25 februari - Ny läkare, ny diagnos, ny medicin...

Ja, det var ju bara att bita i det sura äpplet och ringa tillbaka till Vårdcentralen igen. Fick en tid 11.30 till annan läkare för Ulla var ledig den här veckan. Men vem bryr sig liksom? Det är ju nu jag behöver hjälp...
 
Men jag kände mig ändå rätt så frisk (alltså jag hostade inte SÅ mycket jag), så jag bestämde mig för att ta pendeltåget. Och det gick väl ändå rätt bra, tycker jag. Det var när jag promenerade från stationen och var i höjd med Pantbanken som benen blev som spaghetti. Så därifrån fick jag tänka på varje steg jag tog, så benen bar min egen tyngd. Det var en mycket märklig och intressant känsla, måste jag säga.
 
Men jag kom till vårdcentralen iallafall, och lungorna fick sig en ny undersökning varvid det konstaterades att problemet inte satt i vävnaderna längre utan i bronkerna, något som troligtvis berodde på virus. Men något Nordic Walking var det inte tal om den närmaste framtiden, menade läkaren. Jag skulle ta det LUGNT! Man tog ny sänka men jag behövde inte vänta på resultatet utan fick, med recept på annan hostmedicin som ska intas 14 dagar, lämna byggnaden. (Resultatet av sänkan skulle skickas hem till mig istället.)
 
Jag hade bestämt träff med Martina och barnen på stan. Albin fick sin fotobok från Äventyret Smil och Bil, och jag fick Martinas egna smörgåstårta och äpplekaka med vaniljsås!
På väg till apoteket konstaterade vi tillsammans, att händelserna de senaste veckorna (att få influensa, lunginflammation, virus på stämbanden och nu i bronkerna) måste höra ihop med min personlighet. Du vet, jag har alltid svårt att göra en sak i taget. Jag gör gillar effektivitet och att få saker gjorda och gör gärna minst tre saker parallellt. Och det är väl därför inte så konstigt att jag får fler o-friska symptom parallellt. Det är ju effektivt det också på ett sätt. Jag menar, hur ofta är jag däckad? Inte speciellt ofta, nej.

Under vandringen på Platensgatan på väg mot apotetek, ringde mamma. Hon var lite upprörd över att jag inte hade ringt och bett att få skjuts in till vårdcentralen och propsade nu på att få skjutsa hem mig. Och så blev det. Hon och Björn mötte upp mig, Martina och barnen - och så blev jag hemskjutsad ända hem till porten.
 

En nöjd och glad Albin fick sitta en stund bakom ratten i Björns bil.


Så sa vi Hej då till Martina och barnen.


Och åkte iväg till Mantorp med en nöjd mamma. Eller två nöjda mammor kanske vi ska säga! Det var rätt skönt att slippa ta pendeln hem...

På eftermiddagen smaskade jag i mig smörgåstårta och äpplekaka inom loppet av 15 minuter tror jag. Och blev proppmätt förstås. Det var väl kanske inte det klokaste valet, att göra så. Men det var så himla gott, förstår du!
 
När jag kom hem hade jag fått sjukintyget som jag scannade in och skickade till Albatros. Jag hade också fått färgpatroner till skrivaren, för en tog så klart slut häromdagen när jag skulle skriva ut ett kontrakt. Och på eftermiddagen kom länken från fotografen som Albin hade fått gå till på Äventyrsdagen. Och svårflörtad som han hade varit, visade bilderna på fyra humör: Blyg, glad, ledsen och tjurig. Rätt charmigt faktiskt. (Den här fotografen äger bilderna så tyvärr kan jag inte visa vilken bild jag ska välja).
 
Vad gjorde jag annars den här dagen då? Transkriberade, satt på Tradera (det är dyrt att vara hemma och komma på en massa bra-att-ha-saker) och ropade till slut in en Nicer Dicer Plus som jag kände att jag inte kunde leva utan. Det mest "galna" jag la bud på idag var en... symaskin ! Ja, det behöver jag ju verkligen en!
Hur jag motiverar det? Ja, alltså... jag tänkte att... eh... jag kunde ju sy mina egna kläder... och... ändringssy... och så hade jag ju faktiskt planer en gång på att bli designer så... ja, varför inte liksom?

24 februari - Nordic Walking?

Idag la jag märke till att det är ljusare på morgnarna. Det är ändå rätt trevligt.
 
Så här ljust var det klockan åtta idag. Och notera gärna att solen försökte göra sig påmind.
 
Idag kom min kära mamma och hämtade mig. Kroppstemperaturen låg ungefär som igår så jag valde att följa med och handla. Det var lite kul att se lite annat än mina, visserligen trevliga men ändå, fyra väggar.
 

Både mamma och jag handlade. Men jag körde med självscanning direkt i min lilla söta shoppingvagn. Himla praktiskt!

Citygross är antingen ute i väldigt god tid eller väldigt sent ute med kitet "Gör din egen julkorv", tycker jag.

Efter Citygross gick vi ner till Dollarstore där vi hittade lite andra småsaker som vi kände att vi behövde. Och därefter gick vi till Team Sportia, där jag köpte ett par kreativt röda gå-stavar. Min tanke var att ta det lite lugnt och bara promenera - och det ska ju vara så bra med sådana där stavar så...
Jag ställde in pinnarna med 90°s-vinkel enligt instruktion på internet. Samtidigt lärde jag mig att det numera kallas Nordic Walking, inte stavgång. Men när jag därefter gick ut på YouTube för att få reda på hur de där pinnarna ska användas, insåg jag att det kanske inte var den lugnaste formen av promenad... (Jag passade också på att googla på Stavgång och Mantorp, och fick upp att PRO hade stavgång på onsdagarna i höstas med samling kl 9.30 vid Vifolkaskolan. Men man ju chansa på att det är några entusiaster som träffas och går nu också?)


Lyxade idag. Bananbakelse med en massa grädde och avokado med egen räkröra. Det var inte otäckt, inte.

Men säg den lycka som varar. Jag tyckte att jag var lite "luden i huvet" framåt eftermiddagen och på kvällen tog jag, motvilligt, tempen - som visade på nästan 38 grader. Ja, men var ÄR detta? Ska det inte räcka med 1,5 vecka?

23 februari - Typ feberfri

Ja, idag bestämde jag mig för att jag var feberfri. Har visserligen i normala fall 36,9 när jag vaknar på morgnarna och jag hade 37,3 så okej. HELT feberfri var jag väl inte då! Men TYP feberfri.
 
Jag firade denna falska feberfria dag med att gå ut. Ja, inte så långt förstås. Jag är rätt fysiskt trött märker jag. Men jag gick ut till Källsorteringen med en kasse grejer och en sväng runt kvarteret. Och lite senare blev det Kerstins vita bröd i rosten som serverades med ett tjocka lager Kvibille Cheddar.
Det var väl ungefär vad som hände idag, ja.
 
 

22 februari - Tiden är ute

Ännu en lördag i soffan. Fast idag höll sig febern under 38 strecket så jag bäddade ihop den en stund.
 
Igår gick tiden ut för de fyra cyklarna som har stått i trapphuset, iallafall sedan jag flyttade in. De har inte stört utan stått lite i skymundan men jag kan inte låta bli att undra varför man väljer att inte ställa dem i cykelförrådet som vi har här tvärs över gården, typ 30 meter ifrån trapphuset. Bekvämlighet, antar jag. Nu står de iallafall inte i trappen längre, utan i en av trädgårdarna :)
 
Det är iallafall sådana här lappar som gör att jag väljer vikcykel i hallen/vindsförrådet istället för vanlig cykel i cykelförrådet. När jag bodde på Vasavägen gjorde de nämligen samma typ av rensning just i cykelförrådet. Om det skulle ske här och jag inte var hemma så skulle min cykel försvinna. Känns väldigt lyxigt och onödigt!
 

Det är bra att man gör rensningar ibland -  om man är hemma och kan göra anspråk på sin cykel. 

21 februari (2) - Tenaintro

Efter en jobbig morgon ringde jag min fantastiskt moster Kerstin som erbjudit sig att åka till Citygross och handla åt mig när hon ändå var där. När hon kom hade hon med sig hemmalagade köttbullar, kräftsoppa, hembakat bröd - och Vikingahallens potatissallad!
- Jag vet ju att du gillar den, menade hon.


