20 november - Turkey in Jordan!

Dagens äventyr bestod av besök i Madaba, på berget Nebo, Döda havet och Kerak.
Ja, du läste rätt. Vi åkte till Döda havet för andra gången den här säsongen. Entusiastiska resenärer ville inte vara utan det besöket när de ändå var i Jordanien!
 
En kalkon springer omkring med en massa höns på Mt Nebo. Fångade den på bild idag, därav blogginläggets rubrik :)
 

Efter lerinpackning kommer gupp på havet som är 9-10 gånger så salt som Medelhavet. (För information: Det här besöket finns inte med på vår ordinarie tur men om alla gäster vill dit så brukar jag ordna det.)
 
Besöket i Kerak innebär också lunch. Gästerna kan testa Jordaniens nationalrätt Mansef på restuarangen som ligger precis utanför, nämligen! Idag åt vi före rundvandringen i korsriddarborgen.


T hö. Återvinning är inget nytt. Här berättas det om en sten från relief över nabateensk soldat. Själv är jag lite osäker på den versionen. Historien kommer ifrån romarna som berättar om "övertagandet" av det nabatenska riket och hur de mötte ett ostrukturerat och odisciplinerat kavalleriVad jag känner till så var varken nabateenska riket ett militärt eller politiskt rike, utan ett handelsimperium som också sysslade med lite hästuppfödning så att de skulle haft ett militärt kavalleri känns faktiskt lite långsökt... Men okej, lite vakter hade de.
 
Kerak - största korsriddarborgen i Jordanien som sedan intogs av Saladin.
 
Det är alltid roligt med lokalguider för de har lite olika idéer om saker och ting. Inom loppet av fem minuter hörde jag följande versioner från två olika håll om bilden till vänster.
1. Det hade fungerat som diskho.
2. I karet trampade man vin (och ja, jag tillhör den som nog tror på vin mer en än diskho men vad vet väl du och jag? Vi var ju inte med!)
 

19 november - Jordansk sarkofag

Vi åkte till Ajloun på morgonen idag, precis som förra veckan. Och vi missade regnet även denna dag. Inte en droppe så långt ögat kunde se!
 

Det var lite disigt men kunde allt se en hel del nere i dalgången.
 
Jerash blev det ju sen, då.

En av de undergjordiska gravarna mitt emot Hippodromen samt utsikt över återuppbyggd Tetrapylon.
 

Utsikt ner över den lilla teatern samt vy över Artemistemplet.

Citadellet i Amman avslutade dagen innan vi vände hjulen mot Century Park och gemensam middag!


Sarkofagen står utanför museet jämte andra föremål i samma material - basalt.

17 november - Ska man köpa den här kanske?

Besök i Down town med lite shopping tillsammans med de som ville. Vi var några stycken som höll ihop hela tiden och här är ett mycket litet axplock av det vi såg.
 

Det blev inget inköp av Jilba (traditionella jordanska dressen för kvinnor) den här dagen. Men man måste ju prova!


En kamel kom ridande på trottoaren när vi väntade på bussen tillbaka till hotellet.

15 november - Motorhaveri x 2

I Wadi Rum kan man uppleva natur och vardagsäventyr som till exempel att jeeparnas motorer inte fungerar. Det är inga nya fordon direkt, serrö. Desto roligare är det för oss blir det när bilarna plötsligt stannar och de unga grabbarna får meka. För det mesta får de igång bilarna igen :) I andra fall får man skicka efter en "ny" bil åt oss.
 

I Wadi Rum blir himlen intensivt blå mot den terrakottafärgade sanden.


Är det thamudiska eller nabaténska petrogylfer? Ja, kanske båda förslagen är rätt för man har kommit fram till att Nabatéerna inte bara var ett folkslag utan bestod av fler. Men man tror sig veta att Thamuderna var först på scenen och straxt därpå kom Nabatéerna - och hamuderna försvann...


Och så lite motorhaveri på det då!

Vi kom till Aqaba på eftermiddagen och som vanligt blev det promenad till Kenzis och en liten rundvandring genom Marinan och till stranden innan vi skiljdes åt. Klockan 19 möttes vi på terassen för gemensam middag och kort där efter så var den här dagen slut!

14 november - Al-Batrā

Jepp, det är det arabiska namnet på Petra som i sin tur kommer från grekiskans πέτρα som betyder sten (brukar översättas med Klippa).
 
Det var några gäster som ville upp till klostret så jag gick med dem igen och knäppte att par bilder.
 
Fasadgatan består av både ofärdiga gravar och små färdiga till invånare som kanske inte var de mest betydelsefulla. Kungagravarna ligger på ett annat ställe lite längre fram.

T vä. Vy över Obodas I:s grav som kallas Klostret. T hö. Utsikt från trapporna i rikting mot Kungagravarna

13 november - Kors i jösse namn!

