22 augusti - Äventyr i Kolmården

Den här helgen blir det utan tvekan två inlägg. Du förstår straxt varför.
 
Först levererade jag en resväska som Milla skulle låna av mig. Därefter bar det av till Gottfridsberg och upphämtning av Martina, Chrille, Albin och Simon. Nu skulle vi ta en heldag på Kolmården, något vi alla har sett fram emot sedan vi bestämde oss i våras.
 

Jag och Simon hade gott om plats medan de andra fick trängas. Men vad gör det när man har något kul att se fram emot?

Jag hade köpt biljetter i förväg, både till parken och till Life-uppvisningen i Delfinariet. Det kändes som en riktigt bra idé och kom att visa sig vara det också eftersom vi slapp köa in. Den enda kön vi upplevde idag var den till linbanan. Den var 40 minuter lång och efter att ha plussat på 30 minuters färd hade vi tyvärr bränt så mycket tid att det inte blev någon tid över direkt till Bamses värld (som vi medvetet hade lämnat till sist för att inte fastna där. En missräkning förstås...) Men här är bilder från dagen och det blev MÅNGA. Mina är blandade med Martinas. De som hon har tagit har jag skrivit hennes namn under. 


Vi kom straxt efter tio och det blev kö in.


Båda barnen fick varsitt armband med namn och telefonnummer till mig. Och efter att det var gjort, trampade vi iväg upp för backen. (Chrille var barnvagnsansvarig i varenda backe vi gick. Både upp som ner. Utan honom hade vi haft det kämpigt, kan jag säga.) Vargarna gömde sig så vi var lite rädda att det var för soligt och varmt för djuren idag. Men se det stämde inte alls. 

Två av vildsvinen bar grenar och byggde bon. Kanske var det kultingar på G?
Foto: Martina Axelsson
 

Vattensköldpaddor njöt av solskenet och det var de inte ensamma om. Alltså, jag vill inte säga att jag är negativ vad det gäller det svenska vädret men okej, jag hade packat ner regnponcho och dunjacka - något som blev föremål för en och annan kommentar under dagen. Men hallå, om jag inte hade packat ner det hade det G.A.R.A.N.T.E.R.A.T blivit oväder fattardula!
 

Det var en duktig sköldis som kunde vända på sig snabbt
 

Albin och jag gick in och klappade den jättefina ormen. Roligt med en modig kille! Jag tror att det måste bli Kolmårdens Tropicarium nästa gång...
 

Deppig Björn eller bara njuter av svalkande bad? Svårt att avgöra. Det såg något oroväckande ut, tyckte jag.


Järven låg och vilade sig


Det fanns många djur att titta på till alla förtjusning.


Även en Sorgmantel (Nymphalis antiopa) får pryda detta blogginlägg.


Hängbuksvin gick omkring och nosade i backen.


Mamma och jag ringde varann 5-6 gånger under dagen. Hon, Björn och Björns barn och barnbarn var på Kolmården samtidigt och vi försökte få ihop en träff - men det var ju hopplöst. Vi var aldrig på samma ställe utan mer i olika ändar hela tiden. Jag och mitt sällskap misstänkte att de sprang igenom parken...
Foto: Martina Axelsson


På Barnens lantgård kommer man nära getterna och får klappa. Lite läskigt var det allt, tyckte de små som helst höll säkerhetsavstånd.


Vi lunchade på Safari vid halv tolv. De har bästa utsikten av alla restaurangerna i parken och de serverar typ husmansbuffé med två rätter och valen funkade bra för oss alla. Det var nästan inget folk när vi kom men fullsatt när vi gick. Vår tanke med tidig lunch var att spara lite tid. Kl 14 hade vi platsbiljett till delfinshowen och ville hinna med lite annat före det.


Emu, släkt med strutsen och är Australiens nationalfågel.


Även lamor blir kissnödiga


Tigern är ett mäktigt kattdjur som vi alla gillar. Vi fick se en som smög på sin kompis som kom spatserade över vattnet.


Gillar gäspbilden. Foto: Martina Axelsson


En asiatisk vildhund (Dhole) låg och sov.

Mer vildhund. Foto: Martina Axelsson
 


Från vildhundar till sälar och sjölejon. De hade precis avslutat showen och var lite trötta.


Vi gick in till delfinernas vilorum. Där fick vi se även den lille.


Foto: Martina Axelsson


De hade utvecklat Life-showen ännu mer i år. Det var lite nytt sedan Albin och jag var faktiskt. Jättebra show med delfiner som nog har det rätt så kul med sina tränare. 
Foto: Martina Axelsson
 

Efter showen fick det bli Slush, Milkshake och lyckohjul (utan lycka dessvärre).
 
Vi hade ju bestämt oss för att åka linbanan. Så trots att vi fick veta att kön var 40 minuter lång så ställde vi oss. Och eftersom kön rör sig hela tiden så går tiden ändå rätt så fort även för små människor som hittade sätt att roa sig både i famn och på marken.


 

Tror vi fick se alla djuren under vår färd, faktiskt.
 

Precis som förra gången vi har här, tog vi en glasspaus vid aporna.


Underbara bilder på våra närmaste kusiner schimpanserna. Det var svårt att välja bara ett par...
Foto: Martina Axelsson
 

Notera gärna det gröna röret i första gibbons hand (översta bilden) som snart hamnar i mammans hand. Det är service det!
Foto:Martina Axelsson

Efter glass och apor hade klockan hunnit bli straxt efter halv fem - och Kolmården stänger fem. Så vi började gå mot utgången och passerade savannen där man tog in djuren för natten.
 

Kameler gjorde sällskap genom porten in till natthärbärget som hör till Savannen.


Noshörningarna var inte intresserad av att gå in den här kvällen.

Och från Savannen tvärade Albin och Martina genom Kulmården vidare mot Bamses värld där vi allihop åtminstone kunde titta på Bamses värld. Vi bestämde att nästa gång skulle det bli Bamses värld och Kulmården en hel dag! 

Bamses hus


Farmors hus

 Och min favorit: Skalmans hus med mat- och sovklockan!
 
Innan vi nådde utgången hade vi privilegiet att få se vargarna som hade gömt sig på morgonen när vi kom.
 

Våra fina vildhundar, vargarna.


Den här coola killen fick ett par solglasögon på vägen ut.


Ja, mamman köpte ett par till sig själv också.

Så var då Kolmårdsdagen slut. Vi tog gamla vägen hem längs med Bråviken och sedan vidare mot Linköping. Bilen fick sedan följa med till Mantorp för att lämnas söndagförmiddag. Kändes rätt bra, du!

Jag har haft funderingar på att skaffa årskort och efter idag har jag bestämt mig att det blir ett. Fotonörden i mig "behöver" ett, känner jag. Om du vill göra mig sällskap är det bara att hojta till :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0