4-5 juli - Firande i Nora
Inlägget startar med samma bild som det senaste slutade. Med stationshuset i Örebro. För därifrån trodde jag att jag skulle ta ett pendeltåg till Nora. Ja, men hallå. Det går inga tåg till Nora. Det är buss som gäller. Och det fick jag reda på efter att ha besökt stationens informationsdisk som var öppen, trots att det var lördag eftermiddag.
Det blev en grillkorv i väntan på bussen, ackompanjerad av en högljudd mås som sprang omkring på busstationen.
Så kom jag då till lilla söta Nora. Det var ett tag sedan jag var där så jag mindes inte så mycket mer än att det var mycket trähus och en vit kyrka. Och den här dagen checkade jag enbart in på Lilla hotellet mitt i stan innan jag letade upp kyrkans församlingshem där det skulle vara kalas för min f d kollega och väninna Birgitta.
Sune, födelsedagsbarnets make gick och serverade nubbe för de som ville ha till maten. Lasse och Anette tackade glatt Ja.
Själv satsade jag på vatten, både i flaskan och i snapsglaset, även om det lite senare smög sig in lite vin efter att ha blivit övertygad av Lasse och Anette att det var det enda rätta denna dagen.
Ungdomarna hade fem-kamp ute i trädgården.
Jonas Amcoff underhöll oss med Cornelis Vreeswijk och annat.
Jag valde att hålla låg profil och inte hålla tal.
Istället hade Madelene bestämt sig för att göra det i år - på rim. Och det klarade hon galant.
Efter mat och fika fortsatte underhållningen.
Fröken Astrid Gunnarsson sjöng för sin mamma speciellt, även om vi andra hörde på. Det var så rörande att jag tror att födelsedagsbarnet fick en tår i ögat.
Straxt före elva gav jag upp festen och sällskapet. Efter att ha sagt Hej då till Birgitta med familj och bordskamraterna gick jag hem till hotellrummet där jag snart somnade in för att ladda för en rundvandring i Nora innan jag styrde näsan tillbaka till Mantorp.
5 juli
Idag skulle jag göra en historisk utflykt i staden.
Man vet inte särskilt mycket om området före medeltiden egentligen. Att det var järnmalm och skog som lockade människor att komma dit och bygga sina hus, känner jag till. Jag vet också att Gustav Vasa på 1500-talet bestämde att just här skulle bergsmännen i trakten sälja sitt järn och att torghandel fick bedrivas på lördagar. Det ökade byns status utan tvekan.
Man vet inte särskilt mycket om området före medeltiden egentligen. Att det var järnmalm och skog som lockade människor att komma dit och bygga sina hus, känner jag till. Jag vet också att Gustav Vasa på 1500-talet bestämde att just här skulle bergsmännen i trakten sälja sitt järn och att torghandel fick bedrivas på lördagar. Det ökade byns status utan tvekan.
I slutet av 1800-talet anlades så Nora bergslags järnväg. Den innebar ökad betydelse av bergsbruk och järnhantering och utvecklingen började gå allt snabbare. Så även om staden fortfarande är en liten stad, ökade invånarantalet från 400 när Nora fick stadsprivilegier år 1643, till dagens 10 500. Ganska många procent.
Nora är förresten en av Sveriges bäst bevarade trästäder och har fått det europeiska kulturarvspriset Europa Nostra tre gånger. Rätt imponerande, eller hur?
Det var lite jobbigt att vakna vid fem och inte få äta frukost förrän tre timmar senare. Det blev en bit Wasaknäcke med "tomatost" och ett försök att ligga kvar utan att få myrkrypningar. Att ligga kvar i sängen är ju inte helt min kopp té.
Klockan åtta startade frukosten och jag hängde på låset tillsammans med andra hungriga.
Efter att ha packat klart och bestämt mig för att ta med mig min lilla packning och gå iväg på promenaden, såg jag lite på TV innan det begav sig.
Vinkade adjö till Lilla hotellet som kändes som ett bra övernattningsval i Nora.
Och så promenerad jag iväg. Först ner emot stationen som idag inte är en tågstation för vanliga tåg utan mer en ganska vanlig busstation.
Igår avslutades Noradagarna, ett årligt event med marknad, konserter och tivoli.
Självklart måste jag ju besöka en av Noras kyrkogårdar som ligger granne med resecentrum och stationen.
Med utsikt över Norasjön ligger stadens byggnadsminnesförklarade järnvägsstation från slutet av 1800-talet. Klart charmigt och inte alls likt något annat stationshus jag har sett.
Ett coolt vandrarhem hittar du nedanför stationen. Du kan bo i tågvagnar från 1930-talet. Länkar till deras hemsida ifall du blir sugen på att åka dit. Blev lite sugen på att ta med barnbarnen dit nästa badsäsong då det ligger på gångavstånd till en av stränderna. http://www.svenskaturistforeningen.se/upptack/Omraden/Vastmanland/Vandrarhem/STF-Vandrarhem-Nora/
Man försökte starta ett mindre ånglok när jag var där. Vet inte hur det gick riktigt...
Det ligger en restaurang i en av vagnarna. Dessvärre öppnade de inte förrän halv två och då skulle jag ju vara på väg hem.
Jag strosade strandpromenaden förbi Maria Lang-bysten bort till badplatsen, och vek sedan upp mot innerstaden för att avsluta med en matig våffla nere vid resecentrum och Norasjön.
Sjön ingår i Arbogaåns vattensystem och medeldjupet är cirka sex meter. Mitt i sjön hittar du bland annat Alntorps ö, ett fritidsområde men också en genbank för gamla frukt-och bärsorter från Bergslagen och Örebro län. Låter lite spännande, tycker jag.
Solen sken på en klarblå himmel fram till lunchdags.
Japaner göre sig icke besvär här, inte.
En jeansjacka var räddad! Puh, vilken lättnad.
Jag känner fortfarande att jag och vatten hör ihop numera.
Deckarförfattarinnan Maria Lang (egentligen Dagmar Lange) var född i Nora och hennes böcker utspelas i hemstaden. I sina böcker kallar hon dock Nora för Skoga men alla mordplatser finns här och är man intresserad kan man gå stadsvandringar i hennes fotspår. För den som vill veta mer, är det bara att surfa in på länken http://www.visitnora.se/gora/marialang.4.561d3f89126b997e42180001264.html
Badplatsen på Trängbo Camping ligger väldigt centralt. En länk till den kanske kan passa? (Det börjar snart likna en turistinformationssida det här hahaha) http://www.trangbocamping.se/
Nora kyrka med sitt 55 meter höga kyrktorn sträcker sig upp mot himlen. Den vi ser idag invigdes 1880 men på samma plats lär två tidigare kyrkor har legat, en från 1500-talet som då revs 1878 och en från medeltiden, vilken inföll i Sverige någonstans i tidsspannet 500 till 1500. Lite luddigt alltså.
Innanför väggarna, i en av nischerna står en bekanting faktiskt. Det är Johannes Döparen som pekar på altartavlans Kristusgestalt, kanske för att säga, vet ni om att han där är min syssling eller?
Nora är en levande stad till skillnad från en annan trästad, Skänninge som jag skrev om härom dagen.
