30 nov - Till Melilla på visumresa?

Vaknade klockan tre första gången. Gick upp, käkade ett par chips (jaja, inte det nyttigaste men jag ville ha något snabbt för att inte vakna för mycket), drack lite vatten och somnade därefter om. Nästa gång jag vaknade var klockan 07.15!!! Kan inte minnas när jag sov så länge sist. Kanske nåt år sen...

Men jag kan ju inte påstå att jag blev särskilt stressad. Jag behöver två timmars startstrecka och det skulle jag ju ha ändå. Jag behövde inte börja min arbetsdag förrän nio och skulle jobba hemma först- om ingen ringde på servicemobilen och behövde ha min hjälp. Jag planerade inte att åka till kontoret och jobba förrän efter lunch.

Gick in på yr.no och kolla vädret. Det ser fortfarande ut att bli mest uppehåll imorgon och på torsdag. Till och med att solen ska titta fram, även i Marrakech.

01.12.2010

Delvis skyet 15° Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvest

Delvis skyet. Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvest. 0,3 mm nedbør i døgnet.

 

Stackars Therese, Hon skulle upp dit idag på sin ledig dag för att ha något att göra. Det är inte så kul att sitta på rummet en hel fridag. Vi är båda såna att vi vill hitta på saker.
På tal om det så ska vi två försöka åka på visumresa till den spanska enklaven Melilla om några veckor! Det är som så att även om vi  har uppehålls- och arbetstillstånd så måste vi ut ur landet var tredje månad. Vi tänkte ta bussen till Marrakech, tåget därifrån till Tanger och sen bussen till Melilla... Vi vet inte hur möjligt det är men vi tar nog och chansar... Kan bli hur roligt som helst!

MELILLA-HISTORIA
Staden var ursprungligen en fenicisk koloni (fenicierna kom från området där Libyen ligger idag)  och under vikingatiden en viktig handelsplats. Man tror att Melilla är motsvarande romarnas Rusadir (kallades Ryssadiron av Ptolemaios).Staden togs från morerna i slutet av 1400-talet och blev spanskt territorium vid samma tidsperiod.
Jämte Ceuta, som också är spansk enklav (ett område innanför en statsgräns men hör till en annan stat), ingick inte Melilla i kolonin Marocko styrd av Frankrike 1912-1956. Före 1995 låg staden under spanska provinsen Malagas administrativa styre men sedan samma år är man självstyrande.
Eftersom det är en gräns mellan Afrika och EU är staden omgärdad med 6 meter höga stängsel, belysning, rörelsedetektorer och vakttorn för att förhindra illegal invandring.
Marocko gör anspråk på båda enklaverna men hjälper ändå till att försvara gränsen så länge den finns som det ser ut....


11.47 sprack molntäcket upp och vi fick se solen i 45 minuter. Käkade lunch (inga kåldolmar dock) och gick till jobbet via cornichen. Wadin som rinner nära där jag bor hade hittat ut till Atlanten nu!



Det blåste rejält men det såg ut som om molnen skulle blåsa bortåt... så var icke fallet. Jag såg mörka moln torna upp sig bakom palmerna!


När jag kom fram till jobbet tryckte Allah på knappen och ner föll ett kraftigt regn som varade en lång stund. Det slog ut internet så jag fick jobba med saker off-line.

Svarade i telefonen och skrev in de som ville följa med till Marrakech imorgon, fixade lite med välkomstmaterial till fredag, Fyllde på ekonomirapporten, skrev in lite forskningsresultat i manualerna samt utvecklade programmet till stadsrundturen. När jag låste kontoret halv sju kände jag mig ganska nöjd med dagen.

Fick för mig att gå in på Temadagar.se när internet kom hem, för att se vad som skulle firas idag. Det var Guldsmedens och Kåldolmens dag idag. Hm... inget jag kommer fira, kände jag.
Däremot skulle jag kunna tänka mig att fira Bankomatens dag idag eftersom jag fick ut månaden budget utan problem med mitt Swedbank-kort.
Efter att ha fixat mat firade jag med en lite mörk chokladbit (inte särskilt god, tyvärr) .

Antal steg idag blev 7232. Helt okej!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0