6 maj - Du, Brovnik, ska du mä?

Idag hade vi en heldag i Dubrovnik, Stari Grad (Gamla stan). Men vad fick jag se i hamnen? Jo, M/S Futura som jag var på i höstas (2013). Hela besättningen var kvar visade det sig. Jättekul! Det blev lite kramar förstås.
 

M/S Futura låg för kaj bakom oss


När jag stod och fotigraferade från båten kom piratskeppet i full fart och det var nästan att jag trodde att han skulle ramma kajen - men ack så fel jag hade


När vi kom till gamla stan straxt före halv tio var det inte så mycket folk men det ändrade sig snabbt


S:t Blaise, Dubrovniks beskyddare, har en egen kyrka centralt i staden. Han led martyrdöden i Kappadokien (!) år 316 genom att bli slagen, fängslad och senare halshuggen.


Innanför Pileporten står en större fontän designad av Onofrio della Cava medan den här står nere vid klocktornet, byggd 1440-42. Det är Petar Martinov som dekorerat den.


I tullhuset är det numera ett museum och inne till vänster rullar ett bildspel från Kroatienkrigets bombningar


Utsikt från Pločeporten

Vi var några som promenerade runt muren (2 km) och här är lite bilder därifrån



Jag köpte ett jättefint armband av Tina som sitter och virkar i silvertråd på muren. Det var så fint att en gäst blev så himla förtjust så jag sålde det till henne.


Jag har faktiskt lite separationsångest och hoppas verkligen att hon kan göra ett likadant till mig igen

Efter murpromenaden skiljdes vi åt och jag sprang iväg på mitt håll. Det började med ett besök på Akvaritet idag. Det är litet och inte så himla roligt kanske, men det var något annat är stenbyggnader.



På väg till Mali Buza Café (Lilla Buza) fann jag en katt som låg och sov i en kruka.



Och på Mali Buza tog jag en kaffe latte (som var väldigt stark kan jag berätta). Det var egentligen lunchtid men eftersom ingen av de två Buza (det finns en större också) serverar någon mat och jag ville sitta i solen, så blev det en slät kopp kaffe.


En kopp kaffe med utsikt

Efter att ha sagt Hej på Muza Bar Café (alltså den andra Buza) så släntrade jag in i Jesuitkyrkan. Den är så himla fin med sina fresker och väl värd ett besök, tycker jag.


Titta vilka fantastiska fresker här är

Min mage skrek efter mat så jag gick till Gundulićtorget och tog en krämig räkrisotto. Den var god förutom att de kunde allt ha kryddat en hel del ytterligare. Salt och peppar står ju på borden men det räcker inte alltid till, eller hur?

Det är mycket italieninspirerad mat här fast utan kryddorna
 
Jag hann med tre museer och två kyrkor ytterligen innan jag kom till serbisk-ortodoxa kyrkan med sin ikonutställning. Fotoförbudet gör att jag inte kan visa några bilder därifrån, tyvärr.


Amaryllisen blommar för fullt


Jag tog en sväng upp till Restaurang Pi-Pi - trappor upp och trappor ner

Det var filminspelning så det var en hel del medeltidsklädda skådisar som rörde sig innanför murarna. Det var dock inte Game of Thrones, annars är delar av den serien inspelad här och i Diocletians palats i Split faktiskt

Vid halv fem tog jag bussen tillbaka till båten. Då var jag rätt så trött i fötterna. På kvällen fick jag sällskap av Vibeke, Tina och Janna till pizzerian som ligger tvärs över där båten ligger. Den var inte alls rolig eftersom det var tjock botten. Och så provade jag Kroatiens mest populära öl, Ožujsko, som var precis lika trist. Aja, då har man iallafall testat!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej Maria,
Tack för en fantastisk vecka, som överträffade alla våra förväntningar! Mycket tack vare dig och den härliga besättningen!
Men även landet Kroatien lockar till återbesök, såå vackert! Det visar ju också dina jättefina bilder! Hoppas du får en fortsatt fin vistelse, kommer att följa dig i fortsättningen! Kram från Marianne & Christer

PS Vore kul att få veta ditt nästa resmål när det blir dags, kanske ses vi igen 😉

Svar: Tack själva för att ni var med och gjorde min vecka så rolig. Det jag har inbokat efter Kroatien är Jordanien med Petra, avresa 13/11 respektive 25/11. Vore ju himla roligt om vi sågs igen. Jag kan hålla er uppdaterade med flera datum och ställen när jag vet hur mitt liv ser ut efter nyår.
Maria

2014-05-10 @ 21:47:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0