22 januari - Jaipur by day

Idag var det stadsrundtur på schemat. Själv såg jag mest fram emot Observatoriet!  Men vi startade med fotostopp vid Vindarnas palats. Alltid lika vackert!


"Kulissen" Vindarnas palats

Vi tog sedan en tidig Elefant upp till City of Amber för vår tur runt palatset.
Härifrån fortsatte vi ner mot Vattenpalatset.


Vattenpalatset

Idag kunde vi besöka juvelfabriken “Antiquariat”. Det var skräckblandad förtjusning där kvinnor var extra glada och männen hade lätt ångest över vad kvinnorna önskade sig. Du vet, A diamond is a girls best friend :). Fast här är det mest specialiteten Stjärnrubiner som går, tycker jag. Extra roligt att ha eftersom man vet hur man får fram den lilla stjärnan!


En maskin kan inte slipa stenar med exakt precision. Ett mänskligt öga är det enda som kan se hur råstenen ser ut  med skiftningar och allt, och slipa därefter. Fyra års träning kvrävs för att bli en mästare!

Så var det dags för lite astronomi och astrologi på Jantar Mantar - Observatoriet! Det var, till min stora glädje, en liten extra grej på den här specialbeställda resan med Volvo Finans!

Instrumenten som är astronomiska i sig, är uppförda av Maharaja Jai Singh II 1727-1734. Han trodde att ju större ett instrument var, desto exaktare skulle det bli. Att promenera mellan de fjorton geometriska anordningarna är som att gå bland modern konst! Här finns instrument som mäter tiden (ett med endast 2 sekunders felmarginal), förutsäger förmörkelser, spårar stjärnors position då jorden snurrar runt solen med mera.

Han byggde totalt 5 sådana här observatorier i landet men det här är bäst bevarat. Sedan 2010 står det med på UNESCOS världsarvslista för "ett uttryck för de astronomiska färdigheterna och kosmologiska begrepp i kretsen av en vetenskaplig prins i slutet av Moguleran".


Astrologerna använder bland annat instrumenten för att lägga Kundli-böckerna för nyfödda och som man senare använder för att hitta rätt äkta hälft (man jämför böckerna för att se att man passar ihop).


Härefter promenerade vi till palatskomplexet i centrala Jaipur, City Palace, där Maharadjan av Jaipur fortfarande bor!


Mubarak Mahal, Maharaja Madho Singh II reception, inhyser idag ett
Textilmuseum

Antal steg: 9974

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0