder från senaste kryssningen och bestämde mig för att göra en bloggsammanfattning över de åtta dagarna. Inte göra ett inlägg per dag. Och det var det beslutet som gjorde att jag sammanfattade den här mellanlandningen också. Men det är inte riktigt slut än.

Sä här glad blir man över att komma till sitt tredje hem denna säsongen. Mitt andra hem? Ja, det är ju kryssningsfartygen förstås!
 
På kvällen gick jag till restaurangen och åt en tacopaj (som fick godkänt) innan jag somnade in för natten.
 
6 augusti - Arlanda-Split

Frukosten på Ibis Styles är jättebra, tycker jag.

Klockan 12 fick jag skjuts till Terminal 5 där jag satte mig en stund utanför. Jag hade tre timmar på flygplatsen och det är lite lång tid eftersom jag numera aldrig har några direkta ärenden. Som du har läst tidigare så är det inte speciellt billigt på Arlanda och att jag handlar billigare på t ex Citygross. Och om jag ska parfymer eller krämer går jag ju till "dm" (drogerie markt) här i Kroatien.


Jag satte mig en stund i solen i väntan på att tiden skulle ticka framåt.


Så var det ju det här med Taxfreepriserna. Jag har för mig att det här fotot togs vid cigaretterna...

 Jag brukar ju äta lunch vid gaten och det gjorde jag idag också. Det blev ett test av deras Pasta Bolognese och den var iallafall godare än förra veckans pasta med svamp och kyckling. 

 

Jag hade redan mött fyra gäster på väg till säkerhetskontrollen. Två stötte jag sedan på under mitt restaurangbesök och resten vid gaten. Och med alla avprickade på passagerarlistan gick vi ombord för att flyga iväg tillsammans till Split! Here we go again!


23-31 juli - Hela kryssningen i ett inlägg

23 juli - Trogir by night

SAS har ju ändrat sitt Split-flyg till 15.05 från Arlanda. Det betyder att vi landar 17.55 och åker direkt (15 minuter) till Trogir. Där kliver vi båten och har säkerhetsgenomgång, blir serverade middag och går sedan en tur på stan om man vill. Här är några kvällsbilder.


En marionettdocka skakade loss till musik på Riva.


Vid Kamerlengofästningen hoppade man studsmatta för fullt.


Markustornet var vackert upplyst.
 
Vi promenerade runt hela byn (d v s kanske en kilometer) och över till fastlandet där vi gick lite på marknaden. Där köpte många av oss Kroatiens godaste rödvin, Dingač. Innan vi gick över bron tillbaka till ön köpte jag mig en färskpressad apelsinjuice och med den i handen vände vi tillbaka mot båten. Det var bara det att bakom Johannes döparens kyrka missade jag ett hål i marken och stöp väl framåt med följden att juicen hamnade på underarmen och mitt högerknä fick sig ett skrapsår som inte är okej än (6/8) trots salta bad och penicillinsalva... Så det kan bli, du!24 juli - Trogir by day-Skradin-Krka-Zlarin

Vi vaknade tidigt i Trogir. Det var dags för guidad tur kl 09.00 nämligen. Danica och jag tog vår lilla promenad i den lilla staden innan vi seglade iväg mot Krka. Här är lite bilder från morgonpromenaden.
Idag var det inga som helst problem att komma vidare från Trogir. Vädret och vågorna var på vår sida. Det blev bad ifrån båten på ön Zlarin innan vi passerade Šibenik på vår väg upp mot Skradin. Här bytte vi till flodbåten som tog oss upp mot Krka där vi tog den underbara promenaden runt Travertinen (det där vattenmassesystemet jag har berättat om tidigare). Försökte hitta några nya vyer och det här är vad jag fann idag.


På kvällen kom vi till Zlarin och vi valde att äta på båten allihop. Och efter det tog vi en promenad i byn innan vi vände tillbaka för att inta horisontalläge eller ta en drink i baren – och/eller spela kort. Jag har inte spelat Skitgubbe sedan jag jobbade inom industrin (slutade där 1995) så det blev repetition av reglerna först. Jättekul!

