14 oktober - På studietur i Turkiet (start Ocukalar)

Vaknade typ tio i fyra och gick upp. Frukost kl 04.30 kändes som en bra tid. Då skulle jag hinna med transferbussen till Terminal 5 en timme senare utan problem.
 

Jag åt en god frukost på Jumbo innan jag tog bussen in till terminalen.

Jag fann incheckningsdiskarna och lämnade in mitt bagage efter att ha sagt Hej till två resenärer med samma bagagetagg som mig  (av rutin. Fast kom ju på att jag inte behövde hälsa på alla den här gången). 


Förväntansfull checkade jag in nästan 15 kg bagage. Det fanns inte mycket utrymme för shopping, inte!

Det blev ingen shopping på Arlanda. Jag tycker inte det finns så mycket unikt på flygplatser, som jag inte kan få tag i (billigare) på andra ställen. Istället satte jag mig på O´Learys som hade eluttag vid borden och satte mig vid datorn.
 

Up and away!


Det var ett annorlunda flyg med fönster mot cockpit från första raden där jag fick fönsterplats.


Klockan 13 var vi i Antalya. Vi fick vi vänta en stund på vårt bagage men fram kom det!


Jag undrar om det bara är Arlanda som inte har en taxfreebutik öppen vid utgången? Det finner jag nästan överallt annars.


Här kostar det 1€ för att få låna en bagagevagn, kan jag upplysa om.


Det var lätt att hitta TSS bås utanför flygplatsen.Jag hittade också ett skrank där jag kunde köpa ett SIM-kort med internet och det tog sån tid att jag var nästan sist till buss nummer 626. Då såg jag att det var en massa TSS-bussar med skandinaver. De två jag hade hälsat på vid incheckningen och den jag satt med på planet var inte med på samma buss som mig utan på två olika bussar. Det var nästan lite tråkigt även om vi sprang på varandra då och då under resans gång.


Jag hade lovat mig själv att sitta längst bak och bara vara gäst den här veckan. Så den här platsen hade jag hela veckan! (Foto taget av medresenären Leif)

Jag presenterar vad som stod i programmet jag fick på mailen cirka tre veckor innan avresan så du vet vad jag köpte för resa. Sen kan du ju läsa hur det blev.
"Dag 1 Resa till Antalya
Flyg till Antalya med ett renommerat flygbolag. På flygplatsen träffar du din svensk- eller engelsktalande (jag hade valt engelsktalande) guide. Därefter transfer till hotellet där du kan njuta av en välkomstdrink."


Det kändes fel att bara sitta och lyssna på guiden och liksom inte ta tag i/berätta något själv. Här krävdes träning! Jag upplevde att hon berättade typ fem minuter om varje grej hela resan men missade en massa fakta som jag själv skulle ha berättat. En del har jag valt att ta med här på bloggen. Kanske du som reste med mig, eller funderar på att resa med TSS till Kappadokien (de samarbetar med agenturen NBK Touristi FYI) också  tillhör den nyfikna sorten som vill veta allt när du reser?
Nåväl, vi fick veta att vi kunde köpa vatten per flaska i bussen för 50 cent styck, eller köpa ett paket för 5€. Inget svårt val för min del som dricker minst två liter om dagen. (Chauffören hade även Coca Cola för 1€/st men själv dricker jag inte läsk.) Men åter till faktabiten. Så här kommer mina bildtexter se ut i inläggen. Sammanfattningen av vad guid
en berättade kommer inom citat-tecken och sedan gör jag Tillägg och kör ett Visste du att: med lite av varje. Är du med på det? Ja men, då kör vi då!

