4 oktober - Öde Israel

Vårt program idag bestod av att besöka Betania där Johannes döpte Jesus, bad i Döda havet, promenad på Neboberget, en titt på Madabamosaiker och så en vandring i Wasat al-Bala (souken i Amman runt Kung Husseinmoskén). Bara häng med!

BETANIA
Vi var först på scenen och vandrade i sakta mak på den delvis nya stigen mellan Tamariskerna. Jag tog inga bilder på platserna du redan har sett. Däremot har jag väl aldrig upplevt att det andra sida Jordanfloden var helt dött! Kanske man var upptagen med att bygga muren mot Jordanien, tänkte jag. Den som de började bygga för två månader sedan. För du vet väl att israels militär har börjat bygga ytterligare en mur? Man planerar att göra den 500 km lång och den vätter mot Jordanien och man motiverar det med att man är rädd för IS-invasion, berättade min lokalguide. Idag undrade jag om alla militära förband höll på med det och inte hade tid att vakta gränsen vid Dopplatsen, för inte en själ var där!


Märkligt dött! Och vad gäller murar så har Israel byggt ett par stycken tidigare som bekant. Israel-Gazabarriären som byggdes 1994 men utvidgades 2005 till att omfatta gränsen mellan Gazaremsan och Egypten. Den andra är 670 km lång, mot Västbanken också byggd 1994. Den kallas av Israel för "säkerhetsstängsel" eller "antiterrorstängsel" och de berättar att terrordåden har sjunkit tack vare dessa. Nu är det inte bara murar alltihop. Barriärerna består av taggtrådsstängsel, elektroniska övervakningssystem, bevakningstorn, djupa diken och militärvägar. På en del ställen är "murarna" åtta meter höga. (Om du är intresserad av att läsa mer om den här typen av murar gå in här.)

DÖDA HAVET
Från Jordanfloden och Betania fortsatte vi till Döda havet och idag åkte vi till uppfräschade O-beach. Och ja, det får godkänt. Det finns krokar att hänga väskorna på, sötvattendusch, Dödahavslera (ett måste om man är vid Döda havet anser jag) som en man smörjer in dig med för 3 dinarer - och man har byggt en brygga ut från stranden som gör att man kan kliva ur lättare än på stora stenar.


Tips för att kliva i och ur utan att skvätta upp starkt saltvatten på dig själv och andra: Gå ut på bryggan. Sätt dig ner på den lilla rampen som sticker ut 90 grader, och glid ner i vattnet (det är lite grundare på sidan in mot land) så du känner botten - sen kliv i. Och för att komma upp. Flyt intill bryggan, ta tag i en av öglorna och dra dig fram till samma ramp. Häv dig upp alternativt kliv upp och ta hjälp av en gul (lite ostadig) pinne. Jättelätt att komma i och ur då! Och återigen. Skvätt INTE! Ingen vill ha dödahavsvatten i ögonen - tro mig!


Det finns solstolar för den som föredrar att sola framför att ta ett bad i sötvattenpoolen, där det tyvärr spelas väldigt hög musik.


Jag och min lokalguide, Khaled, övervakade alltihop tills alla varit i havet och de som ville hade fått leran insmord och stod och väntade den obligatoriska kvarten (eller tills man fått elefanthud). Sen blev det !I och bada" igen.


Härlig dödahavslera täckte denna kropp även denna vecka!

NEBOBERGET
Efter lunch lämnade vi Döda havet och vände hjuöen mot Neboberget för att "träffa" Moses. Han var en intressant gubbe. För gubbe blev han. Det berättas nämligen att han blev 120 bast! Han lär ha levt på 1300- eller 1200-talet f.Kr. och enligt traditionen var det han som skrev Moseböckerna (Torah). Men visste du att han inte bara räknas som profet i Kristendom? Utan även i islam? Och Bahai (en islamvariant som utvecklades i det shiamuslimska Iran i mitten av 1800-talet)? Och den kanske mest otroliga religionen Rastafari (en rörelse som växte fram under 1930-50 bland fattiga människor av afrikanskt ursprung på Jamaica)? Idag följde vi en bit i hans fotspår upp till Mt Nebo.


Antingen har jag missat den är cypressen varje gång eller så är den ditsatt den här hösten. För där var den iallafall och istället för önskningar i toapappersknutar på olivträden så var det önskeknutar här istället idag.


Påven Johannes Paulus planterade ett olivträd vid sitt besök år 2000 som du kanske minns. Så här fina oliver växte på det trädet idag.

Från Neboberget åkta vi till kooperativet som tillverkar mosaiker. Efter att ha visat de fyra teknikerna blev det förstås besök i deras lokal och där passade jag på att fylla på mitt förråd med Dolmens bodylotion som jag bara har en tub kvar hemma nu. Några av gästerna frågade om serien går att köpa online och jag hittade en sida nyss faktiskt som verkar vara en säljsida. Produkterna är inte lika billiga som i Jordanien förstås (där kan jag ju dessutom fixa specialerbjudanden) och jag har inte tagit reda på om de skickar till Sverige (vilket isåfall gör produkten ännu dyrare så klart). Men märket FINNS att köpa online. (Här är länken till sidan iallafall http://dolmen-care.com/en/DolmenLine/)


Vi åkte i utkanten av Madaba tillbaka till Amman och det var febril slaktaktivitet överallt. Det var ju sluttampen på festligheterna.

SOUKEN I GAMLA STAN
Vår chaufför skjutsade oss till hotellet så att de som ville kunde lämna sina våta badkläder och saker vi köpt på vägen, för att sedan följa med mig in till gamla stan. Precis som jag skrev igår var det mycket stängt så vi var inte kvar så himla länge. Men det var trevlig promenad bara för att insupa atmosfären. Jag tror dock att det bara var jag som handlade. Jag var ute efter nya abayas (traditionell muslimsk kvinnodräkt som ser ut som långklänning) och innan vi tog taxi hem hade jag köpt en svart och en turkosgrön. Jag somna de nöjd och glad och laddade för morgondagens flytt till Wadi Musa (Petra)

Bland annat besökte vi marknaden med frukt, grönt, kött, kryddor och mer därtill.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0