19 januari Delhi-Pushkar

Efter en lång tågresa med förseningar på grund av signalproblem (känns det möjligtvis igen från svenska SJ???) kom vi fram till Ajmer, grannbyn till Pushkar. Vi åkte direkt till hotellet i Pushkar där vi åt lunch och tog en promenad i omgivningarna. Hotellet är byggt 1997 men de har tagit inredningen från ett gammalt palats. Väldigt charmigt, alltså!

Pushkar är en av de heligaste städerna i Indien. Hit kommer pilgrimer och sökare från hela världen.
Att kliva nerför någon av de 52 trapporna och ta dopp i den heliga sjön anses skölja bort gamla synder och sjukdomar.


En gammal dörr med "piggar". Så här måste dörren sett ut i Röda Fortet dit elefanten slungade in folk som straff för något begånget brott.



Det är visserligen inte blomningstid direkt men några fanns det. Och rosor odlar man här för kosmetik och matlagning.

Här finns cirkus 500 tempel så det är bara att välja vem man vill tillbe. För här hittar du alla religioner och lite till. Och det måste vara ett paradis för "New Agarna" för här finns kurser i det mesta.
Vi promenerade i byn till Brahmatemplet - ett av de få i Indien. Det vi ser idag är byggt på 1300-talet men det lär ha blivit byggt på samma plats där ett 2000-årigt tempel har legat. Prästerna här är Gurjara (etniskt folkgrupp med okänt ursprung).

Vi tog sedan en tur i basarkvarteren. Det är alltid lika mysigt med basarer, tycker jag. Färger, dofter och möten med människor (och djur) gör mig alltid lika glad.


Kor ser man överallt. De blir liksom ett vanligt inslag i alla miljöer du besöker.


Den här tavlan påminde mig om Milla (min yngsta dotter) som lyssnar på "mushroom"-musik (Rave) och shufflar.

Pushkarsjön är egentligen en damm med inflöde från floden Luni som också kallas för Lavanavari. Floden är 530 km lång och startar här i Aravallibergen och slutar i saltkärret Kutch i Gujarat. Det finns berättelser om själva platsen daterade från 300-talet f Kr, men dammen är byggd på 1100-talet e Kr.


Utsikt över Pushkarsjön, dit pilgrimmer kommer för att bada

När vi kom tillbaka till hotellet var det middag och sedan jobb på rummet för egen del.
Jag tänkte att det vore ju trevligt att ha balkongdörren öppen en liten stund. Men det blev föremål för diskussion, kan man säga. För när jag började öppna myggnätsdörren och den vanliga dörren rasslade det till där ute och en langur tittat ilsket in på mig, visade tänderna och väste.
Jag stängde kvickt den dörren kan jag berätta! Att apan dessutom använde min balkong som toalett gjorde att jag inte var särskilt angelägen att gå ut på den heller, får jag medge.


Här är det languren som bestämmer!


Och idag fick jag upp låset på min resväska. Som jag misstänkt hade kombinationen ändrat på sig så efter lite fibblande gick det upp, och jag var återförenad med min grejer!


Antal steg: 7882

Kommentarer
Postat av: Millan

Men åååh vad fin! Har kollat på många saker med sånna alver och svampar!

2012-01-30 @ 17:57:04
URL: http://mammami.se
Postat av: Maria Graube

haha gissade att du skulle säga något sånt :)

2012-01-31 @ 05:15:18
URL: http://mariagraube.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0