Härligt med lite hemmalagat som någon annan gjort.

På min lista hade jag bland annat skrivit Räkbomb och Laxbomb (som visst kallades Tournedo). Sistnämnda kräver 20 minuter i ugnen så det blev Fredagsmys med räkbomben. Den var lite torr den här gången (eller så beror det på min penicillinmuntorrhet). Men ner kom den och magen blev glad att slippa Varma koppen.
 

Fick en jättefin Jordviva (Primula vulgaris) i present och som tur var hade jag en ytterkruka som funkade efter att ha ställt ett upp-och-nervänt glas i. Och nu när jag kommer vara hemma i två månader så kan jag vattna också.

Min lista hade emellertid inte varit helt tydlig. Jag hade skrivit trosskydd och tänkte att det spelade ingen roll vilken sort men såg framför mig de vanliga Libresse, Always, Alldays etc. Men Kerstin hade tänkt lite mer moget än vad jag brukar göra, för nu ska jag stifta bekantskap med Tena. Om du inte är bekant med produktserien kan jag berätta att det är inkontinensskydd. Så nu kan jag känna mig extra säker, förstår ni.

Tena inkontinensskydd har överraskande gjort entré i mitt badrum.

Det blev ingen direkt matlagning idag heller, om man inte ska räkna uppvärmningen av köttbullarna förstås.

Det är kanske lite för tidigt att blicka tillbaka på den gånga veckan och dra slutsater. Men en sak kan jag säga: efter ett studiebesök på vågen visade den 75,5 kg, en viktförlust på ett kilo. Inte på bekostnad av muskel/vattenmassa dock. Det hade ju inte varit så bra. Men kroppen har ju inte fått i sig många kalorier per dag, så det är inte så konstigt. Det som är lite intressant är att jag ändå har hållit glukosvärdet på mattan. Det var bara de dagarna när jag hade nästan 40 i feber som det sköt upp i höjden med mina mått mätt (runt 13).

Och potatissalladen blev det perfekta tillbehöret till köttbullarna och körsbärstomaterna.

Även om jag inte får prata nu, var jag nästan feberfri idag. Och utan febrig hjärna kan man tänka bättre - och se mer. Och jag såg dammråttorna som kommit fram ur hörnen. Så på eftermiddagen kom dammsugaren fram. Kändes rätt bra!

21 februari (1) - Svårt val från en liten värld

Sedan fredagnatten förra veckan har min värld mest bestått av min bäddsoffa! Det kan tyckas vara en liten värld men jämför jag med andra delar av världen så är det rena lyxen och jag är oerhört tacksam för det jag har.
Hade jag varit född i Indien och fått lunginflammation till exempel, då hade jag haft en sjukdom med dödlig utkomst! Som min moster Kerstin uppmuntrande sa: "Man dog i lunginflammation även i Sverige förr i världen". Nu är det 2014 och jag är född i det här landet och kommer därför alldeles säkert överleva den här perioden, även om det känns segt att läsa att återhämtningen kan bli lång.

Lyxigt! Bäddsoffa med tre meter till badrummet och lika långt till kokvrån. Fluffigt täcke. Huvudkudde på tre kuddar 1/2 meter högt som icke förvånande gett mig Torticollis Acuta (nackspärr på lite mer fancy språk). Handduk att hosta i för att dämpa ljudet för grannarnas skull. Toapapper till upphostat slem. Vattenflaska på golvet. Termometer. TV:kontroll. Mobiltelefon.

Men eftersom det nu hade gått tre dygn med medicinerna och jag fortfarande inte var feberfri anade jag oråd och ringde Vårdcenralen varvid samtalet blev ungefär;
- Du ska inte prata, blev sköterskans första kommentar. Du får talförbud, skriv lappar! Jag ser här att du behandlas för lunginflammation men det låter som om det är i kombination med influensan och virus på stämbanden.
- Ja, men, kraxade jag fram, jag har rundresa i Jordanien och Israel nästa vecka. Hur blir det med det då? Jag måste meddela min uppdragsgivare.
- Då skriver jag till Ulla så får hon skicka hem sjukintyg åt dig.
 
Sjukintyg? Ja, men det betyder ju att jag är sjuk?!

Så där stod jag med mobiltelefonen i handen med tårar på min kind - och jag har tappat räkningen hur många gånger jag har gråtit den här veckan...
Valet stod nu mellan
1. ignorera mitt o-friska (ja, jag har lite svårt med ordet sjuk) tillstånd, genomföra och få intäkter för rundresorna i Israel/Jordanien MEN riskera att åka trots att inte vara helt återställd för att kunna guida 100% 11 dagar utan avbrott (plus ytterligare 7 eftersom jag var bokad för två rundresor Back2back. Men till rundresa No. 2 räknade jag ut att tills dess borde jag vara okej.)
2. bli utan intäkt men få chans till vila och återhämtning.
 
Lite "Pengarna eller livet", alltså. Jag valde Livet!

(Men förlorade därmed även intäkten från resa No.2 eftersom de ändå behövde skicka ner någon annan. Jag hade gjort likadant som uppdragsgivare så jag förstår, accepterar och går vidare - och får helt enkelt lösa problemet.)

20 februari - VC-byte

Tredje dagen med mina mediciner

Mardrömsnatt! Eller näe, jag ska inte överdriva men den blev klart jobbig.
Den där hostmedicinen, Mollipect, innehåller Efedrin... som man kan utvinna metamfetamin av.... och är uppiggande. INGEN bra medicin att ta innan man ska gå och lägga sig. Jag har nog aldrig varit så klarvaken en natt. Jag fördrev natten framför alla repriser som gick på 6:an, 7:an, 9:an och 11:an. Det var nästan lite otäckt.Å andra sidan hostade jag så mycket så jag hade inte kunnat sova speciellt effektivt ändå.
 
Men termometern visade under 39! Ja, men det var ju positivt! Så idag blev det ännu en uppesittardag. Och idag fattade jag ett beslut som jag har gått och dragit på sedan september förra året. Jag gick in på mina Vårdkontakter och ställde mig i kö till Mantorps vårdcentral. Det kändes faktiskt JÄTTEJOBBIGT efter att ha tillhört Kungsgatan i Linköping i 18 år. Men jag har nu (äntligen?) insett att det är rätt opraktiskt att ha sin vårdcentral i en annan kommun...

19 februari - Det var väl själve...

Märkligt. Jag vaknade faktiskt och var sämre idag... Febern var kvar, men värst idag var ändå illamåendet, sandpappret i munnen och darrningarna. Fast det fanns en positiv aspekt: lite ork var tillbaka. Så jag VÄGRADE ligga ner en dag till.
 
Under tyst protest (ja, rösten förlorade jag redan i lördags. Det har jag bara glömt att berätta, kom jag på men nu vet du) satt jag i soffan i stort sett hela dagen... med datorn i knät... och transkriberade klart intervjun på 20 minuter och bloggade.
 
TV:n var på nästan hela dagen - och jag grät barat EN gång fast det får jag erkänna var ett litet Synd- om-mig-själv-gråt när jag mådde illa, var yr och insåg att jag fortfarande var lite förvirrad. hahaha
 
 

18 februari - Schemalagt liv

Kl 06.00
Hade jättesvårt att få i mig frukosten.

Kl 08.00
Ringde vårdcentralen och fick en tid kl 11.30.
 
Kl 08.15
Ringde moster Kerstin som skulle skjutsa mig.
 
Kl 10.30
Kerstin ringde på dörren och satte mig i hennes bil
 
Kl 11.15
Checkade in och betalade tacksamt 150 kronor på Kungsgatans Vårdcentral.

Kl 11.20
Träffade Ulla, min husläkare, som körde iväg mig till provtagningen med ett: Jag tror det är influensan jag... varvid jag svarade att det omöjligt kunde vara det.