Idag åkte vi till Madaba, berget Nebo och Kerak. Det var lite molnigt men inget regn föll!
 
Berget Nebo är där Moses stod och såg ut över Det heliga landet men idag får du se statyn av ormen som ringlar sig uppför korset och dörren till det gamla klostret som en gång låg där.

Utsikt över Wadi Mujid och ja, det är fossiler för Jordanien har en gång legat under vatten!
 
Tog inga bilder i Madaba och Kerak men det har du ju sett tidgare och kommer nog få se vartefter i annat inlägg.
 
(Överskriften är ett gammalt kraftuttryck)
 

12 november - 45 km från Syrien

Först på schemat i dag: Ajloun, det muslimska fortet byggt 1184 av Saladins svärson (och general) Izz al-Din Usama. Uppdraget för militärerna som var där, var att skydda järngruvorna samt försvara området mot korsriddarna. Det ligger dessutom strategiskt ovanför karavanvägar som gick mellan Jordanien och Syrien. Så härifrån hade man bra koll!
 
Utsikt från lilla museet i Ajloun mot trappan upp till tornet.
 
Vi fortsatte neråt mot Jerash, Österns Pompeji som man menar är den bäst bevarade romerska staden utanför Italien! Gerasa, som staden hette när den 170 f Kr grundades av Seleuciderna (grek-makedonsk dynasti som regerade 323-64 f Kr), erövrades av romerska generalen Pompey 63 f Kr.
 

Hadrians triumfbåge fr år 128/129 samt vy över sex av pelarna som står kvar i det allra heligaste i Artemistemplet fr runt år 150.

Vi slutade dagens utflykt med besök i Amman och Citadellet. Det man ser där idag är främst från romartiden 100 f Kr fram till tidigt muslimskt styre (Umayyaderna).
 
Herkulestemplet och en golvdekoration från Umayyadiske guvernörens reception.
 
I Arkeologiska museet kan du se världens äldsta statyer som någonsin hittats på vårt jordklot, i Ain Ghazal närmare bestämt. De är tillverkade under perioden 6000-8000 f Kr, d v s under neolitiska perioden som startade runt 9500 f Kr. Det var då människan upphörde att enbart vara nomader och jägare, till att börja bli bofasta och syssla med sädesodling och djurhållning. (Kuriosa: Visste du att Bondestenåldern i Norden inföll så sent som 4000 till 1800 f.Kr?)

8 november - Vad för Rum?

Dags för tur ner mot Aqaba med två mellanlandningar:
Lilla Petra först!
 
Getterna är suveräna klättrar och finns både här och där i Petras berg
 
Wadi Rum (uttalas Oadi ramm) åkte vi till därefter. Det är ett 720 km² stort naturreservatet på 800 m höjd som sedan 25 juni 2011 står med på Unescos nya världsarvlista.(http://whc.unesco.org/en/list/1377)
 
Himlen blir så intensivt blå när det möter det terrakottafärgade landskapet.
 
På eftermiddagen kom vi fram till Aqaba (Tala Bay) och nu väntade ett par dagars avslappning för gästerna. Att vara på rundresa är aldrig någon semester! Och för mig väntade jobb med att förbereda nästa rundresa och fördjupa mig i några nya Jordanien-ämnen. Alltid lika spännande!
.
Det här är utsikten från terassen där jag brukar boka middagsbordet till oss på Marina Plaza.

7 november - Petra igen!

Och den här dagen tog jag några bilder, du! Varsågod!
 
Stenen som ser ut som en fisk men skiftar till elefant när man passerar den...
 
Ad-Deir, klostret, ligger 700- 800 trappsteg i uthuggen, eroderad och lutande sandsten samt numera en del partier med nytillverkade raka, upp för berget. Med stadiga skor, god kondition och 1,5 liter vatten fixar man det på 45 minuter! Men man blir lätt anfådd ändå...
 
Men man är inte helt uppe när man kommer till Ad-Deir. Nej då! Man ska fortsätta upp till högsta punkten du ser däruppe på berget!
 
I Petra bor vi på en ombyggd Ottomansk (turkisk) by. Klart coolt ställe med liten park och uppskattad inomhuspool.

5-6 november - Inte ett foto blev taget!

Nej, Inte så konstigt, va? För jag är inte i Jordanien för att fotografera utan för att arbeta som reseledare. Jag försöker komma ihåg att ta lite bilder men ibland så funkar det bara inte.
 
Jag och Firhas jobbade iallafall ihop på den här rundresan också och vi jobbar väldigt bra ihop. Han vet att jag vet vad jag pratar om och släpper mig lös även på sajterna till och med.
 
