15 oktober - Tahtakale Camiimoskén och Manavgat

Okej. jag har nog slappnat av för jag ställde inte om tiden på båda mobilerna, bara en. Och jag tittade förstås på den som inte var rätt inställd vilket gjorde att jag, istället för komma till frukost klockan 7, kom jag klockan 8. Ingen ko på isen visserligen eftersom vi inte skulle åka från hotellet förrän kl 11(!).
 
Idag skulle alltså Dag 2 bytas mot TSS Dag 7. Så här stod det i mitt program som jag fått på mailen, för den här dagen.
"Dag 7 Fridag eller valfritt utflykt ”båttur på Manavgatfloden”
Idag kan du själv bestämma vad du vill vara med på. Ta del av olika fritidsaktiviteter på hotellet eller var med på en båttur på Manavgatfloden: Den rika floran och faunan i det här området är särskilt attraktivt för naturintresserade. Medan du går längs med den vackra stranden i Side lagar personalen lokala rätter och grillar nyfångad öring (ca. 240 km)."
 
Och så här stod det i NBK:s program på plats:
 
Förvånande nog fanns inte promenaden i Side med på Manavgatturen - det enda som lockat mig att följa med. Och jag noterade att vi hade vi kunnat välja att åka till Aspendos. Det hade ju varit bra att veta eftersom jag hade tänkt att fara dig under min vistelset. Hm...
 

Nära nog en svensk frukost, alltså!

TURKIET IGEN OCH NU BETAR VI AV LITE RIKEN HÄR. Det har funnits en massa kulturer som påverkat området på olika sätt. Jag tänkte inte gå in på alla i detalj, men kanske det kan vara intressant för någon att känna till Akkadiska riket som regerade helt kort (2334-2193 BC) och som ibland räknas som första imperiet i vår historia. De utvecklade ett nära samarbete med Sumererna från södra Irak, och liksom skapade två språk... som så småningom ledde till en delning - Assyrien i norr någonstans runt 2000 f Kr (man är lite oense när det skedde exakt) och 1894 f kr bildades Babylonien i söder. Lite coolt va? Men det intressantaste kanske är de däringa Hettiterna som hade koll på sitt rike Hatti, mellan 1700 f Kr och 1200 f Kr. De hade inte bara Anatolien utan även stora delar av Syrien plus Södra Irak. Förutom att odla var de fenor på att bearbetade koppar, tenn och bly till brons och senare att framställa järn. Man brukar dela in Hettiternas härskarperioder i föristoriska, gamla och nya riket, lite som i Egyptologin. Och de hade ju relation till Egypten. Kanske inte den bästa då, för efter ett viktigt slag fick Egypten erkänna Hettiterna som en maktfaktor och det medförde att Tutankhamons barnlösa änkedrottning önskade sig en av Hattikungens söner som sin nya make. Det blev föga poppis i Egypten och den där sonen blev mördad av några makthavanden som inte var glada i en union. Det i sin tur ledde till ett krigsutbrott med Egypten, och hettiterna plundrade de egyptiska vasallstaterna i Syrien som hämd. De hade många kontroverser med egyptierna, bland annat med grabbarna Seti I och hans kanske mer kände son Ramses II. Men det var en hel del annat för Hettiterna att hålla reda på. I slutet av deras regenttid berättas det om sjöfolken! Och här började det bli lite krångligt för det är flera folkslag i den här gruppen. Några är Weshesherna från Libyen, ättlingar till ettruskerna från Italien, akajer och Haunebuer från Grekland och slutligen Filistéerna eventuellt från Cypern och den Egeiska övärlden. Mycket konstiga namn där du. Jag fördjupar mig inte i dem eftersom man numera ifrågasätter deras betydelse för så många kulturers fall under den här tiden. Iallafall, efter hettiterna kan vi säga att Frygierna kom - eventuellt från Makedonien. Och det de lämnade efter sig (på 700-talet f Kr) var efterföljarstaterna Lydien, Karien och Lykien (mest intressant för egen del). Många riken fanns nu parallellt tills hela området fick lyda under persiska akemeniderriket mellan 500 och 400 f Kr för att sedan bli undersåtar till grekerna under Alexander den stores ledning år 334 f Kr. Är du med så här långt? Men vad bra! Ska vi ta lite till då kanske?
Jo,det ju det där riket Lykien då. Från runt 200 f Kr hade de ett något unikt styre som omnäms som det första demokratiska förbundet och som kan ha varit ett matriarkat (styrt av kvinnor). En känd grekiska upptäcksresande, Herodotos skrev ” De har traditioner som man inte ser någon annanstans. De använder sin mors namn istället för faderns. Om en lykier frågar en annan om dennes ursprung, uppger han sin mors namn.”  Spännande va? Och en stad i det här riket, Myra, planerar jag att besöka så det återkommer jag till.
Kappadokien, som vi ju ska besöka, hörde till ett av de här små hellenistiska staterna. Och jag förstår att du inte blir förvånad över att de sedan kommer under romerskt inflytande. År 324 (notera att jag nu är efter Kristus) valde kejsar Konstantinus den Store Byzantion som huvudstad och döpte om staden till Nya Rom vilket så småningom blev Konstantinopel. Innan Osmanerna kom till makten och också hade Konstantinopel som huvudstad, hade vi ju ett mellanspel av Seldjukerna, en (turkisk sunnimuslimsk dynasti som var influerad av persisk kultur och som kom till Anatolien på 900-talet och var kvar till typ 1300-talet när Osman I träder in på scenen) De hade Konya som sin huvudstad men mer om den när vi kommer dit :).
 