Jag gillar att man använder de gamla trähusen till butiker, kontor och restauranger och inte bostäder. Det fanns alldeles säkert ännu äldre hus där, som vi kunde ha sett om det inte var för branden 1731 när nästan hela Nora stad jämnades med marken. Husen vi ser idag är från 1700- och 1800-talet först och främst.
Det var på det här torget Gustav Vasa bestämde att torghandel fick bedrivas på lördagar och att bergsmännen skulle få sälja sitt järn. Fontänten kantas av reliefer som berättar om Noras utveckling.
Från Torget marscherade jag ner till Resecentrum och stationen igen. Som jag skrev i början var inte restaurangen öppen i tågvagnen, så det fick bli en våffla i ett av trähusen istället. Inte dumt det heller.
Och medan jag satt där och njöt av livet kom molnen. Men det gjorde ju inget. Snart satt jag på bussen till Örebro som sedan blev Tågkompaniet till Mjölby som därefter blev Östgötapendeln till Mantorp.
Med hörlurar och musik i öronen ankom jag Mantorps station på förkvällen, redo att omfamna en ny vecka på mitt roliga jobb i Mjärdevi!
4 juli - Brorsdottersonens dop i Kungsör
Jag delar upp helgens äventyr i två, även om de typ går i varandra. Men det är så pass stora firanden att det liksom krävs. Ja, du fattar snart.
Jag börjar med mitt äventyr till Kungsör med mamma och Björn som började med en fin inbjudan till brorsdottersonens dop.
Ja, men då startar vi dagen då!
Började med att gå till återvinningen för att där mötas med icke-läskunnigas sortering med matrester och kartong i plastfraktionen. Så himla onödigt, kan jag tycka, även om problemet inte direkt är mitt. Men om man nu tänker sig sortera borde man ju kunna göra det korrekt liksom.
Det var en solig och varm dag. Det blev ingen jacka eller tröja på, varken lördagen eller söndagen, faktiskt.
Första resa: Pendeltåg från Mantorp till Linköping över linblommande fält på Östgötaslättan. I Linköping blev jag upphämtad av mamma och Björn och vi styrde hjulen mot Kungsör. Det var meningen att Martina skulle ha följt med men Simon var sjuk och Chrille var tvungen att jobba så hon fick stanna hemma.
Martina och jag hade en skyddsängel i kristall att ge bort till lilla Noah. Man kan hänga den i ett fönster där solen skiner så fångar den solkatter :)
Vi åkte direkt utan paus. Det är ändå rätt nära. Men vi var ute i god tid och planerade en glasspaus någonstans i Kungsör. Efter rundkörning i den lilla staden, stannade vi vid stationen där vi hade sett ett öppet kafé.
Och jag påstår att den stationen har nog extra fint läge vid Mälaren. Tror inte jag har varit på en tågstation så nära en sjö tidigare med tre minuters promenad till bryggan förr bad, fiske och båtar. Jag var ju bara tvungen att gå runt och titta lite.
När jag kom tillbaka undrade jag var mamma och Björn hade tagit vägen. De stod inte att finna vid något bord utanför stationshuset. Jag hittade dem INNE! De hade tyckt att det var för varmt ute...
Det fanns ett loppis i samma hus och det besökte vi när glassen var uppäten. Hittade en bok för bara fem kronor, men har man inga kontanter så kan man säga att man inte har några pengar på det här stället. De tog nämligen inte kort. Så boken fick ligga kvar på bordet.
Kung Karls kyrka är en så kallad centralkyrka, vilket i just det här specifika fallet betyder att den har fyra lika långa korsarmar och en kupol. Den byggdes under perioden 1690-1700 på uppdrag (och bekostnad) av Karl XI - en intressant man som jag bara måste berätta lite mer om.
Karl XI ärvde Sveriges krona år 1660, drygt fyra år gammal. Den lille parveln var blyg, visade sig ha svårt att läsa och skriva, men var duktig på att lära sig saker utantill. Under hans regeringstid var man rädd att grannlandet Danmark skulle ingå förbund med Frankrike för att bland annat återerövra landsdelar som de hade förlorat i olika bataljer.
Ironiskt nog blev det Sverige som år 1672 bildade ett förbund med Frankrike! Sverige fick en massa pengar per år från Frankrike medan Sverige förband sig att hålla fred i Tyska riket. Syftet med det var att fransmännen ville hålla de tyska staterna utanför ett krig mellan dem själva och motståndare Nederländerna och Spanien.
Faktum är att Sverige hade försökt få till stånd ett neutralitetsförbund med Danmark innan det, men istället förklarade Danmark krig mot Sverige år 1675. Det så kallade Skånska kriget pågick i fyra år och det i den perioden vi hör ordet Snapphane. Det var en benämning på de svenskar som krigade på danskarnas sida.
När fredsavtalet skrevs på befann sig vårt avlånga land på ruinens brant. Det är dyrt med krig. Så straxt därpå införde Karl XI envälde (diktatur) för att ha chans att göra något åt situaionen. Han drog in adelns egendom och landreal. Han lät granska och röja runt bland myndighets- eller ämbetsmansförvaltning som levde i en skuggzon. Han lade på extra skatter. Ja, han gjorde lite annat också. Resultatet blev i alla fall att, när han dog hade statsskulden minskat från 44 till 11½ miljoner daler i silver. Bra jobbat, va?
När fredsavtalet skrevs på befann sig vårt avlånga land på ruinens brant. Det är dyrt med krig. Så straxt därpå införde Karl XI envälde (diktatur) för att ha chans att göra något åt situaionen. Han drog in adelns egendom och landreal. Han lät granska och röja runt bland myndighets- eller ämbetsmansförvaltning som levde i en skuggzon. Han lade på extra skatter. Ja, han gjorde lite annat också. Resultatet blev i alla fall att, när han dog hade statsskulden minskat från 44 till 11½ miljoner daler i silver. Bra jobbat, va?
Om snapphanarna blev av intresse kan du kolla in filmen här nedan. I övrigt får du fortsätta forskningen på egen hand för nu är min historielektion avslutad om det här :)
I kyrkan vaktade busiga kyrkmöss.
Gudfar och gudmor hade täten i gången in mot dopfunten.
Och efter handpåläggning, sånger, bön och vatten"bad" tågade en stolt mamma och pappa först ut med lilla Noah.
Kaffe, kakor och tårta blev det i efteråt.
Och paketöppning förstås.
Efter ett par timmar vinkade vi Hej då. Meningen var att jag skulle ta tåget till Örebro. Men mamma och Björn hade planerat att åka till Askersund för en fika via just Örebro så jag följde med dem i bilen istället.
I Örebro blev jag avsläppt vid stationen och våra vägar skiljdes åt. Därmed är också det här blogginlägget avslutat efter en trevlig och solig dag i Kungsör.
2-3 juli - Solsken och Bolibompa
2 juli
Började morgonen som vanligt, med en promenad. Idag sken solen och det var varmt redan klockan halv åtta. Det kändes lite som i gamla tider, du! Måste erkänna att jag saknar att vakna på andra breddgrader..
Efter jobbet tog jag bussen in till stan och gick av vid Länsstyrelsen. Jag hade nämligen ett ärende till Martina och familjen. Det blev så klart lite bus och Bolibompadansen innan jag lämnade dem till förmån för Studio Maria.
