29 dec - Omvärldsspaning!?

Peach Melba
På min Marrakech-utflykt idag fick jag inte så mycket frågor om Marocko eller staden vi besökte.
Men en klurig fråga fick jag. Den handlade om... Peach Melba (!)  - jag hade ingen aning om vad det var för något. Det forskade jag så klart i när jag kom  hem.Och det här fick jag fram:

I början av 1890-talet kom den australiska sångerskan Nellie Melba till London för att uppträda i Wagner's opera Lohengrin på Covent Garden. För att fira hennes succé anordnade Greven av Orléans en middag. Till hennes ära komponerades då Peach Melba, en efterrätt, av hotell Savoys köksmästare Auguste Escoffier. Ursprungligen baserades den på hela färska persikor som kokas i en sockerlag och får svalna. Dessa serveras sedan med hallonsås och vaniljglass. Vill du själv testa att göra den har du receptet här!

Melba är dessutom ett äpple som kan odlas gynnsammast i zon II-V. Sorten är uppkallade efter samma sångerska som i exemplet ovan. Du skördar den i september och den håller bara ett par dagar...

Blommande Bougainvillea på hotell Odyssee Park

Omvärldsspaning
Jag lärde mig dessutom nya ord/uttryck från några gäster idag. Favoriten var Omvärldsspaning.
Det är det lärare i Botkyrka ägnar sig åt när de får göra ett studiebesök på en annan skola med samma inriktning som deras egen - i Sverige... Kändes väldigt smalt och outvecklande i min värld.
Haha tänk om jag skulle omvärldsspana i Agadir och se hur Vings reseledarna arbetar här? Det borde väl vara samma sak haha

När jag googlade på ordet insåg jag att detta måste vara ett nytt modeord. Kolla här! (Och det ska erkännas att jag hittade skolor, vars ledning, fått åka bland annat till Japan och kolla hur skolan gör där.)

Om man nu måste hålla budgeten nere men ändå utveckla verksamheten så har jag ett Low Budget-förslag till kommunerna i Sverige: Sätt lärare i lärarrummet och brainstorma i grupp istället.
Låt en eller två i personalen ansvara för att skriva på Whiteboarden och göra en mind-map. Inga idéer är fel eller galna i en Brainstormning Det finns en massa idéer och kompetenser som inte tas tillvara! Det skulle kanske kunna skapa arbetsglädje hos dem som inte älskar sitt jobb längre och borde säga upp sig och byta karriär!!!
När man är klar går man igenom alla idéer och väljer bort, gör om och snart kommer man ha några vettiga och realistiska idéer att jobba utifrån. Om jag skulle bli erbjuden jobb som rektor skulle det vara det första jag gjorde garanterat!
Vet du, jag kan inte erinra mig att man någonsin ens testat den här idén på en skola! Määääärkliiiiigt! Så om du är räka och läser det här - varför inte vara första skolan med kollektiv Brainstorming och se vad som händer? Ja säger bara en sak - det kan inte bli värre än det är. För jag tycker inte att svenska skolan fungerar särskilt bra, jag.

Transfer Arlanda - Linköping
Fick svar från Onlinetaxi att priserna för att åka taxi i vanlig bil från Arlanda hem till Linköping kostar:
  • Kl 06-18    3.000 SEK
  • Kl 18-24    3.812 SEK

Billigaste flygresan? 2.247 (gäller för resa 22 mars 2011 och priset är från 29 dec 2010) SEK. Men minst två byten är det för att komma till Linköping. Det går inga direktflyg! Det blir via byten i såväl Oslo som Köpenhamn med restid minst 6h 15min!!! Kolla här får du se själv!

MYCKET bekvämare och inte mycket dyrare om man väljer taxi alltså! Behåller mailkontakten med Onlinetaxi helt klart.

Imorgon har jag ledig dag och enligt prognosen ska det vara molnigt hela dagen fram till  kl 18. Vi får se vad jag för slags omvärldsspaning jag kommer ägna mig åt!

Antal steg idag: 9.017

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0