Men vänta lite! Först måste jag ju berätta lite om landet (ja med någon avstickare kanske) som du förhoppningsvis inte visste redan. Jag börjar med forntiden i det här inlägget och fortsätter sedan vidare under resans gång :)

PREHISTORISKA
(Med det menar man att det inte finns skrifter eller att det bara finns bristfälliga skrifter för att ge en korrekt bild av historien.)
27 km norr om Antalya finns fotspår av Homo sapiens, som är 27.000 år gamla. Så länge, vad man vet hittills har det funnits människor på Anatoliska halvön. Det finns T-formade megaliterna (stora uppresta och fristående stenar) där de äldsta är daterade till runt 10.000 år f Kr (Paleolitikum)  som man tror fungerade som religiös samlingsplats för nomader i området, och där runt började men bosätta sig (Göbekli Tepe - (Neolitikum).
Visste du att:: Om vi ska jämföra lite med Sverige så kan jag berätta att de första renjägarlägren byggdes vid isens rand där Skåne ligger runt 12.000 f Kr (Brommekulturen). Men där blev man inte långvarig för det blev kallare igen och så de fick vackert förflytta sig söder ut igen. Nästa gång är det Ahrensburgkulturen som vandrar in på svensk mark från norra Tyskland, Nederländerna, Belgien och västra Polen någonstans mellan 10 700–9000 f Kr och blir kvar. De äldsta boplatserna (för permanentboende alltså) är daterade till cirka 9500 - 6500 f kr och finns återigen i Skåne. Men nu infinner sig ett problem som arkeologerna får tampas med. För övre delen av Sverige höjde sig (och höjer sig fortfarande efter att ha varit nedpressat av kilometervis av is) och det land som de första människorna klev runt på, ligger under vatten. Knepigt det där, eller hur? Det blir lite hål där i vår egen historia, eller hur?

Så där. Det får räcka med forntidsfakta där, du. I nästa blogginlägg fyller jag på. Nu tar vi bilder och texter till dem!


"Det är bomull som växer på fälten vi passerar förbi och man handplockar för att få bästa kvalitet." Skördeperioden startar precis och på vägen tillbaka till Antalya kunde vi se provisoriska byar (presenningar, bilar m m) där arbetarna sov. "När bomullen är skördad, och man kan skörda två gånger per år (mars och oktober) kommer seminomaderna med sina getter och låter dem beta av det som är kvarav plantan."
Tillägg: Bomull kallas det fluffiga materialet som består nästan uteslutande av cellulosa (90%) och som skyddar fröna. Arkeologer har funnit tygfragment av bomull i Mexiko daterade till 3500 f Kr, Indien 3000 f Kr (Harappakulturen) och USA 500 f Kr. (Det finns även andra äldre årtal men de har varit svårt att bevisa helt.) Greker och araber fick materialet först genom Alexander den store på 300-talet  f Kr. Turkiet ligger på 8e plats bland världens bomullsproducerande länder och industrin sysselsätter ungefär 6 miljoner personer i Turkiet. För att få fram den bästa bomullen handplockas den. Att djur inte äter plantan när bomullen är kvar är för att den innehåller något som kallas Gossypol, ett naturligt fenol (starkt frätande och mycket giftigt ämne som intressant nog kan hittas i bakelit, salvor som lindra klåda, för balsamering av lik - och i solskyddskrämer.)
Visste du att: bomull växer naturligt i färgerna vitt, rosa, brunt och grönt men att man har förbjudit odlingar i annat än vitt i vissa länder? Eller att Indien - inte Kina - 2013, var största producenten av bomull och att Grekland ligger på 10e plats? Lite kul, va?