3 juli
Nu har det varit sol flera dagar i rad. Jag är nästan i chock. Nära nog synd att man jobbar på ett kontor. Men å andra sidan har jag ett så himla roligt jobb så det gör inte så mycket. Dessutom har jag slutat jobba skapligt tidigt på eftermiddagen och haft chans att lägga mig på en filt på baksidan någon timme, men det har jag valt bort så jag får skylla mig själv att det är BUS på kroppen och inte UVA hahaha
Nåja, lite sol har jag allt hunnit med i arla morgonstund. Det ska ju räcka med tjugo minuter solljus varje dag för att hålla hjärnan glad.
Mot nytt specialuppdrag!
Idag tänkte jag berätta om ett intressant uppdrag jag har fått. Har inte skrivit om det tidigare eftersom jag valt att dröja med att berätta för min familj och närmaste vännerna. Men nu är det avklarat. Det har dessutom fått en egen kategori här på bloggen eftersom jag väljer att lägga detta äventyr avskiljt från min vanliga vardag.
Många finner äventyret kanske lite märkligt. Själv tycker jag att allt nytt är spännande och jag brukar ge mig på saker som jag aldrig har gjort förut. Mitt liv består inte av att undvika saker och ting precis.
Men vad handlar då äventyret om, kanske du nyfiket undrar.
Jo, jag är en av tjugo kvinnor om dagen i Sverige, som har diagnosen bröstcancer. Med tanke på att man gärna vill vara unik känns det så klart lite trist att vara en i statistiken då. Men, men. Nu är det så.
Ska vi ta det det här från början tycker du?
27 januari 2014 klockan 17:40
Det var dagen jag hade tid på Mammografin i Linköping. Men som bekant var jag ute på rundresor i Jordanien så den tiden kunde jag ju inte ta. Då var det 1,5 år sedan jag var sist.
Sedan har tiden liksom bara rullat på och jag har helt enkelt inte prioriterat undersökningen när jag har mellanlandat på svensk mark. Inte heller när jag kom på lite mer permanent basis den 3 december samma år. Jag hade ju inte märkt av några förändringar och hade annat att göra.
18 maj Spontanbesök
Du kanske minns blogginlägget? Jag gick dit i tron att de hade drop-in men fick hjälp av sköterskorna att komma in mellan två tidsbokade besök. Något hade sagt mig att det var viktigt att jag fick komma in. Du vet, man känner på sig saker.
Du kanske minns blogginlägget? Jag gick dit i tron att de hade drop-in men fick hjälp av sköterskorna att komma in mellan två tidsbokade besök. Något hade sagt mig att det var viktigt att jag fick komma in. Du vet, man känner på sig saker.
Alltid lika spännande med Mammografin och de får allt mer avancerade röntgenapparater. Gillar att man får upp bilderna direkt på skärmen - även om man nu inte får se dem. Men visst är det smidigt!?
28 maj Brev om extra kontroll
Den här dagen kom jag hem efter jobbet och hade ett intressant brev innanför dörren.
Den här dagen kom jag hem efter jobbet och hade ett intressant brev innanför dörren.
Jag blev återkallad för vidare undersökning. Tiden jag hade fått kunde jag omöjligt ta. Jag blir schemalagd fyra veckor framåt i tiden och kan inte invända mot tiderna. Helt okej, anser jag. Så jag tyckte att tiden får anpassas efter när jag kan.
Jag mailade därför till Bröstenheten och meddelade att tiden den 3 juni var otänkbar, men att jag kunde vecka 25 eller 26. När jag fick svaret hade jag fått en ny tid - den 4 juni, det vill säga EN dag senare!
Men hallå! Hade de inte förstått vad jag skrev?
Jag skrev så klart tillbaka veckorna jag kunde en gång till, men då kom svaret att det var viktigt att jag kom så de fick utreda mig vidare. Ja, ja. Det var ju bara att gå till min närmaste chef och förklara att jag var tvungen att ta ledigt och förklara varför. Det var förstås inga problem när det låter så där allvarligt. Själv tyckte jag och tycker fortfarande att det var lite väl hysteriskt. Ett par veckor hit eller dit kan omöjligt vara livsavgörande.
När man får ett sådant här meddelande efter att ha försökt få dem att välja en tid längre fram, kan oroliga människor bli RIKTIGT oroliga tror jag. Tur man inte tillhör den kategorin, du.
4 juni Ultraljud och punktion
Nåväl, den 4 juni kom ju och jag åkte upp efter jobbet. Där träffade jag två lugna och trevliga sköterskor, Maria och Ragnhild och en läkare som jag tyvärr glömt namnet på men minns att han var född i Grekland.
Tlllbaka i O-huset. Nu besök på en annan avdelning bara, nämligen Bröstenheten.
Det blev nya röntgenbilder koncentrerade till området där läkaren hade hittat "något" som sköterskorna sa lite finkänsligt. Och efter en stund kom läkaren in som hade tittat på de nya bilderna, och sökte vidare med ultraljudet och visade mig, efter att jag frågat, vad han hade hittat på de första mammografibilderna. En kolsvart fläck på cirka 15 millimeter. Ja, det förstod jag ju att det inte var helt bra. Men å andra sidan var jag heller inte ett dugg förvånad utan det var mer en bekräftelse på det jag hade anat.
Blev straxt visad in till röntgen för nya plåtar, mindre och koncentrerade till området där de hade hittat "något", som de sa.
Läkaren förklarade att för att se vilken typ av förändring det var skulle ett prov vara nödvändigt. Men istället för ett enklare cellprov ville han ta en ordentlig biopsi (vävnadsprov). Det är ett prov som tar större bitar av området, för en säkrare bedömning på Patologen, dit cellerna skickas.
Det blev därför lokalbedövning och sedan stacks en lång nål in med en slags sax som högljutt klippte bort lite delar från tre olika håll.
Punkterad och omplåstrad vandrade jag iväg därifrån och undrade vad det kunde vara för sort som bestämt sig för att ta plats i min kropp. Inom tre veckor skulle jag få svar, berättade man för mig.
1 juli - Diagnossamtal
Det dröjde inga tre veckor. Mindre än en vecka efter återbesöket fick jag en kallelse för att diskutera provsvar och fortsatt planering 18/6 kl 11.15. Men den tiden fick jag flytta på i alla fall. De hade inga eftermiddagstider och det var semesterperiod så den 1 juli, när jag hade ledig dag, åkte jag upp på förmiddagen för träff med ny läkare och "min" sköterska Eva som visserligen skulle ha semester snart och lämna över till någon annan i samband med operationen.
I kallelsen skriver de att det kan vara bra att ha med någon. Nåja, det ville inte jag ha. Jag tog med mig papper med frågor och penna istället. Kändes klart mycket bättre. Andra får reda på det i sinom tid ändå, resonerade jag.
Under besöket fick jag reda på följande;
Det där svarta på bilderna är en
- 17 mm:s duktal cancer (från mjölkgångarna)
- HER2-negativ (hormonkänslig mot alla kvinnliga hormon)
- 15% Ki67 (mäter aktiviteten där under 10% är lågt och över 20% är högt)
Det går inte att säga vilket stadium tumören befinner sig i eller spridningen förrän efter operation och ytterligare labtester. - Operation var redan bokad till 23 juli (jag tyckte ju att oktober var en bra månad annars men det förslaget slogs ner brutalt... typ.)