Så där ja, då har vi betat av lite riken också. I nästa inlägg tar vi lite mer från modern tid, du!


Det verkade som om alla ville se Tahtakale Camiimoskén, för vi var sex bussar på parkeringen på förmiddagen. "Man kan se hur rik en moské är genom att räkna antalet minareter. Den här har fyra minareter, har fin mosaik och är byggd med pengar som församlingen har skänkt." (Guiden följer inte med in eftersom hon är Alawit och de går inte in i vanliga moskéer av tradition.)
Tillägg: Moskén är inte så mycket att tillägga om. Däremot kanske jag ska berätta lite om Alawiter? Vi känner mest till benämningarna Sunni och Shia. Alawiterna anser sig härstamma från profeten Muhammed, genom hans dotter Fatima Zahra och svärson och Kalifen Ali ibn Abi Talib. Deras religionsinriktning grundades i slutet av 800-talet. Namnet kommer ifrån Alawi som betyder anhängare av Ali och han tillbes som Ali Allah (Ali är Gud) eller Ali al-A’la (Ali är den allra högste) Påminner mig lite om förhållandet Jesus och Gud, faktiskt. Alawitdoktriner lär inte finnas nedskrivna, utan kunskapen går i arv från och till de religiösa ledarna. Anhängarna tillämpar taqiyya (rätten att förneka eller dölja sin tro för att skydda sitt liv, något som inte finns som begrepp i Sunni). Just för att så mycket är hemligt beskrivs inriktningen som en mystisk sekt. De anser sig själva som muslimer men har blivit förföljda av andra muslimer som anser dem inte vara "riktiga" muslimer. Det ska visst vara därför som de föredrar att gå till bönerum istället för att gå in i moskéer - för att de riskerar sina liv. De grundar dock tron på Allah och Koranen men ogillar de islamiska religiösa grundpelarna (att be fem gånger, fasta under Ramadan etc). I Turkiet är de en minoritet (uppskattad siffra är 185.000).


Lite bilder inifrån moskén. Alldeles för modern för min smak med kakel istället för mosaik.

Från moskén åkte vi till Manavgatfloden där vi klev på vår båt med finnar och danskar från ett par andra bussar. Sen flöt vi iväg och här är lite bilder ifrån eftermiddagen.