25 juli - Zlarin-Hvar

Frukost 8. Och sedan bar det iväg dryga 6 timmar mot Hvar. Vi hade ett längre badstopp på vägen eftersom vi ändå inte fick komma in i hamnen förrän efter kl 17. Vår guidade tur var inte förrän klockan 18 så vi behövde ju inte stressa direkt.Idag blev det bläckfisk vilket jag egentligen aldrig äter men vår kock Filip han kan det här.


Jag är fortfarande besviken över att dessa murar och formationer inte är från Illyriernas tid utan från modern tid och enbart för att göra plats för odlingar. Det hade ju varit så mycket mer spännande om det hade varit illyrierna som byggt det!


Alltså,man kan bara inte låta bli att bada i 25 grader varmt vatten!

Efter den guidade turen i Hvar gick jag och min kollega, Tina, och åt middag ihop. Det var lite kul att umgås med en kollega för en gång skull. Det kändes väldigt lugnt och bra. När jag kom tillbaka satt gästerna med kortleken framme och idag spelade vi långt in efter midnatt. Så roligt var det!
 
26 juli - Hvar-Korčula

Ännu en fin dag med strålande sol och ett längre badstopp eftersom vi inte fick komma i hamn i Korcula före fem. Vi fick celebert besök på badtrappan av en Scolia soror (Hårig blomgeting (blomfluga), troligtvis en hona för den var cirka 4 cm lång. Den kan stickas så det kanske inte är djuret man klappar direkt. Det intressanta i sammanhanget tycker jag kanske är, att det är en typisk insekt i Australien och det står ingenstans om att den finns i Kroatien...

 


Här kan du läsa mer om denna vackra insekt.

Det börjar bli normala vattentemperaturer i Adriatiska havet.

Jag tog inga bilder på den guidade turen. Tyckte inte jag såg något utöver det vanliga, och det vanliga har ni ju redan sett... Likaså från vinprovningen som vi alla gick till.

27 juli - Makarska-Kaptens middag

Vi kom till Makarska på eftermiddagen och gick på promenad direkt, som vanligt. Det blev jordgubbs- och blåbärsinköp på marknaden som sedan serverades till frukosten dagen därpå.


Kroatiska jordgubbar och bosniska blåbär går inte av för hackor.


Idag var Malakologiska museet stängt så det blev ett stopp på klostergården och i kyrkan istället. Vi måste ha haft en himla tur att det var öppet förra veckan!


Kolla in dessa kraftiga blommor på det jag trodde var en Törel men nu inser jag att det är en Kaktus (Töreln - släktet Euphorbiaceae - har små, små blommor). Hoppas den har slagit ut lite mer till nästa vecka!


Vindruvorna börjar bli mogna på rankorna.


Ibland kan graffitti vara riktigt vettig, eller hur?

På kvällen var det Kaptens middag som vanligt. Så uppklädd till tänderna blev det veckans höjdpunkt med mat, sång och musik. Och den här kvällen fick vi nästan tävla om att få höra vår musik eftersom det var ganska fullt med ungdomskryssningar runt oss.


Och så klart var Toms och Dominiks familj med under kvällen. Elena spelade "Blinka lilla stjärna" på fiol och vi sjöng med allihop så gott vi kunde!


Och som som vanligt sjöng (fr hö) Rade och Tom låten med "Mare, Mare...", denna afton tillsammans med Dominik. Den låten får jag höra åtminstone varannan dag i olika sammanhang. Snart får jag nog ta reda på vad den handlar om.

28 juli -Sumartin-Bol

Vi lämnade kajen i Makarska kl 9 och styrde fören mot först Sumartin, sedan mot Bol.


Vi lämnade ett tyst Makarska


Vi visade gästerna varvet i Sumartin...


... och visade Selca som är en liten by på kullen straxt ovanför Sumartin. Den råkade illa ut 9/8 1943 när italienare brände ner byn (och ytterligare 6 på ön Brač) och har faktiskt haft svårt att hämta sig så idag bor bara runt 1000 invånare här.


