29/9-13/10 Thailand - rundresa och solsemester på Koh Chang

Här kommer glimtar från min senaste rundresa.
Vill veta mer om det vi besöker? Häng med på nästa tur vettja!
Kan ju inte berätta allt på bloggen fattar du, la!


29 september  - Från Rappestad till Arlanda

Tog bilen in till Linköping och hämtade upp Milla som också skulle till centralstationen. Vi parkerade bilen på långtidsparkeringen så hon hade den när hon kom från Norrköping.

Sedan tog SJ, fascinerande nog, mig utan problem till min slutdestination idag.



Väl på Arlanda checkade jag in mitt bagage hos SAS -  och det blev ju en intressant företeelse utan något tänk bakom kändes det som.

Du ska checka in bagaget själv och få boardingcard i från automaten. Där får du även bagagelapparna som du själv sätter på din väska. Men sen, förstår du, sen finns det inget bagage-drop!?
Istället får du stå i en helt "normal"  kö fram till inceckningsdisken, där man visar pass och biljett samt väger bagaget och skickar iväg.  Snacka om dubbelarbete!


7,6 kilo i packningen den här rundresan. Tror det är ett personligt rekord, faktiskt!

Det var middagstid och jag var ju som vanligt i god tid. Det blev därför en tråkig lasagne i en av SkyCitys restauranger. Men det skulle dröja innan det blev mat på planet så jag behövde ju något i magen!


Lunch på Sbarro i Sky City

Slog en lov i Taxfree, köpte några chokladkartonger till mina kollegor och hittade en jättekul ryggsäck i form av en Ahlgrens Bil som dock fick stå kvar på hyllan.



Att Arlanda är en busy flygplats är ingen tvekan. Det var köbildning för departure!



Inflygning från Sverige till Danmark


Vi lämnar Sverige...


och kommer till Danmark.

Köpenhamns flygplats - fortfarande den 29e


Gillar Köpenhamns internationella flygplats. Det finns ganska många butiker och restauranger. Du hittar även en H&M! Gick in och kollade helt kort men jag måste säga att det var inte särskilt kul kläder :/


En svensk känd klädkedja ligger mitt i flygplatsen


Öppnade datorn och kollade på film innan jag gick iväg till gaten för att åka vidare mot Bangkok

Antal steg: 15123


30 september - Förflyttning: 8614.04 km i luften

Resan är lång och den är ganska slitsam eftersom du sitter still i nästan 10 timmar i streck och får sova sittande dessutom. Men fram kom jag - och gästerna också. De mötte jag upp tillsammans med rundresans lokalguide, Be.

Från flygplatsen åkte vi direkt till Baiyoke hotel där vi skulle bo två nätter. Den här första kvällen har man inte så mycket energi till några större event. Därför valde vi att åka på en enkel flodtur på Chao Praya med mat och underhållning och underbar utsikt över ett upplyst Krung Thep (som Bangkok egentligen heter).


Bangkok - River Cruise och utsikt över Wat Arun (Gryningstemplet)


På turen var vi nästan de enda farangerna (västlänningar) och vi blev bland annat underhållna av traditionella danser från Thailand.

Efter flodturen var vi några som åkte upp till 83:e våningen och jag passade på att filma "rundturen" så ni även får se Bangkok by night!  (Har tidigare publicerat samma rundtur fast på dagen! Ligger på Maria Graube Youtube-kanal, för den som är intresserad)


Panorama utsikt från Baiyoke hotel, Bangkok

Antal steg: 15852


1 oktober - Grand Palace och Wat Pho
Tvingade mig att ligga kvar till halv sex eftersom frukosten inte serveras förrän 06.00 och jag behöver äta så fort jag vaknar. Drog isär gardiinerna och tog ett kort på min utsikt.  Helt okej, va?


Utsikt från hotellrummet

Vår utflykt idag gick till Grand Palace. Där bör jag inte guida utan lämnar över till Be och översätter och svarar på frågor lite snyggt bara. I övrigt guidar vi tillsammans. Be tar lite och jag lägger tilll sånt som jag tycker känns intressant för gästerna att veta. Det innebär att vi delar på guidningen både i och utanför bussen, precis som det ska vara :).

