6 februari 2013 - Äta bakterier?

Blogginläggen från 2012 är slut, så nu är det dags att beta tag i 2013. Så här kommer (mer) Indien, ett av mina absoluta favoriterländer alla kategorier i världen.
 
Den här dagen kikade vi lite närmare på Agra, en spännande stad vid floden Yamuna i västra delstaten Uttar Pradesh. När mogulerna flyttade från Fatehpur Sikri år 1586 var detta huvudstad i cirka 80 år. Men Agra är nog mest känt för att hysa Taj MahalMen det besöket finns i annat inlägg.

Vid Röda fortet i Agra bor det en massa Rhesusapor (Macaca mulatta). I hinduismen är Rhesusapor heliga djur och de får leva fritt i städerna och förekommer ofta vid hinduernas tempelanläggningar. De kan bli riktig ilskna så ett säkerhetsavstånd på ett par meter är att rekommendera.


På vårt lunchställe fick vi lite musik och dans.


VI besökte en mattillverkare som hade fullt med mönster och garn nere i källaren tillsammans med färdiga mattor som skulle skickas utomlands, bland annat till Sverige.
 
Innan jag avrundar tänkte jag passa på att skriva lite om det Indien kanske är mest känt för, och som gör att många undviker att åka dit - bakteriell diarré.

Att magen kan bli lite körig, det är ju inte alls konstigt när man kommer till ett nytt land. Det händer även i länder på närmare avstånd från Sverige - och även i Sverige ska vi komma ihåg. Det är när man får feber och samtidigt tacklar av fysisk som man kan anses vara sjuk.
 
En del menar att det är säkert att bli vegetarian när man är i Indien. Men det är samma sak där. Bakterierna finns ju överallt eftersom det oftast handlar om bristande hygien. Och sköljs grönsakerna i kranvatten och inte hettas upp så bakterier försvinner så spelar det ingen roll om du äter kött eller grönsaker. Det är upphettningen som har betydelse (Läs mer om det här).


En gäst hade med sig bakterier för att balansera magen och det påstås att de hjälper mot turistmage. Inte vet jag om det hjälper. Men nog är det intressant att man äter bakterier som ska balansera magen, iallafall!

Jag kan inte för mitt liv förstå varför jag har klarat mig så bra i Indien och har försökt analysera detta. Vad gör jag som andra inte gör?
Hm, ja först och främst tänker jag alltid efter på vad och hur jag stoppar mat och dryck i munnen. Däremot glömmer jag alltid bort att sprita händerna som ju är inne just nu.
Jag äter inga ägg som inte är färdigkokta/stekta, Jag ser till att kött (speciellt kyckling) är genomstekt. Att äta där turister äter brukar vara ett säkert kort - och inte äta från små stånd på gatan, ur gott det än ser ut. Att alltid dricka en Lassie till maten (youghurtdryck som kan fås med frukt, med socker, med salt eller både med socker och salt. Det sistnämnda tar man om man behöver balansera kroppen vid tillfällig diarré och fungerar alltså även på svensk mark om man inte har vätskeersättning.
Ett trick som jag har lärt mig av befolkningen (ja, för de får diarré också ibland) är 24-timmarsdieten på lassie, ris, banan och té. Det handlar om att inte göda de ilskna bakterierna i magen utan svälta ut dem, har man berättat för mig.
 
Så när du besöker landet, varför inte testa mina sätt? Du kanske klarar dig, du också :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0