- Man ligger inte kvar (om det inte tillstöter komplikationer) men behöver övervakning första dygnet och sedan gällde sjukskrivning tre veckor enligt Socialstyrelsens rekommendationer. (Jag tänker mig två veckor, jag.) Lite svårlöst när man är singel, men mamma och Björn erbjöd sig att jag kunde sova hos dem ett par nätter.
- Behandling är antihormobehandling fem år skulle det bli garanterat. Och så 16 eller 25 strålningar och cytostatika (cellgifter), allt beroende på vad de hittar vid operation.
Jag fick order om att omedelbart sluta med Cerazette (minipiller) och insåg att nu skulle jag äntligen komma in i klimakteriet. Har ju liksom gått och väntat på både det och gråa hår hehe. Aja, klimakteriet kommer ju ändå så klart och istället för att FÅ gråa hår kanske jag tappar dem. Det blir ju intressant.
Jag fick sedan min vårdplan i form av en väldigt bra utformad broschyr. Där fanns telefonnummer, namn på delar av vårdteamet och bra information om bröstcancer. Men givetvis har jag ju även forskat på egen hand. Guideyrkesskada kanske. Jag vill ju inte dö nyfiken och gillar att vara påläst.
Broschyren är en bra början. Sedan finns ju väninnor som har opererats tidigare, och Mr Google.
Broschyren är en bra början. Sedan finns ju väninnor som har opererats tidigare, och Mr Google.
Efter att läkaren hade letat efter "knölen" som sitter väl gömd, beslutades sektor-resektion, så kallad bröstbevarande operation där man bara plockar bort det som inte ska vara där plus lite runt omkring. Känns ju väldigt bra. Jag gillar ju mina bröst.
Eftersom det rör sig om en doldis (som bara kan upptäckas på mammografin) måste jag på indikering innan operationen. Det kan antingen bli trådindikering eller nålmarkering. Någon pratade också om clips. Vi får väl se vilket det blir när jag kommer dit. Oavsett så är det till för att kirurgen ska veta var det ska skäras med skalpellen.
Jag ska även opereras i armhålan för att se om cancerceller har slitit sig loss och rest vidare till lymfkörtlarna och lagt grunden för dottertumörer, så kallade metastaser (kommer du ihåg Matulda och Megasen? Jag la ut ett avsnitt på Facebook för ett tag sedan. För varje gång jag hör ordet metastaser kommer nämligen Megasen upp hahahah Galet, jag vet. Vet du vilka jag menar? Inte? Ja, men då måste jag ju visa!)
I alla fall, efter indikeringen ska jag till Nuklearmedicin (låter rätt fräckt tycker jag) för isotop- och färginjektion.
Isotopen är ett lätt radioaktivt ämne som tillsammans med blå färg hjälper läkaren att hitta portvaktskörteln, eller Sentinel node som det heter så fint. Det är den lymfkörtel som har "närkontakt av tredje graden" med cancern. Om den är angripen kollar man vidare och tar bort så många som man tycker behövs. Och det vet man ju inte förrän man öppnar och tar prov så det får vi ju se när jag vaknar från narkosen, vad de har gjort.
Innan jag var klar med besöket bad jag att få vara med i någon studie om de hade någon. Man kanske kan hjälpa någon i framtiden, tänkte jag. Det hade de. Jag nappade direkt!
Man forskar på operation av lymfkörtlar i samband med operation av bröstcancer. De vill följa ett antal patienter som har små tumörhärdar i portvaktskörteln, där man väljer att inte avlägsna portvakten utan lämna den kvar. Man menar att det är lika säkert som att ta bort den men skapar färre biverkningar eftersom det då räcker med cellgifter. Om jag kan vara med i studien sedan, det vet man när man har öppnat armålan och kollat läget.
Ja, det där var väl summan av vad vi pratade om på det här besöket.
När jag kom ut från avdelning 34 tänkte jag att, nu var det nog läge att berätta för familjen, så det blev en liten turné. Jag startade hos mamma där jag åt lunch och berättade. Fortsatte vidare till Milla och åkte sedan med henne och Jens till Per. Martina var ute med barnen i skogen så dem åkte jag hem dagen efter. Därmed var närmaste familjen underrättad. Senare berättade jag för närmaste vännerna och nu skriver jag om det.
6 juli Om man ska fira lite kanske?
När jag handlade på Maxi idag tänkte jag, att man borde ju fira lite grann. Man är ju trots allt utvald, även om det finns roligare saker att vara utvald till. Men jag kunde ju fira brösten som de ser ut nu - och det långa håret som man ju aldrig vet vad som händer med.
Nu äter jag ju inte melon så gärna, något som annnars hade passat rätt bra då.
Jag bestämde mig istället för att boka en studietur med Birka, som jag ju jobbar för bland annat. Det ska bli en kombinerad OBS- och firartur, tänkte jag. Har två ledig veckodagar 16-17 juli eftersom jag jobbar helg den veckan, så det passade ju utmärkt. Bokade in anslutningsbuss, frukost, lunch och middag i bufférestaurangen Sjösalen, så det är ordnat. Mailade också till kontoret att jag skulle komma och ska få rundvandring på kontor, terminal och båt. Ska bli himla roligt! Och det är precis en vecka före operationsdagen så här ska firas.
Bokningen hänger på whiteboarden.
10 juli Besök inför operationen
Den här dagen provades en förbands-bh ut. Den var himla bekväm måste jag säga. Men den sitter tajt så jag tänkte "gå in" den lite nu och då för att slippa eventuella skavsår som blev omnämt.
Jag fick alla hålltider för operationsdagen, det vill säga för indikering, isotopinjektion och operationen.
Jag fick också en återbesökstid för sårkontroll en vecka efter operationen. Ett papper lämnades också över om hur jag ska förbereda mig med två tvättar med bakteriedödande klorhexidintvål, ja det gamla vanliga som hör operationer till.
Återbesökstiden var redan bokat och klar. Måste säga att de verkar vara väldigt organiserade. Sedan överhörde jag ju i hissen, när jag besökte Milla på US häromdagen, att det var kaos och att man saknade plats för alla cancer patienter. Man hade behövt säga Nej till en del...
Jag blev sedan visad runt så jag skulle hitta, dels i O-huset (onkologhuset), dels i kulverten för att komma till Nuklearmedicin och Operation.
På Operation förklarade narkosläkaren lite om vad jag skulle tänka på före operationen och att man planerade att jag skulle få åka hem samma dag men behövde övervakning 24 timmar efteråt. Mamma ville ju promt att jag skulle komma och bo hos dem så det där hade jag redan ordnat, som jag beskrev här ovan redan.
8 juli
8 juli
Kontaktade Louise Gylling som har en trevlig begravningsbyrå (http://www.louisegylling.se/) som jag tror passar min själ. Gjorde redan en planering 1996 men har reviderat lite. Får nog gå in på blogginlägget "Min sista vilja!" och ändra där också, kom jag på.
Reflektion
När man berättar att man har cancer blir folk så himla stressade. Jag förstår inte alls varför.
"Det är ju så många som dör i cancer ju", menar de.
Eh... jaa. hahaha Folk dör varje dag av en massa olika orsaker.
Jag är snart 53 år och har varit medveten om väldigt länge, att jag kommer att dö :) Jag är ledsen att behöva meddela att det kommer även du att göra. Vi bara vet inte exakt hur eller när. Jag vet heller inte.