Kl 11.25
Satt på provtagningen med stick i armen för snabbsänka där man mäter ett C-reaktivt protein (CRP)
 
Kl 11.30
Mamma kliver in i väntrummet. Vi hade bestämt att jag skulle ringa henne när jag var klar men hon kom upp för att hjälpa sin något förvirrade dotter ner ;)

Kl 11.31
Fick komma in till Ulla igen och blev meddelad att jag faktiskt hade förhöjda värden och förklarade att normalt värde var under 10... jag hade 68 (immunförsvaret har alltså gått i försvarsposition mot en bakteriell infektion som lyckats gräva sig djupare in i mina stackars vävnaderna och dessutom, de jäklarna, var på väg att förvärra mitt tillstånd. Det blev recept på luftrörsvidgande och slemlösande Mollipect plus Tikacillin mot lunginflammation.
 
Kl 12.00
In på Maxi för att handla lite att äta. För äta bör man, annars dör man - och det verkade ju lite onödigt! Och så apoteket på det! Nu var hela husapoteket fullt!
 
Kl 12.45
Hemma i Mantorp. Mamma lånade toa och åkte sedan hem. Jag meddelade Albatros att det kanske blir tveksamt att jag kan ta Israel/jordanienturen men fick svaret att; det var ju nio dagar kvar och att vi kunde vänta lite med beslutet. Helt okej för mig!
 
Kl 13.00
Värmde en Weight Watcherlåda - pannbiff med potatisgratäng där gratängen var oätlig, enligt min kropp. Men pannbiffen gick ner. Jag svepte en shot Mollipect och satte alarmet på klockan tre för då jag kunde ta första penicillintabletten som ska tas på fastande mage.
 
13.15
Då var energin slut för den här dagen och sängen, som inte bäddats ihop idag, fick ta emot mig återigen med fleecemorgonrock och fårskinnstofflor för där kom frossan igen. Det är rätt spännande ändå, att den kommer när energin tar slut. Jag slumrade på en binge kuddar.
 
15.00
Gick upp och tog min tablett och sen tillbaka till sängen. Mådde illa. Kerstin ringde för att kolla läget.
 
16.00
Vaknade igen, tog en ostmacka och tog en ny shot Mollipect. Slumrade sen in igen.
 
18.00
Upp igen för en andra penicillintablett, den sista för idag. Mådde illa igen. Mamma ringde för att kolla läget.
 
19.00
Sista Mollipectshoten för dagen.
 
Natten blev den mest högljudda hittills vilket innebär att den där Molli börjat göra verkan redan! Men jag sov med låst ytterdörr, för febern visade "bara" 39,4 hehe. Kampen har börjat!

17 februari - Allt är möjligt!

Jag har väldigt svårt att förstå att jag kan ha nästan 40 grader i feber i tre dagar. Det har jag inget minne av någonsin har hänt.
Fast mamma påminde mig idag om att det har jag visst haft. När jag var liten och hade halsmandlar som fungerade som magneter på förkylningar, halsinfektioner, halsfluss, halsböld och körtelfeber och gjorde att jag var sjuk typ varannan månad. Så okej, efter 31 år har jag nu hög feber för tredje dag i följd. Det kan man ju inte säga är speciellt ofta så det är okej.
 
Iallafall... Jag bestämde mig för att febern hade fått bestämma över vad jag skulle göra eller inte göra, tillräckligt många dagar. Tre är liksom en magisk gräns. Så idag började jag dagen med lakansbyte - igen, bäddade ihop sängen, satt och åt någon slags frukost, loggade in på FB - och jobbade!
 
Som jag skrev i fredags så fick jag ju ett jobberbjudande på mailen. Det är inget som kräver att jag måste läsa in eller lära mig något nytt, utan bara lyssna och skriva. Det är alltså transkribering det handlar om.
År 1991 satt jag vid köksbordet på Rydsvägen 404A med kassettbandspelare och datorn Microbee. Jag lyssnade på intervjuer från forskare på Linköpings Universitet på svenska och engelska, och skrev ner allt jag hörde i programmet Wordbee. Jag skrev även rent anteckningar på båda språken i programmet.
Tänk att jag nu får nytta av dessa erfarenheter! Ett bevis på att inget man gör i livet är bortkastad tid... Man har nytta av allt! Kom ihåg det!)

Att göra testet och bli godkänd med 39,6 i feber, ger jag mig själv en klapp på axeln för. Men jag har sagt det förr och säger det igen. Man kan inte jobba som coach och coacha andra om man inte kan coacha sig själv!
Ja, nog kan man allt man vill, alltid. INGEN kan få mig att tro något annat!

Jag lyckades föra febern bakom ljuset typ fyra timmar, sen däckade jag. Sängen bäddades ut, på med fleecemorgonrock och tofflor under duntäcket eftersom jag skakade av frossan som bara liksom drabbade mig.
Mamma ringde för att kolla hur jag mådde och min moster ringde två gånger. Sista gången var för att fråga om hon skulle hämta mig och jag bodde hos dem. Men det kändes för o-vuxet för mig. Om man väljer att bo själv ska man också klara sig själv, resonerar jag.

På kvällen badade jag i svett igen och var så svag att jag inte ens orkade hosta längre och blev än mer anfådd. Jag var VÄLDIGT nära att ringa 112 och be om ambulans senare på kvällen - men så ville jag inte störa i onödan... så jag ringde faktiskt 1177 igen. Och den här gången fick jag turligt nog prata med Ann-Britt, en fantatisk sjuksköterska som kunde sätta fingret direkt på att problemet var lungorna. Hon var lugn, klar och tydlig med att om jag fick det minsta mer svårt att andas måste jag ringa 112. Om natten gick bra måste jag kontakta vårdcentralen direkt på morgonen för provtagning och läkarbesök.
 
Jag grät när jag la på luren. Inte så att jag tyckte synd om mig själv för jag ser allt som en utmaning och erfarenhet. Jag var bara så himla trött och så för att Ann-Britt varit så förstående på telefonen.
 
Det blev nu en tredje natten med upplåst ytterdörr...

16 februari - Förvirring

Jag var fortfarande inne i dimman när jag vaknade för miljonte gången. Enligt almanackan var det söndag och den här dagen kom jag på allt möjligt konstigt. Jag kanske fick en jättebra idé som jag inte längre kommer ihåg att jag fick hahaha
 
Men så förvirrad var jag inte utan att jag var medveten om att jag inte bara behövde vatten utan även energi, så jag fick i mig lite att äta. Och plötsligt blev Varma Koppens kantarellsoppa en fullvärdig lunch... och en körsbärstomat blev mellanmål och Baby Bell kvällsmaten. När jag skriver det inser jag att det låter lite som om jag gått in på 5:2 dieten utan 5: ;)  Men nu kanske du undrar hur det gick med blodsockret? Jo, du! Det höll jag koll på må du tro, och det låg i stort sett högt hela dagen. Det var faktiskt så högt på dagen att jag valde att ta ytterligare en Mindiab...

Förutom att få ner dagens sparsmakade matsedel och stick i fingret, kunde jag dessutom byta våta lakan, duscha fem gånger och fylla på vattenflaskan tre. Det är jag oerhört nöjd med. Däremot valde jag att inte gå ut på internet alls. TV:n var istället dagens sällskap på låg ljudnivå. Men jag tyckte alla program var så sorgliga att jag tror jag grät mig igenom vartenda ett. Om jag sett febrig ut tidigare så bättrade jag idag på utseendet med plufsiga ögonhålor och narig nästipp. (Va? Om jag tog foto på det? Näe, det stod liksom inte högst upp på listan att fotografera idag.)

När min moster Kerstin ringde och var uppenbart orolig så var det en viljeansträngning att svara i telefon och den kampen vann jag! Det är fortfarande jag som bestämmer (delvis).
 
Rekordet idag blev 39,8 graders feber med Ipren och Alvedon i kroppen. Vågar inte riktigt tänka mig vilken tempen varit utan dem. Och jag somnade ännu en natt med upplåst ytterdörr...

15 februari - Va??? 39,8?

Idag hade jag bestämt med Milla att vi skulle ses hemma hos dem. Men Hälsan satte en käpp i det hjulet. Inte alls okej!