Floden är en av de längsta underjordiska floderna i världen har sitt ursprung på den östra sluttningen av västra Taurusbergen och rinner ut i Medelhavet. Den sponsrar två dammar, Oymapinar- och Manavgatdammen och har ett intressant djurliv. Du kan se fåglar som hedhöna, anka, gås, kungsfiskare, olika arter av häger och mås. Jag såg ankor...


Du kan också se fiskarter som öring, karp, mulle, havsabborre och sutare. Jag såg fiskodling (av öring troligtvis)...


Det finns även Sötvattensköldpaddor i floden. Jag såg kossor...


Så var vi framme vid vår slutdestination. Det såg precis likadant ut som på 90-talet. En grusstrandremsa som delade upp floden och havet i två delar och en massa bryggor. För vi var inte ensamma här. Jag klev av båten och gick bort till havet, bredde ut min handduk, solade i 30 minuter, sen var det dags att gå tillbaka till båten för att äta lunch.
 

Drickamannen gick högljutt omkring och sålde öl. Jag valde vatten. Det blir inget alkoholhaltigt på dagtid ens på semestern. De hade ett bra system för dryckerna, tycker jag. De hade en lista med nummer och när man köpte något skrev de upp numret på din hand (eller som på mig, mitt hotellarmband), noterade vad du tog, och så betalade man i slutet av utflykten. Och man kunde betala kontant i Euro, Lira eller med kort. Bra upplagt, tycker jag.


Precis när jag hade tagit maten öppnade sig himlen och det började regna. Snabbt in och hitta en plats under tak! Tjaa, så något mer sola och bada blev det ju inte den här dagen. Inte någon av de andra dagarna heller faktiskt! Att åka på sol- och badsemester i oktober är en dum idé. Däremot om man ska, som jag, blogga och fara på en massa utflykter, är det suveränt.


Det finns ett stort antal nytillverkade priatskepp som seglar, inte bara på floden, utan också havet. Eller står på land... Det där med pirater i Turkiet kan jag berätta lite om också. Det fanns alltid pirater i den antika världen. Jag skrev ju om Sjöfolken i början av inlägget. De var pirater. Jag nämnde också riket Lykien. Lykierna tros också ha varit inblandad i sjöröveri på 1200-talet f kr. Men de kanske mest kända är piraterna från romarnas provins Kilikiena med Tarsus som huvudstad (runt år 100) som fokuserade på de nya handelsvägarna till havs och som fraktade dyrgripar mellan Spanien, Afrika, Italien och Egypten. Sidenvägen var visserligen aktiv på land men fartygen hade börjat komma! Romarna gjorde halvhjärtade försök att avstyra sjöröveri men faktum var att de behövde piraterna. De försåg nämligen den romerska eliten med slavar! Ön Delos i Egeiska havet var centrum för den internationella slavhandeln och därifrån transporterades de vidare. Men ibland blev romarna själva tillfångatagna. Inte för att säljas utan för att man begärde lösensumma för dem. Den välkände Julius Caesar blev tillfångatagen två gånger av precis detta skäl. Lite skojigt att veta kanske?
Visste du att: Tarsus var födelseplatsen för den tidiga kristna missionären Paulus. Du vet han som var med och skrev Nya testamentet? Han var farisée (d v s engagerad i ett slags poliiskt parti runt Jesu födelse som fick mer religiös inriktning) av judisk härkomst och hette från början Saul. Han förföljde kristna och han var bland annat med i publiken när Stefanos stenades (och därmed blir kristendomens första martyr efter Jesus).
En dag fick Paulus tillstånd att tillsammans med några andra män, fara till Damaskus för att "bevaka" kristna där. (Vi ska komma ihåg att detta sker under romarnas tid i området och de förföljde kristna fram tills 313 när Konstantinus förklarade religionen laglig.) Nu hände det sig så att de mötte en kändis på vägen - i en uppenbarelse visserligen. Saul stiftar bekantskap med självaste Jesus himself (de andra bara hör honom) som kommer i ett starkt ljussken från himlen. De konverserade lite grann och straxt därpå omvändes Saul. Ljuset hade varit så starkt att han inte kunde se på tre dagar, inte heller äta eller dricka så hans kompanjoner fick leda honom in i Damaskaus. När han återfick sina krafter och syn började han predika om Jesus som Guds son och allt det där. Alla var jätteförvånade. Så till den milda grad att hans forna vänner, judarna övervägde att göra sig av med honom. Men Jesus lärljungar hjälpte honom att fly till Jerusalem. Det är nu han byter namn till Paulus förresten.
Men han gick inte säker i Jerusalem heller. Paulus flyr därifrån till hem till Tarsus. Därifrån genomförde han missionärsresor under 12  års tid till han en dag hamnar i Jerusalem igen. Det skulle han inte ha gjort, för en dag släpar ett gäng judar ut honom ur templet för att döda honom! Men märkligt nog kommer en romare(!) till hans undsättning. Fast den där räddningen slutar förstås i fängelse i två år först och sedan med en äventyrlig båtfärd med skeppsbrott, ofrivillig vistesle på Malta i tre månader, vidare till Alexandria för att till slut komma till annat fängelse i Rom. Där sätts Paulus i husarrest under två år, då Nemo (nej inte han från Hitta Nemo - Kejsar Nemo) släpper honom fri. Paulus hinner vistas i Grekland (bland annat ska han ha besökt Efesos igen), Asien och Spanien lite grann innan han blir tillfångatagen igen. Den här gången är det Kejsar Nero som bestämmer att han skall halshuggas medelst svärd. Och så blir det. Oj, det blev en lång utläggning där du! Nu får det vara bra. Låt oss scrolla ner lite!



