30 september - Castel del Monte, Trani och hotell(en) i Savalletri

Efter frukosten checkade vi ut från vårt hotell. Nu skulle vi förflytta oss söderut, mot Torre Canne och Savalletri. På vägen ner hade vi ett par stopp så klart.

Första stoppet var den coola 8-kantiga borgen Castel del Monte som också kallas för Apuliens krona. För att komma upp till borgen kan man antingen gå en, två kilometer stadigt uppför från parkeringen, eller betala en peng och ta shuttlebussen, något jag rekommenderar.

Borgen byggdes av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II (nämnd tidigare) på 1200-talet och är idag listad på Unescos världsarvslista. Senare förvandlades borgen till ett fängelse, för att därefter användas som tillflykt under pestepidemi, och slutligen förfalla.


Meningarna går lite isär beträffande användningen av borgen. En del menar att det var en försvarsborg, andra att det fungerade som ett jaktslott. Fakturm är att det saknas bevis för båda teorierna, vilket innebär att båda är lika fel och lika rätt. Det är det bästa med teorier :)


Borgen ligger 540 meter över havet på en udde. Marken ärvde Fredrik II av sin mor, Constance av Sicilien.


Talet 8 återkommer hela tiden i borgen. För inte nog med att den är åttakantig (Oktagon). Båda våningarna har åtta rum och en åttasidig gård är slottet centrum. I varje hörn finns ett 8-kantigt torn.
Oktagon är ett mellanting mellan en kvadrat (som representerar jord) och en cirkel (som representerar himlen ). Fredrik II kan ha inspirerats Klippdomen i Jerusalem som han hade sett under sjätte korståget , eller ett besök i slottskapellet i Aachen-katedralen (byggd på slutet av 700-talet och är den äldsta kyrkan i norra Europas. Den ligger i Västra Tyskland).


Här har vi badrummet med toalett och handfat.


Vattenkanaler finns i varje rum, som har till uppgift att fördela regnvatten.


Här fanns en gång en av de öppna spisarna som värmde upp rummen på övervåningen. Ursprungligen var väggarna klädda i marmor och överallt fanns marmorpelare. Men materialet återanvändes till andra byggnader i närheten eller revs ner av Vandalerna - en östeuropeisk stam med blodigt rykte som plötsligt försvann från historieberättelserna på 500-talet.


Om du kikar riktigt noga uppe i taket ser du ett litet, litet hål i som en blomma. Där brann det en eld som belysning med olivolja som bränsle.


Några marmorpelare finns kvar.

Reliefen på en av väggarna i innergården undrar forskarna fortfarande över.


Taket i spiraltrappan som bevakas av fyra figurer. Notera gärna att man även här hade "lampa" (hålet i blomman)


Man länsade ju borgen på innanmätet. Inte ens golvet fick vara i fred. Det enda som finns kvar av mosaiken är det här.


En av trapporna som förbinder första våningen med den andra. Det finns teorier att det fanns ytterligare en våning.


Skyttevärn som var hart när omöjligt att skjuta ut ifrån. Troligtvis var öppningarna till för att få in ljus.


När vi var där var det veteranrally, till mångas glädje däribland min.

Och på murarna kunde man se solande ruinödlor. Här är en grön.

Från Castel del Monte åkte vi vidare till Trani. Här skulle vi först äta lunch och därefter se den så kallade ”drottningen bland Apuliens katedraler".


Några av oss gick ner till hamnen och åt. Supertrevligt att sitta där och se ut över båtarna.


Många toaletter i Italien har en spännande lösning för vatten till kran. En pedal på golvet.


Ognissantikyrkan,Tempelriddarnas kyrka, ligger i hamnen och grundades på 1100-talet. Trani var då en betydelsefull hamn för korsriddare som skulle till och från det Heliga landet. Intill låg även ett sjukhus för sårade korsriddare och pilgrimer men det finns inte längre kvar.
 

I Italien kan du få se Jesus- och Mariabilder och statyetter i husfasaderna, ofta med blommor framför som vid ett altare.

En del hus är uppfräschade medan andra skulle behöva lite omvårdnad.


Så har vi då katedralen, tillägnad den grekiske pilgrimen St. Nikolaus som är stadens skyddshelgon. Han dog i slutet av 1000-talet under sin pilgrimsfärd i Apulien, och vördas särskilt i Trani. Den årliga procession genom Trani till hans ära hålls sista veckan i juli.

Det var sedan dags att sätta oss i bussen igen för vidare färd söderut. När vi kom fram till Savalletri visade det sig att bokat hotell saknade fyra rum. Jag, min lokalguide, chaufför och en gäst fick istället privilegiet att bo på en Azienda en bit bort! Hotellet låg mitt i en olivodling och vi hade egen chaufför/bil att ringa till när vi ville till och från hotellet där de andra bodde. Funkade hur bra som helst!
 
Här är lite bilder från omgivningarna.



Jepp, vi hade egen pool!
 
Jag tog även en promenad på det ordinarie hotellet som byggdes för 2 år sedan och hade en anlagd trädgård. Här är några bilder därifrån.


Efter incheckningen och lite fritid kunde vi sätta oss till bords för gemensam middag och se fram emot morgondagens eskapader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0