Ni har ju sett bilder däirifrån tidigare så det blev bara ett kort taget där idag. Ska försöka ta lite fler nästa gång för nog är det roligt med bilder, eller hur?


Skylten säger: Ställ inte skorna här...


I Wat Pho hade vi det obligatoriska stoppet hos den liggande buddhan och de flesta provade på lite Thai massage.


I Wat Pho står kinesiska statyer på vakt



Har du tjugo önskningar? Här finns förutsättningar för att få dem uppfyllda. Tänk bara på att vara försiktig med vad du önskar - de kan gå i uppfyllelse vilket innebär att du även får ta konsekvensen av dina önskningar...


46 m lång, 15 hög


Att stå givakt i värmen kan vara ansträngande


Det är alltid lika spännande att åka på kanalerna i Bangkok. Och efter Wat Pho blev det av, minsann! Båttur på Chao Praya och en av kanalerna (kallas klong).
Det var väldigt mycket vatten så vi kunde inte komma runt som vanligt utan fick vända efter halva. Och det där med vatten kom att bli något av en följetong den här rundresan.

Om man har tur och det är vackert väder när man åker på klongerna kan man få se "water monitors", varanerna som bor där. De brukar ligga och sola på trapporna upp till husen där. Idag hade vi dessvärre molnigt så jag trodde chanserna var mycket små men dröm om min förvåning: En av de större jag har sett låg där till allas vår beskådan! Och jag blev lycklig! Underbart vackra djur!
(Däremot betyder de inte tur här i Thailand utan anses komma med motsatt verkan. Därav deras namn på thai som översatt till engelska betyder "The bad guy". Kanske för att den äter större djur och kanske gett sig på människor, gissar jag.)


En 'Tua Hea' (Varanus salvator macromaculatus = Water monitorengelska)

På kvällen blev det tid för shopping för de som ville. Några åkte på Calypso, en jättebra Ladyboyshow här i stan.

Jag tog en promenad runt kvarteret men hade inget direkt ärende att shoppa så jag hoppade in för en hamburgare på KFC. Sen gick jag faktiskt tillbaka till Thailands (just nu) högsta byggnad och intog horisontalläge.



Antal steg: 18312


2 oktober - Från Bangkok mot floden Kwai

Tidigt på morgonen åkte vi till Damnoen Saduak, flytande marknaden som är känd från James Bond-filmen "Mannen med den gyllene pistolen". Lätt att ta sig dit och den är öppen varje dag 07-11. Dessvärre blir det alltmer souvenirer så jag tror jag ska se efter något alternativ.
Gillar Bang ‘Khu’ Wiang fast den är öppen 04-07 och lite besvärligt att ta sig till, så det kanske inte blir så poppis bland gästerna? (Andra marknader finns men är öppna på helgerna mest)


Shoppa souvenirer på flytande marknaden är ingen bra affär. Du handlar billigare på andra ställen. Bättre att läska sig med en kokosnöt.

Dödens järnväg i Kanchanaburi blev nästa besök. Men vi hade fått göra ett extra stopp och var lite sena till stationen. Det blev till att leta efter infarten till stationen efter. haha. Jag märkte inget förrän Gai, bussmedhjälparen, hoppade ut ur bussen och frågade efter vägen. Men med kom vi!


Dödens järnväg där en krigsfånge dog per lagd sliper (ca 120 000)

Innan vi åkte ner till floden Kwai gick vi igenom Hell fire pass och besökte museet. Alltid mäktigt och rörande att besöka såna här typer av historiska platser...


"Chong Khao Khart" = Hell fire pass på thai


Efter den här dagen var det välkommet att åka båttransfer till vårt hotell i regnskogen vid floden (River Kwai resotel). Här arbetar många Mon, ett folkslag som du hittar vid gränsen till Myanmar (Burma) och de har också en musik/dans/sångshow. Så efter kvällens buffé gick jag med till showen.