En spindel kom klivande på plastfönstret som skyddade oss mot regnet.


Sophantering genom uppeldning är rätt vanlig. Men man har återvinning av petflaskor.


Men seriöst! Så underhållande. Man censurerar cigaretter i filmer. Det syns inte men här döljs giftpinnen med en liten blomma. Det får avsluta den här dagens inlägg. Vi ses i nästa! Då lämnar vi
Okej. jag har nog slappnat av för jag ställde inte om tiden på båda mobilerna, bara en. Och jag tittade förstås på den som inte var rätt inställd vilket gjorde att jag, istället för komma till frukost klockan 7, kom jag klockan 8. Ingen ko på isen visserligen eftersom vi inte skulle åka från hotellet förrän kl 11(!).
 
Idag skulle alltså Dag 2 bytas mot TSS Dag 7. Så här stod det i mitt program som jag fått på mailen, för den här dagen.
"Dag 7 Fridag eller valfritt utflykt ”båttur på Manavgatfloden”
Idag kan du själv bestämma vad du vill vara med på. Ta del av olika fritidsaktiviteter på hotellet eller var med på en båttur på Manavgatfloden: Den rika floran och faunan i det här området är särskilt attraktivt för naturintresserade. Medan du går längs med den vackra stranden i Side lagar personalen lokala rätter och grillar nyfångad öring (ca. 240 km)."
 
Och så här stod det i NBK:s program på plats:
 
 
Förvånande nog fanns inte promenaden i Side med på Manavgatturen - det enda som lockat mig att följa med. Och jag noterade att vi hade vi kunnat välja att åka till Aspendos. Det hade ju varit bra att veta eftersom jag hade tänkt att fara dig under min vistelset. Hm...
 
 
 

Nära nog en svensk frukost, alltså!

