18 oktober - Mattor, Göreme, frukt, Sinasos

Frukost och ut med väskorna. Här var det ingen som fixade insamling av dricks eller fixade bellboys. Du fick dricksa själv och ordna hämtning av väskan själv. Nu tog jag mina själv och gjorde som alla andra.
 
Så här såg programmet för dagen ut från mailen.
Dag 4 Kappadokien – Munkdalen
Färden fortsätter till Munkdalen där vi  – omgivna av vingårdar och aprikosträd – beger oss in i  en magisk värld. Unika stenformationer i en omväxlande färgprakt ger oss oförglömliga ögonblick. Den här fantastiska  naturupplevelsen är  rena gåvan till entusiastiska fotografer. Resan fortsätter till den ”gömda  byn” Sinasos med sina gamla grekiska herrgårdar som inbjuder till en trevlig promenad. I ett traditionellt mattknyteri upplever vi det fascinerande, månghundraåriga konsthantverket att  tillverka mattor. De handknutna  mattornas mångfald, stil och färgprakt kommer att begeistra dig (ca. 60 km).

Och så här såg NBK:s program ut på plats.
Och som du kommer märka hade man vänt deras dag 4. och 5. För idag kom vi till Göremes utomhusmuseum.
 

Vi lämnade hotellet halv åtta.

Mattor
Minnet är bra men kort ibland. Jag kommer inte ihåg namnet på stället vi var på men jag minns att vår ciceron på mattutställningen berättade att det var det äldsta någonting. Har försökt googla mig till namnet men inte lyckats. Om jag får det till mig sticker jag in här och uppdaterar.
 
Vi besökte iallafall silkestrådtillverkningen och deras showroom där det satt kvinnor som arbetade med att väva mattor, dels i silke, dels i ull. När sedan själva visningen av olika mattmönster gick av stapeln fick vi inte fotografera så det blir inga andra bilder än från första två rummen. Jag tror nog att ni överlever ändå.
 


Kollektivets kvinnor arbetar hemma med att väva mattor och som sedan säljs i den här butiken.

Göreme utomhusmuseum
Från de dyra mattorna, för de var verkligen jättedyra, åkte vi upp till Göremes utomhusmuseum. Platsen finns på UNESCOS världsarvslista sedan 1984. En av de två första UNESCO-platserna i Turkiet faktiskt. Området består utav en massa kapell och kyrkor med en del väldigt välbevarande fresker från perioden mellan 900- och 1100-talen (Kyrkorna är oftast äldre). Eftersom vi inte fick någon guidning alls här köpte jag en Audioguide för 15 TL så jag fick veta vad jag såg.
I min iver att se så mycket som möjligt gick jag inte in i Svarta kyrkan och det tror jag så här efteråt, var dumt. Jag skulle nog ha lagt 10 TL plus lite tid där eftersom den är den mest kända i området. Ja, ja. Det får jag väl ta någon annan gång. Däremot var jag inne i den finaste innan jag gick till bussen. Den ligger nämligen utanför området.


Den 6-7 våningar berget till vänster om ingången till museet kallas "nunnekloster". Tyvärr var det avspärrat så man inte kunde gå in. Jag avverkade istället St.Barbara-, Elmali- (Äpple-) och Yilanli- (Orm-)kyrkan


Det är här uppe jag kunde ha gått in i själva Svarta kyrkan. Men det utanför var också spännande.


Utsikt mot klostrets baksida.


Bara man lyfte blicken lite då och då såg man raserade grottor som varit kapell.


Polisen var som vanligt inhysta i en grotta.


Tuppen med sina hönor sprätte runt nedanföre museet.


Vyer på väg till Tokali-kyrkan som det tyvärr var fotoförbud i. Det är kyrkan som ligger utanför Museeområdet. Där finns de bästa målningarna som berättar om Kristi liv i detalj. Den är jättefin och ingår i biljetten så åker du till Göreme, kom ihåg att besöka den.

 
Lunch
Idag åt vi lunch på en lite mindre restaurang med bestämd meny. En sallad, någon slags lammgryta med ris och någon söt kaka (som jag inte åt). Maten var klart godkänd, tyckte jag.

Frukt
Vår lokalguide tyckte att vi skulle åka och köpa frukt efter lunchen. Och i ett hastigt ögonblick föll jag för köpivern och köpte jordnötter med havssalt och torkade jordgubbar för dyra pengar. Jag tror nog att jag kunde ha köpte billigare i Sinasos en halvtimme senare. Men, men. Det må vara hänt. Ibland kan man göra goda gärningar också och jag fick ju något för pengarna!

 
Sinasos (numera Mustafapaşa)
Under Osmanska riket hade Sinasos en befolkning bestående av greker, karamanlider (turkisktalande, grekisk-ortodox folkgrupp från regionen Karaman) och turkiska muslimer. Det var en rik stad som baserades på handel med skaldjur och kaviar. År 1924 bestämde beslutsfattare i Grekland och Turkiet att man ska byta befolkning. Greker och karamanlider tvångsförflyttades till ön Evia i Grekland medan stadens invånare ersattes av bulgariska muslimer och turkar från Kastoria, stad i norra Gerkland. Och från att ha varit en rik stad förlorade den sin glans till det vi ser idag. Trist historia.
 
 
Hemfärd
Liksom igår kom det ett par regnskurar.Och liksom igår kom värsta regnskuren på väg tillbaka mot hotellet. Inte för att det skulle gå någon nöd på mig som hade regnponcho, men många kom utan både regnkläder och paraply. De hade utgått ifrån att det skulle vara bra väder eftersom de åkte söderut. Men det vet ju både du och jag att det hör inte alls ihop. Här är det regnperiod.


Regnperiod, höstligt och lite kallt - som hemma alltså!

På kvällen var det Kappadokisk show. Den valde jag att inte följa med på på grund av tidigare erfarenheter av pinsamma lokala evenemang, så jag stannade kvar på hotellet. Några som jag mötte på min väg från middagsbordet var nöjda med kvällen (som bjöd på fri dricka åt alla) och berättade hur trevligt det hade varit när två i gruppen hade blivit utklädda till kung och drottning.


Satt vid ett väldigt tomt middagsbord - och det kändes väldigt okej.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0