Så istället startade förmiddagen med nästan 30 minuter i kö till 1177 (Sjukvårdsupplysningen). Jag ville höra vad min torrhosta och slemhosta samt knastrande ljud när jag andades i horisontalläge kunde bero på och vad jag kunde göra själv - förutom att dricka mycket vatten och ligga högt med överkroppen, undvika mjölkprodukter och choklad (det är ju slemfrämjande) Ja, men du fattar, förutom såna där elementära saker man vet efter att ha trampat omkring på jordklotet i över 51 år. Och så ville jag ju veta om jag borde åka till Vårdcentralen redan nu efter att ha gått med den här symptomen tre dagar med idag.

Fast det där med att ringa till en sjuksköterska och få tips skulle visa sig vara slöseri. Och dessutom hänvisas man under väntetiden till 1177.se där man själv kan läsa om sjukdomar och symptom så uppenbarligen ska man helst vara sin egen läkare numera. Det förklarar kanske varför jag fick känslan av att jag störde. Jag fick nämligen prata med en mycket intressant sjuksköterska som nästan blev arg på mig för att jag ringde, upplevde jag.

Och det professionella rådet lät: drick mycket och ligg halvhögt på nätterna. (ja, det har jag räknat ut själv, ja)
Och så kunde jag ju äta sockerfria halstabletter på natten för att fukta halsen... och var hostan jättebesvärlig kunde jag ju gå till apoteket och köpa hostdämpande - fast det var man ju inte säker på att de gjorde någon skillnad. Och djupandning var bra.
Jag ställde samma fråga till henne, som på apoteket igår: Vilken hostmedicin var bäst att köpa om man BÅDE hade torrhosta och slemhosta? Den frågan fick jag ställa FYRA gånger till den här sköterska innan jag fick svaret att skulle välja hostdämpande för slemhosta - fast hon sa också att då skulle jag hosta mycket på morgonen för slemmet ska ut för att hosta var ju en symptom på att något inte var som det skulle...
Och så kunde jag gå till vårdcentralen om det inte blir bättre. Men jag kunde räkna med tre-fyra veckor med hosta. Hostorna som gick nu var långvarig, fick jag förklarat för mig.
Ja, det var den professionella hjälpen jag fick från 1177 idag.

Nästan gång går jag till Apoteket för där gav de bättre råd! För igår i samband med mitt besök på Citygross, gick jag in där för att få råd om hostmedicin. Men när de hörde om ljuden när jag andades så svarade de att de inte kunde råda, utan tyckte att jag skulle gå till Vårdcentralen eftersom det lät som luftrörskatarr och det kunde bli lunginflammation. Men optimist som jag är ignorerade jag detta - och köpte Berocca i hopp om att kunna stärka kroppens motståndskraft. Någon sjukdom skulle icke göra sig besvär! I min kropp är det JAG som bestämmer!
 
Så vad gjorde jag? Jo, jag gjorde som jag gör varje dag: dricker ordentligt.
Men j
ag frös och kröp in i morgonrocken över kläderna och åt ett par Lindor chokladkulor till efterrätt bara för att.
 

Jag gissade att jag hade feber men visste inte hur mycket eftersom jag inte hade någon termometer... Trodde jag! Men någonting fick mig att röja i övre delen av städskåpet! Där hittade jag något jag inte trodde jag hade kvar - en termometer! Så passande! Men du kan tänka dig chocken av att se en lunchtemperatur på 39,8!!!
 
Som tur var hade jag febernedsättande, för  efter en omgång med kombinationen en Ipren och två Alvedon uppmätte samma termometer bara 38,5 vid tvåtiden... Men det var nog bara spel för galleriet och det höll inte i sig särskilt länge... Och doktor Maria Graubes egen diagnos efter studier på 1177.se var, att det nog var luftrörskatarr som orsakats av ett virus, d v s en förkylning som valt att sätta sig i lungorna.
 
När kvällen kom fick jag erkänna mig besegrad. Jag hade nu ingen bestämmanderätt över varken kropp eller hjärna och gick in i dimman på riktigt. Den här kvällen var jag så rädd när jag gick och la mig, att jag låste upp ytterdörren så man kunde komma in och hämta mig lätt...

14 februari - Nu funkar 5an iallafall

Den här dagen liksom kretsade runt Avis. Idag bestämde jag mig för att cykla till Citygross och handla lite. Och jag inser att ska jag ta Avis med på tåget får jag åka till stationen en kvart innan tågets avgång. Det tar lite tid att vika upp och sätta ihop.
 

Det var fortfarande bara växlarna 1 till 3 som funkade så det blev många trampningar. Fast å andra sidan var det nedför mest hela tiden så jag kunde rulla nästan hela vägen. Utanför Depot Mantorp fick Avis sällskap av en fin röd cykel medan jag gick in och handlade.


Matkasse och väskan på pakethållaren och sen iväg hem. Då insåg jag att det är uppför mest hela vägen! Jag gick uppför första lite längre backen, men bestämde mig för att växla ner och ta sista backen. Det var rätt dumt, det! Andfådd kom jag hem, kunde inte vika ihop cykeln på mitten för den var fast, bar upp den som den var och däckade sedan i soffan en kvart. Högst ovanligt! Det hade kanske hjälpt om jag ätit lite innan jag åkte?
 

Hade köpt 500 gram Lindors chokladkulor för det fantastiska priset 89:-. Trodde faktiskt att jag såg fel på displayen (scannar själv) eftersom jag brukar köpa 400 gram på Arlanda för 149:- Från och med nu åker jag till CityGross och köper INNAN jag åker. Iallafall... jag klev upp och tog tre kulor och var sedan fit for fight. Men cykeln fick stå kvar i hallen ihopmonterad till framåt eftermiddagen.


Och när eftermiddagen kom blev det Graubes Cykelverkstad i studion. Med skiftnyckel, tång, händer och ögonmått fixade jag så nu funkar 5an iallafall... fast nu är det bara DEN som funkar hahaha. Men vem bryr sig? Jag behöver inte trampa så fort längre iallafall! Och om och när jag har lust så ska jag kolla på växlarna igen. Det borde funka att få i alla fem, ju.

På eftermiddagen fick jag mig en riktig överraskning. Du förstår, jag är reggad på Arbetsförmedlingens sida sedan ett par år och aktiverar mig var 12e vecka (för att slippa registrera om allt ifall jag vill jobba i Sverige någon dag). Häromdagen la jag till mitt frilansande och skrev om personliga brevet. Och visst, tidigare har jag väl fått en och annan förfrågan på AF:s sida. Men inget direkt intressant eftersom det har krävt att jag skulle lägga om kurs helt. Och aldrig har någon skrivit direkt till min mailadress med frågan om jag hade lust att jobba för dem!
Idag, på Alla hjärtans dag, fick jag ett sådant jobberbjudande... direkt till min mail... och spännande... och som går att kombinera med mitt frilansande! Nu blir det till att fundera, testa och bestämma mig i helgen!

13 februari - Konst(ig)närlig film

Morgonen startade med en spännande erfarenhet. Jag köpte faktiskt ostbollar igår, för första gången sedan december. Det var meningen att jag och Albin skulle äta lite, men så blev det inte. Istället lämnade jag lite kvar och tog med mig lite hem. Dessa intogs efter frukosten. (Jaja, det är ju en förrätt det vet vi ju efter att ha läst om ostbollar på Wikipedia, men nu blev det efterrätt.)
Du, det var ingen bra idé alls! Fick hjärtklappning och svettningar ganska direkt, och när jag kollade sockret två timmar senare låg det på över 12. Så 42 gram kolhydrater per 100 gram efter att ha hållit sig till LCHF light är inget att rekommendera. Men det var ett intressant test som jag inte behöver göra om.

Jag hade bestämt med Anette tidigare i veckan, att vi skulle gå på bio och se Återträffen. Den handlade ju om 9C och det gick ju vi i när det begav sig :) Kunde ju vara lite kul!


På Linköpings station finns att Gatukök... som stänger kl 21 på vardagarna märkte jag igår när jag kom tio över nio. Varför stänger en korvmoj på en centralstation så tidigt, kan jag inte låta bli att undra.


