28 oktober - Mot Istanbul

På förmiddagen lämnade jag Argos och Antalya till förmån för Istanbul.
 

Antalyas stadsskylt består utav apelsiner.


Så landade jag i tio graders mindre värme så det var riktigt kallt om armarna. Men min anslutningstaxi kom alldeles straxt därpå. Den hade jag bokat redan i Antalya på U can travel (plus en stadsrundtur i Istanbul) eftersom de hade kontor på båda ställena och gav mig dessutom lite rabatt på grund av min ryska utflykt. 


Jag skulle bo i Sultanahmet, väldigt centralt till allt jag ville se och göra den här gången. Får ta den asiatiska sidan där Konstantinopel anlades vid annat tillfälle. Nu var det en europeiska och nya Istanbul som gällde. Imorgon skulle Turkiets ena nationaldag firas, nämligen den till minne av självständigheten från osmanerna och grundadet av republiken 1923. Landet grundades av Mustafa Kemal (också kallad Atatürk som är en titel och betyder landsfader och det har jag säkert redan berättat...). Byggnader och flaggstänger pryddes av den turkiska flaggan och Atatürk firas. Därav alla flaggor på bilderna.


Efter att ha checkat in på hotellet som låg precis innanför ena stadsporten släntrade jag iväg till Sultanahmet Meydani, resterna av hippodromen. Den gamla racer-banan ligger två meter under marken och monumenten, som stod i banans mittrefug sticker upp ur hål i stenbeläggningen. Det är trist, tycker jag, att banan aldrig har blivit ordentligt utgrävd. Man har liksom struntat i det. Men troligtvis finns det mesta kvar under parken.
Okej, tillbaka till monumenten då. Här hittar du två obelisker varav den ena kommer ifrån Thutmoses III och Karnak i Egypten med hieroglyfer. Den var från början drygt 30 meter hög men gick sönder under transporten så idag står den där, bara 18 meter hög. Den kallas för Theodosius obeslisk och det var han som övervakade transporten och han blev faktiskt begravd i Konstantinopel.


Den romerske kejsaren Konstantinus grundade ju Konstantinopel och han tog med sig en massa fina saker hit från romarriket. Bland annat ett offeraltare från Plataiai som tillverkades efter grekernas seger över perserna (Slaget vid Plataiai 479 f Kr). Det bestod av en förgylld skål som bars upp av tre kopparormar men det mesta förstördes under det fjärde korståget när korsriddarna plundrade Konstantinopel. Skålen försvann och kvar fanns bara ormarna och de var kvar en bit in på 1500-talet när två av benen försvann. Så det vi kan se idag är ett av benen som går under benämningen Spiralkolonnen som du ser i förgrunden. Hade varit kul att se altaret komplett.
Längre bak ser du en obelisk som bysantiske kejsaren Konstantin VII Porfyrogennetos lät uppföra i ena änden på hippodromen på 900-talet. De andra två monumenten är inte kompletta. Det är inte den här heller för den var täckt av bronsplåtar som stals under det fjärde korståget. Numera kallas den för "den murade obelisken".


Det blev kinamat idag. Hittade en trevlig restaurang som dessutom serverade vin, vilket inte tillhör vanligheterna i gamla stan. Och på väg från hotellet, till torget, till restaurangen och från restaurangen till torget och hotellet blev jag tilltalad minst fem gånger; får jag bara fråga en sak, var kom jag ifrån, hur trevliga vi svenskar var, ville jag inte handla, ville jag inte äta hos dom. Ja, i Turkiet generellt behöver man en stor portion tålamod.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0