Det här upplever jag inte värre än att operera bort halsmandlar och blindtarm.
Det här upplever jag inte värre än att operera bort halsmandlar och blindtarm.
Eller att gå igenom två förlossningar.
Eller att ligga inne en vecka på Strokeavdelningen med huvudvärk (som visade sig vara falskt alarm).
Eller att ha högt blodtryck.
Eller att "få" livsstilsdiabetes (diabetes2).
Eller att opereras för samma fotledsbenbrott två gånger varav en gång på militärsjukhus i Jordanien och efterföljande bakterieinfektion i åtta veckor.
Ja, men du förstår ju! Det här är ju helt enkelt bara en ANNAN grej, va!
Och att dö känns inte som något problem. Det är väl att leva som är den ultimata utmaningen, tycker jag. Att få ihop alla aspekter av livet för att leva det bästa liv man kan med de förutsättningar man har. Så gott folk, det här blir min nya utmaning. Att få ihop det här.
Och min ambition är fortsatt att beta av centimeter för centimeter på mitt måttband, där målet är att bli 69 bast! Och det blir jag ju om det är meningen :)
(Vill du läs mer om bröstcancer kan du surfa in på https://www.cancerfonden.se/om-cancer)
(Vill du läs mer om bröstcancer kan du surfa in på https://www.cancerfonden.se/om-cancer)
1 juli - Sommardag
Ännu en varm dag då man kunde gå i kortärmat. Man kan räkna de dagarna i Sverige och får uppskatta dem ordenltigt.
Idag hade jag ledig dag. Den använde jag bland annat till att åka upp och promenera i Tinnerbäcksravinen innan besöket på 34:an. En väldigt vacker och rogivande plats nedanför sjukan.
Efter lunch promenerade jag upp till mamma där jag värmde mina matlådor och pratade. Jag ska bo hos dem en eller par dagar om ett par veckor, kom vi överens om. Det blir bra.
Från mamma gick jag förbi ankdammen bort till Milla medan jag ringde Martina. Den familjen var ute i Rydsskogen och förlustade sig men vi bestämde att vi skulle ses till Bolibompa imorgon istället.
Jag följde istället med Milla, Jens och barnen till Rappet. Det var ju lite bekvämt att träffa alla på en gång där. Det blev pool ut så klart och barnen skuttade vilt omkring. Såg härligt ut. Synd att man inte visste att det skulle bli fint väder en helt dag. Då hade jag tagit med sig bikinin och hoppat runt jag också.
De skulle grilla på kvällen men jag valde att åka hem eftersom jag behövde förbereda mat och grejer till jobbet nästa dag. Får försöka planera in en annan grillkväll istället innan sommaren är slut.
29-30 juni - Sista dagarna i juni
29 juni
Det började regna precis när jag skulle sätta mig vid dammen. Men jag var glad ändå. Det hade ju varit uppehåll hela promenaden!
Skickade en enkel packlista till Milla, som inte visste vad hon skulle packa ner för en vecka. Svängde ihop en på jobbet på rasten. Man har ju liksom lite rutin på att packa och för en vecka är ju piece of cake.
Efter jobbet åkte jag in till stan med målet att köpa ett par bekväma skor. Jag är lite trött på att gå i gympadojor jämt och ska man ha sköna skor att gå mycket väljer jag gärna Ecco. Hade väldiga problem att välja mellan de här två modellerna. Efter 1,5 timmes övervägande vann de längst ner trots att de inte satt helt 100 på foten och var i skinn, medan de andra satt bättre på foten och var i Gortex. De vann på att det var kardborreband och var lite roligare. De översta ser fortfarande ut som typ en gymnastiksko och det var ju det jag var trött på.
Innan det var dags att sova gick jag bort till macken och hämtade DNA-provet från USA. Tror väl inte att de kommer hitta några släktingar dock, eftersom det inte är så utvecklat med DNA-prov här i Sverige. Men jag börjar där så tar jag nästa prov som går 340 000 år tillbaka lite längre fram.Tänkte det vore jättekul att se vilket land man ättlar ifrån. För att jag är släkt med invandrare råder ju ingen tvekan om hahaha Ingen av oss har sitt ursprung i Sverige. När människan utvecklades var det is här... Och kanske är jag släkt med Djingis Kahn som jag har skrivit om i tidigare blogginlägg. Eller någon annan spännande personlighet.
Startade dagen med att dra med borsten innanför kinden och sedan trycka bort borsten från pinnen ner i rören. Ner med dem i kuvertet och ta med till en brevlåda och vänta på svar nu då.
Efter min arbetsdag åkte jag ner till stan för idag skulle jag få privilegiet att vara barnvakt till Albin och Simon. Martina och Chrille skulle på bio och se Jurassic.
Det blev en wrap i Järnvägsparken innan jag gick upp till Gottfridsberg.
Albin var trött och la sig frivilligt efter lek, sagor och TV medan Simon hade helt andra planer. Hans plats i soffan var ständigt tom... Han var pigg som en mört ända till hans mamma och pappa kom hem.
Det var en skön afton med en måne som syntes på himlen i solskenet. Rätt coolt ändå att det kan bli så!
27-28 juni - Hemlagat och hembakat
27 juni
Solen sken och det var varmt när jag tog shoppingvagnen för att gå och handla på Citygross. Det var så varmt att tröjan åkte av och jag gick i kortärmat för första gången i år.
I affären investerade jag tio kronor i en hamburgerpress. Tänkte att det kunde ju vara kul att göra snygga hamburgare. Och nog blev de jämna och snygga alltid. Kändes väldigt proffsigt, måste jag säga.
28 juni
Den här söndagen var jag bjuden på Albins kalas som ställdes in för ett par veckor sedan. Det blev fullt med folk och fullt med Martinas hembakade kakor och jordgubbstårta. Alltid lika roligt att se alla samlade.
På försommaren insåg jag att det vore bra att ha ett par lite större mål som ligger en bit fram i tiden. Så när Martina kom till mig i maj och frågade om jag hade lust att haka på henne, Chrille och barnen til Kolmården, var jag inte sen att säga Ja. Älskar Kolmården och har till och med funderat på att skaffa årskort för att kunna åka dit oftare... Om livet vill ska jag köpa det för 2016, tror jag.
När sedan Milla kom i juni och frågade om jag hade lust och möjlighet att följa med henne och barnen på charterresa valde jag att nappa på det också. Så den 1 september följer jag med till Teneriffa.
Bara att ladda ordentligt nu då!
22- 26 juni Vecka 26 passerade revy
22 juni
Promenerade, som jag tyckte, i god tid bort mot Riksbanken. Det visade sig dock inte räcka för jag fick se 12:an passera förbi rödljuset åtminstonde två minuter före utsatt tid, vilket inte var uppdaterat i appen. Annars brukar man se ändringar på minuten där...
Efter jobbet skulle jag tillbaka till Gottfridsberg för sista dagen. Imorgon kommer nämligen familjen hem och jag skulle få flytta tillbaka till i Mantorp igen. Så efter jobbet gick jag av vid länsstyrelsen och valde en ny väg "hem".
Efter morgonpromenaden nedanför Linköpings golfbana blev det jobbdags.
Nya promenaden till Gottfridsberg gick via gamla lärarhögskolan, numera Engelska skolan.