På väg in mot Filmstaden passade jag på att gå in på Pantbanken och fråga om de hade Pandora till salu. "Nej, inte längre. Det hade vi inne förra veckan", berättade den trevlige mannen bakom pansarglaset. Men jag fick skriva upp vad jag letade efter på en lista med mitt namn och telefonnummer, och skrev därför upp även Alducchi och Nils Johans Guldi-bestick. Man vet ju aldrig vad som kan komma in!


Efter att ha köpt mat på lösvikt på Hemköp mötte jag upp Anette vid Filbyter. Hon berättade att, när hon marcherat över gatan fick hon se några ungdomar kasta ut en ölburk på gatan. Hon hade stannat och sagt att den skulle de ta upp direkt annars skulle hon stå och blockera bussen. Då smet en av dem ut och hämtade den. hahahaha Fantastiskt! "Jamen, vi kan ju inte låta dem göra så", förklarade hon för damen i bankomatkön som var så engagerad i vad vi pratade om, att hennes bankkort försvann in i maskinen varvid hon fick gå in på banken och be att få tillbaka det. Underbar början på den här eftermiddagen!


På Steve's Coffee blev det lunch (kycklingspett, barnportion) och efter det en kaffe latte för mig och iskaffe för Anette - o delade en kolakaka på det.


Anette och jag, som var något av bästa kompisar i mellanstadiet, satt som vanligt och skrattade åt... ja vad hade vi roligt åt? Allt? Aa typ... Tio i tre gick vi iallafall in på Filmstaden för att se Återträffen om och med Anna Odell,


Och vad passade väl bättre än godiset Back to Basics till filmen?


Vi bänkade ner oss, och näe, vi hade inga framför oss - och nästan inga bakom oss heller för den delen. Tveksamt om man kan kalla filmen en kasssasuccé.


Godispåsen öppnades för att slippa prassla under filmen.
Och så började filmen rulla
och man kunde ju gissa vad som skulle hända redan när Anna kliver in på den här festen... som visade sig egentligen aldrig ha varit... men som hon liksom gjorde sig en föreställning om hur den skulle ha varit OM hon varit med .... på en ANNAN Återträff som hon inte blev bjuden till. Där stod hon alltså - på en fest _ och ville ha svar på varför de mobbat henne i nio år och agerat som det gjort samt inte bekräftat henne... medan de oförstående klasskamraterna själva hade glömt bort/valt att glömma bort händelserna därför att det i deras värld inte betytt något speciellt för dem eller tillhörde en forntid....och att de hade gått vidare i livet. En konstig film, tyckte både jag och Anette.
Jag satt mest och tyckte synd om henne för hon inte kunnat gå vidare i livet utan fastnat i ett liv som var över för 20 år sedan - och tänkte att KBT nog skulle passa henne!
Alla (tror jag! Iallafall jag) har jobbiga saker från skoltiden, men någonstans i vuxen ålder måste man inse att det handlade om barn och tonåringar som inte visste vilka spår en del saker sätter. Det kan vara ord och/eller handling, det spelar ingen roll.
Och att få Flashbacks och bli lite sorgsen ett ögonblick är okej men att behöva göra på det sättet - Nej!  Men vi är alla olika och en del behöver kanske den där konfrontationen. Jag bara hoppas att det kan göra att de personerna efteråt kan lämna det förflutna bakom sig och och leva det liv de egentligen var menade att leva!


Innan vi lämnade Filmstaden hade jag provat 3D-glasögon IFALL jag skulle gå på Disneys Frost till exempel. Och kan du tänka dig. Jag hittade EXAKT samma Covermodell som Polaroid slutat tillverka: P9301, smala modellen. Jag börjar nästan misstänka att de sålt modellen till Telefunken...

Efter filmen slog jag och Anette följe en bit in mot stan - och hamnade i en guldbutik som jag inte sett tidigare. Där blev vi visade ett halsband som kostade 80.000 kr och Trollbeads från 265 kr (ja, det var ju mer min plånbok, kan man säga). Efter det gick vi till Skopunkten där jag tog kort på Albins kängor (ja, det är lite udda, jag vet) Vi skiljdes därefter åt och jag gick mot stationen med en paus in på Pantbanken igen där jag fyllde på min lista med Trollbeads hehe Jamen, KAN man spara pengar ska man väl göra det?

Nu sitter jag här i soffan.
Med datorn i knät.
I min fleecemorgonrock.
Och gillar mitt liv.
Lite som vanligt, alltså!


12 februari - Äventyret Smil & Bil

Den här dagen var det Albins äventyrsdag! Och nu sitter hans mamma och pappa och hoppas på att få veta vad vi gjort. Men ICKE! Det kommer bli en hemlighet ett tag till! Och därmed även för dig. Jag kommer göra lite tillägg senare i just det här tillägget så håll koll!


Hej då mamma och pappa!


Vi tog med vagnen eftersom dagen inte HELT planerad - bara lite. Men eftersom vi fortfarande har lite hemligheter att presentera senare, så får ni nöja er med vetskapen att det blev många hiss-tester, glada tillrop åt bilar, lastbilar och bussar och en del käk hehe


När vi kom hem vid fem stod mamma, pappa och Simon och väntade i fönstret. De hade säkert stått där sedan tio imorse.


Och efter att ha kört iväg mamma och pappa på bio, haft konkurrens på uppmärksamheten av lillebror Simon och sett på Disneys "Bilar", somnade så äntligen huvudpersonen denna dag med två bussar och en lastbil i sängen.

11 februari - En suddig värld

Vaknade med en ihopmonterad vikcykel i rummet. Precis som den stod när jag gick och la mig. Galet, va?
Nåväl, idag skulle jag åka in till Linköping - igen.
 

Hoppade upp ur sängen och förvandlade den till soffa, åt frulle och tog sedan pendeln tillsammans med gymnasieelever in till Linköping. Där hoppade jag på 2:an och åkte upp till Ögonkliniken tillsammans med universitetsstuderande.


In med pupillvidgande droppar, vänta en halvtimme i väntrummet och sedan in till ögonbottenfotografen :)


Och nog är ögonen precis som små universum med solen, månen och planeters banor. Rätt coolt, eller hur? Det här är mitt högeröga. Och hur mådde ögonen? Jättebra faktiskt! De diabetesförändringarna jag hade på vänstra ögat förra gången, var borta!!! Sköterskan menade att det var ett bevis på att jag sköter mig numera. Kändes rätt bra, du!
 

Man blir rätt ljuskänslig när pupillen täcker nästan hela ögat så jag åkte ner till stationen direkt för att ta pendeln hem. Det är lite obehagligt och världen blir lite suddig tre-fyra timmar.
 

Men inte alls förvånande var pendeln först försenad, sedan inställd. Det blev istället hemresa nästa normala avgång.

Väl hemma gjorde jag klart tre ekonomiska redovisningar - två till Albatros som hamnade i kuvert, och en för egen del. Hade en rätt tjock bibba så jag bestämde mig för att inte skicka utan åka och lämna personligen till Kontorstjänst istället. Det är rätt kul att träffa dem då och då!

Sen bestämde jag mig för att slänga ut en efterlysning i FB-gruppen Mantorp köp o sälj. Kanske det fanns någon granne som kunde hjälpa mig med Shimanoväxeln, tänkte jag. Jag fick svar direkt från Cennet i Mullsjö och Fredrik i Mjölby. Mullsjö... Mjölby - Ja, båda börjar ju med M men jag ville ju hitta en cykelmek i Mantorp!


Finns det verkligen ingen cykelmek i Mantorp, undrar jag.

På eftermiddagen kom ett väldigt kul mail om maj-juni. Nu är jag preliminärbokad (ja, man vet ju aldrig säkert) på sex stycken back2back-kryssningar för Albatros från Split till Dubrovnik. Det ska blir himla roligt att komma tillbaka!
Och den där extra Jordanienturen i maj som jag tackade Ja till igår, blev därmed ändrad till en Kroatien. Alltså, ni hänger med i svängarna va? I det här jobbet är det tvära kast. serrö, så det gäller att ni hänger med!

10 februari - Opensionerad med cykeltema

Åkte in till Linköping på förmiddagen: Biltema för inköp till cykeln, Maxi för att handla mat till mig och Ikea för att käka 8 köttbullar med potatismos för 19:- på IKEA, var mina projekt. Det blev bara de första två.
 