Trummisen på bilden till höger
är mesta underhållningen även om de andra är bra.

Antal steg: 8741


3 oktober - Nationalpark i regnskogen

En morgonpromenad upp i bergen för att besöka lavagrottan med stalagtiter och stalagmiter. Nog för att det är vackert att se på men det roligaste är fladdermössen, tycker jag!




Det är hög luftfuktighet i grottan och varmt ute så efter den här promenaden gick vi tillbaka till hotellet och bytte kläder för att sedan ta en båttur på floden med regnskogen runt oss. Vi skulle till Nationalparken Sai Yok, dels för att se vattenfallen men också för att äta mat på en flodbåt.

En scen i Deer Hunter (1978) spelades faktiskt in här (när de tvingades spela Rysk roulette, om du minns).





Antal steg: 7544


4 oktober - Från vatten... till vatten.
Efter ännu en frukost med utsikt över morgondis över regnskogen var det dags att packa ihop och åka vidare på vår rundresa.



Alla väskor i båtarna - Check!
Alla gäster i båtarna - Check!
Ok! Mot bussen!



På väg mot Ayutthaya som var dagens slutmål, stannade vi för att besöka en av kyrkogårdarna (ja, det finns fler, serrö) för de som omkommit under japanernas kommando vid byggandet av järnvägen mellan Thailand och Burma!



Vidare ner söderut stannade vi och tog en promenad över bron som går över floden vi nyss lämnade.
Men bron är faktiskt bara en i mängden som byggdes och den berättade historien om just den här är inte helt med sanningen överensstämmande.
Emellertid är den för evigt uppmärksammad efter brittiska filmklassikern "Bron över floden Kwai" från 1957/58 med Alec Guinness i huvudrollen (baserades på Pierre Boulles roman från 1952).



Efter vårt stopp vid bron hade det kommit en en stackars fjäril i bussen. Den flög omkring framme vid mig och plötsligt hade den satt sig på min hand. Efter att vi hade pratats vid en stund flög den ner och satte sig på min board och där satt den en lång stund. Då var jag förvissad om att vi skulle ha tur på vår rundresa - och så var det. Det var något varje dag som vi hade tur med och det hade mest med regn och vår placering att göra!

Det hade kommit varningar om översvämningar i Ayutthaya men eftersom översvämningar är något som inträffar varje år och att här löser vi problem OM de inträffar - inte IFALL de inträffar (det vill säga att vi inte löser problem som inte uppståttt än!).
Men på vägen ner mot låglandet såg vi hur vatten hade översvämmat risfälten rejält. Och på väg till vår restaurang som faktiskt låg bland risfälten, var det visserligen lite vatten på en del ställen också men vi hade inga problem att ta oss fram!




Kanonkuleträdet vid vårt lunchställe

I Ayutthaya besökte vi Wat Phra Sri Sanphet och Wat Mahathat. Den här före detta ruinhuvudstaden har påverkats av tidigare jordbävningar och översvämningar så prangen (khmeriska torn) lutar och en del har redan rasat. Jag är rädd att jag kommer få se ännu fler förstörelse nästa gång jag kommer...


Wat Mahathat med Buddhas ansikte i trädet som också håller upp väggen


Vi kom fram till Krungsri River hotell på eftermiddagen. Det blev en tur till 7Eleven, en dusch och sedan en middag på Thairestaurangen (som är något av ett äventyr då personalen inte pratar särskilt mycket engelska och inte vet helt vad det innebär att ge service - men man går dit för maten!).

På väg till 7Eleven insåg jag att översvämningen från Pa Sak-floden kunde komma att bli riktigt besvärligt.


Tempelområdet och bostäderna omkring låg i vatten...

Antal steg: 12 066


5 oktober - Elefantön utan vilda elefanter
Efter frukosten packade vi in oss i bussen och idag handlade det om ren transportsträcka. Vi tog emelleritd två stopp på vägen, ett vid motorvägens enda Servicecenter och sedan en snabbpaus för toalettbesök.


