8 februari 2013 - Tåg och buss Varanassi

Tidigt på morgonen kom vi till Indiens heligaste stad. Varanasi är en av de äldsta, kontinuerligt bebodda städerna i världen och antagligen den äldsta staden i Indien.
 

Fotot på den disiga soluppgången tog jag i det öppna dörrhålet. Det är inte ovanligt att man åker med öppna tågdörrar, kanske för syrets skull.


Varanasis tågstagion var näst intill öde när vi anlände. Bussen stod och väntade på oss när vi kom dit, så det var bara för oss att kliva på och bege oss mot vårt hotell som låg en bit utanför.




På vägen till hotellet passade vi på att besöka Bharat Mata Templet, beläget på Mahatma Gandhi Kashi Vidyapiths universitetsområde. Denna helgedom invigdes av Mahatma Gandhi 1936 och är tillägnad Indiens modergudinna. Medan hinduiska tempel brukar innehålla statyer av gudar och gudinnor domineras det  här av en stor karta över Indien, huggen i marmor.



Vi hade privilegiet att avsluta dagen vid Ganges och vara med på Aarti. Vi kom dit medan det fortfarande var ljus och kunde se hur människor strömmade nerför trappstegen, så kallade ghats, för att nå den heliga floden och vara en del av den dagliga religiösa ceremonin.


Aarti är en hinduisk eldceremoni som utförs av Brahminerlärjungar (den högsta av de fyra sociala klasserna eller kasterna inom hinduismen) för att hedra den heliga floden, gudar och gudinnor. Det sker varje kväll runt 19-tiden oavsett väder. Och den här kvällen skulle vi få vara med.


Många hyr en båt, däribland oss, och kan se ceremonin sittande på Ganges.


Ritualen är mycket koreograferad och inkluderar blåsande i trumpetsnäckor, rökelse, dans med eld och böner. Luften är så tät av rökelse att det nästan är tungt att andas. Allt som händer är väldigt speciellt - och rörande.

Det är en gemensam ritual för pilgrimer att släppa votivljus på den heliga Ganges, samtidigt som de önskar sig något. Hundratals ljus kan ses flyta på floden varje natt. Och vi gjorde likadant. Jag kan inte avslöja min önskan men så mycket kan jag säga att den inte har slagit in (än), kanske för att jag inte är troende hindu...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0