"Granatäpplen odlas mycket i regionen runt Antalya men de bästa kommer från Aydın i Egeiska regionen. Man ska vara försiktig med att dricka mycket eftersom det inte är säkert att man klarar av det."
Tillägg. Granatäpplets ursprung anses vara i området mellan Himalaya och Egypten (där de betraktades om en symbol för välstånd och ambition) och har odlats i hela Mellanöstern, södra Asien och Medelhavsområdet under flera årtusenden. Det är ingen frukt utan ett bär med mellan 200 och 1400 frön och det är dem och de geléiga höljena runt som du äter. De är fulla med fenoliska antioxidanter (=tanniner) så jag kan inte dricka ett helt glas juice. Gör jag det mår jag ganska illa. Vid ett tillfälle i Petra och av okunnighet, fick jag till och med gå runt hörnet och kräkas (ursäkta att jag berättar).
Visste du att: Den antika staden Granada i Spanien döptes efter frukten under den moriska perioden (700-talet). Eller att ordet Grenadin på saker berättar att det innehåller granatäpple? Eller att den används i Ayurvedamediciner i Indien? Eller att bäret var känt i Grekland som "frukten av de döda", och tros ha sprungit från blodet av Adonis i den grekiska mytologin? Ja, det finns mycket att berätta om granatäpplet minsann men det får la räcka här. Vill du läsa mer kan du bland annat söka efter myterna om Persefone och Hera eller i Bibelns Exodus för att nämna några.
Tips: Ska du dela ett granatäpple, frys det först en stund innan du delar och skrapa sedan ur fröna i vatten för att separera ätligt från oätligt (det ätliga sjunker i byttan).
 

" Det är skördesäsong för majs och längs med vägarna där du kan se damer stå och koka dem för försäljning."
Tillägg. Majs är en ettårigt gräs som kan bli upp till 6 meter högt. Hanarna är blomvipporna i toppen och honorna är de stärkelserika kolvarna i bladvecken. Man vet inte riktigt härstamningen men en teori är Mexiko. Däremot vet man när majsen kom till Europa. Det var med Columbus efter att ha varit på Kuba 1492. Majs är näst efter vete och ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen - och också det mest genmanipulerade. Det finns nästan inga odlade sorter som inte är genmanipulerade längre. Majs är lite praktiskt för den glutenintoleranta för man kan göra mjöl av det som inte innehåller gluten.
Visste du att: När du poppar popcorn gör värmen så att majskornet vänder sig ut och in? Eller att minimajs är majs som skördas innan de är klara? Eller att italiens nationalrätt (majsgröt) görs av polenta som är majskornets kärna? Eller, avslutningsvis, att 1,5% av Sveriges areal är majsoldning men att vi använder vår majs till energi och djurfoder? (Har till exempel en djurfodersodling vid min pendelstation)


"Vi skulle inte bo första natten i Antalya utan i Manavgat som är 2a största staden i regionen. Under sommaren bor det fem gånger så många än på vintern. Här ligger en fin moské med fyra minareter som vi kunde besöka innan flodturen, ifall vi ville. Att bo på ett hotell här skulle göra att vi vann 1,5 timme när vi skulle vidare till Kappadokien som vi inte skulle till förrän dag 3." Det står tydligt i tydligt att man av organisatoriska skäl behöver vända på programmet ibland och det här var en sådan gång men mer om programändringarna kommer jag till i min summering av resan. Nu var det ett hotell i Manavgat i två nätter som gällde iallafall - eller?
Tillägg. Manavgat är en stad som ligger ca 7,5 km söder om Antalya precis vid floden med samma namn och på medelhavskusten, inte långt från Side och halvvägs till Alanya. Här bor ca 99.000 och staden ligger på en bördig slätt nedanför Taurusbergen vilket betyder att här odlas det mycket såsom olika grönsaker, frukt, spannmål, sesam och många frukter och numera även (jättegoda) oliver. Staden var intagen av Seldjukerna (mer om dem berättar jag in nästa inlägg). Fast nu visade sig att vårt hotell låg i staden Ocukalar med 4300 invånare och låg 9,8 km frn Antalya då.
Visste du att: Man hade planerna på att exportera vatten från de två vattenreservoarerna i området till bland annat Israel, Jordanien, Malta, och Cypern år 2001 men som skrinlades 2006 när (tveksamt populäre, förstår vi på guiden) premiärministern Erdoğan uttalar sig anti-israeliskt.
 