Vy från mitt hotellrum över bron som går över Pa Sak.

Vi tog oss utan problem ner vidare söderut mot kambodjanska gränsen. Nåja, nu skulle vi ju inte till Angkor wat på den här turen. Vårt slutmål var ju Koh Chang, elefantön (kallas så för sin forms skull). Här tog vi farväl av Be vars uppdrag nou var slut! Hon skulle tillbaka till Bangkok och sen vidare till KL = Kuala Lumpur där hon skulle hälsa på sin pojkvän).

Till Koh Chang finns ingen bro så man får ta en båt, men det tar bara typ 30 minuter.



På kajen stod Yim och Tam  (lokalguider) och tog emot oss, jämte chaufförerna till våra tre minibussar. Och efter en busstur utefter norra och västra kusten kom vi fram till Tropicana resort & spa på Praow Beach!

Då hade vi hunnit planera klart för veckans utflykter (Båttur i nationalparken, Okända Koh Chang med utflykt på östra  oexploaterade sidan och Safari med elefantridning bland annat och på västra sidan!).

På kvällen tog jag och några gäster en liten promenad till 7Eleven (ja, de växer som svampar ur jorden i Thailand) för lite proviantering. Vi tog vägen via templet och där hängde munkarnas dräkter på tork. Man blir allt lite glad av den oranga färgen!



De flesta åt på restaurangen på hotellet och nog hade vi lite tur för de bjöd på eldshow idag!



Antal steg: 7254


6 oktober
En molning morgon men att äta frukost nere vid beachen kl 06.30 i 27 graders värme känns okej iallafall :)


Här äter vi lunch till frukost. Passar helt mig själ - och hotellhunden hehe

Idag jobbade jag undan på kontoret och kunde höra av mig till nära och kära. Det har inte blivit mycket sånt under rundresan. Har ju lite annat att tänka på då!


Jippiiiie! Jeanstyg!

På kvällen hakade jag på till skräddaren och tur var väl detta, för vad hittade jag väl där???
Jo, ett jeanstyg! Som jag har väntat på att de skulle få in det på Samui - men icke! Det var tydligen meningen att jag skulle hitta det på en annan ö!
Det blev så klart ett par kostymbyxor beställda i detta tyg. Av det blårutiga tyget blev det en arbetsskjortal

Antal steg: 7323


7 oktober - Båttur i arkepelagen
Klockan åtta kom minibussarna och hämtade oss. Vi åkte ner till Bang Bao (Fisherman Village) där båten väntade. Och det blev en väldigt trevlig tur med två snorkel-, ett lunch och ett bad/kaffestopp (på Koh Wai där jag tog flest bilder idag).


Bang Bao


På Koh Wai finns bland annat ett havssköldpadde-sjukhus


Koh Wai


I Koh Wai la kaptenen (andra från höger) i nytt sisalsnöre som drogs bakom båten hela vägen hem.

På kvällen upptäckte jag till min stora besvikelse att min LED-ficklampa inköpt för den svindlande summan utav 10 kronor på Ullared, hade försvunnit under utflykten. Jag måste ha fastnat med den vid något tillfälle... Oerhört smärtsamt!



Antal steg: 5866


8 oktober - Shopping! Shopping?

På Koh Chang handlar det inte om shopping. Det finns souvenirbutiker, några privata små förnödenhetsbutiker  och 7Eleven på ön, that's it!
På den här ön handlar det om att sola, slappa och bada. Men två tredjedelar av gruppen ville ha lite presenter med sig hem ifrån Thailand så vi bestämde oss för att åka till White sands ett par timmar.
Jag bokade en minibuss och en Songtao via hotellet och klockan tio begav vi oss av.
En timme senare var åtminsteone jag klar. Då hade jag köpt några vykort och frimärken och en ny solklänning. Det var vad jag personligen hade på min lista.

Väntade utanför vinbutiken som skulle öppna klockan elva men dit skulle ingen komma förrän klockan 12 berättade man för mig (idé att skifta öppettider på dörren kanske?). Istället gick jag och tog en kaffe latte på stranden med några i sälllskapet. 


