12 november - 45 km från Syrien

Först på schemat i dag: Ajloun, det muslimska fortet byggt 1184 av Saladins svärson (och general) Izz al-Din Usama. Uppdraget för militärerna som var där, var att skydda järngruvorna samt försvara området mot korsriddarna. Det ligger dessutom strategiskt ovanför karavanvägar som gick mellan Jordanien och Syrien. Så härifrån hade man bra koll!
 
Utsikt från lilla museet i Ajloun mot trappan upp till tornet.
 
Vi fortsatte neråt mot Jerash, Österns Pompeji som man menar är den bäst bevarade romerska staden utanför Italien! Gerasa, som staden hette när den 170 f Kr grundades av Seleuciderna (grek-makedonsk dynasti som regerade 323-64 f Kr), erövrades av romerska generalen Pompey 63 f Kr.
 

Hadrians triumfbåge fr år 128/129 samt vy över sex av pelarna som står kvar i det allra heligaste i Artemistemplet fr runt år 150.

Vi slutade dagens utflykt med besök i Amman och Citadellet. Det man ser där idag är främst från romartiden 100 f Kr fram till tidigt muslimskt styre (Umayyaderna).
 
Herkulestemplet och en golvdekoration från Umayyadiske guvernörens reception.
 
I Arkeologiska museet kan du se världens äldsta statyer som någonsin hittats på vårt jordklot, i Ain Ghazal närmare bestämt. De är tillverkade under perioden 6000-8000 f Kr, d v s under neolitiska perioden som startade runt 9500 f Kr. Det var då människan upphörde att enbart vara nomader och jägare, till att börja bli bofasta och syssla med sädesodling och djurhållning. (Kuriosa: Visste du att Bondestenåldern i Norden inföll så sent som 4000 till 1800 f.Kr?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0