25 december - KL - Malacca

Skapligt tidigt satte vi oss i bussen. Idag skulle vi ner till Malacca (Melaka skriver man också). Både huvudstaden i Malaysias tredje minsta delstat och staden, har samma namn. Stadskärnan sfinns på UNESCOS världsarvlista sedan 2008 och det var dit vi skulle.
 


Vi gjorde ett litet extra stopp hos en vanlig familj som öppnat sitt hem för turister. Vi tyckte alla att det var intressant att se hur de bor och lever.



Så småningom kom vi så fram till Malacca! Staden grundades för cirka 600 år sedan.



Vi tog en linte promenad på Jonker Street och dess parallellgata, och bara njöt av livet. Gatan är känd för sina antikviteter bland annat.


Det finns en massa saker att kika på här, Vad sägs om kinesiska skor som man använde till snörade fötter? Läskigt små! Brunt socker? Pappersföremål att begravas med och ha i nästa liv?


Vi kikade in i Cheng Hoon Teng-templet, äldsta kinesiska templet i Malaysia. Tänkte gå tillbaka dit och få välsignelse för 2013 eftersom jag nog lär behöva det, men kände att jag nog får välsigna mig själv. Det är ju trots allt mitt liv det gäller och det är jag som ska leva det!


Pappersunderkläder, kan det vara något att begravas tillsammans med? Nåja, i den här butiken fanns allt du kan använda i detta livet - och ta med dig in i nästa :). Jag försökte ta kort på pappers-laptopen men bilden blev för mörk så jag kastade bilden...


Kampung Kling-moskén är en av de äldsta moskeéerna i Malaysia (från 1784). Vi gick in på gården och kunde samtidigt kika in på gravplatsen som låg intill. Kolla gärna in minareten som är strukturerad som en pagod!


Detta hinduiska tempel är det äldsta i Malaysia och byggdes 1781 på mark som gavs till Chittysamhället, av holländarna.


Cykelrikshas och båtturer erbjuds. Du kan köpa krämigt "Duriangodis" och i början av Jonker Street, i ett hörn ligger världsberömda Chung Hwa Chicken RIce Ball Shop. Du ser inte kön, men den är och förblir alltid jättelång. Man ska inte vara hungig när man ställer sig i din kön - och man behöver komma dit tididgt för maten tar slut under lunchtiden.



I de holländska kvarteren och runt där, kan man hitta en massa spännande. Queen Victoria Fountain (byggd 1901 av britterna skall tilläggas) och klocktornet är ganska vackra, får man nog säga. Här hittar du även ett annat fordon. Notera gärna stavningen på taxibilen. Här pratar man faktiskt fortfarande Creole och man känner igen en del ord som liknar svenska!


Malacca Tower är ett torn man kan åka upp i. Hela den snurrande plattan åker upp och ner 110 meter. Därifrån har man vidunderlig utsikt, inte bara över stan utan över havet.


Bilder från S:t Pauls kyrkan, byggd av portugiserna och St Francis Zavier står staty utanför. Kyrkan har även tjänstgjort som begravningsplats och är idag en del av Malacca Museum.




Famosa: ett portugisiskt fort som bara har ett torn kvar. Det kallas Porta de Santiago.



Från Porta de Santiago kunde vi kika bort mot vårt hotell (det gula i mitten).
 
Jag bad Halim ringa efter rundturen, och kolla om hotellrummen var klara. Det visade sig vara en god idé för det var de inte. Så vi passade på att åka ner till havet och titta på "Flytande moskén", Malacca Straits- moskén. Den hade vi inte fått se om förseningen inte hade varit!


Malacca Straits mosque öppnades 2006 och när det är högvatten ser den ut att flyta på vattnet.


Efter en mycket krånglig incheckning som tog lång tid, kunde vi få våra rum och hade sedan både eftermiddag och kväll på egen hand. Jag gjorde som vanligt, gick på shoppingcenter. Det är jämrans trevligt. Och så klart hittade jag en massa roliga tekniska prylar till barnbarnen. Bland annat en hybrid mellan surfplatta och dator! Och det blev McDonalds utanför hotellporten denna afton.


Hari Kristmas till er alla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0