TURKIET IGEN OCH NU BETAR VI AV LITE RIKEN HÄR. Det har funnits en massa kulturer som påverkat området på olika sätt. Jag tänkte inte gå in på alla i detalj, men kanske det kan vara intressant för någon att känna till Akkadiska riket som regerade helt kort (2334-2193 BC) och som ibland räknas som första imperiet i vår historia. De utvecklade ett nära samarbete med Sumererna från södra Irak, och liksom skapade två språk... som så småningom ledde till en delning - Assyrien i norr någonstans runt 2000 f Kr (man är lite oense när det skedde exakt) och 1894 f kr bildades Babylonien i söder. Lite coolt va? Men det intressantaste kanske är de däringa Hettiterna som hade koll på sitt rike Hatti, mellan 1700 f Kr och 1200 f Kr. De hade inte bara Anatolien utan även stora delar av Syrien plus Södra Irak. Förutom att odla var de fenor på att bearbetade koppar, tenn och bly till brons och senare att framställa järn. Man brukar dela in Hettiternas härskarperioder i föristoriska, gamla och nya riket, lite som i Egyptologin. Och de hade ju relation till Egypten. Kanske inte den bästa då, för efter ett viktigt slag fick Egypten erkänna Hettiterna som en maktfaktor och det medförde att Tutankhamons barnlösa änkedrottning önskade sig en av Hattikungens söner som sin nya make. Det blev föga poppis i Egypten och den där sonen blev mördad av några makthavanden som inte var glada i en union. Det i sin tur ledde till ett krigsutbrott med Egypten, och hettiterna plundrade de egyptiska vasallstaterna i Syrien som hämd. De hade många kontroverser med egyptierna, bland annat med grabbarna Seti I och hans kanske mer kände son Ramses II. Men det var en hel del annat för Hettiterna att hålla reda på. I slutet av deras regenttid berättas det om sjöfolken! Och här började det bli lite krångligt för det är flera folkslag i den här gruppen. Några är Weshesherna från Libyen, ättlingar till ettruskerna från Italien, akajer och Haunebuer från Grekland och slutligen Filistéerna eventuellt från Cypern och den Egeiska övärlden. Mycket konstiga namn där du. Jag fördjupar mig inte i dem eftersom man numera ifrågasätter deras betydelse för så många kulturers fall under den här tiden. Iallafall, efter hettiterna kan vi säga att Frygierna kom - eventuellt från Makedonien. Och det de lämnade efter sig (på 700-talet f Kr) var efterföljarstaterna Lydien, Karien och Lykien (mest intressant för egen del). Många riken fanns nu parallellt tills hela området fick lyda under persiska akemeniderriket mellan 500 och 400 f Kr för att sedan bli undersåtar till grekerna under Alexander den stores ledning år 334 f Kr. Är du med så här långt? Men vad bra! Ska vi ta lite till då kanske?
Jo,det ju det där riket Lykien då. Från runt 200 f Kr hade de ett något unikt styre som omnäms som det första demokratiska förbundet och som kan ha varit ett matriarkat (styrt av kvinnor). En känd grekiska upptäcksresande, Herodotos skrev ” De har traditioner som man inte ser någon annanstans. De använder sin mors namn istället för faderns. Om en lykier frågar en annan om dennes ursprung, uppger han sin mors namn.”  Spännande va? Och en stad i det här riket, Myra, planerar jag att besöka så det återkommer jag till.
Kappadokien, som vi ju ska besöka, hörde till ett av de här små hellenistiska staterna. Och jag förstår att du inte blir förvånad över att de sedan kommer under romerskt inflytande. År 324 (notera att jag nu är efter Kristus) valde kejsar Konstantinus den Store Byzantion som huvudstad och döpte om staden till Nya Rom vilket så småningom blev Konstantinopel. Innan Osmanerna kom till makten och också hade Konstantinopel som huvudstad, hade vi ju ett mellanspel av Seldjukerna, en (turkisk sunnimuslimsk dynasti som var influerad av persisk kultur och som kom till Anatolien på 900-talet och var kvar till typ 1300-talet när Osman I träder in på scenen) De hade Konya som sin huvudstad men mer om den när vi kommer dit :).
 
Så där ja, då har vi betat av lite riken också. I nästa inlägg tar vi lite mer från modern tid, du!