23 juni
Packad och klar åkte jag till jobbet. Kl 15.30 tog jag bussen till resecentrum, klev på pendeln och åkte hem, bara för att mötas av hellregn.
Men nu var jag hemma i mitt eget hem och ordningen blev snabbt återställd. På med fleecemorgonrocken och en handduk på huvudet och så datorn i knät.
Och efter att ha laddat Minibryggaren kunde jag fälla ut min bäddsoffa och inta horisontalläge.
Och från sängen kunde jag titta på TV för första gången på en vecka. Kändes bra, faktiskt!
24 juni
Foton från morgonen startar jag med. Sedan blev det Linköping för After Work med Alice och nära nog ett tal på det jag trodde skulle bli ett Speakers Corner. Och så lite Chairbombing på det innan sängdags.
Efter jobbet åkte jag in till stan idag.
På väg ner till Stora torget hittade jag så klart en del intressant att fotografera. Favoriterna är nog Krogen Amerika och Stenhusgården.
Vid busshållplatsen vid fontänten på Stora torget satt en vilsen fiskmåsunge.
Alice och jag hade bestämt oss för AW. Det blev middag på Gula huset. Suveränt gott! När jag skulle betala min räkning hade jag ju inga kontanter och jag brukar dricksa med kontanter istället för att debitera kortet. Jag försökte få servitören att ta emot en MiniTriss men när han försäkrade att personalen skulle få del av dricksen jag la på kortet så fick det bli så.
Vi satt väl och pratade ett par timmar och när vi skiljdes åt tog jag vägen via Gyllentorget till resecentrum. Där hittade jag något som jag uppfattade som början till ett Speakers Corner. Jag funderade på om jag skulle ställa mig upp och säga något... tills jag såg ett jakttorn mitt emot. Då förstod jag att dessa brädlappar var någon slags konst. Konst är verkligen konstig ibland.
Får väl delta i projektet Chair-bombing, jag också. Den sista bilden arrangerade jag själv. Läs gärna mer om det här på http://www.linkoping.se/Bygga-bo/Planer-och-projekt/Oversiktlig-planering/Oversiktsplaner-under-arbete/Linkopings-innerstad---utvecklingsplan/Chair-bombing/
25 juni
En vanlig torsdag med jobb och egentligen inget särskilt efter det. Det känns fortfarande konstigt att inte ha något direkt att skriva om, faktiskt.
26 juni
Denna fredag blev det inte många bilder, inte. Kanske för att tåget var försenat eller bara för att det var en tråkdag... Men med den här fredagen är ännu en vardagsvecka avslutad.
20-21 juni - Pendel- och fottågandehelg
20 juni
På förmiddagen åkte jag till Mantorp. Hade nämligen tvättid så det blev ett tidigt pendeltåg.
Tvättid väntade i Mantorp kl 7.
I mitt andra hem hade katterna vant sig både vid mig och de nya grejerna.
Efter lunchen blev jag sugen på att ta en Åbylundspromenad. Hade tur med vädret för det var uppehåll hela tiden. Och varmt. Perfekt fotoväder dessutom. Här är ett axplock.
21 juni
Ny dag, ny promenad. Den här gången till IKEA.
Idag var det lite mer fullt på parkeringen än vad det var sist.
Jag kom hem med lite gröna lådor, käkade lunch och tyckte det vore roligt att åka iväg på ett litet äventyr. Till Motala. Hade hittat en lägenhet i gamla stan med inglasad balkong på 8:e våningen som jag var lite nyfiken på. Men innan dess stannade jag till i Mantorp och lämnade min nyinköpta mini-kaffebryggare. Hur söt som helst och brygger en Maria-kopp åt gången. Det kan inte bli bättre.
En jättesöt liten kaffebryggare har jag investerat i. Den tar mindre plats och passar mig perfekt. Min stora har jag tagit med till Martina. Deras läckte vatten upptäckte jag när jag bryggde kattvaktvistelsens första kopp och jag hade inte planer på att dö av elchock. De har nog dessutom större användning av den eftersom de dricker en jämrans massa kaffe...
Lämnade Mantorp och åkte mot metropolen Motala.
Motala ligger oerhört vackert måste jag säga. Saknar verkligen vatten, känner jag.
Lägenheten låg högt upp på Nedre Kaptensgatan.
En av lägenheterna högst upp i huset skulle bli ledigt 1 oktober.
Ny dag, ny promenad. Den här gången till IKEA.
Idag var det lite mer fullt på parkeringen än vad det var sist.
Jag kom hem med lite gröna lådor, käkade lunch och tyckte det vore roligt att åka iväg på ett litet äventyr. Till Motala. Hade hittat en lägenhet i gamla stan med inglasad balkong på 8:e våningen som jag var lite nyfiken på. Men innan dess stannade jag till i Mantorp och lämnade min nyinköpta mini-kaffebryggare. Hur söt som helst och brygger en Maria-kopp åt gången. Det kan inte bli bättre.
En jättesöt liten kaffebryggare har jag investerat i. Den tar mindre plats och passar mig perfekt. Min stora har jag tagit med till Martina. Deras läckte vatten upptäckte jag när jag bryggde kattvaktvistelsens första kopp och jag hade inte planer på att dö av elchock. De har nog dessutom större användning av den eftersom de dricker en jämrans massa kaffe...
Lämnade Mantorp och åkte mot metropolen Motala.
Motala ligger oerhört vackert måste jag säga. Saknar verkligen vatten, känner jag.
Lägenheten låg högt upp på Nedre Kaptensgatan.
En av lägenheterna högst upp i huset skulle bli ledigt 1 oktober.
När jag lämnade Motala hade jag tackat Ja, till lägenheten. Men jag ska tänka igenom det beslutet lite till. Att flytta till Motala gör ju inte att jobbet kommer närmare direkt, utan tvärt om.
15-19 juni - Kattvaktsvecka i Linköping
15 juni
Idag flyttade jag temporärt in hos Martina som skulle ta familjen till kusten. Jag skulle vara kattvakt en vecka och tyckte det var mest praktiskt att jag bodde där. Det blev en rolig vecka - som bestod av både arbete på jobbet men också lite inredningsjobb hos i Gottfridsberg. Jag organiserade lite grann, kan man säga.
Morgonpromenaden bjöd på solsken idag.
Jag åkte hem efter jobbet som vanligt, med 577:an och pendeln. Hade nämligen ett uppdrag.
Du förstår, jag hade beställt adventskalendrar till barnbarnen och de hade kommit. Så jag hämtade dem och packade lite grejer och åkte sedan tillbaka in till stan.
Så kom jag då till mitt tillfälliga hem med blommande syrén och vinbär på gården.
Där blev det pasta och grillkorv till middag... Väldigt vardagligt, alltså.
Detta hem har Boxer som de tagit med till sommarstugan, så jag hade ingen TV på TV:n så att säga. Det fick bli på min mini-laptop, och det gick så klart alldeles utmärkt.
Den ena katten, med det tveksamt trevliga namnet Fisen, kom fram och ville ha kärlek ganska direkt.
Medan den andra, Busen, var lite blyg i början. Men det där löste sig snabbt när jag visade mina roliga kattleksaker med kattmynta i.
16 juni
Morgonpromenaden (i solen igen) blev till en busshållplats på Vasavägen. Idag tog jag nämligen 12:an från stan till jobbet. Tjänade absolut ingen tid utan fick gå från hemmet lite tidigare till och med, än vad jag behöver göra i Mantorp.
