29 oktober - Utflykt i Sultanahmet

Jag fick äta frukost tidigt och på rummet. De serverade inte frukosten förrän kl 8 och då var ja ute ur huset för länge sedan. Idag skulle jag ju på utflykt i Istanbul. Här är bilderna från dagen som bjöd på uppehåll.
 
Den blå moskén
Så kallas moskén men egentligen heter den Sultan Ahmed-moskén. Den är byggd i blå keramikplattor från Iznik, därav namnet. Moskén lät byggas av den osmanske sultanen Ahmed I mellan 1609 och 1616 för att bekräfta ottomanska makten, och arkitekturen är delvis inspirerad av Hagia Sofia som ligger mitt emot. Byggnaden är imponerande och anses vara den sista stora moskén i klassiska perioden i islamisk arkitektur med en huvudkupol, sex minareter och åtta sekundära kupoler. Här är lite bilder från besöket. Och eftersom vi startade så sent (08.00) var det fullt med folk överallt hela dagen. Inte riktigt mitt favvoupplägg, helt klart. Men nu var det ju inte jag som bestämde.



Från Den blå moskén förflyttade vi tvärs över parken och besökte...


Hagia Sofia
Den första kyrkan på platsen byggdes under Konstantinus II regeringstid och invigdes år 360. Den andra beordrades av Theodosius II och invigdes år 415. Båda kyrkorna brann dock ner i olika krig/uppror. Ursprunget som vi kan se delar av idag, en basilika, lät uppföras av bysantiske kejsaren Justinianus I mellan åren 532–537.
Kuriosa: Efter erövringen av Konstantinopel under fjärde korståget plundrades kyrkan av korsriddarna innan de krönte sin egen Balduin I av Konstantinopel där. Han var den framstående ledaren under det misslyckade korståget där korsfararna kom överens om att dela upp bysantiska territoriet och han var den som grundade det s k latinska riket.

Hagia Sofia byggdes om till moské 1453 och det förblev världens största katedral i nästan tusen år, fram till Sevilla Cathedral stod färdig 1520. Det fungerade som moské fram till 1931. Då stängdes den, började renoveras och öppnade igen 1935, då som ett museum efter beslut av Kemal Atatürk, himself. Här är bilder från mitt besök där.

 


Vi lämnade Hagia Sofia och gick ner till bussen som skulle ta oss till modevisningen av skinn. Lite bilder på promenaden ner till parkeringen kanske kan passa?
 


Ingången till Topkapipalatset fick vi bara se. Men vi skulle tillbaka dit efter lunch fick vi reda på.


Det var en trevlig show i lokalen nedan, men alldeles för dyra grejer för min plånbok. Att hosta upp 12000 spänn för en aldrig så läcker jacka är liksom två månaders budget för egen del så det finns så klart inte på kartan.

Vi fortsatte sedan till Lilla Hagia Sofia. Den har lite samma historia som den stora moskén med Justianus I som byggde den och att den konverterade till moské. Den fungerade även som skola (Madrasa). Den var lite söt, tyckte jag.


Vi fortsatte med lunch och tillbaka till Topkapipalatset där jag hade planerat hälsa på profeten Muhammeds skägg.



Det var en hel del vakter i palatsen. Inte så konstigt med tanke på alla dyrgriper som finns här.


Här inne låg reliker från profeten Muhammed och hit var det absolut längst kö, kan jag berätta.



Ja, det var en trevlig utflyktsdag även om solen lyste med sin frånvaro. Min personliga favorit måste bli Hagia Sofia. Är det någon moské jag kan tänka mig att kika på mer och längre, så är det den. Blå moskén var lite för kall och steril för min smak plus att det var hysteriskt mycket folk och fick springa igenom.

Topkapipalatset var ett stort område och ville man in och se saker i dom olika rummen var det kö och väl inne var det trängsel och man kunde inte se så bra. Jag blev nästan stressad där inne.
När jag kände mig nöjd med besöket där, gick jag ner och tog en latte på terassen och tittade ut över den asiatiska sidan av Istanbul, och ursprunget till Konstantinopel. Om jag väljer att åka tillbaka till Istanbul blir det mitt projekt. Imorgon planerade jag att ta mig till Grand Bazaar som var stängd idag p g a nationaldagsfirande (som jag inte såg något av. Det var märkligt lugnt). Har hört så mycket om det och planerade att göra ett och annat fynd där, minsann.

Trackback
RSS 2.0