17 januari - Agra – Delhi

Rundresans sista dag. Imorgon är det bara hemresan kvar - för gästerna, inte för Rune eller mig! Vi ska vidare på nästa rundresa och båda ska vi vara kvar i Indien.


Vi
gjorde ett kort stopp utanför Jai Gurudevs tempel, ett av de mer kända tempel i området Mathura. Det byggdes av honom själv och en del menar att byggnaden liknar Taj Mahal.

Under stadsrundturen i Delhi skulle vi ha åkt runt i regeringskvarteren men det var väldigt mycket avstängt då man skulle fira 26 januari, Republikens Dag med parader och grejer och man förberedde för full. Men vi kunde se Indian Gate och lite andra byggnader på avstånd.


Skytrain i Delhi landade 27 mars 2009. Målet är att få ner antalet fordon som förorenar luften.



Den första stadsmuren (i lera) uppfördes på endast 4 månader år 1650. Den vi ser delar av idag tog 7 år att bygga och blev klar 1658. Den var 2,4 km lång och hade då 14 portar och 27 bastioner. Här är en av portarna som fortfarande står kvar
.


Genom kondensen på bussrutorna kunde vi se "kåkstäderna" där ett okänt antal människor bor.


Under vår tur besökte vi Lakshmi-Narayana templet och Röda Fortet (står på UNESCOS världsarvlista sedan 2007). (Tog dessvärre inga kort av någon anledning)

I Old Dehli åkte vi också en liten tur i cykelriksha i bazarkvarteren.



Bilden längst ner är en Gurudoar, ett sikhiskt tempel. Typiskt för dem är kupoler men ingen minaret. (S
ikhism är en blandning mellan hinduism och islam.)


Runt såna här skyltar är det tyst. Annars är det tutan som gäller hela tiden. Lastbilarna uppmanar till och med bakomvarande bilar att tuta. Det står bak på deras bilar och handlar om att göra framförvarande fordon uppmärksamma att de kommer.


Vi gick aldrig in i Jama Mashid. Vi åkte bara förbi. Den byggdes iallafall av stormogulen Shah Jahan (japp, samma byggherre som av Taj Mahal) år 1644. Det tog 6 år att bygga för 5-6 tusen arbetare och rymmer 25 000 bedjande. Moskén har tre stora portar, fyra torn och två minareter, dryga 40m höga och allt är i röd sandsten och vit marmor. Vid den norra porten finns ett rum med en Koran skriven på hjortskinn.


Genom den här stora porten kom kejsaren och hans familj inridande på elefanter. Och då liksom nu är kommersen stor runt moskén.


På kvällen fungerade inte mitt kombinationslås till väskan längre. Det hade ändrat sig under färden! Det var väl en himla tur att jag hade packat handbagaget med lite extra allt, va?


Plötsligt kommer jag inte in i min väska längre!


Denna sista dag med de norska gästerna innefattade tal från gäster, tal från Rune och tal från mig. Därefter ingtogs horisontalläge. Dags att förbereda nästa rundresa som inte var den samma som den här. Nu handlade det om Färgrika Indien istället. Och den startade imorgon, den!

Och så fick jag en väldigt välkommen present från en av gästerna. Knäckebröd och skinkost! Perfekt när man inte kan gå och äta frukost direkt när man har vaknat. DET ska jag ha med mig hädanefter!

Antal steg: 16 136

Kommentarer
Postat av: Millan

Hur fick du upp väskan? :p

2012-01-29 @ 20:51:00
URL: http://mammami.se
Postat av: Maria Graube

haha ja du må tro att det tog lite tid. I Pushkar testade jag lite olika kombinationer och så gick det plötsligt upp. En av kombinationerna hade ändrat siffra. Det blir ju en hel del in och ut mellan buss och hotell så det hade väl hänt något.

2012-01-30 @ 05:46:53
URL: http://mariagraube.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0