Efter jobbet åkte jag till IKEA där jag shoppade loss lite. Bland annat hittade jag en jättefin julbock som butiken haft i skylten för Vintermörker 2014. Den ska få pryda mitt hem 2015, helt klart. Det har blivit mycket julförberedelser den här veckan, du! Undrar vad det betyder?
17 juni
Morgonpromenad, jobb och sedan till Milla för att hämta bilnyckeln. Jag skulle ha bilen idag och köra stora grejer som jag inte kunde ta på min vagn, tänkte jag.
Morgonpromenad, jobb och sedan till Milla för att hämta bilnyckeln. Jag skulle ha bilen idag och köra stora grejer som jag inte kunde ta på min vagn, tänkte jag.
Tog en annan väg ner till samma busshållplats som igår. Man måste ju variera sig lite på väg till jobbet.
Efter jobbet tog jag bussen till US där jag gick upp till Milla för att få bilnyckeln. Ville rensa på större grejer från mitt hem. Bland annat skulle mitt katt-klätterträd med till Martina. Det stod ju bara och samlade damm hos mig nu. Ganska dumt!
Fick tipset av Annette som sitter i receptionen på US, att jag kunde gå genom skogen bort till Djurgårdsgatan, så jag testade den vägen. Och den var ju jättebra och suveränt nära. Ska jag flytta in till Linköping ligger Eskadern nu väldigt bra till nu.
När jag lämnat tillbaka bilen gick jag genom stan hem. Det blev ett pit-stop på Burger King för ett junior meal.
Bus kom fram och kolla in den nya kattlådan med dörrmatta, som också fick åka med från Mantorp. Köpte ju allt jag behövde för den där lille katten som jag valde att boka av. Kul att det ändå kommer till användning i familjen.
Och båda katerna var galna i leksakerna med kattmynta. Precis som det ska vara!
Började morgonen med en ny promenad till busshållplatsen vid Sveriges riksbank för att vidga vyerna lite. Att obsa områden sitter i. Det är roligt att veta vad staden har att visa upp. Och det finns mycket spännande i Linköping har jag upptäckt.
Efter jobbet promenerade jag "hem". Det tog en dryg timme men det var nog mest för att jag fotograferade hela vägen hem genom universitetsområdet, Valla och skogen i Gottfridsberg.
På kvällen följde jag Milla och Naima till stallet i Rappestad. De skulle hälsa på Jenny och hästarna. Hon hade avslutning med hästhoppning denna afton. Det blev en lång men rolig dag.
Det blev ny väg till ny busshållplats denna morgon.
Det var en fin promenad "hem", bland grönska och monument.
Jag skulle få skjuts hem till Mantorp innan stallet. Därför tog jag med mig min julbock som fick sitta mellan Naima och mig.
Elton skulle på kalas, så han fick inte följa med oss i bilen den här dagen.
Det fanns gott om vattenpölar (och lera), något som alltid är poppis hos små barn. Helst ville Naima gå i alla pölarna som fanns på stallbacken.
Efter att ha väntat på Jenny en stund så kom hon och vi följde med in i stallet. Nu skulle Naima klappa hästar!
Först Owen, största hästen i hela stallet.
Sedan var det Simon.
Och på Mambo blev det inte bara klappa utan även borsta!
Vi bänkade ner oss på parkett i paddocken och tittade sedan på Jenny och hennes kurskamrater på hästhoppningen. Min bylsiga jacka ser ut att klämma ihop stackars Naima men jag kan informera er om att den är stor men väldigt mjuk plus att denna position var högst tillfällig.
Så kom årets midsommarafton. Hade från början inget planerat men det blev besök i Lambohov hos x-svärmor tillsammans med x-maken och x-svågern.
På eftermiddagen tänkte jag flanera på IKEA- Hade googlat på öppettiderna och fått fram att det var öppet idag Men tji fick jag! Det var ju väldigt stängt, kan man säga. Det blev Ica Maxi istället. Funkade det också.
Hade lite marginal på väg till bussen och svängde in på Linköpings griftegård. Gillar begravningsplatser. De gamla stenarna med yrkestitlar, blommorna, spännande gravstenar med olika former.
Tog 12:an som vilken vardag som helst just nu. Men idag skulle jag åka lite längre.
Svenska jordgubbar på midsommar hör högtiden till! Hade med mig dyraste jordgubbarna någonsin. Två liter för 126 kronor. Men det var de värda.
Jag trodde jag skulle vara först, men det stämde ju inte alls, det. Både Per och Mats var hemma hos Berit när jag kom.
Insisterade på att handvispa grädden till jordgubbarna.
Midsommarbordet blev dukat inne idag. Det var kallt och regnigt ute.
Jonzon var så klart med.
Och så Tess förstås.
Lämnade Lambohov till förmån för Tornby efter lunchen.
Övergiven IKEA-parkering. Men jag gick ju över till Maxi och kunde gå runt och handla lite annat.
Solen kom lite senare på kvällen. Det var ju trevligt.
Bytte gardiner till mina gröna panelgardiner, Matchande kattskålar stod på byrån och mikron som stått där flyttade jag till bänken vid spisen.
Och så klädde jag om de svarta stolarna med "trä"-vaxduk som jag hade köpt på Maxi.
Och så Tess förstås.
Lämnade Lambohov till förmån för Tornby efter lunchen.
Övergiven IKEA-parkering. Men jag gick ju över till Maxi och kunde gå runt och handla lite annat.
Solen kom lite senare på kvällen. Det var ju trevligt.
Bytte gardiner till mina gröna panelgardiner, Matchande kattskålar stod på byrån och mikron som stått där flyttade jag till bänken vid spisen.
Och så klädde jag om de svarta stolarna med "trä"-vaxduk som jag hade köpt på Maxi.
Så var även midsommarafton över, tillika vardagarna denna vecka. I nästa inlägg är det helg, folket!
13-14 juni Presentöverlämning och Hazparty
13 juni Överlämning
Simon var febrig idag så istället för att åka på kalas, åkte jag bara hem för att lämna presenter till Ablin. De skulle åka till kusten midsommarveckan och jag ville gärna att han skulle få dem innan. Även Rasmus och Denice var där så jag fick träffa dem också. Det var länge sedan jag såg dem.
Efter att ha lämnat presenter, fått en massa hembakade kakor till hazarden imorgon så vände jag hemåt. Så passerade denna lördag. Och här är några bilder.
14 juni Hazparty
Det var meningen att vi skulle ha varit hos Annette den här gången. Men eftersom jag skulle ha haft en kattunge idag så flyttade vi den till mig. Nu blev det ju ingen kattunge av olika skäl, men jag tog hem tjejerna ändå. Här är dagens bilder.
Som vanligt hade jag rensat mina utrymmen på grejer som tjejerna fick ta av.
Det blev Tacos i pausen och kaffe med en massa kakor efter spelet.
Den här gången blev det inte tidningspapper utan plastpåsar och silvertejp. Man måste ju variera sig :)
Hm... vilken tärning ska vi välja idag? (Det blev den svarta)
Monica, Pella, Annette och Tina i väntan på att få köra igång.
När första tärningsomgången var klar blev det energianskaffning då.
Och vi blev alla vinnare till slut!