Det blev ett längre badstopp idag, i den här härliga bukten.


De som ville smaka blev bjudna på grillade sardiner. Själv avstod jag glatt. Äter ju inte gärna saker med små ben i.


På eftermiddagen kom vi till Bol och besöket startade med att åka bort och tjoa vid Zlatni Rat, precis som förra gången. Det är så barnsligt så det är kul och det roliga är ju att alla hakar på!


Hittade den är vyn idag med Agave, vinrankor och olivträd. Visst ser det lite fint ut?


Det var ganska blåsigt så det gick bra med vindsurfing, paragliding, parashuting och allt vad det heter.


Under statypromenaden upptäckte jag att någon hade huggit huvudet av den lilla stenflickan. Skandalöst! Till vilken nytta gjordes det?


På vägen till Zlatni Rat fick jag för mig att jag behövde en sarong - och köpte en som jag använde efter badet. Kanske inte så snyggt med gympadjor till men aja, det fick gå det med.


Det har slagit upp åtminstone två massagestationer längs med stranden. Jag tror minsann att jag ska anlita någon av damerna här nästa vecka. Det var länge sedan jag gick på massage!

På kvällen gick jag ut på egen spatsertur och kom hem glatt med både grillkryddade sötmandlar och en ny italiensk tvådelad blus i smaragdgrönt. Däremot gick jag på en restaurang som jag inte kommer gå tillbaka till. Kastil heter den och den ligger en trappa upp med jättefin utsikt från en terass. Men maten var väl så där och betjäningen likaså och till råga på allt påpekar servitören när han till slut kommer med räkningen att det inte inkluderar service. Alltså sånt är bara så dåligt. Men han är väl kanske van att turister inte dricksar som de ska. Men nej, dit kommer jag inte gå tillbaka. Jag provar någon annan nästa vecka. Eller så går jag tillbaka till Moby Dick ;)
 
29 juli - Bol-Milna-Split

Sista kryssningsdagen som innefattade en extra visit i Milna med promenad där medan man tankade båten. Det blev lite bilder därifrån så varsågod.Vi hade ett lite längre badstopp även idag och denna eftersmiddag kom en ny insekt på besök till en av gästerna. Jag har dessvärre inte kunnat artbestämma den så vet du, släng iväg en kommentar gärna.


Vi kom till Split sen eftermiddag och hade sedan den guidade turen innan det blev middag på Brasserie on 7 med glada återseenden och fantastisk mat.

30 juli - Avsked Split-Arlanda

Utcheckning klockan 9 som vanligt och idag fick vi tacka av besättningen på kajen. Och jag fick dem och hoppa för gruppbilden (nåja, Darko och Ante fuskade).Rade undrar nog nyfiket på vad det är i den lilla prasselpåsen. Och ja, det glömde jag ju ta kort på men det får jag göra nästa gång. För jag har hittat en butik som säljer små snaps/shotglas med fiskmåsar på. Vad passar väl bättre än att lägga dricksen i ett sådant till besättningen på en båt med namnet Seagull???

Efter avskedet hade vi så sex timmar till förfogande i Split. Lätt förbrukade timmar. Så vad gjorde jag? Jo, förra veckan hade jag ju bestämt mig för att åka det lilla tåget upp till toppen av Marjan. Det var bara det att det var riktigt oväder på G och uppenbarligen hade man ställt in det. Jag och några gäster gav upp vår väntan efter två timmar. Fast det kändes bara som en timme för vi hade väldigt trevligt ihop där vi satt på två betongplintar.


Nej, det blev ingen tågfärd till Marjan idag. Men kanske NÄSTA gång!


Ett barn och pappa lekte med drake. Det var länge sedan jag såg det.


Tog en annan promenadväg runt Split idag och hittade den här fina gården.


Men regnet hopade sig till och från. Jag fick ta upp (och ner) min regnponcho totalt tre gånger under dagen. Varmt och fuktigt var det alltså.


Ja, nog finns det många speciella fasader i Split, alltid.