Det verkade som om alla ville se Tahtakale Camiimoskén, för vi var sex bussar på parkeringen på förmiddagen. "Man kan se hur rik en moské är genom att räkna antalet minareter. Den här har fyra minareter, har fin mosaik och är byggd med pengar som församlingen har skänkt." (Guiden följer inte med in eftersom hon är Alawit och de går inte in i vanliga moskéer av tradition.)
Tillägg: Moskén är inte så mycket att tillägga om. Däremot kanske jag ska berätta lite om Alawiter? Vi känner mest till benämningarna Sunni och Shia. Alawiterna anser sig härstamma från profeten Muhammed, genom hans dotter Fatima Zahra och svärson och Kalifen Ali ibn Abi Talib. Deras religionsinriktning grundades i slutet av 800-talet. Namnet kommer ifrån Alawi som betyder anhängare av Ali och han tillbes som Ali Allah (Ali är Gud) eller Ali al-A’la (Ali är den allra högste) Påminner mig lite om förhållandet Jesus och Gud, faktiskt. Alawitdoktriner lär inte finnas nedskrivna, utan kunskapen går i arv från och till de religiösa ledarna. Anhängarna tillämpar taqiyya (rätten att förneka eller dölja sin tro för att skydda sitt liv, något som inte finns som begrepp i Sunni). Just för att så mycket är hemligt beskrivs inriktningen som en mystisk sekt. De anser sig själva som muslimer men har blivit förföljda av andra muslimer som anser dem inte vara "riktiga" muslimer. Det ska visst vara därför som de föredrar att gå till bönerum istället för att gå in i moskéer - för att de riskerar sina liv. De grundar dock tron på Allah och Koranen men ogillar de islamiska religiösa grundpelarna (att be fem gånger, fasta under Ramadan etc). I Turkiet är de en minoritet (uppskattad siffra är 185.000).

 
 
 

Lite bilder inifrån moskén. Alldeles för modern för min smak med kakel istället för mosaik.

Från moskén åkte vi till Manavgatfloden där vi klev på vår båt med finnar och danskar från ett par andra bussar. Sen flöt vi iväg och här är lite bilder ifrån eftermiddagen.


Floden är en av de längsta underjordiska floderna i världen har sitt ursprung på den östra sluttningen av västra Taurusbergen och rinner ut i Medelhavet. Den sponsrar två dammar, Oymapinar- och Manavgatdammen och har ett intressant djurliv. Du kan se fåglar som hedhöna, anka, gås, kungsfiskare, olika arter av häger och mås. Jag såg ankor...


Du kan också se fiskarter som öring, karp, mulle, havsabborre och sutare. Jag såg fiskodling (av öring troligtvis)...


Det finns även Sötvattensköldpaddor i floden. Jag såg kossor...


Så var vi framme vid vår slutdestination. Det såg precis likadant ut som på 90-talet. En grusstrandremsa som delade upp floden och havet i två delar och en massa bryggor. För vi var inte ensamma här. Jag klev av båten och gick bort till havet, bredde ut min handduk, solade i 30 minuter, sen var det dags att gå tillbaka till båten för att äta lunch.
 

Drickamannen gick högljutt omkring och sålde öl. Jag valde vatten. Det blir inget alkoholhaltigt på dagtid ens på semestern. De hade ett bra system för dryckerna, tycker jag. De hade en lista med nummer och när man köpte något skrev de upp numret på din hand (eller som på mig, mitt hotellarmband), noterade vad du tog, och så betalade man i slutet av utflykten. Och man kunde betala kontant i Euro, Lira eller med kort. Bra upplagt, tycker jag.


Precis när jag hade tagit maten öppnade sig himlen och det började regna. Snabbt in och hitta en plats under tak! Tjaa, så något mer sola och bada blev det ju inte den här dagen. Inte någon av de andra dagarna heller faktiskt! Att åka på sol- och badsemester i oktober är en dum idé. Däremot om man ska, som jag, blogga och fara på en massa utflykter, är det suveränt.