Intressantaste vinsten var den Tina snodde åt sig, Och vet du inte vad det är kan du kika på filmen som du hittar här: https://youtu.be/Rir8vs5ZX38
Det blev Tacos i pausen och kaffe med en massa kakor efter spelet.
Den här gången blev det inte tidningspapper utan plastpåsar och silvertejp. Man måste ju variera sig :)
Hm... vilken tärning ska vi välja idag? (Det blev den svarta)
Monica, Pella, Annette och Tina i väntan på att få köra igång.
När första tärningsomgången var klar blev det energianskaffning då.
Och vi blev alla vinnare till slut!
Intressantaste vinsten var den Tina snodde åt sig, Och vet du inte vad det är kan du kika på filmen som du hittar här: https://youtu.be/Rir8vs5ZX38
Inte nog med att vi fick äta Martinas hembakade kakor. Tina hade också bakat. Vaniljbullar. Det blev kanske lite mycket sötsaker idag men vaddå. Man måste ju kunna göra undantag...
8-12 juni - Äntligen Jurassic
Den här veckan var det promender som vanligt, vilket du kommer att märka. På onsdagen gick jag och svärsonen Jens på bio. Vi ville båda se Jurrasic World ( i 3D) och jag hade lust att gå på premiärdagen.
Annars var det ju roligt jobb då varje dag. Kundtjänst "is da shit"!
8 juni
Morgonpromenadbilder
Valde att ta 12:an från jobbet och gå av vid Maskincentralen för att gå ner genom Trädgårdsföreningen till Milla och barnen.
Och från Milla gick jag vidare ner till Resecentrum, där jag tog bussen hem - och sedan var den dagen slut, kan man säga.
9 juni
Innan jag gick hemifrån passade jag på att fota maskinrumsskorstenen som de skulle ta bort. Det var ju dumt att jag inte tog ett kort när hela fanns kvar då förstås, men ni får nöja er med att se den minska ett par dagar framåt nu.
Och så var det ju morgonpromenaden innan arbetsdagen igen då.
10 juni
Lite fortsättning på skorstensrivningen först.
Sen lite morgonbilder från Mjärdevi igen.
Idag åkte jag inte hem efter jobbet. Det var ju dags för Jurrasci world premiären! Grundade med Burger Kings juniormål. Man ska inte gå på bio hungrig.
Och jag var lycklig!
11 juni
God morgon världen!
Och för att variera mig lite mer får ni lite hemfärdsbilder också. Jag tar ju bussen från Mjärdevi till Vikingstad för att därifrån ta mig med pendeln hem.
12 juni
Nu är nog skorstenen nere i sin slutliga nivå. Känns nästan tomt, du.
Vi fortsätter med morgonbilder...
Och avslutar med bilder från Vikingstad station. Idag var tåget försenat så jag hade lite tid att smyga runt lite grann.
Det är rätt fint med tegelväggar, har jag upptäckt.
6-7 juni - Pendeltågluff o Linköpingsgång
6 juni
På Nationaldagen bestämde jag mig för att hitta på något kul. Det blev pendeltågluff. Började åka mot kusten och Norrköping för jag tänkte att där vore ju trevligt att gå nere vid Strömmen. Men på vägen dit började det regna.
På Nationaldagen bestämde jag mig för att hitta på något kul. Det blev pendeltågluff. Började åka mot kusten och Norrköping för jag tänkte att där vore ju trevligt att gå nere vid Strömmen. Men på vägen dit började det regna.
Istället för att hoppa av i Norrköping tog jag vändande pendel in i landet istället.
Kimstad
Linghem
Linköping
Vikingstad
Mantorp
Östgötaslätten
Mjölby
Skänninge
Mer Östgötaslätt
Motala, där den här turen också slutade för den här gången. Det var Tjejvättern så det var både mycket folk och mycket cyklar i stan. Här är lite bilder från min promenad.
Lunch i hamnen blev det. En torr, smaklös biff och lika tråkig potatisgratäng. Där gjorde jag ett nedköp verkligen. Hade jag planerat luffen har jag tagit med mig smarrig matsäck...
Det blev nationalsång ute på hamnpiren.
Från Motala tog jag pendeln tillbaka till Skänninge, en av Sveriges äldsta städer, och gick av där en sväng. Så då tar vi väl en fotokavalkad från den promenaden som bland annat gick till Veteranbilsutställningen (som visserligen var typ slut när jag kom).
Denna fina (väldigt röda) bil var Vallåkravinnare 1983 stod det på en skylt.
Det var en annan upplevelse än på Skänninge marken. För inte så länge sedan tänkte jag tanken att där skulle jag kunna tänka mig att bo som pensionär. Men efter att ha varit där nu så insåg jag att, nej, inte för den här själen. Den staden sov bokstavligen.
En lakritsrem blev det på torget.
Runstenen är av tidigare datum än vad Vårfrukyrkan är. Kyrkan byggdes av tyska hantverkare efter tyskt mönster på 1200-talet och invigdes år 1306, helgad åt jungfru Maria.
Innan jag klev upp på pendeln hem passade jag på att smaka på Magnum Black - en besvikelse. Espresso stod det. Den smakade varken Espresso eller choklad. Näe. tacka vet jag originalet!
Efter en dags Östgötaturné kom jag hem, nöjd med upplevelserna. Nästa gång blir det Boxholm och Tranås, har jag bestämt.
7 juni
Idag blev det lite annat än tågluff, även om pendeltåget var inblandat. Först åkte jag in till storstaden och handlade, därefter hem och sedan in till Linköping en gång till. Detta dokumenterades självklart. Here we go!
Idag blev det lite annat än tågluff, även om pendeltåget var inblandat. Först åkte jag in till storstaden och handlade, därefter hem och sedan in till Linköping en gång till. Detta dokumenterades självklart. Here we go!
En gigantisk geting klämde sig in genom ett hål i min balkongdörr på morgonen, och letade efter en boplats. Kändes inte alls som en bra idé. Den hittade så småningom ut igen och jag har inte sett den sedan dess, tack och lov!
Jag och shoppingvagnen åkte till Tornby. På google hade jag kontrollerat att IKEA var öppet, för jag hade ett par ärenden dit. Men se, det stämde inte alls det! Det var väldigt stängt och parkeringen övergiven.
Det fick bli matinköp på Maxi enbart. Men man kan strosa i flera timmar där så det var ju ingen ko på isen, så att säga.
Shoppad och klar styrde jag vagnen tillbaka mot Mantorp.
Men efter att ha packat upp, lagat mat och ätit lunch kände jag att det passade jättebra att åka tillbaka in till Linköping. Dels hade jag bestämt med min vördade moder kl 15, dels för att ta en fotopromenad.
Så jag in igen då.
Det finns mycket att titta på i Linköping, verkligen.
Min vackra mamma och jag fikade på Café Gyllen och idag festade jag till med en vaniljbulle med socker och kanel på. Klart onyttligt och jättesmaskens! Timmarna har en tendens att rinna iväg när vi ses, men till slut fick vi ta farväl för denna gång och gå åt. skilda håll
Hade gjort en efterlysning på Facebook om sällskap till Jurrasic World och vips hade jag fått svärsonen Jens att nappa. Så innan jag åkte tillbaka till Mantorp för dagen, hämtade jag ut biljetterna. Och när jag kom hem plockade jag fram mina snygga 3D-covers! Jag är redo!