Extrautflykt november/december - Nunnornas dal och Monte

Den här utflykten ingår inte i ordinarie program men den går att boka, antingen hemifrån eller på plats. Man ska följa med hit om man vill uppleva lite mer av Madeira. Albatros reseledare är guide på utflykten om det är fler än 12 anmälda och då ser vi till att du kommer ner i dalen också! (När vi inte är med fikar man vid Eira do Serrado.)

Första huvudutflyktsmål, 633 meter över havet, är en 25 km2 stor dal som är utmejslad av vatten. Ja, forskning menar att det inte en krater fast en del fortsätter berätta det. Vi börjar med att kliva upp trappstegen till utkiksplatsen Pico do Serrado för att se ner i dalen vars ursprungliga namn var Curral (= gård med hänvisning till att området användes i huvudsak som betesmark). Därefter fortsätter vi ner på serpentinvägarna ner till byn. Hit kom initialt semi-nomadiska herdar jämte slavar som rymt eller blivit fria. Du förstår, det gick inga vägar hit, enbart vandringsleder så det låg perfekt i skymundan. Första riktiga vägen hit byggdes 1959!

Men historien är mer spännande än så! På 1500-talet härjades ögruppen ofta av pirater och år 1566 kom 1200 man med franske fältmarskalken Blaise de Montluc i spetsen. Under 15 dagar härjade de på Porto Santo för att sedan fortsätta vidare till Madeira. När ryktet nådde nunnorna i Santa Claras kloster i Funchal, flydde de undan till den här dalen och runt fyra år senare fick dalen namnet Curral das Freira, Nunnornas dal.

Om du ska smaka på någon specialité här ska du sats på något baserat på kastanj. Några väljer att testa kastanjelikören vid fikapausen, andra tar en bit kastanjekaka.


Eira do Serrado ligger på 1095 m höjd för den som undrar över vad skylten säger.

I samband med jul bygger man upp små världar i Curral das Freiras. Roberto, vår chaufför, visste var lokalen låg och visade oss dit julveckan. Man lägger ner jättemycket jobb på den här expon och alla vi som var där gillade verkligen det extrabesöket!



Från Nunnornas dal går färden till Monte. Vi besöker kyrkan med den lilla Madonnastatyetten och därefter kan man välja lite. För egentligen slutar turen med att vi åker tillbaka till hotellet härifrån. Men det är det inte många som gör faktiskt! Många väljer att åka korgsläde 2 kilometer ner till Livramento och kan sedan antingen bli upphämtade med vår buss eller ta lokalbussen till Funchals centrum eller gå (den branta) backen ner.
Några väljer att stanna i Monte och besöka Tropiska trädgården, utsedd till en av världens vackraste trädgårdar, och sedan ta linbanan ner till gamla stan i Funchal. Andra tar den andra linbanan (det finns alltså två olika) ner till Botaniska trädgården med papegojparken och närheten till Orkidéträdgården.
Ja, många val är det... Men oavsett är det här en väldigt innehållsrik dag! Jag kan varmt rekommendera den här utflykten!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0