Igår skrev jag att shoppingvagnen blivit pensionerad. Nu blev det ju inte riktigt så, då. "Hon" är ju fortfarande praktisk och får fortsätta vara i tjänst!
 

Två glada tog tåget in till Linköping vid elva.


Pendel in till Linköping, sedan 10:an till Tornby med stopp vid Biltema.


Efter att ha flanerat runt lite i början gick jag bort till cykelavdelningen. Plockade ner lås, lyse och väska och var på VÄG att lägga ner en cykeldator. Du vet, jag gillar såna där tekniska prylar men 199 spänn för en leksak som kanske inte kommer användas särskilt mycket, verkade dumt.


På Maxi flanerade jag också runt men det blev fokus på mat. Behövde ju fylla kylen för en vecka framåt, iallafall.


Började nynna på låten "Potatis, potatis. Potatis, lilla potatis - Jag diggar dig. Jag diggar dig. Jag diggar dig så smått"  när jag fick förbi för att hämta frysta champinjoner. Tyckte den passade rätt bra där!
Det var efter veckohandlingen jag planerat att gå till IKEA och äta lunch. Men jag köpte så himla gott protein och blev istället hungrig på min egen mat! Så jag åkte hem med fullpackade shoppingvagn.


Veckohandlingen gick på straxt över 600 spänn. Väl använda pengar - och då lyxade jag ändå med ekologiska morötter och entrecôte Jag köpte dessutom två presenter och tre utvalda 3D-kort (men de kan jag ju inte lägga ut bild på, fattar du, va?) i det priset.


Kvibille cheddar, enrisrökt congacmedvurst och Bregott hamnade i frukostboxen med smörkniven och osthyveln.


Fläskytterfilé, Entrecôte eller strimlad karré. Det var frågan. Valet föll på karrén som jag åt med råstekt vitlökspotatis, bearnaisesås och körsbärstomater. Det var gott, det!


Mjölk till morgonkaffet flyttade in igår redan men fick idag sällskap av matlagningsgrädden!


Och så var grönsakslådan fylld med morötter, potatis, chili, vitlök, rödlök, saltgurka, körsbärstomater och purjoköl. Hoppsan! Där blev jag sugen på rostade grönsaker, du!


Packade upp Avis' grejer också. Ifall du undrar vad sop-påsarna har med "honom" att göra så tänkte jag som så, att om cykeln inte gick ner i väskan så kunde jag täcka eventuell springa med svart sopsäck. Då såg inte tågvärden att det var en cykel i väskan. För det var svaret jag fick idag: Att jag kan ta med cykeln så länge jag har den i en väska så man inte ser att det är en cykel. Rätt roligt eller hur? Du får har andra saker med hjul med på tåget som är mer skrymmande - men inte en ihopfällbar cykel!


Men så var det ju dags att få ihop ett färdigt Cykel-kit. Lyse och lås, cykelpump och väska!
Vecklade ut Biltemas cykelväska och den var ju helt perfekt, skulle det visa sig, trots att jag var osäker på att måtten (70,5 cm x 36,0 x 60,5 cm) skulle räcka! Men jag lyfte bara bort sadelstolpe och sadeln, och kunde sedan dra ihop dragkedjan utan problem. Fast den är ju väldigt otymplig att bära på - men då kom jag ju på att man kunde använda shoppningvagnens underrede och se så bra det blev! Skulle nog kunna funka på pendeln!


Och väskan kom med två överraskningar. Dels är tyget kraftig nylonväv. Det är dragkedja på två sidor och har en ytterväska - som när man inte behövde väskan längre, bara vänder ut och in på, och viker in väskan i istället. Se så liten den blev!


Cykelbelysningen är trollsländemodell med två LED-lampor i vardera. Kräver ingen montering och lätta att sätta dit/ta bort och tar ingen plats i fickan. Men jag ska nog köpa några extra för jag tror de blir utmattade i silkongummisnoddarna som man fäster lysena med.
Låset kom med monteringssats till ramen, men den biten hoppar jag över. Det får sitta på pakethållaren när det inte används. Mer flexibelt.
Cykelpumpen satte jag på pakethållaren tillfälligt. Den får ligga hemma. Just nu vet jag inte varför jag köpte den riktigt. Har ju inte långt att gå med cykeln till macken om däcken skulle behöva luft.
För f
örst och främst ska jag ha Avis att cykla på till macken, Citygross och kanske små turer i området om vädret motiverar mig.Om vi ska åka tåg kom jag på att det blir lite mer komplicerat i och med det där kravet på väska. Det avskräcker mig en del faktiskt.
En tanke var att använda shoppingvagnens väska som på bilden. I den kan jag nämligen ställa hjulen, lägga lås och cykelväska. Och jag får ju faktiskt plats (och ork) att handla lite grejer, för den bagen måste jag ju kunna ta i handen när jag använder underredet till cykel. Ja, där blev det lite krångligt, eller hur?

När jag fått tänka lite längre så kom jag nog fram till att, okej, jag cyklar till stationen, monterar ner cykeln på perrongen och kan nog baxa in den sen på tåget. När jag kommer till Linköping tar jag hissen ner... och hissen upp  och monterar ihop cykeln, också på perrongen. Det är inte tillåtet att cykla på perrongen men det är väl inte förbjudet att montera ihop en cykel på perrongen??? Hittar iallafall inget om det på internet.

Men den här dagen kretsade inte enkom runt shopping och cykel. Förra veckan fick jag ett jättespännande jobberbjudande med A-skatt, men idag tackade jag Nej till fast inkomst över sommaren. Galet? Ja, om jag hade varit trygghetsnarkoman! Men jag väljer att leva fortsatt farligt som frilansare och tackade istället Ja till en extra Jordanienrundresa i maj som jag hoppas blir av, och hoppas på fler Kroatienkryssningar. Ja, det är mycket hoppas som du märker. Men du vet hur det är: Det blir som det ska!

9 februari - Will Smith? Avis?

Checkade in på Bel Air (som inte inhyste Will Smith visade det sig) i Kastrup, straxt efter klockan ett i natt. Det blev väl typ tre timmars sömn innan jag klev upp för att åka tillbaka till flygplatsen. Men den är gången hade jag biljett till tåget.
 
Vad det gäller hotellet så var det en intressant vistesle. Mannen i receptionen var jättetrevlig och välkomnande. Likaså han som satt när jag åkte! Det var lite mysiga gamla möbler i reception och korridor och även i rummet. Rummet var välstädat och frukosten helt okej.
Det var resten som var intressant. Det stod förbud mot rökning i mitt rum, men det luktade jättemycket i korridoren. Nu när jag inte har rökt på nästan tre månader luktade det faktiskt rent ut sagt, äckligt!
Rummet var rätt nedgånget med mindre snygg målning och lite läskiga kontakter märkte jag när jag drog ur kontakten till ena sänglampan för att ladda datorn. Det hängde en TV på väggen och det gjorde kontakten också och jag hittade ingen fjärrkontroll. De långa gardinerna gick inte att dra ihop eftersom de hade hängt en kappa emellan och jag fick rum mot vägen med en gatulampa precis utanför. Kuddarna innehöll lite större bitar av skumgummi och var platta och täcket var lite tunt. Det omedelbara namnet som kom upp var att det var rätt sunkigt. Men det kanske beror på att jag har så mycket annat att jämföra med? För till och med vandrarhemmet Jumbo hostel känns fräschare och trevligare - men det ligger å andra sidan inte på Kastrup utan Arlanda.


Någonstans fick jag för mig att det var ett boende för gästarbetare o dy. För när jag kom till frukosten, som skulle starta kl 07.30, satt fullt med arbetsklädda män som inte pratade något skandinaviskt språk i matsalen och redan åt. De gick sedan vägen bort en och en. Man blev ju lite nyfiken på vart de var på väg.

 
Efter en snabbfrukost på tio minuter stod taxin beredd att ta mig till flygplatsen och tågstationen, och snart kom tåget som tog mig till Mantorp.
 