Hade hoppats att de skulle haft det goda Mangosteenvinet som finns på Samui, men de hade bara importerade utländska viner... Lite beiget!


Att gå och fika betydde "Ta en öl" för några, men i Thailand har man ingen öl-kultur - eller vinkultur heller för den delen - så här serveras öl och rött vin med glas fyllda med is... Underbart!

När jag kom hem hade jag fått elefanter av handdukarna dekorerade med blommor av städerskan. Faktum är att städerskorna hade nya figurer nästan varje dag men jag gillade elefanterna bäst, känner jag.



Igår kväll hade jag tvättat upp lite kläder och hängt ut över natten och dagen, och kan du tänka dig - en SNIGEL hade tagit sig friheten att ta en promenad över min svarta tröja. Så himla fräckt, alltså!



Antal steg: 11 296


9 oktober - Safari med elefanter och makaker
Vi startade morgonen med elefantridning inte så långt från hotellet. Det ligger som en sjö där och man rider med elefanten där, vilket är lite coolt. Många andra turer är bara i djungeln.

Dessvärre när vi klappat elefanterna, matat elefantbäbisen (vars namn översatt till svenska betyder Ny) med bananer och vi åt frukt, kom hällregnet. Det blev till att planera om i programmet. Så kan det vara när naturen sätter en käpp i hjulet.

Men vi hade privilegiet att träffa på en av öns apflockar som lever vilt här! Det är allt trevligt att se djur i sin rätta miljö...



På väg till Ficherman Village klarnade det upp och regnet försvann.


Lunchen åt vi i Bang Bao och där blev det lite tid för shoppning också!

På eftermiddagen kunde vi åka till vattenfallet. Det var dock ganska besvärligt klättring på lite slippriga stenar och en hel del vatten att gå igenom. Men fram kom vi och de flesta hoppade i och badade!



På grund av regnet kunde vi inte åka till familjen som arbetar på gummiplantagen - och någon skörd av gummi kom inte att ske den här dagen, också på grund av regnet...

Antal steg: 11144


10 oktober - Ut i det okända

Som vanligt låg Paviljong 5-katten och sov på mattan när jag gick till frukosten. Och på vägen dit passade jag på att ta kort på den rosa bananblomman. Är så van att se den purpurröda att den kändes lite unik.



Idag hade jag sällskap till frukosten, inte av katten eller hunden, utan av Alex, en kollega som kom med sin rundresa hit igår. Ganska trevligt att ha någon att äta frukost med, det vill säga är lika morgonpigg som mig!

Och kan du tänka dig, idag var det dags för en utflykt igen! Idag skulle vi till den östra sidan. Och den här ön är lite tvärt emot vad Samui är. Där är västra sidan full med turister och den östra mer oexploaterad.

Vi åkte först till Ao Sapparod Bay för att besöka det kinesiska templet till Chao Por och Chao Mae, gudfar och gudmor till ön. Därefter åkte vi till vattenfallet Klong Nonsi. Dit är lite enklare att ta sig mot det igår, men kanske inte lika fint då. Å andra sidan är promenaden förbi ett andehus och genom fruktodlingar och djungel.

Innan lunch tog vi en härlig båttur i Salak Phet i viken som mynnar ut i havet med mangroveskog på ömse sidor. Klart coolt! Hade tänkt ta en promenad i mangroveskogen med gästerna också, men så kom det ett monsunregn precis när vi var ute på "sjön" vilket hade betytt att vi skulle behöva mer eller mindre vada, så jag valde bort det.

Vi åt en härlig lunch och hade därefter planerat att åka till en utsiktspunkt nästan helt söderut på ön. Den ligger jättefint men på grund av de sista regnet som kom idag hade det varit jordskred så vi hade ingen väg att åka på. Men vi var alla glada över att vi inte hade åkt dit först, som jag faktiskt hade tänkt! Då hade vi haft liiiite större problem - att komma till hotellet!