 
Det finns ett stort antal nytillverkade priatskepp som seglar, inte bara på floden, utan också havet. Eller står på land... Det där med pirater i Turkiet kan jag berätta lite om också. Det fanns alltid pirater i den antika världen. Jag skrev ju om Sjöfolken i början av inlägget. De var pirater. Jag nämnde också riket Lykien. Lykierna tros också ha varit inblandad i sjöröveri på 1200-talet f kr. Men de kanske mest kända är piraterna från romarnas provins Kilikiena med Tarsus som huvudstad (runt år 100) som fokuserade på de nya handelsvägarna till havs och som fraktade dyrgripar mellan Spanien, Afrika, Italien och Egypten. Sidenvägen var visserligen aktiv på land men fartygen hade börjat komma! Romarna gjorde halvhjärtade försök att avstyra sjöröveri men faktum var att de behövde piraterna. De försåg nämligen den romerska eliten med slavar! Ön Delos i Egeiska havet var centrum för den internationella slavhandeln och därifrån transporterades de vidare. Men ibland blev romarna själva tillfångatagna. Inte för att säljas utan för att man begärde lösensumma för dem. Den välkände Julius Caesar blev tillfångatagen två gånger av precis detta skäl. Lite skojigt att veta kanske?
Visste du att: Tarsus var födelseplatsen för den tidiga kristna missionären Paulus. Du vet han som var med och skrev Nya testamentet? Han var farisée (d v s engagerad i ett slags poliiskt parti runt Jesu födelse som fick mer religiös inriktning) av judisk härkomst och hette från början Saul. Han förföljde kristna och han var bland annat med i publiken när Stefanos stenades (och därmed blir kristendomens första martyr efter Jesus).
En dag fick Paulus tillstånd att tillsammans med några andra män, fara till Damaskus för att "bevaka" kristna där. (Vi ska komma ihåg att detta sker under romarnas tid i området och de förföljde kristna fram tills 313 när Konstantinus förklarade religionen laglig.) Nu hände det sig så att de mötte en kändis på vägen - i en uppenbarelse visserligen. Saul stiftar bekantskap med självaste Jesus himself (de andra bara hör honom) som kommer i ett starkt ljussken från himlen. De konverserade lite grann och straxt därpå omvändes Saul. Ljuset hade varit så starkt att han inte kunde se på tre dagar, inte heller äta eller dricka så hans kompanjoner fick leda honom in i Damaskaus. När han återfick sina krafter och syn började han predika om Jesus som Guds son och allt det där. Alla var jätteförvånade. Så till den milda grad att hans forna vänner, judarna övervägde att göra sig av med honom. Men Jesus lärljungar hjälpte honom att fly till Jerusalem. Det är nu han byter namn till Paulus förresten.
Men han gick inte säker i Jerusalem heller. Paulus flyr därifrån till hem till Tarsus. Därifrån genomförde han missionärsresor under 12  års tid till han en dag hamnar i Jerusalem igen. Det skulle han inte ha gjort, för en dag släpar ett gäng judar ut honom ur templet för att döda honom! Men märkligt nog kommer en romare(!) till hans undsättning. Fast den där räddningen slutar förstås i fängelse i två år först och sedan med en äventyrlig båtfärd med skeppsbrott, ofrivillig vistesle på Malta i tre månader, vidare till Alexandria för att till slut komma till annat fängelse i Rom. Där sätts Paulus i husarrest under två år, då Nemo (nej inte han från Hitta Nemo - Kejsar Nemo) släpper honom fri. Paulus hinner vistas i Grekland (bland annat ska han ha besökt Efesos igen), Asien och Spanien lite grann innan han blir tillfångatagen igen. Den här gången är det Kejsar Nero som bestämmer att han skall halshuggas medelst svärd. Och så blir det. Oj, det blev en lång utläggning där du! Nu får det vara bra. Låt oss scrolla ner lite!



En spindel kom klivande på plastfönstret som skyddade oss mot regnet.


Sophantering genom uppeldning är rätt vanlig. Men man har återvinning av petflaskor.


Men seriöst! Så underhållande. Man censurerar cigaretter i filmer. Det syns inte men här döljs giftpinnen med en liten blomma. Det får avsluta den här dagens inlägg men jag hoppas vi ses i nästa. Då lämnar vi Ocukalar och åker mot Kappadokien!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0