Tilläg (typ):Utanför Side åker man förbi de här ruinerna. Jag lurade först på om det hörde ihop med någon stadsmur men vet efter utflykt med U can Travel (efter rundresan), att det är en del av en akvedukt. Och nu har jag tagit reda på ännu mer om den här akvedukten. Den utgick ifrån Dumanlikällan som även i modern tid förser Manavgat med vatten och torde ha varit imponerande för 2000 år sedan. Akvedukten var 30 km lång med 22 akveduktbroar, 16 tunnlar mellan 100m och 2,2 km (totalt 13 km tunnel), byggd i ett bergigt landskap. En del av akvedukten går att besöka men de första 3 kilometrarna är begravda under Oymapinardammen idag.


"Här ser vi havet."
Tillägg: Vi kanske ska säga Egeiska havet för riktighetens skull. Det ligger mellan Grekiska halvön och Anatoliens västkust och övergår, via Dardanellerna, Marmarasjön och Bosporen till Svarta havet. 
Namnet kommer från grekiska mytologins kung Aigeus. Här får du sagan.
Allt startade med att havsguden Poseidon en dag sände en tjur till Kreta för att offras av kung Minos, men Minos behöll den istället. Som straff lät Poseidon förtrolla hans hustru, Pasifae, så att hon blev förälskad i tjuren. För att tillfredsställa sina något märkliga lustar gick hon till Daidalos, kung Minos uppfinnare och magiker, för att få hjälp. Han byggde en ihålig träko som Pasifaë kunde krypa in i och på det sättet kunde tjuren betäcka henne och Minotauros blev frukten av detta. Daidalos byggde sedan en labyrint där Minotauren stängdes in. När kung Minos får reda på vad Daidalos hade gjort, kastades magikern och hans son Ikaros i fängelse. De flydde efter att Daidalos tillverkat vingar gjorda av vax och fjädrar. Daidalos klarar sig, men hans son, som han varnat för att flyga för nära solen, lyssnade inte och flög för nära och störtar ner i Egeiska havet när vaxet smälter.
Men nu fanns Minotaurus och man skulle offra till denne. En del säger vart nionde år, andra varje år. Just den här gången ville Kung Aigeus son, Theseus, följa med för att göra slut på ofrrandet genom att döda Minotauros. Fadern gick motvilligt med på detta men Theseus  fick lova att hissa vitt segel om han var med hem, istället för det svarta. Pappa Aigeus stod varje dag på en klippa vid stranden och spanade ut över havet.  En dag ser han skeppet komma. Det är bara ett litet problem. Theseus glömde bort att hissa det via seglet. I sin förtvivlan och i tron att hans son dödats och inte var med hem, begick Aigeus självmord genom att störta sig i havet som därefter uppkallades efter honom - Egeiska havet. Snipp, snapp snut, så var sagan slut - och vi övergår till något annat!

Det tog cirka 1,5 timme från flygplatsen till vårt hotell, Water planet. En resort vid en av Manavgats strandpartier. Där checkades vi in och kunde sedan betalade våra två mat- och utflyktspaket. Frivilligt men alla gjorde det eftersom det stod så här på hemsidan. ""Vi rekommenderar att du på plats bokar det framtagna kultur- och matpaketet. Vissa hotell på rundresan är visserligen idylliskt belägna i naturen men ligger lite avsides från städerna." Det här är min upplevelse av incheckning, rummen och omgivningarna.
 

Det var nog den rörigaste incheckningen jag varit med om, med fyra skandinaviska grupper med 30 gäster i varje samtidigt. Det var jättesvårt att höra vad guiden sa. Jag missade väl halva innehållet men det skulle väl lösa sig.
Det stod i programmet att vi skulle få en välkomstdrink och det kanske var den jag hittade på ett rullbord i receptionen när de flesta gått upp till sina rum.Jag hade väl utgått ifrån att det var guiden som skulle hälsa oss välkomna med en juice i handen. Dumt att utgå ifrån något. Jag vet. Men över till de där paketen! I avresebrevet man får står att läsa om:

"Kultur- och matpaket: Paketet innehåller middag varje dag plus alla inträden på sevärdheterna (Mevlana-museet, utomhusmuseet i Göreme, underjordiska staden, Sinasos, Cavusin, Munkarnas dal, Uchisar, Duvdalen, Derventdalen, Avcilar, Antalya guidning i gamla stan  endast 1150,– SEK per person (istället för 1500,- SEK).
Upptäckarpaket: Paketet innehåller lunch 5 ggr. plus följande arrangemang: Utflykt till Aspendos (inkl. lunch), kappadokisk afton (inkl. lokala drycker och showprogram), show med dansande dervischer endast: 870,– SEK per person (istället för 1420,- SEK). Små ändringar av innehållet i paketen på plats är möjliga."

Jag bokade båda för att det var bekvämt och för att jag då visste vad allt utom dryck (och om jag ville handla något) skulle kosta. Det är klart att jag kunde ha käka snacks och frukt till lunch och sitta ute och vänta i värmen medan de andra åt, men jag behöver lagad mat och sen tycker jag ju att det är kul och trevligt att lära känna folk.
 

Det här är de enda bilderna jag tog i hotelrummen på de fyra hotellen vi bodde på. Jag har egentligen ingen förklaring på varför mer än att jag inte är så förtjust i opersonliga hotell (resorts) utan gillar lite mer gemytliga och hade egentligen inget att ta kort på. Rummen såg rätt lika ut. Och i programmet står det att vi ska bo i Antalya 1 natt vid ankomst, 3 nätter i Kappadokien och 3 nätter i Antalya men att att de kunde vända på programmet. Men vi bodde 2 nätter i Manavgat, 3 nätter i Kappadokien, 1 natt i Manavgat och 1 natt i Antalya. Mina planer gick lite i stöpet när jag fick reda på det.


Vi hade fått reda på att det var båtutflykt på Manavgatfloden nästa dag. Inget som stod högst upp på min lista alls. Blev inte imponerad förra gången jag var här, och hade ingen som helst lust egentligen att följa med. Men där kom snålvargen in. Jag hade ju betalat för utflykter och det ingick lunch... Jag packade min utflyktsryggsäck med handduk, regnponcho, sjal, täckjacka och uppbåsbar kudde. I NBKs program för den här rundresan som vi fick först andra dagen (alltså redan när utflykten til Manavgat var slut), där stod det att man kunde välja mellan att åka flodtur eller åka till Aspendos. Det var tråkigt att guiden inte nämde det för Aspendos hade jag ju på min Att-se-lista!


Efter att ha fixat utflyktskitet bestämde jag mig för att ta en lite promenix på hotellområdet och det här var vad jag såg.


En kanna som blommade fortfarande, stod i rabatten framför entrén.


En av hotellkatterna följde mig med blicken när jag gick mot en återvändsgränd.


En vit lampborste. Det har jag inte sett förut. Bara röda!


Del av poolområdet.


Det jag ångrar mig är att jag inte gick på 90 minuter Hamam här för 39€. Jag återkommer om varför lite längre fram.


Mimosan höll på att blomma över nere vid strandområdet.


Utsikt från poolområdet ner mot stranden, som inte var jättekul kanske. Det var rätt stenigt runt omkring. Man hade dock arrangerat en sandstrand med solstolar.

Det guiden missade att berätta var att utanför hotellet (det tog kanske 15 minuters promenad till stora vägen) låg Alara Grand Bazaar, som har legat där sedan 2007 och har runt 370 butiker. Några hittade dit ändå och även om det inte blev så mycket handlat så tyckte de att det var en trevlig promenad.

Innan jag gick och la mig fixade jag mitt frukostkit som jag hade med mig varje frukost hela turkietvistelsen. Däri ligger en knäckebrödskiva, ljusa Psylliumfrön (från Indiens Plantago ovata) och Gojibär. Perfekt start på dagen för mig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0