Åkte över Öresundsbron i solsken

Som jag befarade hade man försökt levera ett stortpaket till mig redan på torsdagen. Det är väl ändå lite konstigt att man inte ringer först och hör om man här hemma?! Men iallafall. Där låg ett meddelanden som talade om jag själv kunde hämta upp det på Gulfmacken. Nu hör det till saken att det här paket skulle, enligt uppgift, väga ca 15 kg. Inget man liksom bara tar med sig och går hem - om det inte är försett med hjul och handtag möjligtvis. Det är ju faktiskt vad min resväska normalt brukar väga som mest. Hur jag lyckades kan du läsa under bilderna som följer.


Shoppingbägen fick stanna hemma vid spegeln och själv vinkade jag Adjö och gick mot macken.
 

Och ut kom paketet - i butiken. För enda chansen att få hem det här paketet nu, var att montera ihop innehållet på plats och ta hem det som färdig produkt.


Tamtara! Och där låg den... vikcykeln som alla är Avis på hehe Mått (om jag inte orkar ta bort en pedal och sadeln för då blir den ju så klart ännu mindre): Längd ca 86 cm x höjd ca 76 cm x bredd ca 46 cm.


Tog ur den ur förpackningen som inte var den bästa. Cykeln hade fått sig en törn och kartongen var trasig, vilket skulle visa sig gett ett problem som måste lösas. Och det värsta med att köpa begagnat är att man inte ska räkna med en monteringsbeskrivning. Nu skulle här kluras ut hur man kunde få ihop det till en cykel! Men först av med jackan för jag var genomsvett bara av att packa upp.


Efter att ha lånat skiftnyckel och griptång - och Adam - så kunde cykeln vikas ut och säkras, vilket visade sig inte var så svårt efter att stålet böjts till rätt position. Där började det likna barncykeln som Martina hade när hon var 5-6 år. och just då började jag undra vad jag hade gett mig in i hahaha
Men en överraskning var att jag fått helt nya breda 20' däck med grovt mönster, ny Shimanoväxel plus att pakethållaren faktiskt var en riktig pakethållare med fjäder. Jag hade trott att det liksom bara var en förvaringavsats, och att jag skulle räkna med att behöva spännband för att fästa saker där. Så var alltså icke fallet! En annan positiv överraskning var att stödet orkade hålla cykeln.


Monterade dit cykelsadeln (jättebekväm sadel för övrigt) och ställde in höjden. Jättelätt!


Vek upp styret, säkrade det och ställde in höjden. Och där var Avis - monterad och klar. En dubbelcheck på de fyra monteringspunkterna och sen lite shopping av mjölk, grädde, tomat, falukorv.


Nu hade jag ju med mig spännbandet och använde det så klart. Men du ser att jag använt själva pakethållaren också, va?


Sa Tack till Mr Adam Karlsson som varit snäll och hjälpt mig, och kunde börja träna att cykla. För det har stått på olika forum att det är lite annan teknik att cykla på den här typen av cyklar, eftersom styrutslaget är mer omedelbart. Och vad tyckte då jag? Jo, jag tyckte det påminde om att köra hoj (ja, motorcykel alltså) och hade inga som helst problem.
På vägen hittade jag frambromsen (det var ju bra), och lite senare bakbromsen (ännu bättre) som jag måste flytta på till bättre läge. Wiiiiiiii! Det var JÄTTEKUL att cykla - även om jag kände mig lite utav Mantorps original och de jag mötte tittade intresserat (på cykeln vill jag tro)! Testade mina fem växlar och konstaterade att iallafall fyra fungerade - ska se om jag kan fixa det själv. Utväxlingen var väl som förväntat men jag tror att om jag får 5:e växeln att gå i blir det ännu bättre. Lättcyklad var den iallafall!


Efter att ha roat mig med att cykla nedför backar och uppför, kom jag hem mycket nöjd med min investering från eBay för 872,22 kr. Tog bort matkassen och vek sedan ihop cykeln på ett par minuter och bar därefter glatt upp den och maten. Jag tyckte den inte vägde så mycket men vågen visade på 16,4 kg, faktiskt. Jag kan tro att cykeln väger runt 15 kg ren, normalvikt för en i stål (finns en del vikcyklar med aluminiumdetaljer och de väger straxt under 12).

Och väl hemma flyttade jag på Shoppingvagnen för att istället ha cykeln framför spegeln - och där står den bra!  Imorgon ska jag köpa lysen och lås. Under förutsättning att jag anser vädret tillåter det, blir det en utflykt runt Mantorp imorgon!

Så nu sitter jag här i soffan, med datorn i knät, TV:n på - allt är som vanligt. Enda skillnaden är att jag har en cykel i hallen och en shoppingvagn som plötsligt blev arbetslös :)

8 februari - Multi tasking is da shit

Packade, åt frulle, hade hotellservice, bloggade och tittade på TV innan jag lämnade rummet.
 

Har ju alltid haft svårt att bara göra en sak i taget. Här lyssnar jag på TV-ljudet och skriver och när något känns lite extra intressant fortsätter jag att skriva medan man tittat upp. Multi tasking is da shit!

Efter att ha checkat ut gick jag till poolbaren för att äta lunch. Idag var det för disigt att ligga vid poolen för min smak. Jag satt istället med "svenska kläder" och åt kycklingfilé med bacon.
 

Efter lunchen satte mig i biblioteket och fortsatte jobba vid datorn fram till det var dags att åka mot flygplatsen.
 
Efter lite krångel vid incheckningen (idag bestämde sig personalen för att ta betalt 16€ för att sända blomkartonger som gästerna köpt) kunde jag bege mig upp i Taxfreeområdet och ta en kopp kaffe.

Planet var försenat ungefär 20 minuter men iväg kom vi!Och med detta så är inläggen från Madeira slut för den här säsongen. Lite sorgligt! Men nu laddar jag för annan världsdel efter ett par veckors mellanlandning på svensk mark. Vi ses i kategorin "Bloggar från Sverige"!

7 februari - Japp, ett par timmars poolhäng

Vacker soluppgång, vacker dag...
 

Utsikt från min balkong
 

Och idag hann jag med ett par timmar poolhäng där jag låtsades att jag hade semester när jag la ner boken om Israel. (Behöver fräscha upp kunskaperna där innan jag åker dit om ett par veckor.)

Ännu en dag med toppenväder. Men snart blir det mot kallare breddgrader - Köpenhamn! Imorgon är det nämligen sista resan på Madeira för min del den här säsongen.

6 februari - Uppskörtad av taxichaufför

Idag åkte några gäster med mig upp till Monte. Vi tog lokalbussen upp, besökte Montes Madonna och gick vidare upp till kyrkan där Karl I av Habsburg och Madeiras Madonna står. Mina planer var att ta vita linbanan ner till Botaniska (10 minuter över ravinen) och gå där samt säga Hej till papegojorna i. Och då blev det också, men då minimerades gruppen till att bli en som åkte med mig. De andra tog gröna linbanan ner till stan istället.

Vädret var fantastiskt! Blå himmel och kanske 25 grader i solen. Och så fick vi ett äventyr också. Det började när vi kände oss klara med parken och gick ut för att ta lokalbussen ner.
 
Det stod ett par taxichaufförer med sina gula bilar vid nedre utgången, och eftersom det inte kostar så mycket mer att dela på en taxi mot att ta bussen tänkte vi att det kunde vara skönt att komma ända till hotellet. Vi satte oss och jag utgick ifrån att taxametern gick igång som vanligt. Det var ju väldigt dumt, det! För han började plötsligt prata om 17 Euro? Vad var det för något? Det kostar MAX 12 Euro. Men se, då skulle han bara köra oss ner til Funchal, sa han. Då blev jag förbannad och sa till honom att stanna genast - vilken han inte gjorde förrän efter 500 meter - men vägrade låta oss gå ur om vi inte betalade 5€! Jag kastade till honom pengarna och memorerade honom men glömde ta licensnumret. Det hade ju varit klokt.. Funchal fick således en taxichaufför som denna dag fick lättförtjänta pengar och kunde köra vidare och skörta upp några andra.

Det blev alltså lokalbussen ändå ner till Gamla stan. Där åt vi Espetada på restaurang Cidade Velha vid São Tiago-fästningen med utsikt över Atlanten innan vi tog ny lokalbuss till vårt hotell.
 

En väldigt vacker och innehållsrik dag blev det!

