2 februari - Elefanter och palmolja

Inget regn hade hörts smattra på palmbladstaket under natten. Enligt väderprognosen skulle regnet komma runt lunch som först. Och glädjen gick inte att ta miste på. För efter frukost kunde grupp två vandra bort till hängbroarna och promenera 45 meter uppe i luften de också!
 


Makakerna hade intagit såväl verandor som betongstigen till frukosten idag


Ormen Dendrelaphis tristis har inget svenskt namn men på engelska heter den Common Bronze back tree snake

Egentligen skulle vi ha checkat ut tidigt men hotellet tillät oss alla att ha rummen kvar tills det var tid att ta taxibåten över till Kuala Tahan (kl 10:30) där en ny busschaufför (och buss) stod och väntade på en parkering en bit bort. Regnskogen med temperaturer runt 30 grader försvann bakom oss under vår resa österut (ca 4,5h) på slingrande smala vägar, genom det böljande landskapet med några extrainsatta stopp på vägen. 



Ett fotostopp på Varning för elefant-skylten var ju bara ett måste! Och ett besök på en Palmoljeplantage - ett hett diskussionsämne hemma i Sverige som jag hoppas kunna kasta lite ljus över. Och så klart gjorde vi ett lunchstopp innan vi kom fram till den gamla brittiska bergsstationen Cameron Highlands.


Nåja, ingen elefant korsade vägen när vi var där

Två typer av olja kan produceras av palmoljefrukterna; rå palmolja kommer från att pressa den köttiga frukten och palmkärnolja som kommer från att krossa kärnan i mitten av frukten.
Palmolja är en extremt mångsidig olja som har många olika egenskaper och funktioner. Den finns därför i nästan allt som vi hittar i stormarknader, även i veganska alternativ. I allt från pizza, munkar och choklad, till deodorant, schampo, tandkräm och läppstift. Det används också i djurfoder och som biobränsle i många delar av världen. I asiatiska och afrikanska länder används palmolja allmänt som en matolja, precis som vi kan använda solros- eller olivolja i Sverige..



Palmolja är dessutom en otroligt effektiv gröda som producerar mer olja per landareal än någon annan likvärdig vegetabilisk oljeskörd. Man kan ta upp till två skördar per månad! Globalt levererar palmolja 35% av världens efterfrågan på vegetabilisk olja på bara 10% av marken.
För att få samma mängd alternativa oljor som sojabönor eller kokosnötsolja skulle du behöva allt mellan 4 och 10 gånger mer mark, vilket skulle flytta problemet till andra delar av världen och hota andra livsmiljöer och arter.
Dessutom är palmolja en viktig gröda för BNP i tillväxtekonomier och det finns miljoner småbrukare som är beroende av att producera palmolja för deras försörjning. Att bojkotta palmolja är inte alltid svaret, men det krävs mer åtgärder för att ta itu med problemen och gå längre och snabbare.

 
Problem som diskuteras: Skogsförlust för utrotningshotade djur och miljoner ton växthusgaser i atmosfären som berättas bidra till klimatförändringarna.
Lösning: Roundtable of Sustainable Palm Oil eller RSPO bildades 2004 och idag exporteras nästan uteslutande olja från certifierade plantage.
I Malaysia är det slutavverkat för den här typen av plantage -men istället har plantageägare dessvärre flyttat avverkningen till Sumatra och Indonesien som saknar bestämmelser. 

Men nu lämnar vi detta och går vidare i livet. För sen eftermiddag kom vi fram till Cameron Highlands. Medeltemperaturen här är 18 grader men just denna dag låg den på svensk sommartemp, runt 23 grader! I högländerna är i annars klimatet svalt, luften frisk och jorden bördig vilket tidigt gjorde området populärt. Här bosatte sig många av de engelsmän som var stationerade i Malaysia under kolonialtiden. Här är luften lätt att andas och man skickade lungsjuka hit för konvalescens.
 


Under depressionen på 30-talet upptäckte man att miljön lämpade sig ypperligt för odling av té. Därför hittar vi en mängd téplantage här. På vägen upp till vårt hotell, besökte vi en av de äldsta och som är Malaysias andra största téproducent, Cameron Valleys Bharat Tea Estate och fick se hur det odlas. Och det blev en hel del té med hem härifrån.

 
Väl framme på Strawberry Park Resort checkade vi in och åt gemensam kinesisk HotPot-middag (eldgryta). Det är ett speciellt sätt att laga maten som även kallas Ångbåt och hänvisar till utseendet på grytan förr i tiden.
 
 
Vår middag bestod av kycklingbuljong i grytan över gasoleld som man sedan plockade ner råa grönsaker, enokisvampar, fisk, skaldjur, kyckling och biff efter önskemål. När det är klart lägger man upp på sin tallrik och kan doppa i chilisås och soja efter behag. En lite pysslig middag där man typ lagar sin egen mat, men samtidigt en ganska rolig avslutning på dagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0