3 oktober - Haj i sikte

Nu undrar du kanske? Vaddå Haj i sikte i Amman? Ja, nu menar jag ju inte djuret haj utan Haj (uttalas hadj), det vill säga pilgrimsfärden till Mecka. Vi kom nämligen lagom till när muslimerna kom hem därifrån och det var dags att ha fest i tre dagar.
 

Utsikt från min balkong över den beiga, oändliga staden Amman.

Eftersom det var fest-tider fick vi vända lite på programmet mot vad jag brukar köra. Så vi startade med liten rundtur i Amman på väg till Citadellet där Khaled (veckan lokalguide) fick vakterna att motvilligt släppa in oss bakvägen och öppna tidigare för oss. I like!


Kung Abdullag I:s moské med de blå kupolerna är en ny moské som stod klar 1989. Den rymmer 7.000 bedjande inne och 3.000 utanför på gården. Kvinnoavdelningen rymmer dock bara 500. Den stora kupolen mäter 35 meter i diameter. Att man valde den blå färgen på kuploerna  är för att den representerar himlen.


Raghadans flagga (60x30 meter) vajade idag och det gör den på en av världens högsta flaggstänger, 126,8 meter hög. Den högsta finns sedan 23 september i grannlandet Saudi Arabien (Jeddah) och mäter 171 m och bär en flagga på 32.5x49.35 meter enligt Guinnes world records.


På Citadellet tog vi en sväng på museet och jag fotade en av mina personliga favoriter. En kvinnostaty från byn med runt 3000 invånare - Ain Ghazal utanför Amman - och som beboddes mellan åren 7250 och 5000 f Kr. Just den här statyn är tillverkad 6.500 år före Kristus. Coolt va?


Herkules kanske du känner igen? Du vet han med de där storverken och som man gjorde film om helt nyligen. Hans tempel får illustrera resten av besöket på Citadellet idag. (Du hittar trailer till filmen här)

Från Citadellet for vi upp till Ajloun, det lilla muslimska fortet där vi smög runt och klev upp till utkiksplatsen.


Ingången till Ajloun med duvslaget där flaggan vajade lite svagt.

Dagen avslutades med promenad i Jerash som ligger i den bergig region öster om Jordanfloden som vi känner som Gilead. Här har man inte bara hittat den romerska stadens administrativa delar utan även bosättningar som är 6500 år gamla.


Området vi går runt i den här dagen är främst från romarnas storhetstid. Den inträffade ungefär när Kejsar Hadrianus tillträdde och då påstås det ha bott runt 20 000 invånare här. Du kan ju tänka sig så glada de blev när han till och med kom hit på besök!


Musikerna underhöll oss som vanligt i romerska teatern som rymmer 3000 åskådare.

Eter dagens utflykter hade jag tänkt att jag skulle ha åkt ner till souken, men blev avrådd av chaufför och lokalguide. Det skulle vara fullt med folk ute på stan och väldigt svårt att få taxi, kanske inte förrän vid midnatt. Med detta besked valde jag att ändra till morgondagen, trots att det var fredag. Det kändes inte helt bra att åka ner och chansa idag.

På kvällen behövde en gäst läkare och därefter komma till ett apotekt. Det får man försöka ordna. Men det där enda öppna apoteket (pga helgen) som skulle ligga så nära var på taxiavstånd kom vi fram till.  Det blev ett litet annorlunda äventyr, det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0