11 oktober - Split utan en enda bild.

Ja, vad som hände med alla bilder från Split vet jag inte helt säkert men det gör ont i själen. Min kamera lägger i mappar efter vilket datum bilderna är tagna och det KAN vara så att jag raderade en mapp för mycket...
 
Split ligger mig lite varmt om hjärtat eftersom jag hittar "min" romare Diocletians här. Honom stöter jag på både i Jordanien och Portugal. Världen var liten även under romartiden!

Men oavsett bilder eller inte - här kommer lite info!

Kejsar Diocletianus (245–311) byggde sitt 30.000 m2 stora palats här efter att självmant ha abdikerat, något som ingen romersk kejsare gjort tidgare. Han slapp bli förgiftad eller dö på något mer drastiskt sätt som var vanligt på den tiden. I palatset han hann bo i tio år innan han dog (det ryktas om att det var självmord...)

Ruinerna efter palatset finns på UNESCO:s världsarvslista och ligger utspridda i den gamla stadsdelen, som liksom är inbyggd i ruinerna. Det finns fortfarande kvar lite av den två meter tjocka och tjugo meter höga muren och portarna som låg en åt varje väderstreck.

Split är en stor stad som har mycket att erbjuda. Palatset är bara en del i det hela. Men jag får helt enkelt återkomma med bilder från nästa resa :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0