4 juli - Brorsdottersonens dop i Kungsör
Jag delar upp helgens äventyr i två, även om de typ går i varandra. Men det är så pass stora firanden att det liksom krävs. Ja, du fattar snart.
Jag börjar med mitt äventyr till Kungsör med mamma och Björn som började med en fin inbjudan till brorsdottersonens dop.
Ja, men då startar vi dagen då!
Började med att gå till återvinningen för att där mötas med icke-läskunnigas sortering med matrester och kartong i plastfraktionen. Så himla onödigt, kan jag tycka, även om problemet inte direkt är mitt. Men om man nu tänker sig sortera borde man ju kunna göra det korrekt liksom.
Det var en solig och varm dag. Det blev ingen jacka eller tröja på, varken lördagen eller söndagen, faktiskt.
Första resa: Pendeltåg från Mantorp till Linköping över linblommande fält på Östgötaslättan. I Linköping blev jag upphämtad av mamma och Björn och vi styrde hjulen mot Kungsör. Det var meningen att Martina skulle ha följt med men Simon var sjuk och Chrille var tvungen att jobba så hon fick stanna hemma.
Martina och jag hade en skyddsängel i kristall att ge bort till lilla Noah. Man kan hänga den i ett fönster där solen skiner så fångar den solkatter :)
Vi åkte direkt utan paus. Det är ändå rätt nära. Men vi var ute i god tid och planerade en glasspaus någonstans i Kungsör. Efter rundkörning i den lilla staden, stannade vi vid stationen där vi hade sett ett öppet kafé.
Och jag påstår att den stationen har nog extra fint läge vid Mälaren. Tror inte jag har varit på en tågstation så nära en sjö tidigare med tre minuters promenad till bryggan förr bad, fiske och båtar. Jag var ju bara tvungen att gå runt och titta lite.
När jag kom tillbaka undrade jag var mamma och Björn hade tagit vägen. De stod inte att finna vid något bord utanför stationshuset. Jag hittade dem INNE! De hade tyckt att det var för varmt ute...
Det fanns ett loppis i samma hus och det besökte vi när glassen var uppäten. Hittade en bok för bara fem kronor, men har man inga kontanter så kan man säga att man inte har några pengar på det här stället. De tog nämligen inte kort. Så boken fick ligga kvar på bordet.
Kung Karls kyrka är en så kallad centralkyrka, vilket i just det här specifika fallet betyder att den har fyra lika långa korsarmar och en kupol. Den byggdes under perioden 1690-1700 på uppdrag (och bekostnad) av Karl XI - en intressant man som jag bara måste berätta lite mer om.
Karl XI ärvde Sveriges krona år 1660, drygt fyra år gammal. Den lille parveln var blyg, visade sig ha svårt att läsa och skriva, men var duktig på att lära sig saker utantill. Under hans regeringstid var man rädd att grannlandet Danmark skulle ingå förbund med Frankrike för att bland annat återerövra landsdelar som de hade förlorat i olika bataljer.
Ironiskt nog blev det Sverige som år 1672 bildade ett förbund med Frankrike! Sverige fick en massa pengar per år från Frankrike medan Sverige förband sig att hålla fred i Tyska riket. Syftet med det var att fransmännen ville hålla de tyska staterna utanför ett krig mellan dem själva och motståndare Nederländerna och Spanien.
Faktum är att Sverige hade försökt få till stånd ett neutralitetsförbund med Danmark innan det, men istället förklarade Danmark krig mot Sverige år 1675. Det så kallade Skånska kriget pågick i fyra år och det i den perioden vi hör ordet Snapphane. Det var en benämning på de svenskar som krigade på danskarnas sida.
När fredsavtalet skrevs på befann sig vårt avlånga land på ruinens brant. Det är dyrt med krig. Så straxt därpå införde Karl XI envälde (diktatur) för att ha chans att göra något åt situaionen. Han drog in adelns egendom och landreal. Han lät granska och röja runt bland myndighets- eller ämbetsmansförvaltning som levde i en skuggzon. Han lade på extra skatter. Ja, han gjorde lite annat också. Resultatet blev i alla fall att, när han dog hade statsskulden minskat från 44 till 11½ miljoner daler i silver. Bra jobbat, va?
När fredsavtalet skrevs på befann sig vårt avlånga land på ruinens brant. Det är dyrt med krig. Så straxt därpå införde Karl XI envälde (diktatur) för att ha chans att göra något åt situaionen. Han drog in adelns egendom och landreal. Han lät granska och röja runt bland myndighets- eller ämbetsmansförvaltning som levde i en skuggzon. Han lade på extra skatter. Ja, han gjorde lite annat också. Resultatet blev i alla fall att, när han dog hade statsskulden minskat från 44 till 11½ miljoner daler i silver. Bra jobbat, va?
Om snapphanarna blev av intresse kan du kolla in filmen här nedan. I övrigt får du fortsätta forskningen på egen hand för nu är min historielektion avslutad om det här :)
I kyrkan vaktade busiga kyrkmöss.
Gudfar och gudmor hade täten i gången in mot dopfunten.
Och efter handpåläggning, sånger, bön och vatten"bad" tågade en stolt mamma och pappa först ut med lilla Noah.
Kaffe, kakor och tårta blev det i efteråt.
Och paketöppning förstås.
Efter ett par timmar vinkade vi Hej då. Meningen var att jag skulle ta tåget till Örebro. Men mamma och Björn hade planerat att åka till Askersund för en fika via just Örebro så jag följde med dem i bilen istället.
I Örebro blev jag avsläppt vid stationen och våra vägar skiljdes åt. Därmed är också det här blogginlägget avslutat efter en trevlig och solig dag i Kungsör.
Kommentarer
Trackback