9-11 mars - Min klon är provdocka

En väldigt snäll Maggan Alm kom förbi Mantorp efter att ha varit i Borås hos sin kompis. Hon avsatte hela eftermiddagen och tejpade nästan hela mig. Efter att ha grundat med kaffe och Wienerbröd innan vi satte igång.

Jag tänkte berätta lite om hur det är att göra en klon så du vet lite mer. Det är nämligen inte helt enkelt. Totalt att få den klar tog 8 timmar. Men vi börjar ifrån början.
 
För en hel klon behöver du:
  • En långärmad tröja med inte för mycket tyg.
  • Ett par tunna mjukislångbyxor.
  • 3 rullar 50-meters vävtejp (1x99kr + 2x119 kr) Grunda iallafall med silvertejp så klonen blir stadig. Det gör den INTE med gaffatejp. Notera att en del affärer säljer både silvertejp och gaffatejp som vävtejp men det är inte samma sak!
  • Plastpåse till halsen och gärna en badmössa för att skydda håret ifrån att bli tejpat.
  • Tidningspapper och för min storlek (ca 44) tror jag det gick åt för fem veckor.
  • Stativ som bestod av ställningen till en golvlampa.
  • En kompis för du kan inte göra det här själv.
Det tog ungefär tre timmar att tejpa klonen så gå på toaletten innan om du har tänkt göra en klon av dig själv nu.

Den som klonas är tejpansvarig, så jag var den som rev av tejpbitar. Ett litet äventyr vad det gäller gaffatejpen. Den är rättt så tunn och ville inte alltid bli avriven. Var man inte tillräckligt bestämd gick det inte, utan det blev småremsor av det eller en klump så man fick klippa bort den till slut.

Vi började med en längre tejp runt behåbandet och sedan liksom en kryssbehå. Det här var jättesvårt eftersom min tröja inte var formsydd. Hade jag vetat det hade jag nog offrat en behå och trätt över tröjan, faktiskt. Då hade bysten blivit bättre än den blev... Fortsätt sedan med resten av överkroppen. Tejpa sedan underben - lår - underarmar - överarmar - knän - hals -  armbågar, i den ordningen. Då behöver bara din medhjälpare riva tejp till halsen själv.

Jag valde att göra ben och långa ärmar eftersom jag planerar att sy brallor och långärmat. (Det är inte mycket kortärmat i min garderob.). Då är man ju inte helt hjälpt bara utav en torso.
 

Klart!

Det är ganska ansträngande att stå nästan helt still. Man liksom fastnar i en stående pose. Det var rätt jobbigt att sätta sig efteråt, kan jag avslöja. Knän och höfter gjorde sig påminda.
Att göra det Maggan gjorde är också jobbigt med tanke på arbetsställningen. Det blev ståendes, sittandes på pall och sittandes på golvet.
 
När jag var intejpad tillräckligt var det dags att klippa sig ut. Maggan klippte upp till knäna på benen, upp till armbågarna på armarna och sedan från nacke till ryggslutet. Sen kan man dra sig ur klonen.
 
Det är nu ditt fysiska jobb börjar. Och det tar tid att göra om klonen till dina mått och att fylla den. Och det tog mycket längre tid än jag räknat med, ska jag erkänna. Det tog ungefär fem timmar. Jag gorde inget på söndagen, fyllde halva på måndagen, och skar upp, gjorde om, tejpade halsen och fyllde det sista idag, tisdag.

Man kan ju välja att fylla med vadd och det du vinner med det är att du får en lättare klon, men samtidigt blir den inte lika stadig och stabil i formen. Jag valde tidningspapper för att få en bra modell som håller formen vad jag än gör med den. Men det tar tid att knöggla ihop till bollar och få det jämt utfyllt. Det här momentet tog helt klart längst tid! Det blev riktigt tråkigt i slutet...
 
Jag började med att fylla kroppsdelarna där måtten stämde. På min klon var det ben och armar som stämde ganska så bra. Det gäller att fylla ut ordenligt och det blev några omgångar när jag fick ta ut och göra om. På några ställen skar jag istället upp och fyllde på mer och tejpade sedan ihop igen. Jag kände mig lite som en kirurg där, men det kändes lite läskigt att köra in kniven i "mig själv".
 
Mest att dra åt så måtten stämde var vid; stuss, midja, under bysten och bysten. Där skar jag upp i sidan och under armarna för att på så sätt kunna dra ihop klonen och att få måtten att passa men se till att det inte gjordes på bekostnad på placeringen av bysten. De var inte helt lätt men det gick. Jag fick trycka ut med tidningspapper så det blev korrekt placering på "boobsen".

Jag gjorde min hals själv. Jag tog en plastpåse och klädde in mig. Det var inte alls svårt. Så det kan du klara själv. Jag ville ha hela halsen ifall jag fick för mig att göra något med polokrage eller så.
 
Ser att jag inte lyckades få stativet helt rakt. Men nu orkar jag inte göra mer med klonen...

Klonen sitter nu på stativet men det var lite trixigt att få dit den i samma höjd som mig. Jag tror jag får göra fötter på den. Nu liksom hänger den på tidningspappret inuti dockan plus att jag har försökt tejpa ett stopp i grenen. Men det känns lite osäkert.

Fast måtten är nära nog perfekta nu, så det man ser är den kurviga dagsformen. Och jag blev inte alls ledsen över hur jag ser ut! Den där kroppen är ju rätt okej, känner jag.


Jag var ju så klart tvungen att testa min klon. På med blus och kjol och nog blev det bra, alltså. Det ska bli spännande att starta mina projekt! Vi ska nog få roligt ihop, det tror jag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0