5 februari - Madeiras östra sida

En solig dag fick vi med underbar värme. Men det började blåsigt och kallt när vi åkte vår vanliga rundtur: Camacha med korgflätning - bergsbestigning till Pico de Arriero, Madeiras 3:e högsta topp över 1800 m ö h där vi var över molngränsen och hade vidunderlig utsikt! Därefter gick vi längs med levadan till utkiksplatsen Balcões och gästerna tömde försäljningskorgarna med Agapanthus praecox (Blå Afrikas lilja/Kärlekslilja). Där sprack molnen upp och min jacka åkte ner i ryggsäcken.
Lunchen åt vi i Temaparken i Santana och efter kaffe gick en del till museet, andra flanerade runt i rekreationområdet. Själv satsade jag på 4-minuters båtfärd och snabbvisit på museet!
 
Nytt bildspel väntar här nedan!
Idag provade jag lägga in musik från ett program som Windows Moviemaker länkar till Free Music Archive, Du kan tro att jag blev rädd och MYCKET förvånad när jag får en Upphovsrättsvarning! Jag måste ha missat något utöver krysset att jag skulle använda musiken till video...
Tanken var annars att ni skulle få Uniform Motions låt "An island". Tyckte den kunde passa :) men den får ni alltså tänka er istället. Nu vågar jag inte lägga in musik någon gång mer och är verkligen jättebesviken.
Men jag hoppas mina foton kan glädja er tillräckligt!
 

4 februari - Mimosalevadan

Idag stod Levadavandring på programmet. Vi åkte upp till Mimosalevadan i Maroços och gick sedan ner till Machico - 9 km enligt våra stegräknare. När jag kom hem upptäckte jag att jag tagit ovanligt lite bilder så ni får hålla till godo med de som var. Tur det blev några tagna iallafall!
 

3 februari - Blommor och vin

Rundvandring i Funchal stod på schemat idag. Det är så himla trevlig stad, alltså. Ja, hela ön ligger mig varm om hjärtat men huvudstaden är så spännande i sig, tycker jag. Och många bilder blev det eftersom jag både gick in, med gästerna, och gick hem med en liten avstickare in till Madeiras ministers trädgård!

Här har du ett bildspel!
 

2 februari - Wooooooow! Vågorna på Nordvästra Madeira, alltså


Utflykten till Västra Madeira startade med stopp i Camara de Lobos där vi tog en kort promenad och ett studiebesök i kyrkan till forne soldaten i Diocletians armé och numera helgonet S:t Sebastiian.

Vårt nästa stopp blev Cabo Girão, europas 5e högsta klippa - Homelen 860 meter, Cape Enniberg 750 meter, Vixia Herbeira 613 meter, Preikestolen 604 meter och Slieve League 601 meter är högre oavsett vad era guideböcker elller turistbroschyrer säger :)
Men jag har redan lagt ut så många bilder från höjden att ni får nöja mer med Mimosan idag.


Härifrån åker vi upp mot platån, Paul da Serra men idag fick vi ta en annan väg eftersom den vanliga vägen var avstängd. Det gjorde att vi fick åka genom andra landskap och bebyggelse upp vilket var jättekul som omväxling, kanske för mig speciellt! Uppe på platån fick vi se upp för komockorna och de oranga flugorna.


På norra sidan var Atlanten vild. Det syntes redan vid utkikspunkten ovanför Porto Moniz. Och när vi kom ner var varenda bassäng avstängd så det blev 3-rätters lunch och sedan ut och beundra havet!


Och för dig som inte orkar kolla på filmen kan du antingen gå direkt till häftigaste vågen 3:57 minuter in i filmen eller bara kolla på bilderna här nere! Så jäkla coolt det VAAAAR, alltså!!!En av mina galanta damer firade sin 75-års dag idag och hade tänkt gå i och bada, trots att jag berättade om de 15 graderna. Lite besviken blev hon allt men jag kompenserade med rosa falsk champagne och hoppas det var lite plåster på såret!

Vi hade två stopp innan vi skulle korsa Madeira och vända hemåt. Madeiras brudslöja, alltid lika poppis kanske mest med tanke på att där ligger öns kanske billigaste souvenirbutik (utom ett par saker)!

Sista stoppet den här dagen är i São Vicente där vi tog en liten promenad där kyrkogården ingår. Jag tycker faktiskt att den är rätt trevlig och synd att missa :)
 
Kvällen spreds vi alla för vinden. Det är middag på egen hand. En de gick till den trevliga restaurangen i området med Papegojan som hälsar gästerna välkommen. Halva gruppen hakade på mig bort till Pingo Dolce där vi handlade mat på lösvikt som sedan kunde ätas på respektive balkong. Ett väldigt populärt alternativt, har det visat sig!

1 februari - Omdirigering till Porto Santo?

Igår var det avslutningsmiddag och idag skulle jag få säga Hej då till den passerade veckans roliga gäster. Alltid lika trist!

Vi har haft tur med vädret hela veckan och det höll i sig fram till klockan ett ungefär, så för första gången gick jag ner och fick två timmar sol. En lätt rosa ton uppenbarade sig när jag kom upp på rummet för att klä om och gå att köpa lunch.
 
Precis när vi skulle lämna hotellet och åka till flygplatsen händer det! Väderomslag! Regn och moln som gick nedanför (!) motorvägen och blåst. Men iväg kom vi och incheckningen var öppen så så långt fanns inga synliga problem.
 

Trine från danska Kulturresor och jag gjorde sällskap under en kopp kaffe och insåg att det där ovädret INTE var att leka med!


Helt obekymrade var dock de portugisiska männen på flygplatsen som bekymmerslöst satt fängslade och tittade på fotbollsmatchen

Fyra tidigare flyg hade blivit omdirigerade till grannön Porto Santo. Man kunde inte landa på Madeira. Det här händer inte ofta men när det sker så blir det lite besvärligt, kan man säga. Trine och jag satt och höll tummarna för att vi skulle slippa gå upp till flygledningen, ta reda på om gästerna kunde komma till Madeira idag eller imorgon, och sedan göra om i våra program. Det var hela tiden uppdatering på monitorn och tiden för köpenhamnsflyget ändrade sig ett par gånger. Plötsligt fick vi se ordet LANDED 17:51 och vi kunde pusta ut! Vilken lycka! Tänk om gästerna hade fått åka till ett hotell på "fel" ö och komma en dag senare till Madeira och liksom missa en dag, visserligen till förmån för annan typ av äventyr, men ändå!

Nej, det blev ingen omdirigering av "vårt" plan och gästerna kunde komma ut med sina bagage lyckligt ovetande. Så efter att ha samlat alla gäster kunde vi gå till bussen som vanligt, åka till hotellet och checka in som vanligt och ha välkomstmöte och middag som vanligt. Det känns som om det blir ytterligare en bra vecka - som vanligt :)

31 januari - Kinesiskt nyår

Nåja, inte för att jag firar det till vardags men jag blev påmind om det eftersom en av resenärerna kom från Kina :) och hon följde med till Reids Palace. Där hade vi bokat bord på verandan till klockan tre för att dricka Afternoon Tea på brittiskt vis. Coolt använda 33,50€ måste jag säga, och ett tips till dig som vill göra något utöver det vanliga på din semester i Funchal.

Två kannor te (man får välja te från menyn i egen kanna och påfyllning om man vill),
Fem fingersandwiches med olika fyllningar (och ja, man var mätt redan där),
En scones med grädde och jordgubbssylt (hur goda kalorier som helst!)
En liten lyxig kaka (där jag motiverade mig med att det var ju trots allt blåbär på)

 
Över 1,5 timme blev vi kvar... men man kan ju inte bara rusa därfrån. Det blev ett studiebesök på damrummet (som var en besvikelse eftersom det var så vanligt) och en tur ner till Reid's souvenirbutik där jag blev lite förtjust i en väldigt(!) liten väska i turkos mocka och skinn för det facila priset 29€... som jag motvilligt ställde tillbaka på hyllan efter att ha gjort ett överslag i resterna av mitt plånboksinnehåll. Den hade säkert gjort sig bra i väskan, men det gjorde den på hyllan också :)

RSS 2.0