Men vad gjorde vi då måndagen Den 5e november?
Jo, som jag berättade i förra blogginlägget åkte vi norr ut. Cirka en timme ifrån Syriska gränsen håller vi faktiskt till. Men här märker vi inget av inbördeskriget i grannlandet eller alla flyktingar som kommer till Jordanien. Det är lika lugnt som vanligt.
Och vi besökte allt som stod på programmet:
Ajloun - muslimska borgen där man hade som uppgift att vakta området mot Korsriddarna.
Jerash - Österns Pompeji, den bäst bevarade romerska byn utanför Italien.
Amman - Citadellet där man har hittat bosättningar runt 10 000 år gamla (tiden kallas för bondestenåldern eller yngre stenåldern när man gick från nomad till fasta bosättningar) men också byggnader från romarriket, byzantiska riket och dynastin Umayyaderna.
 
Och vad hände tisdag Den 6e november?
Jo, då lämnade vi Amman bakom oss och åkte sydväst mot grekisk-ortodoxa S:t Georgekyrkan där mosaikgolvet med över 2 miljoner små stenbitar visar området Palestina. Därefter stod vi på berget Nebo och såg ut över det Förlovade Landet, Kaanan. Efter det bar det av till Kerak där den största korsriddarborgen i Jordanien påminde oss om de kristnas våldsamheter mot muslimerna som startade 1096, sanktionerat av Påven själv, och höll på i ungefär hundra år..
 
Jag återkommer med bilder från respektive plats, det lovar jag!

4 november - Nya gäster!

Jag var kvar på hotellet till halv tre. Då blev jag hämtad i bilen som körde mig till bussen. Och 1,5 timme senare landade mina nya gäster. Dags för rundresa nummer 2 för säsongen!
 
Framme vid den nuvarande flygplatsen. Den nya ska invigas februari 2013 berättas det. Vi får väl se hur det går med den planen. Men fint ser det ut att bli. Den här är ganska så sliten...
 
Vi åkte till vårt hotell, Century Park som ligger i ett lugnt bostadsområde mellan 4e och 5e ringen. Efter gemensam middag var det horisontalläge och tid för att ladda inför nästa dag som innefattade resa mot norr där vi skulle besöka Ajloun och Jerash för att avsluta dagen i Amman på citadellet.

2-3 november - Studier på hotellet

Ja, det blev inte så mycket gjort om man inte ska räkna med informationssökande i djupdykningar av olika ämnen, och diverse organisation av papper. Inga bilder tagna men jag kan berätta att jag bodde i ett ganska stökigt rum (som jag för övrigt bytte med Daniella eftersom internet inte funkade i mitt) och mat åt jag alldeles ensam i hotellrestaurangen.
 

Daniella och jag åt frukost ihop innan hon svepte iväg med sina gäster mot Mt Nebo, Madaba och Petra.


Och därefter var det ensamma måltider (hotellet tömdes på gäster den 3e nämligen) fram till middagen den 4e november när mina gäster kommit från Sverige.

1 november - I Amman

Resan upp till huvudstaden gick bra. Den som skulle hjälpa mig dök inte upp så jag skickade in gästerna utan honom. Men när han kom sprang han in och kollade så allt var bra och att alla var igenom. Niema problema där, inte!
 
Vi väntade in flyget från Wien. Med det skulle Daniella dyka upp med sina gäster. Och inom ett par timmar stod hon där med sin grupp. Så himla roligt att se henne. Vi firade återseendet med ett par öl från Taxfreebutiken bredvid hotellet. Och för att vara ett muslimskt land säljs det väldigt mycket alkohol, måste man säga.
 

Många fulla korgar var det i den långa kön. Kändes nästan fjompigt med mina 4...

På kvällen satt vi sedan i baren och plötsligt fann viss oss inbjudna på Halloweenparty i restaurangen. Det var Hash Club som hade sin måndagsfest där visade det sig.
 

Och där stuffade vi omkring till efter midnatt bland utklädda och civilklädda människor.

31 oktober - Snorkling utan glasögon i masken

Ja, det var ju jämrans dumt att inte ta med min snorkelutrustning men jag valde bort den i ett hastigt ögonblick. Men det är klart jag hängde med även om det bara blev en vanlig simtur.
 
Vi blev hämtade i en mindre båt som tog oss ut till den större vid korallrevet
 
Till allas vår glädje fanns det glasbotten i båten så vi kunde sitta på första parkett och se koraller, fiskar och vrak precis under oss. De som vill fick sedan låna snorkelutrustning, andra valde att ta en simtur. Men jag tror de flesta var i oavsett. Efter simmandet serverades två olika Shish (grillspett) med kyckling och köttfärs samt fisk med ris och sallad. Jämrans gott!
 
På kvällen var det avslutningsmiddag med gästerna på hotellet. Men det var tidigt i säng. Imorgon skulle jag ta gästerna med tillbaka till flygplatsen i Amman skapligt.
 
På väg upp till mitt rum fick jag syn på en vacker mal. Vad tycker du? Är den inte helt fantastisk?
 
Naturen överträffar nästan alltid verkligheten, eller hur?

RSS 2.0