13 augusti - Cikadafångst

Vi kunde checka ut en timme senare än de två tidigare kryssningarna eftersom SAS hade ändrat flygtiderna (igen) så norrmännen skulle komma senare. Det innebar att vi först kl 10 behövde gå bort till bagageinlämning. Ganska värdefullt med en extra timme!


Seagulls besättning fr vä: Doris, Kristian, Dominik, Darko, Filip, Ante, Tomislav och Rade tackade för sig och det gjorde vi också genom att lämna över glas nummer två med en fiskmås på (till kaptenens enorma glädje) med dricksen vi samlat in till dem. Nu har jag länsat butiken på fiskmåsglas och har till resten av mina kryssningar :) Synd bara att jag bara fått tag i totalt 8 för jag hade gärna velat ha ett dussin.

Igår hade vi den guidade turen och idag försökte jag gå till lite nya ställen så du får se lite mer av Split. Och idag var jag på fotohumör!


Man kan gå in i kyrkan och kryptan i St Duje om man vill. Det kostar 25 Kuna. Vill man kliva upp i kyrktornet betalar du 20 Kuna ytterligare.


Vy mot Dioclatianus bostadskvarter. Mellan huset och muren ligger Etnografiska museet. Jag gick inte in där idag men funderar på att göra det nästa vecka och köpa något smycke i glas, som jag berätta om för ett par inlägg sedan.


Det var ganska lugnt på bakgatorna idag.


Del av Diocletianus mosaikgolv


Ett besök på finaste offentliga toaletten är värd 4 Kuna.


Ingången till plalatset som en gång ägdes av Marko Marulić (kroatiska litteraturens fader) men som numera är ett café.


Alltför många hus måste stöttas upp för att inte falla ihop...


Jag har visat roliga skyltar förut och här kommer en till som jag hittade i en gränd.


Och är det inte roliga skyltar så är det helgonbilder o dy.


Att man bor i palatset som byggdes mellan 295 och 315 f Kr har gjort att vi idag kan promenera runt här. Hade det varit obebott hade man nog återanvänt materialet och bara lämnat ruiner kvar.


Graffiti bredvid romarnas murar bredvid publika fontäner.


Det är himla mysigt, det här palatset. Man upptäcker alltid något nytt.


Och nej, alla tar inte Euro fast många tror det. Kroatiska valutan heter Kuna och den är däremot gångbara överallt, så ska du hit - ta med det eller växla på växlingskontor.


Det finns två smågodisaffärer på Cardo Maximus. Den ena är större och kanske mer färglad men där jobbar så tjuriga tjejer så där handlar jag inte. Den här är lite mindre och hon som jobbar där började inte med att säga: Inga foton! när jag kom in utan lät mig faktiskt handla. Sedan bad jag snällt att få ta ett foto ändå varvid hon pekade på skylten med Fotoförbudet men gjorde ett undantag så jag kunde visa er. Det var väl snällt! Jag kan berätta att den där högen med grönt och gult är små grodor. De kan du se på inlägget från Naimas kalas den 16 augusti.

Efter att ha gått ett par timmar i palatset bestämde jag mig för att gå till Shoppingcentret Joker. Det är bara 15 minuters promenad från palatset och jag planerade att äta min lunch där. Det blev en trevlig bekanskap. Mycket trevligare än CityCenter som jag skrev om för ett tag sedan.


Nu hade jag väl kanske inte tänkt mig McDonalds men fantasin tröt. Men jag tog en hamburgare som jag inte kände igen och den var väl inte så där jättegod så jag valde att kasta halva.


Det blev en del vettga inköp också. Kläder till Simon (yngsta barnbarnet), lättviktsplånbok, lättviktsnecessär och vakuumpåsar som man inte behöver dammsugare till.

 
Den här är jag kanske mest nöjd med - lättviktsplånboken. Den får ersätta min Kuonireseplånbok som håller på att falla sönder. Den här har dessuom såååå många fler fack att det kommer bli en fröjd att slippa leta efter saker.


På vägen tillbaka till hamnen hörde jag en cikada precis ovanför mitt huvud. Jag fick stå där och leta i kanske tio minuter innan jag fann honom (ja, det är bara hanar som låter). De är inte lätta att fånga på bild, ska jag säga, för visst har de kanske ett av världens bästa kamouflage! Visste du förresten att det finns runt 2500 arter av denna insekt på vårt jordklot?


Staty utanför polishuset.


Emanuel Vidović, konstnär från Split, sitter staty i parken.


Och så var det ju det där med lite annorlunda skyltar. Här varnar dom för bortbogsering.


I Diocletianus palats går det inte att köra med bilar. Istället kör man runt på truckar av olika slag.

Kl 16 mötte jag upp gästerna för att hämta ut bagage och snart kom vår buss som tog oss till flygplatsen.


Trots att jag hade handlat en del den här veckan visade vågen på bara 15,5 kilo.


Det var förseningar och allt folk som skull med just dom här försenade planen satt (och låg) lite överallt på flygplatsen. Men vårt flyg gick typ som det skulle så snart bar det iväg mot Arlanda.

Det blev en annorlunda flygtur. Det är nog första gången jag flyger med en sjungande flygvärd. Det var riktigt roligt att flyga med Christoffer-Robin (ja, han heter faktiskt så).


På Arlanda var det bagagekaos. Undrar varför? Blev planet/planen inställda?


Men på bagageband No 3 kom min marinblåväska dansande och vi kunde snart alla tre ringa efter skjuts!


Och snart låg jag i sängen med de fluffiga täckena och kunde sova ett par timmar! Härligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0