Det blev iallafall ett besök på ananasplantage. Det är visserligen inte sässong helt men vi såg några som kunde dokumenteras på bild! På väg till bussen igen passade jag på att ta ett kort på den imponerande Älghornsbräken som växer här!



Även om landsutflykterna inte blev helt som jag hade tänkt mig så hoppas jag och tror att gästerna var glada över utflykterna både igår och idag och att de fick härliga upplevelser med sig hem :)

Innan jag slog mig till ro idag bestämde jag mig för att ta lite bilder från Tropicana, vårt hotell.
Det är en himla trevligt resort med mysigt spa och restaurang som serverar riktigt god och prisvärd mat, vill jag påstå.



Men det blev inget restaurangbesök idag, varken på hotellet eller på huvudgatan. Idag blev det en matlåda: köttfärs med chili och basilika och ris från 7Eleven - en vanlig mariamat alltså!



11 oktober - By for now

Bell boysens vagnar stod på parkeringen redo att ta hand om vår packning imorgon bitti.
Solen lyste på min frukost idag och jag njöt i fulla drag, även denna dag tillsammans med min kollega!



Det enda som var på programmet för gästerna idag egentligen var att samlas till kvällen för gemensam avskedsdrink. Själv satt jag på kontoret fram till halv fyra.
Hade bland annat fått mail från Tyskland från en Inger som ville ha min koreografi på Milk Cow Boogie att lära ut där! Var inte det lite kul?
Hade även fått mail från Philip med två roliga förslag på uppdrag till våren som jag tackade ja till.

Även om datorn krävde sin uppmärksamhet kunde jag avsätta tid för en timme sol på förmiddagen och 45 minuter på eftermiddagen, vilket självklart gjorde mig tacksam!


Jag hade bokat bord på hotellet en skaplig tid så de kunde välja att bara ta en drink och gå vidare ut och äta - eller äta på restaurang. Och de hade dukat jättefint... men så kom regnet och vi fick lämna långbordet till förmån för fyra bord in under tak.



12 oktober - Bye, bye

På grund av översvämningarna i låglandet garderade jag mig lite extra för hemfärden. Det innebar att vi lämnade hotellet redan kl 12 istället för 14.



Men så kom vi över till andra sidan och där stod bara lokalguiden från Bangkok, Ton! Bussen hade inte kommit.
Han var ny och hittade inte till vår pir... och det var poliskontroller på vägen ner.
Det slutade med att vi kom iväg kl 15.30 och min marginal hade försvunnit.
Men niema problema. Vi hade inga som helst bekymmer att komma till flygplatsen, Suvarnabhumi. Det var ett parti med lite vatten på vägen men mer än så blev det inte!

Vi checkade in vårt bagage och skiljdes åt. En promenad bland butikerna för lite shopping, lite mellis på någon restaurang och några toalettbesök hanns med fram tills dygnet bytte datum till den 13 oktober.


13 oktober

Avresa kl 00.25 och efter tio timmar blev det mellanlandning i Köpenhamn med definitivt farväl av gästerna för den här gången.
En timme senare landade jag på svensk mark vilket ju innebär att det inlägget hamnar i "Bloggar från Sverige" och får ett  eget blogginlägg. Vi ses där!

Kommentarer
Postat av: Millan

hehe sån incheckning hade dem när vi åkte till Amsterdam också, jättekonstigt, som du säger.

2011-10-16 @ 21:54:22
URL: http://mammami.se
Postat av: Anonym

Jag undrar lite om bilden du hade på ahlgrens bil väskorna.
Köpte du dem eller tog du bara ett foto på dem?
Varför jag undrar detta beror på att jag försöker hitta en sådan väska.
Om du har någon sådan undrar jag om du skulle kunna tänka dig att sälja den.

MVH/
Mathilda

Svar: Hej!Näe jag tog bara kort. Tror det var något specialtillfälle för jag har inte sett den på Arlanda sedan dess och jag är ju där rätt ofta. Kolla på Tradera och Blocket. Kanske någon kan sälja en sån väska där?
Hoppas du hittar nån!

Maria
Maria

2012-10-21 @ 23:32:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0