Besättningen trodde inte de skulle kunna åka iväg till Trogir idag pga av Jugovindarna. Men så fattade de beslutet att försöka tillsammans med de andra kryssningsbåtarna. Och, ja, de kom iväg fast det var ett äventyr att ens komma ut från kajen. Jag kom precis lagom för att se skådespelet  och vara med och skrika till förbipasserande att de skulle hålla säkerhetsavstånd, för det kunde ha slutat med att fören rammat kajen. Men har man proffsig kapten och besättning så klarar man det mesta i sjöväg. Min kollega hade dock berättat för en annan kollega att det blev en gungig färd 1,5 timme till Trogir.

Eftermiddagen rusade iväg och snart hade vi hämtat ut bagaget från förvaringen och åkt buss till flygplatsen.

Jag och gästerna sa Hej då till varann utanför glasdörrarna och skiljdes sedan åt. Jag började med att besöka damtoaletten på övre plan för att sedan passera genom säkerhetskontrollen. Straxt efter passkontrollen satte jag mig ett ögonblick och inväntade att vår avgångstid skulle närma sig.


Sedan tog jag rulltrappan upp och upp till gaten.


Vårt plan var lite försenat på grund av oväder på Arlanda som hade fått stänga en timme, fick vi veta av vår kapten.


Sedan fick vi vänta lite på vår tur då det blivit kö på den lilla flygplatsen i Split.


Sedan var det bara att bo in sig. Fram med dator, vattenflaska, uppblåsbar kudde, mobilen med laddningskabel och slutligen kreditkortet. Nu var det väldigt länge sedan jag hade svenska kontanter. Jag tror jag såg några för ett par månader sedan.


Och iväg kom vi...


... guppandes över åskmoln.


Idag blev det rostbiffsallad men den var så där, tycker jag.

Vi kom till gate 39 på Arlanda flygplats en halvtimme senare än planerat men det var ju ingen fara. Jag hade ju ingen speciell tid att passa. Men vet du. De har installerat rullband där borta. Dessa testade jag så klart!


Och efter att ha ringt till Ibispersonalen blev jag hämtad "hem" till hotellet. Ja, det känns faktiskt så. Jag bor ju faktiskt en till två nätter i veckan där just nu.

 
Med fotot från hotellrummet är det slut med kryssningsinlägget. Väl mött i nästa som är från svensk mark ett par dagar.

23 juli - Tält med veranda

Vaknade som vanligt och här börjar ju frukost redan kl 04 så det är bara att knata ut och plocka till sig en rätt vanlig frukost - förutom kanske då att det blir lite ägg och bacon på toppen.
 

Idag bloggade jag ifatt de sista dagarna med början vid frukosten och var klar straxt efter kl 10.
 
Under tiden jag bloggade hade jag annat projekt för mig. Jag fortsatte surfa runt efter vettigt 2-manstält - och jag fastnade för ett speciellt, så där blev det ett köpbeslut från ett företag i England där tälten tillverkas. Det har en liten veranda (ja, de kallar det så) och faktum är att det var nästan så jag kunde tänka mig att ha det som permanentboende fast det går ju inte, det förstår jag ju! Men nu är det ju bara att få ihop resten och bege sig ut på campingsemester. Kanske till Varamon? (Och resten är typ sovsäck som funkar ner till nollan, liggerunderlag som isolerar, luftmadrass, cykelväskor. Ja, det är väl det...)Redan igår kollade jag att jag hade mitt pass med mig och idag dubbelkollade att jag hade sett rätt. Och det hade jag. Och med det tog jag mig till säkerhetskrontrollen och ut i taxfree där jag köpte lite godis till barnen som de hade kampanj på och som jag tror var iallafall lite billigare än Citygross.

 
Här slutar mitt inlägg från svenska mark. Nästa inlägg blir en sammanfattning av denna veckas kryssning. Inte för att jag hade mindre tid på något sätt utan mer för att ingen av gästerna var direkt intresserade av att få dokumenterat vad vi hade gjort. Nästan lite vilsamt, faktiskt!

RSS 2.0